sâmbătă, aprilie 26, 2025

La arme (democratice) cetateni! Apasati pe acceleratie, batalia pentru Romania abia acum incepe (republicat)

Nota editorului: republicam acest text al lui Cristian Muresan, aparut pe 17 noiembrie 2014. Actualitatea lui se pastreaza nealterata in contextul de astazi.

Cortina a cazut. Spectacolul alegerilor a avut totusi happy-end si am mai trait inca o data isteric si in febra actul votului. Semnalul dat asta seara e unul fenomenal la nivelul simbolului. Au semanat vant si au cules furtuna civica. A ne imbata insa cu vise dincolo de noaptea asta frumoasa, nu e demn de cetatenii liberi care gandesc cu mintea proprie. Provincialul primar trebuie felicitat pentru saltul facut, insa vom fi acolo sa ii reamintim zilnic ca nu improvizatia catastrofala pe care a practicat-o de-a lungul campaniei este cea care l-a impins la Cotroceni.

El nu a incarnat nimic, fiind doar, fara vointa lui, depozitarul anti-pontismului oamenilor cu mintea intreaga din tara asta. Un drag prieten l-a caracterizat drept molusca. Fara noi nu va putea apasa pe acceleratie si impinge Romania o data pentru totdeauna in ograda civilizatilor. Fortele care i se vor impotrivi sunt inca uriase insa aceasta altfel de Romanie, trambitata in campanie, exista cu adevarat. E la o aruncatura de bat. Acea Romanie suntem noi si mai trebuie (doar) sa ne organizam.

Batalia pentru Romania
abia acum incepe! Unde suntem si ce-i de facut?

Suntem in punctul istoric in care putem desavarsi lupta impotriva coruptieisi asanarea lumii politice. Legea amnistiei si gratierii, imunitatea extinsa a Alesilor, traseismul (chiar si temporar admis), incompatibilitatile de tot felul trebuie supravegheate ca laptele pe foc si combatute temeinic. Ele sunt prioritatea zero si element clar de siguranta nationala. Juridicul pare sa functioneze, lumea civilizata e cu ochii in patru (pe noi), dar la cel mai mic semnal de dat inapoi (legi, HG, etc.) corpul viu al societatii romanesti trebuie sa reactioneze viguros.

Nu exista negociere si jumatati de masura. E de datoria noastra sa sprijinim sistemul juridic si sa denuntam ori de cate ori dam peste un caz major de coruptie sau peste o gainarie la nivel local. Suntem un corp infestat si trebuie sa ne tratam. Domnule Presedinte si dragi cetateni, daca trecem cu vederea cele intamplate in ambele tururi ale acestor alegeri ne meritam oranduirea. Nu se poate asterne linistea, nu avem voie sa lasam nepedepsite impiedicarea vadita a dreptului la vot si turismul electoral (din ambele tabere). Munca “de chinez batran” a celor de la Hotnews.ro legata de votul suplimentar e proba puternica la dosar. Ea trebuie completata si expusa de avocati intr-un proces intentat de societatea civila.

Ne trebuie mai apoi o noua lege electorala, adaptata secolului XXI, care sa cuprinda votul prin corespondenta si votul electronic. Nici o schimbare majora in lumea moderna nu a venit direct din politic. Ea pleaca din think tank-uri, din grupuri pozitive de presiune, din fortele vii si nearondate politic ale unei societati. Priviti si luati aminte. Oh nu, nu e infantila deloc. E semn de sanatate. Se numeste Alexandru Bajdechi si are 19 ani!

“It’s the economy, stupid”
e al doilea mare camp de batalie. Avem o ocazie unica: bugetul pe 2015. Trebuie sa ne incercam dintii si sa aratam ca stim sa il citim dincolo de jargonul economic. El trebuie disecat, luat (pana) la bani marunti (vorbim de foarte multi bani!) si expus oamenilor pe limba lor.

Cat ti se va lua prin taxe si impozite noi ca sa astupi groapa generata de infectele pomeni electorale cu care ti-au cumparat ignoranta? Cate zile din an vei munci pentru ei ca sa le platesti prin sudoarea ta locul caldut in care s-au cocotat? Cate investitii se vor intoarce direct spre binele tau si cati bani se evapora in stomacul nesatul al sistemului? Banii carui oras si judet se duc in buzunarul cui? Cine plateste, pentru cine in familia asta mare numita Romania? Cata educatie si sanatate se poate face cu un punct din PIB si cata se face cu adevarat? Ce inseamna in detaliu spargerea cotei unice? Cine pierde, cinecastiga, cine este sufocat?

Vin apoi fondurile europene si absorbtia lor. Cine e performant si cine nu? Ce-au facut cu banii respectivi si cum? Sa ne uitam pe urma in curtea consiliilor judetene si primariilor. Sa implantam o santinela, un ghimpe, o sula in coastele functionarilor acestei tari. Sa ii hartuim (democratic)!. O radiografie lunara a felului in care e gestionata Romania, o datoram oamenilor din tara asta. Dezbracata de jargon. In pielea goala. Prin cuvinte simple si percutante, prin asocieri de tipul “Ana are mere”. Sunt banii nostri, ce naiba!

Biserica Ortodoxa Romana
este o tumoare de pe corpul social al tarii.Comportamentul ei in campania electorala a socat prin intensitate, insa nu a fost o noutate. Intre noi fie vorba, dragi prelati, a te face frate de cruce electorala cu un partid de stanga inseamna a prea curvi (dezlegat). Asemenea struto-camile concepute in prag de alegeri  numai pe meleagurile noastre se pot naste.

Actuala BOR trebuie asadar combatuta cu aceeasi intensitate cu care se combate coruptia, nerespectarea drepturilor constitutionale si pradarea banului public. Parazitarea mintii e mai grava decat cea a buzunarului. Profesorul din Buzau, Emil Moise (ce nume frumos!), care a invins binomul Stat-BOR si le-a dat in cap cu legea la Curtea Constitutionala e un exemplu de urmat. Parinti-votanti de Romanie Normala la aceste alegeri, retrageti-va copiii de la actualele ore de religie din scoli. Tineri ai acestei tari, urmariti si denuntati manevrele financiare, fiscale si inlesinirile de tot felul acordate bisericilor nu in schimbul vreunui loc in Rai, ci a unor marsave foloase Pamantesti. Preafericitilor, din doua una: ori va va bate Dumnezeu ori va va lua Dracu’, daca o tineti tot asa! Ma veti intreba ce m-a apucat sa asez Biserica pe lista cu plagile Romaniei? Ganditi-va la milioanele de minti infestate si veti intelege o buna parte din dezastrul de astazi. Vrem spitale, nu catedrale, suna un bun slogan.

CNA este echvalentul laic al BOR. Daca exista o lupta care trebuie dusa in Romania urmatorilor ani, aceea este legata de curatarea spatiului media. CNA trebuie sa devina un DNA al audiovizualului. Nu Reporters sans frontieressau alte ONG-uri din afara vor putea schimba felul in care arata peisajul televiziunilor din tara. Jandarmul CNA va trebui restructurat din temelii ca sa devina pavaza impotriva manipularii si dezinformarii, la fel cum justitia e stavila impotriva coruptiei directe. Doar noi putem propune si impune prin presiune constanta schimbarea legii de functionare si organizarea institutiei dupa regulile elementare ale lumii civilizate. Antena 3 de astazi trebie sa primeasca la nivelul sanctiunilor ceea ce a primit patronul ei in justitie. Cu greu putem cuantifica Binele indus in societate prin resetarea televiziunilor. Miza e uriasa!

Ar mai fi multe: directia Vest, respectarea valorilor, alegerea graului de neghina, combaterea nationalismului obtuz, boicotarea activa a initaitivelor care spala pe creier populatia, promovarea intensa a succesului sanatos din orice domeniu…si ma opresc.

Vast program!…dar suntem multi, foarte multi. Habar nu avem cati electroni pozitivi zburda liberi pe campiile patriei. Ati vazut varful icebergului vineri seara pe strazile din Cluj (ce energie!), Bucuresti, Timisoara si alte zeci de orase din tara. Ati vazut diaspora luand gaze lacrimogene pentru un drept constitutional. Presedintele este un simbol. Unul puternic. Tine insa direct de noi sa articulam lumea si locul in care vrem sa traim.

Cu un ghiocel nu se face primavara. Sa sarbatorim decent asta seara, insa vigilenta vie si mana pe armele democratiei. Apasati pe acceleratie, batalia pentru Romania abia acum incepe!

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Problema majora este ca nu exista competente. Tragedia de la Colectiv a scos la suprafata dezastrul administrativ si lipsa de personal competent in administratiile publice si in legislativ, precum si in sistemul de sanatate.

    In primul rand ca s-a dat o lege redundata legata de verificarea cluburilor de catre ISU, o masura in esenta populista, care a vrut sa linisteasca spiritele pe de o parte si sa acopere incompetenta legiuitorilor si a primarilor, dezastru care pana la urma a iesit la iveala in legatura cu alte constructii mult mai importante cum ar fi scolile si Arena Nationala care nu au autorizatie de securitate la incendiu.

    Sistemul de sanatate nu poate face fata situatiei actuale, in CAPITALA si e necesara trimiterea pacientilor in strainatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Muresan
Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro