duminică, octombrie 2, 2022

La Multi Ani Economici, Europa!

De fiecare 9 mai, cu justificata mandrie a apartenentei la diversitate si cu mentalitatea unui ardelean care crede in valorile universale, arborez la casa steagul albastru cu 12 stelute. Fapt care, in fiecare an, impinge curiozitatea unuia sau altuia dintre vecini sa ma intrebe daca mi-am inchiriat si cu cat casa unei institutii europene.

Desigur ca mecanismul complex care leaga astazi tarile Uniunii Europene pastreaza un pic mai putin din formularea idealista a lucrarii lui Schumann, o declaratie care consemna ca “pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta semnaland ca “alăturarea naţiunilor europene implică eliminarea opoziţiei seculare dintre Franţa şi Germania si ca “orice acţiune întreprinsă trebuie să aibă în vedere în primul rând aceste două ţări”.

Dar de fapt atat de mult, pentru ca daca vom citi din nou si cu atentie declaratia, ne va fi clar ca la origine miscarea de alaturare a natiunilor europene a avut ratiuni pur economice, constituindu-se ca o miscare necesara si logica care sa continue planul Marshall si care sa asigure functionarea continentului.

Si astazi, la 52 de ani de atunci, cu 27 de tari membre si cu peste 500 de milioane de oameni logati sub steagul albastru cu 12 stelute si cu una dintre cele mai inovative economii de pe planeta, Uniunea Europeana trebuie sa raspunde inevitabil intrebarea pe care i-o punem noi in numele copiilor nostri: “quo vadis economia?”.  Ne gandim ca sloganul “unitate in diversitate” a facut sens inca de la adoptare din anul 2000 reflectand ideologia nobilă a UE, care nu şi-a propus dominare şi impunere de modele, ci convieţuire paşnică şi colaborare între statele membre; mai probabil insa ca astazi, acum in noul ciclu economic, noua ordina mondiala generata de globalizare si de marile dileme financiare ale uber-puterilor, exista mai mult sens in pragmaticul “unitate in competitie economica”.

Probabil ca cel mai grozav deficit al Uniunii Europene astazi este deficitul de modele economice blockbuster care s-o propulseze inaintea altor economii. Poate ca uniunea, mult prea tanara si naiva si de dreapta, a acceptat de-a lungul anilor mult prea multe reciprocitati comerciale fara ca ea sa fie reciproca, a avut politici economice mai “ne-embargoiste” decat alte mari puteri mondiale si a creat un model industrial autosuficient bazat pe consumatorul sofisticat si scump vest-european. De asemenea, mai mult ca sigur ca includerea valului 2 si 3 de tari a avut consecinte economice complicate pentru tarile deja existente, pentru ca a adus la masa rotunda tari cu economii pret-competitive, doritoare de a expansiona pe piata comuna, deja partenere ale unor economii in afara Uniunii Europene si populate de consumatori mai putin sofisticati si mult mai nationalisti. Daca este permisa comparatia, este ca si cand ar fuziona 27 de companii, fiecare cu modelul propriu de afaceri de succes, dar fara ca un consiliu comun de administratie sa fi reusit sa creeze un model integrat de business.

Asa ca, nu este nici o mirare ca reconstructia modelului economic european incepe a se face pregătind propuneri legislative care vizează îngrădirea accesului la pieţele europene pentru companiile din ţările care refuză reciprocitatea comercială si prin reinventarea rotii consumerismului, un fel de campanie “Buy European”. Este interesant de notat paradoxul, o Uniune Europeana care democratic aluneca spre stanga tocmai ca o reactie a avatarurilor economice, dar se blindeaza cu politici economice de dreapta – dar asta nu este neaparat rau, dar nu este prea tarziu? Pe cine o sa trezim la realitate, piata americana, care are “Buy American Act” din 2009, piata japoneza care este eminamente nationalist-traditionalista sau pe asiaticii continentali pentru care marfurile europene intra in categoria de lux si care oricum au penetrat Europa, cucerind-o folosind valoarea ei cea mai de pret, inovatia?

Deci, e foarte complicat. Economia europeana, ametita de toropeala propriului sentiment de superioritate, trebuie sa alerge dupa modele noi de crestere. Nursing-ul unei noi generatii de consumatori nationalisti? 75 de milioane de consumatori turci si 45 de milioane de consumatori ucrainiei, membrii ai comunitatii mai bine mai devreme decat mai tarziu? Concentrarea pe ramuri economice hiperinovative cum ar fi aeronautica sau mai putin “elegante”, ca de exemplu agricultura?  Stramutarea industriala catre hiperemergentele Rusia, China si India, asta daca ele accepta si noi suntem suficient de competitivi?

Oricum ar fi, ii doresc tarii mele Europa sa traiasca vremuri economice interesante. La Multi Ani Economici, Europa!

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Exista o solutie destul de evidenta dar si mare generatoare de framantari prin anumite parti, si anume construirea unei armate europene comune, astfel incat UE sa nu mai fie la mana SUA si UK atunci cand Rusiei i se nazare ca vrea sa fie iar mare putere.
  Acest proiect colosal, ce s-ar intinde pe decenii ar asigura multe locuri de munca calificate in vestul Europei, exact pentru cei care sufera acum dupa extinderea uniunii in fostul bloc comunist si invazia de forta de munca ieftina din est. Ne putem doar imagina ce rezultate ar avea punerea in comun a experientei si traditiei de a proiecta armament a Germaniei, Frantei, Italiei, Suediei, s.a.m.d. Nu este nevoie sa folosim acele arme sau sa le indreptam spre cineva (Rusia par example) ar fi suficient sa existe.
  Discutiile asupra acestui subiect au fost blocate de UK decenii la rand, dar anexarea Crimeei, invazia in estul Ucrainei si Brexitul le aduc din nou in actualitate. Sper sa auzim mai multe despre acest subiect dupa alegerile din Germania de la toamna.
  La multi ani UE!

  • Asa deci, UK este dusmanul UE!? a impiedicat Germania si Franta sa faca o armata care sa sperie Rusia.
   Si eu sint convins ca odata cu alegerea lui Macron si a partidului dnei Merkel, Rusia sa fie speriata si fortata sa paraseasca Crimeeea si estul Ucrainei.
   De acord cu La Multi Ani, UE!

 2. Intrebarile autorului ne vor preocupa mult timp. Cit timp are UE27 pentru restructurarea actuala cu mai multe viteze? Ce urmeaza in UE dupa noul val de aderari: balcanii de vest (Serbia, Albania, Kosovo, Macedonia, Montenegru, Bosnia- Hertegovina), estul continentului (Moldova, Georgia, Armenia, ev. Ucraina,) si Turcia?

  … „ … includerea valului 2 si 3 de tari a avut consecinte economice complicate pentru tarile deja existente, ….. si populate de consumatori mai putin sofisticati si mult mai nationalisti… „…

  Nationalistii-suveranisti de la Bratislava 2016, Polonia, Ungaria, Slocacia, Cehia au primit un raspuns ferm de la Paris (F. Holland, E. Macron): EU27 cu mai multe viteze si integrare mai puternica in zona Euro.

  Problemele economice decid soarta noului presedinte E. Macron: jobs, jobs, jobs. Somajul ridicat la tineri in zona mediteraneana sud-est si in balcani e problema cea mai grava. Trebuie gasite solutii: jobs, jobs, jobs. De prea mult timp somajul ridicat la tineri in sud- sudest are consecinte politice si emigrarea GO VEST & America. Emigrarea tinerilor din regiunile sud-sudest in interiorul UE28 (in UK sunt 3 milioane de cetateni UE27) spre nord- nordvest a „inghetat” decalajul economic.

  Nu vad solutii credibile rapide care corespund cu telul major al EWG 1957 & UE27 – Roma 2017: apropierea conditiilor de viata in toate regiunile UE. Transferurile complicate de 1% din BIP, deci 150 miliarde Euro pe an, din cele 15 mii de miliarde BIP in UE27, spre toate 27 state partenere, are efectele si impulsurile economice dorite numai in perioade foarte lungi de timp. Timp care nu mai e la dispozitie in era digitala globalizata.

  Deficitele budgetare mari in sud- sudestul UE27 si datoriile de stat mult mai mari decit prevad tratatele UE27 ( Grecia peste 170%, Italia peste 110%, Franta 96%, etc., Germania 68 % azi, cu tendinta spre 60 %) sunt probleme arzatoare nerezolvate de mult timp.

  … „… Uniunea Europeana trebuie sa raspunde inevitabil intrebarea pe care i-o punem noi in numele copiilor nostri: “quo vadis economia?”. Ne gandim ca sloganul “unitate in diversitate” a facut sens inca de la adoptare din anul 2000 reflectand ideologia nobilă a UE, care nu şi-a propus dominare şi impunere de modele, ci convieţuire paşnică şi colaborare între statele membre; mai probabil insa ca astazi, acum in noul ciclu economic, noua ordina mondiala generata de globalizare si de marile dileme financiare ale uber-puterilor, exista mai mult sens in pragmaticul “unitate in competitie economica”…. „…..

  E. Macron e leaderul necontestat in UE27. Proiectul lui de integrare mai puternica in zona Euro insemna de fapt un proiect de EXCLUZIUNE pentru Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, etc. Nu e o problema pentru Suedia, Danemarca (500 de ani Reformation / Martin Luther, sarbatorit 2017). Prefer un proiect de INCLUZIUNE oricit de complicat ar fi si orcit de mult timp ar fi nevoie. Prefer viziunea din preamblul EWG 1957 & Roma 2017 -UE27, formulat explicit in articolul unu: uniune in diversitate. S-a suspendat numai temporar aceasta viziune?

  Intr-un interviu al ziarului die Zeit economistul american, profesorul Arthur Laffer ( 76 de ani, a studiat la Yale, Stanford, un reprezentat al teoriei de oferta – Angebotstheorie- statul se abtine din economie, reglarea prin piata libera) a dat raspunsuri scurte, clare, precise si dure.
  1). Vede in scaderea impozitelor ( de la 35 % la 15 % pentru intreprinderi), in SUA azi, de presedintele D. Trump, calea cea mai eficienta pentru crestere economica si jobs. El a fost consultant economic la presedinti republicani ( Gerald Ford, R. Reagan).
  2). Aminteste de faptul ca scaderea impozitelor in SUA dupa 1945 (erau 90%) de catre presedintele J.F. Kennedy a dus la o crestere economica mai mare. Scaderea impozitelor in SUA de catre presedintele Ronald Reagan a dus la o crestere economica mai mare. Daca creste economia cresc salariile cu consecinta ca si incasarile statului din imposite cresc. Teoria de oferta…. reglarea prin piata liera.
  3). S-a exprimat dur, pentru „destramarea” UE 27 asa cum e astazi. Vede in Brexit o cale buna pentru UK. Suprareglementarea in UE27 e pentru el o aberatie economica contraproductiva. E asa?
  4). Concurenta intre intreprinderi, concurenta intre state (disciplineaza guvernele) e o conditie (Germania are 42 % impozit pe salarii mari, e o tara prospera, Suedia, Danemarca .. …) pentru crestere economica. Are dreptate?
  5). Explica „curba Laffer” (a prezentat-o lui Donald Rumsfeld in presedintia G. Ford) discutata controvers (Paul Krugmann, economist de stinga & Premiul Nobel), de economisti. Telul economistului Laffer sunt jobs cu salarii mari, in permanenta crestere. „Saracii” pot primi direct bani de la stat in loc de „dirigare politico- economica prin impozite”. Daca luam toti banii de la bogati si ii dam la saraci nimeni nu mai munceste si raminem fara jobs. Sunt create jobs de „saraci” intreba el?
  6.) Africa e saraca pentru ca incaseaza prea putine impozite. Zero impozite insemna zero mijloace pentru un stat. Impozit de 100% intr-un stat inseamna zero incasari.
  Ce e de asteptat in tara si UE 27 pina la presedintia 2019?

  E. Macron preia in Franta la 14 Mai: 10% somaj, (cu somaj pina la 35 % la tinerii din banlieu), deficit de budget peste 3 % si datorii de stat de ca. 96,7%.
  In Parlamentul francez dupa iunie 2017 vor fi mai multe fractiuni, cu conservatorii- republicani puternic reprezentati (ev. un premier conservator, candidatul Fillon a avut un program politic si economic mult mai radical decit En Marche), cu stinga-neocomunista& J.L. Melenchon si Front National, ca opozitie necrutatoare.

  Sper sa nu traim vremuri prea interesante, nici la Paris, nici la Roma, niciunde in UE27. Romania 2017- 2019 incotr-o?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro