joi, noiembrie 30, 2023

Ce căuta chinezu’ în România, în vizită la tigrul Ponta?

Dacă l-ar putea dezlipi cineva pe premier de pe fundul oficialilor chinezi, l-am putea întreba ce e cu toată exaltarea asta guvernamentală pe relaţia cu Beijingul şi miliardele chinezeşti pentru investiţii-minune. E cumva aceeaşi propagandă deşănţată şi fără conţinut marca proprie, mult dincolo de PR-ul ipocrit şi acceptabil în asemenea ocazii, cu parteneri scorţoşi şi predispuşi la flatarisire hiperbolică precum orientalii? Propagandă care mizează pe lipsa de informaţie a cetăţeanului majoritar şi aura mistică a „modelului chinez” pentru Morometele post-comunist de cârciumă, gata mereu să cadă pe spate în admiraţia unor locuri depărtate, unde n-a fost niciodată, dar despre care ştie el de la un văr că ar face lucrurile repede ca Ceaşcă, fără atâta pălăvrăgeală democratică?

Sau oficialii noştri care spun prăpăstii, precum premierul sau nulitatea de la Economie, ce promitea să încalce regulile de achiziţie ca să dea chinezilor acces preferenţial la Oltchim, chiar cred în asemenea baloane de săpun? Cu alte cuvinte, e doar cinism şi ipocrizie, sau este şi prostie la mijloc, caz în care chiar trebuie să ne îngrijorăm serios. Pentru că din ce se vede, în mintea acestor oameni pare să fie un complet talmeş-balmeş.

Dacă firme private româneşti şi chinezeşti vor sa facă business, cu porci sau eoliene, asta e foarte bine, lăudabil; să îi încurajăm cât se poate. Politic, China e o ţară importantă; e bine să avem relaţii cu ea şi să găzduim astfel de forumuri, din care ieşim şi noi cu o cotă crescută. Hai să reducem tarifele (UE) la frigidere Haier si switch-uri Huawei, care sunt bune şi ieftine, muşcă din profiturile Samsung şi reduc preţurile în avantajul consumatorului. Hai să aliniem standarde şi măsuri de combatere a evaziunii (asta au discutat francezii cu China recent, dar exact asta nu discută Ponta). Sunt o grămadă de lucruri legitime de făcut, perfect compatibile cu acquis comunitar şi interesele României.

Dar ce e toată bazaconia cu investiţiile publice „finanţate” de chinezi? Are cineva impresia că ei o sa ne dea granturi nerambursabile, ca UE, sau că o să le putem face favoruri pentru contracte publice de execuţii lucrări sau concesiune, pe lângă lege? În definitiv, i-a împiedicat cineva să vină la licitaţii până acum, pentru construit autostrăzi şi căi ferate, pentru Oltchim sau CFR Marfă? Din câte ştiu eu, anunţurile au fost publice.

Există vreun exemplu de infrastructură publică construită de chinezi, în Europa de Est sau de Vest, sau vreo încercare măcar, în afară de eşecul cu bucata de autostradă în Polonia, unde li s-a reziliat contractul pentru că n-au putut livra la standard şi calendar? Există vreo investiţie majoră în producţie pe teritoriul Uniunii, ca model de bună practică? Despre ce vorbesc guvenanţii atunci, cu cele 12 mari proiecte publice, care e concret schema pusă la cale şi ce s-a schimbat în regimul reglementărilor prin semnarea memorandumurilor, de o să devenim noi brusc interesanţi pentru China, de unde până acum nu eram?

Întrebăm, nu dăm cu piatra. Nici nu negăm că s-au făcut mari progrese în China, inclusiv pe tehnologii noi vândute în piaţa de retail, ceea ce pentru regimurile socialiste a fost întotdeauna o problemă insolubilă: am dat două exemple mai sus. Produc panouri solare şi eoliene la preţ care concurează serios pe germani şi danezi. Dar există şi mutaţii ce scapă comentatorilor români de berărie, precum acela că nivelul salariilor creşte vertiginos, deci modelul economic de “atelier global de manufactură” se va schimba, apropiindu-se de cel vestic (spre dezamăgirea celor ce speră într-o alternativă la capitalismul clasic).

Însă nu ce se întâmplă în China ne preocupă acum pe noi, ci ce se întâmplă în România şi ce are de gând guvernul nostru, că nu e deloc limpede. De exemplu, în sectorul energiei, supra-licitat în aceste negocieri cu partea chineză. Avem câteva puncte la care aşteptăm clarificări de la d-nii Ponta, Niţă şi Şova, în aceasta ordine.

1. Dacă proiectele cu pricina aveau indicatorii economici atât de buni cum se zice, de ce nu s-or fi înghesuit până acum investitori privați? În energie a existat mereu un apetit mare pentru investiții, a se vedea Turcia sau Polonia în mijlocul crizei. Ce anume le oferă acum chinezilor guvernul României ca să fie brusc atât de interesați?

2. De-a lungul timpului, au mai fost niște inițiative de atragere a investitorilor chinezi în proiecte ca Tarnița, Turceni-Rovinari-Craiova-Oltenia sau reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. La momentul respectiv era evident că promisiunea făcută Beijingului era o garanție guvernamentală, într-o formă sau alta (vă aduceți aminte cum bătea câmpii Boc că nu e nicio problemă să le dăm ajutor de stat chinezilor, că nu-s europeni, de parcă asta ar fi grija Europei, să nu favorizăm companiile europene în fața chinezilor!). Se pare că investițiile în Tarnița sau alte proiecte hidro presupuneau acces preferențial la informații, adică eliminarea competiției, ceea ce e inacceptabil.

3. Investiția în reactoarele 3 și 4 „cu tehnologie chineză” nu sună bine. Participarea Nuclearelectrica la proiect, de pildă acei faimoși 21% cu care dorea compania să intre în consorțiul Energonuclear, constau în infrastructura existentă, care este compatibilă doar cu tehnologia CANDU. Deci, da, e posibilă investiția „cu tehnologie chineză” în cele două reactoare dacă acceptăm că statul va avea 0% din investiție și că se demolează infrastructura existentă. Reamintim că proiectul Energonuclear a căzut, chiar în parioada favorabilă dinainte de criză, sub mâna expertă a cuplului Tăriceanu-Vosganian, din cauză că guvernul a vrut să participe cu 51%, nu cu 21% cât avea deja. Pe “tehnologie chineză mai ieftină” va avea participaţie fix 0%.

4. Ideal, toate proiectele de investiții publice trebuie puse la licitație, competitiv, transparent, nediscriminatoriu, într-o formă sau alta. Așa ne cere UE şi aşa e în interesul pieţei româneşti pe termen lung. Putem înțelege că există proiecte în care nu mai crede nimeni (Tarnița, 3&4C, alte investiții mamut) și că am putea zice bogdaproste dacă vine vreun partener care să inițieze proiectul. Dar asta NU înseamnă că o putem face necompetitiv. Pur și simplu, guvernul trebuie să publice intenția de a participa în proiect în parteneriat cu X și să dea un termen în care, dacă sunt şi alţii interesați, să-şi poată exprima intenția. Iar dacă există, să se dea un termen suficient pt pregătirea ofertelor și selecția celei mai bune prin licitație. Acesta este un minim acceptabil. Cine știe ce surpriză apare: acum câțiva ani voiau canadienii să investească în CANDU la 3&4C.

5. Nu poţi avea încredere în capacitatea chinezilor de a construi proiecte sofisticate de infrastructură la calitate ireproșabilă, date fiind: accidentul cu zeci de morți și răniți de la ei pe linia de cale ferată de mare viteză; prăbușirea unei alte linii la o inundație, în timpul construcției; scandalul cu autostrada din Polonia; scandalurile cu infrastructura socială şi de afaceri construită prost în Africa. Ăsta e un motiv în plus pentru a nu accepta negocieri directe, ci doar transparenţă și licitații din care să iasă cea mai bună ofertă, plus garanții de bună execuție. Dacă vreo firmă de-a lor, publică sau privată, trece ştacheta şi mai vine şi cu minunate finanţări suplimentare punctate în ofertă, desigur ca nu se va pune nimeni împotrivă.

6. UE a zis că se enervează dacă negociem niște chestii de capul nostru pe la spatele lor. Pe scurt, au dreptate să se enerveze dacă dăm avantaje netransparente unor companii chineze, condiţii de care ar fi fost interesați și europenii în aceste proiecte, pe care le-ar executa poate chiar mai bine. Şi pentru că veni vorba, putem fi puţin tendenţioşi aici? Oare la asta folosea scoaterea companiilor de stat româneşti de la obligația de a respecta procedurile de achiziții publice – anume, ca să încheie nişte „PPP-uri fără licitație” cu chinezii?

Articol in co-autorat, de Otilia Nutu si Sorin Ionita, ce exprima pozitia oficiala a EFOR pe subiect. Daca va place, click aici, rulati in jos si dati un vot pe butonul verde.

Distribuie acest articol

89 COMENTARII

 1. de ce nu ne spune premieru pretul pentru care ne-au vandut la chinezi? De ce ni se arunca in presa manipulari cum ca ar veni chinezii si ne-ar da miliarde pomana, fara sa ne ceara nimic in schimb? Chiar atat ne cred de naivi? A venit vreodata in istoria noastra sa ne dea ceva de pomana? Sau au venit tot timpul sa ne ia?
  Nu transpira nicaieri despre ce e vorba: le dam agricultura, le vindem pamanturile, resursele, sufletele?

  Au scapat totusi cateva idei in presa, dar prea putin dezvoltate: exportul de animale, si vize la liber. Deci probabil o sa fim invadati de chinezi precum occidentul. Am prieteni in occident care-si dau copiii la scoli in chineza, pentru ca deja sunt majoritari in multe zone. Vai de noi, mai bine e cu UE, asa rai cum sunt ei.

  • Stai frate, nu exagera. N-a vandut nimeni nimic deocamdata. Macar sa vanda in China tot ce au spus ei, taurasi, gogonele si nu mai stiu ce. Pamantul nu-l cumpara nimeni, ca China nu e in UE, ramane ca si pana acum. Plus, confucianismul nu prea crede in sufletul nemuritor crestin, deci ma gandesc ca nu-i mare interes pe acolo sa le cumpere pe ale noastre.

   • : ) rabdare Sorin Ionita, ca e in plan infiintarea unui ICR la Beijing si a Insitutului Cultural Confucius la Bucuresti, sa cel putin asa ne anunta Cristian Campeanu http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/care-este-miza-acordurilor-semnate-de-romania-si-china-318887.html#top_articol
    Deci, se lamureste lumea urgent si cu povestea ( diferentele astea cultural-spirituale). Acuma, ce sper e sa nu ne predea si din intelepciunile filosofului Mao ( doamne, n-am citit, de fapt rasfoit, ceva mai stupid si picticos in viata vietisoarelor mele; nici macar amuzant nu e).

    • In asta chiar nu vad o problema, nici cu ICR la ei, nici Confucius la noi. Din cate stiu eu e chitit pe cursuri de limba si in subsidiar civilizatie clasica chineza, ceea ce nu-i rau, am inteles ca nu-i foarte ideologizat institutul, au priceput si ei ca si-ar submina singuri influenta culturala cu asta. Eu n-am mare interes sau talent pentru orientalisme, dar daca cineva vrea sa invete moca limba chineza la Bucuresti, why not? Institutul Confucius ar fi un loc bun. Ex copilu’ lui Ponta, asa a zis, nu?

  • Nici cu „exportul de animale” n-as fi prea incantata – nu stiu daca au restrictiile UE referitoare la ‘pesta porcina” (de care am scapat cu chiu cu vai, cu multe scremete si cu jelanii intense) :(
   In plus, cred ca nu au NIMIC referitor la normele pe care UE abia icepe sa le implementeze cu privire la „certificarea lemnului”, adica INTERDICTIA de a comercializa / prelucra lemn furat (sau taiat ilegal).

   PTIU!! ca ezit sa dau drumul la postarea asta… ca poate le dau idei… >:

  • cel mai mare producator de „porc” din RO este fostul Comtim azi Smithfield. Parca nu suna a Ionescu/Popescu.
   N-am vrut (si era corect) sa devenim in anii ’70 asa ceva pt. rusi, acum vrem pt.chinezi?

   PS. accepta firmele de stat (toti cei de la tratative) sa lucreze in pierdere de dragul lui Ponta? Suna a Ileana Cosanzeana

   • smithfield e istorie deja. l-au cumparat chinezii (Shuanghui International Holdings Ltd)! deci la timisoara tot chinezii sunt!

 2. Da ,in legatura cu tehnologia CANDU chinezi a acces la ea prin AECL Canada si au dealfel centrale din acest tip in China construite.

  • si au voie sa o re-exporte, eliminand Canada din competitie? PS. Exista deja acord UE-Canada asa ca -vamal vorbind- Canada are avantaje fiscale.

 3. O spun pe sleau. Chinezii sunt o catastrofa tehnologica. Ei nu sunt capabili sa creeze, sa inventeze. Practic de la praful de pusca n-au mai conceput nimic notabil. Tot ceea ce au ei astazi se datoreaza exlusiv faptului ca Occidentul si-a mutat fabricile in China. Pentru simplul motiv ca acolo, in China, exista o mana de lucru extrem de ieftina si costuri mici de fabricatie. Cu tehnologia sunt praf. Produsele lor sunt ieftine pentru ca:
  1. sunt masiv subventionate de stat
  2. sunt de proasta calitate sau, cel mult, de calitate indoielnica.
  Tehnologia chineza se bazeaza pe furt intelectual si pe furt tehnologic, rezultat al zecilor de ani de spionaj economic.
  Trebuie sa se tina seama ca chinezii nu ne dau nimic pe gratis. Dimpotriva. Vor ajunge sa cumpere cu totul si la bucata aceasta tara, daca Ponta, autodeclarat mare admirator al Chinei, o va scoate la vanzare. Ceea ce, e evident, a si inceput sa faca deja.

  Dezastrul African, ca exemplu relevant, e prea binecunoscut. China si-a creat in Africa o colonie, care e pe cale sa se rascoale. Pentru ca de-abia acum africanii realizeaza ca au fost trasi pe sfoara, ca practic au devenit slugile Chinei. China este cu mult mai periculoasa pentru lume, decat sunt rusii, cu tot binecunoscutul lor imperialism, testat si pe tara noastra sute de ani la rand…
  Romania trebuie sa fie pragmatica, prudenta, trebuie sa-si apere macar ceea ce mai are de aparat. Romania nu trebuie sa uite ca, dincolo de toate, China este o tara comunista, care nu respecta drepturile omului si libertatea de expresie. Ceea ce este un lucru esential. Romania este o tara europeana si trebuie sa se concentreze pe ceea ce poate oferi Europei si ceea ce putem valorifica din Europa. S-o lasam mai moale cu prochinezismul asta isteric ce, mai degraba, aduce aminte de vremurile triste ale comunismului ceausist. Suntem o tara europeana, nu una oriental. Iar romanii sunt majoritari filoeuropeni si filoamericani. Nu filochinezi precum Plagiatorul national. Romania trebuie sa tina aproape de valorile si traditiile europene, de ceea ce este Europa si America de Nord la un loc. Apropierea de China, mai mult decat este necesar, mi se pare un act antinational. Deci mare atentie la ce facem pe relatia cu China!

  • Ei, ei… noi in articol suntem mai nuantati, nu asa vehementi. Ce au copiat, ce n-au copiat, vorba e ca acum au companii (private, sau mixte) care produc chestii decente, precum Haier, pe white goods si consumer electronics. In fond daca te apuci azi de facut frigidere, nu-i mare lucru de facut radical diferit fata de cei dinaintea ta, nu? Si totusi, ei inoveaza si intra pe segmente noi, inclusiv in SUA.
   http://www.forbes.com/sites/china/2010/06/17/haier-a-chinese-company-that-innovates/

   • io-s mare fana de diversitate produse si piata libera., sa fie domnule pt toata lumea, dupa gust, dupa posibilitati. Da totusi, frigider nou ( sau masina si alte chestii serioase) as face un efort sa-mi iau de la niste producatori mai seriosi, nu de alta, da-i incomod ( si nerentabil) sa-l tot schimbi/repari/cosi la fel de des ca pe papuci/telefoane … telefoanele alea Huawei sau cum naiba le zice, nu-sh cat tin ( in fond, nici un iphone nu-l tii mai mult de 2-3 ani, doar Nokia rezista pana la 5), dar macar costa mai putin … au totusi niste melodii… subversive :))

   • V-am inteles replica. Partial de acord, Oricum, fiecare dintre noi e liber sa decida ce anume cumpara. Eu unul, daca as avea de ales intre un produs de firma consacrata si un produs chinezesc indoielnic ca si calitate, as alege fara sa ezit produsul consacrat, chiar daca e… „Made in China”. Din multe motive. Am o singura obiectie… Chinezii nu inoveaza. Chinezii produc lucruri care au fost inovate de altii… Apropo, frigiderul a fost inventat de un american, Oliver Evans, patentul fiind unul, in mod evident, american. Sa mai amintesc cine si de unde sunt cei care au inventat televizorul, aspiratorul, chiar si banalul „mouse”? Cu totii americani. Aruncati-va un ochi pe numarul de inventii si patente detinute de americani! E covarsitor! Practic ei sunt cei care au inventat mai tot ceea ce noi folosim astazi! Inclusiv banalul mop de sters pe jos… Va rog sa-mi spuneti care sunt inovatiile chinezilor! Cam cat de semnificative sunt acestea si cam ce impact au in societatea in care traim. Este usor sa imbunatatesti un produs care a fost inventat deja. E o chestiune de logica. Cat despre tehnologie… Au furat la greu. Credeti cumva ca ar fi stiut vreodata chinezii sa produca propriile lor smartphone-uri daca nu ar fi existat fabrici Apple sau Samsung in China? Haideti sa fim seriosi! Pe de alta parte, repet, faptul ca produsele chinezesti sunt ieftine, nu inseamna ca au si calitate! Mai mult, e explicabil. Exporturile si productia interna proprie beneficiaza de subventii inseminate! Deci concurenta pe care chinezii o fac pe piata mondiala este neloiala, preturile produselor lor la export fiind unele de dumping. A face afaceri cu chinezii inseamna a pierde din start. Noi ar trebui sa gandim cum sa asimilam zecile de miliarde de euro pe care le putem lua de la UE, nu sa facem parteneriate dezavantajoase cu chinezii! Lui Ponta ii este cu mult mai facil sa praduiasca potentialele miliarde (deocamdata doar pe hartie) de la chinezi, decat sa utilizeze in mod corect si eficient zecile de miliarde de euro de la UE!!! Pe mine ma ingrijoreaza acest heirupism isteric prochinez pe care ni-l baga pe gat Ponta si gasca lui. Calea nostra nu e cea asiatica, cel putin nu China. Calea noastra e cea euro-atlantica. Cel putin din punct de vedere geografic si cultural.

    • @George: am citit si am crezut ca e o continuare la reclama aceea penibila la ciocolata rom (cum ne-au furat altii NOUA, romanilor nustiu ce idei).
     Deci, G, cu mult inainte de aspirator, mouse, etc ,in China antica hartia, praful de pusca, busola erau lucruri commune, asa cum, spre exemplu, in anul 2013 A.D. in multe sate din Romania, membra a UE apa curenta, canalizarea, toaleta sunt subiecte tabu!

     • Dle gandac (bugsy), exemplele dv ma infioara de-a dreptul. Praful de pusca e chiar irrelevant. L-am invocat si eu intr-un comentariu anterior. Insa nu-mi veniti cu antichitati ca argumente. Nu tin. Veniti cu argumente recente, mai de actualitate, din ultimele doua-trei sute de ani, sa zicem. Aveti vreunul mai semnificativ la indemana?

      P.S. Apropo… Ciocolata cu rom produc si altii. Si chiar cu mult mai buna decat cea romaneasca, traditionala. Pricepeti? Si inca ceva… Va aflati intr-o mare eroare!!! Busola a fost inventata de catre egipteni. si folosita de catre acestia pentru prima data. Mai documentati-va! Si straduiti-va s-o faceti cat se poate de exact si de eficient. Dv faceti curat in casa cu praful de pusca? Sau cu busola?

      • George , ai grija , esti pe contributors . Aici nu merge usor cu UE si SUA ca modele de societate. Aici e la el acasa progressul pe partea stanga . Renunta , n-ai cu cine . Tocmai pentru ca stiu ca ai 100% dreptate iti spun toate astea . Nici chiar autorul articolului nu este deranjat de acest deraiaj nebunesc al socialistului Ponta , ci vrea , doar , lamuriri . Nu zic ca ar trebui sa fie deranjat de inepta propaganda cu China a socialistilor , treaba dumnealui . Din moment ce vrea lamuriri si transparenta , inseamna ca e de acord cu acest drum pe care l-a hotarat carmaciul Ponta . Vrea , doar , niste lamuriri . Tu ce-ai crezut ? Te ostenesti in zadar . Nu mai sunt multe locuri unde sa comentezi de bun simt fara sa-ti taie elanul un progressist…

      • @George: inocenta dvs ma lasa fara replica! aveti dreptate in tot ce scrieti si ganditi! aproape vad un mic Confucius in dvs. nu pot concura/dialoga cu asa chinezarii!

     • Așa, și? Crezi că de asta are nevoie astăzi România, de hârtia antică și de praful de pușcă medieval al chinezilor?

      România are nevoie de trenuri de mare viteză, dar sunt de preferat originalele de la Alstom și de la Siemens, nu copia chinezească. România are nevoie de reactoare nucleare, dar sunt de preferat originalele canadiene, nu copiile chinezesti. Și enumerarea ar putea continua la nesfârșit.

      Nu am nimic împotriva produselor ”made in China”, atât timp cât responsabilitatea pentru calitate și-o asumă o firmă din vest. Am o turmă întreagă de Xerox Phaser la firmă, toate sunt Made in China, dar controlul calității la fabricarea lor a fost asigurat de Xerox, altfel nu-și puneau numele pe ele. Și dacă am vreo problemă cu ele, trebuie să sun la Xerox, nu undeva în China. Și ca să fiu complet sincer, versiunile mai vechi, made in Japan, sunt totuși un pic mai reliable decât cele noi, made in China :P

 4. Si un raspuns la intrebarea din titlu… Ce cauta chinezu’ in Romania? Pai nu e evident? Cauta, si iata ca l-a si gasit, un alt chinez de-al lor, ratacit pe plaiurile mioritice: Ponta.

 5. Guvernantii sunt suficient de rai si nu atat de prosti incat sa faca ceea ce vor, o corcitura socialisto-capitalista de inspiratie chineza, care va deveni si oferta la export in Europa prin capul de pod Romania. Ce garantii, ce licitatii, ce norme europene, ce altceva decat tocmelile politice intre tovarasi, CAER-ul a functionat zeci de ani, Europa nu trebuie sa aiba alta grija decat sa se teama!

 6. Totusi, banii aia nerambursabili europeni, eu cred ca scopul lor printre altele e sa cumperi tehnologie tot din UE, pt a „incuraja” cresterea.
  Sa explic: Cineva aplica pt niste fonduri europene pt a construi sa zicem, un parc cu 200 de eoliene. Iar in proiect scrie ca va cumpara eolienele de la o firma chineza. Parca vad ca ar fi refuzat proiectul, intr-o tara mai din vest. Eventual cu sugestia sa cumpere echipamentul de la unul din cei 2-3 producatori europeni. La noi, probabil ca va trece, numai ca atunci cand vor ajunge actele mai sus la verificat cineva va stramba din nas. Si urmarea va fi ca la urmatorul buget ne vom trezi cu ceva mai putini bani. Nu c-ar fi ai nostri capabili sa-i consume pe toti, ptiu ptiu.

  • In principiu, nu e ala scopul, ci sa cumperi ce e mai ieftin, cu conditia sa fie bun. marile probleme incep desigur acolo unde firmele chinezesti, nu doar de stat, dar si alea private, primesc ajutor de stat masiv in diverse forme, deci nu concureaza loial la export. De aici si disputele continue cu SUA (anvelope) sau UE (panouri fotovoltaice), si cate si mai cate

   • asa-i cu scopul ( sa cumperi cat mai ieftin si mai bun). Daca ai simt practic. Da’ nu toata lumea are si nici tot timpul. Deci, pana la urma, sa cumpere domnule lumea ce pofteste si ce-i serveste, inclusiv dorintele, nu doar nevoile, cata vreme e libera sa aleaga si exista piata libera si libera competitie. Problema, cum spuneai ( si reiese si din articol) ca nu de libera competitie ar fi vorba aici.

 7. Util articolul. Tocmai asta discutam azi dimineata cu niste colegi/prieteni: iluziile pe care si le fac unii legat de relatia chinezeasca si ce putin se stie/spune public si corect despre dedesubturile ei si preconizatele investiti.

  Si ziceam ca , daca ar exista vreo sansa ca a) parteneriatele comerciale cu chinezii sa fie competitive ( in sensul competitiei capitaliste, a pietei libere) si sa se desfasoare pe baze contractuale legale si profitabile ( nimic imoral in profitul economic) pentru ambele parti, si b) “pretul” acestor contracte sa nu fie unul politic ( propagandistic), ci strict economic ( bazat adica pe calculul economic capitalist, singurul autentic altfel), atunci, din ratiuni pragmatice ( chiar daca nu-ti vine sa faci afaceri cu reprezentantii regimului comunist criminal de la Beijing), le-as lua banii si as accepta, sa zicem. Asemenea sanse, insa, nu exista, iar articolul vostru aduce clarificari utile si necesare.

  In acelasi timp, avand in vedere ( sunt exasperata si usor speriata, recunosc) cat de putin se inteleg, pe de o parte, conceptul de capitalism in general, elementar, si avantajele lui( inclusiv de catre apologeti bine intentionati), dar si asa-zisul capitalism de stat chinezesc in special ( socialism rebotezat, cu butaforii capitaliste), poate or fi utile si cateva clarificari de gen aici http://ihincu.wordpress.com/2013/11/26/capitalismul-intre-uz-si-abuz-cateva-coordonate/
  inclusiv articolele lui Vlad Mixich si Cristian Campeanu cu link la interior.

  Multa vreme ( prea multa) am crezut, in naivitatea mea, ca lucrurile astea se cunosc/inteleg macar de catre economisti, sociologi, politologi, policy makers si intelectuali, in general. M-am inselat si dovezile-mi vin in valuri ( includ si comentarii/articole pe care le urmaresc pe contributors). nu mai e de joaca… personal consider ca nu-i niciodata prea tarziu sa invatam … eventual impreuna, chiar daca mai gresim, ne corectam si tot asa… ca nimeni nu s-a nascut invatat ori stie de toate :)

  • Ioana, stii bine ca nu se inteleg de la sine, si in special de catre intelectuali, care au o slabiciune secreta pentru sistemele astea politice „eficiente”, nu pentru incertidunea si balmajeala din democratii. Lor le place societatea condusa cu mana forte de experti, care stiu ei ce fac, si anume repede, nu pierd vremea cu parerile tampite ale vulgului, consultari cu toti burta-verde needucati, etc. Era un tip care spunea odata ca intelectualilor, in special celor umanisti, le place chestia asta pentru ca seamana cu sistemul meritocratic din scoala, unde excelau ei cat erau elevi. Adica viata reala in libertate nu prea rasplateste cum trebuie pe premiantii care recitau cel mai frumos Luceafarul – sau nu sistematic, oricum. Si atunci trebuie un diriginte care sa puna nitica ordine in debandada asta capitalista de toata jena. Dar nu mai stiu cine era autorul care facea frumoasa comparatie.
   Nu ca China ar fi altceva decat un antreprenoriat politico-economic salbatic, dar unii pe aici isi fac iluzii despre ea, in virtutea unui folclor livresc gen „china alternativa la… ”

   • Sorin, am fost si eu delicata, na, sa mai menajez orgolii, „arogante”, snobisme intelectuale :) Io n-as publica replica asta, sa nu-i descurajam zic, in sensul ca poate mai ademenim pe careva din specia cu pricina :) Nu stiu, tu si administratorii faceti cum credeti.

   • Asta, s-avem iertare, parca suna putin a autocritica… nu stiu daca s-a facut luna de cand sustineati plin de convingere ca d-na Nutu singura ar putea inlocui cu succes vreo 4-5 ministere (sau 5-6).

    As vrea sa va intreb ceva (fara urma de insinuare, e doar o intrebare), pronind de la asta: „Pamantul nu-l cumpara nimeni, ca China nu e in UE, ramane ca si pana acum. ”
    Deci chinezii n-ar putea cumpara pamant in Romania? Sunteti sigur? Adica nici macar prin metoda SRL-ului cu capital de 50 de euro, care SRL, evident, ar fi persoana juridica romana?

 8. Eu am alte nedumeriri. Mai avem nevoie de energie suplimentar fata de ceea ce producem acum? Preconizam o crestere a consumului national sau macar zonal? Daca ne gandim ca vom exporta in Turcia din cate stiu tocmai isi construiesc propria centrala nucleara cu tehnologie japoneza. Hidroelectrica sta cu lacurile pline si nu prea reuseste sa vanda nici la preturi mici. Nici termocentralele pe care le avem nu le folosim la capacitate. Mai este fezabila construirea reactoarelor 3 si 4 la Cernavoda? Daca nu atunci nu e nevoie nici de Tarnita Lapustesti. Sau construim la Cernavoda si nu mai modernizam Mintia si Oltenia?

  • Prietene, ce-ai zice de ideea (probabil absurdă pentru matale) de micșorare a prețului la curent- pentru populație ?

   • Prietene, matale ai impresia ca piata energiei seamana cu cea a merelor sau cea a graului?
    Ce spui de reglementarea pretului? Sorry pentru intarzaierea reactiei dar am avut treaba.

  • 1. Va raspunde colega mea Otilia: In romania nu avem niciun excedent de productie de energie. Avem un excedent de capacitati vechi de 40-50 de ani care trebuie inlocuite de urgenta daca nu vrem sa riscam un blackout… Avem in schimb un deficit de productie flexibila, exact ce ar putea oferi Tarnita.
   2. La celalalt comentariu: pretul redus (diferentiat) la populatie este un sistem pe cale de a fi eliminat, ca anti-economic si in contradictie cu reglementarile UE. Preturile trebuie sa se alinieze – iar pentru populatia saraca guvernul poate face usor un sistem de subventii sociale tintite. Asa e mult mai transparent si echitabil.

   • Multumesc pentru raspuns Otiliei dar eu nu am sustinut ca avem productie excedentara ci ca vom avea daca facem Cernavoda 3 si 4. Daca le vom face si mai dezvoltam si eolienele si panourile solare (din China:)) mai merita sa modernizam TOATE centralele termo?

   • Domnule Ioniță, mă surprindeți. Ce-i antieconomic în curentul ieftin ? Cam toată Europa pe care-am văzut-o Eu se încălzește cu curent- și cred că raportată la salariu factura de electricitate nu-i prea mare. Mă sparie gândul că nu putem avea prețuri mici pentru că ”nu e economic” . Despre ce economii vorbim ? Cât despre ”în contradicție cu reglementările UE” aici chiar că m-ați dat pe spate. Sunt unul din cei mai înfocați adepți ai integrării în Europa dar cu tot respectul, mi se pare o prostie. Dacă există o astfel de reglementare ar trebui desființată imediat- pentru că ultima oară când am întrebat și eu reglementările erau pentru oameni, nu invers.

    • Cu cat pretul e mai mic, cerearea e mai mare. Vanazand curentul electric la un pret artificial scazut se incurajeaza consumul excesiv in dauna altor bunuri, nesubventionate. Daca ne dorim sa ajutam populatia saraca, o putem face exact cum a spus domnul Ionita: prin transferuri directe banesti dar vanzand curentul la pretul de piata. Daca populatia alege sa-si cheltuie ajutoarele pe curent, n-are decat, dar la fel poate sa aleaga sa-si reduca consumul de curent pentru a-si cheltui banii pa altceva, de la medicamente la carti, sosete sau paine.

    • Rau obicei mai aveti sa raspundeti unui comentariu inainte de-a-l citi pana la capat/cu minima atentie. Faceti-o acum si spuneti unde-ati vazut ca scrie ca pretul mic… etc.
     Scrie „pretul redus (diferentiat) la populatie este un sistem pe cale de a fi eliminat, ca anti-economic”, ceea e cu totul altceva decat ce-ati inteles dvs.

 9. Ce-mi place faptul ca oamenii de stat din Romania au descoperit o noua sintagma „win-win”. Si o folosesc pe unde pica, vezi doamne, cum stiu ei sa evalueze situatia si cum gasesc ei strategiile ca sa cistige toata lumea.

  Culmea e ca au gasit si un „win-win-win” situation. In cazul in care nu v-ati prins, al treilea „win” e consumatorul.

  Parte foarte analitic asa. In realitate este doar apa batuta in piua de niste mediocri.

 10. E actiune pur politică pe ideea reducerii dependenței de investitorii occidentali și în felul acesta relaxarea presiunii pentru o justiție corectă. Dacă iese USL-ul la președinție e limpede că vom avea și axa București – Moscova – Beijing alături de axa București – Londra – Washington. Ne-a anunțat asta dl Marga anul trecut.

  Rămâne să vedem cum va merge căruța cu două astfel de axe :)

  Ca să parafrazez o expresie chinezescă, trăim vremuri interesante. Dar când a avut Ro parte de altfel de vremuri?

 11. Da, dacă dl.Ioniță în marea sa bunătate va da drumul la acest comentariu- ar trebui să precizăm că discutăm despre o falsă problemă- respectiv ”modelul chinezesc” pe care ultimul care și-a propus să-l aplice -Ceaușescu- a sfârșit-o cum a sfârșit-o. Pe de altă parte discutăm despre o oportunitate reală- care poate depăși stupiditățile impuse de UE- respectiv ca cineva să ne facă ceva. O să încerc un pic de logică suport- poate pricep și anumiți prieteni- care refuză cu obstinație să fie tovarăși:
  1. N-ai autostrăzi. Nu ești în stare să le faci. Ai acoperire în legislația UE să faci tot felul de scheme gen Popoviciu sau Iordache- ca să-ți umfle ție conturile la bancă- fără să produci nimic.
  2. Vine cineva- chinezu – și-ți oferă construcția unei autostrăzi . Materialul lui, forța lui de muncă. Tu plătești după- cât circuli. Chestia asta se face cam peste tot în lume și dacă nu mă-nșel, dl.Hurezeanu spunea că au făcut-o chinezii și în Germania.El a zis-o, nu-mi tăiați comentariul doar pentru asta.
  3. Vine cineva- chinezu- și-ți oferă ceva. Pe care nu l-ai primit de la UE. Dar vezi Doamne UE e îngrijorată că n-o să mai fie PPE-ul ca-nainte. Că se duce naibii ”coheziunea”. Mai discutăm când tocmai vom afla că ați dat afară Anglia din UE pentru că refuză hotărârile comunitare apropo de România și Bulgaria. Adică niciodată pentru că pentru Marea Britanie legislația UE e facultativă. Pentru România se pare că nu.
  4. VIn ”prietenii” și spun că n-ar trebui să mâncăm la masă cu chinezul că nu e democrație în țara lor. Acuma cred că dna. Reding l-ar și pupa (prietenește, evident) dacă ar veni să investească în Luxembourg- și eventual s-ar uita și împreună la un filmuleț care arată cum se strivește studentul cu tancul. Dar e bine să fim ipocriți cu ăia mai micii și cu bube-n cap, nu ?

  • Dear Andrei George, dam drumul la orice comentariu nu contine chestii cu totul inacceptabile, gen „ochi oblici” si alte asemenea mitocanii gratuite care in Romania trec drept argument.
   2. In genere, dl Hurezeanu e o sursa buna de informare, dar poate nu pe subiectul autostrazi? sau poate n-a zis chiar asa? Un asemenea contract ca cel la care va referiti, cam vag, este practica uzuala si s-a incercat si la noi (pe Comarnic-Brasov). Se poate face, cu chinezii sau oricine – cu conditia sa fie atribuit printr-o licitatie, nu incredintare directa. N-ati prins chiar esenta povestii.
   3. Pana una alta UK aplica absolut toata legislatia UE, la virgula. Aveti un exemplu contra? iar confundati ceva, anume politica oficiala a statului cu palavrele din presa.
   4. Pararea dv cinica despre partenerii occidentali, care sunt manati de interes pur si nu dau doi bani pa vrajeala cu democratia cand e vorba de bani, este de sorginte URSS-Brucan. Stiu din experienta ca e majoritara printre romani, educati sau needucati, si nici un argument contra nu-i poate clinti din acest Realpolitik spontan vehiculat la bere. Deci nici nu-mi propun sa va conving ca, desi lumea e complicata intr-adevar, ea este departe de caricatura in care credeti dv.

   • Stimate domnule Ioniță,

    Pentru că îmi scapă esența, poate mă lămuriți dvs. Dl.X, mare asfaltangiu în România- nu e în stare să facă o autostradă, oricâte licitații ar câștiga. Vine chinezul și se angajează că o face- la aceleași costuri cu care ar face dl.X sau chiar mai mici- numai că chinezul e serios și știe că-și pierde cleinții dacă dă țeapă. Deci care e rostul licitațiilor ? Din experiență proprie cu SEAP-ul- și vreo 10 licitații de când există și până acuma- ce-i drept pe parte de IT- spun că cine face caietul de sarcini decide câștigătorul. Vreau calculatoare MAC ? Spun tastatură eloxată în caietul de sarcini- care corespunde doar calculatoarelor MAC și doar furnizorului X. La un moment dat am avut o contestație scrisă din partea firmei Bull- ÎNAINTE de a anunța rezultatul licitației și înainte de a face evaluarea ofertelor. Dl. F- reprezentantul Bull din România- avea prețuri mari și știa că va pierde. La momentul anilor 2010 existau chiar firme care blocau proiecte de mare importanță- făcând contestații. Dispăreau dacă le dădeai un 10%- ceea ce e uimitor pentru că se înscriau la licitație doar ca să facă contestație. Deci, de ce facem noi licitații ? Pentru că plecăm din start cu premisa că furăm și vrem să avem o acoperire formală ?

   • Referitor la celelalte observații ale dvs:
    1. L-am auzit pe dl.Hurezeanu ieri la Digi 24- menționând exact această autostradă în Germania. Domnia sa știe la ce se referă.
    2. Cred că există o hotărâre de consiliu UE (nu sunt prea bun la denumirile exacte) apropo de deschiderea pieței muncii pentru ROmânia și Bulgaria în 2014. Și cred că dl. premier Cameron a spus tocmai pas.
    3. Întâmplător știu niște firme- și sunt de talia ABB-ului- care fac astfel de afaceri. Credeți că e cazul să dăm nume ? Are vreun rost ? Britanicii care plăteau comisioane să-și vândă armament în Arabia Saudită de exemplu- țară pe lângă care China e un paragon al democrației- ce-o fi fost cumva, propagandă comunistă ?

    • Punctul 2 e o dezinformare cruntă, demnă de Russia Today. Deschiderea pieței muncii pentru români și bulgari în 2014 e prevăzută încă de la aderare, nu e nevoie de nicio hotărâre de Consiliu UE.

     Ceea ce spune Cameron e complet altceva:

     http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-21523319

     What does the government hope to achieve by the 1 January deadline?

     EU migrants found begging or sleeping on the streets can already be deported, but from 1 January they will also be barred from re-entering the UK for a year – unless they get a job, Mr Cameron says. In addition, EU migrants are to have their benefits cut after six months unless they can confirm they are genuinely seeking work.

     What else is Mr Cameron proposing?

     The government says the UK will not pay „out-of-work benefits” to immigrants in the first three months of their stay, claiming that some migrants clear the habitual residence test within a month of arriving. Employers paying less than the minimum wage will face a £20,000 fine per underpaid worker. There is also a proposal to impose a minimum earnings threshold below which EU migrants would not be entitled to benefits like income support. In the longer term, Mr Cameron says he wants to impose restrictions on freedom of movement in the EU, with new member states having to reach a certain income per head before they are allowed full access to other member states’ labour markets.

 12. Cam ce fac chinezii e foarte simplu ei dau finantare avantajoasa pe care cheltuiesti pe tehnologia lor, echipamentele lor (inclusiv camioane nu numai reactor sau turbine) pe urma ramane investitia nerentabila. Tu rambursezi banii chinezilor care primesc si banii inapoi si au si reusit sa vanda echipamente produse de ei a caror valoare e egal cu creditul.

 13. Pai chinezii astia au facut astfel de intalniri si la Budapest si la Warszaw si praful s-a ales de intelegerile de acolo. Nu vad de ce meetengul de la Bucuresti ar fi mai cu mot si ar avea un alt rezultat. Fac pariu ca nimic din ce se discuta acum nu se va mai retine peste un an. Ei saracii incearca sa fie investitori dar vor sa aiba numai afaceri garantate de stat. Or in UE nu prea se mai poate, cu toata silinta lui Michi Maus de Dambovita de a le fi pe plac. Gargara si atat.

 14. Interesant, ii criticati pe „chinezi”extrem de vehement fara ca macar sa-i puteti acuza de ceva sau sa le cunoasteti intentiile. ex „Nu poţi avea încredere în capacitatea chinezilor de a construi proiecte sofisticate de infrastructură la calitate ireproșabilă”. Uitati-va un pic la orasele, aeroporturile, porturile, autostrazi si cai ferate mii de km care s-au ridicat in cativa in China, mai mult decat in tot restul lumii. Evidentiati cateva accidente izolate care inevitabil apar.
  Poate ca aveti incredere in Bechtel care pentru o suma colosala nu a facut mai nimic sau in Chevron sau in Exxon. Unii dintre noi nu mai au, nici in Enel nici in Eon nici in altii. O simtim pe pielea noastra
  De altfel americanii se cam retrag din estul Europei, au alte probleme mai presante, politicile UE nu sunt articulate drept urmare Rusia si China avanseaza.
  Acest lucru ar putea fi speculat in avantajul nostru dar ma indoiesc ca are cine sa o faca.

 15. E tare caricatura !
  Teribila !
  Cine o semneaza ?
  PS As fi facuta mata, mai jigarita. Si mai fara persoanlitate, asa , … ca stiti dvs. cine. Autoportret .

 16. Domnule Sorin Ionita
  Spuneti un mare adevar putin publicizat in Romania
  „în mintea acestor oameni pare să fie un complet talmeş-balmeş”
  Este realitate si nu fictiune .
  Cum ajung toti pe functii datorita pcr (cine are o anumita virsta stie ce inseamna si cum functiona) sint depasiti de sumedenia de probleme care trebuiesc solutionate in mod profesional , fara propaganda si/sau spaga .
  Ce fuge romanilor ,conform acordurilor cu UE , China poate investi cel mult 10 miliarde in tarile membre . Multi nu pricep ca acesta putere de foc financiara merge acolo unde convine economic si politic .Care rezultat si obiectiv gindind , nu poate fi doar Romania . Nu o sa fie restul tarilor proaste sa nu atraga ceva din cele 10 miliarde si vor lasa tot pe mana romanasilor care nu au bani nici macar sa finanteze o modernizare la normele de poluare UE a unei amarite de centrale pe carbuni . :)
  Drept dovada simpla din o sumedenie , linia ferata Budapesta – Belgrad fa vi modernizata de chinezi dar nu trece prin Romania .
  In rest , clasica propaganda politica (la fel si la reuniunea NATO de la Bucuresti , declarata de politicienii nostri „istorica” dar a fost suficient sa „tuseasca” Putin si nici vorba sa intre Ucraina in NATO ) Conform metodei , tot e maret , rezultate exceptionale , istoric , exact ca pe vremea RSR si PCR ca sistemul de promovare in functie a ramas acelasi . Cum scriam mai sus , pcr .

 17. Pentru audienta din Romania infatuata de perspectiva investitiilor chinezesti si iesirii din marasmul economic post WWII… nu va bucurati prea repede, pentru ca in privinta calitatii, cam tot ce e produs in marele gigant de la rasarit este de o calitate cel mult mediocra (cu cateva exceptii notabile). Incepand de la bunuri de larg consum, la servicii si tehnologia domestica, 100% chinezeasca, cam totul este de slaba calitate. Si pe piata americana produsele chinezesti sufera in calitate. Intr-adevar, sunt ieftine si fatoase dar au un ciclu de viata foarte scurt. Pe termen lung ajungem la vorba englezului: „sunt prea sarac pentru a-mi cumpara ceva ieftin”.

  E un lucru firesc sa ii vedeti pe tovarasul Ponta, pe locotenentii si consilierii sai etatisti ca se bucura de astfel de oferte, pentru ca domniile lor NU stiu ce e aia piata libera, concurenta, calitate. Nu cred in asa ceva. Centralizarea pentru astfel de tovarasi este singura solutie prin care pot controla ruinele economiei lui Nicolae Ceausescu, isi pot continua influenta si conserva puterea. China sade pe un maldar de cash pentru ca a devenit in ultimele decade atelierul manufacturier al lumii. E normal sa caute sa investeasca lichiditatile (o face in Asia, Africa, si acum Europa). Timpul va spune ce se va alege de aceast concubinaj original romano-chinezesc. Din pacate Romania este dispusa mai degraba sa experimenteze decata sa se alinieze standardelor UE si sa devina o economie de piata veritabila.

  Ca de obicei, nota 10 autorilor si un plus astazi pentru caricatura cu pisicutul care se vede tigru…

  • Domnule Lupu, aș pune un pic pariu că aveți vreo 55…100% din componentele electronicelor dvs. făcute în China- dar nu vreau să fiu rău apropo de ”calitatea cel mult mediocră”. Iarăși, observ că confundați într-o voioșie vaca cu vacanța pentru că NIMENI nu dorește implementarea modelului social chinezesc iar modelul economic pe care și-l doresc toți așa-zișii libertarieni- respectiv lucrătorul hrănit cu 3 boabe de orez și care lucrează 12 ore cel puțin- nu se poate .

   • Nu ati ghicit, sunt mai tanar…E adevarat ca am inceput controalele anuale de prostata dar nu si pe cele de colonoscopie. Si fac deosebire intre modelul chinezesc si investitii… Repet, timpul va arata ca din toate aceasta infatuare vor ramane purecii. Deci Romania este tara europeana, membra UE dar guvernul prefera cooperarea cu China. Bravos! Ce se intampla cu independeta justitiei, cu liberalizarea preturilor, cu descentralizarea, cu privatizarile, cu integrarea europeana?

    • Domnule Lupu, văd că atingeți subiecte precum piatra filozofală, câți îngeri pot dansa pe un vârf de ac și altele. Eu credeam că suntem interesați de bunăstarea populației- văd că pe dvs. vă chinuie liberalizarea prețurilor. Și nu numai pe dvs. Ceea ce mă face să nu mai înțeleg nimic- dacă pot să scad prețul curentului la 1/3 și pot face asta sustenabil- reducând cantitatea de energie vândută cât să fie pe profitul minim sistemul energetic- care ar fi problema ?

     • hehehe, tot comunist, tot comunist, domnule Andrei. Sa dam ieftin la populime, ca sa ne voteze. Ne doare de ei, noi suntem doar ingerii lor pazitori. Cred ca cei mai „neo-liberali” politicieni romani sunt de fapt socialistii mult iubiti de mataluta. Deh, e libertate in toate cu voturile a 70% din p(op)ulime.
      mai lasati-ma cu pseudo-mila pentru popor ca se vede clar. In loc sa reformezi sistemul educatiional, sa incerci sa stimulezi crestere sustenabila cu inovatie locala, cu parteneriate serioase cu cei care creaza tehnologie, noi ne amagim cu furaciosii chinezi, cu metehnele lor comuniste si cu opresiunea specifica acestor regimuri.
      Apropo, ultimul numar din TIME vorbeste clar despre problemele si bomba neexplodata a Chinei. Poate aveti timp sa cititi. Si tineti cont ca TIME e de stanga.

      • Domnule Răzvan A- mă confundați probabil .Nu vreau să mă voteze nimeni- dar vreo 75% (de fapt peste) din populație care trăiește SUB LIMITA DE SĂRĂCIE EUROPEANĂ se întreabă ce-aveți cu ea ?
       Altfel lupt pentru reforma învățământului și a cercetării- atâta cât pot, evident, pentru că sunt doar un cercetător- și am nevoie de o lămâie pentru că lozincile de tip ”creștere sustenabilă cu inovație locală” mă duc cu gândul -așa cum bine spuneți dle. Răzvan, exact la cea mai nasoală perioadă de pe vremea lui Ceaușescu când ți se cerea să faci din rahat bici- și sincer încă nu m-a lăsat greața (de aici și nevoia de lămâie).
       Altfel, după ce m-a indignat începe să mă amuze fervoarea băsiștilor de pretutindeni care, pentru că nu idolul lor a aranjat cu chinezii spun că nu e bine, nu e moral- evident că morale erau fazele cu ”bebeluși și mămicuțe”, tăierea salariilor și a pensiilor , etc. Dacă ăsta e neo-libertarianism-ul dvs.- recunosc că prefer să fiu comunist (deși n-am fost niciodată membru PCR).

 18. TB: „China ne apără de presiunile Rusiei”

  Retin o stire de anul trecut cred, in care se vorbea despre multe „beneficii”, odata cu venirea chinezilor, printre care cele mai „pretioase” fiind desigur cele politice, caci prezenta „prietenului chinez” în proximitatea Mării Negre și Europei Centrale și de Est va contrabalansa influența Rusiei. … ???

  Intre timp… adica de anul trecut si pana acum am vazut ce-a facut Rusia… pe cand critica de zor UE si dai cu UEA si cate altele si mai ales cu cine… ca inainte sa vina in Romania, Li Keqiang s-a intalnit cu Medvedev, semnand zeci de acorduri, declarandu-se ca „relaţiile ruso-chineze au o importanţă extrem de mare pentru dezvoltarea lumii, că partea rusă va acţiona împreună cu partea chineză pentru materializarea măsurilor prevăzute în programul de dezvoltare a raporturilor bilaterale pentru următorii zece ani.”

  Si inca o stire nu prea veche despre cum se vorbeste iata acum de investitii ale chinezilor in domeniu, cand noi avem si tehnologie si dorinta si putinta, dar suntem blocati, ca in cazul Grupului de inginerie energetică EnergoBit din Cluj-Napoca care a sistat investiţiile în construcţia de parcuri de producţie a energiei fotovoltaice, din cauza modificării legislaţiei în domeniu. În luna iunie Ponta a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui număr de certificate verzi.

  „Percepţia noastră este că prin noua legislaţie se doreşte stoparea unor astfel de investiţii”, a afirmat Gadola.

  http://www.gandul.info/financiar/un-grup-din-cluj-napoca-sisteaza-dezvoltarea-de-proiecte-fotovoltaice-dupa-modificarea-legislatiei-11111254

  Mai era si o OUG privind stergerea unei datorii de 70 milioane lei a Complexului Energetic Hunedoara catre CNH….

 19. Ați întrebat mai sus unde (ce) ar trebui șters:
  „Dacă l-ar putea dezlipi cineva pe premier de pe fundul oficialilor chinezi”.
  Reușiți să-l plasați pe premier deasupra oficialilor chinezi, or asta nu pare imaginea de pe teren.
  „Corect ar fi „sub” în loc de „pe”:
  „Dacă l-ar putea dezlipi cineva pe premier de sub fundul oficialilor chinezi”.
  Unde trebuie șters? La vorbitor.
  Victor știe cu ce, Victor Rebengiuc.
  Față de UE și de românii cu speranțe în UE, înlăturarea drapelului în Parlament ce-o mai fi?
  Dacă dispreț nu e, nimic nu e mai jalnic decât nesimțirea organului reprezentativ supraestimat.

 20. Eu mai am o intrebare: cum naiba e Romania tigrul Europei cind se chinuie sa plateasca salariile din sectorul bugetar prin inventarea de impozite aberante care fac sa paleasca impozitele perioadei fanariote, ramase adanc intiparite in memoria poporului roman!

  Ei uite aici guvernanti USL (inclusiv dl „consilier-propagandist” Socol caruia i-as recomanda o re-lecturare a celebrului „Tradarea Intelectualilor” de J. Benda – de fapt nu numai dansului, ci multor altora) au reusit sa puna in umbra impozitarea romanilor de catre „straini” (despre asta era vorba in impozitul pe fumarit si fanarioti, nu?)

 21. Apropos de domnul Socol, ca sa nu se spuna ca il atac gratuit pe domnia sa, care ar fi un intelectual onest.

  Acum citeva zile/saptamani a aparut in presa un material intern de propaganda al PSD/USL care instruia membrii partidului cum sa raspunda acuzatiilor ca noile taxe ar duce la cresterea inflatiei si ar afecta cresterea economica.

  Ca un facut, dl. Socol publica in ZF cu citeva zile inainte un „articol” care era de fapt o sinteza a acestui document. Cine nu crede, sa cerceteze!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro