joi, iulie 25, 2024

Lăsaţi milioanele de români din diaspora să voteze, domnule Ponta. Respectaţi Constituţia!

Două statistici oficiale. Prima: la data de 6 mai 2014, ministerul român de Externe i-a comunicat deputatului Florin Pâslaru că numărul românilor cu domiciliul sau reşedinţa în statele UE este de circa 3,5 milioane. Estimarea se bazează pe informaţiile autorităţilor naţionale din statele UE – subliniez acest element pentru a aduce un plus de credibilitate. Câteva ţări – precum Franţa sau Irlanda – nu impun obligativitatea înregistrării cetăţenilor străini, dar, chiar şi aşa, putem considera realistă estimarea că 3,5 milioane de români se află doar în spaţiul Uniunii. A doua statistică: Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, la 18 august, că, pe baza datelor furnizate de Direcţia Generală de Paşapoarte, numărul alegătorilor români în străinătate este de doar 530.652 de persoane. Comparaţi: MAE – 3,5 milioane doar în spaţiul UE (prin extrapolare, putem estima că circa 3 milioane au drept de vot), AEP – 530.662. Cam mare diferenţa, nu?

Scriu acest articol ca unul care este parte a diasporei şi care, cu resursele pe care le are la dispoziţie, a încercat să se implice. Sunt unul din sutele de mii de români care locuiesc în SUA (estimările variază între 370.000 şi 550.000). La alegerile pentru Parlamentul European m-am adresat consulului onorific la Dallas şi mi-am oferit sprijinul material pentru organizarea unei secţii de votare. Nu s-a putut! De aceea, acest articol este şi parte a unei fireşti supărări personale, dar, pe de altă parte, cred că trebuie să privim spre viitor şi să ne punem întrebarea cum făcem să nu-i îndepărtăm complet de ţară pe milioanele de români care, temporar sau nu, lucrează în străinătate. Ca o paranteză, am asistat în aceşti ani la dificultăţile în creştere pe care statul român le-a făcut celor din străinătate. Imediat după căderea regimului comunist, pentru obţinerea unui un certificat de naștere sau a unui pașaport era necesară o declarație pe propie răspundere și o copie xerox a unui document din străinătate sau un act expirat, costul serviciilor fiind simbolic, câteva zeci de dolari. Acum, obţinerea acestor acte necesită o lista lungă de documente și costul serviciilor se poate adună la mii de dolarii, plus deplasarea la ambasadă.

Revin la datele anterioare şi întreb: cum este posibil ca MAE să anunţe că sunt 3,5 milioane de români doar în spaţiul UE, iar AEP să declare doar 530.652 de alegători în străinătate? Estimarea corectă ar fi că, la acest moment, aproape patru milioane de români, aproximativ 20% din populaţia ţării, se află peste hotare. Orice guvern responsabil ar încerca să le ofere condiţii să voteze în număr cât mai mare. Asta i-ar face să se simtă implicaţi în viitorul României, ar creşte şansele ca ei să contribuie şi pe viitor la dezvoltarea ţării. Nu se întâmplă acest lucru, iar guvernarea Ponta a scos la suprafaţă vechile frustrări ale PSD, care niciodată nu a obţinut votul diasporei. Momentul de vârf s-a înregistrat în 2009, când românii din străinătate au fost puşi la zid de Adrian Năstase şi colegii săi din PSD şi PNL pentru că au votat cu Traian Băsescu. Pedeapsa a venit în 2014: o ordonanţă de urgenţă îi obligă pe cetăţenii cu domiciliul în străinătate să se înregistreze la misiunile diplomatice, cu o lună înaintea alegerilor. O complicaţie inutilă care, ştiută fiind reticenţa diasporei faţă de „diplomaţii” români, nu face decât să-i alunge pe aceşti alegători de la urne. Opoziţia parlamentară a tăcut la adoptarea acestei măsuri ceea ce, din punctul meu de vedere, o face, din păcate, complice la măsurile guvernului Ponta.

Politica PSD de înstrăinare a românilor plecaţi peste hotare are efecte, inclusiv economice: în 2013, românii din străinătate au trimis acasă 4,23 miliarde de euro, faţă de 4,55 miliarde de euro în 2012. Nu vreau să vă încarc cu cifre şi date, dar se observă că banii trimişi de românii care muncesc în străinătate sunt tot mai puţini, de la an la an. Este semnul că au tot mai puţine planuri să revină.

Mai sunt mai puţin de 75 de zile până la prezidenţiale. Cred că este momentul ca întreaga comunitate de români din diaspora să spună că vrea să i se respecte dreptul constituţional de a vota. Firesc ar fi fost ca, în anul de graţie 2014, să se poată vota prin corespondenţă sau electronic. PSD nu a vrut să adopte această soluţie. În aceste condiţii, Guvernul României este obligat ca, cel puţin, să ridice barierele administrative şi să deschidă suficiente secţii de votare peste hotare care să permită unui număr cât mai mare de români să se prezinte la urne. Costă? Vă repet: în 2013, diaspora a trimis către România – pe canale bancare cuantificabile – 4,23 miliarde euro, cu 50% mai mult decât toate investiţiile străine directe! Merităm ca măcar 2% din această sumă să se cheltuie cu organizarea unor secţii de votare peste hotare.

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. Domnule Mioc, rog dati-mi un link spre ordonanta de urgenţă care îi obligă pe cetăţenii cu domiciliul în străinătate să se înregistreze la misiunile diplomatice, cu o lună înaintea alegerilor.
  Cred ca va exprimati gresit. Cred ca e vorba de cetatenii AFLATI in strainatate, nu de cei cu DOMICILIUL in strainatate. Asta ar insemna ca, chiar si in situatia in care cetateanul aflat temporar in strainatate s-ar supune cerintei abuzive de a se inregistra in prealabil la ambasada, sa nu poata vota, neavand domiciliul oficial in strainatate.

  • @ T. B.

   Cine, unde si cum voteaza?

   Eu am inteles ca:

   1. La alegerile pentru primarul Brasovului voteaza
   (cine?) brasovenii cu drept de vot,
   (unde?) la sectiile de votare din Brasov.
   (cum?) In sectia de votare, fiecare votant prezinta comisiei electorale un act de identitate romanesc, cartea de identitate, din care se vede ca este cetatean roman si se mai vede si domiciliul – in Brasov.
   – Un clujean aflat la Brasov in ziua votului nu poate vota pentru primarul din Brasov.

   2. La alegerile nationale pentru alegerea presedintelui Romaniei pot vota
   (cine?) toti cetatenii romani cu drept de vot,
   (unde?) la orice sectie de vot din tara sau din strainatate. Domiciliul nu conteaza.
   (cum voteaza?) In sectia de votare, fiecare votant prezinta un act de identitate romanesc (care atesta cetatenia romana).
   – Un galatean aflat in Brasov in ziua alegerilor prezidentiale poate vota pentru presedintele Romaniei. Galateanul (care este inscris in listele electorale permanente din Galati) nu va fi gasit pe listele electorale permanente aflate in sectia de votare din Brasov (unde sunt inscrisi numai brasoveni), de aceea va fi inscris in listele suplimentare de la sectia din Brasov la care s-a prezentat.
   – Un craiovean cu drept de vot este inscris in listele electorale permanente din Craiova. Daca acum are domiciliul in Spania si in ziua votului se afla in Italia, el are dreptul sa voteze. Numele lui va fi inscris in listele electorale suplimentare care se intocmesc in sectia de votare din Italia, la care s-a prezentat.

   • Acest lucru voit alandala face de pe acum sa fie suspiciune de viitor vot fraudat. Ca si la referendum cu sectiile din zona plajelor…
    Chiar si la alegerile prezidentiale trebuie sa votezi acolo unde esti prins in lista electorala permanenta. Cu un vot prin corespondenta se elimina turismul electoral, dar n-ar mai avea nici un chichirez in Ro.
    Permitind celui de la Brasov sa voteze la prezidentiale la Constanta, atunci va fi tare simplu ca cineva de la Brasov sa mearga sa voteze la Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, ba chiar si la sectia de votare ce va fi in gara Brasov si apoi acolo unde este arondat. Cine va verifica listele speciale si le va valida? Nimeni.
    Teoria aia ca iti este ingradit dreptul de vot daca nu poti vota unde esti prins in lista electorala permanenta nu tine. Este un drept, nu o obligatie. Parlamentul ar treui sa tina cont de acest drept si sa stabileasca un cadru normal (vot prin corespondenta si/sau vot anticipat) pentru a preveni astfel de situatii. Democratia inseamna respectarea unor legi, nu inventarea de portite pentru a o eluda.
    Sa fiu iertat, dar unuia care e in spital numai de vot nu-i arde… Ca si celui plecat pe undeva la o inmormintare. Ca astea sunt neprevazute.

   • Daca brasoveanul voteaza acasa este cu totul altceva,la alegerile prezidentiale sunt listele suplimentare in care se pot inscrie si vota toti cetatenii cu drept de vot,care temporar nu sunt in localitatile de domiciliu,sau se merge cu urna mobila la cei nedeplasabili.Asa trebuie actionat si in diaspora,se face o inventariere a cetatenilor romani cu drept de vot,si se pune la dispozitia acestora sectii de votare suficiente,pentru ca fiecare sa poata sa-si exprime votul.Sau pentru bolsevici sunt buni doar banii care sunt trimisi in tara?

 2. Daca mai socotesc o data, vor ajunge la concluzia ca nu e nicium roman in diaspora. Grajdanii sunt peste tot, in toate institutiile.

  Votul prin corespondenta a fost ratarea mandatelor d-lor Baconski si Cioroianu. O data venit GIO la putere, eu una mi-am luat gindul de la dorinta asta.

  Daca Diaspora cu drept de vot ar constientiza in ce situatie se afla Tara si ar iesi sa-si exercite acest drept, primul mitoman al Tarii, ginerele national, n-ar intra in turul intii. Din nefericire, majoritatea se va impiedica de detalii minore in comparatie cu miza din Noiembrie.

  Ne pregatim de 10 ani de putere absoluta a GIO.

 3. „Merităm ca măcar 2% din această sumă să se cheltuie cu organizarea unor secţii de votare peste hotare. ”

  Absolut de acord! Votul prin corespondenta sau cel electronic ar trebui sa fie posibil pentru diaspora, chiar si scurtul rastimp ramas.

   • De acord, dar in rscurtul timp, Diaspora ar reprezenta o prioritate, in caz ca palaria ar fi prea mare pentru intregul electorat. Si, in perspectiva alegerilor viitoare, o buna verificare a sistemului.

 4. Explicatia posibila e ca nu toti cei plecati au nevoie de pasaport. Nicaieri in UE nu-ti mai trebuie, deci cei de la Directia Pasapoarte nici nu au cum sa detina aceasta informatie.

  • exact la asta m-am gandit si eu.
   Doar cei stabiliti in afara UE si nu ai dubla cetatenie sint automat si purtatori de pasaport.

 5. Si eu sint foarte suparat pe aceste situatii si altele asemanatoare. Dintre prietenii ce traiesc in Canada foarte putini mai au pasapoarte romanesti, odata ce obtin alt pasaport. Celelalt pasaport se reinnoieste aproape de casa (sint birouri destule, peste tot) si chiar prin posta, ce-l romanesc doar la ambasada sau consulat, in persoana si dureaza luni de zile pina sa-l primesti (pina merge vaporul, pina se intoarce vaporul, ca acum 100 de ani). Am prieteni care din acest motiv nu si-au inregistrat copii la autoritatile romanesti, asa ca unii nu au certificat de nastere romanesc. Iar majoritatea au pasapoartele expirate, mai ales ca pt. unii ce sint la distante foarte mari e greu sa ajunga la ambasada sau consulat (SUA sau Canada se intinde pe destule fuse orare, unii tind sa uite acest lucru).
  Legaturile cu tara (in afara de familii, dar si alea … ) se tot restring de la an la an, iar lumea de aici are senzatia ca nu sint doriti, iar asta nu doar dupa votul din 2009 ci dintotdeauna. Ceva de genul „trimite-ne doar banii”, doar ca legaturile nu pot functiona pe acest principiu. E greu sa obtii acte romanesti, votul de greoi si nedorit, contactele cu ambasadorii sau consulii sint ca si inexistente si reci, asa ca sa nu ne miram ca multi din copii emigrantilor nici nu mai vorbesc romaneste. Vina e desigur impartita, insa cred ca daca statul roman vrea sa mentina legaturile cu emigratia romaneasca e OBLIGAT sa faca mai mult. Un minim ar fi obtinerea actelor prin posta, sau considerarea votului nostru prin corespondenta sau electronic. Insa oricum ramin sceptic, ca si cum nu am fi doriti decit in situatii exceptionale, cind unii isi aduc aminte ca cineva s-a nascut in RO sau are legaturi romanesti.

  Oricum, mie personal mi se pare jignitor inclusiv faptul sa ti se ia cartea de identitate / buletin cind emigrezi. Ce sintem noi? Cetateni de rangul 2 ce au doar dreptul sa detina pasaport romanesc? Mersi, insa ma descurc si cu altul.

  Apropo, diferenta intre acele numere poate veni de la faptul ca unii nu mai au acte romanesti valabile pt. a putea vota (pasaport neexpirat, de exemplu).

  • Nu, suntem cetateni de rangul 4.
   Rangul 1 cei cu pasapoarte diplomatice.
   Rangul 2 cei cu pasapoarte de servici.
   Rangul 3 cetatenii obisnuiti, cu pasaport.
   Rangul 4 cetatenii romani cu domiciliul in strainatate ce au in pasaport acest abtibild. Si ei sunt cei numarati de Min de externe. (De notat ca in lege scrie ca acesti cetateni „pot” cere acest lucru, dar la consulate si ambasade cind ceri este OBLIGATORIU.)
   Cartea de identitate trebuie sa dispara, pentru ca reprezinta inca o dovada a statului politist.
   (Ce treaba are statul unde locuiesc eu? Locuinta este problema mea.)
   De asemenea, daca am pasaportul expirat sunt tot eu…Deci ar trebui sa mi se permita sa votez cu acte expirate. Pe la cei de care pomeniti asa e.

   • Observatia ta e excelenta, pacat ca ceilalti romani sunt incapabili in a o intelege.
    Atita timp cit voi romanii dinafara Romaniei nu intelegeti un lucru atit de simplu ca drepturi si obligatii egale nu vad cum o sa puteti solutiona probleme mai complexe.

  • @ Unu-2

   Orice persoana este inregistrata oficial cu un singur domiciliu (resedinte poate avea mai multe).

   – Daca ma mut de la Braila la Bucuresti, cartea de identitate de Braila nu mai este valabila. Valabila va fi noua carte de identitate, pe care este inscrisa adresa din Bucuresti.
   – La emigrare, cartea de identitate cu adresa din Romania nu mai este valabila. Ramane valabil pasaportul pe care scrie ca adresa tara in care ai emigrat.

   Daca pastrez cartea de identitate nu mai am dreptul sa o folosesc, nefiind valabila. Daca cineva o foloseste, intra in conflict cu legea.

   • Schimbarea adresei implica schimbarea tuturor actelor care contin adresa. Numai in Romania este scrisa adresa pe orice act. Cine cistiga la afacerea asta ? Vedeti ca fac prietenii nostrii unguri. Au un singur documant cu adresa.

   • Cornelia, ti se pare ca nu am inteles legea? Problema mea e alta: ma simt ofensat de acea lege ca cetatea roman cu domiciliul in strainatate. Daca toti cetatenii romani au card de identitate vreau si eu unul ca cel din Braila si Bucuresti. Si aici in Canada am card provincial pentru serviciile de sanatate asigurate de provincie nu de guvernul federal, cit si permis de conducere dupa legea provinciala nu federala, insa toti cetatenii Canadei au aceleasi acte federale, oriunde traiesc ei pe lumea asta. Daca cardul de identitate romanesc ar fi fost judetean nu national nu as fi avut nici o problema. Cei din Braila pot avea alt card decit cei din Bucuresti si cind te muti dintr-un judet in altul e normal sa-l schimbi, sau daca un anume judet nu are card de identitate judetean e normal sa nu ai. Insa cardul de identitate a national, e altceva. Ca are inscrisa adresa mi se pare o formalitate inutila, sau poate foarte bine sa fie eliberat fara nici o adresa daca nu ai in tara (apropo, ce scrie pe cardul de identitate al unui boschetar? sau si ala e ilegal?)

    La unul ca Dinu, mai jos, ce sa-i mai raspunzi? Ca legile sint facute pentru oameni nu oamenii pt. legi? Ca statul trebuie sa ofere si niste servicii cetatenilor lui nu doar sa ceara? Ca aceste legi se pot schimba cind e nevoie, nu doar dupa interesul politicienilor ci si al cetatenilor. De exemplu, ce mare lucru ar fi sa te poti inscrie la http://www.roaep.ro (evident cu codul numeric personal / cod de pasaport / etc., ce pot fi verificate automat) si sa poti vota cu contul inregistrat acolo asa dupa cum exista http://www.alegator.md ? Evident ca se stie de aceste lucruri insa vointa politica e sa NU se faca, iar datoria noastra de cetateni e sa cerem ca ele sa se intimple. Adica sa avem gura mare, dupa acelasi principiu dupa care in alte tari se poate vota si cu alte acte de genul carte de alegator, permis de conducere, etc., lucruri care s-au schimbat si acolo cind destui cetateni au cerut acele lucruri.

    Deocamdata nu pot sa nu remarc perfidia: nu trimitem buletine de vot la diaspora ca nu voteaza, insa tacem milc de ce nu voteaza. Pt. ca e impiedicata in mod voit sa voteze, impotriva constitutiei. Datoria statului roman e ca sa creeze conditiile ca fiecare cetatean roman sa poata vota, indiferent de costuri. Va fi un cost si mai mare daca cetatenii romani din diaspora nu se mai simt reprezentati de statul roman iar legaturile se rup, indiferent din vina cui. Iar deocamdata statul roman nu face nimic sa inlesneasca aceste legaturi.

    De exemplu, aici in Canada copii meu merg la scoala de simbata in romaneste si tabara de vara in romaneste platita de echivalentul local al inspectoratului scolar, cu spatii si profesori platiti de scoala canadiana. Asta fac canadienii pt. copii nostri sa nu-si uite limba romana, si la fel pt. zeci de alte natii ce traiesc aici, din banii contribuabililor canadieni. Cinste lor.

    E greu de inteles multe lucruri cind nu stii alternativa, iar multi romani ce au trait doar in Romania sau au fost doar turisti in strainatate pur si simplu nu au termen de comparatie. De prea multe ori se reduce totul la niste sume de bani sau un biet articol de lege cind viata e mult mai complicata, mai ales cind ai optiuni. Felicitari tuturor celor care si-au creat acele optiuni. Ramine cum am stabilit, ca nu asteptam schimbari (in bine?) de la guvernul actual.

    • @ Unu-2

     Aveti dreptate cand scrieti ca in Romania „vointa politica este sa NU se faca”.
     Valabil in mai multe domenii.

  • Domnule,

   Nu pot decat sa adaug vocea la plangerile romanilor din strainatate.

   Birocratia romaneasca este infioratoare. O sa dau un exemplu.

   Ca sa obtii un pasaport american, tot ceea ce trebui sa faci este sa mergi la orice fel de oficiu postal de pe langa tine. Trebuie sa aduci un act care sa dovedeasca ca esti cetatean american (certificat de nastere sau cetatenie original) plus un act de identitate. Completezi o cerere pe loc, ti se face o poza, dai banii de pasaport si il primesti acasa mai devreme sau mai tarziu, dupa cum ai platit taxa de expediere (normal in doua saptamani).

   Pentru un pasaport romanesc iti trebuie o caruta de acte plus trebuie sa te duci la consulat, care pentru mine e departe (Los Angeles).

   Acum cinci ani am intrat pana in gat in morisca romaneasca. M-am casatorit in SUA si mi-am schimbat prenumele la naturalizare. Nu numai ca a trebuit sa transcriu certificatul de casatorie american la consulatul romanesc tarandu-mi partenerul de viata si hartuind-o cu traduceri ale certificatului ei de nastere in limba romana, insa a trebuit sa schimb si certificatul de nastere, plus cel de casatorie inca o data la schimbarea numelui. Totul a durat un an si jumatate pana cand am primit un nou pasaport romanesc, pentru ca cel vechi expirase de un an deja. Noroc cu pasaportul american, altfel eram lipit si nu puteam calatori in strainatate… Si totul in conditiile in care nu aveam absolut nici un fel de interes sa transcriu certificatul de casatorie in Romania, sotia fiind americana, insa a trebuit sa o fac sa obtin un pasaport…

   Acum necazul e altul. Aproape cinci ani in urma a trebuit sa ma duc pentru pasaport biometric la consulat. Mi-au luat deja amprentele. Imi trebuie un pasaport romanesc nou la anul (valabil cinci ani pe cand pasaportul american e valabil 10 ani). La ce mai trebuie sa ma duc la consulat? Au deja ce le trebuie pentru un nou pasaport.

   Daca totul va continua pe linia asta, cand o sa inchei legaturile materiale pe care inca le am in Romania nu o sa am absolut nici un interes sa reinnoiesc pasaportul romanesc, devreme ce statul roman nu face nimic sa imi faca viata de cetatean roman cu domiciliul in strainatate mai usoara.

  • Cetățenia reprezintă un ansamblu de norme juridice ce reglementează raporturi sociale grupate în jurul necesității de a asigura plenitudinea drepturilor și obligațiilor prevăzute de constituție și legi acelor persoane care, prin sentimentele și interesele lor, sunt strâns legate de destinele statului respectiv.
   Deci:printre altele daca statul iti ofera dreptul de a alege, macar bunul simt sa-l ai de a avea un act de identiatate.
   Gura mare o ai doar fata de statul roman caci fata de alt stat nu-ti permiti daca nu esti in regula cu ceva.

   • Da, numai ca deosebirea esentiala este ca Romania admite UN SINGUR ACT DE IDENTITATE, valabil pentru alegeri si acela valid, pe cita vreme in alte parti am mai multe acte cu care pot dovedi ca eu sunt eu (permis de conducere, card de asigurare de sanatate), iar pentru adresa o pot justifica cu o factura de curent sau de telefon sau o factura de la o carte de credit.
    In plus, un act expirat nu inseamna ca eu nu mai sunt eu.
    Si tot pentru stiinta, daca un act expira in Romania nu anunta nimeni nimic, pe cita vreme in alta parte esti informat cu ceva vreme inainte (intre 30 si 90 de zile), precum si ce trebuie sa faci pentru a-l reinnoi, cit trebuie sa platesti oferindu-ti alternativa de a merge la un ghiseu care nu e prea departe de unde locuiesti sau de a le trimite prin posta sau chiar pe net.
    Si nu ca nu se poate in Romania. Nu se vrea. Cetateanul trebuie umilit, calcat in picioare si strivit ca un vierme nemernic. Coada intr-o camera prost aerisita, gemuletul mic spre care trebuie sa te apleci, tu in picioare iar functionarul stind jos, tonul rastit al acestuia, raspunsul agresiv cum ca n-ai citit nu stiu unde nu stiu ce, trimisul de la un ghiseu la altul (aici iei bon, dincolo platesti, apoi colo sa lasi hirtiile daca ai tot dosarul complet, daca nu nu le poti lasa si sa vii in termen de X zile, ci reiei procedura alta data cind l-ai completat si poate inca o data ca poate intre timp a mai aparut o OUG ce mai cere nu stiu ce absolut inutil, toate, dar absolut toate vin sa umileasca cetateanul care plateste impozit de catre functionarul ce e platit din impozitul cetateanului.

   • Statul nu acorda nimic nimanuli, exceptie in sistemul comunist. Probabil ca nu poti trece peste lectiile de socialism stiintific.
    Ai auzit cumva ca drepturile noastre umane vin de undeva mai de sus si ca libertatea de ati da consentul si dreptul de ati alege reprezentanta sunt cioplite in piatra chiar daca iti place sau nu.
    Cea ce ma intriga e elanul cu care unii dintre comentatori regargiteaza propaganda ieftina ce li sa servit in anii formativi afirmind ca diaspora sau romanii ce provin din romania indiferent daca mai sunt inca cetateni romani -indiferent de motive- sunt mai putini romani decit cei ce locuiesc prezent in Romania, cu toate ca in romania sunt o multime de romani parazitari.
    Romania nu apartine nimanui si nici un roman nu e mai presus decit ceilalti. Romania sau acea bucata de pamint cu frontiere cu tot va fost data in pastrare de catre parintii vostri ce nu sau putut ridica la nivelul parintilor lor ce la rindul lor au primito in pastrare de la bunicii vostri iar voi cei ve pretindeti a fi mostenitori de drept o sa lastati copiilor vostri un dezstru de tara daca nu va ridicati de sireturile de la bocanci.
    In loc sa faceti pe stapinii mai bine cereti ajutorul tuturor romanilor si in special a celor din diaspora deoarece acestia sunt singuri capabili sa vina cu solutii realistice si plauzibile din simplul motiv ca acestia au fost expusi unor culturi westice si ca au reusit sa se integreze.

 6. Cat timp in EU pleci cu cartea de identitate, numarul de persoane furnizat de Pasapoarte este inutil.
  S-au bagat (de catre toate guvernele) sute de milioane de euro in softuri inutile. Inca nu se pot achita impozitele online, nu se pot depune cereri pentru eliberari de documente online, ce sa mai vorbim de alinierea bazelor de date de la diverse institutii. Votul electronic – sec. XXII incolo.
  Si ce frumos vorbesc toti de grija pentru cetatean…

 7. domnule, ce inseamna români cu domiciliul în străinătate? cine tine evidenta acestora si pe ce baza? ce acte de identiatate detin acestia ?

  • Din puct de vedere legal, un roman cu domicilul in strainatate este un roman care are scrisa in pasaport „Domiciliul in tara X”.

   Cum se face efectiv trecerea la noul domiciliu este lka schimbarea pasaportului. Daca consulatul vede ca esti rezident permanent in tara respective trebuie sa predai buletinul de identitate si iti inscrie mentiunea pe pasaport.

   Atata vreme cat pasaportul e valabil, ai drept de vot si esti pe listele electorale permanente.

   Insa multi romani care locuiesc in Italia si Franta isi reinnoiesc pasapoartele in Romania cand se intorc in concediu. Ei numai fictiv locuiesc in Romania. De fapt sunt rezidenti in alt stat, ceea ce in sine nu este chiar legal, insa cam greu de o scos la capat cu birocratia romaneasca mai ales cand ai proprietati in Romania insa nu esti rezident. Un exemplu clasic este plata si inregistrarea utilitatilor. Majoritatea iti cer sa faci dovada ca locuiesti la adresa respectiva si poti dovedi usor numai cu buletinul. Pasaportul nu te ajuta cu nimic, ba chiar iti baga bete in roate.

   • Ce relevanta are faptul ca residezi in Romania sau orce alt stat; cetetenia e una singura iar pasapoartele deasemeni aceleasi. Nu pot intelege cum acceptati sa fiti diferentiati intre voi pe criterii de pasaport sau alte bazaconii.
    Concentrativa efortul si mobilizativa in jurul acestei idei simple de „Noi suntem la fel de Romani” si faceti petitie sa vi se acorde drepturi egale si numai un singur tip de pasaport. Chiar daca vi se pare banal acest lucru minuscul e totusi de importanta majora si are implicatii politice enorme si poate fi un inceput in implicarea vostra politica.
    Parerea mea personala e ca intreaga clasa politica din Romania e formata din sarlatani si deci incapabila de a aduce Romania la lumina si ca numai voi cei ce sunteti integrati deja in societatile westice si care mai va pasa de tara in care vati nascut sunteti singuri romani calificati si capabili; dar optiunea politica va apartine.

 8. E mai avantajos sa voteze doar cei dn tara fara diaspora pentru ca cine vrea sa voteze e liber sa vina in Romania si sa voteze si asta e bine pentru turismul local. Cu ocazia asta am avea un turism electoral legal .

  • Am să mă duc în Mehedinți sau în Teleorman, ca să fiu sigur că toate voturile mele contează.
   Vote early, vote often !

 9. Un articol fara rost. Statistica alegerilor arata ca diaspora are suficiente buletine de vot, nu se voteaza cate buletine sunt. Probabil se mai intampla si accidente, cu locatii la care se epuizeaza buletinele inainte de inchiderea urnelor, dar in marea majoritate nu se voteaza pe cat de multe buletine raman. Tinand cont de fondurile reduse de care dispun ambasadele, e improbabil ca statul sa poata asigura sedii de votare peste tot. Daca la Braila ar fi 300 de francezi, statul francez nu s-ar deranja sa faca o sectie de votare acolo. Simpatizez cu situatia autorului, dar articolul sau e cam departe de adevar. Unde se poate romanii au posibilitati de votare

  • Domnule,

   Se pare ca nu intelegi principiul.

   Daca pe mine statul roman ma obliga sa calatoresc distante mari ca sa imi exercit dreptul de vot pe care il am statuat de catre Constitutia romana, imi creaza dificultati in a-mi exercita dreptul de vot si asta este neconstitutional.

   In SUA e un scandal intreg cu state care au impus prezentarea unui act de identitate eliberat de un stat ca sa aiba un cetatean acces la cabina de votare. Multi sunt saraci sau fara domiciuliu si nu isi pot permite sa plateasca pentru un act de identitate. De obicei se legitimeaza cu un card de asigurare sociala sau certificat de nastere… A le cere acestor oameni sa prezinte acte de identitate a ajuns sa fie neconstitutional in tribunal. Insa daca statul ar plati si i-ar ajuta sa obtina actele, nu ar fi o problema.

   Cred ca ar fi cazul ca unele organizatii ale diasporei sa dea in judecata guvernul roman la Curtea de Apel Bucuresti pentru ignorarea dreptului de vot al cetatenilor romani din strainatate. In conditiile in care 20% din cetatenii romani locuiesc in afara Romaniei si multi dintre ei nu au acces la o sectie de votare, curtea poate sa decida ca statul ori trebuie sa suplimenteze sectiile de votare, ori institui vot prin corespondenta (care e de preferat).

   Daca tribunalul decide ca guvernul si parlamentul romane trebuie sa implementeze votul prin corespondenta (si nu numai pentru cei ce traiesc in strainatate), e o mare victorie pentru democratia romaneasca.

   Eu unul as sprijini o astfel de actiune in judecata, insa nu o pot porni singur.

   • Domnule Gafencu, in general am avut opinii consonante dar de aceasta data gandim diferit.
    Iata de ce: se pune intrebarea „de ce votam?” Desigur, nu are sens sa intram in detalii dar – in principiu – o facem pentru a decide cine va da legile sub care traim (legislativul) si implicit cine va dispune de banii platiti din taxele si impozitele noastre. In aceste conditii imi permit sa va intgreb de ce ar trebui ca romanii din diaspora sa voteze, atata timp cat nu sunt afectati de legislatia din Romania si nici nu contribuie la bugetul statului roman?

    Un simplu exemplu: in 2007 romanii din tara l-au preferat pe Geoana iar castigatorul (Basescu) a fost determinat de catre voturile din diaspora. Felul in care am votat eu este irelevant, dar va intreb – ca principiu, desigur – vi se pare normal ca romanii care locuiesc in tara, si ca atare suporta toate vicisitudinile diferitelor conduceri care se perinda pe la cele doua palate, sa aleaga un presedinte doar ca sa se trezeasca cu un altul, ales de catre catre persoane care sunt practic neafectate de cine si cum conduce aceasta tara? Stiu, mi-ati putea spune ca (mai) aveti rude prin tara, sau proprietati… doar ca rudele dumneavoastra au ele insele drept de vot, iar de proprietatile dumneavoastra nu se atinge nimeni, chiar daca traiti in strainatate.

    Sper ca acest comentariu sa „treaca”: anteriorul, in care discutam aceeasi tema, a fost cenzurat :(

    • Domnule IosiP,

     Pur si simplu nu aveti dreptate. Daca nu aveam interese materiale imediate legate de Romania, putin m-ar fi interesat sa votez in alegerile romanesti.

     Insa considerati situatia unora care nu sunt cetateni ai niciunui alt stat, sunt numai rezidenti. Oamenii astia au de gand sa se intoarca in Romania la un moment dat, fie el si la pensionare. Au proprietati imobiliare si rude foarte aproapiate in Romania.

     Ce faceti, vreti sa ii excludeti la vot pe cei aproape 4 milioane de oameni care multi dintre ei lucreaza doar temporar in Uniunea Europeana?

     Asta e o discutie pe care nu ar trebui sa o avem. Daca v-ati gandi la propriile convingeri unitariane, atata vreme cat cineva are un interes economic legat de Romania (si eu am unul), va vrea sa voteze in alegerile romanesti. Cunosc destui romani care nu mai au legaturi cu Romania si putin le pasa sa participe la alegeri. Pana si pasapoartele romanesti le sunt expirate.

     • Situatia este discutabila: eu cedez in mod obligatoriu 70-80% din veniturile mele statului roman, deci consider ca este normal sa am un cuvant de spus privind modul in care acesti bani sunt cheltuiti. Dumneavoastra insa trimiteti bani in Romania in mod voluntar (bani care nu sunt impozitati aici, daca exceptam TVA-ul) iar interesele dumneavoastra financiare sunt tot liber consimtite, deci nu putem vorbi de aceeasi „implicare”.

      Ma insel eu sau cetatenii americani raman contribuabili (si sub „jurisdictia” IRS) indiferent unde si-au stabilit domiciliul? Daca acest lucru se intampla atunci propun ca si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sa plateasca in continuare taxele aberante din patria-muma, si-atunci le recunosc dreptul deplin de a vota. Altminteri inseamna ca doriti numai drepturi dar fara obligatiile aferente.

      • Domnule IosiP,

       Cand spun ca am interese materiale, nu ma refer la trimisul unor sume de bani, ci la proprietati fizice de administrat si posibile afaceri.

       Tot incercati sa va ascundeti in spatele ciresului, doar doar ma veti convingeti ca aveti dreptate.

       Realitatea este ca putini romani cu domiciliul in strainatate mai voteaza la alegerile din Romania daca nu au in interes material foarte puternic de a face asta, ceea ce este valabil conform propriilor convingeri ale Dv unitariane. Statistica alegerilor o dovedeste pe deplin, insa e trunchiat prin faptul ca multi roman nu au posibilitatea sa voteze in strainatate, altfel ar fi multi in UE care ar vota, nu insa si in SUA.

       Si nu sunt de acord cu expresia ca Dv contribuiti mai mult la statul roman, deci aveti drepturi mai mari la vot decat mine.

       Au mai fost unii si in SUA care au venit cu un sistem aberant in care numarul de voturi pe care ar trebui sa il aiba cineva trebuie sa fie proportional cu averea pe care o are. Nu vrem sa transformam societatea intr-o corporatie, altfel serialul Continuum o sa devina o realitate in care toata societatea o sa fie controlata de o mana de corporatii foarte bogate care lupta pentru putere intre ele.

       V-am mai spus de cateva ori. Cand nu o sa mai am nici un interes material legat de Romania, nici macar nu o sa mai intereseze sa votez in alegerile romanesti. Asta ca sa va aduc aminte de drepturile naturale de care faceti atata caz.

      • Mai e ceva domnule IosiP,

       Legea romaneasca impune sa platesc impozit statului roman pentru orice venit sau proprietate am in Romania.

       Daca ar fi cum spuneti Dv si ar trebui sa platesc impozite statului roman pentru veniturile mele in SUA, tot nu as plati nimic pentru ca sunt la un nivel de taxare mare in SUA oricum.

       IRS percepe taxe numai daca contribuabilul are venit intr-un mediu fiscal mai favorabil decat SUA. Nu o sa vina niciodata sa ceara taxe pentru un venit in Franta de exemplu, unde fiscalitatea e ucigatoare.

    • In 2009 la turul 2 in strainatate au votat undeva intre 170 si 180 mii de romani(adica sub 1% din cei din listele electorale permanente). (Am pastrat pe undeva un tabel al MAE, dar nu stiu pe unde exact). A vota in strainatate inseamna un efort important pentru cei ce o fac. Mie personal mi-a luat circa o ora jumatate (drum cu masina 25 km, gasit parcare, completat declaratia lu’ peste prajit ca evident noi votam pe liste speciale, votat si intors acasa). In 2007 (la primul referendum) coada incepea jos la parter, iar sus la consulat era pe 5-6 rinduri de la lift pina la usa consulatului, pe ceva metri buni (15-20). Atunci mi-a luat cam 4 ore. doua ore jos si alte 2 sus. Dar n-a renuntat nimeni…(cel putin in jurul meu)
     In Romania sectia de votare se afla la maxim 10 minute de mers pe jos de acasa. Rar distante mari (comune si sate risipite prin munti). Dar turul II la prezidentiale a avut loc duminica, 6 decembrie, adica de Sf. Nicolae. Ei bine, cum sa se miste romanul de linga friptane si vin la asa sarbatoare sa-si faca datoria de cetatean si sa voteze. Dar dam cu clontul apoi, cum ca au votat aia de afara. In 25 de ani este prima si singura oara cind votul celor de afara a contat.
     Pe cei din jur cu are m-am contrat la ultima vizita si mi-au reprosat asta i-am intrebat daca au fost la vot. Unii au zis da, altii nu. Celor ce au zis ca au votat le-am cerut buletinele sa-mi dovedeasca. Jumatate din ei au dat-o cotita, ca nu s-a pus, ca hir ca mir. Deci…
     Subliniez ca traiesc intr-un sistem care nu le permite cetatenilor plecati de mai mult de 5 ani sa voteze, votul fiind legat strict de o circumscriptie, deci de o adresa. Si n-as avea nimic impotriva daca legea s-ar modifica asa si in Romania (in 2009 aveam mai putin de 5 ani de cind parasisem Romania). Desi cei ce au peste 10 ani de cind sunt plecati nu se inghesoaie sa mai voteze, pe acest considerent moral.
     Nu dati vina pe altii. Cautati propria vina. Vorba unui amic: M-am uitat la Geoana, m-am uitat la Basescu. Haita din spatele lui Basescu parca era mai mica.

    • @ IosiP

     La intrebarea „Pentru ce votam?” raspundeti ca „o facem pentru a decide cine va da legile sub care traim” (sper ca nu v-ati gandit la Legea amnistiei), dar as adauga ca votam si pentru a avea garantia ca legile aprobate sa fie respectate la toate nivelurile, inclusiv de cei care le-au aprobat.
     Ca o consecinta, si banii din impozite vor fi administrati corect, si proprietatea va fi respectata. Nu va mai fi incalcata Constitutia nici prin fapte (ca in anul 2012) nici prin legi, nici prin ordonante de urgenta.
     Asa cum un copil isi iubeste mama oricat de aproape sau oricat de departe ar fi de ea, tot asa, ca roman doresti ce este mai bun pentru tara ta, oriunde ai avea domiciliul.

     • Aveti dreptate! Problema este cand cei „de departe” doresc altceva decat cei din tara, si pana la urma iese asa cum vor primii. Atunci consider ca imi permit sa spun „Ai votat cu Basescu, pai atunci vino aici si traieste cinci ani cu Basescu!”.
      Nu de alta dar e o zicala populara care spune ca e usor sa primesti un sut in dosul altuia…

  • Articolul nu e fara rost,se pare doar ca dumenata nu ai reusit sa ii gasesti rostul.
   Ideea este simpla: cita vreme esti cetatean roman ai si drepturi.A introduce votul prin corespondenta ar fi o facilitate uriasa pentru cei stabiliti in strainatate si doritori sa voteze.
   Vine intrebarea „de ce sa voteze cei plecati in strainatate?” In afara de ce spune legea (ca au acest drept cata vreme sint cetateni),autorul articolului justifica cererea si prin banii trimis acasa ,bani care sint o suma „bunicica” si cae ajuta economia romaneasca.
   Personal nu gasesc acest argument decisiv,cred ca este doar un castig pe termen scurt.Dar castigul pe termen lung este dorinta de implicare a celor plecati si a urmasilor lor in soarta acestei tari.Peste tot in lume auzi ce polnezi,unguri care se intorc acasa si se implica activ in soarta tarii de origine.Si de obicei o fac cu folos.
   Daca statul roman si societatea romana pe ansamblu nu fac nimic pentru asta ,cei ce vor pierde vor tot din tara.Pentru ca altfel singurele lucruri care vor veni dinspre romanii plecati vor fi doar stiri de genul „X-lescu ,cetatan american/german/spaniolI/italian de origine romana a castigat premiul XYZ …. bla-bla-bla”

   • Domnule Gobru,

    Situatia e mult mai complexa decat apare.

    Sa luam de exemplu cazul meu. Locuiesc de 14 ani in SUA, insa trimit bani lunar in Romania. La un moment dat o sa am ceva proprietati imobiliare acolo de care va trebui sa ma ocup.

    Am legaturi destul de puternice cu Romania la ora asta care ma obliga sa pastrez un pasaport romanesc si sa calatoresc in Romania pe ici pe colo.

    In consecinta ma simt obligat sa particip la procesul politic al Romaniei. Probabil in alti 10 ani nu o sa mai am legaturi asa mari si atunci nu sa o mai reinnoiesc pasaportul romanesc.

    Cunosc destui romani care nu mai au legaturi cu Romania, nu voteaza si nici nu sunt pe listele electorale cu pasaportul expirat. S-au eliminat singuri din procesul electoral.

    Regula de baza e simpla. Faci un efort sa pastrezi cetatenia romana, poti sa si votezi.

 10. Am remarcat într-o postare anterioară, faptul că domnul Ponta a deplâns atitudinea anumitor români din Diaspora, care ponegresc statul român- recte, îl critică pe dumnealui, structurile pe care le reprezintă și prin urmare, dat fiind că tot el și ele se identifică cu țara, o fac de kakao în exterior.
  Nu a lipsit mult după evenimentele din decembrie 1989 pentru a vedea (dacă nu știam deja), că românii din exterior sînt reacționari. Sînt aidoma emigrației produsă de Revoluția Franceză și complotează pe falezele Mânecii, urzind pentru a readuce pe Bourboni pe tron. Ori sînt ca rușii albi, păstrând proporțiile. Sînt expuși recrutării de către agenturi (plural: agenturili) și este doar o chestiune de timp până ce să fie capturat primul, parașutat pentru a lua legătura cu celulele de rezistență legionare, hibernând în munți și văi.
  Talleyrand spunea despre Bourboni după Restaurare, că nu uitaseră nimic și nu învățaseră nimic. De uitat nu am uitat chiar totul iar de învățat, am învățat chiar foarte mult. Prin urmare, butada stă în picioare și acum, dar nu neapărat pentru cei dinafară.
  Un român stabilit de multă vreme la Roma a fost interpelat de un prieten din copilărie venit în vizită, cum mai stă cu spațiul mioritic- politicos, a poftit omul pe balcon și i-a arătat un borcan cu murături. Dar eu nu sînt atât de radical, deși recunosc că-mi plac murăturile. O anume porțiune a spațiului de care vreau să mă separ, și nu în integralitatea lui, este capturată într-un mic glob de cristal. Înăuntru se află câteva personaje și nu ninsoarea ori fulgii cu care erați deprinși, cernind molcom peste steaua Universității Lomonosov. Înăuntru se află câteva personaje și apă tulbure. Micii scafandri captivi, ies la suprafață dar printr-un fenomen inexplicabil, nu reușesc să obțin decantarea sub nici un chip. Mă întristează, dar unul din mâlonauți arborează mereu un zâmbet, de unde conchid că lui asta i se pare vesel.

 11. „Pedeapsa a venit în 2014: o ordonanţă de urgenţă îi obligă pe cetăţenii cu domiciliul în străinătate să se înregistreze la misiunile diplomatice, cu o lună înaintea alegerilor.”

  What?? Incredibil, asta de cind a mai aparut? Puteti da un link va rog? Locuiesc in SUA si cea mai apropiata misiune diplomatica este la 3 ore de condus dus-intors…

  • @ Stars and Stripes

   NOTA:
   Exercitarea votului in strainatate NU ESTE CONDITIONATA de inscrierea la misiunile diplomatice, INAINTE de alegeri.

   (Chiar nu are nici o importanta pentru alegatori (zvon deocamdata) daca exista sau nu o ordonanta in acest sens).

   Iata cum vad eu lucrurile:

   Listele electorale sunt alcatuite de primari (pentru cetatenii romani cu domiciliul in Romania) si de catre Ministerul de Externe (pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate). Listele electorale permanente sunt deja alcatuite pentru alegerile urmatoare, inca din 31 martie 2014, conform legii, si se afla la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

   Fiecare persoana poate verifica pe internet daca este inscrisa in listele electorale permanente.

   Sa presupunem ca X, cetatean roman cu drept de vot cu domiciliul in strainatate (sau nu), nu se gaseste inscris in listele electorale permanente, Cetateanul X are doua optiuni:
   1. Ori X face demersuri pentru a fi inscris in listele electorale permanente (si inscrierea se va intampla inainte de alegeri, atunci cand, conform legii, listele vor fi actualizate).
   2. Ori X nu face aceste demersuri si merge la vot. In sala de vot va fi inscris de catre membrii comisiei electorale in listele electorale suplimentare de la sectia de vot respectiva.

   In listele electorale (permanente sau suplimentare) se consemneaza si domicilul. O persoana care voteaza in Spania va consemna adresa domiciliului sau din Romania sau adresa domicliului din Spania, dupa caz.
   (Evident ca numele persoanei X omisa din listele electorale, dupa ce a votat pe liste suplimentare va fi inscris si in listele electorale permanente, pentru viitorul scrutin electoral).

   Pe scurt, nu va faceti probleme. Mergeti la vot si gata.

   • OK, multumesc de raspuns. Deci teoretic nimic nu s-a schimbat. Sper sa nu conduc degeaba atiat drum la toamna…

    • @ Stars and Stripes

     Nu uitaţi că în sala de vot se intră cu un act de identitate: paşaportul (pe care la domiciliu scrie, de exemplu, „Canada”), sau cartea de identitate, pe care scrie domiciliul din ţară, etc. (Legea nr. 35/2008, articolul 2 punctul 32).

     Toti cetăţenii cu drept de vot sunt înscrişi în Registrul electoral (Legea nr. 35/2008, articolul 2 punctul 31). Registrul electoral se actualizează permanent: se adaugă nume noi şi se şterg alte nume.
     Mai multe informaţii despre Registrul electoral se găsesc pe http://www.registrulelectoral.ro. Este interesant de citit.

 12. Intre timp, a aparut internetul. Si posibilitatea compararii CNP-ului in baze de date. Cred ca si un adolescent stie sa faca asa ceva….

  A complica lucrurile cu 1000% pentru a evita o frauda a carei probabilitate este de 0,0001% pare sa fie un apanaj al admiistratiei romanesti.

  La alegerile nationale, toti cetatenii romani au dreptul sa voteze, indifferent unde se afla si indifferent cum isi demonstreaza cetatenia romana, care nu se pierde decat prin renuntare.

  Acum, a complica administrative lucrurile nu inseamna decat a restrange de facto acest drept.

  Principiul mi se pare simplu: unde sunt, acolo votez.

  Eu, cetatean roman, nu pot fi obligat sa fiu intr-un anume loc si nici sa indeplinesc alte cerinte suplimentare celor necesare dovedirii cetateniei pentru a-mi exercita acest drept de vot. Treaba statuiluji este sa imi asigure acest drept, nicidecum sa mi-l faca mai dificil de exercitat decat este rezonabil dedus din obligatia de dovedire a a cetateniei.

 13. de ce vretzi sa influentzatzi decizia alegerii daca nu traitzi acolo ? io zic ca cei de acolo shtiu ce vor ! de ce alegerea sa fie facuta ce altzii din afara ?
  ooo,ca poate si regimul putin are interese si votantzi ? sint convins !,dar haidem sa incercam sa le spunem celor din romanica ce shtim noi,ca sa i ajutam sa faca alegerea cu toate datele problemei,fara sa i influentzam si mai mult, sa le alegem noi ,stilul de viatza; ca daca ei nu vor sa traiasca ca noi este treaba lor

 14. De cand ma stiu (si ma stiu de prin anul 1960) ceea ce am gasit a domni intre mine si societatea in care (vrand-nevrand) m-am nascut s-a numit „incompatibilitate”.
  Nu discut a cui a fost vina, ci doar aceea ca usor-usor toate usile mi s-au inchis in nas si nu mi-a mai ramasa deschisa decat una.
  Cine a citit aventurile lui Pardaillan, condus de catre Inchizitia acelor vremi prin tunelurile Sevilliei, poate intelege mai usor ce a simtit cineva aflat in situatia mea cand unica usa (usa prin care ti se face vant, ca unui parasutist fara parasuta) ce i-a fost lasata deschisa a fost usa exilului.
  Nu am mers in viata mea pe spaga, pe „drept”, pe „sarit la cap”, pe „intrat in gasca” si atunci, societatea, normal, m-a expulzat, asa cum o haita de caini expulzeaza din haita orice „corp strain”, asa cum un organism arunca afara un ghimpe sau o țapca.
  Am jucat corect, si cu toate ca imi era clar ca asta ma va duce la pierzanie, eu din drumul meu nu ies.
  Nu ma modelez eu dupa o societate, ca plastilina dupa o stampila, daca acea societate imi este incompatibila, ci lucrez necontenit la a imi face societatea, compatibila mie.
  Adica, nu ma fac eu ca ea, ci o oblig (ma rog, incerc necontenit) sa o fac pe ea ca mine.
  Am mai spus-o si o repet: Consider ca fiecare individ isi este centru al propriului univers si ca fiecare influenteaza in felul sau asupra metamorfozei acestui propriu univers (sau cum se spune, asupra propriei vieti).

  Este problema mea, din care punct geografic actionez asupra universului meu.
  Nu m-am nascut roman la vreo cerere a mea, si indiferent unde as fi primit „repartitie”, indiferent care punct geografic al globului mi-ar fi fost „punct central al propriului meu univers”, pe acel punct mi l-as fi aparat, in jurul acelui punct as fi lucrat ca sa obtin un univers compatibil mie. . . . . . . . .
  (Timpul imi zice „stop”. Voi continua cand voi putea, in blogul meu. Scuze).

  PS. Tariceanu este un sarlatan de inalta clasa, dar lui Ponta nu-i ajunge nici pana la glezne.
  Mi-am putut exercita dreptul de vot, lasata fiind la latitudinea mea optiunea de a-mi exercita sau nu acest drept, chiar si atunci cand din punct de vedere al lumii prin care traiam nu aveam identitate.
  Primul care m-a scos din joc, a fost Ponta. Am mirosit asta din cuvinte ale lui rostite inainte de alegeri, am inteles ca „ne-o face”, si impreuna cu a sa eminenta super-cenusie (Dragnea), chiar ne-au pus-o.

 15. Domnule George Mioc,

  In articolul privind exercitarea dreptului de vot al romanilor din strainatate scrieti, citez: ” Pedeapsa a venit în 2014: o ordonanţă de urgenţă îi obligă pe cetăţenii cu domiciliul în străinătate să se înregistreze la misiunile diplomatice, cu o lună înaintea alegerilor”.

  Daca asta nu este un ZVON pe care il preluati si dumneavoastra, precizati, va rog, numarul OUG din 2014, precum si articolul in care apare aceasta „obligativitate”.

  Multumesc.

 16. Sunt profund impresionat de grija pe care mi-o purtati dumneavoastra, intelectualii de dreapta, conservatori de la Contributors si sper sa-l obligati pe comunistul Victor Viorel Ponta sa lase romanii din diaspora sa voteze pentru doamna Presedinte Udrea, daca nu, macar pentru el, avand in vedere ca amandoi sunt deschisi la dialog inca de pe vremea cand pozau impreuna la masa, urmand astffel ca, dupa alegeri, sa formeze o larga coalitie de dreapta-stanga pentru binele tarii si al cetatenilor cu venituri si studii de peste un anumit nivel care se va stabili ulterior prin negocieri.
  In ceea ce ma priveste, cu regret trebuie sa va comunic ca sunt in imposibilitatea de vota, mai mult decat atat, nici macar nu pot sa incerc sa conving ambasada romana la Berlin sa-mi accepte sprijinul in organizarea alegerilor. Motivul este ca pur si simplu ma strange un ciorap si nu ma pot deplasa decat la serviciu, la cumparaturi, distractii si in concedii, ceea ce ma pune in imposibilitatea de a putea sprijini minunata dvoastra cauza de dreapta.
  Totusi, ma pot mandri cu faptul ca acum cativa ani am fost alaturi de Domnul Presedinte Pentru Alte Coordonate Istorice Traian Basescu si anume atunci cand i-am urmat indemnul de a parasi tara daca vreau sa traiesc normal.
  Acum sunt in Germania, dupa cum va poate confirma si IP-ul meu care a facut cunostinta cu IT-ul dumneavoastra. Nu am uitat insa niciodata locul de unde am plecat si minunatii sai intelectuali de dreapta, neocon, care imi furnizaza doza cotidiana de buna dispozitie.
  Multe salutari anticomuniste dumneavoastra, moderatorului, finantatorilor de diverse initiale si desigur inamicilor de moarte Basescu, Udrea si Ponta.
  Fie sa invinga cel mai bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro