joi, august 11, 2022

Laurențiu Baranga, un Günter Guillaume de Dâmbovița

Să fim onești și să admitem că dl. Laurențiu Baranga nu este nici primul, nici ultimul individ care își construiește o miraculoasă carieră slujindu-se de falsuri. Acestea evoluând de la diplome de Bacalaureat grosolan falsificate la doctorate și alte înalte titluri universitare dobândite prin șpagă, protecție politică, minciună, plagiat. Dl. Baranga ocupă doar un loc fruntaș în marele top al impostorilor care au parazitat viața publică românească și înainte, și după Decembrie 1989, impostura nefiind o invenție post-revoluționară.
E adevărat că nu e tocmai de colea să devii profesor universitar (până la urmă, foarte puțin contează că insul respectiv deține o Catedră și era până mai deunezi profesor plin la o universitate marginală, așa cum este Universitatea Valahia din Târgoviște), conducător de doctorate, chiar și membru al unui organism al cărui rost ar fi acela de a controla și asigura calitatea învățământului superior din România. Toate aceste titluri academice au fost obținute cu nemijlocitul concurs a tot felul de alți profesori, probabil unii cu renume, care au scris și semnat recomandări și referate prin care îi lăudau d-lui Baranga cine știe ce inventate calități didactice și de cercetător științific. Mai mult ca sigur, dl. Baranga a întocmit anual liste de lucrări (pseudo) științifice apărute cine știe unde, în tot felul de volume cotate ba ISSI, ba BDI, astăzi aflate la mare căutare, iar faptul a fost certificat de șefi de Catedră, de decani, de rectori și de alte autorități universitare generos plătite. E foarte probabil ca decizia de acordare a titlului de profesor universitar să fie semnată de cine știe ce ministru al Educației, în urma validării unui concurs de o comisie de specialitate din CNATDCU. Semnăturile acestea au venit ca urmare a unor operațiuni de verificare de mântuială, făcute de tot felul de învârtitori de hârtii, de băgători de seamă și de ajutoarele lor. De indivizi cu pile care își fac veacul și în universități, și în Ministerul Educației, și în organismele subordonate acestuia. Pentru respectivele diplome, titluri, funcții, dl. Laurențiu Baranga a încasat sume de bani de-a dreptul astronomice care, în mod normal, ar trebui recuperate în regim de maximă urgență. Numai că în cazul de față, nu neapărat banii contează.
Mai grav mi se pare faptul că, de la un moment dat încolo, d-lui Baranga nu i-a mai ajuns să fie validat prin furt, escrocherie și minciună drept mare autoritate academică. A dorit și a dobândit funcții în tot felul de organisme sensibile ale Statului român. Organisme de care depinde securitatea națională. Se pare că în timpul guvernării Boc dl. Baranga s-a infiltrat în ORNISS pentru ca, mai apoi, să fie promovat până la rangul de director adjunct. Cel puțin așa scrie în cv- ului celui care a avut acces la informații secrete, chiar a avut în pix puterea de a le acorda și altora accesul cu pricina. E de presupus iarăși că dl. Laurențiu Baranga a fost verificat de nenumăratele noastre servicii secrete, cele ale căror bugete cresc cu ocazia fiecăre noi rectificări bugetare, îndeosebi de SRI. Normal era ca o nouă verificare să se producă atunci când d-lui Ludovic Orban i-a trecut prin minte să îl numească pe Laurențiu Baranga în fruntea organismului ce se ocupă de combaterea spălării banilor. S-a făcut verificarea cu pricina? Dacă da, cine a validat-o? Cine și-a pus semnătura pe un act care nu face decât să dovedească că instituțiile Statului român sunt varză. Că poți trece prin ele ca prin brânză.
Dl. Ludovic Orban a fost avertizat de presă că dl. Laurențiu Baranga este mai mult decât o persoană dubioasă. Că și-a luat Bacalaureatul la 32 de ani, Puțin i-a păsat premierului de acest detaliu, i-a acordat cu nonșalanță partinică impostorului numirea. Încă și mai scandaloasă a fost reacția premierului în momentul în care marea înșelătorie a d- lui Baranga a ieșit la suprafață. Dl. Ludovic Orban care nu este doar președintele PNL, nu numai premierul României, ci și vicepreședintele CSAT a luat în derâdere situația. A edictat că e treaba lui, ne-a păcălit. Mai trebuia ca dl. Orban să ne reamintească proverbul cu hoțul neprins care e negustor cinstit.
E adevărat. Nu e dl. Laurențiu Baranga chiar cineva de anvergura unui Gunter Guillaume, tot la fel cum, din păcate pentru români, dl. Ludovic Orban nu are anvergura politică a fostului cancelar german Willy Brandt. Cu toate acestea niscaiva capete trebuie să cadă. Capete din guvern, dar și de la vârful serviciilor secrete care e evident că nu și-au făcut datoria. Iar pentru o țară membră NATO, ușurința cu care un impostor a dobândit funcții înalte s-ar putea să aibă și costuri în plan internațional.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. „…doctorate și alte înalte titluri universitare dobândite prin șpagă”
  Cazul d-lui Laurențiu Baranga este unul clar, dovedit, de fraudă cu privire la studii. La astfel de situații mă refer atunci când rog părerologii să evite denigrarea învățământului românesc, pentru că asta aduce prejudicii tuturor, inclusiv mie, în calitate de contribuabil.

  În cazul în care există dovezi despre fals ori plagiat rog pe cei care le dețin să le prezinte organelor abilitate pentru a înlătura orice umbră de suspiciune de acest fel asupra procesului educațional. După cum vedem, autoritățile își fac datoria în astfel de cazuri, indiferent care sunt funcțiile [politice] ocupate de suspecți.

  În altă ordine de idei, încă de la o vârstă fragedă am fost impresionat de mașinile zburătoare. Așadar, rog pe oricine deține informațiile necesare, să-mi comunice cum pot obține și eu un doctorat în „Aeronave”. Pentru că îmi place ideea de a avea o astfel de patalama și vreau să dau șpaga, dar nu știu cui. (Altfel, dacă vreunul care vorbește despre fraudă și-a luat propriul doctorat prin șpagă – și mărturisesc că nu cunosc mecanismul prin care actualmente ar fi posibil -, nu înseamnă că și ceilalți au făcut la fel. A susține asta, înseamnă a batjocori munca cinstită și grea de mai mulți ani a cvasitotalității studenților și profesorilor. Iar asta nu-i deloc elegant…)

  • Pai Dnul Baranga era conducator de doctorat, profesor universitar. Oare diplomele obtinute in urma participarii si promovarii cursurilor sau doctoratelor „indrumate” de domnul profesor universitar, cum or fi ele? Bune, rele, sau ne facem ca ramane asa cum e, ca sa nu „demigram”?Cazul e spectaculos dar de loc singular. Sa ne gandim ca Dnul Nastase Adrian, de exemplu, era profesor la multe universitati, nu calca pe acolo, dar figura ca profesor care bineinteles ca semna situatiile de promovare, nu numai statul de plata. Cum sunt diplomele emise de universitati la care figureaza ca profesori unii dar cursurile si examinarea sunt facute de altii? Valabile sau nu? Nu exista rau mai mare decat cel pe care ti-l faci singur, aici am ajuns si trebuie macar sa constientizam unde suntem.

   • „…ne facem ca ramane asa cum e…?”

    Nici vorbă! Este necesar, cred eu, ca lucrările studenținor îndrumați de domnia-sa – și nu doar – să fie verificate de persoane/instituții oneste, competente și independente. La bibliotecă, tezele pot fi consultate după susținerea publică. Dacă nu au fost încă susținute, cei interesați pot participa la eveniment.

    Dar, da, este lipsit de etică să denigrăm studenții d-lui Laurențiu Baranga, adică să fie acuzați de ceva înainte de a fi găsite argumentele.

  • @Constantin
   despre astia vorbeam in comentariul la articolul precedent, doctori si academicieni cu multe diplome la cingatoare dar nici o realizare, nu despre medici ! medicii au fugit si ei care ncotro, acolo unde i mai multa civilizatie si bun simt, nu neaparat mai multi bani. daca esti plin de bani in palate cu turnulete n as zice c o duci bine, mirosul pestilential nu se opreste la gardul de beton de 2 m cu care te ai inconjurat, decit daca esti porc si ti place troaca. sa stiti ca doctorii si academicienii romani nu emigreaza / pleaca nicaieri, doar in Romania pot fi boieri /doctori / academicieni (!)

 2. „Nu e dl. Laurențiu Baranga chiar cineva de anvergura unui Gunter Guillaume așa cum, din păcate pentru români, dl. Ludovic Orban nu are anvergura politică a fostului cancelar german Willy Brandt.”
  Cam deplasata acesta comparatie, publicului roman nefiind sub nici o forma familiarizat cu aceste 2 personaje din politica germana, mai ales Günter Guillaume, un spion dublu relevant pentru politica germana dintre cele 2 foste tari , RFG si RDG pe timpul razboiului rece, este o realitate istorica cu implicatii pe langa cele germane in tot fost lagarul comunist care a avut loc in urma cu 46 de ani.
  Putem afirma ca domnul Laurentiu Baranga este spion dublu care lucreaza pt o alta putere s-au este doar un ” gainar dambovitean” care prin aceste falsuri a dorit sa ajunga in functii publice banoase ?
  Cine este acest Laurentiu Baranga incat sa.l putem compara cu un un spion dublu ?

  • Nu luați comparația ad litteram. E de domeniul evidenței însă că un individ care și-a făcut un mod de viață din falsificarea diplomelor, care și-a construit cariera pe minciună este vulnerabil. Credeți că această vulnerabilitate nu a dost cunoscută și de alții? Willy Brandt a plătit pentru că a ignorat ceva esențial din biografia lui Guillaume. Orban, deși prevenit că ceva nu e tocmai ok în cariera lui Baranga, s-a încăpățânat să îl promoveze. Trebuie să suporte și el, și curtea lui consecințele. Nu poți rămâne nepedepsit când pui lupul paznic la stână, o faci cu îngâmfare și apoi îți minimalizezi infatuat greșeala

   • In principiu aveti dreptate insa cine ii cunoaste pe cei 2 protagonisti din politica germana pt a intelege gravitatea faptei ?
    Günter Guillaume a fost unul din cei mai apropiati colaboratori ai lui Willy Brandt, Laurentiu Baranga a ajuns in puncte sensibile ale unor institutii ale statului roman el nefiind consilierul nici unui premier cu atat mai putin al lui Orban pe care dupa cum se vede nu-l agreati si voalat ii cereti demisia.
    De controlul personalului raspund instututii ale statului, de functionarea optima lor raspunzand multi functionari, cu cat mai multi ca atat mai greu de gasit vinovatul care a semnat avizarile pozitve ale acestuia iar problemele au inceput de pe vremea guvernarii Boc.
    Orban s.a bazat pe ce documente i-au fost puse in fata, el nu are cum sa poata evalua fiecare persoana in parte, imposibil si ar fi interesat de stiut cine l-a sustinut pe acest Baranga acordandu-i toate avizele necesare.
    In cazul Brand/Guillaume a fost la fel, nici Brandt cu toata sustinerea din partea autoritatilor n-a avut de unde sa cunosca toate detalille, a avut incredere in acel om, l-a costat functia insa n-a inoculat cu nimic imaginiea acestui cancelar de exceptie al RFG.

   • Da, foarte adevarata aegumentarea, dar noi nu suntem in Germania si nici nu avem educatia lor. Dar L.O. nu va plati sau raspunde in niciun fel pentru acest individ. Gabriel Oprea ori altii ca el ce au dat si aprobat doctorate discutabile sunt bine mersi si nici un rector, prorector, decan, ministru al educatiei nu a raspuns pentru acestea.

   • Domnule Mircea Morariu,
    Extrem de interesant articolul. Comparația cu cazul Günter Guillaume conduce la o serie de idei. Îndrăznesc să vă întreb, ca persoană absolut civilă implicată cumva în activitatea lui Laurențiu Baranga, ca director ORNISS, să vă rog să binevoiți să formulați o opinie despre un caz concret. Vă pot supune atenției materialul probatoriu pentru veritatea afirmațiilor mele.
    Cazul concret pe care îl supun atenției dumneavoastră s-a petrecut în mai 2018. Pe data de 6 mai 2018, de la Gen.Brig **(două stele), Ret (în rezervă) Dr. Ing. Marius Eugen Opran, la acea dată și în prezent la scară mai mică, angajat 1/2 normă la UPB, INFLPR (3 norme 1/2), ELI-NP precum și la vreo 8-10 alte institute naționale de cercetare, am primit un email referitor la prezentarea la o Conferință Științifică NATO, de către el, a unei lucrări pe care declara că o promovează la European Defence Agency. Motivul pentru care mi-a trimis emailul este foarte simplu: avea nevoie de o prezentare .pptx și de informații cu care să reziste dacă era întrebat de oameni de știință din SUA, Anglia ș.a.m.d.. Ideea era că eu urma, fără să fiu angajat la vreun institut național de cercetare, să declar în mod fals că eram angajat la INOE 2000 pentru a obține „NATO Secret Clearance” de la biroul ORNISS dinBucurești. Aceasta însemna înscrisuri oficiale. Răspunsul meu a fost foarte simplu, fiind impus de situația mea din acel moment: pentru probarea afilierii mele profesionale în fața ORNISS, o adeverință de la Cantina Socială HARUL, unde eram abonat, obținând hrana de toate zilele 5 zile pe săptămână, era suficientă. Știți, acesta era adevărul. Gen. Marius Eugen Opran a dispărut ca măgarul în ceață. Am întrebat, în scris, la Cotroceni, cum se reglementează oficial situația. Nu am primit vreun răspuns de la Administrația Prezidențială.

 3. Aici nu e vorba de falsul efectiv, ci de imaginea totalului dezastru din sistemul de invatamant superior.
  Mie imi este imposibil sa cred ca poate deveni cercetator, intelectual in sensul de om permanent aplecat spre studiu si conceptualizare cineva care a luat bacalaureatul la 32 de ani. Astfel de deprinderi se dobandesc la o anumita varsta dedicata studiului si asimilarii cunoasterii. Daca nu dobandesti aceste deprinderi la momentul respectiv, fapt validat macar prin obtinerea unei diplome de bacalaureat la vremea ei, ele nu se vor mai naste niciodata.
  Este imaginea care arata ca tot sistemul e o frauda. Desigur nu puteau cei din jur sa se pronunte asupra validitatii diplomelor (desi problema validitatii deja se cunostea si oficial de ceva ani) dar in mod sigur sa apreciezi daca cineva are vreo legatura cu activitatea intelectuală sau nu e un lucru la indemana.
  Problema nu e individul in sine, ci tot sistemul care a validat pe acest individ fara nicio jena.
  Imi pare rau sa o spun, dar prin astfel de situatii este demonstrat cat valoreaza o diploma universitara, de doctor in Romania, nimic, exact cat valoreaza diplomele celui din cazul de fata.
  Cintribuabilul isi pune desigur intrebarea de ce finantam universitati care au astfel de cazuri. De ce finantam comisii si directii de prin ministere care ar trebui sa verifice astfel de lucruri? Concluzia este una singura: sunt bani aruncati in vant.
  Pletora de universitati din Romania finanatate din bani publici nu reprezinta decat o cheltuiala fara nicio justificare (in afara de sinecurile bine platite create).

 4. Impostura si academica ,sau de orisicare fel, nu a inceput cu cazul relatat noua in media .Totul a inceput cu multa vreme in urma , momentul crucial fiind cel al aparitiei (fapt permis de toate guvernarile de dupa 1989 ,fara ca aceste entitati de invatamint sa fie incadrate, ca modalitate de functionare si de apartie ,in baza unor legi corespunzatoare )unor universitati particulare producatoare de beneficii materiale uriase si de modalitati de aservire , viitoare , a unor cursanti ,fapt realizat prin insasi modalitatea de inscriere a cursantilor in cadrul facultatilor si prin cea de optinere a diplomelor personale . Evident nu putem generaliza si nici particulariza, ci doar sa prezentam o imagine ce poate fi reala avind in vedere multiplele nereguli semnalate in media asa cum este si cea de acum . Heirupismul aparitiei acestor institutii de invatamint si nevoia umana de imbogatire rapida precum si nevoia unora (ce erau cumva conectati ,chiar daca iesiti din sistem prin metoda numita – pensionare – ) de a putea controla prin oferirea unor titluri de tot felul acelor -care tineri fiind- in momentele respective , au acceptat falsul intelectual propus lor .Raspunderea in aceste multiple presupuse deja si spuse , aratate, noua de media romaneasca este greu de cuantificat . Sunt nenumarate momentele in care vidul legilslativ ,de la inceputuri , a putut genera situatii de tot felul, ca si acest caz prezentat noua . Diplome,cele mai numeroase atasate statului de obtinere in cadrul unei facultati de drept , diplome optinute la distanta , diplome obtinute prin metoda grila , fara examene clasic formatate , diplome obtinute intr-o perioada de trei ani , ce au micsorat durata normala a parcursului universitar , diplome finalizare prin masterate si doctorate ce contin numeroase capitole copiate sau fara a fi prezentata sursa initiala a textelor introduse in lucarea de baza , diplome integral scrise de persoane ce se ocupau -contra cost -cu astfel de activitati s.a.m.d. Ceea ce a urmat a fost insa impostura la superlativ . Daca cei care au obtinut astfel de diplome se multumeau cu un statut prezentat de ei doar in lumea lor privata totul era ok . Momentul obtinerii acestor diplome a facut insa ca multi dintre acesti oameni, pe care media ii numeste – impostori – sa fie fost obligati sa se inregimenteze in structuri ale statului si nu numai . Va imaginati ca nu puteau actiona decit la comanda . Aceasta a fost si este tragedia multora , -pacatele tineretii se platesc la batrinete – ne spune o veche zicala romaneasca . Momentul de fata este practic inceputul unor dezvaluiri de senzatie ce vor cuprinde perioada anilor 2011-2020 acesta fiind , cred eu , virful . Unii dintre cei care au fost parte a acestor nereguli , acum nu mai sunt printre noi , dar beneficiarii fizici ai acestor posibile incalcari legislative vor spune tot ceea ce s-a intimplat . Primul pas a fost facut .Personal ,am totala incredere in tandemul , Orban -Iohannis ,care va face tot ceea ce este necesar pentru a reconstrui din temelii Romania . Suntem la un sigur pas distanta de un vis maret si avem nu numai intelegerea populara ,de partea democratizarii ,dar si sprijinul vizibil al USA si al UE. Este un moment istoric comparabil cu 1989 , chiar daca nu se vede cu ochiul liber ce se intimpla cu adevarat . Sa speram ca Romania va trece cu bine si peste asta si vom ramane asa cum suntem de 101 ani .

  • @mafalda:
   Ma indoiesc ca problemele au fost generate doar de catre aceste universitati „fantoma”. Eu am avut parte de astfel de nemernici chiar si si in cadrul unei preaslavite universitati din Bucuresti, in urma cu aproape 20 de ani. Mi-l amintesc si acum pe un asistent, cu aspiratii profesorale, caruia ii placeau bauturile fine si verzisorii. Era pe principiul „CARITAS”. Noi mergeam la el cu miloaga, el ducea cota parte mai sus, samd.
   Sa nu mai vorbim de „tanti secretara”, care stia cand/cum/unde sa plaseze plicul la un profesor anume.
   Apoi, sa ne reamintim si de „pregatirea in particular pentru solidificarea cunostintelor dobandite la curs si la seminar”.
   Cine stie, cate si mai cate…
   Mizeria era generalizata, din pacate.
   Cel mai bun test este de fapt situatia de astazi din Romania, in care nu se inoveaza mai nimic. La puzderia de diplome generate de catre marile universitati, in ultimii 30 de ani, trebuia acum sa fim Germania #2.

   • Ai perfecta dreptate dar eu iti vorbesc despre cu totul altceva de o gravitate fara egal . In fapt invatamintul romenesc , intr-un procent destul de important ,a pus pe butuci Romania . Poate ca Romania a fost una dintre putinele tari europene care aproape a reusit sa descrediteze orisicare forma de capitalism . Am fost la un pas de asta . Din fericire a existat si exista inca un presedinte numit Klaus Iohannis care aproape de unul singur a oprit asta si acum intram (ce noroc formidabil avem )intr-o alta paradigma a intelegerii democratice .

 5. ce-a facut acest impostor (lb) e de domeniul delirului

  partea „buna” e ca a aratat dezastrul institutional si moral in care se afla Ro
  2 ex: recent, la Oradea, 3 judecatoare l-au eliberat pe un anume Fechete, care a exploatat sexual o copila de 14 ani, si, tot recent, o judecatoare i-a dat 2 ani cu suspendare unui cioban care a abuzat sexual un copil de 5 ani

  comparatia cu GG e mai mult decat idioata

 6. De ce se trateaza diferit doua cazuri identice , in fond, de minciuna ordinara.de hotie ?
  Victor Ponta, plagiator dovedit, impopotonat ani de-a rindul cu titlul de ” dottore ” ( vorba lui Basescu ), este sef de partid, parlamentar cu veleitati de viitor prim-ministru sau presedinte al Romaniei .
  Laurentiu Baranga, este unanim porcait si tras in judecati, pentru, in fond, exact aceeasi fapta.
  Si apoi, unde sint complicii ? profesori universitari si Rectori, Ministri ai invatamintuluisi conducatori de doctorate false, ? este vreunul in puscarie ?
  Nu putem pune capat minciunii si hotiei decit in momentul in care opinia publica este convonsande nocivitatea imensa a unor astfel de cazuri pentru viitorul tarii si va cere sa se taie in carne vie, indiferent de persoana.

  Si mai este ceva. Trebuie epus capat acestei goane dupa titluir academice, anulind orice drept material , conditie sau prioritate la concursuri pentru functii administrative pentru purtatorii lor ! Ori este concurs de competente ori concurs de hartii false !

  • @Dan Nicolescud _ „…Victor Ponta, plagiator dovedit, […] Laurentiu Baranga, este unanim porcait si tras in judecati, pentru, in fond, exact aceeasi fapta.”

   Păi, vedeți dumneavoastră, nu-i aceeași faptă. Dacă d-lor D Vîlcov, sau V Ponta cineva, altul decât domniile-lor, a scris și susținut lucrările de evaluare periodică, a publicat articole (și nu sunt acceptate contribuții în reviste cotate ISSI, sau BID, precum sugerează articolul, căci nu ar fi îndeplinit criteriile minimale), a scris și susținut Tezele în numele domniilor-lor, ori împreună cu dânșii (iar, plictisindu-se de scris, a mai copiat din lucrări deja publicate) etc., adică a urmat cursurile școlii doctorale și a parcurs etapele procedurale pentru obținerea titlului științific de doctor,
   … în cazul d-lui L Baranga, un șef de instituție cu acces la tipizate (care nici măcar nu seamănă cu cele ale liceului respectiv) a completat unul cu numele Laurențiu Baranga și a pus o ștampilă falsă.

   Desigur, ambele sunt fraude și sunt condamnabile. De aceea Ministerul Educației a emis ordine de ministru precum OM4662, OM5121, OM6146/ 2016, ori OM4694/13.07.2020. Dar, dacă documente falsificate, de la CI, adeverințe, pașapoarte, la certificate și diplome, ori, bancnote, tablouri, cosmetice sau îmbrăcăminte de lux șamd. sunt accesibile contra unei sume, obținerea unui titlu științific în cadrul unei instituții de învățământ superior și a unei diplome autentice este mult mai dificil. Sunt cazuri absolut excepționale, reprezentate de oameni politici cu o extraordinar de mare influență și care au parcurs, totuși, etapele procedurale.

   A spune că o diplomă autentică de doctor poate fi cumpărată „pe șpagă” de către oricine ar vrea, este un demers manipulator, pentru că la o simplă verificare a procedurilor de obținere a titlului științific se vede cu ușurință că este imposibil.

   • Indiferent ca au scris altii tezele unor politicieni cu functii mai mari ori mai mici in guvernele trecute, ori cel de acum, tot hotie se cheama, dar mult mai greu de dovedit. Ca acestea au fost dublate de acte false este si mai grav. Dar ambele categorii de indivizi ar trebui sa restituie bani primiti necuvenit si timp de 5 ani sa piarda dreptul de a mai participa la viata politica si didactica.

   • Domnule Constantin aici chiar ca aparati o cauza pierduta si e păcat pentru ca mai totdeauna scrieți f bine si foarte obiectiv. Nu trebuie sa cumperi o diploma de doctor pe spaga, este suficient doar ca domnii din comisie sa primească instrucțiuni in aceasta direcție. Si sata s-a intamplat probabil in cazul in speta.
    Si totusi, daca ați fi făcut o simpla căutare pe internet ai fi văzut ca se da si spaga la doctorate:
    https://www.juridice.ro/439892/profesor-universitar-doctor-si-conducator-de-doctorat-pus-sub-control-judiciar-pentru-inselaciune-uz-de-fals-si-abuz-in-serviciu.html

    • @Cinicul _ „Si totusi, daca ați fi făcut o simpla căutare pe internet…”

     Persoana indicată de dumneavoastră a făcut exact ceea ce a făcut și administratorul blocului în care locuiesc, ori vânzătorul de lumânări de la pangarul bisericii Sf Dumitru: și-a însușit banii plătiți de copii drept taxe școlare, iar în contabilitate a înregistrat acte false. Nu are nicio legătură cu procedura conferirii titlului științific de doctor, chiar dacă infractorul era profesor universitar.

     După cum am spus, cu exemple, fraude în școlile doctorale pot exista, iar pe cei care au dovezi i-am rugat să le prezinte autorităților. Pe de altă parte, obținerea titlului de doctor „pe șpagă” cum insinuează părerologii, este actualmente cvasiimposibilă.

     Dacă veți consulta procedurile, veți vedea lesne că sunt implicate atât de multe persoane și instituții, care își asumă responsabilități atât de mari cu privire la cariera lor didactică și riscul de a ajunge după gratii, încât probabilitatea ca toate acestea să se pună de acord pentru înfăptuirea unei asemenea fraude este aproape de zero.

 7. „Serviciile” au avut o mare importanta in „cultivarea” respectivului impostor… Acestea inca „taie si spanzura” in Romania anilor 2020, ca dealtfel si inainte si dupa Revolutie !… Urmarile acestor actiuni le vedem dupa 30 de ani, cand infrastructura Romaniei este „la pamant” iar tara se afla la coada tuturor clasamentelor din UE dar prima acolo unde ar trebui sa fie ultima…”Serviciile” „arunca pe piata” politicieni SERVILI si CORUPTI deci usor de SANTAJAT si desfiinteaza politicieni ONESTI si CAPABILI dar care nu pot fi „controlati” !…Daca instanta suprema a decis in 2016 ca diplomele acestui infractor au fost false, cum e posibil ca abia dupa 4 ani sa iasa la iveala, in presa, acest lucru ? Cine „l-a tinut in mana” atata vreme si de ce tocmai acum „i-a dat drumul” ?…Opinia publica, noi, cetatenii acestei tari, are nevoie/avem nevoie de niste explicatii ! Pe care sa le dea POLITICIENII, adica cei care conduc, formal, Romania…Si sa demisioneze daca nu sunt in stare sa le dea…

 8. Domnule profesor,

  Va mai amintiti de „Cazul Gorun Adrian”?

  Individul, adunat de pe drumurile Gorjului (o adevarata pepiniera a Securitatii si Partidului), este adus la Ministerul Educatiei Nationale de numitul si renumitul Marga Andrei, pentru initiere. La sfarsitul mandatului (2000), vin impreuna la UBB, unde i se creeaza, la ordin, un post de director, si este gazduit gratis intr-o garsoniera special amenajata in Parcul Iuliu Hațieganu (Parcul Babeș). In mai putin de trei ani, Gorun Adrian reuseste o performanta „iesita din comuna”, cum zice poetul, devenind conferentiar la UBB, pe seama doctoratului facut cadou de „marele reformator al invatamantului romanesc modern”. Apoi, cu CV-ul de invidiat(!?), se intoarce la Targu-Jiu, unde devine profesor universitar si este ales rector, evident in mod democratic! In cardasie cu mentorul lui declanseaza toate „demersurile necesare” pentru fuziunea celor doua uinversitati, UBB din Cluj-Napoca si UCB din Targu-Jiu/de la B la C nu este decat un singur pas (https://gorjeanul.ro/gorun-vrea-sa-fuzioneze-ucb-ul-cu-babes-bolyai/). Din fericire, planul diabolic a esuat!? Nu dupa mult timp, Gorun Adrian a ajuns la MAE, unde probabil munceste si astazi cu spor, slujind cu devotament PNL, unul dintre partidele de suflet ale lui Marga Andrei.

  Trista tara, jalnic popor!

 9. Exista o piesa de Eugene Ionesco in care Presedintele Academiei
  este dat in vileag ca nu avea Bacalaureatul.
  Pentru a-si salva situatia omul se decide sa ceara ajutorul Presedintelui Republicii insa acesta
  i-o taie scurt spunandu-i : ”Mama nu-mi da voie sa vorbesc cu repetentii ”.
  Domnii Orban si Johannis in care cu totii avem incredere ar fi trebuit sa puna lucrurile la loc in matca lor explicand ca traim un moment istoric comparabil cu 1989, insa fara Iliescu si cu o deschidere spre Vest .

 10. Asa cum afirma ,,eu”,
  problema nu este individul ci sistemul care a validat un astfel de parcurs!
  Judecind la rece, nici ,,sistemul” care valideaza tot ce se intimpla negativ in tara nu este vinovat, deoarece aceasta situatie este firteasca, fiind materializarea institutionala a stagnarii generale politice, economice si sociale a Romaniei!Intr-o lume stagnanta, in care totul sta pe loc, COMPETITIA si MERITOCRATIA sint inexistente.
  Unicul mod oferit de o asemenea societate de a te ,,ridica”, este cel prezentat in articol, multiplicat la scara intregii tari !
  Lumea noastra este implinirea ,,proiectului politic, economic si social Iliescu”, ,,votat” la plenara din 27-28 iunie 1992 a FDSN de comunistii romani care au perpetuat iluzia comunismului democratic irealizabil pina in 89, refuzind tranzitia la capitalism si dezvoltare.
  2.Doar un ,,proiect de tara” are menirea de a ne scoate nu doar din stagnarea economica-industriala postdecembrista a acestui proiect POSTCOMUNIST, ci si din mlastina ,,descurcatului” specifica acesteia, punind in miscare competitia si valorile care apar in urma acesteia: cinstea, munca si competenta.
  Neintelegerea acestui lucru este marea vinovatie a premierului Orban care a refuzat evaluarea si promovarea unui ,,proiect de tara” (pe care i l-am propus personal) si mai putin pentru parcursul politic, administrativ si universitar nemeritat al personajului din articol…

 11. Domnule Constantin aici chiar ca aparati o cauza pierduta si e păcat pentru ca mai totdeauna scrieți f bine si foarte obiectiv. Nu trebuie sa cumperi o diploma de doctor pe spaga, este suficient doar ca domnii din comisie sa primească instrucțiuni in aceasta direcție. Si asta s-a intamplat probabil in cazul in speta.
  Si totusi, daca ați fi făcut o simpla căutare pe internet ai fi văzut ca se da si spaga la doctorate:
  https://www.juridice.ro/439892/profesor-universitar-doctor-si-conducator-de-doctorat-pus-sub-control-judiciar-pentru-inselaciune-uz-de-fals-si-abuz-in-serviciu.html

 12. Un pic pe o tangenta.
  Javier Cercas a publicat un roman numit Impostorul, roman bazat pe fapte reale, in care un catalan dubios se da membru a rezistenței împotriva lui Franco, supraviețuitor al unui lagăr de concentrare din Germania si ajunge sa ia o groaza de premii si sa fie membru de onoare sau președinte in tot felul de comisii si comitete, etc. O biografie complet falsa, in fapt omul intrase in vizorul poliției lui Franco si la zdup pentru furt si alte escrocherii. Este demascat abia peste 50 ani, cand impostorul este foarte batran.
  O carte superba de istorie, de investigație si de analiza psihologică. Am citit-o in engleza intr-o traducere care pe alocuri mi s-a părut ca are si greșeli. Vad acum ca romanul este tradus si in limba romana. Merita citit. Ma întreb câți ilegaliști au fost din categoria descrisa de Javier Cercas sau, si ma sparie gandul, cati revoluționari de la 1989 cu patalamale in regula.

  • Apropo de „revolutionarii de toate categoriile”(internationalisti in Spania, ilegalisti in Ro, post 89), prin anii 50-70 circula o zicatoare: „putini am fost, multi am ramas”!

 13. Pai daca nu e prevazuta in legislatie o pedeapsa pentru asa ceva sau daca legea nu se aplica pana la capat pentru ca pana la urma e fals in acte publice, chestiile astea nu se vor diminua ca numar si importanta. Un exemplu : daca folosirea bancnotelor false nu e pedepsita ce credeti ca se poate intampla? Pai afacerile producatorilor de imprimante vor creste brusc. In cazul asta specific de falsuri în serie, procurorii tarii ar trebui sa intre brusc în alerta si sa se calce unul pe altul in picioare pentru a-l prelua si aduce in fata judecatorului.

 14. Mai tineti minte povestea cu medicul italian impostor? Ati auzit sa fi patit ceva cineva din minister dintre cei care au facilitat obtinerea parafei de medic acestuia? Ati auzit de sefi de la minister dati afara? Ati auzit de o restructurare a serviciului care face acele echivalari profesionale?
  NU!
  Asa este si aici. Se va pronunta o condamnare, posibil cu suspendare, justitia a bifat inca un caz, cainii latra, caravana trece. Sistemul va merge mai departe la fel de prost ca si pana acum.
  Vorbesc unii de sustinerea serviciilor, de complicitatile politice. Aproape sigur. Dar, din nou, individul este imaginea totalei degringolade institutionale de la noi. Nu poti sa nu te intrebi care este nivelul de competenta din „servicii” daca nu au gasit sa promoveze in astfel de functii decat un strungar cu bacalaureat luat la 32 de ani (fals sau nu)?
  Cum a ajuns un astfel de personaj sef la servicii implicate in administrarea secretelor, combaterea terorirsmului si spalarea de bani, deci functii extrem de sensibile? Chiar nu gaseau pe altcineva sa „impinga” in astfel de pozitii? Faptul ca nu au gasit spune foarte mult despre competenta generala (sau mai bine zis, incompetenta) a celor care lucreaza pe acolo!
  Iar premierul nu are nicio scuza. Institutia in care au facut numirea are competente foarte importante in domeniul luptei anticoruptie putand urmari transferurile de bani si sesiza cu usurinta (daca se vrea, bineinteles) pe cele care sunt suspecte. Un sef activ al acestei agentii poate face la fel de mult ca si DNA-ul in a descuraja coruptia. A face numiri cu usurinta acolo inseamna ca de fapt te doare in „…..” (ca sa nu scriu aici mascari) de problema coruptiei. Q.E.D.

 15. Nu mai protesteaza nimeni la geamul nimanui daca nu e PSD la conducere?
  Caragiale e mai actual ca niciodata.
  Nu cere nimeni amanunte cum a ajuns primul ministru sa il numeasca acolo.
  Nu ar trebui sa ceara acesta demisia sau sa demita direct pe cineva?
  A lucrat individul ala la Ornis?Cati sunt partasi la faptele lui? prin incompetenta sau coruptie.
  Vad ca nu se sesizeaza nimeni …sange lipsa in instalatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro