sâmbătă, iulie 20, 2024

Lectie de democratie pentru toti carcotasii protestelor

De o saptamana lumea protesteaza in Bucuresti, in mai multe orase din tara, dar si in strainatate, impotriva proiectului Rosia Montana. Motivele pentru care o fac, sunt deja cunoscute, pentru cei care au fost interesati sa se documenteze despre acest subiect: protectia mediului, e vorba de patrimoniu Unesco, de expropieri ciudate, de beneficii inexistente sau foarte mici pentru statul roman, de contracte babane ale unor politicieni care au inceput acest demers, e vorba de 180 de grade ale USL-ului. Televiziuniile s-au ferit la inceput sa relateze, dupa ce RMGC a cheltuit peste 5 milioane de euro pentru campania media a proiectului, in timp ce Al Jazzera transmitea live streaming din Piata Universitatii. Mai nou insa, apar analisti, consultanti si lideri de opinie care contesta protestatarii: ca sunt hipsteri care n-au de lucru, ca sunt rebeli fara cauza, ca se opun unor investitii care vor ajuta zona sa se dezvolte, ca lupta impotriva corporatiilor si se opun capitalismului si multe altele. Bun, probabil acesti oameni nu au auzit inca de subsidiaritate si democratie participativa:

Ce inseamna subsidiaritate?

Subsdiaritatea vine odata cu descentralizarea administrativa si fiscala. Este conceptul cheie al Uniunii Europene, care apare de peste 30 de ori mentionat in Tratatul de la Lisabona. Si ce scrie acolo?“political decisions in the EU must always be taken at the lowest possible administrative and political level, and as close to the citizens as possible”. Da, deciziile politice trebuie luate in functie de nevoile cetateniilor. Este un pricipiu de baza al democratiei si constructiei europene. Ca si teorie politica a fost promovata inca din secolul 19 de Alexis de Tocqueville: “Descentralizarea nu are doar o valoare administrativa, dar si o valoare civica deoarece creste oportunitatiile cetateniilor de a se implica in afacerile publice: le permite sa se acomodeze cu libertatea”…si Rosia Montana e o chestie de interes general, nu doar pentru cei care locuiesc acolo ci pentru orice cetatean al Romaniei care are libertatea de a nu fi de accord cu acest proiect!

Ce inseamna democratie participativa?

Democratie participativa, conform dictionarului,  e un proces prin care se realizeaza participarea individuală a cetățenilor în deciziile politice și politicile care le afectează viața lor, în special în mod direct și nuprin intermediul reprezentanților aleși. Democratia participativa are ca scop crearea oportunitatilor pentru cetateni pentru a avea contributii semnificative la luarea deciziilor. In tot acest process strangerea de informatii este importanta deoarece duce la un fel de “empowerment” si fix acest lucru s-a intamplat cu Rosia Montana. Un raport al Comisiei Europene, publicat in martie 2013, incurajeaza implicarea cetatenilor in procesul de realizare al politicilor  publice si vorbeste despre modurile diferite de influențare politică in procesul de luare al deciziilor.

Scriam anul trecut ca Romania nu are inca o societate civila activa, ca suntem blazati si nu avem puterea de a protesta, ca nu intelegem ca este dreptul nostru fundamental de a taxa politicienii in cazul guvernarii proaste. Si Romania este prost guvernata de 20 de ani! Iar cand in sfarsit se realizeaza acest lucru, apar contestatarii acestor proteste, care practic fara sa realizeze, contesteaza democratia.

Textul viral al Victoriei Stoiciu de saptamana trecuta se incheia astfel: “probabil este dureros, inadmisibil, revoltator pentru politicieni, decidenti si analisti vanduţi să asiste la nasterea unui fenomen nemaiintalnit in istoria noastra post-decembrista – coagularea unei reale opozitii in interiorul societatii civile.” Iar, Ioana Lupea scria : “cetatenilor care ocupa strazile din centrul Bucurestiului, in semn de protest fata de adoptarea unei legi care incalca legile, li se reproseaza de catre alti cetateni vigilenti ca nu respecta regulile si nu au autorizatie. Atunci cand un politican ales rupe contractul social – si asta a facut  guvernul Ponta cu legea Rosia Montana, trecuta prin guvern fara avize si împotriva unor sentinte judecătoresti – cetatenii ce sa faca? Sa astepte alegerile? Atunci cand puterea a incalcat violent contractul social, cetatenii au dreptul sa riposteze la fel, cum o si fac astazi, prin protest de strada, inclusiv neautorizat, si prin ocuparea spatiului public, care de altfel le apartine.”

Avizul negativ dat de Ministerul Justitiei saptamana trecuta incurajeaza protestatarii, iar se pare ca numarul acestora creste de la o zi la alta in lipsa unei decizii din partea guvernului. Cei care protesteaza o fac inteligent si argumentat: trimit scrisori catre parlamentari, scrisori incercand sa-I convinga pe acestia sa voteze impotriva proiectului Rosia Montana, motivand ca nu este in interesul societatii – (facandu-se trimitere la studii de impact, la analize).

Pe facebookul unui prieten aparea urmatorul mesaj ” Piața e ca un arhipelag. Dar oamenii nu au fost adunați de ideologii, ci de un ethos protestatar construit capilar în ultimii ani, care se arată foarte critic față de establishment-ul politic. E un tip de reacție de indignare față de o sferă publică așezată prost, irațional, nedrept. Nervozități adunate de-a lungul vremii (idioți care enervează de pe micul ecran, impostori cocoțați la vârf, birocrația obtuză, corupția invazivă, traficul nebun, trenuri întâziate, mizeria percepută, isteria ambientală etc etc) sunt puse acum în același borcan. E un protest care vrea să arate o altă față a României, o altă imagine despre sine. Cauzele revoltei nu sunt propriu-zis sociale și economice, dar socialul și economicul constituie un referent important. Faptul că statul și economia absorb deficitar tineri și noile generații de elite dă foarte prost. Faptul că oamenii sunt tratați drept masă de manevră irită foarte. Că lumea deciziilor a devenit autistă și clientelară scoate din sărite.”

Dupa 20 de ani, Romania invata ce inseamna democratia cu adevarat, iar acest lucru este contestat de o parte a societatii. Acesti contestatari trebuie sa inteleaga ca o democratie sustenabila nu se poate realiza decat cu acest gen de manifestari. Subsidiaritatea si democratia participativa incep sa prinda contur, ceea ce inseamna ca ne maturizam. Romania are nevoie de transparenta, competitivitate, corectitudine, responsabilitate, eficienta la nivel politic si administrative pentru a deveni o tara europeana.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

  • PDL a cerut retragerea legii, iar Crin Antonescu si Victor Ponta s-au pronuntat impotriva ei. In acest moment nu exista majoritate in parlament pentru trecerea legii.

   • Repet: nu ziceți hop până nu săriți groapa. Să vedem ce zice Băsescu la Ora 16, are declaratie, ce zice Ponta la 17, Antonescu la 18, etc. Ce zice ambasadorul Canadei mâine dimineață, ce zice iar Băsescu, P, A, protavocile lor nitel mai incolo. Mai e până la votul din parlament.

    De la băieții noștri de la mine nu vor mai fi presiuni, că li s-au promis probabil deja câteva zeci de milioane de euro pentru ecologizarea poluării istorice în caz de respingere, am văzut apropos-uri în presă acum câteva zile, si oricum este o obligatie a statului daca nu o preia o firma privata de exploatare. O să se mai ia statul un împrumut ca cel de acum cinci ani, de 180 de milioane de euro pentru ecologizat, ca sa nu stea oamenii fara treaba. Si sa vedem cate sute de milioane de euro vor primi cei cu fondul canadian.

  • Cum au evoluat lucrurile, cu acceleratie mare in 09/09/2013

   1 – Dupa iesirea publica a lui Crin Antonescu de la ora 12, care a zis ca nu-i de acord cu proiectul RM, ca trebuie respins
   2.1 => a fost o mare acceleratie, o bulversare
   2.2 => Ponta scurt: ‘s-a terminat totul cu proiectul’
   2.3 => Zgonea perplex sau confuz
   (se vede treaba ca n-a citit Ghidul perplexului, Calauza ratacitilor a lui Maimonide,
   sa mai si glumim un pic)

   Apoi niste chestii ‘obsolete’ (jalnice)
   – A. Nastase a ‘baguit’ ceva tarziu,
   – Ion Ilici a mai vorbit si el de ‘icomprehensibilitatea’ Proiectului RM, chipurile ceva prea greu pentru ‘cei din Piata.
   Idiosincrazie veche, domnului Ion Ilici nu-i place Piata Universitatii

   A Doamna ministru Varga de la ‘ape’ (pnl) a spus azi ora 13 ca
   NU A AVIZAT ACEST PROIECT si ca este IMPOTRIVA ACESTUI PROIECT

   B La ora 16 Basescu nu a spus nimic despre RM.
   a fost vorba numai de problema Siria

  • @Virgil Iordache

   De ce credeti ca nu avem acces/ nu putem vedea buletine de analiza recente
   cu compozitia zacamantului de la Rosia M ?

 1. Pacat ca nu scrie nimeni si articole cu lectii de istorie, stiinte, geologie, economie
  politica, istorie a civilizatiei, sau arhitectura.

  Daca ar fi facut-o, poate si o mare parte dintre demonstranti nu ar mai fi scandat lozinci
  absurde, aberante sau false din punct de vedere stiintific.

  Partea buna e ca s-a creat coeziune si guvernul a inteles asta. Partea proasta e ca o mare
  parte a celor care au participat la proteste avea mult prea putine cunostinte despre
  subiectele reclamate sau era mult prea putin informati ca sa inteleaga intr-adevar de ce
  participa la protest.

  Daca s-ar fi informat, s-ar fi evitat unele dintre lozincile cheie ale protestului care arata

  incultura si slaba informare a participantilor, din pacate preluate in masa, fara nici cea
  mai mica verificare.

  Aberatii de genul „Crater vizibil de pe luna”, „Rosia Montana in Unesco”, sau „jos
  capitalismul si corporatiile”, au umbrit destul de mult o manifestare care altfel era
  laudabila.

  Dar iata ca abia acum, cand „tinerimea” incepe sa aiba un cuvant de spus, se vede nivelul mic de cunostinte si incultura al noii generatii.
  Bine macar ca exista spiritul democratic care poate ii va ajuta pe cei mai tineri sa schimbe
  sistemul bolnav si corupt din Romania.
  Asta mi se pare adevaratul castig, si pentru asta ii felicit pe cei care au iesit in strada.

  Dar ceea ce a invins sistemul a fost coeziunea, si nici pe departe lozincile care adesea erau
  aberante si denotau lipsa totala de informare a celor care le purtau.
  Unele dintre lozinci imi aminteau prin absurditatea lor de protestul impotriva cipurilor
  electronice.

  Din pacate si foarte slaba popularizare a stiintei tine in loc tara asta, nu
  numai coruptia politicienilor.

  • Andrei, n-am inteles ce vrei sa spui, ca n-ar fi riscuri ecologice? Ca problema a fost denaturata stiitific? Ca s-a facut prea mult tapaj legat de cianuri? Nu stiu cum sa-ti spun dar cand Japonia a fost la un pas de o grava tragedie nucleara cum putem avea incredere in cei pt care singurul lucru sfant e banul ca vor actiona responsabil cu cianurile pe scara larga? Cutremure, ploi torentiale, alunecari de teren, sunt scenarii plauzibile ce pot duce al dispersia cianurii pe scara larga cu efecte ar caror cost depaseste cu mult orice presupuse beneficii. In plus, ce pret pui pe razuirea padurilor si pamanturilor prin decopertarea pe o scara larga? Chestia cu craterul ce s-ar vede de pe luna e la figurat, dar aria in discutie e imensa, plina de farmec, bogatii naturale (altele decat metatele) si istorice. Asa ca Rosiei Montana in UNESCO e o idee foarte rezonabila.

   • Corectie: „Japonia a fost la un pas de o grava tragedie nucleara” – „Japonia traieste cea mai grava tragedie nucleara din istorie, lucrurile evoluand din rau in mai rau si fiind scapate de sub control”. Daca nu apar informatii in presa oficiala, nu inseamna ca situatia s-a imbunatatit!

   • Păi hai să nu mai construim nimic- să ne ascundem în peșteri și să mai ieșim când și când în Piață să mai sărbătorim o ”victorie”. Cei ieșiți au fost în mod direct oameni ai peșterii- pentru că n-au priceput un lucru foarte simplu- Nu nu ține niciodată loc de foame și nici de bani pentru școala copiilor. Și iarăși- dacă n-ai bani – sau nu vrei să-i riști- ăla care are bani dictează jocul.

   • Sa o luam pe rand.

    1.Japonia.
    Din ce stiu eu, ultima tragedie nucleara din Japonia a fost in 1945.
    Altfel, in prezent, Japonia are cea mai mare speranta de viata din lume (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy), si – din cate stiu eu – speranta de viata e rezultata din „sanatatea” mediului inconjutaror + nivelul de trai.
    Totodata, „saracii” Japonezi abia se descurca tehnologic fata de noi, romanii – care cu experienta noastra indelungata in tehnologii si stiinte, cunoastem cu siguranta solutiile mai bune. Desigur, noi suntem specialisti in orice probleme, de la distanta, sau fara informatii complete, si ne formam cu usurinta opinii luand in considerare doar o parte a realitatii.

    2. „singurul interes e banul…”
    Scopul principal al oricarei corporatii e banul si aste e normal, nu e o particularitate RMGC.
    Cumva, pe asta se bazeaza economia actuala. Corporatiile nu sunt parintii nostri care sa aiba grija de noi, si nici nu au interese morale. Sunt niste mecanisme a caror unic scop e faca bani. Daca ar fi ceva de obiectat aici – ar fi lipsa de transparenta a proiectului, si nici pe departe faptul ca o corporatie ar avea teluri atat de „meschine”, cum ar fi – sa faca bani, de pilda.

    3. Catastrofe naturale.
    Din ce stiu eu, riscuri din cauza calamitatilor naturale pot aparea in orice punct al pamantului, oricand. Meteoriti, cutremure, catastrofe climatice. Sindromul „drobului de sare” aplicat tehnologiei, duce la un singur rezultat. Stoparea evolutiei.
    Nu spun aici ca nu sunt cai mai sigure, sau ca ele nu pot parea oricand, si astfel riscurile pot fi diminuate. Dar solutia matura e cautarea unor solutii mai bune pentru toate partile implicate. Blocarea bazata pe acest motiv e o o solutie copilareasca.

    4. UNESCO
    Despre conditiile acceptarii unui sit sau a unei zone naturale in patrimoniul UNESCO te invit sa citesti mai mult. Istoria civilizatiei, arhitectura, istorie, etc.
    Ce pot sa spun pe scurt – e doar ca in Romania sunt zeci de monumente sau zone naturale de mult mai mare valoare decat Rosia Montana care nu sunt in patrimoniul UNESCO inca.
    Castelul Bran, Castelul de Hunedoara, Pelesul, rezervatia din Retezat, biserica din Densus, Trei Ierarhi, si multe altele.

    Nu spun ca acelea de la Rosia Montana sunt neimportante.
    Spun doar ca nu sunt „absolut” unice si nici relevate pentru patrimoniu cultural sau biologic universal. Ideal ar fi sa prezervam orice parte de istorie sau natura, dar cresterea populatiei si a nivelului de trai, cat si tehnologia actuala accesibila nu ne pot permite asta deocamdata.

    E important sa fim realisti ca sa putem face dezvoltare durabila.
    Sa aglomerezi lista deja incarcata de asteptare e obiectivelor candidate la UNESCO cu situl de la Rosia Montana nu ar ajuta cu nimic oamenii din zona, si nici nu ar aduce un aport real dezvoltarii culturale sau turismului din Romania.
    A salva niste km de natura si cateva biserici e un scop nobil – fara doar si poate, dar a-l declara intangibil fara un motiv real si cu costuri mari pentru dezvoltatarea economica a Romaniei – e mai degraba o revolta impotriva clasei police actuale, dacat o decizie matura.

    Pacat ca lumea iese in stada pentru Rosia Montana, dar nimanui nu-i pasa de situri arhitecturale mult mai valoroase din Ardeal care zac in paragina si uitare.

  • Ma alatur celor sustinute de ANDREI. Da, tot ce s-a intamplat este o VICTORIE frumoasa a democratiei. Cineva dintre organizatori insa , spune astazi ca e o victorie , dar nu s-a castigat „razboiul”. Mi se pare vag, foarte vag acest „razboi anuntat’ si cu mii si mii de intrebari fara raspuns din jurul lui.Este tot atat de importanta castigarea unei VICTORII cat si FOLOSIREA ei. Iar „razboiul” chiar ca nu are cum pune termenii folosirii, ai utilizarii sociale benefice. Asadar , pasii urmatori vor fi decisivi. Omenirea are nevoie de DEZVOLTARE. ca de AER! Cum rezolvi problema?Asta e marea intrebare….

 2. Aceasta revolutie, pentru a redeveni proprietarii Romaniei trebuie sa continue. Daca ne-am opri la Rosia Montana ar insemna in subsidiar ca cineva a platit promotorii acestor mitinguri. Cei care nu au memoria asa de scurta ar trebui sa-si reaminteasca ca Nastase cel Mare si PSD-ul au fost la originea celor mai mari privatizari facute pe spaga. Cand spui ca Petrom-ul are profit anual de 2 miliarde euro, asta este echivalent cu a recunoaste ca la Petrom se furau anual de cei pusi politic, 2 miliarde euro. Cand spui ca la Bechtel s-a pierdut contractul si nu mai poate fi de-secretizat asta se numeste subminarea economiei nationale. Cand spui ca la Rosia Montana se vor plati despagubiri ca asa scrie in contract, te intrebi daca nu cumva Nastase si PSD-ul ne-au vandut cu totul si noi nu stim! Hai sa ramanem in strada atata timp cat ni se va proba cu acte ce a fost vandut din Romania si apoi secretizat si ce a mai ramas al nostru. Cand s-a vandut BCR-ul s-a anuntat de Nastase o suma de 3 miliarde euro. Ei bine audit-ex-post privatizare a gasit credite neplatite de catre: Voiculescu, Patriciu, Nicolae, Copos si altii de 2 miliarde euro. Aceasta gaura a fost scazuta din suma de plata datorata Romaniei. Asa cel putin spune auditorul englez al BCR pe care Danila il stie foarte bine. Nu de altceva dar Europa sa ne dea si noua o tara asa cum a dat-o candva Israel-ului! iar politicienii sa ramana aici sa faca baie in saune cu cianura……

 3. Este fara indoiala o intamplare, dar totusi cum interpretati va rog similiaritatile de mai jos:

  Ziceti:

  „Atunci cand un politican ales rupe contractul social – si asta a facut guvernul Ponta cu legea Rosia Montana”.

  Iar Vocea Rusiei zice ( http://romanian.ruvr.ru/2013_08_31/Paroxismul-tradarii-RoSia-Montana-0834/ ):

  „Electoratul USL …. A avut aşteptări mult mai pragmatice şi realiste: …. blocarea exploatării de la Roşia Montana. Într-un singur an, USL a demonstrat că nu-i pasă de acest contract social încheiat implicit în campania electorală.”

 4. Chiar daca aceasta lege nu va trece de parlament, mirajul aurului va ramane. Pe termen lung protestele nu sunt o solutie. Va trebui sa gasim o alternativa la proiectul RMGC, altfel ne vom trezi intr-o zi ca au inceput sa sape si contractele sunt secretizate.

 5. Sunt extrem de revoltat de urmatorul aspect pe care il regasesc in mai toate articolele despre proteste: Perfect de acord ca lumea a marsat pe strazi impotriva coruptiei, mafiei politice, domniei nesimtirii si a bunului plac, etc. Dar nu credeti ca dincolo de aceste ticalosii au fost destui acei care au inteles ca o zona de o frumusete rara, plina de istorie nu trebuie sacrificata pentru, literal vorbind, un pumn de dolari?

  Presupusele 19 tone de aur ce ar reveni statului roman inseamna un gram pe cap de locuitor daca tot aurul scos ar fi impartit egal. Sigur ca unii vor lua tone, altii kilograme dar noi cei multi pentru ce ne lasam prostiti de beneficiile economice? Ca sa luam praful? In ochi se pare. Caci praful e ceea ce se va alege si din acel coltz de rai.

  De ce toti autorii ce analizeaza motivatiile protestelor, diversitatea ideologica vad totul prin prisma revoltei anti-coruptie a setei de justitie sociala si economica si nu acorda aprecierea cuventita celor care au iesit in strada din responsabilitate fata de patrimoniul natural si istoric, national si european? Eu tocmai in asta am vazut spiritul nou al protestelor civice!

 6. Vineri Romania a invins Ungaria in mod convingator 3-0. Sper desigur sa ne calificam la turneul final dar marturisesc ca indiferent daca se va intampla sau nu voi urmarii campionatul mondial cu egala detasare si placere. In schimb, desi nu vreau sa ma imbat cu apa rece, nu pot sa-mi ascund euforia in legatura cu meciul de azi: Romania 1 – Gabriel Resources -0.5 (minus 50%) la bursa din Toronto. O victorie mica, o victorie simbolica dar pe care daca stim s-o pastram, ar putea fi inceputul unui lung turneu de califcare al Romaniei in lumea civilizata.

 7. Estre

  este foaret bine ca lumea a iesit, este o reactie, nu mai dormim ,ceva se misca.Adunindu-se se nasc idei, se discuta,se afla mai multe despre RM si se poate lua o atitudine mult mai profunda.Am observat oamenii care au iesit, tineri mai intelectualizat,multi dintre ei mare mi-ar fi mirarea cred ca nu au fost la vot,pe undeva pe buna dreptate nu au avut cu cine vota.Paradoxul de acum :lumea mizerabila, politica ce ne conduce si superbii tineri.Oare va fi un fel de Piata U.un repetir pe undeva.

  2@@

 8. Așa cum spunea un celebru filozof- îmi scapă numele, cred că Gigel- ”mama imbecililor a rămas din nou gravidă în Piața Universității”. Juni hipsteri care n-au nici cea mai vagă idee despre cum funcționează o mină- dl. Cernea care n-are idee despre nimic plus o groază de oameni cu probleme- reale- dar totalmente rupte de RM au venit să împiedice un proiect de lege. L-au împiedicat. Și- mai departe ? Unul din imbecilii de care spuneam bălea parcă ieri- pe Vox Publica- despre cum ar trebui să plătim noi- cu toții- despăgubirile cerute de RM- așa ca un fel de solidaritate a idioților de pretutindeni. Hai să zicem că nu plătim nimic. O să moară de foame cei din zonă pentru fericirea unor imbecili care s-au simțit măreți că un guvern de prosop n-a fost în stare să treacă o lege- din cauza lor. Să moară ! Regiunea- care nu e vreun paradis turistic- a trăit totuși din minierit- nu ? – va fi și mai distrusă economic. Să fie. Mai cântăm o dată în piață John Lennon ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gratian Mihailescu
Gratian Mihailescu
Graţian Mihăilescu este expert in dezvoltare regională si consultant în afaceri europene, în prezent încercând să înfiinteze un Institut de Dezvoltare Locală în Timişoara. Absolvent de jurnalism, s-a specializat în Afaceri Europene si Dezvoltare Regională, fiind bursier în Germania, Italia, Belgia şi Ungaria la prestigioase instituţii din ţăriile respective. De-a lungul timpului s-a implicat în activităţi ale societatăţii civile, în ţară sau pe plan extern, colaborând cu clubul RO-UE, Europuls, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi alte organizaţii non-guvernamentale din Vestul României. În ultimii ani a publicat articole despre fonduri europene şi dezvoltare regională pe siteuri de specialitate.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro