duminică, aprilie 14, 2024

Lecție de diplomație

Ministrul Plenipotențiar al României în Israel, Excelența Sa Dl. Radu Ioanid, în ziua de 26 Februarie (a 5a lună de război), s-a adresat profesorilor universitari și studenților din Israel  cu următorul ”articol opinie”, publicat în ziarul Haaretz.

Redau întăi articolul tradus din engleză și intitulat:

Înainte de a te alătura corului războiului din Gaza, fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta

„Atacurile din 7 octombrie au prezentat lumii imaginile macabre ale unui masacru sălbatic. Așa cum am mai afirmat, nu există nicio justificare, nicio explicație și niciun context care ar putea scuza astfel de acte odioase. Încă din acea sâmbătă fatidică am văzut o cantitate enormă de oameni care au ieșit public cu propriile analize și evaluări ale celor întâmplate în acea zi și ale războiului care a urmat. În calitate de istoric al Holocaustului, care a cercetat acest subiect complex timp de peste trei decenii, sunt nedumerit să văd atât de multe analogii și interpretări înguste ale atacurilor din 7 octombrie ca fiind un alt Holocaust sau care echivalează Hamas cu regimul nazist. Nu faceți nicio greșeală. Atacurile de la 7 octombrie au fost un atac crud și sălbatic asupra umanității, dar nu au fost un Holocaust, un genocid a cărui amploare, metodă și sferă de acțiune rămâne singulară. Este izbitor să vezi câți oameni par să se creadă întruchiparea lui Leonardo da Vinci, iconicul polimat al Renașterii, de asemenea cunoscător în toate domeniile.

Să-ți vezi de treabă este o virtute.
Dacă sunteți învățător sau profesor universitar, educați-vă studenții, stimulați-le mintea și nu-i îndreptați unii împotriva altora și nu-i implicați în politica despre care știți prea puțin, dincolo de clișee. Contribuiți la domeniul dumneavoastră academic.

Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta. 
Dacă sunteți președintele unei universități din Ivy League, spuneți lucrurilor pe nume, nu vă învârtiți în jurul cozii. Incitarea la genocid nu este o evaluare « bazată pe context ». Dacă sunteți student și deveniți pasionat de un anumit subiect, înainte de a vă exprima, informați-vă și educați-vă cu privire la istoria și geografia acestuia. Războiul și politica sunt rareori atât de negre și albe pe cât le-ar putea vedea o minte tânără.

Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta.  
Dacă ești un activist, fii sigur de ceea ce susții. A milita pentru schimbările climatice nu este același lucru cu a milita pentru drepturile omului, iar a milita pentru drepturile omului înseamnă a lua apărarea tuturor victimelor, indiferent de naționalitate, etnie, religie sau orientare sexuală. Luptați în lupta voastră.

Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta. 
   Dacă ești model, actor, animator sau influențezi, rămâi la domeniul tău artistic și creativ – cinema, studio sau social media buzz și nu te implica în politica globală despre care știi puțin sau nimic. Joacă-ți rolul.

Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta. 
Dacă ești un antreprenor de succes, nu te implica în discuții despre subiecte delicate și sofisticate în funcție de interesele tale înguste de afaceri. Îți faci rău ție însuți, companiei tale și prea multor oameni care depind de ea. Construiește-ți puterea economică. Creați bogăție, nu discordie.

Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta.  
Dacă sunteți politician, nu îndoiți faptele istorice pentru obiective politice imediate. Crimele în masă și sălbăticia nu reprezintă Holocaustul. Lăsați istoria în seama istoricilor și a educatorilor. Construiți societatea.

Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta.  
   Să nu amestecăm lucrurile. A devenit prea ușor în zilele noastre să ne lăsăm entuziasmați de evenimente departe de noi, mult dincolo de cunoștințele sau experiența noastră directă, evenimente din locuri despre care știm prea puțin și asupra cărora ne proiectăm propriile experiențe. Dacă un subiect este în discuție publică, nu înseamnă că ar trebui să ne implicăm automat sau să promovăm anumite narațiuni atunci când nu avem o imagine completă. Înțelegerea imaginii complete înseamnă teme de casă. Ceea ce încerc să spun aici nu are absolut nimic de-a face cu reducerea la tăcere a vreunui liber cugetător, ci mai degrabă să avertizez asupra consecințelor periculoase ale libertății de exprimare în absența gândirii critice, a educației și a cunoașterii reale a faptelor.

Fiți un cetățean al lumii informat și responsabil, singurul care poate schimba lucrurile în bine.

Radu Ioanid”

Și acum prezint răspunsul meu :

Excelență, am citit articolul Dvs. adresat nouă profesorilor din Israel și mi-am însușit sfaturile Dvs., adică,  mi-am făcut temele și-mi văd de treaba mea, de cetățean israelian, răspunzând articolului Dvs:  Cred că cel care nu-și vede de treba lui sunteți Dvs. Excelență.

P.S. Consider că prin publicarea articolului Excelenței Sale Ambasadorul României în Israel  îmi fac și datoria să transmit confraților mei români o informație de interes general. 

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. Și eu, ca cititor, cum pot să-mi fac o opinie informată, dacă contra-argumentația autorului acestui articol se reduce la „Ba nu!”? Mă așteptam la ceva mai elaborat și mai rafinat aici, pe Contributors.

 2. Cred ca dl. Ioanid a dat, cu buna credinta, o serie de sfaturi foarte utile. La fel de bine, se putea abtine, lasand lucrurile sa se deruleze in continuare in acelasi fel. A preferat sa se exprime, expunandu-se, bineinteles, criticilor celor cu pareri contrare domniei sale si dovedind in acelasi timp(intr-un mod diplomatic) atasamentul sau pentru tara in care e ambasador.

  • Conform piramidei lui Maslow, pe treapta a doua a nevoilor se situează siguranța și securitatea personală.
   După declanșarea războiului de către Hamas, această nevoie acută de siguranță se exacerbează în rândul cetățenilor din Israel.
   De aceea este cât se poate de firesc ca ei să dezbată cu putere acest subiect care-i privește pe toți.

   Apelul rațional al Excelenței Sale poate fi adresat doar unor persoane aflate pe o treaptă superioară a piramidei lui Maslow. Din acest punct de vedere consider apelul ca fiind complet inadecvat.
   Nu este deloc oportun să pui sub lupa unui raționament logic o reacție emoțională extrem de puternică a publicului!

   Este suficient un exercițiu de imaginație. Cum ați reacționa dacă la scurt timp după ce România ar fi atacată de teroriști ar veni ambasadorul Israelului cu recomandarea repetată: „Faceți-vă temele sau vedeți-vă de treabă!”?
   Puteți înțelege acum cât de rău sună acest îndemn, chiar dacă este făcut cu cele mai bune intenții?
   Eu chiar mă mir că domnul ambasador Radu Ioanid nu a fost expulzat sau linșat pe loc!

   Răspunsul autorului denotă, dincolo de umor sau o admirabilă stăpânire de sine, o mare înțelepciune.
   Nu este nevoie de vreo contra-argumentație sau un discurs elaborat – este suficient doar să aplicăm exact gândirea critică pentru a cântări consecințele acțiunilor noastre înainte de a le efectua.

 3. Nu sunt specialist in istoria Holocaustului sau in diplomatie.
  Poate ca sunt cel mai putin diplomat istoric din Romania contemporana. In ideea ca diplomatul este omul care inveleste realitatea in cuvinte inselatoare.
  Dar nu inteleg si nu aprob pe nici un om -indiferent de cantitatea de cunostinte pe care le are- care acuza Israelul pentru ce se intimpla in Gaza (desi se stie motivul razboiului) si tac ipocriti in fata razboiului din Ucraina.
  Exista o rara situatie, in care suntem pusi in fata a doua maifestari de forta, simultan.
  Orice om de buna credinta trebuie sa ia atitudine fata de ambele, simultan.
  Restul e „blablablabla…”
  Desigur, trebuie sa ne vedem de treaba noastra. Dar dictaturile s-au insurubat tocmai pe mentalitatea asta, de strut. „Nu ne bagam, caci nu e treaba noastra. ”
  Oamenii de stiinta nu se pot izola in turnul lor de fildes, pentru a contempla omenirea si Universul. Si nici nu pot sa imite izolarea, fiind agenti pe fata ai unor puteri imperialiste. Foste, ce se doresc si viitoare.
  Omul de stiinta, ramine -totusi- indiferent de opiniile unuia sau altuia, inainte mergatorul omenirii, cu torta cunoasterii. El, nu politrucii proveniti din servicii secrete, cu studii limitate si cu o experienta de viata ingustata de segmentul de lupta care i s-a incredintat, prin ordine superioare.

  Ma rog, si care ar fi solutia domnului ambasador? In Gaza, in Ucraina, in Yemen… etc?

 4. Se înțelege din articol ca domnul ambasador are opinii ușor diferite de ale prim-ministrului israelian și ale membrilor cabinetului domniei-sale care provin din formațiunile politice de extrema-dreapata.

  …Adică, similare cu ale cetățenilor israelieni care protestează în stradă de mai multe luni.

 5. Citez :” Cred că cel care nu-și vede de treba lui sunteți Dvs. Excelență.”

  Constat ca tocmai ati facut ce zice Dl Radu Ioanid ( ” Ceea ce încerc să spun aici nu are absolut nimic de-a face cu reducerea la tăcere a vreunui liber cugetător,.. ” ) si anume v-ati exercitat dreptul la libera exprimare ,asa cum ii sta bine unui liber cugetator dand dovada ca ati inteles macar o parte din ce a vrut sa spuna acesta.

  In ce ma priveste sunt de acord cu afirmatia ca:

  „Atacurile de la 7 octombrie au fost un atac crud și sălbatic asupra umanității, dar nu au fost un Holocaust, un genocid a cărui amploare, metodă și sferă de acțiune rămâne singulară.”

  Din afirmatia de mai sus rezulta mai apoi toate povetele date de Dl.Radu Ioanid celor care ar trebui,mai mult decat altii, sa inteleaga pe ce lume traiesc !!

  • Duomnu Sile, bag seama ca sunteti de acord cu o anume afirmatie. Ma intreb cum de va permiteti sa aveti o parere odata ce „Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta. „?
   V-ati facut temele!? Sau faceti temenele?

 6. Domnule Askenasy,

  Mi se pare raspunsul d-voastra absolut delicios…

  Eu nu am diplomatia d-voastra si tin sa spun ca vorba Excelentei „Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta. „, nu mi se pare f diplomat deoarece:
  – eu nu am studii muzicale, conservator etc, dar totusi imi dau cu parerea privind reusita unui concert, sau a unei interpretari.
  – nu am studii de sport, dar imi dau cu parerea despre fotbal.
  – nu am nici studii despre hranire, sau despre geografie, sau despre moda, dar stiu daca-mi place ceva, sau nu!
  – nu am studii politice, dar sunt implorat din cind in cind sa merg la vot. Pe ce baga mi se cere aceasta parere, stie cineva daca indeplinesc „Fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta. ”
  – recunosc ca nu sunt impartial si nici neutru, eu pledez pt ce mi se pare mie ca-mi face bine.

  Si, nu in ultimul rind, eu sunt cel care plateste muzica, nu numai eu, mi-e teama insa ca excelenta sa nu prea cotizeaza! Da, ce sa faca si mnealui, mai scrie cite o scrisorica sa zica lumea, ba ce harnic si muncitor e excelenta!

  • Comentariul dvs, imi aduce aminte de o zicere cu inteles adanc care suna asa:

   ” Romania este tara in care traiesc 18 miloane de parerologi si doar cateva mii de specialisti.”

   Nenorocirea e ca majoritatea covarsitoare a politicienilor face parte din categoria parerologilor si din acest motiv merg asa de bine treburile in tara ! Nu mai vorbesc de calitatea alegatorilor.

   In alta ordine de idei nu am auzit sa fie implorat cineva sa mearga la vot asa ca ,diplomatic o spun, nu ar trebui sa exagerati !!

   Si ca sa inchei, un mare om de stiinta spunea ca o prostie ramane o prostie chiar daca o sustin 1 ( un ) milion de oameni. Aviz amatorilor…

   • Duomnu Sile,
    „Comentariul dvs, imi aduce aminte de o zicere”… ma bucur pt d-voastra ca aveti o memorie atit de solida.

    Ar fi bine sa va bazati mai mult pe judecata si mai putin pe memorie… poate ati putea astfel sa intelegeti un text simplu. Restul replicii d-voastra prefer sa-l uit..

 7. Niciodată nu am înțeles de ce metafizica Vechiului Testament este înțeleasă într-un fel de evrei și în alt fel de creștini.

 8. Sunt, ca dumneavoastră, un absolvent al universității din Cluj-Napoca, mai bine de patru decenii mai târziu.
  Am văzut traducerea articolului în limba română publicată de G4Media în 19 februarie 2024.
  Este o lecție de diplomație predată cu multă înțelepciune.
  Este adevărat că în limba engleză îndemnul „Do Your Homework or Mind Your Own Business” nu sună ofensator. Dar tot contextul în care a fost publicat acest discurs îl face complet nepotrivit, ca să mă exprim elegant.
  Sper să mai publicați pe această platformă articole și pe alte teme, nu doar acest răspuns. Avem doar de învățat!
  Vă mulțumesc.

 9. Remarcabila onestitatea dialogului si admirabila sensibilitatea domnului doctor fața de excelența spirituala a
  elitelor intelectuale din Romania.
  https://youtu.be/4KIO2N_07qg?si=x_e1-rdVj0nanFJ0
  Sa speram ca domnul Profesor va publica un studiu cazuistic de neuro-traumatologie pe populatia enclavata in Gaza dupa atacul terorist comis asupra spectatorilor participanti la un concert de muzica rock.

 10. Vom publica în Jurnalul Israelian. Un grup eclectic este mai greu de mânat decât un singur individ. Astuparea gurii și a libertății de expresie este una din metodele de lucru retrograde din comunism, dictaturi, monarhii. Am văzut cum Putin astupă gura dizidenților. Sper că domnul Radu Ioanid putea sumariza locuțiunea dumnealui cu o singură frază – nu vă băgați unde nu vă fierbe oala. Era mai simplu pentru toți. AG

  • Putin, prin expertii sai in tortura neuro-psihica or sa foloseasca in mod cert metode de convingere la care face referire domnul doctor in conversatia cu doamna Daniela Zeca Buzura, distins orientalist si talentat scriitor.
   Este tulburator faptul ca teroristii islamisti au comis odiosul atentat de la Moscova tot in timpul unui concert de muzica rock..
   Te bate gandul ca scenariul si regia celor doua actiuni genocidare au fost scrise de aceeasi mana si gandite de acelasi creer bolnav.

 11. Răspuns Dlui Tescovin
  Rog respectuos să citiți cartea pe care am scris-o și publicat-o la editura RAO cu 7 zile înainte de 7 Octombrie: Algoritmul Holocaustului – Reversibilitatea Om-Bestie.
  Jean Askenasy

 12. Tema este prea putin cunoscuta in Romania si modul nuantat in care a fost prezentata nu l-am vazut ca dezbatere aici. Opiniile dlui Radu Ioanid reflecta legaturi personale si dezbaterea din Israel dar cred ca mai ales din SUA unde a locuit foarte mult. Ca o parere personala este foarte probabil ca inclusiv desemnarea unor ambasadori ai Romaniei sa reflecte parteneriatul strategic si legaturile complexe dintre Romania si SUA. Aici cred ca se inscriu si opiniile dlui Radu Ioanid publicate in ziarul Haaretz. In plus, in general in Romania exista o toleranta mare legata de puncte de vedere divergente atat timp cat ele sunt exprimate civilizat. Si din nou ca o parere personala, chiar daca in mijlocul unui razboi pot fi intelese si opinii contrare, eu cred ca in perspectiva istorica evaluarile dlui Radu Ioanid cu privire la Holocaust sunt cele corecte. In schimb sfaturile rationale ulterioare nu cred ca pot si vor fi urmate fiindca nu asa functioneaza psihologia multimilor. Din pacate peste tot in lume e o logica a escaladarii si cei care practica temperarea, ratiunea sunt striviti. La fel ca la un accident de masina pe langa a incerca franarea, evitarea, in momentul impactului ceea ce te poate salva este sa fii cat mai incordat.

 13. Atacul din 7 noiembrie nu este Holocaust? Ba da!
  Se pare că oamenii nu reușesc să integreze în perspectivă situația conflictului israelian-palestinian.
  La începutul secolului trecut, ca o consecință a intensificării persecuțiilor din imperiul țarist (apropo, știți unde a avut loc cel mai mare progrom? Chișinău!) evreii au început să emigreze în Palestina (care nu a fost NICIODATĂ o țară, ci doar provincie de imperii – Roman/Bizantin și Otoman). Examinați vă rog fotografiile din acea vreme: Palestina era un deșert, așa cum doar Negev mai este. Israelul a fost efectiv creat de evrei.
  Firește că arabii nu au fost mulțumiți, din mai multe motive. În primul rând că erau excluși de la activitățile economice. Apoi erau folosiți doar ca mână de lucru – apropo, arabi palestinieni veritabili sunt foarte puțini. Cei mai mulți sunt imigranți, exact ca și evreii, dar ei au imigrat ca mână de lucru pentru că evreii au dezvoltat economia.
  În timpul Mandatului Britanic a intervenit prima problemă, care de fapt descalifică pe palestinieni de a avea un stat al lor rupt din teritoriul Israelului: britanicii, ca să mulțumească pe un prinț din casa Hașemită, rup în două Palestina și teritoriul astfel desprins din Palestina este redenumit Iordania și acordat acelui prinț. Deci arabii palestinieni au deja un stat al lor – Iordania, condus de un rege musulman. De aici și încercarea de lovitură de stat și asasinarea prim-ministrului iordanian de către palestinienii dintr-o organizație mult mai dură decât Al Fattah (Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei).
  Arabii i-au atacat de multe ori pe evrei până la apariția statului israelian, dar toate protestele și acțiunile lor s-au derulat sub identificarea lor cu națiunea arabă, nu ca palestinieni. Această identitate a fost puternic exprimată abia după ce națiunile arabe au pierdut războaiele cu Israelul și poporul palestinian a fost folosit pe post de Coloana a V-a.
  Palestinienii înșiși au refuzat crearea statului lor – ei nu vor un stat separat de Israel, ci vor ca statul Israel să dispară și să fie înlocuit de statul Palestina, unul musulman. Ce bine ar duce-o palestinienii în acest stat – închipuiți-vă Gaza extinsă la nivelul întregului Israel.
  ”Oridecâteori cineva începe să folosească nume personale sau să țipe ca un nebun, pierde disputa. Palestinienilor li s-a oferit un stat în 1936, după negocieri îndelungate, l-au respins. Li s-a oferit un stat în 1947, în planul de partiție al Națiunilor Unite, l-au respins. Li s-a oferit un stat în 1967, după ce Israel a cucerit Iudeea, Samaria și Cisiordania, l-au refuzat. Li s-a oferit un stat în 2000, după discuțiile între Yasser Arafat și Ehud Barak, l-au refuzat. Li s-a oferit din nou un stat în 2008, l-au refuzat. Israel s-a retras unilateral din Gaza în 2005, iar ei (n.r. – palestinienii) tot n-au creat un stat”, și-a început discursul Jacob Shmuel Boteach. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Un comentator de stânga își pierde controlul în fața argumentelor unui rabin celebru pe tema conflictului din Gaza: „Unde erai când Hamas a furat de la copiii palestinieni?” VIDEO https://ziare.com/razboi-gaza/comentator-de-stanga-istorie-israel-palestina-conflict-1835421?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste”
  O întrevedere cordială pentru rezolvarea problemei evreiești:
  https://time.com/4084301/hitler-grand-mufi-1941/
  Sper că recunoașteți interlocutorul Marelui Muftiu.
  Așadar acum este momentul de a creiona principalele trăsături ale problemei.
  Actori.
  Principalii cauzatori ai problemei palestiniene sunt, în ordinea cronologică:
  – Marea Britanie, care a separat jumătate din Palestina. Evreii nu ar fi fost în poziția avantajoasă de acum dacă Israeulul ar fi avut o populație quasi-majoritar musulmană.
  – statele arabe care au pornit războaie de ANIHILARE a evreilor și a statului lor, pe care le-au pierdut; în faza a doua au radicalizat populația arabă palestiniană, care a devenit o pepinieră de teroriști. La acestea se adaugă și Iranul, care, în faza a doua, a preluat ștafeta pregătirii teroriștilor de la statele arabe sunite, pentru a le arăta că Iranul este mai musulman decât ele.
  – URSS. Inițial, datorită predominanței socialiste în emigrația evreiască, Stalin a sprijinit crearea statului Israel. Dar după el, conducătorii sovietici au constatat că evreii au preferat sprijinul SUA, și în consecință, conform principiului dominoului care domina Războiul Rece, au trecut la pregătirea și sprijinirea teroriștilor islamici cu arme și expozibil – politică ce este continuată de Putin.
  Concluzia ce se desprinde din acest tablou? Domnul ministru diplomat greșește flagrant. Acțiunea din 7 noiembrie este doar un act din programul de anihilare a evreilor, similar Holocaustului. Anihilare fizică, pentru că evreii nu au cum să se refugieze în alte părți și nici nu au dorința de a o face, deci singura soluție a teroriștilor este să facă un al doilea Holocaust.
  Și dacă tot vorbim despre pierderea pământurilor de către arabi, asta este o altă perspectivă greșită. Evreii au cumpărat pământul de la singurul proprietar masiv de terenuri: imperiul otoman. Și dacă palestinienii au fost forțați să se refugieze în alte părți, trei lucruri trebuie menționate în acest caz:
  1. Ei au fost reprimiți cu condiția teritorii contra pace, așa s-au întors în Gaza. Ei au încălcat condiția.
  2. Unde au ajuns, au făcut doar probleme: au transformat Libanul din Elveția Orientului într-un stat măcinat de război civil, în Palestina au încercat să dea o lovitură de stat, și de aceea nu este de mirare că Egiptul nu are nici cea mai mică dorință de a-i primi ca refugiați pe teritoriul lui.
  3. Da, arabii au fost siliți să părăsească Israelul, pentru că au sprijinit invazia arabă; dar mult mai mulți evrei au fost siliți să părăsească totul și să se refugieze în Israel după ce statele arabe unde trăiau de secole i-au expulzat – și au fost mult mai mulți evrei decât arabi palestinieni siliți să-și părăsească casele și pământurile.

  • Putin, prin expertii sai in tortura neuro-psihica or sa foloseasca in mod cert metode de convingere la care face referire domnul doctor in conversatia cu doamna Daniela Zeca Buzura, distins orientalist si talentat scriitor.
   Este tulburator faptul ca teroristii islamisti au comis odiosul atentat de la Moscova tot in timpul unui concert de muzica rock..
   Te bate gandul ca scenariul si regia celor doua actiuni genocidare au fost scrise de aceeasi mana si gandite de acelasi creer bolnav.

  • „…evreii au cumparat pamântul de la Imperiul Otoman…”? E o minciunā usor de trecut cu vederea, care rezolvā nesperat de usor deposedarea inumana a tārānilor arabi de pāmânt de cātre Statul Israel. Ceea ce s-a intâmplat in Israel dupā 1947 este mai rāu decât deposedarea de pāmânt a tāranilor din Estul Europei de cātre comunisti. Cel putin, in Estul Europei, cei deposedati au fost lāsati sā trāiascā. In Israel tāranii palestinieni au fost fie extreminati, fizic impuscati ( vezi masacrele facute de Hagana) fie deportati. Imperiul Otoman nu mai exista in 1947 de jumātate de veac. O altā problemā cu minciuna asta: Imperiul Otoman nu vindea pāmânt ci il concesiona iar reprezentantii Imperiului in teritoriu culegeau anual beneficiile concesiei in formā de bani sau sub formā de produse, in functie de instructiunile primite de la Trezorerie, anual. Singurul mod in care o persoanā devenea proprietar de pāmânt in Imperiul Otoman era prin improprietarire de cātre Imperiu, fie ca fost luptator in armatā, fie ca fost functionar in structura administrativa, diplomatica sau militara a imperiului. Nu stiu cati evrei au intrunit conditiile astea in timpul imperiului. Restul sunt povesti.
   Israel are tot dreptul sa existe. Este locul de unde au plecat sau au fost impinsi sa plece incepând cu Administratia Romanā din Orient. Dar totusi, dupā 2000 de ani trebuie sā fie ascultati si respectati si cei care s-au regasit acolo la intoarcerea evreilor. Asa cum stau lucrurile azi in societatea Israeliana, Arabii sunt socotiti untermensh. Tinerii evrei sunt invatati ca sunt net superiori Arabilor. In Tzahal acest precept face parte din instruirea psihologicā a recrutilor. Va aduce aminte de ceva aceastā pozitie inacceptabilā?
   In legaturā cu articolul de fatā, si eu sunt de pārere cā diplomatul nostru „dacā tācea, filosof rāmânea” … Un Dinu Pāturicā plictisit din Ministerul de Externe , o majoritate din pācate in aceastā institutie.

 14. Înainte de a te alătura corului războiului din Gaza, fă-ți temele sau vezi-ți de treaba ta
  ” În calitate de istoric al Holocaustului, care a cercetat acest subiect complex timp de peste trei decenii, sunt nedumerit să văd atât de multe analogii și interpretări înguste ale atacurilor din 7 octombrie ca fiind un alt Holocaust sau care echivalează Hamas cu regimul nazist. Nu faceți nicio greșeală. Atacurile de la 7 octombrie au fost un atac crud și sălbatic asupra umanității (s.n.), dar nu au fost un Holocaust, un genocid a cărui amploare, metodă și sferă de acțiune rămâne singulară. Este izbitor să vezi câți oameni par să se creadă întruchiparea lui Leonardo da Vinci, iconicul polimat al Renașterii, de asemenea cunoscător în toate domeniile.”
  Ministrul Plenipotențiar al României în Israel, Excelența Sa Dl. Radu Ioanid

  Excelență, am citit articolul Dvs. adresat nouă profesorilor din Israel și mi-am însușit sfaturile Dvs., adică, mi-am făcut temele și-mi văd de treaba mea, de cetățean israelian, răspunzând articolului Dvs: Cred că cel care nu-și vede de treaba lui sunteți Dvs. Excelență.
  Jean-Jacques Askenasy
  Medic neurolog și cercetător în domeniul neuroștiinței din Israel, membru de onoare al Academiei Române.

  De multa vreme nu am mai citit o replica atat de civilizata , eleganta , plina de umor si reconfortanta data in cazul in care sub o forma sau alta se doreste cu tot dinadinsul sa se vanda castraveti gradinarilor.

 15. „Fiți un cetățean al lumii informat și responsabil, singurul care poate schimba lucrurile în bine”ne zice textul .Simbolistica democratiei ne obliga pe toti , noi cei care scriem cite ceva undeva cindva , sa nu ne vedem de treaba .Cuvintele : „fiecare vede altceva” par a fi mai actuale decit oricind .Privitorul „ca la teatru ” poate doar a interpreta faptele el neavind nevoie de nici o alta paranteza istorica atunci cind doreste aflarea adevaralui .Sa ne vedem de ale noastre este o obligatie asumata dar niciodata nu este gresit sa doresti a sti adevarul faptelor si nu pe cel al cuvintelor .In cazul de fata faptele spun totul .Realitatea cruda este cunoscuta de noi toti . Actiunea declansatoare si raspunsul este extrem de vizibil .Speculatiile nu isi au rostul .Acelasi lucru se poate observa si in Ucraina . Niciodata nu iese fum fara foc . Nu suntem in situatia de a judeca .Judecata va veni dupa multa vreme totul o data cu incetarea ostilitatilor .Pina atunci sa lasam „gura lumii sloboda” .

  • @Lili _ „Pina atunci sa lasam „gura lumii sloboda” .”

   Permiteți-mi, vă rog, câteva observații…
   Prima, cu privire la libertatea de exprimare, asupra căreia am aceleași opinii ca și dumneavoastră. În mod surprinzător și spre deosebire de alte state occidentale, în România, discuțiile despre conflictul din Orientul Apropiat sunt rare și informațiile oferite de presă puține.

   Apoi, invocarea Holocaustului, denumire care este folosită astăzi doar cu referire la masacrarea evreilor de către naziști în ajunul și în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în cazul atentatelor teroriste sau altor conflicte în care sunt implicați evrei, reprezintă o banalizare a termenului prin folosire improprie.

   În al treilea rând, este stupid să se creadă că atitudinea și acțiunile extremiste vor rezolva conflictele violente. Intoleranța, xenofobia și îndemnul la genocid sau deportare forțată au fost deja experimentate de omenire și rezultatele au fost tragice pentru toți. Este absurd să se spună „extremiștii noștri sunt buni, extremiștii lor sunt răi”, indiferent că privim spre Ucraina, sau spre Gaza.

   În fine, a-ți exprima dezgustul față de ură nu cere calificări speciale. Este starea naturală a cvasi-totalității oamenilor. Cei care promovează moartea, distrugerea până la genocid, teroarea, sunt o minoritate, dar sunt vocali și se insinuează în diverse forme de putere pentru a-și pune în aplicare gândurile antisociale. A te exprima împotriva lor nu este un privilegiu pe care să-l capeți de la vreo autoritate autoinstituită, ci o datorie morală elementară a fiecărui om de pe Pământ.

   …De aceea sunt de acord cu dumneavoastră și cred că libertatea de exprimare este fundamentală.

 16. Netanyahu da impresia ca actioneaza orbeste in acest moment, ca depinde vital de secrificiul ritualic pe care nu are incotro si trebuie sa il faca pana in 22 Aprilie..
  Propri-i cetareni sunt speriati amintindu-si intunecatele zile ale uciderii lui Ytzak Rabbin.
  Acum, Netanyahu a decis sacrificarea pacii ,a sperantei convetuirii celor trei religii monotheiste in Tara Sfanta.
  Dupa traumatizanta blocare/izolare fortata a intregii populatii la domiciliu sub pretextul pandemiei a urmat confiscarea proprietatilor cetenilor israelieni etnici palestinieni in teritoriile ocupate si exterminarea prin infometare si distrugerea sistemului sanitar in Gaza devenita lagar de exterminare.
  Acum, se justifica atacul asupra Damascului cu provocarea Iranului ?
  https://youtu.be/lom_ajKK554?si=z548W_gN5RD-FFMW
  Avand prieteni in Israel ne temem pentru vietile lor si in calitate de crestini suntem preocupati de soarta coreligionarilor nostri si a asezamintelor religioase, monumente UNESCO printre altele.
  Daca vor avea soarta celor distruse in Siria si Irak ii vom putea tine drept responsabili doar pe islamisti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Jean-Jacques Askenasy
Jean-Jacques Askenasy
Medic neurolog și cercetător în domeniul neuroștiinței din Israel, membru de onoare al Academiei Române. Și-a luat doctoratul în medicină la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca în 1954. A condus secția de Neurologie la Spitalul Universitar Băneasa București. În 1972 emigrează în Israel și a fost numit neurolog la Spitalul Ichilov-Universitatea din Tel-Aviv. Cercetător în Neuroștiințe la Institutul Weitzman 1974-1975. În 1981 a fost numit Profesor Asociat de Neurologie la Mount-Sinai School of Medicine NY University. Participă la proiectul Prof. Melvin Yahr și Prof. Eliot Weitzman „Somnul la pacienții cu Parkinson”. Director al Centrului de Medicină a Somnului de la Centrul Medical Sheba în 1985. Profesor la Universitatea Pierre et Marie Curie, Clinique Charcot. În 1995 a fost nominalizat profesor clinic de neurologie la Sackler School of Medicine TAU. Profesor de criminalistică la Facultatea de Drept Bucmann, Universitatea Tel-Aviv. Autor a 32 de cărți, 32 de capitole în cărți, 112 articole științifice originale și rapoarte de caz în domeniul Neurologiei și Medicina Somnului.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro