duminică, iunie 13, 2021

Legea Salarizării Unitare provoacă primele disensiuni interprofesionale în sănătate

Banul, un cuvânt care produce diferite rezonanțe în mintea fiecărui individ, de la cele profunde sau primitive, identificate cu supraviețuirea, la cele care trădează o “calitate” lăuntrică a ființei umane, dorința de înavuțire. Banii sunt cei care reușesc să dezvolte energiile necesare depășirii barierelor normale de colaborare interumană și cei care-i transformă subit pe prietenii vechi în adversari. Observăm acest fenomen în viața de zi cu zi, între colegii apropiați sau între grupurile mari de indivizi.

Teoria Auto-Determinării, o teorie a motivării, nu poziționează pe primele locuri în elementele care motivează forța de muncă, nici banii, nici prestigiul și nici gradul profesional, ci alte elemente care au o corelație puternică cu motivația pozitivă de a muncii, cum ar fi autonomia la locul de muncă, relațiile interpersonale și competiția

Situațiile reale nu se încadrează, din păcate, în limitele acestei teorii și capătă un grad de complexitate mare atunci când cerințele minimale și justificate legate de salarizarea anumitor categorii profesionale se vor a fi limitate de alte categorii profesionale din aceeași sferă de activitate. Intervine un alt factor în ecuație, tot unul uman, unul etologic, de stabilire a grupului alpha în ce privește salarizarea, a grupului care este în fruntea ierarhiei salarizării în cadrul laboratoarelor medicale și care exercită acțiuni de limitare a celuilalt grup.

Ce te izbește aici este dorința grupului profesional aflat în topul ierarhiei salarizării de a limita cerințele de salarizare minime ale celuilalt grup profesional, chiar dacă cel din urmă nu dorește să răstoarne piramida existentă de ierarhizare a salarizării.

Inițial, îmi propusesem să las anonime aceste categorii profesionale, să nu le numesc, deoarece nu doream să intensific, prin acest articol, un conflict care a fost declanșat la nivel mental odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Salarizării Unitare.

Situația a escaladat în momentul în care Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) a negociat cu CNAS punctaje egale pentru biologii, biochimiști și chimiștii din sistemul sanitar cu cele ale medicilor de laborator. S-au obținut în realitate punctaje „de moral” care  nu vor aduce bani pentru biologii, biochimiștii și chimiștii din sistemul sanitar, ci doar pentru prestatorii de servicii,  pentru patronii laboratoarelor și asta dacă aceștia vor primi bani suplimentari de la CNAS. Punctajele vor crește pentru toate laboratoarele, iar acestea, cel mai probabil, își vor împarți aceeași suma de bani.

Ca răspuns la aceste punctaje egale, medicii de laborator au inițiat o Petiție, în care, din nefericire, dialogul a încetat, s-a ajuns la acuzații nefondate în ce privește statutul profesional, studiile și capabilitățile unora sau altora. S-a mers până acolo, încât, într-o anumită formă, se putea deduce că  anumite științe exacte sunt diferite de la o facultate la alta.  O celulă umană, un anticorp monoclonal, o moleculă de ADN, o metodă de laborator de diagnostic sau o moleculă de peptidă au aceeași structura sau principii și nu se modifică în funcție de facultatea absolvită.

Ca reacție la petiția celor 300 de medici de laborator, a fost lansată și o Petiție online a biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul sanitar, care are aproape 700 de semnatari. O petiție echilibrată, cu trimiteri la etica profesională și la colaborarea interdisciplinară, dar care reliefează și un adevăr greu de contestat, acela că munca grea în laboratoarele clinice este dusă de biologi, biochimiști și chimiști.

Cum se poate opri acest „conflict”? În primul rând, trebuie să intervină Ministerul Sănătății care să invite la dialog. În al doilea rând, orgoliile nemăsurate ale unora ar trebui să lase loc și realității de la nivel european în ce privește profesioniștii din acest domeniu, în care  biologii, biochimiști și chimiștii din sistemul sanitar sunt recunoscuți ca specialiști medicali de laborator, iar profesiile se practică la un nivel comparabil în toate țările din Europa, deoarece au specializări conform curriculumului pentru medicină de laborator (EC4 European Syllabus).

Ministerul Sănătății, așa cum am scris în numeroase articole, trebuie să facă dreptate în ce privește salariile biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar care sunt acum sub cele ale asistenților cu postliceală și la o distanță nejustificat de mare față de medicii de laborator. Ministerul Sănătății trebuie să restabilească ierarhia de salarizare existentă înaintea Legii Salarizării Unitare.

Petița biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul sanitar:

https://www.petitieonline.com/scrisoare_deschisa-_biologi_biochimisti_si_chimisti

Petiția celor 300 de medici de laborator:

https://www.srm.ro/petitie-medicina-de-laborator-si-microbiologie-medicala/

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Problema legii salarizarii merge mult mai profunddaca e sa vobim de echitate in ce priveste veniturile in cadrul aceleeasi specialitati. Diferenta depinde numai de unde vine finantarea unitatilor medicale. Medicii unui spital clinic de urgenta au salarii (in medie cam cu 20%) mai mici decat cei din spitalele locale care sunt finantate si de la aitoritatea locala si de la CNAS. Volumul de munca si complexitatea mai mare a cazurilor tratate sunt repartizate invers.
  Apoi in cadrul aceleeasi sectii de specialitate din orice spital nu este nici un criteriu de performanta implementat. Un medic care are 1 pacient pe an are acelasi salar cu unul care are 10 de pacienti pe pe zi …la acelasi grad de dificultate a cazului si acelasi grad de calificare a medicilor. De ce nu se introduc protocoalele si coplata pentru autocontrol?… sa dispara si spaga si hotia!

 2. Cand vom avea case de asigurari medicale concurente intre ele si nu doar un fel de separare administrativa intre ele (cum e acum) vom face un pas inainte.

  Cand vom accepta medicina de practica privata, la modul real, nu mimata cum e acum (cu spitale care sunt de fapt doar cladiri de gazduire, cu medici care sunt si la stat si la privat, cu decontarea aspirinei de 5 lei si plata integrata a medicamentelor de mii de lei samd) – atunci vom face un pas inainte.

  Ministerele nu vor „face dreptate” nimanui pentru ca evaluarea trebuie sa o realizeze cererea diferentiata, gestiunea la nvelul unitatii, nicidecum contabilii si functionarii din ministere.

  ///

  A incerca sa stabilesti din birou ce salariu i se cuvine fiecaruia, demoland in acelasi timp concurenta sau nefiind constient ca ea nu exista este o cale sigura spre inechitate si dezastru.

  Piata si concuentea asigura echitatea, nu „intelepciunea” unui functionar cu manecute in dialog cu „sindicatele” care fac totul doar in interesul conducerii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Relu Cocos
Relu Cocos
A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordând o tematică legată de genetica angiogenezei în evoluția tumorală. În prezent, lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Disciplina Genetică Medicală, ca cercetător și biolog pr. genetică. A desfășurat o activitate didactică în învățământul superior medical privat și de stat. Activitatea de cercetare din ultimii 12 ani s-a concentrat, în principal, pe studierea bolilor genetice rare, geneticii populaționale și geneticii procesului canceros, fiind fructificată prin publicarea rezultatelor ca prim autor în diverse reviste de știință internaționale.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro