vineri, septembrie 30, 2022

Lockdownul mascat și campania electorală

Vinerea trecută am avut parte doar de ridicarea cortinei. De prologul campaniei electorale care, în mod real, va începe astăzi și pe care situația sanitară tot mai complicată cu care se confruntă țara o va obliga să se desfășoare aproape  exclusiv la televiziuni și în mediul online.

În ambele locuri, adică și la posturile de televiziune, și pe rețelele sociale, s-a confirmat încă de vineri că au avut dreptate toți cei care au susținut că principala temă de dezbatere va fi reprezentată, nu așa cum ar fi normal de proiectele viitoare ale feluritelor partide, ci de evoluția îngrijorătoare a pandemiei. Aceasta în vreme ce virusului Sars-Cov 2 îi vor fi rezervate condiția și misiunea de agent electoral al tuturor partidelor mari sau mici aflate în competiție.

Iată de ce este de așteptat ca pe tot parcursul zilei de azi, dar și în următoarele patru săptămâni să fie pe mai departe întoarse pe toate fețele noile restricții anunțate joi, în deschiderea ședinței de guvern, de președintele Klaus Iohannis.

De ce și-a asumat tocmai Șeful Statului sarcina de a face anunțul cu pricina? De ce a făcut-o de la Palatul Victoria și nu în cadrul conferinței sale de presă săptămânale de miercuri, deja intrată în tradiție? Ce s-a întâmplat atât de grav sau, măcar, de semnificativ în decursul a numai 24 de ore, adică de miercuri până joi, încât dl. președinte să descindă în chip neașteptat la Palatul Victoria și să prezinte o serie de măsuri a căror adoptare și punere în practică este apanajul guvernului? De ce premierului Ludovic Orban i-a fost rezervat eminamente rolul de a aproba ceea ce a anunțat președintele și de a se angaja că guvernul pe care îl conduce va pune totul negreșit și cât mai prompt în practică? A vrut oare dl. Klaus Iohannis să mai dea încă un semn că el este jupânul adevărat, că în mâinile lui sunt concentrate toate deciziile de importanță națională și că premierului și miniștrilor le revine exclusiv rolul de executanți ? Să fie vorba despre încă un pas pe calea construirii unui nou și primejdios cult al personalității, așa cum susține complet deplasat, în editorialul publicat sâmbătă dimineață pe cristoiublog, un anume Coroiu, informatorul dovedit și cu diplomă de merit al Securității, specializat de cel puțin 50 de ani în fakenews și manipularea opiniei publice? Fapt pentru care și acum este plătit vârtos din banii pretinsei Televiziuni publice acolo unde continuă să își facă de cap Doina Gradea&co? Sau, din contră, să fi intenționat președintele Klaus Iohannis să arate astfel că își asumă toate costurile politice ale unor măsuri evident nepopulare care vor crea nemulțumiri atât în tabăra votanților PNL, care, indubitabil, le vor reproșa responsabililor guvernamentali că au ezitat prea mult înainte de a face ceea ce situația ar fi impus de multă vreme cât și în aceea a electoratului PSD, căreia nu i-a trebuit prea mult ca să strige că avem de-a face cu un lockdown mascat? Trebuiau sau nu închise școlile? Cum se împacă decizia trecerii integrale a învățământului în regim online cu recomandările OMS care insistă ca procesul educațional să fie cât mai puțin afectat de pandemie? Care este rațiunea închiderii târgurilor și piețelor și cum va afecta o astfel de măsură situația economică, chiar supraviețuirea peste iarnă, a unei pături a populației- țărănimea sau ce a mai rămas din ea- care, oricum, trăiește la limita sărăciei?  De ce se impune restricționată circulația pe timpul nopții și care ar fi rostul declarațiilor pe proprie răspundere?  Să se joace cu adevărat domnii Iohannis și Orban de-a polițistul bun și de-a polițistul rău, de-a Jim și Jeff sau invers, așa după cum sugera vineri seara la Digi 24 dl. Cristian Tudor Popescu?

Indubitabil, toate aceste întrebări sunt mai mult decât firești. Ele preocupă nu doar politicienii, ci și oamenii de rând care aproape că nu mai știu ce să înțeleagă. Aici spunându-și cuvântul indecizia și lipsa de curaj a autorităților. Și ele explicabile din perspectiva logicii electorale. O logică perversă.  

Marea problemă e însă că politicienii le subordonează intereselor lor electorale imediate. Că foarte puțin le pasă că utilizarea în scop manipulator a unei situații mai mult decât îngrijorătoare va împărți încă și mai puternic populația. Iată, nu mai departe decât vineri, mi-a fost dat să aud că trecerea în regim de telemuncă ar fi exclusiv pe placul bugetarilor.  Care astfel ar sta pe mai departe degeaba, având oricum salariile asigurate. Avem, în fapt, de- a face cu o nouă variațiune, la fel de iresponsabilă și inconștientă, pe tema grașilor care ar sta în spinarea slabilor, temă pusă în circulație în cursul celui de-al doilea mandat de  președinte, de dl. Traian Băsescu. Iar dl. Băsescu continuă să ne dea sfaturi, să își îngrașe conturile și să își promoveze fiica. 

Dar nu ce face și ce mai scoate pe gură dl. Băsescu ne interesează. Ci primejdioasa realitate că  nu e de ajuns că România a intrat în campania electorală mai divizată ca oricând. Dacă vom continua în același chip, divizarea se va accentua încă și mai tare.

Tocmai de aceea mi se pare cum nu se poate mai firesc să mă întreb dacă e va ajunge oare să devină teme de campanie și stabilirea categoriilor sociale ce ar trebui să aibă prioritate la serviciile medicale, dar și să se dezbată prin talk-show-uri cine este mai îndreptățit să primească locuri de veci mai bine plasate?   

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Multi epidemiologi inca din inceput de vara au aratat ca va veni un alt doilea val de pandemie. Guvernul PNL, ministri, pres. de cons jud., primarii nu au luat nicio masura de a preveni acest fenomen. Adica reorganizarea pietelor, igienizarea riguroasa a transportului public, etc. Prin urmare, acest val se suprapune cu aceste alegeri. Ca KJW a iesit la inaintare este pentru a nu diminua sansele de scor ale PNL, pentru ca vina sa fie a presedintelui. Apoi este pus la inaintare si Arafat ca sa anunte alte masuri restrictive. Oricum, nu am vazut la guvernul actual, un proiect serios cu 4-5 obiective majore ci doar carpeli si promisiuni care nu ii costa sa dea din gura. Dupa ian.2021 vor trebui proiecte pentru noile fonduri europene. Normal ar fi fost testarea a cel putin 50% din populatie si amenzi serioase pentru incalcarea regulilor minime de protectie. Tot interesul este focusat pe aceste alegeri, ca vor creste ori nu numarul de infestati ori decedati, prea putin mai conteaza.

  • „Guvernul […], ministri, pres. de cons jud., primarii nu au luat nicio masura de a preveni acest fenomen”

   Pentru cei care au uitat evenimentele petrecute cu doar câteva luni în urmă, presa vremii este mărturie. Avocatul Poporului și Curtea Constituțională au zădărnicit cu entuziasm măsurile de limitare a răspândiriihttps://humanitas.ro/humanitas/carte/povestiri-despre-epidemii-si-vaccinuri molimei adoptate de guvern.

   Pe de altă parte, simpatizanții PSD mult lăudați de Sputnik, împreună cu d-nele Oana Lovin, Codruța Cerva și Iosefina Pascal, tocmai ce-au pus de-un protest „anti-botniță” în Piața Victoriei.

   În acest context, eu cred că ar fi util ca, dacă PSD, care de curând i-a cooptat în rândurile sale pe medicii virusologi vedete TV – unii cu grave probleme e moralitate, alții certați cu legea – vrea respectarea regulilor de protecție pentru limitarea pandemiei, să le spună asta și membrilor și simpatizanților săi.

 2. SI DACA .Si daca ne uitam in urma totul pare a fi fost gindit de maniera (dorita
  ) facind totul pentru a se ajunge la acest moment , numit , alegerile parlamentare ce este de departe cel mai important moment politic al ultimilor ani .Presedintele ne-a aratat de fiecare data cine este concurentul ce trebuie scos din jocul politic . Cuvintele , mereu repetate , au avut un dublu scop. Minimizarea sanselor PSD in aceste alegeri si in toate alegerile din ultimii ani (fapt realizat )si incelasi timp punerea PNL in fata faptului inplinit . Din acest motiv presedintele preia toate temele importante si le aduce de unul singur in fata publicului romanesc .PNL nu poate contrazice aceste cuvinte .Tot din acest motiv presedintele a spus foarte clar : ne vom asocia cu USR in viitoarea legislatura si din acel moment USR a trecut la remorca PNL. nici USRPLUS nu poate contrazice vorbele presedintelui . Referitor la diviziunea , posibil existenta ,din societatea romaneasca, ea apare in toate societatile pamintene .Problema este daca aceasta diviziune imbraca alte forme de exprimare publica . In fapt presedintele si PNL sunt obligati , chiar de catre actiunile trecute ale guvernarilor PSD & COM.sa faca totul pentru a obtine puterea . Fara obtinerea puterii in parlament degeaba esti in politica mare . Daca doriti sa observati , mai toate modificarile facute ,de catre fostele guvernari ajutate si de CCR , dau o foarte mare putere parlamentului , putere ce va fi a celor doua forte de dreapta PNL si USRPLUS si PMP(daca intra in noul parlament ).Divizarea imbraca si alte forme ce au fost clar aratate de catre presedinte intr-un moment politic de exceptie in care presedintele a separat apele .Momentul numit este votarea aparitiei -Tinutului Secuiesc- ,cu toate daunele electorale ce au urmat .Politic vorbind , fara a cistiga alegerile totul este in zadar si povestea , cu inchiderea pietelor ce sunt acoperite , are si ea latura politica de a pune fata in fata o alta problema majora in societate . Aparent s-ar credea ca PNL iese in pierdere , dar adevarul este altul pe masura in care cetateanul intelege incotro se indreapta adresarea presedintelui .Deja premierul Orban a explicat pe intelesul tuturor motivatiile ce stau in spatele acestor decizii si foarte multa lume deja intelege .Specialistii , unii atit de huliti , au explicat premierului si premierul a spus public toate aceste motive ce tin de noile reglementari .

 3. Cred ca presedintele doar a ,,imitat” modul in care Basescu a incercat sa preia asupra presedintiei dezatrul electoral care ameninta PNL la (urmatoarele) alegeri ca urmare a taierii salariilor si pensiilor in 2010.
  Greu de crezut ca presedintele are posibilitatea si instrumentele de a construi un cult al personalitatii, de vreme ce practic este la ,,mina” parlamentului ca atributii.
  Oricum, fiind la guvernare, P.N. Liberal va trage ponoasele datorate pandemiei chiar si cu aceasta asumare prezidentiala.Aceasta situatie este datorata intrarii P..N. Liberal la guvernare si in campania electorala fara nici un PROGRAM ECONOMIC operatinal, de dimensiune nationala, care sa asigure repornirea economiei dupa aparitia VACCINULUI anticovid.
  In situatia aratata, P.N.Liberal este mai vulnerabil ca oricind la alegerile parlamentare.
  Daca opozitia se va trezi sa aduca in prim-planul dezbaterii electorale si lipsa PROIECTULUI DE TARA, de iesire din dubla criza sanitara si economica (nlocuit cu serii de cirpeli legislative, financiare si economice), P.N.Liberal risca sa fie surclasat de stinga politica.

 4. Pe ce lume traiti, intreaga Europa este in lockdawn mascat sau nemascat, mai conteaza si tot mai speculati pe seama unor teme si masuri necesare ? vad ca tot nu va linistiti s-o tot dati inainte cu partidele, campania electorala si cum se va desfasura.
  Da, va avea loc online cu toate ca retelele de socializare sunt cel mai neptrovit loc, locul urmantor foarte strans la fel de nepotrivit fiind televiziunile infecte din Romania insa altceva in conditiile date nu avem.
  Ca si in SUA totul va gravita in jurul pandemiei, subiectul cel mai important si care preocupa oamenii, de programe si solutii politice acum nimeni avand nevoie.
  Poate fi insa si o oportunitate, alegatorii sa.si puna mintea la contributie si sa nu se lase influnentati de tot felul de habarnisti incepand din presa si pana la economie, obiectivul principal fiind inlaturarera completa a PSD-lui din toate functiile politice la nivel inalt, parlament, ministere si instutii ale statului, dorinta care poate fi asemnata cu eliminarea lui Trump de la Casa Alba,

 5. din cauza pandemiei trebuie cel putin 2 zile de vot la parlamentare (5-6-7 dec), restul e apa de ploaie, „dezbaterile” sunt mai inutile decat promisiunile electorale

 6. Petre Roman, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Adrian Năstase, Călin Tăriceanu, Emil Boc, Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, V. Dăncilă și Ludovic Orban.
  Vedeți vreo diferență între ei (mă rog, între domniile lor)? Dar asemănări vedeți?
  Și atunci ne mai mirăm de ce nu apucăm să vedem luminița de la capătul tunelului de treizeci de ani?
  Toate numele de PM din 1990 și până azi au un numitor comun: interes major pentru opulență și dezinteres total pentru țară și popor.
  S-atunci?

  • Doamne, mare harababura e in judecata ta!
   Boc asemanat cu Ponta.
   Razvan Ungureanu pe acelasi calapod cu Adrian Nastase.
   Graznic trebuie ca iti e daca nu vezi nicio diferenta intre unii si altii.

 7. Stimate,
  Victor L.
  Basescu a ,,anuntat” personal viitoarea taiere a salariilor si pensiilor in 2010, Boc a dat legea, PSDemocrat a introdus motiunea de cenzura si in acelasi timp a sesizat Curtea Constitutionala, care a decis nelegalitatea taierii pensiilor, fiind o datorie a statului consacrata pentru ,,trecut” care n-o poate modifica decit pentru viitor!Astfel au ramas doar salariatii bugetari cu salariile taiate!
  Efectiv n-am spus ca pensiile au fost taiate, comentariul avind litera si intelesul ca Basescu ,,a preluat asupra sa (si presedentei”) consecintele electorale ale deciziei Guvernului Boc de a taia pensiile.
  Ca pensiile n-au fost taiate efectiv situatia se stie, acest fapt neavind relevanta in paralela dintre Basescu 2010 si Johaniss 2020!

  • @ Caliman Eugen,
   intre a taia pensiile si a avea intentia de a le taia este o diferenta.
   – „Efectiv n-am spus ca pensiile au fost taiate,”
   Dar cine a scris asta?
   „ca urmare a taierii salariilor si pensiilor in 2010.”
   Nu sint eu vinovat ca va exprimati gresit.

 8. Fiecare intelege din ceeace citeste ceace vrea sa inteleaga!Cind Basescu a anuntat decizia guvernului de taiere a pensiilor era firesc ca ele NU erau inca taiate!Nici n-a insemnat acest anunt ,,taierea (efectiva a) pensiilor” fiindca URMAU ANUMITE PROCEDURI PE CARE LE-AM ENUMERAT DEJA.!Timpii, momentele in care ne referim sint diferite intre mine si dvs.
  Eu vorbesc de un rezultat, adica de urmarea, DE efectul electoral al taierii pensiilor pentru PDL DACA VOR FI TAIATE, asa ca afirmatia ca au fost efectiv taiate pensiile, nu-mi apartine!Asa ca nu mai incercati s-o bagati pe seama mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro