„The coronation ceremony will take place at Westminster Abbey, London and will be conducted by the archbishop of Canterbury. The ceremony will see His Majesty King Charles III crowned alongside the Queen Consort. The coronation will reflect the monarch’s role today and look towards the future, while being rooted in longstanding traditions and pageantry.”
Buckingham Palace statement[1]
În mai puțin de-o lună, vor avea loc la Londra ceremoniile fastuoase ale încoronării Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, un eveniment mult așteptat, a doua încoronare a unui monarh britanic preluată de mass media în direct și transmisă în lumea întreagă după cea a Reginei Elisabeta a II-a, din 2 iunie 1953. În linii mari, protocolul încoronării este similar, dar cam atât; nu trebuie să ne așteptăm ca cele două ceremonii, care au loc de fapt în secole diferite, să semene până la identitate.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea prilejuiește organizarea a trei zile de festivități și manifestări publice: ceremonia propriu zisă a încoronării din 6 mai, sărbătorile publice – Coronation Big Lunch și Concertul public de la Palatul Windsor din 7 mai și evenimentele de voluntariat subsumate inițiativei The Big Help Out din 8 mai.
Împătimiții seriei The Crown, difuzată de rețeaua de streaming Netflix, își aduc bine aminte, bănuiesc, cum personajul Elisabeta a II-a, atât de fidelă educației primite de la părinții săi, Regele George al VI-lea și Regina mamă Elisabeta, își dorea mult ca ceremonia încoronării sale să nu se abată de la tradiția moștenită de la bunicul George al V-lea, cu accentul care cade pe sacralitatea actului mirungerii, prin care asupra suveranului Imperiului Britanic coboară însuși Sfântul Duh, pentru a-i consfinți atât misiunea, cât și persoana.
Philip, Ducele de Edinburgh și Prinț Consort avea alte idei, considerând că și Coroana Britanică trebuie să țină pasul cu vremurile pentru a rămâne aproape de oameni, ceea ce impunea fără tăgadă nevoia ca ceremonia de încoronare să fie transmisă de televiziune, și nu doar în Marea Britanie, ci în întreg imperiul sau, de ce nu, în lumea întreagă.
Viziunea lui Philip a intrat în coliziune cu crezul și valorile Reginei Elisabeta a II-a și i-a scandalizat pe Regina Mamă și pe Arhiepiscopul de Cantebury, Geoffrey Fisher, dar în cele din urmă a avut câștig de cauză: ceremonia a fost preluată și difuzată în direct de BBC, cu excepția momentului mirungerii și a cuminecării. Dar viziunea lui Philip a adus un plus de popularitate uriaș Casei de Windsor, Marii Britanii și, nu în cele din urmă, celor două tinere capete încoronate: Elisabeta a II-a și Prințul Consort Philip.
Cum lesne ne putem închipui, și Charles al III-lea și Regina (Consoartă) Camilla vor să își impună viziunea asupra ceremoniei de încoronare într-un fel sau altul, iar motivele pentru care-și doresc acest lucru au legătură nu doar cu nevoia de a ține pasul cu vremurile, ci și cu istoria personală frământată a cuplului regal.
Schimbarea, cuvântul de ordine care oglindește ritmul vremurilor moderne și denotă atracția spre inconsistență a omului de astăzi, poate că este bună și de dorit, dacă nu pierde (totuși) din vedere un motiv înalt și altruist pentru care merită să o facem. Despre Elisabeta a II-a putem spune că știm sigur că orice schimbare a acceptat, nu a făcut-o niciodată fără să reflecteze profund dacă va fi spre binele (cert sau relativ) al supușilor săi.
După ce Elisabeta a II-a s-a stins și a lăsat lumea lumii însăși, sub chipul neliniștitului cuplu Charles & Camilla, cu multe revanșe de luat în viitor pentru a compensa încărcătura de frustrări pe care le-a acumulat din trecut, nu se mai poate garanta un scop altruist în spatele schimbărilor la care urmează să asistăm, alături de britanici. Din acest motiv se justifică să urmărim și să înțelegem, după puterile noastre, istoriile ce se întrețes în jurul încoronării cuplului regal britanic.
PROTOCOLUL REGAL
Să ne aducem aminte, „Operațiunea Globul Aurit”: Charles al III-lea a devenit rege imediat după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, constatată joi, 8 septembrie 2022; a fost proclamat rege de Consiliul de Succedere (la Tron) al Regatului Unit a doua zi, 10 septembrie 2022, după care proclamația a fost trimisă către toți membrii Commonwealth și făcută cunoscută lumii întregi.
Datorită vârstei înaintate a Reginei Elisabeta a II-a, încoronarea lui Charles a fost planificată cu mulți ani înainte, Planul purtând numele de cod Operațiunea „Golden Orb”. Cât timp regina a fost în viață, întâlnirile oficialilor responsabili cu planul în cauză s-au desfășurat cel puțin o dată pe an, cu participarea unor reprezentanți ai Guvernului, Bisericii Angliei și funcționari ai palatului Clarence House (St. James Palace, The Mall Street, City of Westminster – mai precis).
În principiu, comparativ cu încoronările din secolul XX, ceremonia va suferi câteva modificări cu scopul de a reprezenta mai multe credințe, culturi și comunități din Regatul Unit și va fi mai scurtă decât încoronarea din 1953. Așa sună intenția. Ceremonia va începe cu mirungerea lui Charles, simbolizând intrarea sa spirituală în domnie, apoi încoronarea și înscăunarea sa, reprezentând asumarea puterilor și responsabilităților.
Regina (Consoartă) Camilla va fi încoronată într-o ceremonie mai scurtă și mai simplă. Charles va fi așezat pe scaunul Regelui Edward, iar Camilla va fi încoronată alături de el ca Regină Consoartă. Familia regală va călători la Palatul Buckingham într-o procesiune de stat și va apărea pe balcon pentru a sărbători ocazia.
Slujba religioasă va fi oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby (care recent a vizitat Bucureștiul[2]). Uleiul sfânt pentru mirungere a fost preparat în baza aceleași formule ca și cel folosit la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a și a fost sfințit de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, la Biserica Sfântului Mormânt, în ziua de 6 martie 2023, sub supravegherea Arhiepiscopului (anglican) al Ierusalimului, Hosam Naoum.
Inițial, când Charles s-a căsătorit cu Camilla în 2005, Clarence House a anunțat că nu se intenționează ca soția Prințului de Wales să-și asume titlul de regină în cazul urcării soțului său pe tron. Cu toate acestea, Charles a insistat să primească titlul de regină la momentul încoronării și a obținut – în februarie 2022 – de la Regina Elisabeta a II-a o declarație prin care suverana afirma dorința sa „sinceră” ca nora sa să fie încoronată „regină consoartă”.
În ziua încoronării, Regele și Regina (Consoartă) vor călători la Westminster Abbey în caleașca „Gold State”, ca parte a „Procesiunii Regelui”. Apoi Charles, Camilla și ceilalți membri ai familiei regale se vor întoarce la Palatul Buckingham într-o procesiune ceremonială mai amplă – „Procesiunea Încoronării”, înainte de a apărea la balconul Palatului Buckingham.
Se pare că Gold State Coach va fi folosit doar în Procesiunea Regelui; pentru Procesiunea Încoronării Regele și Regina (Consoartă) vor folosi o altă caleașcă, nou construită de artizanul William James Frecklington și echipa sa în New South Wales, vehicul care este cadoul lor pentru Casa Regală.
Coroana Sf. Edward a fost scoasă în decembrie 2022 din depozitul de la Turnul Londrei pentru a fi adaptată noului cap încoronat. Regele Charles al III-lea va purta, de asemenea, Coroana Statului Imperial în timpul ceremoniei.
În februarie 2023, Palatul Buckingham a anunțat că Coroana Reginei Maria a fost scoasă de la Turnului Londrei pentru a fi adaptată și folosită pentru a încoronarea Reginei (Consoarte). Coroana va fi redecorată cu diamantele Cullinan III, IV și V și patru dintre arcadele sale detașabile vor fi îndepărtate. Decizia de a nu folosi Coroana Reginei Elisabeta a II-a are avantajul că evită o posibilă dispută diplomatică cu Pakistanul, Afganistanul și India[3].
Charles al III-lea va purta o uniformă militară navală de gală la încoronare, în locul pantalonilor și ciorapilor tradiționali. Se acreditează că, spre deosebire de încoronările anterioare, numai Prințul William – fiu și moștenitor – va îngenunchea în fața Regelui pentru a-și prezenta simbolic omagiul și a depune actul de loialitate personală monarhului, în timp ce altor pairi nu li se va cere să facă același lucru.
Kate Middleton, Prințesa de Wales, este în plină negociere privind bijuteria pe care o va purta pe cap la ceremonia încoronării: i se cere sacrificiul de a nu purta o piesă prea strălucitoare, care să concureze cu piesele de pe capetele încoronate.
În fine, se pare că protocolul va permite monarhilor străini să participe la ceremonie. În mod tradițional, monarhii străini nu au participat la încoronările britanice, în locul lor fiind delegați alți membri ai caselor regale sau reprezentanții oficiali desemnați.
Artistul fotograf Hugo Burnand a fost desemnat de cuplul regal ca fotograf oficial la încoronare. Burnard a fost fotograful oficial și pentru nunta lui Charles cu Camilla în 2005, deci colaborarea lor are deja o istorie în urmă. Același cameraman s-a aflat în spatele camerei și pentru portretele oficiale ale Prințului William și Kate Middleton în 2011, la nunta lor. Se așteaptă de la Hugo Burnand să „combine stilul modern cu cel tradițional”, așa cum își dorește Charles.
LIES, GOSSIP AND HALF-TRUTHS
Fără bârfe și sămânță de scandal, cu care să fie presărat un eveniment public de o așa importanță, de ce anume ar merita interesul publicului larg, adică a celor care umplu străzile, piețele și parcurile la refuz, ca să fie martorii privilegiați ai circului total?
Sămânța de scandal pe care o scot în față este și cea mai recent plantată: după ce invitația oficială la evenimentul încoronării a devenit publică, s-a observat că în text Camilla este numită „regină” și atât. Cum, nu regină consoartă? Presa a luat foc – în sfârșit un subiect pe măsura evenimentului: Charles și Camilla își impun voința și trec peste cea a Reginei Elisabeta a II-a.
Mă opresc puțin asupra subiectului. The Daily Mail a abordat un înalt oficial al Palatului în chestiune, iar acesta a declarat următoarele[4]:
Avea sens să ne referim la Majestatea Sa drept Regina Consoartă în primele luni ale domniei Majestății Sale, pentru a se deosebi de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Regina Camilla este titlul potrivit pe care să-l atribui alături de cel al Regelui Charles pe invitație. Încoronarea este un moment potrivit pentru a începe să folosim oficial titulatura „Regina Camilla”. Toate fostele regine consoarte au fost cunoscute ca regina plus prenumele lor.
Palatul a comunicat și faptul că după încoronare site-ul de Internet va fi actualizat, iar titulatura „Regina Consoartă Camilla” va fi schimbată în „Regina Camilla”.
Remarcând voința recent exprimată de cuplul regal, The Guardian concluzionează[5] pornind de la textul invitației: Aceasta marchează călătoria incredibilă de peste cinci decenii a Camillei, de la implicarea romantică secretă la partener oficial și în cele din urmă soția regelui – și care se va încheia odată cu încoronarea ei oficială ca regină alături de noul rege.
Nu punem degetul pe rană dacă nu ne punem în pielea celor care au întrebări, și nu dintre cele plăcute, de genul: Dacă Charles era acum încoronat alături de Diana, iar Camilla rămânea undeva în public, insista la fel de mult să reinterpreteze ultima dorință exprimată de Elisabeta a II-a, mama sa? Nu cumva se derulează în fața ochilor noștri un scenariu – de cinci decenii, cum scrie The Guardian – pe care Camilla îl transpune în realitate folosindu-se de certa influență pe care o exercită asupra (sărmanului) Charles?
Nu caut să dau neapărat un răspuns la chestiune, dar ea incumbă cel puțin o ipoteză interesantă prin implicațiile pe care le evocă și am să abordez în final separat subiectul.
Cotidianul spaniol Marca, pe care îl citez pentru că aruncă o privire ca și noi, din afară, promovează următoarea variantă privind poziția pe care o vor adopta cei doi[6]:
Prințul Harry și Meghan Markle ar fi dispuși să participe la încoronarea Regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai la Westminster Abbey. În ciuda ceremoniei care coincide cu a patra aniversare a Prințului Archie, cuplul vrea să accepte invitația primită de Familia Regală. Cuplul încă nu și-a confirmat prezența, dar se pare că vor să participe la sărbătorile pentru acest moment special.
Cei doi Sussex au cerut ca în planurile zilei să fie luate în considerare un fel de recunoaștere a evenimentului, pentru a se asigura că a patra aniversare a lui Archie nu se va pierde printre celelalte evenimente ale acelei zile importante. Ei doresc ca copiii lor să petreacă timp cu alți membri ai familiei, în special cu vărul lor August, care are aproximativ aceeași vârstă cu Lilibet.
Mai rămâne de stabilit dacă cei doi Sussex sunt mulțumiți de locul și rolul ce le va fi atribuit în cursul ceremoniei. Presa britanică insistă că Familia Regală plănuiește să așeze ducii de Sussex „în față și în centru” dacă se prezintă la ceremonie.
Este citat un apropiat al Regelui, care acreditează că distribuirea locurilor este încheiată, poziția centrală a lui Harry și Meghan este „sigură”: Nimic din ceea ce se întâmplă de acum până atunci nu va face vreo diferență în planificarea distribuției acelor locuri. Charles a spus întotdeauna că își iubește ambii fii. Îi vrea pe amândoi acolo. Harry și Meghan sunt invitați și vor fi așezați la loc vizibil.
Dar vor veni cei doi la ceremonii? Harry a fost pentru câteva zile la Londra la finele lunii martie ac., pentru a fi prezent la audierile din procesul cu Associated Newspaper, care au avut loc la Înalta Curte.[7] Declarațiile sale în fața Curții pot constitui un nou prilej de supărare pentru Casa Regală, care nu l-a putut opri pe Harry să se alăture celorlalte persoane publice care au acționat Associated Newspaper în judecată.
Prințul Harry nu s-a ferit să declare la audieri că Familia Regală l-a descurajat să dea presa în judecată și că este sigur că Palatul i-a ascuns mult timp informații despre hacking-ul de pe telefonul personal, fapt care i-a devenit clar abia în ultimii ani, după ce a depus o plângere împotriva celor care au atentat la integritatea comunicațiilor sale personale.
Sigur, mai sunt și alte motive care duc cu gândul la tot atâtea semințe de scandal ce pot să afecteze imaginea impecabilă a ceremoniilor de încoronare a cuplului regal Charles & Camilla. Enumăr câteva, pentru conformitate:
- Casa Regală s-a văzut pusă într-o situație delicată, atunci când a solicitat agenților unor artiști ca Adele, Elton John, Robbie Williams sau Harry Styles contractarea participării la concertul public de la Windsor, din 7 mai, dar s-a văzut refuzată, fără vreo motivație clară. Desigur, presa a speculat că toți cei care au refuzat să cânte la respectivul concert au făcut-o din solidaritate pentru cuplul Harry și Meghan, dar nu au existat confirmări în acest sens.
- Se acreditează că Prințul de Wales – William – i-ar fi fost infidel soției sale – Kate – în timp ce aceasta era însărcinată cu cel de-al treilea copil. Este vorba de Rose Hanbury, multă vreme o prietenă apropiată cu Kate Middleton. Publicația Marca ar fi relatat că William și Rose se întâlnesc în secret într-o reședință de lux la periferia Londrei, deținută de Rose. De Ziua Îndrăgostiților, anul acesta, William și Rose ar fi luat cina la un restaurant de lux din Londra, iar William i-ar fi oferit un colier cu perle.[8] Întrebarea imediată este dacă nu se va ajunge în curând și în cuplul William – Kate la același tip de tensiune ca în cuplul Charles – Diana, cu o Rose încurajată în planurile sale de exemplul Camillei.
- Atât regele, cât și regina consoartă sunt divorțați, cu copii și nepoți vitregi, iar alegerea de a-i implica pe cei dragi care nu sunt membri regali oficiali trimite un mesaj puternic de includere. Se spune că cei cinci nepoți ai Camillei vor prelua o misiune importantă la slujba de la Westminster Abbey, jucând un rol care era rezervat duceselor. Mirungerea este considerată un moment sacru în ceremonie, iar nepoții vor susține baldachinul deasupra Reginei Consoarte, în timp ce aceasta este unsă cu ulei sfânt. Și nepotul lui Charles, Prințul George, se zvonește că va avea un rol special la ceremonie.[9]
PRETEXTUL SUFLETULUI PERECHE ȘI TEORIA CAUȚIUNII
O discuție, transmisă online între Prințul Harry și Gabor Maté, specialist în traume psihice și dependență, a avut ca subiect experiențele copilăriei și tinereții Ducelui de Sussex. Discuția a fost filmată și transmisă prin Internet după ce Netflix difuzase serialul Harry&Meghan și fusese publicată cartea Spare.
Am simțit că mi s-a luat o greutate uriașă de pe umeri, i s-a confesat Harry lui Maté, referindu-se la scopul publicării confesiunilor din Spare. Ca tată, a ținut să se explice, simt o responsabilitate uriașă de a mă asigura că nu transmit nicio traumă sau experiențe negative pe care le-am avut când eram copil. Unul din lucrurile de care m-am speriat cel mai mult a fost să pierd sentimentul pe care îl aveam față de mama mea. Oricum, am reușit să mă țin de mama mea.[10]
Cheia modului în care va fi reflectată încoronarea de la 6 mai în ochii publicului – ca și a conflictului încă deschis dintre Familia Regală și Ducii de Sussex, de altfel – ține de ciocnirea dintre imaginea pe care încearcă atât de mult să și-o construiască Charles și Camilla și mitul Dianei Spencer, soția trădată și decedată atât de tragic la Paris, în august 1997.
În filmul The Queen (2006), personajul reginei, interpretat magistral de Helen Mirren, luptă din greu cu mitul Dianei Spencer ce începea să se înfiripe și nu înțelege absolut deloc cu ce anume se confruntă, nici măcar atunci când Michael Sheen, care interpretează în film personajul Tony Blair, îi explică cât poate de bine că Regina Inimilor, după Paris, o poate înlocui total în mințile și inimile supușilor, dacă va continua să ignore sau să lupte cu această plăsmuire care pare să se fi născut din nimic.
The Queen este o dramatizare, desigur, dar descrie foarte bine lupta inegală cu un mit atât de puternic cum este cel al Dianei Spencer. Ori, Charles va fi mereu definit în contradicție – spre tragica sa nefericire – cu două femei care acum nu mai sunt în viață: Diana Spencer, fosta soție, pe care a înșelat-o și a desconsiderat-o într-o manieră dificil de înțeles de orice persoană decentă și Regina Elisabeta a II-a, mama sa și monarhul exemplar.
Cea de-a treia femeie care a intervenit fatal în destinul său, Camilla, îi este acum soție, dar căsnicia lor s-a clădit pe epava autoturismului distrus în pasajul rutier din Paris, în care și-a pierdut viața Diana Spencer. În apărarea ei, Camilla nu poate invoca rezonabil și relativ credibil decât iubirea nebună, împărtășită total, pentru Charles și atât.
Ce înseamnă, cum se traduce acest lucru în realitatea acestor zile? Simplu, dacă publicul va sesiza cea mai mică urmă de calcul rece, premeditat în comportamentul Camillei și o va bănui de interese pur meschine și fără de iubire adevărată pentru tristul Charles, soarta reginei este pecetluită. Și, din păcate, împreună cu ea și a lui Charles care pare, într-adevăr, complet neajutorat fără Camilla.
Cuplul Charles și Camilla ține – fără nicio exagerare – în mâinile lor soarta monarhiei britanice. Vom trăi și vom vedea dacă vor onora moștenirea Windsor, sau o vor compromite iremediabil. De Camilla, până la urmă, depinde totul. Cât de previzibil, nu-i așa?
NOTE:
[1] https://www.theguardian.com/uk-news/2022/oct/11/king-charles-iii-coronation-date-6-may-2023
[2] https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26136943-arhiepiscopul-canterbury-primit-luni-palatul-elisabeta-este-cel-care-conduce-ceremonialul-incoronarii-regelui-charles-iii-lea.htm
[3] Pentru diamantul Koh-i-Noor, revendicat de toate cele trei state
[4] https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family/queen-camilla-title-coronation-consort-charles-b2314424.html
[5] https://www.theguardian.com/uk-news/2023/apr/04/camilla-to-be-crowned-queen-alongside-king-charles
[6] https://www.marca.com/en/lifestyle/uk-news/2023/03/25/641f12ef22601df41e8b45c0.html
[7] https://ziare.com/printul-harry/printul-harry-deschis-nou-razboi-cu-familia-regala-niciodata-nu-te-plangi-nu-explici-1796776
[8] https://catine.ro/cadoul-printului-william-pentru-rose-hanbury-ce-spune-presa-internationala-despre-infidelitatea-printului-de-wales-124751.html
[9] https://www.cosmopolitan.com/uk/reports/a43116970/kings-coronation-charles-camilla-break-royal-tradition/
[10] https://www.g4media.ro/printul-harry-mereu-m-am-simtit-diferit-fata-de-restul-familiei.html
In secolul 21, asemenea manifestari medievale de incoronare, cu tenta de spectacol si marketing nu isi mai au rostul. O mai mare simplitate este de dorit in contextul politic, economoc si social actual.
@Agora
Cred ca incercati sa reprezentati in Romania partidul extremist de stanga din Germania Die Linke.
Extremismul este in mintea dv. Nici vorba de asa ceva. Paine si circ a fost deviza romanilor din lumea antica.
@Agora
A se vedea:
https://www.n-tv.de/politik/Linke-kritisiert-Charles-Auftritt-im-Bundestag-article24021968.html
https://www.reddit.com/r/monarchism/comments/126k4zg/the_leftist_party_die_linke_criticizes_appearance/
Sincronizarea de atitudini intre d-voastra si Die Linke ma face sa cred ca inca oftati dupa Gregor Gysi? ;)
A aduce asemenea comparatii frizeaza absurdul si prin urmare faceti afirmatii gresite. Nu aveti caderea pe acest blog sa faceti asemenea afirmatii fara suport real. Fiecare avem libertatea de a ne spune un punct de vedere. Veti vedea ca aceasta ceromonie de incoronare va fi cu mult mai simpla si redusa ca timp.
Japonia are imparat, ultimul daca nu ma insel de pe lumea in care traim. Manifestarile sefilor de la Facebook, Google etc.etc sunt al fel de medievale, insasi industria IT functioneaza pe model medieval.
@Ursul Bruno
Aveti dreptate.
Dar pe liderii companiilor de IT mai avem inca o sansa (nu foarte mare) sa ii tinem in control.
Daca IT-ul este in mana dicatatorilor (exemple Kaspersky In Rusia sau AliBaba – Jack Ma sau Tiktok sau Huawei etc, etc, etc) atunci nu se mai poate face nimic.
O dovada ca mentalul omenesc nu are in subconstient decat o modernizare de fatada, de imagine.
De ce „Charles” și nu „Carol”?
Fiindca autorul se refera la niste evenimente din London, nu din Londra.
Nu e o critica la adresa articolului dar pt mine cel putin tot ce tine de monarhia britanica e cit se poate de neinteresant. Tot felul de birfe frivole fara de care putem trai cit se poate de bine. Daca a fost un lucru interesant pina si pt mine, ca iubitor de muzica, a fost preferinta muzicala a lui Charles pr incoronare, tot felul de cintareti pop gen Ed Sheeran, Harry Styles, Adele, Spice Girls, etc. Nu-i vorba ca Ed Sheeran, printre altii, i-a dat cu flit ceea ce ar ridica un pic stacheta concertului. Daca as fi fost consultantul muzical al regelui i l-as fi recomandat in primul rind pe Stevie Winwood, ca-s de-un leat. Apoi pe ceilalti nascuti in 1948 ca John Etheridge (eu l-am vazut dar ar trebui sa il vada si Charles), Mick Taylor, Toni Iommi, Ozzy Osbourne, Toni Iommi, Caleb Quayle (superbul chitarist al lui Hookfoot, trupa pe nedrept atit de putin cunoscuta). Cred ca ar fi fost amuzant sa ii invite de peste balta si pe Alice Cooper si Ted Nugent ca sigur s-ar fi inteles de minune. Astea ar fi fost sugestiile mele. Poate ca totusi ar trebui sa contactez casa regala britanica pentru o schimbare de ultim moment a programului:)
Aveti dreptate dar monarhia are nevoie de un „lifting” sa devina mai moderna, accesibila celor tineri care dupa cate putem observa, cel putin la nivelul artisitilor consacrati, au dat cu flitul invitatiei regelui.
Cu artistii numiti mai sus o incorconarea pe legendarul teren Woodstock ar fi fost binevenita sau mai aproape, la Isel of Whigt Festival.
Prea mult sex, drugs an rock’n roll, la varste inaintate ?
@cititor critic
Daca ati fi citit doar un pic de istorie, asa, ca sa fiti „cititor critic” si nu chefliu la carciuma si nunti/botezuri ati fi stiut ca monarhul britanic este si seful bisericii si Defender of the Faith.
SI ceea ce va/imi/ne place ca muzica nu poate fi pus intotdeauna din cauza regulilor si protocolului.
Ca sa va dau un exemplu, credeti ca la investirea presedintilor sau guvernului in Romania s-ar putea canta Laura Andresan „Escaladeaza muntele Venus”? :))
Draga Durak,
Nu cred ca ai caderea sa-ti dai cu parerea despre lecturile mele istorice si sa ma faci chefliu la circiuma. Obraznicia spune multe despre caracterul celui care improasca cu insulte.
Ramin la parerea ca in loc de idolii pop ai noilor generatii ar fi fost mai bine sa-l invite pe Winwood, ca-s nascuti in acelasi an dar fiecare are alte gusturi si e dreptul lui sa cheme pe cine vrea. Si al meu sa-i critic gusturile.
@cititor critic
„dar pt mine cel putin tot ce tine de monarhia britanica e cit se poate de neinteresant. Tot felul de birfe frivole fara de care putem trai cit se poate de bine”
Dar va dati cu parerea la ce muzica ar fi trebui sa se cante.
Daca nu va place calificativul de chefliu, puteti sa il schimbati cu cel de „frivol”, „mahalagiu” (barfitor adica).
Conform propriei d-voastre definitii.
In logica asta se numeste metoda reducerii la absurd.
Vreau sa fiu foarte clar; imi plac si Alice Cooper si Ted Nugent si …. Peter Frampton.
„Kate Middleton”… au trecut 12 ani de la casatorie, nu o mai cheama asa de mult. Daca tot incercam sa oferim explicatii, atunci ar trebui sa avem si o minima exactitate. Daca vrem sa ii folosim prenumele, atunci „Catherine” e varianta corecta. Pe de alta parte, atunci cand la sectiune de „barfe” sunt reproduse niste stiri demonstrat false, precum presupusa relatie a Printului de Wales cu o prietena apropiata (recunoscuta ca falsa de cel care a scris prima data articolul despre asta), ce pretentii putem sa mai avem. Ce sa mai zicem de faptul ca fiul Marchizului de Cholmondeley, sotul presupusei amante, care este doar o prietena de familie, este inclus in procesiunea oficiala din Westminster Abbey, lucru care nu s-ar fi intamplat daca era vreo farama de adevar legat de informatia asta. In afara de cateva publicatii extrem de „shady”, nimeni nu ia in serios o astfel de barfa in presa britanica, asa ca subiectul nu e deloc unul nici de discutie, nici de ingrijorare. Nici nu mai comentez legat de alte informatii din articol care sunt prezentate ca fiind certe si care nu sunt decat speculatii la momentul de fata. Ceva mai multa documentare inainte sa scriem articole despre subiecte pe care nu le cunoastem indeaproape nu ar strica. Unele lucruri mentionate sunt de-a dreptul aberatii. Iar altele arata o lipsa totala de cunoastere a informatiilor oficiale, precum faptul ca este confirmat deja de cateva zile ca Printul George de Wales va face parte din ceremonia oficiala ca paj al Regelui Charles.
@A
Citați din capitolul „Minciuni, bârfe, jumătăți de adevăruri”. Era păcat, cred eu, să nu trec puțin și prin astfel de subiecte.
Mulțumesc pentru comentariu.
Răspunsul meu este pentru conformitate.
Excelent articolul!
O sa fie adus si scaunul pe care se incoroneaza monarhii de o mie de ani.
Si o sa se cante Zadok the Priest de Haydn chiar in momentul ungerii conform ritualului regelui Solomon. Si Jerusalem ca imnuri la Westmintster Abbey.
Mihai, varul reginei Elisabeta a fost si el prezent la asemenea ceremonii cand au avut loc.
Republicanii scandalagii incearca sa imite o parte dintre protocoale inclusiv la Bruxelles si sunt de un ridicol monumental.
Cred este foarte mult de dorit ca in contextul geopolitic actual sa fie aratata ancora democratiei occidentale in fata asaltului fortelor anti-democratice conduse de Rusia, China, Turcia, Iran, NK.
Corectie -Haendel nu Haydn,
Articol interesant, plăcut la lectură. Pentru care vă mulțumesc. Totuși, noi românii ar trebui să fim ultimii la „aruncat piatra”. Spun asta pentru că și România a fost monarhie care a avut majore note de can-can începând cu regele Ferdinand cu a sa regină, culminând cu playboyul Carol al-II-lea. Personal cred că va fi o domnie de conveniență. Monarhia se pare că este la răscruce de vânturi. Să lăsăm timpul…
Are in sfarsit si insu’ un job … Vorba americanului : ,, hei rege , de fapt tu cu ce te ocupi ,, ?
Ca mai ieri , part time , personaju ‘ batea dealurile transilvane cu un bat de corn in mana , insotit de cativa locotenenti locali , evident ,, tot de sange albastru ,, … Astazi , cum zisei mai sus , are un servici cu norma intreaga … ( in sfarsit ! ) . Cinstit , i-ati da omului o afacere pe mana , sau banii vostri , sau chiar administratia bloculuii in care locuiti ?
Niste caricaturi , oameni banali si mediocri pusi de catre Istorie , in capul unui Stat , al unei natiuni . Si ce Stat si ce mai Natiune !
Nici noi nu suntem foarte departe , cu a noastra , ,, alteta regala ,, Radu Duda , cel care probabil va intra in Istorie , drept ,, Cel Intelept ,, ( il vedem cu totii cat este de procupat , introspectiv si monosilabic ) …
Cu vreun deceniu in urma , prin natura profesiei , impreuna cu un amic avocat am participat la o masa de afaceri cu un descendent al unei mari familii ,, princiare ,, care a dat , parca Moldovei , mai multi domnitori . Tipul umbla dupa retrocedarea si punerea in posesie a unei suprafete uriase de padure , parca fo’ 9000 de ha – nationaliazata de catre Ciuma Rosie . Enfin , imi zice amicu’ avocat : nu i te adresa cu ,, domnule,, , ca ia foc ! ; spune-i printe si ne facem treaba cu el … Hazliu si ilustrativ …
Republica ! Imperfecta , insa mereu perfectibila !
O ceremonie de incoronare e necesara dar una mult simplificata si scurtata.Trebuie invitate nu numai capete incoronate ci si presedinti( monarhi temporari).Printul Harry si consoarta lui nu ar trebui invitati pentru ca se straduiesc din rasputeri si iresponsabil sa compromita monarhia deocamdata britanica ( ar putea deveni in cativa ani doar monarhia engleza).Daca e vorba de simplitatea ceremoniilor regale ar fi cazul sa ne amintim de ceremonia extrem de simpla si austera a intronizarii imparatului Japoniei( un imparat e oricum mai mult decat un rege).Republica mi se pare in cazul Angliei o solutie mult mai proasta decat monarhia ( si nu numai in cazul Angliei).Vorbesc de monarbia engleza si nu britanica fiindca exista posibilitatea de neignorat ca ( in cativa ani) Scotia Tara Galilor si Irlanda de Nord sa iasa din uniunea cu Anglia si sa devina independente .Irlanda de Nord s ar putea uni cu Republica Irlanda .
Monarhia engleza are sfetnici dubiosi, daca invita artisti prieteni ai Dianei si ai lui Meghan la incoronarea lui Charles si Camillei…
Desigur, monarhia trebuie sa uneasca pe toti si este simbolul UK, dar… interesele de grup sunt mult mai puternice; si cu averi ce permit independenta totala.
In fine, ce putem spune ?
VIVAT! CRESCAT! FLOREAT!
Daca monarhia britanica va disparea lumea va fi alta.
Vor fi „regi” noi care cu ajutorul noilor technolgii ne vor guverna in despotii/dictaturi digitale.
deja sunt. E o lupta surda intre noii regi si cei vechi!
Modernizarea instituției monarhice înseamnă trecerea ei în irelevanță. Practic, distrugerea ei. Riturile sunt rituri și așa trebuie să rămână, nu adaptate după fanteziile momentului. În ceremonia de încoronare, lumea de azi are privilegiul de a fi contemporană cu una dintre puținele tradiții încărcate de sacralitate care s-au mai păstrat. Conservarea acestei moșteniri prestigioase este garantată chiar de regalitate.
Viata oraselor, satelor, a societatii in general, nu poate fi rupta de fenomenul de modernizare. Din zecile si sutele de ritualuri au fost pastrate cele care s-au adaptat cerintelor mai moderne. Prin urmare, pentru unele aspecte ale regalitatii britanice se impune acceptarea timpurilor actuale. Esenta regalitatii sta in relatiile de comunicare cu natiunea pe care o conduce, de asigurarea dezvoltarii si a stabiliitatii tarii, restul este doar marketing fara efecte deosebite.
Esența regalității constă în rolul mediator al monarhului între grupurile sociale pe de o parte, între Dumnezeu și popor pe de alta.
Strategia de comunicare este bazata tot pe o mediere mai buna ori slabs si pe o perceptie cat mai onesta ale aspectelor economice si sociale. Ca uneori nu functioneaza cum trebuie, s-a vazut cu Brexitul.
Pana si la France 24 (postul oficial francez) au inceput sa inteleaga ca constitutia (nu ma scuz pentru cacofonie!) franceza trebuie refacuta!
Si ca Franta este foarte nedemocratica. Cu un presedinte care este practic un dictator ales.
Nu o spun numai eu; o spun toti la France24!
Visul lui Victor Hugo de a se reintoarce ca dictator cand a fost exilat timp de 15 ani a devenit realitate!
https://www.france24.com/en/tv-shows/french-connections/20230413-presidential-powers-is-it-time-for-a-sixth-republic-in-france
„Frumos”, nu? Republicanii extremisti simt musca de pe caciula?