sâmbătă, iunie 3, 2023

Lovitura de Stat

Hotnews.ro prezinta azi ceea ce numeste „Planul de actiune al USL pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.” Este un plan politic in sapte pasi care va duce la suspendarea presedintelui. Problema nu este insa Traian Basescu. Problema este ca, in traiectoria sa, proiectul demateleza sistematic toate mecanismele statului de drept. Daca lucrurile stau asa cum sunt in prezentate de materialul in cauza, lucrurile sunt grave. Dupa toate datele si criteriile, ne aflam in fata unei tentative de lovitura de stat.

Am avut saptamana trecuta mai multe discutii in contradictoriu cu prieteni juristi, intre care si cu unul dintre cei mai reputati specialisti romani in drept constitutional. Doua interpretari in discutie:

Teza 1: Ne aflam in fata unei situatii in care statul de drept este sub asediu si vorbim despre o „criza constitutionala”.

Teza 2: Ne aflam in fata unei tentative de lovitura de stat. Ne miscam rapid in acea directie. Vorbim despre o tentativa de „coup d’etat”.

Am sustinut teza 2. Saptamana aceasta, mi-e teama sa spun, evolutiile par sa confirme pozitia acestei teze. Ar fi fost, evident, preferabil ca pozitia respectiva sa fie in eroare, dar din toate datele existente, nu este cazul. Ceea ce urmeaza sa se intample, daca planul descris de Hotnews se va pune in aplicare, este -conform oricarui studiu de specialitate- o lovitura de stat.

Nu stiu ce obiectie mai pot avea acum juristii. Ca politolog insa afirm cu toata responsabilitatea profesionala: Ceea ce urmeaza sa se intample satisface toate criteriile teoretice si operationale delimitate in stiinta politica pentru a descrie o tentativa de lovitura de stat. Daca privit din prisma dreptului constitutional se vede altceva, las colegii juristi sa explice. Dar, politologic vorbind, de la Malaparte la Luttwak, litertura este clara cu privire la criterii si interpretari.

Oricum, nu stiu ce ar fi de spus, dat fiind faptul ca o lovitura de stat este in ultima instanta esentialmente un act politic. Un demers ce transcende si submineaza bazele constitutionale existente, printr-un act de vointa politica. Este un act izvorat din cel mai pur decizionism in care locusul controlului si suverantatii este transferat, prin forta. Ca forta se poate materializa pe cai parlamentare, pe caile puciului militar sau pe calea luptelor de strada, nici nu mai conteaza. Ceea ce conteaza este ca forta politica primeaza asupra domniei legii, violenta simbolica si politica asupra ordinii si procesului politico-legal.

E o dezbatere interesanta dar nu stiu daca va fi timp de ea. Daca lucrurile continua pe aceasta linie, prioritatile devin altele.

Prioritatea numarul unu este regruparea rapida a fortelor pro-democratice si reformiste in apararea statului de drept si democratiei. Din acest punct de vedere, indraznesc sa spun ca in acest conditii este preferabil sa ai o reactie exagerata care poate in viitor va parea un pic deplasata decat o reactie tardiva si lipsita de vigoare. Miza e prea mare pentru a lasa o marja pentru erori prin omisiune.

Tot ceea ce stim din studiul loviturilor de stat este ca daca lucrurile se precipita, vor fi cateva zile de confuzie si haos. Opozitia democratica trebuie sa intre in acest interval cu mintea limpede. PDL si MRU trebuie sa-si coerentizeze cat mai rapid mesajul si actiunea.

Tot ceea ce stim din studiul loviturilor de stat este ca vor fi doua fronturi: frontul intern si frontul extern. Pe frontul intern, cunoscand ce s-a intamplat in culise in ultimele zile, indraznesc sa sugerez ca PDL trebuie sa renunte rapid la gherila informala pe care o desfasoara iresponsabil si impardonabil de cateva zile impotriva lui MRU si a oamenilor acestuia. E momentul sa se concentreze pe construirea defensivei politice si sociale in fata asaltului final.

Totodata, nu trebuie uitat insa ca frontul extern este la fel de important ca cel extern. Pucistii au nevoie de legitimitate internationala. Fara ea, vor fi izolati si se vor sufoca. Contactele si experienta lui MRU trebuie folosite in acest moment la maximum. Daca nu in aceste momente, atunci cand? Pe scurt, este nevoie de unitate si coerenta in comunicare si actiune. Daca nu in aceste momente, atunci cand?

Si nu trebuie uitate doua lucri:

1. Nu este vorba despre Presedintele Basescu. Este vorba despre demantelarea statului de drept si acapararea puterii de o clica politica.

2. Lovitura de stat inca nu este un fapt consumat. Poate fi oprita. Suntem in fata unei tentative de lovitura de stat. Depinde de noi toti daca ea va fi una reusita sau una ratata.

Distribuie acest articol

66 COMENTARII

 1. 2. Lovitura de stat inca nu este un fapt consumat. Poate fi oprita. Suntem in fata unei tentative de lovitura de stat. Depinde de noi toti daca ea va fi una reusita sau una ratata.

  Cum?

  • Ceea ce e facut PDL-ul in opozitie fiind pina acum se numeste TRADARE. Si ce se intimpla acum a pretul tradarii de catre PDL nu numai a Presedintelui Basescu dar si a Romaniei moderne si tinere.

   Lovitura de stat la care asistam acum e de fapt lovitura prin care baronii isi iau justitia inapoi sub control. E lovitura prin care Romania e re-adusa pe matca veche a balcanismului si feudalismului oriental.

  • Ceea ce spune domnul Dragos Aligica este exact. Ce se poate observa ,e ca forta fara nici un drept primeaza in fata legii,argument ca ne aflam in fata unei lovituri de stat. Sa nu facem greseala de a nu crede ca-i lovitura de stat.Este lovitura de stat! Nu incape indoiala.Sa nu zicem ca dracul nu-i asa de negru. Ba da!Dracul e negru ca tusul din cap pina-n picioare desi uneori nu pare.Dar sa raminem calmi si lucizi.

  • Domnule profesor Aligica,
   N-am de unde sti ce-i invatati dvs pe studentii de la Universitatea Mason, dar va provoc, ca simplu nepolitolog ce ma aflu, sa acceptati un test: eu va voi furniza un studiu de caz, pe baza evenimentelor aflate in curs in politica romaneasca (in exact acelasi spatiu pe care l-ati folosit pentru articolul de mai sus: 4.514 caractere); dvs veti pune alaturi articolul de mai sus si le veti livra pe amandoua studentilor de la Mason, cerandu-le sa analizeze textele si sa decida pe baza lor daca „aceasta este sau nu este o lovitura de stat”.
   Dincolo de asta, insa, intrucat ma indoiesc ca veti accepta provocarea, fie si numai pentru ca n-avea prea curand drum pe la Mason, ma incumet sa va sugerez cateva teme de reflectie, pentru iminentele dvs articole viitoare:
   1) Constructia institutionala a dlui Basescu este mai curand un stat de drept ori un stat clientelar si mafiot?
   2) Prin ce este mai benefic si prin ce este mai nociv „statul de drept al dlui Basescu” prin comparatie cu „statul de drept al dlui Iliescu”? (Nu este o intrebare retorica, chiar as vrea sa aflu raspunsul dvs.)
   3) Faptul ca dl Basescu a demantelat „statul de drept al dlui Iliescu” il absolva pe actualul presedinte de responsabilitatea privind modul aberant in care functioneaza propriul sau „stat de drept”? (Va rog sa observati ca nu pun in discutie daca dl Basescu este bine intentionat. Merg pe mana dvs si accept, fie si de dragul exercitiului teoretic, ca dl Basescu este deasupra oricaror banuieli.)
   4) Daca „statul de drept al dlui Basescu” este nociv (aici va rog pe dvs sa acceptati un exercitiu teoretic), dat fiind contextul institutional popriu acestui gen de stat, vedeti alta cale de a demantela constructia actuala altfel decat prin „violenta simbolica si politica”?
   5) Daca, pana la aceasta ora, cel putin, „violenta” demolatoare a operat exclusiv prin mijloacele institutionale curente, puteti sustine in continuare ca asta este o „lovitura de stat”? (Aici, Dan Tapalaga o spune chiar mai frumos decat dvs: „Intr-o democratie originala, pana si loviturile de stat devin perfect legale”. Sa-l scuzati, insa, si el tot nepolitolog este.)
   6) Daca a uza de „violenta simbolica si politica” prin mecanisme institutionale legitime este totuna cu o lovitura de stat, atunci a invita oamenii sa iasa in strada ca sa blocheze mecanismele institutionale (apropo, prin ce fel de violenta?) ce nume poate sa poarte?
   7) Credeti, dle profesor Aligica, ca este ok sa amesteci si sa substitui dibaci – chiar si intr-un articol de blog, altminteri sustinut discret cu cartea de vizita academica – fragmente de manual cu retorica discursului politic, constatari empirice cu umori si fapte cu ipoteze si scenarii?

   • Ma scuzati dar amestecati observatii dispiate, unele mai pertinente altle mai putin, unele de substanta, altele stilistice solicitandu-mi sa reactionez. La ce?
    Pot sa fiu de acord cu toate punctele dv. Dar nu inteleg care e teza in discutie.
    Eu pot sa va dau dreptate desi, ca majoritatea celor care adopta pozitia dv, se pare ca nici dv nu ati citit primul paragraf al articolului meu sau nu l-ati inteles.
    Bun. Aveti drepatate. Asa este cum spuneti. Si?
    Nu e lovitura de stat. Atunci ce e? Este demantelarea statului lui Basescu si inlocuirea cu statul lui Voiculescu.
    Daca asta este miza discutiei, eu conced: aveti dreptate.
    Mai e ceva ce vreti sa clarificati?

    • Dle profesor, sunt magulit ca imi dati dreptate, desi nu asta era problema mea. Daca n-as fi crezut in argumentele mele, n-as fi scris acel comentariu. In schimb, modul in care imi dati dreptate fara rezerve si fara contraargumente ma nedumereste.
     Daca vorbiti serios, atunci de ce ati mai scris articolul ? De ce va aliniati la propaganda centrata pe „lovitura de stat”? De ce va puneti reputatia in joc pentru o cauza pe care o gasesc macar dubioasa?
     Iar daca nu vorbiti serios, atunci – ah, touche… In fine, este dreptul dvs sa fandati la modul asta, la urma urmei.
     Poate ca am folosit prea multe cuvinte, incat nu se mai vede atat de lesne ceea ce am vrut sa transmit. Mi s-a mai intamplat. OK, daca eu trebuie sa ma explic (mi se parea ca nu asta este conventia, dar ma rog), atunci o sa incerc sa ma explic:
     1. As vrea sa nu ma dezamagiti. V-am citit destul de multe articole si le-am apreciat. Cand vad semnatura dvs, de regula, citesc ceea ce ati pus sub ea. Ma intereseaza pozitia si argumentele dvs, iar mai nou constat ca a ajuns sa ma intereseze si reputatia dvs., de aceea va indemn cu sinceritate s-o protejati mai bine. Nu este nici o urma de ironie in asta, va asigur. Pur si simplu, am anumite pretentii de la dvs, in virtutea faptului ca va puneti in pozitie de formator de opinii, la care, pana zilele astea, aderam cu placere. Ca un detaliu, cu Dan Tapalaga, de pilda, nu incerc sa conversez, nu pentru ca n-ar merita, ci pentru ca nu vad rostul.
     2. In stricta legatura cu considerentul de mai sus, replica dvs, in care ghicesc oboseala si amaraciune, imi transmite o singura informatie suplimentara, anume ca anularea proiectului Basescu ne-ar transporta direct in proiectul Voiculescu. Dle profesor, recunosc ca aici m-ati surprins; nu m-as fi asteptat sa va asezati atat de imprudent pe acest cliseu. Apoi, ma surprinde imprudenta cu care jucati intr-o logica binara (da-nu, alb-negru, 1-0, daca nu Basescu, atunci Voiculescu). Poate ca ati sarjat, dar daca nu acesta este cazul, atunci as vrea sa-mi explicati, la modul serios, ce-i cu proiectul Voiculescu. Nu am cunostinta de vreo descriere serioasa a ceea ce sta in spatele acestui cliseu, deja atat de tocit, incat tinde sa iasa din uz.
     3. Ma intrebati ce vreau de fapt (sau cam asa ceva). Dle profesor, chiar as vrea sa luati in considerare cateva teme si sa vorbiti despre ele, serios si degajat de umori. Va vad in transeele militiilor intelectuale care apara democratia de lovitura de stat. N-am reusit, pana azi, sa inteleg cum i-a putut seduce dl Basescu pe domnii si doamnele din transee; dar sper sa cuprind si chestia asta intr-una din zile si, daca se intampla minunea, promit sa scriu o carte, pe care am s-o dedic dlor Plesu, Liiceanu & Co (pe care, altfel, ii pretuiesc foarte mult, de unde si stupoarea mea).
     4. Ma intrebati care este teza mea. Am crezut ca se vede cu ochiul liber si nu mi-am inchipuit ca ar fi important pentru dvs sa detaliez. OK, cred ca proiectul Basescu este esuat. Nu mi-a inspirat niciodata incredere, pentru simplul motiv ca nu cred in despotismul luminat; daca de la Platon si pana in 1989 asta putea fi o speranta legitima, azi nu avem nevoie de asa ceva. Pentru intelectualii din transee, a adera la proiectul asta mi se pare a fi o dezertare de la misiune. In al doilea rand, un asemenea proiect este cu atat mai putin credibil atunci cand ar urma sa fie pus in opera de un personaj cu profilul, biografia, gasca si cazierul scris si nescris al dlui Basescu. Recunosc dlui Basescu un singur merit – ce-i drept, imens: a pus pe butuci un sistem bolnav, fortandu-l pana la acolo unde a inceput sa crape din toate incheieturile. Dar asta este singurul lucru la care se pricepe dl Basescu, iar misiunea lui trebuia sa se incheie demult. N-am sa insir aici cat rau a facut dl Basescu democratiei pe care pretinde ca o serveste; presupun ca ati bagat si dvs de seama. Fapt este ca a-l angaja pe dl Basescu sa ne salveze statul de drept cred ca a fost cea mai riscanta intreprindere de dupa 1989 (de-asta v-am si sugerat o paralela cu „statul de drept al lui Iliescu”, curios sa vad cum punctati dvs diferentele dintre TBC si cancer). In concluzie, cred ca dl Basescu trebuie sa fie concediat de urgenta; sper, cu cat mai putine vanatai pe epiderma „statului de drept”. Si trebuie sa incercam un nou proiect. Care va fi acela si de unde il luam, vom vedea – este o alta discutie. In orice caz, reconstructia, cred ca trebuie facuta cu mijloace democratice, cu Parlamentul in rol principal, bun si rau totodata, asa cum este, si nu impotriva Parlamentului. Nu peste noapte, fiindca nu este posibil si este chiar periculos sa arzi etape, ci in timp, cu curaj si perseverenta. Nu din transee, aparand un bunker in care nu stim niciodata ce se intampla de fapt, ci castigand teren, pas cu pas, dincolo de propriile noastre limite. Miza este in fata noastra, apropo, dle profesor.
     Si, ca sa inchei, mi se pare a fi o ingrozitoare dovada de neputinta ca ne cramponam de un proiect avortat, ca si cum nu mai suntem in stare sa generam ceva mai bun si, in general, altceva.

 2. asta e mineriada in toata regula, dar cu altfel de bate! ciobanul de la psd si cel de la pnl „Mări, se vorbiră, Ei se sfătuiră/ Pe l-apus de soare/Ca să mi-l omoare”… nu de alta, da’ tot se laudase Base ca nu l-a infrant sistemul :(

 3. Eu nu vad decat 2-3 site-uri internet si b1tv.. care mai zvacnesc …
  suntem buni la comentarii si articole si in rest ..? 5 afise de protest in plenul parlamentului?? ha …
  Spuneti ca faptul nu e consumat si poate fi oprit …CUM? caci daca „solutia salvatoare” e doar in „contactele’ lui MRU…sau in ‘coerentizarea” PDL si MRU… ma cam indoiesc ..
  In fapt nu vad decat ca atat PDL cat si MRU stau cuminti in banca lor si nu zic nimic… cu exceptia a 2 -3 emisiuni b1tv..
  Degeaba scrie presa internationala de plagiatul lui Ponta .. caci pe dansul asta nu-l deranjeaza cu absolut nimic si ma indoiesc ca vreun om politic marcant din exterior se va amesteca in balciul nostru.
  Cam asta vad eu.. dar sper ca ma insel si ca cineva are o solutie

 4. În ceea ce se scrie aici nu este nici o fărâma de alarmism ori pripeală, dimpotrivă este o analiza calmă şi lucidă, a cărei concluzie nu poate fi decât una singură: este o lovitură de stat.

  Baza acestei lovituri o constituie atacul direct la Curtea Constituţională, nu doar în atribuţiile ei ci, fapt infinit mai grav, în stabilitatea compoziţiei.

  Membrii CCR sunt inamovibili. Inamovibilitatea magistraţilor este intangibilă şi constituie un stâlp al statului de drept. De multe ori, la adăpostul inamovibilităţii, magistraţi corupţi ori înfeudaţi au distorsionat actul de justiţie. Cu toate astea, inamovibilitatea n-a fost până acum niciodată atacată, ea fiind garantia independentei de ansamblu ajutitiei.

  Un atac la inamovibilitatea membrilor Curţii Constituţionale este o încălcare gravissimă a Constituţiei, reprezentând prin ea însăşi temei suficient pentru urmărire penală, dacă ea vine pe cale administrativă. Or, ordonanţa de urgenţă, ca act guvernamental, nu se poate sustrage controlului de constituţionalitate. Curtea Constituţională are a se pronunţa asupra conformităţii constituţionale a actelor guvernamentale ce intenţionează s-o lezeze.

  În reacţia coerentă şi hotărâtă a opoziţiei politice şi civice îmi pun puţine speranţe, aşa cum se prezintă aceasta, găunoasă şi autoreferenţială.

  Instituţiile statului care încă mai funcţionează trebuie să dea o replică viguroasă şi rapidă încercărilor de lovitură de stat ale unor marionete politice iresponsabile ca d-nii Antonescu şi Ponta.

  • Cred ca minimizati sau ignorati motivul schimbarii Avocatului Poporului

   ‘Or, ordonanţa de urgenţă, ca act guvernamental, nu se poate sustrage controlului de constituţionalitate.’

   Si din Constitutie:

   ART. 146 d) hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial; exceptia de neconstitutionalitate poate fi ridicata si direct de Avocatul Poporului

  • Nenorocile vin in grup si in caul de fata avem un guvern si un parlament ordinii de drept.
   Orice lege poate sa fie schimbata,inclusiv legea care guverneaza CCR pentru a reduce competentele sale…

   Cum spuneam nici o nenorocire nu vine singura…

 5. La 18 la Universitate!

  Lasati petitiile, analizele, blogurile. Pentru cine ii este draga libertatea: ne vedem mai tarziu!

 6. O lovitura de stat presupune inlocuirea unui regim cu altul prin actiuni ce nu se regasesc in constitutie. Ori suspendarea unui presedinte e un mecanism democratic, conform constitutiei. Nici nu poate fi vorba ca o suspendare = lovitura de stat atunci cand ea trebuie confirmata de popor.

  Avand in vedere ca Basescu la ultimele alegeri prezidentiale a luat doar ~50% din voturi, iar la ultimele alegeri PDL a iesit in mare pierdere, poate ca vointa populara, adevarata care conteaza intr-o democratie, e sa avem un alt presedinte.

  • Tot cu schimbarea unui guvern au venit si comunistii in 9 martie 1945 la putere si tot prin „mecanisme conform constitutiei”
   Daca schimbarea Avocatului Poporului, Presedintilor camerelor Parlamentului in contradictie cu regulamentele in vigoare, schimbarea directorilor de la Radio si TVR, revocarea comisilor care s-au ocupat de cazurile de plagiat a membrilor guvernului, revocarea judecatorilor inamovibili ai CCR si actiunea de suspendare a Presedintelui tarii legitim ales fara niciun motiv real nu vi se par suficiente motive care sa justifice o tentativa de lovitura de stat si de schimbare a structurilor democratic alese cu altele impuse atunci sunteti o cauza pierduta…

  • Cum sa instaurezi dictatura – Ghid practic

   Intr-adevar, nu este lovitura de stat, este instaurarea dictaturii.
   Si Hitler a ajuns la putere tot prin mecanisme democratice. Democratia functioneaza doar atat timp cat cele trei puteri din stat (legislativa, executiva si judecatoreasca) se controleaza reciproc, sanctionand excesele celorlalte. Atunci cand puterea judecatoreasca este controlata politic, drumul spre dictatura este netezit. Tocmai aceasta este miza cea mai mare a USL-ului. Pasii care urmeaza:

   1. Schimbarea compozitiei Curtii Constitutionale, cu scopul de a fi controlata politic.
   2. Demiterea lui Traian Basescu (care are atributii in numirile din justitie).
   3. Controlarea DNA prin inscaunarea unei conduceri care sa raspunda la comenzi politice.
   4. Controlarea Parchetului General prin inscaunarea unei conduceri care sa raspunda la comenzi politice.
   5. Schimbarea constitutiei si legislatiei in asa fel incat sa se asigure consolidarea dictaturii.

   Heil USL !

   • „Democratia functioneaza atita timp cit cele trei puteri in stat (legislativa,judecatoreasca.si executiva) se controleaza reciproc”Acum ce vedem ca se intimpla?Guvernul usl(putere executiva) controleaza Parlamentul(putere legiuitoare)Deci doua puteri(cea executiva si cea legiuitoare)s-au unit ca sa zdrobeasca puterea judecatoreasca(ICCJ,CCR,AVOCATUL POPORULUI)Ce-nseamna asta?Instaurarea dictaturii in curs si lovitura de stat in fapt.

  • Democratia inseamna impunerea vointei unei majoritati dar NUMAI RESPECTAND PRINCIPIUL SEPARATIEI PUTERILOR SI A RESPECTARII CONSTITUTIEI! In alta ordine de idei, presedintele POATE fi suspendat DOAR daca incalca grav Constitutia! Daca o lege sau chiar Constitutia este nedreapta sau contrara vointei majoritatii, asta nu inseamna ca pot fi incalcate. Ele pot fi schimbate. In Constitutie este stipulat ca deciziile CCR sunt GENERAL OBLIGATORII! Imi pare rau ca nu sunt din Bucuresti sa ies in strada pentru apararea democratiei, dar cred ca ar trebui sa sugeti o lamaie si sa iesiti si alaturi de PDL joi.

  • Nu este vorba de suspendarea lui Basescu, ci de faptul ca institutiile statului de drept sunt atacate si „neutralizate”. Anularea controlului de catre societate este preludiul dictaturii, si, din acest punct de vedere, este o incercare de schimbare a oranduirii: democratia (asa cum o avem, dar mult imbunatatita in ultimii ani) cu dictatura (unde actiunile guvernului au o caracteristica autoritara, de pura vointa politica, in loc sa fie facute in concordanta cu legile si limitele lor).
   De asemenea, nu vad nicio urgenta ca presedintele sa fie suspendat. Daca intr-adevar poporul o cere, atunci va avea posibilitatea sa se exprime prin vot in 2014. Nu poporul nu mai are rabdare, USL-ul nu mai are rabdare, iar dintre ei cei mai nerabdatori sunt Crin Antonescu si Dan Voiculescu. Observati va rog ca sunt 2 personaje care nu au o importanta semnificativa in spectrul vizibil al puterii, dar sunt foarte „importanti” in planul underground al aceleiasi puteri. Vointa lor se manifesta prin actiuni oculte, in timp ce Ponta este varful de lance, partea vizibila.
   Nu sunt multumita de atitudinea PDL. Dl. Blaga este mult mai vocal de cand a fost ales, dar pare singur si oarecum stangaci. Nu e cazul sa ne intrebam acum daca el este omul de care avem nevoie sau daca este mult difrerit de cei cu care este acum in „razboi”, este pur si simplu singurul pe care il avem, pe partea partidelor, care poate instrumenta niste actiuni de raspuns.
   Presedintele Basescu este de data asta limitat in actiunile sale, pur si simplu nu mai are suficiente parghii de actiune. O acuzatie de plagiat, o sesizare la CCR, cam atat. Cumva, este in corzi, si chiar daca mai scoate dosare, corul USL este prea asurzitor. In plus, ar trebui ca USL sa aiba bun simt ca sa reactioneze normal la asemenea acuzatii ca cea de plagiat. In schimb, ceea ce fac este sa ignore pur si simplu problema si sa faca zgomot pe alte teme.
   Initiativa civica a lui MRU pare ca se coaguleza extrem de incet. Nu se va lansa decat in aceasta sambata. De ce asa tarziu ?! Pana atunci, lovitura de stat se va fi si intamplat. In plus, MRU n-ar fi trebuit sa astepte infiintarea asociatiei. Ar fi trebuit sa organizeze mitinguri si adunari deja, sa explice planul lui de viitor, sa se intalneasca in strainatate cu toti aceia care ar putea sa ia atitudine (membrii PE, prim-ministri, membri ai administratiei SUA, oameni pe care ii stie de pe vremea cand era ministru de externe si prim-ministru). Trebuie tras un semnal de alarma extrem de serios, iar sprijinul extern trebuie antrenat. Un interviu la B1TV este MULT prea putin.
   In final, Noua Republica pare sa devina mai vizibila, este cu un pas inaintea asociatiei MRU, dar doar cu un pas. Nu cred ca pot avea vreo influenta semnificativa in viata politica pana la alegeri fara sa se alieze cu restul fortelor de dreapta, dar aceasta alianta se misca prea incet.
   Situatia nu arata bine deloc.

 7. „Lovitură de stat = act de violare a constituției stabilite prin care un grup de persoane preia cu forța puterea într-un stat,”Citatul este din DEX. Care sunt argumentele autorului pentru lovitura de stat despre care vorbeste in articol?

  • Revocarea membrilor CCR contrar imovabilitatii prevazute in Constitutie, schimbarea Presedintilor Camerelor Parlamentului, suspendarea Prededintelui democratic ales fara motivatie legala si noua lege a Recensamantului ce contravine Constitutiei nu intra la actul de violare a Constitutiei?
   Sau e viol doar daca se vede si sange si daca e cu prezervativ e ok?

 8. Prietene, las-o naibii de treaba ca e penibila. Am citit si eu maretul plan in 7 pasi. Problema e ca, din partizanat politic evident, lipseste pasul al 8-lea. Adica consultarea populatiei prin referendum.

  Ori de lovituri de stat in care populatia este consultata democratic eu nu am mai auzit :). Acum eu inteleg ca incercati sa va aparati intre voi, ca ati prefera sa ramana in posturi „prietenii” vostri, dezvaluitorii de plagiate in Nature, oamenii de cultura (ICR-isti de vaza) Valeriu Stoica si Funeriu dar si alti sinecuristi da’ nici chiar asa. Cadeti in ridicol!

  Statul democratic nu este egal cu prietenii domnului Basescu plasati strategic in puncte cheie din societatea romaneasca ori la protestele din iarna oamenii asta au cerut „Jos Basescu!”

  PDL-ul e in opozitie si trebuie sa treaca si de facto in opozitie. Live with it! Nu poti sa fii in opozitie dar sa ai si sefii de camere ai parlamentului, sa conduci si procuratura, sa ai oameni fideli si in CCR (apropo cand se intampla asta nu mai strigati nici un portocaliu „atac la democratie” si vi se parea normal sa se voteze pana iese cine trebuie)

  http://www.cotidianul.ro/anastase-nu-vrea-sa-recunoasca-victoria-lui-valer-dorneanu-pentru-ccr-116077/

  si in CNATDCU si cam peste tot unde se poate bloca o guvernare. De servicii secrete (alea cu ascultatul telefoanelor adversarilor incomozi) nici nu mai vorbesc.

  Dar nu e nici o problema. De ce insista PDL-ul sa conduca in continuare Romania avand ca fatada un guvern USL legat de maini si de picioare de aia o sa fie tavalugul votului mai mare in toamna. Mare mirare daca mai intrati in Parlament.

  • @ Gigi Kent,
   scuze, mai trage un fum, dar treci undeva la umbra.
   Unde a scris dl Aligica despre portocalii?
   Omule, daca te uiti in jur observi ca este un atac tip lovitura de stat la institutiile democratice.

   • Pai pasul opt poate sa lipseasca de acuma de tot . Unde scrie de referendum ? In constitutie ? Pai acolo scrie si de inamovibilitatea judecatorilor CCR , de cine reprezinta tara pe plan international si alte lucruri optionale pentru USL . Aici e buba . Acolo zice de durata mandatelor , hai sa le faca ei prin OUG de 10 ani cu prelungire automata …

    Daca era vorba doar de suspendare se putea face la fel ca in 2007 iar boborul l-ar fi dat jos pe „tiran” spre deosebire de atunci dar ei vor sa instaureze altceva profitand de valul de prostie ce a cuprins tara …

    Ce nu stiu infractorii aia e ca nimeni nu o sa finanteze o Romanie izolata , nivelul de trai va scadea catastrofal in 2-3 ani si or sa se trezeasca cu o revolta populara autentica , care se poate sfarsi cu morti … de ambele parti .In pielea unui USL-ist nepuscariabil eu n-as risca .

    • Cand spun ca dl Zegrean este fost membru PDL este o informatie (nici macar atac) la adresa domnului in cauza nu a Curtii Constitutionale.

     Cand spun ca Iulia Motoc este incompatibila pentru ca magistratii pot fi doar cadre didactice iar dansa vine si spune ca nu indeplineste functii publice si nu este remunerata (adica explicatia e pe langa subiect) este o semnalare a unei incompatibilitati individuale nu un atac la adresa Curtii Constitutionale. La fel si cu celalalt domn judecator (imi scapa numele).

     Problema e ca brusc o arma care a fost folosita intensiv pana acum de o parte (portocalie) a vietii politice brusc a fost indreptata impotriva lor. Si nu le convine. Pentru ca nu mai sunt titularii „dezvaluirilor pe surse”, „dosarelelor”, „mapelor profesionale”, sugestiilor tip „cine, Porumbacul?” O tot ardem cu „plagiatul” lui Ponta dar cand vine vorba despre plagiatul lui Kovesi e liniste totala. Sa inteleg ca nu conteaza daca primul procuror al tarii a furat ci numai Prim Ministrul? Din acest motiv nu exista nici un pic de credibilitate in aceste demersuri. Dubla masura.

     Deci sa nu mai confundam persoane cu institutii. Deocamdata nu a s-a intamplat nimic si probabil nici nu se va intampla nimic la nivel de Curte Constitutionala. Justitia e la fel de independenta ca si acum 2 luni. CSM-ul e la locul lui.Doamna Kovesi si dnul Morar slava domnului sunt vesnici. La fel si adjunctii lor reconfirmati.

     A fost identificat singurul exemplar din opozitie care era la butoane pana de curand – Geoana. Chiar si dupa ce acesta a fost revocat de PSD pozitia trebuia sa revina tot PSD-ului insa nu a mai tinut nimeni cont de reguli. Atunci nu era atac la democratie si la institutiile statului?Cand un partid de 30% in 2008 si de 15% in 2012 detinea absolut toate parghiile din stat? Absolut totul?

     Cand se va intampla ceva vreo schimbare anormala (atentie sa fii constatat incompatibil nu e ceva anormal) la nivelul Curtii Constitutionale, cand se va sari peste pasul 8 (referendumul) atunci o sa ies si eu in strada. Pentru ca dincolo de incalcarea Constitutiei care e un fapt foarte grav tin neaparat sa mai pun stampila inca o data pe Basescu ^_^

  • Nu ai auzit de lovituri de stat in care populatia a fost consultata democratic? Asta ti se trage de la faptul ca nu ai citit destul ca sa te poti pronunta pe o anumita tema! Este adevarat ca la A3 nu va explica cat au fost de populare, de exemplu, loviturile de stat ale lui Carol II si ale lui Napoleon III care au condus mai ales prin referendumuri. Mai citeste!

  • Ce usor se uita. Sau se uita voit…
   Pana in iarna USL a fost in opozitie dar l-a avut pe Geoana sef peste Senat! Si l-au dat jos singuri. Altfel nu a indraznit nimeni sa se atinga de el.
   Dar hei, asta s-a intamplat pe vremea cand se respecta legea in tara asta…

  • Aberezi gigele, ai o gandire tipica de comunist care mimeaza ca intelege democratia si este capabil sa combata logic, dar nu reusesti sa demonstrezi decat un mod de gandire gaunos. Te contrazici singur, dupa logica ta in timpul guvernarii PDL, PSD nu a fost in opozitie pentru ca presedintele senatului era chiar Mircea Geoana presedintele PSD. Atunci nu strigai ca PSD sa se retraga in opozitie! Asta este numai un exemplu din gandirea ta gaunoasa.

 9. Credeti ca cei de la PSD vad asta ca pe o lovitura de stat ?! Eu cred ca pentru ei nu e decat o modalitate un pic fortata de a-si regla conturile cu Basescu si cu PDL. Ei au inteles, tot de la noi, ca le este permisa orice metoda. Pentru ca NOI urlam impotriva lui Base, noi radeam de Funeriu, noi injuram peste tot PDL….Si nu fara motive. Dar asta „le-a dat nas” uslasilor. Cine-i poate potoli acum, cand spun ca ce fac sunt actiuni legitime dorite de romani ?! Nu vi se pare ca suntem in situatia lui Petrica si lupu ?! S-a strigat pana mai ieri ca vine lupul Base si astazi, cand este cu adevarat pericol, nu ne mai baga nimeni in seama… O sa ne calce pe gat Ponta, razand, asa cum face de vreo saptamana. Acesta e neo-securismul. Luati acum pe saturate, ca cei care au vrut, in prostia si lacomia lor, sa mai repare cate ceva in tara asta au fost fugariti cu pietre. Tot de noi, „intelighentia” care scriem frumos, ne indignam frumos, impresionant chiar, gasim papioane pentru proteste, avem tonner pentru ghilimelele lui Ponta…. Arestarea lui Nastase or sa o plateasca, cu varf si indesat, toti cei care s-au bucurat. Adica romanii. Va promit Ponta si ai lui.

 10. nu faptul ca ar putea disparea base sau pdl ma ingrijoreaza. Dar Ministrul de Externe este un declarat si practicant PRO RUS !

 11. Nici nu stiti ce satisfactie am sa va vad pe toti basistii cum va consumati si va agitati. In sfarsit v-a venit randul.

  Sanatate

  • ne-a venit randul la ce prietene ? te bucuri ca senatorul voicu, voteaza azi ? ca nastase va putea fi achitat ? ca antonescu se poate proclama rege ? ce treaba are basescu cu toate povestile astea ? ala macar avea un dram de bun simt si atentie in privinta modului in care ar fi privit din afara. astia fac pishu pe noi toti, incluzandu-te pe tine, fanul lor infocat !

 12. Nu e nicio lovitura de stat. Baietii fac asta pentru ca le permite constitutia si legile tarii. Ce uimeste este rapiditatea si eficienta cu care se misca, dar dupa atatia ani de experienta cam stiu ce au de facut. PDL -ul nu a fost in stare sa schimbe constitutia si legislatia in asa fel incat reintoarcerea la perioada fanariota sa nu mai fie posibila.
  Acum asteptati tot de la mine, talpa tarii sa ies in strada. N-o s-o fac. Sa iasa aia care s-au imbuibat atata amar de vreme si nu au modernizat Romania.

  • Suspendarea presedintelui sau nu e subiectul de discutie aici. Asa cum a spus cineva, deiterea presedintelui nu poate fi facuta decat prin vot popular.
   Ingrijorator e ca vor sa intre cu buldozerul in CCR. Nimeni nu face asta nicaieri. Va imaginati asa ceva intamplandu-se in State sau in Germania? CCR e gardianul si garantul constitutiei. Rau, prost cum e, acest organism trebuie respectat. Daca vrei sa schimbi ceva, schimba constitutia si atunci poti schiba si rolul CCR si cum se numesc judecatorii respectivi.
   Judecatorii aia sunt inamovibili pe tot mandatul lor de 9 ani spune legea. Cand i-au numit PSD a fost de acord cu ei. Nu poti sa vii in mijlocul jocului sa schimbi regula. Cred ca de asta tine lovitura de stat.
   Orban in Ungaria a facut la fel cu curtea constitutionala si banca nationala si ati vazut ce si-a luat-o din partea FMI si UE. Acum e la sub 20% in Ungaria si va fi dat jos desi castigase cu peste 66% alegerile. Leul nostru deja a luat-o in jos azi. Ce vor sa faca Ponta si Antonescu? Pe mine nu ma intereseaza lupta lor cu Basescu, dar daca ei duc cursul leului in jos asa incat eu nu mai pot plati rata ies in strada. Totul are o limita. Sa nu o treaca ca pot deveni minet antiuslamist si ca mine sunt multi.

 13. Democratia nu este despre PDL vs USL. Democratia este despre cetatenii care controleaza statul si impiedica tirania.
  In ultimele luni mai mult ca oricand un partid – USL – a inceput sa acapareze brutal institutii ale statului si sa submineze alte institutii. Din pacate, in ciuda propagandei mincinoase care ne este prezentata la televizor si in presa, nu vorbim despre luptele intre PDL si USL, ci despre acapararea intregii puteri de catre un partid sau mai multe. Atat.

  Acum sa vedem contextul:
  – Europa este in pragul dezmembrarii dupa 4 ani de criza economica si politica.
  – America este la pamant dupa 5 ani de criza economica si politica.
  – In Rusia a avut loc o rocada la varf – unde a avut loc o alternanta intre 2 amici: Putin si Medvedev.
  – cele 2 grupari din parlamentul european din care fac parte PNL si PSD au sprijinit comportamenul USL de pana acum si impiedica o dezbatere pe tema atacului USL impotriva statului de drept si a cetatenilor; ar fi de mirare daca Rusia, pe de o parte si Socialistii/Liberalii europeni, pe de alta, nu ar fi stiut foarte bine care este planul si nu ar fi girat pentru el
  – nu-mi este clar in ce masura lovitura de stat de la noi are legatura cu scutul american ce urmeaza a fi instalat (sa nu uitam de recentele acuzatii de prostitutie din zona, aparute nu tocmai intamplator).

 14. Se tot aduce argumentul cu schimbarea judecătorilor de la CCR ca dovadă a loviturii de stat. A fost schimbat vreun judecător?

  Remarc încetineala cu care USL preia puterea. Au trecut două luni de la investirea guvernului Ponta și ei încă se mai chinuie să schime oamenii fostei puteri. Nu prea au fost pregătiți să preia guvernarea, căci dacă ar fi fost, iar fi schimbat pe toți în prima săptămână.

 15. Din momentul cand leul va incepe sa cada, si asta se va intampla de maine, cei care se bucura acum se vor „bucura” si mai mult; ca asa sunt retardatii, se bucura chiar si cand ar trebui sa urle de durere. CCR( 5 judecatori numiti de PSD) a sesizat deja institutiile europene. In fruntea lor Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, prietenii lui Iliescu, toti 3 niste pupincuristi si basisti ordinari :)

  • Am citit si comunicatul ambasadorului american, mai ales partea cu „consecintele financiare” Dar credeti ca Ponta sau Antonescu se-ncurca de niste miliarde pe care le va pierde Romania sau macar inteleg ce ne asteapta economic? Din pacate tot amaratii, din care multi i-au votat vor primi nota de plata… Cat despre statul de drept, asi dori ca Dna. Pippidi, marea vestala a societatii civile sa le explice cate ceva pupililor ei preferati si in special „admirabilului tanar” Ponta.

 16. prima lovitura de stat,a lui iliescu si comunistilor sai a purtat numele de revolutie si credeti-ma am fost acolo..in timisoara,in 20 dec. toti strigam iliescu presedinte,asa se striga din balconul operei,dar toti ne intrebam ..cine este iliescu? aveam 29 de ani…viitorul era roz…acum la 52 fara servici si un viitor negru asist la o alta lovitura de stat..a neocomunistilor crescuti la scoala celor care ne-au manipulat atunci…rosi de ura si invidie de ambitii prostesti si parvenire plini de nesimtire ,minciuna si tupeu lucruri care nu au nici o legatura cu guvernarea si binele unei tari dezamagirea noastra ESTE CU ATAT MAI MARE cand vedem pentru cine si ce ,au disparut atatia oameni iar eu personal am un mare dezgust

 17. I am deeply concerned about any attempt to threaten the independence of Romania’s democratic institutions. Manipulation or threats to your institutions particularly your courts will not only be of concern to our government but to the way Romania is viewed by financial markets. We have had unfortunate experience in the United States with „court packing” when President Roosevelt tried to change the composition of our Supreme Court when he became unhappy with some of its decisions. These acts were universally condemned. It was a dark day in an otherwise great presidency and it will be a dark day in Romanian history if the same comes to pass here.

  Ambassador Mark H. Gitenstein

  (http://romania.usembassy.gov/policy/remarks/amb-07032012.html )

 18. vat-i in tors deunde at-i plecat.si ati ajuns tot acolo
  sau mai bine zis in 1962 sa terminat colectivizarea.
  la comunisti nu le plate nnumai sa adune productia in gramada.
  casa poata lua cat vor ei.si voua sa va daie ce vor ei..
  hala democratie.!

 19. Romania are nevoie de un Augusto Pinochet, nu de protestatari pasnici, civilizati, iesind in strada cu voie de la politie si cu flori pentru jandarmi.

  Cu comunistii si cu criminalii nu se poate comunica decit intr-un singur fel: folosind forta bruta. E singurul limbaj pe care il inteleg.

  Dupa toata experienta pe care am avut-o cu comunistii trebuie sa fim nebuni ca sa ne asteptam ca astia sa respecte vreo lege. Sint infinit mai primitivi, mai rudimentari si mai violenti decit fratii lor, fascistii si nazistii. Sutele de milioane de crime pe care le-au comis incepind din 1917 ne dau dreptul sa postulam ca singurii comunisti care nu pot sa faca rau sint cei morti.

  Armata romana a avut un comportament execrabil, atit in decembrie 1989 cit si in toti anii comunismului, servind interese straine sau ale unor grupari mafiote locale (Dej, Ceausescu). S-a acoperit de rusine, iar onoarea militara a Armatei Romane e vorba de claca. A fost finantata de popor, dar a fost tot timpul gata sa treaca cu senilele peste el.

  Poate ca exista in fruntea armatei macar 10 generali dispusi sa spele, in sfirsit, rusinea care acopera, intr-un strat gros, pietrificat, tot ce inseamna uniforma miliara romaneasca.

  Iar Basescu e comandantul suprem al fortelor armate, nu?

 20. Mi se pare ca se atinge o culme a ridicolului prin cultivarea dublei masuri.
  Cand presedintele a declarat curtea constitutionala „penibila” pentru ca nu i-a convenit un verdict al acesteia – nu-mi amintesc sa va fi vazut afirmand ca se instaureaza dictatura.
  http://www.reporterntv.ro/stire/traian-basescu-critica-curtea-constitutionala-si-spune-ca-este-o-institutie-penibila-update-19-30

  Pana la urma e o realitate devenita banala: cum se schimba majoritatea parlamentara si guvernul, noua putere isi instaleaza oamenii in functii cheie. Asa s-a intamplat cu Conventia Democratica in ’96, cu PSD in 2000, la fel in 2004 si 2008. Ei, ce sa vezi, cand nu sunt preferatii nostri la putere si sunt schimbati oamenii partidului preferat din functii – gata, e lovitura de stat.
  Dl Aligica si ceilalti ca el sunt loviti de amnezie subita, de parca PDL-ul nu ar fi procedat la fel. Acelasi fapt daca il fac altii – e semn de dictatura. Plagiatul lui Ponta e odios, plagiatul lui Kovesi e bun de ignorat. Daca Ponta ajunge presedinte si isi pune fiica agramata (nu stiu daca are asa ceva) europarlamentar, precis dl Aligica va zice ca e din cauza ca Antonescu e un fel de Pinochet. Daca a facut-o Basescu… ei, privim cu ingaduinta treaba, sunt mici derapaje ale democratiei. Dl Aligica atinge prin acest articol culmi ale ridicolului. E usor sa treci cu vederea abuzurile favoritilor politici, si sa denunti fapte de aceeasi natura, ca fiind semne de dictatura.
  Amnezie placuta, dle Aligica.

  • Am solicitat in mod repetat d-lui Herbenciuc sa nu mai imi trimita pe pagina indivizi incapabili sa articuleze un argument. Asta e cel mai bun lucru pe care il puteti da?! Vad ca tot ii trageti pe toate forumurile cu aberatiile de mai sus. Chiar nu aveti un argument inteligent in toata povestea asta? Porniti ditamai lovitura de stat si in mijlocul drumului va treziti ca nu aveti alt argument decat ca e „o realitate banala” si ca pana la urma toata lumea da lovituri de stat dar aplicam dubla masura si stricam imaginea Romaniei…
   Faceti, domnilor, un efort minim de gandire si dati o explicatie minim inteligenta. Nu plecati de la prezumptia ca toti romanii va impartasesc indolenta mentala.

   • Uau… domnule Aligica, Hrebenciuc m-a trimis sa scriu?
    Sunteti la fel de sigur ca si in privinta loviturii de stat?
    M-am lamurit, aici nu e chestiune de argumente… e o chestie de „simt enorm si vaz monstruos”. Adica, dle Aligica, daca cineva are parerea de mai sus, e musai trimis de Hrebenciuc sa scrie? In viziunea dvs sunt asa, un agent al loviturii de stat, nu un oarecare individ cu o parere, buna, rea? Sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungeti la putere daca din ceea ce am scris mai sus ati putut deduce ca m-a trimis Hrebenciuc … Uau… Istoria e plina de intelectuali radicali care vad „dusmanul de clasa” in orice individ cu o alta parere.
    Unde am scris de stricarea imaginii Romaniei? Am zis de dubla masura si atat. Nu ca ar fi OK ce se intampla acum… nu e o realitate banala, e o realitate trista, odioasa, a fost tot timpul asa. Si de aia am considerat ca de fiecare data se schimba gastile. Dar, sigur, sunt agentul individului acela pe care l-am detestat totdeauna… cei care contesta „lovitura de stat” nu pot fi decat agenti acoperiti. Pe ce lume traiti, dle Aligica?

    • Daca nu suteti angajatul lui Hrebenciuc si o faceti din pura pasiune, atunci se schimba lucrurile. Scuze.
     Standarde pentru amploaiati sunt diferite de cele pentru amatori. Aveti dreptate. Dublul standard.
     Distractie placuta pe mai departe!

     • Are dreptate dl sau dna „constitutional” chiar trebuie sa fim platiti de cineva, daca exprimam o opinie contrara ?
      E injositoare tehnica dvs de decribilizare.
      Vorbiti de lovitura de stat fara nici cel mai mic argument. E totatl iresponsabil.
      Spuneti ca dupa toate cirteriile suntam in fata uni asemenea act.
      DAR NU EVIDENTIATI NICIUN criteriu. Cum se face ?
      Poate pentru ca stiti ca sunteti in plin si „amaratean sofism ?

      De unde pana unde schimbarea configuratie puterii in stat, conform majoriatii actuale la guvernare si LEGILOR IN VIGOARE, devine o lovitura de stat ?
      AAAAAAA…pentru ca-l revoca pe dl BLaga ???? Care i-a luat locul din mers dlui Geoana ??

      Nu suntem toti tampiti dle Aligica.
      Menytorului dvs, Dl. stoica i-ar fi rusine de ce debitati.

      • Domnule, deveniti obositori. Suntei capabili sa cititi un text? Dar sa intelegeti ce cititi? Recititi primul paragraf. Daca sesizati in lumina lecturii ca interventia dv de mai sus depaseste binisor limitele stupiditatii pure, reveniti, va cereti scuze si apoi mai vedem. Daca nu sesizati, asta e. V-ati pus singur diagnosticul in mod magistral in penultimul rand al interventiei dv.

 21. este mai mult decat o lovitura de stat la nivelul romaniei.
  este o actiune concertata, a stangii europene, pentru obtinerea puterii de’a lungul si de’a latul europei.
  sedinta celor 13, cu care se lauda dr. viorel tonta, felul in care a fost acceptat si ..mangaiat pe umeri de sefii socialisti ioropeni, prezenta sa, impreuna cu copilotul antenescu, la conferinta socialistilor ioropeni, coroborat cu alte evenimente, petrecute prin ioropa, hollande, cel ce se vrea noul sef al uniunii, fortarea uno alegeri si impingerea dnei anghelina merkel in afara fotoliului de cancelar, etc.
  toate astea, adunate, au dus la un prim pas la schimbarea politicii comunitare, de la cumpatare, la rasfatz.
  grecia a fost un exemplu prost.

  singura iesire, germania sa renunte la euro.
  germania sa se alieze cu marea britanie si nordicii, chiar cu riscul ruperii imperiului.
  bizantzul va ramane in sud.

  spun toate astea, ca sa intelegeti ca sunt putine sanse ca miscarea copilotilor, lovitura de stat, sa fie combatuta cu manie in cantzelariile iorpei, pe calea socialismului.

  stia otban al, ungariei, ce are de facut !

  si totusi, ce cauta antenescu la bruxelles, la sedinta socialistilor ?
  fara pdl, cine mai reprezinta ppe in romania ?
  frunda ?! :)

 22. Nu e vorba decat de nevoia de a pune in functie un Presedinte care va avea o singura misiune: sa semneze decretul de gratziere a lui Adrian Nastase. Nimic altceva. Asta era planul de la inceput, inca din iarna.

 23. Avem datoria morala de a lupta pentu libertate, adevar si o Romanie curata pentru copii nostri. Sa nu ne lasam intimidati si demoralizati de evenimentele “celui mai cinstit guvern al Romaniei dupa ’89″. ROMANIA NU ESTE O CAUZA PIERDUTA !!! Sa iesim in strada civic, respectuos, si sa ne manifestam dezacordul fata de ce se intampla in zilele asta in Romania.

  Scriu din SUA si impresia pe care o am de aici despre ce se intampla in Romania este de un drum direct si repede spre anarhie, ilegitimitate, impostura si nerespectare a legii. Toate atacurile din ultima perioada de intimidare si manipulare sau de-a dreptul desfiintare a institutiilor statului incalca principiile unui stat de drept si nu vor duce decat la degradarea societatii romanesti si a climatului de stabilitate din Romania.

  Nu uitati “Fenomenul Piata Universitatii 1990-2012

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eagH7OvSQEc#!

  http://www.youtube.com/watch?v=iB7DnJtrncg

  Răspunde

 24. Tot ce se întâmplă se cheamă schimbarea administrației. Când oamenii fostei puteri nu au decența să plece singuri, atunci trebuie înlocuiți.

  Când vor câștiga alegerile, portocalele pot reveni în funcții. Se cheamă democrație. Nu a murit nimeni pentru că a stat în opoziție.

  • Draguta,

   Problema este mai grava – nu tine de scaunul pe care sta unul sau altu.
   Problema este legata de democratie, mai exact de moartea ei si uciderea statului de drept unde Justitia face dreptate si este libera! Atentie avem doua elemente.

   Cat despre Basescu imi pare ca si-a informat din aprilie copy-lot-ul ca isi depune demisia daca se modifica constitutia in conformitate cu prevederile costitutiei si exprimate democratic prin referendum-ul anterior! Chiar atat de prosti sunt romanii sa nu isi mai aduca aminte de ce au votat? Chiar nu le pasa?

  • Va sarut mana in mod ideat domnule.
   Scurt, cu bun simt si la obiect.
   DOARE RAU ceea ce spuneti….pentru ca acesta este in esenta adevarul.

 25. Treziti-va oameni buni, lasati lasitatea la o parte si haideti sa ne mobilizam, sa ne vedem in strada sa aparam ceea ce cu mult efort si multe sacrificii am dobandit. Acum cand nu mai sunt un om tocmai tanar, ma gandesc foarte mult la varianta de a parasi tara, de a ma duce si a munci undeva chiar si sub nivelul la care am fost obisnuita dar unde sunt respectata ca OM si nu luata drept cretina sau imbecila de cuplul foarte sudat de putere CRINUT si COPY PASTE, care calca totul in picioare pentru a scapa de la parnaie multi tovarasi care altfel i-ar deveni colegi de penitenciar infractorului Nastase. Dar cum sa raspunda penal Felix care a devalizat statul cu 80 mil de euro si care mai vrea sa ia cu japca si statiunea pomicola de la Baneasa atat cat a mai ramas din ea pe doi lei daca se poate, Sorin Rosca Stanescu alt penal care acum ii consiliaza pe domnii din coalitie dar care are si el multe chiar foarte multe tinichele atarnate de coada, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sarbu, Vantu si multi multi altii. COPY PASTE a uitat ca trebuie sa-si dea demisia dupa ce le-a pus pumnul in gura distinsilor profesori si academicieni care l-au demascat si care sustin cu tarie ca a plagiat , FURAT mai bine zis, acest lucru insemnand ca este pasibil de pedeapsa si in primul rand de oprobiul public. Inca o data treziti-va dragi romani din letargia care ne-a cuprins de atata amar de vreme daca vrem sa mai salvam ceva, daca nu fara suparare ne meritam soarta cu prisosinta.

 26. Salut, am citit articolul. Mie se pare foarte bine scris ca toate pe care le-am citit pe acest site. In lecturii m-am ales cu doua intrebari, ale mele:

  1. Cum putem vorbi de o lovitura de stat atunci cand cei care o organizeaza sunt la putere?

  2. Cat de mult credeti ca ii pasa „frontului extern” de „pucistii” USListi? Celor din afara le pasa de ei, vor ce e mai vine pentru ei. Nu zic sa ignoram le ignoram parerea dar nici sa ne uitam in gura lor. Noi sa decidem ce e bine pentru noi.

  Ciao!

 27. Lovitura de stat nu e impotriva lui Basescu, ci a Constitutiei. Si deja este aproape completa – de cand executivul (nevotat de nimeni, ci numit de chiar Basescu!) a scos prin ordonanta de urgenta Parlamentul de sub control constitutional. Separatia puterilor in stat si rolul curtii constitutionale intr-un stat de drept sunt notiuni pe care actualii conducatori nu o pricep. Ei nu pricep ca fara „checks and balances” (oare care e echivalentul conceptului de „checks and balances” in limba romana?) fiecare putere actioneaza arbitrar si destructiv, si puterea care are in mana aparatul represiv (executivul de obicei) pana la urma le subjuga pe celelalte.

  Restul, suspendari, inlocuiri, etc, sunt formalitati. Basescu e terminat de mult, nu numai datorita lui Ponta, dar si a lui insusi. Modelul incurajat de PDL, de conducrere a unei tari prin ordonante de urgenta, este una din cauzele puciului actual. Din pacate urmasul lui Basescu e si mai si, iar ce va urma va fi o conducere a la Putin-Medvedev, cu anihilarea parlamentului si a justitiei.

  Urmatoarea ordonanta de urgenta va fi suprimarea presei si adunarilor publice, si atunci cercul care sufoca democratia va fi complet. Sper ca un miracol din ceruri sa salveze totusi Romania de la dezastru, desi din 1990 merg dintr-o speranta spulberata intr-alta,

 28. Stimate domn Dragos Paul Aligica,

  Eu de profesie sunt inginer, mie intotdeuna mi-au punctele de vedere lucrurile logice si bine argumentate. Vuieste 2/3 din presa romaneasca cu titlul „Lovitura de stat”.

  Nu gasesc nici o fundamentare logica in articolul dvs, este un amalgam de axiome pe care nu pot sa le iau de bune, m-am uitat la B1, RTV, A3, am ascultat diverse pareri, planul USL mi se pare super-logic si normal intr-o democratie.

  Nu tin nici cu unii din cu alti, dar precum spunea mai sus un alt domn este vorba de dubla-masura. Basescu s-a demonstrat un factor deztabilizator in politica romaneasca fara sa obtina rezultate palpabile economic (nici ca primar, ministru sau presendinte). O majoritate parlamentara numita USL are parghiile necesare sa il suspende. Ce vedeti rau in asta?

  Dupa pararea mea in „planul USL-ului „lipseste ruperea USL dupa indeplinirea obiectivului cu suspendarea. Mi-as dori apoi sa existe stanga si dreapta in politica romaneasca (asa cum as fi normal) adica Partid stanga vs Partid dreapta, iar discutiile si dezbaterile publice sa se axeze pe politici economice. Cu bani si economie stabila se poate obtine si independenta justitiei. Fara bani bagati in resurse umane si infrastructura justitiei nu vad cum aceasta ar putea deveni independenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro