luni, octombrie 2, 2023

Macron, început de campanie. Neliniştile Europei din spatele unei scrisori flamboiante

Puncte cheie:

 • În deja confirmata tradiţie a grandioaselor sale discursuri despre Europa, preşedintele francez Emmanuel Macron a dat startul campaniei electorale pentru alegerile europene din 23-26 mai în stil mare, cu o scrisoare meşteşugită, care ar merita premiată la concursuri (reale sau închipuite) de retorică politică europeană;
 • Şi totuşi, pentru cei învăţaţi să citească în „cafeaua discursurilor” strălucite precum şi în istoria marilor deziluzii politice ale lumii (ca exerciţiu intelectual, puteţi căuta ce discursuri măiastre şi fin şlefuite se rosteau în Europa liberală a anilor 30, inclusiv în Republica de la Weimar, înainte de venirea lui Hitler, şi toate vorbeau numai de bine, de progres şi de speranţe), neliniştile Europei nu numai că rămân valabile, dar sunt şi amplificate de o asemenea scrisoare şi de vulnerabilităţile pe care le ascunde viziunea aparent idilică a lui Macron;
 • Personal, aş fi preferat în aceste momente critice pentru viitorul Europei tonul calm, echilibrat şi moderat al Angelei Merkel, poate mai sec şi mai plictisitor pentru o audienţă agitată cum este cea europeană în prezent, care aşteaptă cuvinte tari şi idei bombastice, dar cu siguranţă mai realist şi mai de încredere, însă la fel de bine ştiu că stilul Merkel nu stârneşte pasiuni şi nu mobilizează mase de exaltaţi, iar în politica actuală ambele mari tabere care se înfruntă, şi liberalii şi iliberalii, au nevoie de exaltaţi, naivi, yesmeni şi aplaudaci (nu de minţi lucide şi critice, care mai mult să-i „încurce”), au nevoie de energie şi spectacol, de furie şi atitudini tranşante, specifice bulelor din reţelele sociale şi comunicării esenţialmente isterice din politica vremurilor noastre;
 • Marea problemă a celor care ridică foarte sus ştacheta expectanţelor este că obişnuiesc să lase în urmă mari, uriaşe dezamăgiri. Iar rezultatele ideilor şi activităţii lor executive propriu-zise favorizează, de fapt, eşecuri viitoare, deschizând poarta politică şi electorală exact pentru marii duşmani ai ceea ce aceşti străluciţi vorbitori au suţinut. După Obama şi minunatele sale discursuri, a venit Trump;
 • Dar să nu rămânem limitaţi la aprecieri generale şi impresii de ansamblu, să ne uităm şi la câteva idei punctuale şi la riscurile din spatele lor. Pe scurt, iată câteva „traduceri” din scrisoarea emoţionantă a lui Macron: – „Consiliul European pentru Securitate” nou propus, cu Marea Britanie invitată, ar fi excelent dacă nu ne-am da seama că este o intenţie de a crea un NATO european, pregătind despărţirea de alianţa strategică şi implicit de prezenţa asiguratorie a SUA în Europa (ne convine oare această renunţare la rolul actual al NATO, al celui înfiinţat în 1949? Vedeţi că reapare ideea unui Tratat al Apărării Europene, de care mă tem şi vorbesc de vreo doi ani?); – Europa cu mai multe viteze, o diferenţiere clară, explicită, între ţările competitive economic şi compatibile cultural din nucleul central al UE şi ţările sărace, corupte şi îndărătnice de la periferie (atenţie, nu vom intra niciodată în Zona Euro!); – „preferinţa europeană în achiziţiile din industriile strategice”, o formă discretă dar totuşi clară de a ne spune că o să trebuiască să încetăm cu achiziţiile de armament american, dacă mai vrem să fim cu europenii; – „înfiinţarea convenţiilor cetăţeneşti care vor trasa foaia de parcurs a Uniunii Europene”, apogeul populismului lui Macron, în viziunea căruia colectivele de oameni ai muncii de la oraşe şi sate, de pe întreg teritoriul Uniunii Europene, se vor întruni periodic şi vor dezbate deschis, vor face propuneri constructive de reformă a UE şi eventual vor aplauda geniul lui Emmanuel. Nu, domnule Preşedinte, lăsaţi-ne cu convenţiile cetăţeneşti, ascund riscuri şi capcane uriaşe de manipulare, sunt incubatoarele populismului autoritarist, le-am experimentat suficient în comunism (apropo, şi în Libia lui Gaddafi tot acesta era principiul fondator, puterea Liderului venea teoretic de la consensul Comunităţilor Locale), noi vrem democraţia aia clasică, bazată pe partide şi pe pluralismul politic, democraţia aia reprezentativă, atât de criticată astăzi, pe care încă sperăm că o putem salva şi îmbunătăţi, cu lideri politici responsabili, nu experimente populiste în care să le vinzi oamenilor iluzii că poţi face politică fără lideri sau, mai grav, că poţi imagina o politică în care toţi sunt lideri.

*

Gata, ni s-a dat scrisoarea! Ni s-au trasat liniile „renaşterii europene”. Am răsuflat uşuraţi. Acum putem începe liniştiţi campania electorală. Mare scrisoare, mare caracter. Şi ce mai idei, ce reforme o să vină, ce revoluţie a cetăţenilor va începe (nu, nu Vestele Galbene!) în favoarea tezelor lui Macron, ce speranţe uriaşe alimentăm! Avem acum, în sfârşit, echivalentul european al discursurilor potenţatoare ale lui Obama din 2008. Yes, Europeans, we can!

Scrisoarea este fără îndoială perfectă în felul ei, flamboiantă şi meşteşugită. Îşi atinge scopul propus, mobilizarea naivilor şi exaltaţilor înainte de o mare luptă electorală. Continuă tradiţia marilor discursuri mobilizatoare ale lui Macron de la Sorbona sau Atena, de după primăvara lui 2017. Clar, Uniunea Europeană avea nevoie de un astfel de document programatic, de o însufleţire la startul marii bătălii liberali-iliberali, pro-europeni versus anti-UE. Din punctul de vedere al oportunităţii ei, o salut cu toată căldura.

Dar politica, realităţile şi posibilităţile, ca şi consecinţele (uneori imprevizibile) ale unui anumit tip de discurs, trec cu certitudine dincolo de măreţia cuvintelor. Uneori sunt utili şi cititorii în „cafeaua” marilor discursuri, cu interpretările lor precaute şi reticente. Aşa este şi cu scrisoarea lui Macron. Lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi, iar în politică se confirmă din plin că „nu tot ce zboară se mânâncă”. Aşadar, după ce a trecut euforia savurării unei cafele bune, ce ne rămâne în cană şi ce ne spune „zaţul” mai puţin spectaculos despre viitorul Uniunii Europene?

Am comentat în punctajul iniţial câteva din capcanele punctuale ale viziunii aparent idilice (dar atenţie!, s-ar putea foarte dureroase pentru noi) despre Uniunea Europeană, pe care ne-o propune carismaticul preşedinte francez. Aşadar, un alt NATO, european (eficient şi credibil oare?), interzicerea achiziţiilor de armament american, renunţarea de facto la garanţiile de securitate ale SUA (doar nu îşi imaginează cineva că vechiul NATO va mai fi credibil dacă franco-germanii şi apoi europenii în ansamblu îşi fac şi ei propriul lor Tratat de Apărare Europeană), Europa concentrică (evident, cu noi la periferie) şi mai ales „convenţiile cetăţeneşti”, aceste teribile adunări ale colectivelor de oameni ai muncii care vor „legitima” politicile Bruxellesului (o vor încurca, desigur, cei care nu participă sau nu sunt de acord cu consensul din Comunităţile Locale!), care te fac să te întrebi dacă nu cumva e mai precaut să privim spre un liberalism conservator, aşezat, exigent şi realist, de tipul lui Mark Rutte şi VVD din Olanda (care s-a pronunţat clar pentru NATO şi împotriva ideii Armatei Europene) decât spre rândunelele primăverii franceze.

Cu riscul de a-mi sări în cap proeuropenii naivi sau exaltaţi (sigur că există şi aşa ceva, aşa cum există cei din categoria „conservatorilor”, „suveraniştilor” şi trumpiştilor de România, excelent descrişi în Maimuţăreala[1] lui Sever Voinescu de acum o săptămână), aş recomanda cititorilor precauţie în îmbrăţişarea totală şi „abandonată” a tezelor lui Macron. Atât, doar puţină precauţie.

NOTE__________


[1] https://dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/o-maimutareala

Distribuie acest articol

220 COMENTARII

 1. Va apreciez domnule Naumescu. Pacat ca maioneza dvs cu PLUS s-a taiat, ar fi fost un mariaj util si binevenit. Cred ca fiecare din noi, cei care combatem ciuma rosie, trebuie sa lasam la o parte orgolii si ego-uri, altfel PSD-ul va zburda înca 150 de ani peste tara asta blestemata.
  Caci ce altceva poate fi, ca dupa 45 de ani de comunism sa nu înveti nimic nimic si sa te trezesti din nou condus de o haita de analfabeti smecheri si borfasi.
  În fine, as fi preferat, în titlul aricolului de azi, românescul „înflacarat” în locul lui „flamboaiant”, care suna a „furculition”.

 2. Să nu uităm Bratislava 2016 şi refuzarea din partea „esticilor“ naţionalişti-suveranişti din grupul Vişegrad (Praga salută azi Rusia lui Putin, nici vorbă de spionaj spune Preşedintele ceh 2019) a proiectului occidental EWG 1957/UE.2017. Această scindare a pornit în est şi s-a mărit 2018 după Victoria Lega/Cinci Stele în Italia (Paris 2016-2017: UE cu două viteze e valabil şi azi pentru E. Macron). Roma şi Paris 2019 sunt pe poziţii de coliziune, de confruntare. Cearta la Ambasade 2019, lucruri urâte în UE. Din păcate e aşa cum scrie autorul:

  …. „…în politica actuală ambele mari tabere care se înfruntă, şi liberalii şi iliberalii, au nevoie de exaltaţi, naivi, yesmeni şi aplaudaci (nu de minţi lucide şi critice, care mai mult să-i „încurce”), au nevoie de energie şi spectacol, de furie şi atitudini tranşante, specifice bulelor din reţelele sociale şi comunicării esenţialmente isterice din politica vremurilor noastre;… „…..

  Mai e şi Brexit la 29 Martie 2019 (UKIP, Etonians Boris Johnson etc, The posh people/ The posh boys).

  Am fos în Februarie la Institut Francais după tratatul de la Aachen şi am auzit retorica excelentă a reprezentanţilor francezi pro-UE. M-a şocat „limba de lemn” a tinerilor organizaţi internaţional (întrebaţi de moderator ce e important a pentru tinerii de azi în UE au vorbit de securitate, mai puţin de cultură).

  Sunt de acord cu autorul: nu numai stilul retoric francez şi cel al Cancelarei diferă enorm (RFG cumpără actual avioane americane, Airbus 380 e pe moarte) de mult. Franţa a ţinut şi ţine în continuare distantă mai mare de SUA şi NATO.

  Viziunea franceză de mult timp:
  UE e un gigant economic,
  UE e un pitic politic,
  UE e un vierme militar.

  ….”… capcanele punctuale ale viziunii aparent idilice (dar atenţie!, s-ar putea foarte dureroase pentru noi) despre Uniunea Europeană, pe care ne-o propune carismaticul preşedinte francez. Aşadar, un alt NATO, european (eficient şi credibil oare?), interzicerea achiziţiilor de armament american, renunţarea de facto la garanţiile de securitate ale SUA (doar nu îşi imaginează cineva că vechiul NATO va mai fi credibil dacă franco-germanii şi apoi europenii în ansamblu îşi fac şi ei propriul lor Tratat de Apărare Europeană), Europa concentrică (evident, cu noi la periferie)…….”…..

  Nu ştim cum va arăta PE Parlamentul UE.27 în Iunie 2019. Nu ştim cum va arăta Comisia UE în toamnă.Confruntarea electorală murdară din Budapesta (campanie cu portretele lui J.C. Juncker şi G. Soros) a dus la avertizarea din partea candidatului PP M. Weber şi ameninţarea excluderii Fidezs din fractiunea PP. La fel candidatul socialdemocrat Frans Timermanns ( a fost la Budapesta, e atacat actual de V. Orban) a avertizat în public PSD lui Dragnea. Orice numai „fraternite” nu se celebrează în campania electorlală pentru PE 2019.

  Eu prefer în relaţia cu Franţa caracterul secular al Republicii Franceze şi „cultura” care e generată de aceasta democraţie de două secole. Sper ca „cultura” să ne ofere mai multă solidaritate şi „egalite”. Uniţi în diversitate! Pluralitatea limbilor!

  E mai bine decât confruntări politice 2019 pâna la cuţite şi UE un vierme impotent militar.. … acel vierme deplâns pe drept de un autor francez (R.A).

  Liberte
  Egalite
  Fraternite

  Ne uneşte

  Freiheit schöner Götterfunke..
  Alle Menschen werden Brüder
  Imnul lui Beethoven a fost intonat la Paris în seara victoriei lui E. Macron 2017.
  Ne mai spune ceva?

  Unde se plasează Bucureştiul 2019? Cine va fi ales ”majoritar” în România pentru PE? Unioniştii PRO-UE sau naţionaliştii – izolaţionişti a la Tăriceanu& Dragnea?

  Vorba lui I. L. Caragiale:
  Eu cu cine votez?

   • &mike
    Din păcate aveți dreptate.

    Fără SUA & NATO acest „vierme militar UE” nu are viitor în sens de scut nuclear. Am fost la Institut Francais ca să aud ce spun funcționarii lor. Tristețe. Retorica excelentă franceză dar fără rezonanță (financiară) la est de Rin (tratatul de la Aachen 2019 e simbolic, e bun şi atât). Westbindung & Adenauer înseamnă şi azi NATO &SUA indiferent de guverne, Preşedinți şi Cancelari. A devenit mai dificil (SPD socialdemocrații sunt la 15 %, dar tot anti-americană e stânga germană- Grüne & Linke).

    Cred că şi pentru România Westbindung înseamnă NATO & SUA & UK.

    Mai deloc Paris. Francofonia intelectualilor …. mitologia dâmbovițeană fără rațiune poltică, fără fond economic, fără industria 4.0 şi salarii ca în vest….

    renumerație după budget mică….

    • D-le Kurt,
     militati ptr.un status-quo pe care înșiși US&UK il reneagă. Pre limba noastră, dragoste cu sila nu se poate. Și nici măcar ptr.cash nu se poate.
     UE ar trebui să aibă autonomie strategică pe măsura importanței economice. E o chestiune firească. Apărarea continentală să depindă, for ever, de terți este o naivitate contrazisă de condițiile formulate, explicit, de US.
     Punerea semnului de întrebare asupra art.5 Nato au creat impresia unei șubreziri. Pe noi ne privește direct, mai ales că în contextul anticipatelor negocieri pe tratatul INF.

     UE este mai mult decât o organizație internațională. Are vocație statală. Spre binele tuturor ar trebui să avansăm in această direcție. Aduce cu sine o solidaritate ce nu poate fi neglijată. Renunțarea la teritorii, considerate, naționale nu se face cu ușurință.

     • @JB

      Piticul politic UE.28 de azi se transformă repede în puricele UE.27 de mâine.
      Nu are azi pondere politică în lume, nu are 2019 pondere militară pe glob , e un „vierme” militar. Ne place sau nu în viitorii 5- 15 ani nici ponderea militară, nici cea politică nu se mai pot obtine după Bratislava 2016. Nu cred într-o Europă Napoleonă, franceză, centralizată. Structurile UE.27 actuale, instituţiile UE, Comisia, PE, Preşedinţia au funcţionat 1957-1989- 2004-2007- 2018 cât de cât. Brexit arată ce nu poate UE.27.

      Avem voie să visăm. Da.
      Avem speranţe. Da.

      Nu cred în naţionalism, în etnicism de nici un fel. România are de ales 2019/ 2020 între Unioniştii PRO- UE şi nationaliştii-izolaţionişti. Miscarea identitară (Românii şi maghiarii în Ardeal se evită cu succes de 1000 de ani) duce la extreme.
      Va costa scump. Politic şi militar. Economic?

      Ponderea economică pentru UE.27 în lume scade zi de zi. Locuitorii UE.27 sunt azi sub 6% din locuitorii pământului, în viitor nu vor fi nici 4 %. Intrebări?

      NATO & SUA sunt azi scutul nuclear pentru UE.27, la fel ca în viitorii 5- 15 ani. Indiferent ce spune un Preşedinte SUA azi sau mâine. Congresul American e speranţa şi partenerul nostru, al acelora din UE.27. RFG păstrează, preferă Westbindung, NATO &SUA pe lângă UE.

      Berlinul nu pune toate ouăele într-un cuib.
      Franţa, o Europă Napoleonă….

      • @Kurt
       Va multumesc ptr.raspuns, dar nu pot sa fiu de acord cu dvs.
       Ptr.autonomie strategica este nevoie de vointa politica, mijloace exista.
       Da, in urmatorii 5-10 ani este greu de obtinut, dar nu putem vedea totul pe termen scurt. Si pana la urma daca se vrea autonomie (reala) de decizie la nivel european, autonomia strategica este obligatorie. A fi tot timpul la mâna unui singur aliat este completamente neproductiv si lipsit de viziune pe termen mediu si lung. Aici nu e vorba despre adversitate cu US si de o constientizare a necesitatii.
       Dezbaterea, amenintarile privind importurile de gaz sunt un f.bun exemplu.

       Nu inteleg de ce vorbiti despre o Europa napoleoniana?!? Cine a propus asa ceva?!? De unde rezulta?!?
       Regret sa o spun dar BREXIT reprezinta simptomul unei prostiri maxime a electoratului. Este o orbire teribila a unui popor care beneficia de conditii PRIVILEGIATE de care nici un alt popor european nu beneficiaza. Si mai este ceva: crasa ignoranta!
       Restul sunt argumente retorice sprijinite pe un nationalism lipsit de obiect, in acest caz.

       Ro.probabil ca va cunoaste o dezbatere identitara amară Ardeal vs.vechiul Regat. Cred ca s-a ajuns la punctul in care etnicii români ardeleni sunt exasperaţi de conducerea de tip otoman a „miticilor” teleormaneni, giurgiuveni, bucuresteni, vasluieni, etc. Eu spun asta „mitic” fiind…..
       Daca Ro.nu tine aproape, f.aproape de UE probabil ca va trai zbateri grele.
       Acum naste/creste un nationalism strâmb al omului neinformat care caută motivele starii lui precare in DE, FR, IT, NL, etc = UE. Priveste catre o suveranitate lipsita de virtuti de tip Ceausescu……

      • „Piticul politic UE.28 de azi se transformă repede în puricele UE.27 de mâine.”

       Supradimensionati doar puuuutintel ponderea Regatului „Unit” in piticul UE. Ma uit chiar acum pe terminal la niste date care nu arata deloc bine pentru restul de pitic-purice, si nu doar pentru ca puricele e de 6 ori mai puternic si are avocati infinit mai competenti. Daca nici ultimele evenimente (in desfasurare) nu va fac sa va puneti intrebari asupra unei viziuni destul de limitate de care sunteti atat de convins, atunci chiar nu mai e nimic de facut.

       Paradoxal, acelasi gen de limitare e si una din problemele reale ale UE. Lucrurile se schimba insa, sunt intr-o perioada de flux continuu. Germania si Olanda sunt acum frane in calea unor masuri mai ambitioase. Acum 25 de ani rolul de burghez fad si limitat (daca tot suntem in Alba ca Zapada nu pot sa nu remarc ca la umbra dr. Merkel au crescut in principal pitici cu deficit de carisma. Si asta e o problema UE reala…) era chiar al Frantei. Nu stim cui ii va veni randul peste 20 de ani.

       Daca ii spuneam unui irlandez acum 20 de ani ca intr-o zi Irlanda, fosta ciuca a batailor si a infometarii de catre vecinul atotputernic, va avea o influenta decisiva asupra sortii fostului „stapan”? Nu stiu cati ne credeau. Este totusi un efect savuros al Brexitului, dupa 800 de ani de umilinte. Mica Irlanda are 26 de aliati care in ciuda prognozelor i-au ramas alaturi.

       Cred ca toti tindem sa ne luam ideile in brate si sa aparam status quo. Generatiile si temele cheie se schimba peste tot, chiar si in Germania. Nu cunosc tara si nu am competente sa ma pronunt raspicat. Mi se pare intetesant totusi ca nemtii au acum cu mult mai mare incredere in partenerii europeni in timp ce filoamericanismul s-a prabusit.

       @JB Nici nu e de mirare ca populatia a luat cu asalt google-ul ca sa afle a doua zi WTF is the EU? Elitele politice din UK sunt la pamant la capitolul gandire critica si informatii despre UE. De 40 de ani ei citesc aceleasi ziare si asculta aceleasi voci care le tot spun cum se transforma UE in purice fara ei, ca ei detin toate atuurile, ca UE e mereu la un pas de colaps. Si uite ca au ditamai surpriza sa constate ca exista intradevar o uniune in criza institutionala, politica si existentiala grava (ca cine stie daca regatul mai ramane unit in conditiile in care dinamitezi un Good Friday Agreement si impui Scotiei un dezastru pentru care 2 din 3 scotieni n-au votat). Doar ca nu au nimerit Uniunea.

      • @Simone – Daca ii spuneam unui irlandez acum 20 de ani (…)

       De la înălțimea cărei funcții i-ai fi spus ceva unui irlandez, în urmă cu 20 de ani?!

    • „Am fost la Institut Francais ca să aud ce spun funcționarii lor.”

     Concret, cine v-a spus si ce anume? Ce functionari si ce afirmatii au facut de v-a apucat tristetea si nostalgia?

     • @JB
      Franţa centralizată de 500 de ani nu cunoaşte altceva decât centralism Parisian (gilets jaunes 2019) şi „economie planificată (socialistă?). Macronlon Bonaparte nu mai are aliaţi. Paris nu cunoaşte şi nu acceptă altceva decât centralism şi dominarea politicului asupra economiei. Nu se poate impune în Olanda, Scandinavia, etc. RFG are “Soziale Marktwirtschaft” (Ludwig Erhard/CDU: Wohlstand für alle) cea ce e cu totul altceva decât centralismul francez şi diferă de liberalismul anglosaxon. Italia e prea mare pentru a fi salvată (ca Grecia). Nu văd soluţii în viitorii 2- 8 ani (E. Macron) pentru conceptul dvs “francez”.

      Militar Franţa nu acceptă ca aliaţii să influenţeze armele nucleare (De Gaulle a interzis cooperarea nucleară franco- germană începută în anii 1950, nu se uită la Berlin). RFG nu va participa la arme nucleare niciodată (C.F von Weiszäcker şi 18 fizicieni, Werner Heisenberg, etc au proclamat 1957 apelul fizicienilor de la Göttingen: niciodată arme nucleare germane. E valabil încă 100 de ani, e mai liniştitor pentru Polonezi etc).

      O Uniune UE care nu e “stat”, nu are un “popor”, nu are “Constituţie ( proiectul “Constitution” a murit la Paris /Stânga franceză şi în Olanda) nu va avea capacitate militară în viitorii 10 – 20 de ani cu scut nuclear. Mai târziu? NATO&SUA(&UK) sunt aliaţii Scandinavilor. Nu se va renunţa niciodată la acest Parteneriat Transatlantic în favoarea Parisului.

      Grupul “Hanseatic” organizat azi de Olanda concurează cu E. Macron nu numai la PE 2019 ….

      • @Kurt
       Ma scuzati ca va intreb. Permite vreun stat influentarea de catre aliatii sai a propriilor arme nucleare?!? Poate US, dar nu stiu eu….. NU?!?
       Are vreun stat unde sunt stationate rachete nucleare americane control asupra acestora?!? Control cit de mic….

       „Mai târziu? NATO&SUA(&UK) sunt aliaţii Scandinavilor. Nu se va renunţa niciodată la acest Parteneriat Transatlantic în favoarea Parisului.” D-le Kurt, „NICIODATA” e un cuvant foarte mare. De astfel de „niciodata”, „imposibil” abunda istoria relatiilor internationale. Pina cind s-au intimplat….
       Trump a pus in dubiu, clar si direct, art.5 al Tratatului NATO. Cu doar 24h inainte era de neconceput. Dar iata ca „niciodata”, „imposibil” a devenit foarte posibil…..
       Inainte de UE, inainte de Schuman cine credea in posibilitatea unei asa de bune intelegeri Franco-Germane?!? Toata istoria recenta si nu doar era impotriva. Dar aceeasi istorie arata ca e foarte posibila alianta franco-engleza. Si uite ca realitatile au schimbat perceptiile si istoria ce a curs de-atunci.

     • @Simone
      Urmăresc atent la arte TV club 28 minutes cu E. Quin /Paris de mulți ani discuțiile “intelectualilor” francezi. Altceva decât centralism și dominanța doctrinelor politice asupra tot ce există (societate, cultură, economie, etc) nu văd la francezi.
      Cunosc foarte bine RFG. Nu va deveni o putere militară (nucleară) niciodată, nu va alimenta înarmarea nucleară în UE (ecologiștii 20%, socialdemocrații 15%, stânga 9% spun NU definitiv, cer lichidarea centralelor de curent atomic 2022 în RFG). UE nu va deveni o putere militară (nucleară) în viitorii 15- 20 de ani.

      Conflictul “politic” între Paris/Franța și Italia/Roma e mai mult decât gălăgie electorală PE 2019 între E. Macron/En Marche și Salvini/Lega. Italia e de mult timp în stagnare (2008), are șomaj mare la tineri de decenii si datorii publice de 132% BIP. Franța e în ciză 2019 cu 9 % șomaj (20 % la tineri) și 96% BIP datorii publice. Toate tratatele UE.28 de “hârtie” (Maastricht cu 3 % si 60%), Dublin, Schengen sunt ignorate de mulți parteneri în UE. Aveți încredere în retorica excelentă franceză a lui E. Macron. Frumos.

      Imi reproșați lipsa de ….
      Concurența e un principiu fundamental occidental nu numai în politică și economie. E starea normală în democratie. Olanda (grupul Hanseatic, cei 9 asociați 2018) si Paris concurează pentru modelul de “refondare” UE.27. E. Macron nu a reușit în Franta de doi ani să resolve ceva esențial, nu a obținut nimic în UE.27 (budget mic de 20-30 miliarde Euro în ZE va primi pentru inovatii, șomaj la tineri în sud-est, etc).

      Nu cred că vechea formulă (franceză) ca 40 % din budgetul UE.28 să treacă prin stomacul vitelor, să devină “bălegar” va dăuna. Retorica politică excelentă franceză, interese (agrare) franceze, și realitatea UE.27?

      E. Macron/En Marche concurează la PE 2019 cu PP (impiedică alegera lui M. Weber) și favorizează alt candidat (ev. Comisarul dna Magret Vestager) pentru Seful Comisiei UE.27. Fracțiunile extreme stânga/dreapta în PE 2019- 2013 îngreunează acea viziune pe care o lăudați.
      Toamna se numără bobocii….

      • „Urmăresc atent la arte TV club 28 minutes cu E. Quin /Paris de mulți ani discuțiile “intelectualilor” francezi. Altceva decât centralism și dominanța doctrinelor politice asupra tot ce există (societate, cultură, economie, etc) nu văd la francezi.”

       Pentru ca nu va uitati unde trebuie, si nu din destule surse, ceea ce risca sa rezulte in idei putine si fixe. (Sunt fan Arte mais…) Plus ca nu stiu cum va definiti termenii, absolut orice pe lumea asta e politic, de la poezie la TLTRO-III.
       Vedeti ca si dumneavoastra sunteti macronist, doar ca nu va dati seama. Franta nu e in criza in 2019, e in criza de 45 de ani, inainte de a se naste Macron. De 450 de ani, daca vreti. Ca paranteza, daca e sa traiesc intr-o tara in criza, criza ca a Frantei sa tot avem.

       Macron e presedinte de 21 de luni. Chiar si rivalii (vorbim de cei normali la cap) sunt de acord ca viteza si amploarea masurilor de reforma, indiferent ca suntem de acord sau nu, e absolut fara precedent. Unele vor esua, altele se poticnesc si au viitor incert, iar altele au rezultat deja in cresterea activitatii industriale la nivel record si crearea unor locuri de munca de calitate, cu contracte pe termen lung, etc. Asta in conditiile incetinirii economice din zona.
       Multe din reformele sale nu sunt gandite pe termen scurt. Una din cele care schimba deja viata a multi tineri dar ale carei efecte se vor masura pe piata fortei de munca dupa ce el nu va mai fi presedinte e cea a sistemului de scoli profesionale si bransarea ucenicilor la mediul de afaceri. Reforma e inspirata de cea din Germania. A propos, Franta are acum cel mai germanofon guvern din istorie, au sedinte de guvern in comun, de alaltaieri au si parlament (nelegiuitor) comun, proiecte de fabrici de baterii comune, etc, etc.

       Nu va cere nimeni sa deveniti nici filofrancez, nici macronian. Dar imi pare rau sa va spun ca nu sunteti atat de bine informat pe cum credeti, nici in privinta Frantei, nici in privinta integrarii europene. Evident ca si eu ma fac vinovata de asta, doar ca eu nu ma apuc sa dau sentinte asupra vietii politice din Olanda, de exemplu. Si ca tot a venit vorba… Dumneavoastra luati Hansa in brate si comentati UE dintr-o perspectiva gen joc video. Avem tabara celor care nu gandesc ca mine-Macron. N-au aliati, nu reuseste nimic (doar vreo 22 de propuneri deja adoptate din cele 40 de la Sorbona, dar cui ii pasa), etc etc etc. In tabara cealalta, Hansa, cei care gandesc ca mine, au dreptate si sunt un bloc unit in cuget si simtiri si eficient in vecii vecilor amin.

       In viata reala, mai luna trecuta am asistat la masuri etatiste ale guvernului Rutte pentru a-i contracara pe liberalii francezi (am ras jumate de zi cu colegii). Noul prim ministru hanseatic al Letoniei vrea autoritate centrala UE de anchetare si prevenire a spalarii de bani pentru ca micile tari baltice sunt coplesite si nu pot face fata singure avalansei de miliarde spalate pentru oligarhii rusi de bancile hanseatice scandinave. Germania se opune foarte teoretic si cu jumatate de gura iar guvernele scandinave deocamdata nu zic nici mac pentru ca ce naiba poti sa zici in plin scandal Troika? Asa ca MPE-ul danez care il sustine pe leton a inceput deja sa lucreze la proiect.
       Irlanda e membru „Hansa”, ceea ce nu l-a impiedicat pe Macron sa le trozneasca usa in nas britanicilor la summitul acela de pomina la care au incercat sa convinga UE sa-i lase de caruta pe irlandezi.
       Hoepke saracu s-a dus si el la Eurogrup cu plangere impotriva Italiei si l-au mangaiat frumos pe crestet si atat. Toti stiu ca el are campanie electorala si vrea sefia partidului, trebuie sa-si faca numarul.
       Exemplele pot continua la nesfarsit. Nici Hansa, nici opinia publica din aceste tari nu sunt monolitice si de neschimbat.

      • @Simone
       Merci pentru vorbele clare.
       Sunt foarte bine informat şi adeptul: „Soziale Marktwirtschaft“ Ludwig Erhard/CDU (Wohlstand für alle). Cunosc RFG mai bine decât credeţi.
       Nu am încredere în sistemul de „Planificare centralizată farnceză “, nici în viziunea politică de la Paris/Sorbonne 2017. Nu am primit răspuns la Institut Francais de la francezi când am întrebat ceva despre rolul si puterea „compexului industrial- nuclear francez” la o serbare „Tratatul Aachen 2019”. Fapte, nu vorbe!

       Prefer Republica Franceză ca model secular de stat si conceptul de “exception culturel” francez. Mă simpt bine ca European (Schwabe) şi sper că UE nu ajunge să salveze Italia (e prea mare). Ca inginer (mă pasioneaza astrofizica de azi, Quantenphysik Heisenberg 1932) stiu să calculez, nu numai tehnic si economic. Am acces la multe, am participat la multe (şi culturale). Mă sperie sectorul speculativ bancar (impozitul 1% Tobin- da) mondial. Nu prea am încredere în sistemul anglosaxon de bursă când e vorba de UE.27. Mai vine şi aderarea esticilor în anii viitori. Prea multe probleme şi prea puţin “common sense”. Balcanizarea ….
       Dacă nu se ajunge la viziunea respectabilă a lui E. Macron în viitorii 7 ani rămâne modelul britanic cu “Common market” pentru UE.27 +1+1+2+ … E ceva. Uniunea vamală, piaţa comună (EWG 1957) funcţionează. Deşi mă pasionează “libera circulaţie a persoanelor” mai mult decât multe altele (Brexit e si din cauza Polonezilor, Românilor, Bulgarilor în UK… resentimente …..) în UE.27 regret Brexit. Danemarca şi Suedia nu sunt în ZE şi se uită tradiţional spre Londra / NATO, nicidecum spre Paris.

       Grupul Hanseatic poate şi singur ….. Nexit? …..

      • „Sunt foarte bine informat şi adeptul: „Soziale Marktwirtschaft“ Ludwig Erhard/CDU (Wohlstand für alle).”

       Sanatate si noroc. Nu ma intelegeti gresit, n-am nimic impotriva unei pozitionari clare, astea sunt ideile dumneavoastra, cu asta defilati. Problema e ca rar scrieti editorialistic, aveti un alt stil, din asta de video joc cu buni si rai (presarat pe alocuri cu puseuri de glumite prin care va caricaturizati mai mult pe dumneavoastra decat pe Macron sau Franta).

       V-am acuzat cumva ca nu cunoasteti RFG? Nu, am spus ca nu o cunosc eu, si ca atare nu imi permit sa fac analize semidocte asupra situatiei Germaniei. Dumneavoastra nu va sfiiti sa o faceti cu Franta, in schimb, pentru ca ati vorbit cu niste oameni de la un institut francez.

       Nu trebuie sa va justificati cu CVul daca vi se clatina oarecum unele idei primite pe nemestecate. Intre salata de cuvinte combinata cu un timid profil Tinder, am inteles ca icoana Hansei straluceste in continuare, pana am ajuns aici:

       „Nexit?”

       Ca sa regretati Brexitul si mai tare (si eu l-as regreta daca e sa se mai intample pana la urma, desi n-as plange foarte vartos), ia uite ca nici idea asta nu mai e ce a fost candva: pe 9 martie chiar nexiterii olandezi au anuntat ca se lasa de idee ca deocamdata uite cum merge Brexitul si um… stiti… au recunoscut codindu-se ca niste fete mari ca nu exista suport electoral pentru Nexit. Si astia sunt doar cei mai recenti dintr-un lung sir de oameni loviti in moalele capului de episodul Brexit Benny Hill.

       Icoana Hansei poate sa planga lacrimi de sange in continuare, asta nu va impiedica statele respective sa participe din plin la constructia europeana, mai ales pe masura ce schimbarea de generatii din tarile lor se va accentua.

   • @Simone
    Brain storming, (fără comentarii, fără atac la persoană) pe contributors.

    RFG: Der Spiegel apare săptămânal de peste 70 de ani (licenţă britanică după 1945) cu 1 milion de exemplare. Este de 40 de ani o sursă de informaţii pentru mine, azi mai puţin. In zonele vest ocupate de britanici, americani, francezi 1945-1949 (nu a existat stat german) s-a controlat de către aliaţii vest presa, ziarele, revistele, mediile (licenţe), radio, cultura, teatrele etc. A avut un efect binefăcător. Urmează 1949 D-Mark şi RFG.
    Azi Neue Züricher Zeitung, PRO-Europeană, e o sursă bună.

    Sunt PRO-UE ori cum ar fi, azi şi mâine, dar nu renunţ să văd, să formulez şi să înţeleg ce înseamnă modelul politic „francez centralizat“ în raport cu cel ceva mai liberal anglosaxon. RFG se află între cele două modele. Berlin comunică enorm de mult cu guvernele de la Paris (urmăresc de ani de zile, sunt foarte bine informat, UP TO DATE) fără să accepte Schuldenunion (budget ZE comunitar pentru asigurări sociale, şomaj, pensii, sănătate, etc), acel budget cerut insistent (A.K. Karrenbauer/CDU a precizat acum, în campania electorală CDU pentru PE 2019, în public că nu va accepta Schuldenunion, va fi ev. noua Cancelară/CDU 2021) şi fără success de E. Macron de la Sorbonne 2017 până azi (ieri: M. Tatcher, I vont my money back, până la Brexit).

    Conflictele de interese sunt starea normală în democraţie, în UE. Cui îi e frică de căldură să nu intre în bucătărie (politică).Nu cred într-o singură doctrină (compromisul e politica Cancelarei A. Merkel), nici în cea franceză, nici în cea anglosaxonă.

    “Soziale Marktwirtschaft” (Katholische Soziallehre, protestantische Ethik) e „teoria“ politico- economică în RFG din 1949 până azi. Bundestagul are suveranitatea asupra budgetului federal (ca şi Congresul American). Nu va renunţa în favoarea unui „budget ZE.19 francez“ cerut de E. Macron. Aici conflictul de interese e vizibil şi decis pentru mulţi ani. Berlin nu va “plăti” în acest budget separat, suplimentar cerut de E. Macron mai mult decât câteva miliarde Euro pentru inovaţii (baterii, AI) şi ajutor de şomaj pentru tineri în sud-estul ZE.

    UE.27 nu se va destrăma, se va schima, ca şi până acum, permanent.

    Am un vocabular foarte restrâns şi prefer limba maternă.

 3. Este un inceput de sfarsit. „Libertate, protecție, progres”- ” Ordem e Progresso”, Somn usor Europa cu Macron in fiecare pat. Daca acestea sunt principiile dupa care se ghideaza noua Europa, este jale. Inseamna ca atat se poate, asta este tot ce poate face Europa pentru noi.
  Daca aceasta va fi noua Europa imaginata de Franta, o Europa distopica in care principiile politice clasice sunt complet rasturnate, in care se revine la un fel de socialism-comunism, atunci prefer sa plec de aici. Eu cred cu tarie ca doar SUA ne pot garanta securitatea, precum si libertatea asa cum au facut-o de atatea si atatea ori pentru Europa. Incep chiar sa cred ca asistam la instaurarea unui regim global bazat pe o doctrina bizara, aceea a progresism-globalismului, insa nu in sensul bun, de evolutie pentru binele nostru, ci intr-un sens negativ pe care acum nu il inteleg prea bine.
  Scrisoarea lui Macron reprezinta clar inceputul unei reforme europene, practic reconfigurarea Europei intr-o Europa cu zone, viteze diferite si politici cu iz ranced rasaritean la care daca nu aderi si pe care daca nu le respecti esti pedepsit sau exclus total.
  Impresia mea este ca asistam la instaurarea unui nou regim in Europa si in acelasi timp o disolutie a acesteia.

  • @mike

   Europa celor doua viteze reprezinta realitatea divergentelor cu care se confrunta membrii UE in prezent: (i) pe o parte, dorinta si viziunea continuarii procesului de integrare „eficientizarea pietei unice” promovata de cetatenii din vestul continetului /Zona Euro si (ii) pe cealalta parte dorinta si viziunea „Europei Natiunilor” promovata de membrii Grupului de la Visegrad, dar si de UK.

   P.S. Membri precum Polonia, Ungaria, sau Cehia de exemplu se califica de mult pentru adoptarea monedei unice (ei nu doresc insa sa renunte la moneda nationala). In ceea ce priveste Romania, daca guvernele ultimilor 12 ani respectau clauzele asumate in Tratatul de Aderare (i,e eliminarea coruptiei) astazi, Romania putea fi si ea o tara cu infrastructura pusa la punct si mult mai departe (probabil se numara si ea printre candidatii calificati la adoptarea monedei unice). Pierderile ultimilor 12 ani insa pot fi recuperatei, niciodata nu este prea tarziu!

   Cat de demagog trebuie sa fi, sa poti pretinde acum ca Europa celor doua viteze este o ipocrizie a membrilor din vest si toate cele?

   • @Florin L „Europa celor doua viteze reprezinta realitatea divergentelor cu care se confrunta membrii UE in prezent:” evident, si la ce va asteptati? De ce considerati ca toata lumea trebuie sa se „alinieze” unor politici care s-au dovedit ineficiente? Doar pentru a avea onoarea si privilegiul de a vedea astazi cum se naruie sistemul la care am visat o viata-n- treaga?

    • Motivul este simplu: Romania nu a fost implorata sa intre in UE, dimpotriva. Deci, nu te milogesti sa intri in UE si pe urma strambi din nas ca nu-ti place. E ca si cum ai invita pe cineva la dv acasa, dupa ce persoana respectiva insista sa-l primiti, si o data intrat in casa incepe sa strambe din nas si sa faca nazuri ca nu-i plac regulile casei.
     Nu vi se pare o chestie de bun simt ca inainte sa iei o hotarare- in cazul de fata cererea de a adera la UE- ar trebui sa te si interesezi ce te asteapta?

     • @Alexa – pentru orice căsătorie există și divorț. Chiar așa au ajuns neo-marxiștii, să predice supunerea totală în cadrul ”căsătoriei” numite UE? Chiar crezi că poți menține Uniunea întreagă cu metoda asta?

      • Se vede bine ( pentru cine vrea sa vada) ce a dat divortul numit Brexit. Sansa Romaniei este UE, cine nu intelege asta inseamna ca e zero in geopolitica. Stiu ca exista un curent anti-european in Romania: e ca intr-o clasa in care codasii mananca rahat despre cei mai buni, fara sa incerce sa avanseze si ei.
       E mai usor de dat din gura si vorbit de ” divort” in loc sa pui mana sa muncesti, sa faci curat in tara, sa nu mai votezi corupti etc.
       Asa ca domnule Harald, garagara dvs de fan pesedist nu impresioneaza pe nimeni: nu spuneti nimic mai interesant ca discursurile lui Dragnea si Dancila, sau alte poame pesediste.

    • @mike

     1) in primul rand, toata lumea trebuie sa-si respecte obligatiile asumate in Tratatele semnate. Cei care considera ca au gresit (semnand Tratatele) sunt liberi sa se retraga. Nimeni nu este tinut cu forta.

     2) in al doilea rand, in Parlemntul si Consiliul detin puterea legislativa in UE (iar la nivelul Consiliului, deciziile sunt luate prin consens /unanimitate asa cum se stie). https://europarlamentti.info/en/decision-making/

     2) in al doilea rand, daca membrii Zonei Euro de exemplu doresc reforme si o cooperare mai stransa in privinta cresterii eficientei (i.e uniunea bancara, uniunea pietelor de capital, uniunea fiscala, samd) nu este frumos sate schimonosezi la ei i si sa le dai lectii ca nu este bine ce fac (ati auzit vreun lider din vest sa faca istericale la formarea Grupului Visegrad?)

     3) si in ultimul rand, nu te obliga nimeni sa te „aliniezi” semnand noi Tratate,. Poti sta frumos in banca ta, sau chiar sa te muti pe o alta banca, dupa preferinte (asa cum a facut Islanda de exemplu) https://www.jec.senate.gov/public/_cache/files/928e0fcd-17f7-488e-9fad-7afabf580cb2/brexit-figure-two.png

    • 1) in primul rand, toata lumea trebuie sa-si respecte obligatiile asumate in Tratatele semnate. Cei care considera ca au gresit (semnand Tratatele) sunt liberi sa se retraga. Nimeni nu este tinut cu forta.

     2) in al doilea rand, Parlemntul si Consiliul detin puterea legislativa in UE (iar la nivelul Consiliului, deciziile sunt luate prin consens /unanimitate asa cum se stie). https://europarlamentti.info/en/decision-making/

     3) in al treilea rand, daca membrii Zonei Euro de exemplu doresc reforme si o cooperare mai stransa in privinta cresterii eficientei (i.e uniunea bancara, uniunea pietelor de capital, uniunea fiscala, samd) nu este frumos sate schimonosezi la ei i si sa le dai lectii ca nu este bine ce fac (ati auzit vreun lider din vest sa faca istericale la formarea Grupului Visegrad?)

     4) si in ultimul rand, nu te obliga nimeni sa te “aliniezi” semnand noi Tratate,. Poti sta frumos in banca ta, sau chiar sa te muti pe o alta banca, dupa preferinte (asa cum a facut Islanda de exemplu) https://www.jec.senate.gov/public/_cache/files/928e0fcd-17f7-488e-9fad-7afabf580cb2/brexit-figure-two.png

     • @Florin L. – ce predici tu se încadrează la jocuri de putere. Germania ia ostatice țările sărace din Europa de Est, după care trimite postaci pe forumurile de limbă română, să explice că sunt obligate să respecte ce-au semnat. Mai poți întinde coarda câțiva ani cu metoda asta, dar resentimentele la adresa Germaniei se adună. Iar Putin nu e veșnic la Kremlin, într-o zi o să fie altul acolo, care n-o să mai țină Germania în brațe. Dar resentimentele la adresa duplicității și ipocriziei germane vor rămâne timp de generații în țările din Europa de Est.

      • @Harald: ca de obicei, nici un argument. Spuneti ca ” Germania ia ostatice tarile din est”. Concret, cum se intampla acest lucru? /

      • @Alexa – un singur exemplu: Germania și-a transferat industria energofagă în Europa de Est, după care impune directive europene privind energiile regenerabile, astfel încât banii plătiți de români pe certificatele verzi se întorc la firme germane.

       Alt exemplu: ia vezi, dacă te duci la Sebeș, poți să cumperi o cutie de viteze automată la prețul de la poarta fabricii? O mulțime de firme germane de componente auto procedează în felul ăsta, își exportă toată producția către firma-mamă, iar România e tratată de parcă ar fi Thailanda sau Vietnam.

       Spre lauda lor, francezii de la Renault chiar mențin uzinele Dacia integrate în economia românească. Nemții nu procedează așa, pentru ei România e doar o colonie cu forță de muncă ieftină.

      • @Harald: V-am rugat sa dati exemple concrete si sa aduceti argumente, nu generalitati fara nici o valoare pe un subiect precis. Oricum, generalitatile pe care le amintiti ca „argument” nu arata decat ca romanii sunt incapabili sa semneze un contract in avantajul lor, sau macar la egalitate cu cealalta parte. Daca ceea ce au propus germanii este prejudiciabil statului roman, este vina acestuia din urma! Ceea ce nu este de mirare, avand in vedere coruptia generalizata din ultimele decenii.
       De exemplu in Franta uzinele Ford au deschis un site in Gironde. In ultimii 5 ani Ford a beneficiat de ajutoare publice ( banuiesc ca intermeni de reduceri de inpzite etc). Acum statul ii cere rambursarea celor 22 de milioane acordate si Ford le plateste. Si asta pentru ca exista un contract serios si bine gandit semnat de ambele parti. Este doar un exemplu- concret- ca sa inteleaga tot cititorul ca nu e vina „celorlalti” pentru situatia actuala a Romaniei ci vina Romaniei si a romanilor care voteaza niste dobitoci care inchid ochii la orice act de coruptie.
       Asa ca mai incet cu datul vina pe altii: esti prost si negociezi in pierdere, suporti consecintele. Asa se intampla in afaceri.
       Cat despre energiile renuvelabile, este de bun simt sa intelegi ca acestea sunt necesare, chiar daca trupa de climato-sceptici de pe contributors bate campii ca nu ar fi adevarat, indrugand jumatati de masura si folosind ca argumente „mari publicatii” aparute la edituri de rasul lumii ( lumea universitara ca prostimea habar nu are sa faca diferenta intre impostura si cercetare adevarata).

      • @Alexa – România nu are aceeași putere de negociere ca Germania. Asta ca să nu mai aducem în discuție și personaje ca Automobile Bavaria sau ca actualul ambasador de la Berlin. Faptul că niște oameni cu putere de decizie sunt corupți nu este o scuză pentru ca Germania să profite folosindu-se de acești oameni corupți.

       În esență, susții același lucru ca și postacii Berlinului: că România trebuie să-și respecte necondiționat obligațiile prezente și viitoare, indiferent cât o dezavantajează. Poate că România e condusă de oameni prea corupți și prea slugarnici ca să protesteze în vreun fel, dar Ungaria și Polonia chiar știu să ia atitudine, bravo lor.

      • @Harald

       1. In primul rand, nu ma plateste nimeni (sunt un antreprenor in Germania), comentez si eu in timpul liber pe marginea articolelor (asa cum fac si alti comentatori). Cheia succesului german consta in echipele expertilor de la Camerele de Industrie si Comert (IHK). Diplomatia germana promoveaza Geschäfte reale si interesele companiilor Germane, creaza interese comune, si situatii win-win (nu cumpara articole prin ziare sau batalioane de postaci, asa cum se pare ca practica altii care fac joc de glezne pe margine).

       2. Producatorii germani de automobile au creat zeci de mii de locuri de munca (directe) prin sudul si in estul UE, nu este vina clasei politice germane daca Mercedes sau BMW de exemplu au ocolit Romania in favoarea Ungariei sau Slovaciei. Dar chiar si investitiile astea directe mai marunte de genul componentelor automobile, fabrici de asipratoare, masini de spalat, etc aduc foarte multe beneficii, de ex: (i) creaza locuri de munca, (ii) platesc impozite pe salarii, contributiile la casele de pensii si sanatate; (iii) contribuie la cresterea exporturilor, /reducerea deficitelor de cont curent, cresterea competitivitatii,, a PIBului si a prosperiotatii (angajatii consuma local si nu sunt nevoiti sa emigreze). In linkurile de mai jos, doar cateva exemple!

       https://adevarul.ro/economie/afaceri/germaniaramane-mai-important-partener-economic-romaniei-nemtii-cer-investitiiin-educatie-1_58da3d205ab6550cb8bec46e/index.html

       http://www.hunedoaramea.ro/investitie-germana-la-simeria-filiala-bsh-a-bosch-a-cumparat-teren-pentru-construirea-unei-fabrici-de-masini-de-spalat/

       https://www.zf.ro/companii/grupul-german-k-rcher-produce-1-milion-de-aspiratoare-in-fabrica-proprie-din-curtea-de-arges-17118476

       3. De asemenea, Germania este si cel mai mare contribuabil net la bugetul UE – fondurile europene dedicate pentru reconstructia infrastructurii, cresterea competitivitatii si reducerea decalajelor intre est si vest. Spre deosevire de brexiteri, contribuabilii germani nu intorc spatele – membrilor din Estul UE – pun in continuare osul, chiar daca „calomnizarea” lor a devenit politica de stat in aceste zone.

       3. Afrimatiile de genul ca Germania ar impune romanilor sa plateasca bani pe certificate verzi sunt minciuni. Normele de mediu (incl. cele in privinta reducerii emisiilo) sunt tratate in cadrul Consiliului UE (de catre sefii statelor) si in cadrul Parlamentui UE. Fiecare tara (inclusiv conservatorii britanici sau US) isi traseaza propria strategie energetica in functie de resursele disponibile, iar tranzitia energetica se desfasoara la nivel global (atat in US cat si in China, UK, Australia, samd). Opinea mea pe marginea topicului „tranzitzia energetica” o gasesti aici http://www.contributors.ro/editorial/incalzirea-globala-inseamna-mai-puțina-sau-mai-multa-zapada/#comment-371973

       4. Last but not least, trambitele si strigatele sirenelor (calomnierea repetata a germanilor si a Bruxellesului) lasa un ecou, dar acesta dispare cu timpul. Oamenii incep sa se trezeasca din mahmureala si vor apare multe intrebari la adresa celor care i-au bagat in ceata (i.e George Friedman, Bufon Farage, Blondy Johnson, miliardari si administratori dubiosi de hedge funds Steve Bannon si echipa de campanie a lui Donald condusa de ticalosi si penali cu acte in regula condamnati la inchisoare pentru fapte de inselaciune si escrocherii).
       https://www.nytimes.com/2017/04/14/world/europe/trump-tower-neighbor-europe-populists-orban-wilders-le-pen.html

      • @Florin L. – Diplomatia germana promoveaza (…) situatii win-win (nu cumpara articole prin ziare sau batalioane de postaci

       Mea culpa. Chiar mă uitam la comentariile pe care le scrii sub 6 nick-name-uri diferite și nu știu cum de mi-a venit ideea că Germania ar putea folosi postaci pe forumurile de limbă română. Un postac e considerat postac doar de la 50 de nick-name-uri încolo, uitasem.

       A propos, de unde știi că ”diplomația germană nu cumpără postaci”, asta vi se predă la cursurile de instruire? :)

      • @Harald

       Este singurul blog /site (world wide) pe care postez. Sunt plecat de mult din tara (din adolescenta), iar acest site imi ofera prilejul sa exersez (respectiv sa nu uit) limba romana).
       Recunosc ca am schimbat cateva nickuri in urma atacurilor si a cenzurii la care am fost supus. (cu etichetari si acuze false)

       vezi aici
       http://www.contributors.ro/cultura/o-decizie-semnificativa-nu-traim-in-antropocen-epoca-omului-ci-in-meghalayan/#comment-350696

       si aici http://www.contributors.ro/cultura/o-decizie-semnificativa-nu-traim-in-antropocen-epoca-omului-ci-in-meghalayan/#comment-351065

       P.S. Eu v-as propune ca pe viitor sa folositi etichetele doar pentru sticle si borcane (veti scapa sigur de mitocanisme, etc.)

  • @Mike,

   „politici cu iz ranced rasaritean la care daca nu aderi si pe care daca nu le respecti esti pedepsit sau exclus total.”

   Cred ca lui dragnea ii vor mearga la suflet cuvintele dvs.

 4. Da, excelent articol. Felicitari! Citind scrisoarea sau tezele lui Macron, cum bine spuneti, mi-am amintit de tezele din ’71 ale ciuruitului, care si el dorea sa impinga sicietatea pe noi culmi de civilizatie si progres. Si la fel ca si Macron si le dorea dezbatute si aplaudate de toate comunitatile de cetateni. Simple similitudini veti spune, nimic asemanator. Posibil, dar izul/parfumul utopic din ele miroase la fel ..
  Macron poate are intentii bune dar tridentul lui Napoleon ii este cu mult prea mare si exista riscul sa ii cada pe ochi. Realismul lui Trump, chiar mercantil fiind, e de preferat visurilor grandioase ale lui Macron. Sper ca dna Merkel sa-l trezeasca ..

   • De acord, comentariul d-ne/d-rei MariUs e foarte bun. Totuși dumneaei nu s-a referit la „tricorn” ci la „trident”. Nu știu ce treabă avea tridentul cu Napoleon afară de faptul că o lua mereu pe cocoașă pe mare.

    Oricum în tinetețele sale, ca elev al școlii de artilerie, pe când vorbea o franceză stricată cu un cumplit accent italian, respectiv pe când colegii și profesorii își băteau joc de el numindu-l „paille au nez” (paie-n nas), Napoleon purta și el tricorn. :)

  • @MariS Remarc faptul ca aveti ceva impotriva Frantei si a politicii lui Macron ( nu e prima oara cand va exrimati in acest sens fara nici un argument valabil):. Una din doua: sau habar nu aveti de situatia acestei tari ( politica, economica, culturala, stiintifica, sociala etc) si atunci este clar ca nu intelegeti nimic, sau locuiti in Franta si faceti parte din asistatii social care urla de cateva luni bune ca statul nu le da destul.
   Nu cred ca aveti ceva in comun cu partidul lui Marine Le Pen ( pentru ei orice strain pripasit in Franta este un nimic, nu va imaginati ca faceti exceptie pentru ca veniti din Romania). Poate cu Melenchon si nostalgia comunismului ?

   Este de asemenea posibil ca nivelul dv intelectual sa se opreasca la cel al lui Fillon sau al altor candidati la presedintia Frantei in 2019 si sa nu intelegeti politica lui Macron…Mai incercati.

   • Multumesc Alexa, criticile imi fac mult bine. Nu sunt nostalgic, dimpotriva ma irita tot ce vine din marxism, comunism, inclusic marxismul cu staif si sclipici: neomarxismul. Nu ma mai pacalesc, sunt vaccinat! N-am nimic cu Franta, chiar imi place, imi plac si francezii dar nu progresistii, marxistii , comunistii si neomarxistii. Cele bune!

   • @Alexa Institutiile europene si managementul european de la Bruxelles nu reprezinta si Europa sau spiritul european si nu vor reprezenta asta niciodata. Scopul politic al acestor institutii a fost acela de a nu mai permite ascensiunea si dominatia unor state puternice, împiedicarea hegemoniei unui stat european prin coalizarea celorlalte contra lui, deoarece intotdeauna va exista acest pericol atat timp cat vor exista state mult mai puternice in Europa. Macron, prin acest apel catre Europa nu face decat sa-si intareasca viziunea sa asupra politicilor insignifiante pe care Franta le urmareste, si implicit si Europa. Sunt aceleasi idei care au dominat in ultimii ani politicile de la Bruxelles. Nu aduce nimic nou in aceasta scrisoare pierduta prin Europa. Aunci sa nu ne mire ca statele estice reactioneaza astfel si vor sa tina mai aproape de SUA decat de Europa de Vest.

    • @karla Nu este prima oara cand va citesc comentariile anti-UE.
     Pe intelesul dv UE este reprezentata si formata de si din oamenii pe care fiecare tara i-a trimis. Daca romanii au trimis niste neica-nimeni ca Dancila, Grapini, Eba, etc etc nu e vina celorlalte tari. Oricum UE este sansa Romaniei: cine nu intelege acest adevar nu e mai departe ca inteligenta ca Dancila, Grapini si Eba.

     • @Alexa incep sa cred ca-l iubiti pe presedintele Frantei. Nu stiu de unde ati dedus ca sunt anti-UE. Nu sunt deloc anti-UE, ci anti-idei Macroniene asternute in miez de noapte pe internet. Autorul articolului, precum si alti comentatori credibili au explicat clar care sunt problemele in acea scrisoare. Desigur, Europa trebuie reformata, insa nu asa cum propune Macron sau, in orice caz, nu aplicand toate ideile nebunesti insirate acolo. Cred ca un dialog cu statele membre se impune, nu credeti?

      • Karla: V-as ruga sa comentati despre ce cunoasteti. V-am spus ca nu vorbesc despre Franta si Macron din auzite sau citind 2 articole pe saptamana ci direct: sunt aici de o viata as spune, am facut studii, muncesc, copiii mei cresc si se formeaza aici.
       Dvs locuiti in Franta? Daca da, atunci pe cine vedeti in locul lui Macron? Pe Wauquiez, pe Marine Le Pen, pe Melenchon?Sau pe vreun Gilet Jaune….
       Daca nu, cum puteti sa aveti o parere corecta, informata si obiectiva? Asa, din povesti de la unii si altii?
       Atitudinea dvs este nu numai superficiala dar si plictisitoare: regret, dar comentati pe alaturi si ca sa va aflati in treaba.

     • @Alexa mai scuteste-ne cu neo-marxistii tai din Franta. Franta nu este un model de urmat, iar Europa trebuie sa se reformeze cat mai repede. Noi nu mai acceptam idei marxiste aici! Voi vota cu orice partid antiimigratie.

      • Domnule, scutiti-ma dvs cu povestile astea despre Franta marxista. In ultimii 40 si ceva de ani a fost condusa cu precadere de guverne de dreapta.
       Cat despre „noi nu acceptam”, care noi? Suferiti de personalite multipla? Sunteti purtatorul de cuvant al site-ului?
       Aveti ceva de argumentat ( argumentat, nu blablabla) ca o recatie la afirmatiile mele, va ascult. Daca nu, nu ma mai plictisiti.

  • Macron este, pâna la proba contrarie (care întârzie sa apara) un demagog care „scrie” frumos dar nu respecta si nu urmeaza îndemnurile pe care le sugereaza celorlalti.
   Cât despre analogie Macron-Trump, cei ce au facut ca lumea asta sa evolueze catre mai bine au fost visatorii si nu tehnocratii sau, si mai rau, mercantili ca Trump. Realismul sau este o scamatorie groteasca care nu mai pacaleste decât pe cei care îi sunt identici.
   Sunt chiar uimit de usurinta cu care acceptati mercantilismul (uman sau politic). Ati putea sa va educati în acest feal, copiii ?
   Dumnezeule! Sper sa nu apuc lumea pe care o visati dumneavoastra.

   • @contributor Ce inseamna pentru dv „demagog”? De unde il cunoasteti pe Macron? Locuiti in Franta ca sa stiti care e politica lui Macron ?
    In mare: ce va face sa criticati cu atata usurinta, ca si cum ati cunoaste toate dedesubturile politicii lui Macron? Credeti ca este suficient sa cititi un articol in presa romaneasca, de multe ori tradus dupa ureche, pentru a avea o idee clara despre politica unei tari si a unui presedinte?

    • @Alexa ne plictisesti cu Franta ta, sincer. Crezi ca esti singura care traieste in afara sau ce? Si eu traiesc in vest (tara francofona) de zeci de ani si imi cresc copilul aici asa ca …fie-ti mila totusi de cei care nu traiesc in Franta. Citesc presa franceza de ani de zile oricum si Franta nu este un exemplu de urmat, repet in nici un caz Macron. Nu Franta trebuie sa ne ghideze spre un viitor „luminos” prin scrisori la miezul noptii. De asemenea, nu cred in La Pen, Melenchon sau alti neo-comunisti din astia. Astia nu trebuie sa ajunga la putere niciodata in Franta. Oricum, cred ca toti am inteles ca Franta este un fel de buricul lumii zilele astea, salvarea noastra a tuturor, miracolul venit la miezul noptii sub forma unui inger tanar in costum Armani.
     Gata, multumim pentru ca ne-ati luminat si ne-ati facut sa vedem minunea.

     • Karla: Dupa mintea dvs la un articol despre presedintele Frantei, cei care traiesc acolo de zeci de ani ( cazul meu) nu ar trebui sa comenteze pentru ca ” plicitisesc” diverse karle si karlioare care stiu totul despre tot. In schimb ceilalti care habar nu au despre situatia acestei tari au tot dreptul sa comenteze. asta e logica, dupa mintea dvs, nu? Doar la dancila mai vezi o asemenea profunzime…
      Daca va plictisesc comentariile mele e simplu; nu le cititi!

 5. „Atât. Doar puțină precauție.”

  Precauția e o atitudine pe care noul manifest electoral al lui Micron n-o merită. A fi precaut cu ceva înseamnă a lua totuși în serios acel ceva. Nu cred că e cazul la manifestul lui Macron, sau la persoana lui Macron în general. Auto-declaratul pro-american care nu știe cum să facă să submineze mai eficient alianța Europei cu SUA….

  Independent de asta, îmi puteți explica și mie ce Dumnezeu înseamnă „expectanță” și când a ajuns acest cuvânt în limba română ?…

 6. Utopii stangiste(realitatea speciei umane neindoctrinate de mici le contrazice in doua secunde) + France First.
  Salariu minim in toata UE – Franta are probleme enorme acasa la ea, dintre care lipsa de competitivitate – i-a bataie la greu de la tariel nordice/germania la calitatea produselor iar tarile din centru/est atrag o gramada de bani in destrimentul ei una din cauze salariile, taxele enorme cu care se tin categoriiel defavorizate etc(in Franta minim 1500E impozabil).
  – cate firme din Romania isi permit sa dea acel salariu – cate vor da faliment? i angajeaza nenea Macron pe oamenii ramasi astfel fara loc de munca sau i i-a acolo la el pe ajutoare sociale?

  Jupiter sa dea niste decrete l anivel de UE ca acol la ei nu mai are curaj:
  „Emmanuel has been on the big stage for almost 2 years now. During that time, I observed that he is his own greatest enemy. Man has a big mouth, shoots himself in foot more often than not, and just doesn’t know when to stop. I’m not a fun of Mark Rutte and his brand of politics, but Mark, others too, have already pointed out few times that reform starts at home. Jupiter appears to be blind to that fact. It just escapes him that by reforming France, French will be better off hence have will not look for solutions on extreme ends of political spectrum. Stronger France will in turn lead to stronger EU. At the end of the day, all politics is local. This is not rocket science, yet he’s approach to this problem is complete opposite. Top down, in typical dirigest style. Well, as I said before, man is he’s own greatest enemy so you can take this proclamation and file it away with rest of his musings.”

  • iata ca majoritatea economistilor aplauda reformele lui Macron. La prima vedere, pachetul reformelor sale apare un pic prea timid, efectul va fi vizibil in urmatorii ani (daca intre timp nu vine o criza la nivel global sau regional /UE). Oricum, pentru Franta este un pas mare inainte (in privinta reformelor, Macron a reusit deja mai mult decat precedentii sai de dreapta).

   https://www.ft.com/content/2d312e90-c187-11e8-95b1-d36dfef1b89a

   https://www.forbes.com/sites/miltonezrati/2018/07/27/macrons-next-move-for-france-and-for-europe/#7bda14f75b71

   https://www.cnbc.com/2018/04/23/macron-economic-reforms-stronger-than-trump-tax-cuts.html

  • @Mondialul Scrie clar: ” salariu minim european adaptat fiecarei tari”.
   Adica adaptat nivelului de trai din fiecare tara.

  • „Utopii stangiste(realitatea speciei umane neindoctrinate de mici le contrazice in doua secunde) + France First.
   Salariu minim in toata UE – Franta are probleme enorme acasa la ea, dintre care lipsa de competitivitate – i-a bataie la greu de la tariel nordice/germania la calitatea produselor iar tarile din centru/est atrag o gramada de bani in destrimentul ei una din cauze salariile, taxele enorme cu care se tin categoriiel defavorizate etc(in Franta minim 1500E impozabil).”

   Scris probabil pe telefon, textul conține unele imperfecțiuni de formă, dar nu la acelea doresc să mă refer, ci la cele de fond. Pentru cei care parcurg thread-ul ar fi regretabil să înțeleagă greșit unele dintre comentarii, prin urmare, fără a face judecăți de valoare, îndrăznesc să aduc câteva precizări. World Economic Forum plasează Franța între cele mai competitive 25 de state ale lumii, alături de statele nordice și SUA, în categoria „Best”.

   Cu excepția Mississippi și Tennessee, dacă nu greșesc, Statele unite au în cvasitotalitatea lor salariul minim 7,25$. Să fie vorba oare despre vreo utopie stângistă? O „realitate a speciei umane îndoctrinate de mici” (eu aș zice mai degrabă de hamburgeri -:) )? Nici vorbă! Este rezultatul experienței, pentru că n-au existat dintotdeauna salarii minime stabilite prin lege. Rostul lor este acela de a se evita abuzurile din partea angajatorilor. Astfel, în statele unde salariul minim nu este stabilit prin norme la nivel național sindicatele îl negociază cu patronatele.

   Este adevărat că de regulă intervenția autorităților în piață (respectiv, a muncii) o distorsionează. Dar rolul salariului minim este în acest caz unul corectiv, pentru că, fiind o piață imperfectă, cu asimetrii informaționale majore, în relațiile dintre angajator și angajat pot interveni constrângeri, ori discriminări (de vârstă, sex, religie, etnie, limbă, locul geografic al domiciliului șamd.) care pot determina o persoană să accepte condiții de muncă inumane. Acestea sunt mult mai dificil de controlat de către autorități decât salariul minim. Iar de astfel de exemple presa abundă.

 7. Acesta este textul integral al scrisorii lui Macon:

  lefigaro.fr/elections/europeennes/-pour-une-renaissance-europeenne-le-texte-integral-de-la-tribune-d-emmanuel-macron-20190304

  Nu e nici pompos, nici exagerat, mi se pare un text normal, in nici un caz nu reprezinta „o scrisoare meşteşugită, care ar merita premiată la concursuri (reale sau închipuite) de retorică politică europeană”. In orice caz, nu in vestul Europei. Dra probabil romanii s-au obisnuit cu declaratiile debile ale politicienilor lor si s- a ajuns ca normalitatea sa fie vazuta ca ceva exceptional.

  Ceea ce propune nu este nici exagerat, nici utopic:

  -o Europa unita: asta este rolul UE, pentru asta UE a fost creata.

  – o Agentie europeana pentru a proteja procesul electoral contra ciber-atacurilor si manipularilor ( fake news, pe intelesul tuturor). Si propune de asemenea interzicerea finantarii partidelor politice europene de catre puteri straine ( in Franta cazul fostului Front National care a „imprumutat” bani de la rusi).
  – o politie comuna europeana de frontiere cu obligatii stricte de control. Spune ca ” in fata fenomenului migratoriu Europa trebuie sa-si protejeze valorile si frontierele”. Nu e logic si normal? Sunt tari europene une frontierele nu sunt protejate cum trebuie si exact pe acolo ai cel mai mare flux migratoriu. s
  – un Tratat de aparare si securitate: nu este normal ca Europa sa fie capabila sa se apere singura fara sa astepte ajutor de la altii si toate tarile europene sa se sustina in caz de nevoie? Chiar nu vad nimic exagerat.
  Asta era si viziunea lui De Gaulle despre UE inca din anii ’60; el declara urmatoarele:

  „Il ne peut y avoir de personnalité politique de l’Europe si l’Europe n’a pas sa personnalité au point de vue de sa défense qui a toujours été la base de la politique ». Ajoutant encore dans la même note : « Il y a l’OTAN, mais qu’est-ce que l’OTAN ? C’est la somme des Américains, de l’Europe, et de quelques accessoires. Mais ce n’est pas la défense de l’Europe par l’Europe. C’est la défense de l’Europe par les Américains »””

  -propune crearea unui salariu minim european adaptat fiecarei tari.
  -propune pentru industriile strategice si pietele publice o preferinta europeana, asa cum fac americanii si chinezii.

  Cat despre „Conférence pour l’Europe” : „” Cette conférence devra associer des panels de citoyens, auditionner des universitaires, les partenaires sociaux, des représentants religieux et spirituels. Elle définira une feuille de route pour l’Union européenne traduisant en actions concrètes ces grandes priorités. Nous aurons des désaccords, mais vaut-il mieux une Europe figée ou une Europe qui progresse parfois à différents rythmes, en restant ouverte à tous? „”

  Nu e nimic ridicol in asta: in definitiv oamenii care vor sa se implice, se implica. Este vorba de o actiune civica si nimic mai mult.

  • Este evident ca orice pas in privinta integrarii si a eficientizarii este in beneficiul cetatenilor UE. Din pacate, unii actori globali nu vad cu ochi buni progrese in acest sens (mi se pare si firesc;). Si aici nu ma refer doar la Rusia, ci si la China si chiar la noua America schimbata la fatza („American First”: UE este un adversar mai periculos decat China, samd)

   Trista este insa reactia cetatenilor UE care se lasa manipulati (sau nu realizeaza ca sunt manipulati) in detrimentul lor. De-a rasul plansul!

   • Care „progrese”? Vi se pare ca Macron este vreun vizionar care face si desface lumea si ale carui politici sunt revolutionare in Europa? Chiar vi se pare ca ce a scris este ceea ce visati sa traiti? Progrsele si Europa sunt ca doua drepte paralele care nu se vor intersecta niciodata. Asta este solutia pentru Europa, cea propusa de Macron? Ar putea sa mai incerce, poate data viitoare iese cu ceva mai bun. „Libertate, protecție, progres” un slogan specific tarilor socialiste.

    • @karla Da, mi se pare ca Macron este cel mai bun presedinte pe care l-a avut Franta de zeci de ani, lucru impartasit de orice persoana realista si obiectiva. Si are viziune, oricum, de 10 ori mai multa si mai de calitate decat cei care il critica. Bineinteles, politica aceasta trebuie si inteleasa, ceea ce nu e la indemana oricui, cum bine s-a vazut din agitatia cu „gilets jaunes” ,oameni simpli, fara cultura politica, de inteligenta nici vorba, care se tem de schimbari majore. Cum locuiesc in Franta de mult, pot sa am o parere cat se poate de obiectiva asupra schimbarilor dorite de Macron, lucru care nu se poate spune despre multi dintre cei care comenteaza ca sa se afle in treaba. Si care ar face bine sa se informeze inainte sa scrie aiureli.

    • Subscriu la cele spuse de Alexa.

     Nu e doar vizionar, asta nu e de ajuns, omul mai e si de un curaj absolut nebun. I se trage probabil de la faptul ca el la baza e artist, putin tzacanit ca toti romancierii si actorii de calitate. In 2027 o sa fie pensionar la 49 de ani, varsta la care unii abia incep sa faca politica la nivel inalt. Pana atunci are timp sa-si cladeasca viitorul job intr-o UE care este deja in constructie avansata ca hegemon regional (vezi si: EPPO).

     Dumneavoastra lucrand la cel mai inalt nivel CE, ar trebui totusi sa fiti informata despre seismul pe care l-a produs alegerea sa. De faptul ca si EPP si PES isi simt amenintat monopolul pe care l-au construit cu sistemul Spitzenkandidat pe care Macron vrea sa-l dinamiteze dar „in acelasi timp” trebuie sa calce cu grija pentru a nu-si pierde tinerele (si nu foarte tinerele) talente si sa ajunga zombie ambulanti ca PS si LR in Franta. Ia uitati-va un pic la reactiile aripilor progresiste din fiecare grup si intrebati-va cati dintre oamenii de genul celor care si-au declarat suportul deschis pentru Renasterea UE vor mai sta alaturi de Manfred Weber si Victor Orban (Timmermans nu ar avea mari probleme in a se alia Renasterii cu tot grupul oricum, desole Liviu D….) daca se ajunge la un punct de rascruce.

     Ciudat ca va scapa curentele astea in culisele puterii din care ne binecuvantati cu prezenta. Asta ca n-ar avea aliati pentru ca dl. Rutte vrea sa faca in continuare evaziune fiscala ca politica de stat e totusi o pozitie cam subreda, chiar si din interiorul CE de unde ne vorbiti.

     PS: Sper sa mai prindeti un post la nivel inalt in Comisia Barnier. Bisou.

  • Mi se pare f.corecte ceea ce spui. Argumentat și la obiect.

   De unde atâtea interpretări ciudate și forțate, cum vedem pe-aici, e greu de înțeles.
   Probabil că o să ai parte de sudalme și invective grele. Contraargumente nexam…..

   Long live rock’n’roll !!!

   • @JB,

    Ce bine ptr. dvs…caci, iata, v-ati gasit familia si mai stiti si engleza…

    Caci asta imi da posibilitatea sa citez o fraza celebra in original: „blood is thicker than water”, o fraza care justifica preferinta legaturilor cu familia mai degraba decat cu strainii. Din pacate, trebuie sa va dezamegasc, in familia preferata de dvs. curge apa, mai degraba decat sange.

    • @Lucky
     Vă mulțumesc ptr.mostrele de înțelepciune & intuiție. In ceea ce mă privește sunteți expert.
     Dar dintr-o mică supreficialitate v-a scăpat să numiți „familia” la care vă referiți……
     Dacă tot e vorba să ne „înjurăm” de „familie”, apartenențe, afilieri, prietenii, etc permiteți-mi și mie să știu cărei „familii” îi aparțineți. Ca să știm despre ce vorbim……

     • @JB,
      Nu vad la ce mostre de intelepciune va referiti. Pur si simplu am comentat un fapt, comentariul dvs. prin care va precizati pozitionarea pe blog.
      In ceea ce ma priveste, prefer sa fiu de partea bunului simt, indiferent cat de elevat sau rudimentar s-ar dovedi.

 8. Gresit. Macron lanseaza o dezbatere pe care ceilalti nici macar nu au curajul sa o nasca. Merg incet spre declin. Da vestele galbene fac ce fac si distrug bruma de credibilitate a francezului. Dar cine ii indeamna in lupta? Nu aceeasi Coloana a 5-a care ravaseste constructia europeana de 20 de ani. Acei ilustrii tragatori de sfori care in bruma capitalului se lasa coplesiti de ideile nationale si suverane. Daca noi mergem cu Dancila si restul de analfabeti cum putem pretinde loc la masa decidenta? Cum putem construi aceea Europa fara viteze cand noi suntem primi in denigrarea ei? Frumos sa stai pe margine si sa submini si apoi sa te plangi vai ce ne fac europenii. Implica-te, pune caramazi si atunci constructia te va primi si pe tine acolo unde iti este locul. Macron macar are aceeasi idee de cand a preluat puterea. Si basca si Merkel il sustine in vitezele europene. Singura salvare a noastra ar fi fost Schulz cu federalizarea. Era metoda cea mai eficienta prin care in urmatorii ani am fi beneficiat si noi de beneficiile promise. S-ar fi redus inegalitatile in toate zonele EU si estul ar fi capitulat in incercarea de a fi arbitrul in terenul mlastinos. Precautie nu poate fi pentru ca deja se aprinde lumina de la Rasarit care va coplesi pacla fumurie a intregului Apus. Am zis!

 9. Nu știu de ce dați atâta atenție celei mai mari operațiuni de (neuro)marketing din istoria recentă a Europei: Macron și a sa RM. Un cal troian din care vom vedea un pic mai târziu ce iese.
  În rest, ca victorie amară, iată că ceea ce ați prezis capătă contur: nu va fi bine pentru România. Europa cu două viteze și fără euro în România (ceea ce poate fi și bine). „Comitetele oamenilor muncii” sunt pentru Macron cum e statul paralel pentru Dragnea: șmecheria pentru a ieși din corzi și a mai câștiga timp.
  Ca să nu mai lezați aprecierea pe care v-o port (și probabil că nu sunt singurul), vă rog să nu mai faceți referire la Sever Voinescu! În articolul cu maimuțăreala scrie că singura noastră șansă este Europa, iar la câteva articole în amonte (https://dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/mic-discurs-despre-moartea-europei) prohodește șmecherește Europa. Ar fi putut fi mai sever cu Băsescu decât cu Europa…

  • @Ghe Parca o aud pe madame Grapini luandu-l la rost pe Macron in PE! Asta se ofusca si ea: de ce Romania nu e privita la acelasi nivel ca Franta si Germania.
   Raspunsul a fost urmatorul: „Ca sa avansam in Europa, trebuie insa ca cei mai puternici, cei mai ambițioși să avanseze, așa a avansat Europa întotdeauna. Dacă Europa ar fi așteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu ați fi aici. Europa s-a născut din ambiția unora care au luat câteodată riscuri nebune și care au urmărit aceste riscuri”.

   Pe intelesul dv, intr-o clasa cei mai buni elevi nu pot sa stea si sa astepr ca ultimii sa ajunga la nivelul lor, mai ales ca sunt sanse ca acestia sa nu ajunga niciodata. Nivelul unei clase este determinat de cei mai buni: cu cat acestia avanseaza, cu atat clasa are rezultate mai bune.

   • @Alexa: pe mai buna ta înțelegere, nu vreau ca Europa cu viteza întâi să aștepte să fie ajunsă de restul Europei și nici nu m-am grapinizat. A încerca să vedem realist nu e un păcat. Mai mare păcat, după mintea și înțelesul meu, este să crezi că soluțiile care-au mers + câteva găselnițe, vor funcționa și în continuare. Dacă mai vrei ceva precizări, «Que tu viennes me chercher !» (Nu e din Mircea Badea). Indiciu: e din cuvântările unui elev de-al lui Jacques Attali.

 10. Copăcel, copăcel începe trezirea la realitate. E bine.

  Autorul a parcurs un drum destul de lung de la „tânărul președinte francez” și „leaderul informal al UE” ce ura să doboare avioane cu privirea, la bunghirea panglicarului ridicol ce se crede Napoleon doar pentru că e pitic și însurat cu o babă ce-i pune coarne. Welcome aboard, dom’ profesor! Tot ceea ce începeți să descoperiți cu uimire și durere după aproape 2 ani de frământări vă spuneam eu a doua zi după alegerile ce l-au adius la putere pe meschinul pitic franțuzesc cu ego gigantic.

  • Sincer m-au distrat Tezele din Martie, a fi dezbatute si aprobate in unanimitate de sovietele locale aducind omagiu conducatorului iubit.

   Continentul arde si dl. Brigitte se piaptana.

   Daca n-ar fi tragica, situatia ar fi buna de un serial de comedie memorabil. Nu e ca aveam alte „expectante”… (-;

   • @Absurdistan Va distreaza ceea ce cititi pentru ca nu intelegeti nimic. Si atunci va imaginati o poveste simpla si amuzanta pe intelesul dvs.

   • Absurdistan : ca sa va distrati si mai tare:
    „Michigan village elects cat named Sweet Tart for mayor ”

    eu.freep.com/story/news/local/michigan/2018/07/25/michigan-omena-village-cat-mayor/832131002/

    Urmand exemplul, alti americani au ales ca primar (pardon, primarita) o capra:

    lexpress.fr/insolite/aux-etats-unis-une-ville-elit-une-chevre-pour-maire_2066202.html

  • Svejk nu e doar specialist în gândirea și planurile lui Trump, dar acum îl cunoaște „in the details” și pe Macron…… Ba chiar și amănuntele conjugale ale acestuia.
   OMG !!! Nimic nu-i scapă!
   Svejk is an American psychic sau un prooroc al „semnelor vremurilor” UE…..
   Svejk !!! Îți mulțumim ptr.aceste revelații. Se vede că ții cu poporul.

 11. O scrisoare care incearca sa introduca in discutie forme foarte periculoase de dictatura. Ce e aia Forta pentru apararea democratiei?. Cei mai naivi vor pune botul din cauza lipsei de alternative.
  Incercati sa nu va lasati dusi! Votati ce va place dar atentie la ‘Macaron’!

 12. Ma tem ca discursul Mamei Merkel a reusit sa mobilizeze mase mari de migranti catre Europa. Discursul lui Trump a reusit sa miste alegatori cu acelasi nivel de pricepere ca al lui…. Fiecare politician are audienta lui. Daca ar fi muti nu ar face politica, asta e faina macinata de politicieni: vise frumoase si cam atit. Putini sint cei care si indeplinesc promisiunile.
  „promettre c’est noble,; tenir, c’est bourgeois” daca luam asta in calcul putem spune ca politicienii fac parte dintr-o casta foarte nobila!
  Pe de alta parte sustinatorii Eurpei Unite au dreptul sa se exprime asa cum au dreptul detractorii.

 13. No problem, sa nu ne lasam manipulati de energii ipocrite.
  Baiul e ca daca tu nu le vrei, nu e bai, le fac populistii si neonazistii. Vezi Ungaria. Daca suntem panselute sensibile care nu ne coboram la nivelul lor, e ok, lumea va prefera tot timpul stilul energic.
  Si poti spune ce vrei despre dezamagiri, dar daca tot l-ai pomenit pe Obama, hai sa vedem concret cum sta treaba in 8 ani: economia luata de la negativ, cu somaj 10%, lasata la 2.4% crestere cu previziune buna si foarte buna si somaj 4%. Asta a mostenit Trumpa care acum se lauda el cu boom-ul asta. Deci cu tot respectul, trebuie sa fii suuuuper simplist sa spui ce mare dezamagire fura liberalii energizanti. Desigur, unii s-au imbogatit mai mult ca altii in perioada lor, dar nimic niciodata nu va fi perfect. Dar exista grade de comparatie totusi privind big-picture.

 14. Am citit pe un site romanesc articolul:
  „Emmanuel Macron lansează proiectul de reformare a Europei: Impasul Brexit este o lecție pentru noi toți. Nu trebuie să picăm în capcana naționalisumului ”

  Am citit cu greu si in diagonala toata gargara politica tipica unor astfel de proiecte „reformiste” si era cit p’aci sa adorm, cind mi-a atras atentia, ingropat in penultimul paragraf, adevaratul motiv al acestui proiect „reformist”:

  „Pentru combaterea schimbărilor climatice, preşedintele Franţei susţine pentru UE nivelul de ambiţie de zero emisii de carbon pentru 2050, reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2025 şi adaptarea politicilor la aceste exigenţe asumate, care să fie sprijinite de o Bancă europeană pentru finanţarea tranziţiei ecologice.”

  Deci despre asta e vorba aici, despre punerea la cale a unei banci europene pentru finanţarea tranziţiei ecologice. De-as fi miliardar, m-as da peste cap sa intru actionar la o astfel de banca.

  „Tranzitia ecologica” va fi proclamata VALOARE EUROPEANA, parlamentul UE va vota ce e de votat astfel incit „Tranzitia ecologica” sa devina obligatorie in UE, komisarii vor fi bagati in priza sa sprijine sau sa ameninte, dupa caz, iar guvernele celor 27 nu doar ca nu se vor mai putea plinge ca nu au bani pentru asa ceva, dar vor fi invitate respectuos sa imprumute cit mai multe sute de miliarde de euro de la „Bancă europeană pentru finanţarea tranziţiei ecologice”, urmind ca datoria, cu o dobinda modica de 10-15%/an sa fie platita in urmatorii 50-100 de ani de popoarele fericite ca cineva s-a gindit la viitorul lor de aur.

  Vad cu ochii mintii Planeta Albastra lacrimind emotionata.

  • „Banca europeană pentru finanţarea tranziţiei ecologice” mi-a amintit de Trujillo, dictatorul din Rep. Dominicana. Si-a construit o fabrica de produse chimice, lacuri si vopsele si, simultan, a dat un decret care obliga absolut toti proprietarii de imobile din republica sa isi renoveze/vopseasca ANUAL fatadele cladirilor. Orasele si satele aratau foarte frumos (curate, proaspete) dupa introducerea noii obligatii legale, iar fabrica de chimicale a presedintelui duduia. A fost, de asemenea, o excelenta idee de afaceri. :-) Ce pacat ca cineva l-a asasinat pe grijuliul dictator in 1961.

 15. Scrisoarea presedintelui france poate fi lasata linistita in arsenalul campaniei electorale.
  Are idei marete: Un alt NATO, european, interzicerea achiziţiilor de armament american, si renunţarea de facto la garanţiile de securitate ale SUA, mi se pare cea mai mareta idee a cocosului galic.

  • Victor, noi vă iubim, dar dacă clovnul acesta este liderul viitorului european glorios, mă tem că se aplică vorba (cred) lui Tudor Mușatescu: tovarăși, din două una, ori voi să muriți ori noi să scăpăm. (-:

   Rîdem noi rîdem dar capra-i moartă-n copîrșeu.

   Uitați-va și dv. la verbozitățile pompoase infinite ale celei mai ardente adolescente perpetue care și-a găsit un genial Tătuc în inefabilul Macron, românca care a salvat Franța. Ne spune tot ce avem nevoie să știm, ba chiar în exces.

   • @ Absurdistan,
    eram ironic.
    Cind se va incerca desprinderea de NATO si formarea unui nou NATO, europen, Europa nu va mai exista decit in genul Uniunea Sovietica.

   • Absurdistan: O persoana simpla care de-abia se exprima ( un cacofonist cacofonist, reciti-va comentariile) nu ar trebui sa-si dea cu parerea despre oameni inteligenti. In orice caz, insultand un om inteligent ca Macron nu faceti decat sa va ridiculizati. Insulta este atat de groasa incat va descalifica automat. Se poate spune multe despre el dar toti cei care il cunosc sunt unanimi cu faptul ca este extrem de inteligent.
    Este adevarat ca oamenii inteligenti produc teama celor mai putin inteligenti sau chiar deloc.
    Este aceeasi atitudine ca a altui simplet care comenteaza pe contributors si pretinde ca premiul Nobel nu e prea important ( unul din argumente este ca Einstein nu l-ar fi luat, desi este o gogomanie), medalia Fields este ceva absolut nesemnificativ, pentru ca simplet-ul nu auzise de ea si alte chestii la fel de reduse.

    Inteleg ca site-ul contributors are nevoie de comentatori si ca lasa sa comenteze si clovni de-astia, ceea ce este foarte bine dar pana la un punct: la un moment dat devine clar dorinta unora de fake newssi insulte cu orice pret. Si daca site-ul accepta asta in curand va ramane numai cu asemenea „contributors”, asa cum s-a intamplat deja la unele topicuri unde din cauza cenzurii si a insultelor ( cand cenzura lasa sa treaca si alte comentarii): oamenii au dat naibii prostimea si au plecat.
    Restul aberatiilor: cui ii pasa de ceea ce spuneti? catorva anti-europeni care il vad pe Trump ca un geniu al politicii, salvator al lumii?

    • Stimati Comentatori,

     Imi permit sa va atrag atentia asupra unui risc extrem de serios existent pe aceast blog, de aceea va rog sa va abtineti de la orice comentariu privind politica franceza, mai putin daca ati locuit sau locuiti in Franta de cel putin cativa zeci de ani. Riscul este ca veti fi automat catalogat incompetent si veti fi trimis sa spalati cestile de cafea.

     Desi, la drept vorbind, nu stiu de ce se considera rusinos a spala niste cesti de cafea.

  • Muhahaha, mare-i Gradina lui Dumnezeu si disperarea lobeistilor dupa lovelele licuricilor!
   Mintiti, dezinformati, improscati cu noroi si ignorati inteligenta cititorilor (de parca lumea nu stie sa citeste care sunt diferentele dintre NATO /PESCO, EDIDP, EDF and CARD).

   https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_160495.htm?selectedLocale=en

   http://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-europe-as-a-stronger-global-actor/file-european-defence-union

   http://www.natolibguides.info/nato-eu

   P.S. a pus Macron vreodata semnul intrebarii asupra Clausei 5 (NATO Treaty) asa cum a facut Trump?

   • @ Florin L,
    cine minte si dezinformeaza?
    Citatul dat de mine este din articol: „un alt NATO, european (eficient şi credibil oare?), interzicerea achiziţiilor de armament american, renunţarea de facto la garanţiile de securitate ale SUA”
    Am renuntat doar la continutul din paranteza.

  • Da, asa e, dar poate se trzesc si naivii care vad in Macron un mare strateg si vor intelege pana nu e prea tarziu cine e cel care saboteaza NATO si cine doreste sa indeparteze SUA de Europa. Curat strateg, coane Fanica …!

   • @Mari S Normal ar fi sa se trezeasca cei care nu inteleg nimic din scrisoarea lui Macron si nici din politica lui. Societatea nu este formata numai din asistati social si nici nu evolueaza datorita asistatilor social, ci a celor care muncesc si au ceva in cap. Nu intelegeti nimic din politica Frantei dar va dati cu parerea non-stop.
    De fiecare data cand va explic de ce nu aveti dreptate ( cu argumente) va bagati capul in nisip ca strutul si nu dati nici un raspuns: pentru ca nu aveti nici un argument!
    In loc sa luati fiecare punct al scrisorii si sa explicati de ce nu vi se par corecte afirmatiile, nu faceti decat sa criticati aiurea in tramvai. Ca cei mai multi dintre comentatori care nu au trait in viata lor in Franta, habar nu au de realitatea societatii franceze dar nu inceteaza sa critice.
    Chiar mi se pare penibil sa comentezi doar ca sa te afli in treaba.

   • @MariS

    Mda, repetati la nesfarsit aceleasi gogomanii (o minciuna repetata de mii de ori devine adevar, nu-i asa?) Lideri europeni vorbesc despre un fond comun dedicat pentru aparare si cercetare in domeniu, cresterea eficientei trupelor UE, PESCO si alte programe de „cooperare” a trupelor UE. Chiar n-am auzit niciun lider UE sa vorbeasca despre parasirea Aliantei NATO!

    Citez: „NATO Secretary General Jens Stoltenberg: What Europe needs is more investment in defence, stronger capabilities, and we also need fairer burden sharing within the Alliance. And therefore I welcome EU efforts on defence, as for instance the European Defence Fund, military mobility or PESCO. Because I believe that can improve burden-sharing within NATO, it can provide new European capabilities.”

    vezi si aici https://www.politico.eu/article/angela-merkel-emmanuel-macron-eu-army-to-complement-nato/

    P.S. Este vorba despre o completare (ceea ce este si in beneficiul Aliantei, sau nu?). Interpretarile lui Trump si a gazetarilor de la Breitbart & co sunt cel putin eronate (sa nu le numesc altfel)

 16. Eu sunt de-acord cu delimitarea lui Macron: confruntarea are loc în mod decisiv între europeniști și naționaliști. Cine nu e cu noi e împotriva noastră. Cine cârtește împotriva unui apărări EUROPENE aliate cu SUA (susținând în continuare apărarea Europei de către SUA, aproape că Europa este benevol ocupată de SUA), cine nu admite diferențele naturale între diferitele regiuni ale Europei, în concomitent cu un stimulator salariu minim, paralel cu șanse egale pentru cei dotați de-a alege regiunea cu cele mai multe oportunități, toți ăștia sunt anti-europeniști, deci naționaliști, eventual mascați.

 17. „Europa concentrică (evident, cu noi la periferie)…”

  Dar acolo ne-am plasat noi și refuzăm să părăsim poziția. Statele baltice, ieșite greu afectate din URSS, ori cele din fosta Iugoslavie, după un război civil, se îndreaptă în mod rațional către primul centru. România, nu, pentru că nouă ne plac provocările și situațiile-limită din zonele de frontieră. Ce vină are dl Macron?

 18. Alegeri europene…

  UKul ii lasa pe UEristi in durerea lor, Merkelița cea mult iubita si stimata o sa dispara totusi la un moment dat, cat se codesc sa evite recesiunea ceva recesiune tot va fi cu Brexitul, ghinion de nesansa

  „După Obama şi minunatele sale discursuri, a venit Trump;”

  Asta demonstreaza ce efect mai au minunatele discursuri lipsite de contact cu realitatea :) :)

  S’a saturat lumea de povesti…

  Valabil si pt francez

  Si ce impact european sa aiba asta micu’ cu idei marețe si nevasta batrana, socialist conspirat si bagat in fața de Rothschild, cand acasa la el este cu popularitatea varza si o sa faca parte dintr’o lunga serie de presedinți cu un singur mandat, pt ca gargara nu ține de foame si economia franceza nu straluceste momentan

  Asa ca practic poate sa declare orice :)

  Iar din ce declara

  „un alt NATO, european (eficient şi credibil oare?), interzicerea achiziţiilor de armament american, renunţarea de facto la garanţiile de securitate ale SUA (doar nu îşi imaginează cineva că vechiul NATO va mai fi credibil dacă franco-germanii şi apoi europenii în ansamblu îşi fac şi ei propriul lor Tratat de Apărare Europeană)”

  sa mori de nu zici ca e agent rus!

  Americanii „are” o vorba de duh: money talks bullshit walks

  Asa ca de Trump „o sa ne radem” dar asa mercantil cum este probabil o sa mai prinda un mandat, daca nu reuseste propaganda democrata sa’l sape suficient de adanc

 19. Scrisoarea presedintelui francez este cat se poate de nemteasca, (angelamerkeliana!) si Inca fara efort…
  Stim bine coniventa deplina, neconjuncturala, de bun augur, a celor doua capitale europene, Paris & Berlin, context in care a-l depicta pe Macron ca „flamboyant” inseamna a-i adresa si dnei cancelare A. Merkel acelasi nepotrivit calificativ: cei doi sunt in plauzibila si salutara armonie.
  Macron nu face proba de jonglerii oratorie, nici nu se erijeaza intr-un Obama reloaded prin Europa, chiar intalnirea sa cu presedintelui rus V.V. Putin a fost cat se poate de convingatoare in acest sens; asadar, oare ce nelinisti „metafizice” ar starni Macron la Kremlin, precum altadata Obama devenea prilejul unui foarte grabit si insistent indemn moscovit la neincredere (prudenta)…
  In definitiv Macron este realmente European, indubitabil European si macar daca asta ar fi pacatul sau capital tot n-ar fi motiv de ingrijorare, doar daca vrem sa schimbam continentul, poate…

  • Fiindca visati o lume justa, nu sunteti departe de anticii latini (pagani politeisti) care ziceau „Fiat justitia, ruant coeli!” „Let justice be done though the heavens fall.”, „Fiat justitia, pereat Mundus!”, „Let justice be done, though the World perish.”, dar nici prea departe de practicile exterminatorii ale Inchizitiei ori, mai recent, ale Gestapo-ului si in chiar ale Daesh-ului salafist, cu referire la intentiile dvs de a pedepsi necrutator „Macronii & Merkelii”(nu …”Merkelele” ?!, macar de 8 martie nu fiti machist/a)…
   Cosmarul terifiant ce va bantuie pe urma imaginilor recomandate, cu binecunoscuta dv. „amabilitate”, in linkul respectiv, e de inteles fiindca ati observat repede, ca roman, prezenta compatriotilor romi romani pe strazile metropolei pariziene, ceea ce multi altii, de pe alte meleaguri, n-ar remarca imediat…dar ei sunt si in Italia, Spania si la Londra, cosmar pe care l-au avut prin anii ’70-’80 Austriecii din Wiena, pe vremea diversiunilor ceausiste…

  • Sigur, set de fotografii izbitoare din Parisul de azi…pentru fraieri.

   E ca si cum s-ar duce unul in Bucuresti si ar fotografia niste cersetori, inghesuiala din tramvaie, tiganii din Rahova, masinile parcate pe trotuare, mizeria si copiii amarati care intind mana, o batrana amarata care vinde marar si patrunjel la un colt de strada, niste burtosi cu lanturi de aur la gat, cateva fete vesele pe langa hoteluri si alte cateva ipostaze de-astea coplesitoare.
   Pe urma ar spune: ia uitati-va ce imputit e Bucurestiul, ce amarasteni sunt romanii.

   Poate ar fi cazul sa te intrebi de ce se ingramadeste lumea sa se mute in Paris, unde metrul patrat al unui apartament poate ajunge si 50 de mii de euros iar sub 10 mii nu gasesti nimic, daca orasul e atat de urat? Sa nu-mi spui ca in apartamente de 2 camere care valoreaza milioane stau imigrantii africani sau sirieni…..
   Asa ca mai incet cu gargara: in afara de faptul ca nu e deloc clar ca toate fotografiile sunt intr-adevar din Paris (e plin site-ul de photos fake-news si fraieri care nu-si pun intrebari si mai multi), nu vad nimic care sa iasa din contextul unei capitale.
   Ar trebui sa mai iesiti de la Pocraca din Deal, unde locuiti.

   ” À Paris, le mètre carré peut valoir plus de 50.000 euros”
   le 28/01/19

   immobilier.lefigaro.fr/article/a-paris-le-metre-carre-peut-valoir-plus-de-50-000-euros_cf0a892c-1f1b-11e9-b673-4d4f5219ba72/?pagination=2#nbcomments

  • Domnule Absurdistan,

   Francezii or fi avind vina lor pentru halul in care a juns sa arate Parisul, insa asta mai depinde si de ocupant.

   https://youtu.be/qHxkmSiKu4I

   „looks far better than it does today.” – zice un comentator anglofon.
   „Paris in 2017 is worse than this by a long shot. An utter nightmare by comparison, a sick joke!” – scrie un comentator asiatic.
   „Everyone still dressed so nicely” – zice altul, vazind imaginile de altadata.

   Alte opinii despre clipul de 4 minute:
   „It’s interesting to see how well ordinary people dressed back in the day to go out in public.”
   „Better then than the current occupation Paris is under. I don’t see people getting heir throats slit, people being torchered, trucks running people over, and shootings/bombings”
   etc.

   P.S. pentru Alexa:

   Angela Merkel arrives at the Passport Control at the Charles de Gaulle airport, Paris.

   „Nationality ? ” asks the immigration officer. „German,” she replies. „Occupation?” „No, just here for a few days.”

    • Pe aceeasi tema: Imaginea economica a Romaniei:

     „Analiza economică despre România publicată într-o importantă publicaţie germană şi ilustrată cu o colibă locuită de romi. Redactorul-şef şi-a oferit scuzele”

     ro/locale/cluj-napoca/analiza-economica-despre-romania-publicata-intr-o-importanta-publicatie-germana-ilustrata-coliba-locuita-romi-redactorul-sef-si-a-oferite-scuzele-1_5c8246b5445219c57e03a078/index.html

     Va place, nu? Continuati sa faceti bancuri daca asta e tot ce sunteti capabili. Intre timp, cu politica asta anti-UE si cu mistouri de doi bani o sa ajunga vai si amar de Romania care deja e vai de capul ei.

 20. Intrigat de comentariul domnului Naumescu, am cautat sa citesc scrisoarea lui Macron chiar pe site-ul Elysee-ului, in original, sa nu cumva sa scap vreo nuanta.
  Spre surprinderea mea textul este la subiect, fara gargara si merge pe liniile deja cunoscute si puternic contrate de inamicii UE peste tot, chiar si aici: tranzitia spre 0% emisii pana in 2050, reglementarea gigantilor IT, supravegherea concurentei neloiale intra si extracomunitare, alocarea unui buget de cercetare echivalent cu al SUA si al Chinei pentru a fi in avangarda cercetarii stiintifice, a IA ( sau AI -in engleza) , proiect de aparare comuna, etc. Nimic nou… pe frontul de vest. Pardon, exista vreo trei chestii care mi-au atras atentia: tinerea aproape la nivel de aparare comuna a britanicilor ( au fost mentionati cred, de vreo trei ori la viitor, nu la trecut, inclusiv cu ceva de tipul,” bai sa vedeti ce Europa o sa facem, de o sa va placa si voua…”), deschiderea spre Africa (ne bagam …picioarele in Orientul Mijlociu, viitorul e cu Africa ) si o mica intepatura la Huawei, de control, ia stati sa vedem cine actioneaza impotriva intereselor cetateanului european… Un organism european de asistenta, de supravegere a alegerilor si de contrare a amestecului puterilor straine, de bun simt dupa campania din SUA 2016.

  Chestiunea care l-a suparat pe domnul Naumescu nu mi se pare chiar asa de evidenta. Citez: „L’humanisme européen est une exigence d’action. Et partout les citoyens demandent à participer au changement. Alors d’ici la fin de l’année, avec les représentants des institutions européennes et des Etats, mettons en place une Conférence pour l’Europe afin de proposer tous les changements nécessaires à notre projet politique, sans tabou, pas même la révision des traités. Cette conférence devra associer des panels de citoyens, auditionner des universitaires, les partenaires sociaux, des représentants religieux et spirituels. Elle définira une feuille de route pour l’Union européenne traduisant en actions concrètes ces grandes priorités. Nous aurons des désaccords, mais vaut-il mieux une Europe figée ou une Europe qui progresse parfois à différents rythmes, en restant ouverte à tous ?

  Dans cette Europe, les peuples auront vraiment repris le contrôle de leur destin ; dans cette Europe, le Royaume-Uni, j’en suis sûr, trouvera toute sa place.”

  Eu am inteles ca este vorba de o chestiune punctuala , de acum pana la sfarsitul anului, se plamadeste o conferinta de spus parerea odata si gata, ( cam cum zic acum brexitistii -am avut un vot pe care il primim o data pe generatie: in or out EU) nu e fraiera elita sa cedeze permanent puterea sovietelor, iar alaturi de cetateni ii mai baga in ecuatie si pe universitari, sindicate si clerici. Se va elabora o foaie de parcurs, care va trebui urmata neabatut.
  Va fi un fel de ecuatie a lui Drake de estimare a numarului de civilizatii extratereste din galaxie: ce vrem noi elitele de inmultit cu un coeficent despre ce vor comunitatile, de inmutit cu un coeficient despre ce vor universitarii, de inmultit cu un coeficent despre ce vor clericii, de inmultit cu….
  Nici chestia cu Europa cu doua viteze nu este dezvoltata, mai mult o intepatura, asa, de trezire: „une Europe qui progresse parfois à différents rythmes, en restant ouverte à tous ?”
  „en restant ouverte à tous” pentru mine inseamna ramanand deschisa pentru toti.

  In termeni economici supraintegrarea nucelului dur a zonei Euro, in opinia mea, reprezinta solutia ca surplusul comercial al Germaniei sa fie folosit pentru dezvoltarea celorlalti ( dupa ce au strigat in gura mare ca rigorile Eurozonei le inabuse competitivitatea-mentinuta in trecut prin devalorizari succesive…) in conditiile unei rigori bugetare probabil germanice. Daca Germania, Franta, Olanda si cine o mai fi , ajung sa le mearga mai bine in conditiile cedarii suveranitatii in domeniul fiscal (mai precis a punerii suveranitatii in comun- cam ca si la legaturile covalente din chimie), s-a cam terminat cu dubiul asupra viitorului UE. Nu stiu care oficial european spunea odata, nu demult, ca britanicii trebie sa iasa, ca intr-o zi sa se intoarca asa cum trebuie , adica convinsi ca proiectul comun este solutia optima pentru viitorul natiunilor mici europene. In aceasta cheie citesc cuvintele lui Macron catre britanici.

  • Prea optimist!

   Concurentul lui E. Macron 2019 e ministrul de finanţe olandez. A spus definitiv NU la un budget mai mare pentru Euroland. Impreună cu grupul “Hanseatic”, cu alti 8 sceptici în privinţa “centralismului etatist francez” (Bundestagul nu va ceda suveranitatea asupra budgetului, A. Merkel NU acordă importanţă acestei viziuni franceze..) refuză conceptul de la Paris. Olanda şi Sandinavii (Danemarca, Suedia nu sunt în ZE) sunt mai mult orientaţi spre Londra şi NATO. Nu vor accepta un Macronlon Bonaparte. Nu văd o UE.27 franceză dominată de Quai d”Orsay, o Europă Napoleonă..

   Ramâne un budget micut pentru inovaţii (AI, baterii) în ZE şi pentru sprijinul şomerilor tineri în sud-estul ZE.

   România nu e în ZE. Conceptul francez al lui E. Macron înseamnă UE cu două viteze. Greu de înţeles?

   • @Kurt- UE cu doua viteze este o UE in care cei care vor mai mult ( mai multa integrare) nu doresc sa astepte pana cand ceilalti vor scapa de obsesiile suveraniste. Situatia actuala este deosebit de instabila si periculoasa si poate duce in extremis la disoluita Uniunii si eventual la reaparitia conflictelor pe continent. Ce credeti ca vor face britanicii afara? Vor aduce osanale Uniunii sau vor incerca o concurenta pe toate planurile pentru revenirea la un format de piata comuna. Ei nu au nevoie de un colos economic federalizat si inarmat la portile lor.
    Cedarea suveranitatii este un subiect sensibil mai ales pentru tarile mici, majoritatea aflate timpi indelungati sub ocupatia celor mari. Cineva trebuie sa dea tonul si mi se pare corect ca primii sa fie germanii si francezii. Daca ei vor putea renunta partial la suveranitatea pentru unele domenii, sigur si ceilalti ii vor urma. Asa cum britanicii nu pot de doi ani sa defineasca ce vor ( pentru au cerut Brexitul cu gandul de a avea toate avantajeleunui stat membru , fara obligatii, numai pe motiv de exceptionalism britanic) este destul de clar ca o federalizare dintr-o data, o armonizare dintr-o data intre toti cei 27 de membrii nu va fi posibila. Si pentru adversarii federalizarii UE, atat SUA cat si Rusia, blocarea este simpla prin sponsorizarea unor guverne de tipul Kaczynski sau Orban. Ceea ce incearca Germania si Franta, daca vor reusi, mi se pare singura varianta de urmat. Spania, Portugalia, Austria, poate si Olanda, Slovacia, vor participa si ele in final, daca acel buget european comun, cu surplusul Germaniei in el, va fi impartit corect tuturor.

    • @Ioan
     Imi plac sperațele dvs, sunt şi ale mele de foarte mult timp.

     Realitatea e alta. Ar fi de dorit ca RFG sa „plătească” pentru sud-estul ZE/UE un pret „social”. Financiar e posibil. Politic? O Uniunea UE.27 fără o integrare socială nu e un concept credibil. Ramâne competitivitatea economiei franceze, italiene etc. Globalizarea nu face cadouri. Speranțe? Total/Franța are cele mai competitive celule fotovoltaice (lucrez la aşa ceva) din lume cu 22 % randament. E un globalplayer.

     Securitatea „viermelui militar UE.27” înseamnă azi şi peste 10 ani NATO/SUA (Scandinavii nu renunță niciodată la NATO în favoarea Parisului/Stoltenberg).

     Ministrul olandez de finanțe are alte griji. In Olanda de 100 de ani pensiile se plătesc din fonduri de pensii acumulate. Cu zero dobânzi 10 sau 20 de ani pensionarii olandezi plătesc pentru „pensionarii tineri” în Franța & Italia& Grecia& Sud-est”. Nu prea merge politic. Interesele de conflicte 2019 în UE.27 sunt reale. Speranțe? Da, sunt de acord. Federalizare? Da. Centralizare în UE.27 după conceptul francez? Cred că NU.

     Toamna 2019 se numără bobocii.

     • @Kurt- am avut câteva discuții contondente pe acest site cu unii, tocmai pentru preferinta mea pentru germani în particular și nordici in general. Este adevărat că economiile Germaniei și a Olandei au fost principalele beneficiare ale Eurozonei, dar privind cu atenție statisticile se observă o oarecare convergenta a economiilor mediteraneene. Normal că le este greu sa faca fata fara devalorizările succesive cu care erau obișnuițe, dar într-un cadru uniform de reguli, încet încet unele aspecte ale modelului saxon au fost copiate. Este de asemenea normal ca procesul sa întâmpine o rezistenta din partea celor care au o capacitate de adaptare mai redusă, dar totuși exista o convergenta. Este semnificativ faptul că niciun popor mediteranean , obișnuit cu o moneda slabă în continuă devalorizare (italienii, grecii, francezii) , nu dorește să renunțe la moneda Euro. Cu toate hibele lor, se pare că productivitatea francezilor o întrece pe a nemților și o întrece semnificativ pe a englezilor. Eu sper ca fiecare națiune europeană să-și aducă aportul, unii cu design-ul, alții cu rafinamentul tehnic, altii cu munca, etc. astfel încât să ne păstrăm competitivitatea in economia mondializată. Se pare că Trump renunță la războiul tarifelor cu China, pe motiv de indici bursieri stationari și deficite comerciale crescute. UE trece printr-un test de stress, întâi Brexit-ul, apoi Trump, totul pe fondul agresiunii neconvenționale a Rusiei . Chinezii au declarat ieri ca au făcut concesiuni minore americanilor, pentru că o parte dintre problemele ridicate de americani erau deja in agenda lor de reforme. Pe principiul că dacă ține, tine, daca nu, schimbam foaia. În final, în curând va fi „business as usual”, cu doua mici precizări: UE e aici sa stea, nu e chiar așa de ușor de spart, iar China este practic recunoscuta că putere mondială cvasi-egala. Cel mai prost pică englezii, care nu știu nici acum ce vor de la relația lor cu Uniunea. Acest curent protecționist, suveranist se va dilua usor, ușor, pentru că fundamental costurile aplicării tarifelor sunt suportate de proprii cetățeni, care nu sunt pregătiți pentru o scădere a nivelului de trai pe termen lung. Haideți să așteptăm să iasă englezii și să treacă alegerile europarlamentare. Mai vedem peste câteva luni.

      • @Ioan
       Multe şi bune. Să sperăm ce e aşa, că va fi aşa cum scrieţi.

       Unii consideră că industria UK (BIP mai mare) e azi mai puternică decât cea franceză sau cea italiană (stagnare). Greu de comparat ca cetăţean.
       Mă refer la “piticul politic UE.27”. Nu avem un consens politic minim în prea multe privinţe între cei 27 de parteneri. Olanda are 8 aliaţi şi concurează (grupul Hanseatic) cu conceptul francez (budget mare ZE). Sunt două concepte contrare incompatibile. Nu cred că “centralismul francez” va deveni în UE.27 realitate în viitorii 3-8 ani (mandatul doi E. Macron).

       O “federalizare” pe baza principiului de “substituire” cred că are şanse mai mari de realizare în viitorii 5- 10 ani. La nivel de UE.27 se reglementează numai cea ce la nivel de stat naţional nu se poate la fel de bine. E vorba de: comerţul exterior cu marile blocuri SUA, China, Japonia, Canada, India, etc, de normele tehnice europene, de apărarea graniţelor exterioare. Nu se reglementează lucruri mărunte (cred că alimentarea cu apă în oraşe, canalizarea, curentul, infrastructura comunală, etc se poate face local) la nivel de UE.27. Deocamdată grupurile de interese sunt orientate pe bază “politică”. Extremele stânga/dreapta oricum nu vor acţiona împreună în PE, deci nu vor impune nimic, dar pot bloca multe.

       Un mini budget ZE de câteva zeci de miliarde Euro se va acorda 2020 conceptului francez? Un budget ZE mare de ca. 2 % BIP e o iluzie în viitorii 5 ani. Cred că e necesar ca la un moment dat la nivel de UE.27 budegtul agrar să fie redus în favoarea inovaţiilor. UE nu se destramă. Uniunea vamală, piaţa comună, libera circulaţie a mărfurilor si a investiţilor rămâne valabilă. Nimeni vrea să renunţe la aceste avantaje existente.

       Cu 1% BIP UE.27 nu e un “stat”. Structuri de stat UE “federalizat” cu budget propriu rămâne întrebarea în viitorii 10 – 20 de ani.
       Idei mai sunt.

      • @Kurt – la nivelul UE se reglementează tot felul de lucruri pe care UE n-ar trebui să le reglementeze. Ați auzit de directive UE privind biocombustibilii, privind energiile regenerabile, privind transporturile rutiere sau privind TVA-ul? Toate astea (dar și multe altele) nu sunt treaba UE.

      • @Harald

       Disparitatile mari in privinta taxelor TVA nu sunt binevenite in cadrul pietei unice. Apoi, este si intereseul contribuabililor germani ca Romania, Bulgaria, Portugalia, Grecia, etc sa investeasca in cresterea competitivitatii prin investitii in infrastructura, cercetare si instruirea fortelor de munca, nu prin salarii si taxe mici (asa cum provaduiau jenii Carpatini Mugur Isarescu sau fostul ministru al Transporturilor – tov. Basescu: Romania nu are nevoie de autostrazi). Apropo, Guvernatorul BNR despra EBA: am trimis noi si alti oameni in PE mai slab pregatiti (la cine se referea oare prin „noi”?)

       P.S. germanii, francezii, olandezii, etc pun umarul la inceput (pentru o perioada (10, 20, 30 ani) dar nimeni nu intentioneaza sa faca Transfer de bani in directia Sud si Est la „nesfarsit”. Tinta fondurilor UE este cresterea competitivitatii si a prosperitatii in toate colturile Uniunii (asadar, economia subterana /evaziunea /coruptia la varf, etc trebuie reduse, iar banii trebuie investiti in mod coerent- in cresterea competitivitatii). Punct si de la capat.

      • @Florin L. – disparitățile economice sunt extrem de accentuate în cadrul UE, de asta România se golește de oameni. Dacă ești cetățean german și trăiești în Germania, nu e treaba ta ce TVA are Bulgaria.

       Statele Unite așa funcționează, există niște taxe federale, dar fiecare stat are taxele lui, iar unele n-au deloc. Nu hotărăște California ce taxe practică Oklahoma sau Alabama. Germania asta face, hotărăște ea TVA-ul minim practicat de Bulgaria sau de România.

      • @Harald. „Statele Unite așa funcționează…Nu hotărăște California ce taxe practică Oklahoma sau Alabama”

       Scuzați-mă că intervin, sunt de acord cu ceea ce transmiteți lui @Florin L., dar îndrăznesc o precizare. Unele state americane au taxe pe vânzări, afaceri, diverse accize… dar cam toate au „millage rate”. Iar asta este subiect de dezbateri…Pe de o parte, unii zic că-i prea mare taxa pe proprietate, pe de alta, sunt unii care spun că educația și sănătatea ar trebui să fie mai accesibile. SUA sunt un exemplu de capitalism ceva mai dur și economie liberală competitivă. Acest lucru, însă, nu a împiedicat intervenția statului pentru salvarea unor instituții financiare pe vremea crizei…Este de discutat și se discută.

       Dacă, însă, într-o economie cu un nivel mai mare de redistribuire există moneda unică, precum în UE, atunci pe mine germanul mă interesează care este venitul din TVA în Grecia spre exemplu, pentru că deficitele Greciei îmi afectează în cele din urmă bunăstarea. Așadar, nici în USA nu știu dacă guvernul federal este dispus să lase statele în faliment (știu povestea cu Minnesota, nu zăbovesc asupra ei), ori să-și vândă activele strategice Rusiei, sau să emită bonuri de valoare „fără număr”. Este de preferat ca statele să-și asigure veniturile necesare bunei funcționări din taxe. Cât de mari? Decid cetățenii, atât la nivel local, cât și federal.

      • @Constantin – orice taxă reduce activitatea economică. Iar dacă niște state dezvoltate ca Germania, Danemarca sau Olanda își permit taxe mari tocmai pentru că sunt deja dezvoltate, în România, Bulgaria sau Grecia taxele mari sacrifică orice dezvoltare.

       Iar strict legat de Grecia, dacă are nevoie de taxe mari ca să cumpere submarine germane pe care de fapt n-are bani să le plătească, cel mai probabil băncile germane și franceze care au finanțat-o sunt adevărata problemă.

     • Kurt ” Cu zero dobânzi 10 sau 20 de ani pensionarii olandezi plătesc pentru „pensionarii tineri” în Franța & Italia& Grecia& Sud-est”

      In Franta trebuie sa cotizezi 42,5 ani ca sa ai o pensie intreaga. Fiecare trimestru care lipseste este penalizant. Asa ca a se scuti cu pensionarii tineri din Franta.

      • @Harald
       Aşa e. Mult prea multe sunt „reglementate „ la nivel de UE.

       Mai puţin e greu de realizat repede. Cine va decide ce se „anulează” 2019/2023? Vom avea un PE Parlament European în care e nevoie de mai multe fracţiuni: PP (Partidul Popular European /Orban perturbează dară încă nu e excluz cu Fidesz), PS (Socialdemocraţii şi socialiştii/PSD Dragnea încă nu e exclus de Frans Timermanns), Liberalii şi ev. Ecologiştii pentru a alege un nou Sef de Comisie în toamnă 2019. Partidele extreme stânga/dreapta pot impiedica (unanimitate de voturi în Consiliul şefilor de state) multe fără să resolve ceva.
       Campania electorala PE 2019 dezvăluie intenţille franceze. E. Macron a publicat o „scrisoare“în 28 de state membre UE.28 într-o retorică franceză excelentă fără sa propună ceva concret, nou. Toate sunt deja cunoscute. La Berlin Cancelara A. Merkel nu a răspuns în public! Preşedinta nouă la CDU A.K. Karrenbauer a răspuns în public cu: NU! Schuldenunion nu e acceptabil la Berlin (Bankenunion da). E. Macron & En Marche concurează cu PP /A.Merkel în Campania electorală 2019 PE. E. Macron vrea să impună ev. Margret Vestager /Danemarca-Liberalii ca Sef al Comisiei UE.27 (ev. Frans Timmermanns PS) în loc de M. Weber /PP. ţa în Campania PE are loc de fapt între E. Macron/Paris şi Olanda /ministrul de finante olandez. Toamna se numără bobocii.

       La arte TV/Paris-Club 28 minutes fostul ministru de externe francez H. V. a spus că se va acţiona punctual 2019-2023 în PE. Schengen e un exemplu. Nu se va ajunge la “UE.27 cu două viteze”. România nu e în Schengen.

       @Alexa.
       Pensionarii “tineri “ în sud- est au vârsta de 55 de ani (căi ferate franceze/locomotive / grecii budgetari la stat, etc) / sau 58 de ani şi plafonul la 6000 Euro pe lună în Franţa. In Olanda e imposibil de a atinge la Fonduri de pensii olandeze această sumă. In RFG vârsta de pensionare s-a ridicat treptat la 67 de ani, cea ce a scufundat SPD Socialdemocraţii la 15 %.
       Cearta în UE.27 începe la “pensii” şi budget dar nu se termină aici. Deocamdata Italia/Salvini-Lega e în conflict cu Franţa/E.Macron-En Marche, nu numai din cauza budgetului Italian 2019.

  • @Harald

   O mică paranteză.
   Toate decizile se iau în “unanimitate de voturi” în Consiliul șefilor de state, deci și mărimea taxei minime. Bine sau rău e altă treabă. Nimic nu se decide la Berlin de unul singur. Cum se pot lua decizii in UE.27/Bruessel în viitor? Cu unanimitate nu mai merge 2019- 2023. E. Macron încearcă punctual să găsescă aliați pentru câte o “refondare”. Nu prea are success. UE.27 e blocată 2019. UK decide azi. Regret Brexit. Italia e problema NR 1 pentru UE.27 (stagnare de mult timp). Franța nu face progrese (9% șomaj, 20 % șomaj la tineri, datorii de stat 96 % BIP etc). RFG nu decide, nu propune, e în repaus politic.

   • @Kurt – nu prea știți despre ce scrieți. Check this out:

    Consiliul European definește orientările și prioritățile politice generale ale UE. Nu este una dintre instituțiile cu rol legislativ ale UE; prin urmare nu negociază și nu adoptă legislația UE.

    Membrii Consiliului European

    Membrii Consiliului European sunt șefii de stat sau de guvern ai celor 28 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene.

    https://www.consilium.europa.eu/ro/european-council/

    • @Harald
     Acum trebuie de 27 de ori un DA pentru amânarea Brexit până în Iunie 2019 de către 27 de șefi de state (nu de la Seful Comisiei, nu de la Președintele Tusc, nu de la Trajani/PP Președintele Parlamentului UE se obtine un DA, ci de la 27 de guverne UE). La acest fapt m-am referit (mă exprim cu un vocabular restrâns, cu greu).
     Tratatele UE nu valorează azi nici măcar hârtia pe care sunt scrise (Maastricht, Dublin, Schengen, Lisabona)?

     • @Kurt – Merkel a început jocul ăsta, când a șters pe jos cu acordul de la Dublin. În direct, la televizor, la o oră de maximă audiență. Acum culege ce-a semănat, iar pentru comuniști exact așa e cum spuneți, tratatele nu valorează nici cât hârtia pe care sunt scrise.

 21. Cand am citit scrisoareea, primul impuls, m-a impresionat placut.

  Citindu-l acum pe dl. Profesor Naumescu nu pot sa nu-i dau dreptate. Cuvintele Presedintelui Francez sunt frumoase, elegante, curat stil frantuzesc, ca o mancare extra fina, un vin divin si vestimentatie de o croiala impecabila.

  Ma intreb cum este posibil ca nu numai francezii, toata Europa, sa nu inteleaga ca cel mai important, vital aliat este tot Statele Unite. Pe langa forta militara inegalabila mai dispune si de cea mai avansata tehnologie din lume si, nu mai putin important, este cea mai atractiva piata din lume – considerand venitul mediu ridicat pe cap de locuitor.

  Este mai usor sa colaborezi cu Rusia sau China, care in fata iti zambesc si pe la spate se pregatesc sa-ti aplice lovituri mortale, mai usor sa-ti construiesti o armata care nici intr-un secol nu va reprezenta mai mult de 10% din puterea militara a Statelor Unite, decat sa abordezi prieteneste toate problemele care te dor cu singurul prieten sincer dovedit de sangele varsat pentru eliberarea de sub cotropirea nazista sau sovietica?

  Daca este sincer in ce scrie, de ce nu extinde aceeasi sinceritate si Americii?

  Toate aceste frecusuri, certulete intre Europa si Statele Unite nu aduc nimic bun Europei ci Rusiei si Chinei care, profitand de raceala Atlantica isi consolideaza influenta oriunde pe Glob li se iveste oportunitatea. Nici nu este mirare tonul din ce in ce mai curajos si mai amenintator la adresa americanilor care s-a instalat la Moscova si care nu s-ar auzi daca Europa n-ar fi asa de fracturata si auto izolata de prietenii adevarati.

  • „prieten sincer”/”singe varsat”…
   Chiar ma intreb cum ar reactiona Trump daca ar fi confruntat cu situatia din al doilea razboi mondial. Nu sint sigur ca se pot exclude reactii de tipul: „Tocmai am avut 《a great meeting》 cu Adolf. Mi-a dat asigurari ca nu va ataca vreodata America – zice ca Oceanul e prea mare. Nu am niciun motiv sa nu il cred. In plus, e foarte interesat sa cumpere gaz de sist american pentru efortul de razboi german – se pare ca in Romania nu mai este destul petrol. Great opportunity for America! Si de ce ne-am opune lui? Ca sa aparam niste state europene care nu si-au finantat suficient si potrivit intelegerii armatele? No way. Adolf is a great guy, a real patriot – Deutschland uber alles is a kind of America first…I like him.”

   • @marian – mai bine întreabă-te când au intrat Statele Unite în cel de-al doilea răboi mondial. Chiar crezi că e rolul lor să-ți apere ție regimurile neo-marxiste din Uniunea Europeană?

    Ce îți datorează Statele Unite?

    • @harald, nu te enerva, nu am zis ca SUA imi datoreaza ceva, i-am raspuns lui Lucky de ce, de cind e condusa de Trump, America nu mai poate fi perceputa drept garantul de securitate care era in trecut si de ce e firesc sa se puna problema dezvoltarii unei adevarate capacitati de aparare proprii a UE, in paralel cu Nato, fara sa insemne ca se face jocul Rusiei prin asta.
     Credeam ca m-am exprimat destul de clar:)

     • @marian – reformulare: regimurile neo-marxiste europene vor să acrediteze ideea că America nu mai oferă garanții de securitate. De-aia Merkel se dă de ceasul morții să construiască Nord Stream 2, fiindcă e disperată după garanții americane de securitate? De-aia Macron are prima întâlnire ca președinte tocmai cu Putin, fiindcă nu mai poate el de garanțiile americane de securitate?

      Când Trump readuce în Germania în 2018 tancurile M1 Abrams retrase de Obama și reînființează tot în 2018 Flota a 2-a a Atlanticului de Nord desființată de Obama în 2011, cine renunța la a mai oferi garanții de securitate, Trump sau Obama?

      Pe românește, toată povestea cu armata comună UE e de fapt o țeapă: o asemenea armată va fi disfuncțională, dar va fi un bun pretext pentru atitudini gen ”hai să fim realiști, nu avem capacitatea să ne opunem Rusiei”. Ei bine, Statele Unite au capacitatea de a se opune Rusiei, au trupe în România și în Polonia, iar tu poți să mergi cu propaganda anti-Trump la Washington Post, că acolo va fi foarte bine primită.

      • @Harald: „De-aia Macron are prima întâlnire ca președinte tocmai cu Putin”.
       Superficial ca de obicei: traiti si va hraniti din fake-news-uri!

       Daca ati face efortul sa va uitati pe agenda presedintelui Frantei publicata pe site-ul elysee.fr, ati vedea ca Macron a avut si alte intalniri inaintea lui Putin.

       In plus, vizita lui Putin in Franta a fost una fixata de mult timp inainte de a fi ales Macron presedinte, o vizita de lucru cu ocazia implinirii a 300 de ani de la infiintarea ambasadei Rusiei la Paris. Cu ocazia asta s-a organizat o mare expozitie despre „Petru cel mare” si vizita lui la Paris in 1717, la Versailles.
       De asta a venit Putin la Paris si ar fi venit indiferent cine ar fi fost ales presedinte cu cateva saptamani inainte.

       Chiar nu sunteti capabil sa intelegeti un articol de presa? Toate ziarele au scris despre motivul vizitei lui Putin la Paris? Sau poate credeti ca Putin l-a sustinut pe Macron in secret in timp ce o imprumuta cu bani pentru campania electorala pe Marine Le Pen?
       Sunteti amuzant.

      • @Alexa,
       Putin a venit in Franta sa vada Expozitia despre Petru cel Mare, sa celebreze 300 ani de relatii diplomatice cu Franta?! Este posibil ca pe agenda sa de lucru sa fi fost incluse si aceste puncte.
       Dar, nu trebuie sa uitam ca mult mai important, chiar vital pentru Putin este continuarea proiectului conductei de gaze Nord Stream 2, proiect care intampina o opozitie puternica a Statelor Unite. Vor americanii sa livreze gaz in locul rusilor? Poate, dar nu asta este oful cel mare. Europa mentine regimul militarist al lui Putin cumparand acest gaz. Mai mult, de dragul acestui gaz, Merkel si Macron evita orice actiune impreuna cu Statele Unite, in cadrul NATO, care ar starni mania rusilor. O asemenea actiune a fost recent propusa de Administratia Americana, respectiv un convoi de nave militare americane, germane si franceze care sa treaca prin stramtoarea Kerci in drumul lor spre Ucraina,actiune care ar fi constituit un puternic mesaj de sprijin pentru Ucraina.
       Astea sunt fapte si elemente care trebuie considerate, nu fatada falsa invocata de media pro ruseasca.

      • @Alexa – deci președintele francez avea programată o întâlnire cu Putin la Paris înainte de a se ști cine va fi președintele francez :) Tu ești conștientă ce enormități debitezi?

      • @Harald Cam greu cu logica si nu este prima oara. Dvs intelegeti ce vreti, avec un dispret afisat fata de o minima logica.
       Am spus ca vizita lui Putin la Paris a fost stabilita cu mult timp inainte de a se stii cine va fi ales presedintele Frantei, motivul fiind cu totul altul;: data respectiva este fixa, daca ati inteles macar despre ce este vorba. Si cum ambii presedinti – al Frantei, indiferent cine urma sa fie ales, si al Rusiei- urmau sa participe la expozitia si festivitatile de la Versailles, normal ca urma si o scurta intrevedere. Probabil Putin spera sa o intalneasca pe Mrine Le Pen pe care a sponsorizat-o puternic in timpul campaniei prezidentiale…

       Sincer, chiar nu va simtiti aiurea sa vi se explice ca unui copil de colegiu lucruri extrem de evidente? Nu aveti putina demnitate sa va abtineti de la comentarii care nu arata decat cat sunteti de putin informat, ca sa nu spun ” de mauvaise foi”?

      • @Alexa – chiar nu înțelegi cum merg lucrurile, roagă-l pe @Zev să-ți explice, când mai apare pe-aici. Administrația prezidențială nu e ”a Franței”, la modul generic. Administrația prezidențială e chiar a președintelui în funcție, iar Putin nu vine la Paris când vrea el, trebuie invitat oficial de președintele în funcție. Și exact asta s-a întâmplat, chiar dacă e un adevăr incomod pentru tine și pentru Macron.

      • @harald Daca atata ati inteles nu ma mir ca insistati aiurea cu povestea dintre Putin si Macron: invitatia a fost adresata nu lui Putin, ca persoana, cu ca presedinte al Rusiei la o data fixa care marca cei 300 de ani de la vizita lui Petru cel mare in Franta si deschiderea ambasadei Rusiei in Franta.
       Pana acum e clar?
       Invitatia a fost facuta cu mai bine de un an in urma, daca nu 2 sau 3, in momentul in care s-a decis evenimentul respectiv. Oricine ar fi fost presedintele Frantei in mai 2017 si oricine ar fi fost presedintele Rusiei in acel moment, intalnirea dintre cei doi facea parte dintr-un protocol generat de evenimentul respectiv.

       Este ceva mai clar?
       Ba mai mult,invitatia respectiva a fost facuta pe vremea cand presedinte era Hollande, care si-a pus rusii in cap anuland vanzarea celor doua vase de razboi construite in Franta si care trebuiau livrate Rusiei.
       Dau acest detaliu ( desi si un copil ar fi capabil sa inteleaga) ca ceea ce afirmati este complet de alaturi.
       Si ca practicati fara nici o jena distribuirea de fake-news.
       Vreti si un desen in culori, poate?

      • @Alexa – Invitatia a fost facuta cu mai bine de un an in urma, daca nu 2 sau 3

       Cu povești din astea nu ajungi nicăieri. Invitația a fost făcută după investirea lui Macron ca președinte. TASS era în culmea entuziasmului, găsești și acum pe site-ul lor articolele de la acel moment. Te pomenești că TASS încerca să-l compromită pe Macron, chiar înainte de întâlnirea cu Putin! :)

   • @Marian,
    Din ce exprimati, rezulta clar ca nu puneti pret pe libertate si democratie, nu aveti nici o emotie, nici o strangere de inima la gandul ca ati putea sa le pierdeti atat de usor. Mai ganditi-va, totusi.

    • @Lucky – puteti sa explicati mai mult de ce spuneti asta?
     Dimpotriva, eu depling abandonarea de catre America a rolului sau extern activ si implicat care a sustinut si promovat libertatea si democratia in lume in ultimii 60 de ani (evident, nu doar astea au fost motivatiile Americii, dar asta a fost rezultatul global). Rol pe care si l-au asumat atit presedintii democrati, cit si cei republicani. Si pe care Trump il inlocuieste acum cu un realpolitik mercantil si izolationist.

     • @Marian,

      Sigur ca pot, asa cum ati putea si dvs. daca intoarceti o clipa privirea inapoi in istorie.
      Stiti ca Romania s-a invecinat, de-a lungul timpului, cu marile puteri ale acelor ani: Imperiul Rusesc, Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar. Oricat de viteaza, o tarisoara, neexceland in dotarea tehnico-materiala si umana a armatei, trebuia sa-si gaseasca un aliat (citeste aparator) si pentru asta a fost nevoita sa faca fel de fel de concesii si compromisuri. Nu trebuie, sper, sa va reamintesc ce faceau trupele „aliatului” care venea sa apere Tarisoarele Romane, fie ca era el rus, turc sau de alta ginta.

      Si-a modificat rusul naravul dupa ce si-a schimbat pielea din Imperiul Rus in Uniunea Sovietica? Eu zic ca nu! Credeti ca Romania, sau celelalte tari din Europa, chiar mai mari si mai puternice decat noi, nu au nevoie acum de un aliat, daca se renunta la alianta cu Statele Unite? Numai un naiv ar spune nu. Va las acum sa reflectati la perspectivele „minunate” oferite de aliante cu Putin.

      • @Lucky, fortati usi deschise. Cine vorbeste de aliante cu Putin? Rusia e cea mai mare amenintare la adresa Europei, atit pentru integritatea teritoriala a statelor periferice (tarile baltice, Polonia, Romania) cit si pentru „constructia europeana” – Rusiei i-ar conveni de minune o Europa slaba si farimitata, unde sa isi poata gasi mai usor aliati individuali, asa ca sustine cit poate politicienii anti-UE, gen Le Pen, Salvini, Orban etc (aceiasi, de altfel, carora li se adreseaza si Steve Bannon…).
       Nu a zis nimeni sa se renunte la alianta cu SUA. Dar in conditiile in care Trump s-a codit o gramada sa reafirme articolul 5 din tratatul Nato, chiar daca avea dreptate ca aliatii nu isi respecta angajamentele financiare, e normal sa consideri ca nu te mai poti baza pe el si sa te apuci sa iti consolidezi propria aparare.

      • @marian,

       ” Rusiei i-ar conveni de minune o Europa slaba si farimitata, unde sa isi poata gasi mai usor aliati individuali”. Vedeti ca puteti si dvs? Este exact ceea ce am scris si eu dar cu alte cuvinte.

       Mai asteptati putin, sa vedeti ce rapid vor evolua lucrurile daca Europa va merge pana la cap cu ideea renuntarii la NATO. Caci Europa este cea care tinde spre asta, nu Statele Unite.

       In timp ce Europa, in vorbe, sustine NATO dar in practica nu finanteaza Alianta, Statele Unite ameninta cu iesirea din NATO dar si-a majorat substantial cheltuielile pentru aparare.
       Chiar nu descifrati ipocrizia pe care o simtim cu toii? Chiar nu vedeti cine este ipocritul real?

 22. Autonomia strategică a UE reiese din realitățile zilelor noastre, indiferent de cât de rău ne pare nouă de NATO. Acum, Aliatul strategic dictează termenii nu doar în aspectele mlitare/ce tin de apărare. Dar profitând, cumva așteptat, de acest leverage își impune condițiile și în comerț, finanțe, etc. Trebuia să vină și acest moment, din nefericire……

  Pedalarea lui Macron pe ideea achizițiilor de elemente de apărare preponderent sau exclusiv europene ține de firescul lucrurilor, dacă acceptăm necesitatea autonomiei strategice.
  După cum s-a văzut, tămbălăul (corect până la un pct.) făcut de Trump pe tema celor 2% nu privește doar cei 2% din buget investiții in aparare. Nu. Acum pare că există condiția, implicită, a achiziționării de echipament US, gaz GNL, etc. Nu că ar fi rău/prost, dar noua viziune a administrației folosește acest mijloc de presiune ptr.a crea un avantaj competitiv ptr.companiile naționale din acest domeniu. Amplifică artificial un element important al cererii agregate din ec.US. Ce legătură au chestiile astea cu ec.de piață, cu libera concurență, cu libertatea economică ca părți a filosofiei/conceptului ec.de piață ?!!?
  Eu îl înțeleg, nu e vorba că nu aș înțelege rațiunile. Dar efectele unei cedări europene in fata US înseamnă descurajarea unui segment important al ec.UE…..
  Și by the way, US folosesc argumentul preferinței naționale in achiziția de echipament militar și chiar de avioane civile de transport ptr.companiile aeriene. La acest ultim capitol nu chiar pe față, dar sufcient de transparent. O fac cu naturalețea celui care e convins că așa e bine….ptr.el.
  De ce să nu acceptăm și preferința europeană…..?!?
  Israelul are o politică determinată și consecventă in domeniul apărării: preferința națională. De menționat: IDF este chiar și cel mai mare sponsor/finanțator al start-ups din IT….. Smart thinking!!!

  Macron e, totusi, un tip cu viziune. Să fim corecți: e rar nowadays.

 23. @ Lucky,
  imi permit niste intrebari retorice aruncate in virtual:
  – da` stii cine a fost Franta odata? si ca facerea de bine inseamna injuratura de mama? Cocosul galic nu poate suporta faptul ca a fost salvat de doua ori, in decurs de 30 de ani, de catre salbaticul cowboy :P
  – oare nemtii pot uita „ofensa” ca au fost stopati din visurile lor milenare de catre aceiasi cowboy?
  Nikagda!
  Ca exercitiu de imaginatie: de peste Balta veneau sovieticii, iar din rasarit americanii.

  • @victor L,

   „Ca exercitiu de imaginatie: de peste Balta veneau sovieticii, iar din rasarit americanii.”

   Mda, una din metodele cele mai folosite in demonstratii este argumentum ad absurdum dar in cazul nostru pot aparea confuzii, caci rusii ar fi venit si de peste Balta daca puteau, numai ca sa „elibereze” Europa de tot ce se putea fura.

  • Dar dvs cunoasteti istoria Statelor Unite? Razboiul de independenta si La Fayette va spun ceva?
   In plus va reamintesc ca cele doua razboaie mondiale nu au avut loc pe teritoriul Americii ci al Europei, ceea ce a lasat urme adanci. In Franta au fost ucisi peste 350 de mii de civili in timpul celui de al doile arazboi mondial, in Statele Unite, zero, normal. Iar daca Statele Unite au intrat in razboi nu a fost total neinteresat: ar fi cazul sa cititi mai mult si sa va documentati.

   De aceea si ceea ce spune Macron in scrisoare sa (pe care putini o inteleg) despre o Europa Unite are un sens extrem de important: tarile europene trebuie sa lase galcevile dintre ele si sa se concentreze pe adevaratii concurenti/dusmani sau cum vrei sa-i numiti: Rusia si China in principal.

    • @Victor L ” nu ai inteles ce am scris”
     Mda, in general lumea are probleme in a intelege genialele idei mioritice, mai ales in materie de politica. Tot asta spune si tanti veorica: nu intelege lumea ce spune ea.

   • @Alexa,

    „In Franta au fost ucisi peste 350 de mii de civili in timpul celui de al doile arazboi mondial, in Statele Unite, zero”

    Aveti un fel de a vedea lucrurile putin copilaresc, as spune. Stiti cati soldati americani au servit in razboiul 2 mondial? 16 milioane, din care 2 milioane doar in Europa si din care 416.800 soldati au fost ucisi (in Europa). In timp ce ptr. dvs. aruncarea acestor afirmatii hazardate poate constitui o distractie copilareasca, pentru altii lucrurile astea sunt realmente dureroase.

    Daca ati cunoaste istoria temeinic ati reflecta mai adanc asupra adevaratei ratiuni pentru care La Fayatte a fost trimis sa sprijine Coloniile Americane. Anume: aveau un dusman comun – Anglia, iar Franta, ca si Spania, a fost convinsa ca Anglia putea fi invinsa de catre Revolutionarii Americani.

    Totul a fost un calcul ca in orice Alianta. Si, nu mai putin important, Franta era un Regat, si nu vedea cu ochi buni o Revolutie impotriva Regilor – fie ei ai Angliei, era chiar un pacat de neiertat.

    • CORECTIE:

     In comentariul de mai sus am facut o modificare a textului si am omis sa sterg paranteza (in Europa) si care initial fusese atasata cifrei de 2.000.000
     Deci cifra de 416.800 reprezinta totalul soldatilor ucisi.

    • Vorbeam de victime civile, nu de soldati. Si nu intamplator ci pentru a sublinia ca Europa stie ce inseamna razboi pe teritoriul sau, victime nevinovate, bombardamente, ocupatie, foamete, lipsuri de toate felurile etc, ceea ce nu este cazul Statelor Unite care a avut numai soldati ca victime.
     De aceea UE, tot continentul european de fapt, are tot interesul sa fie unit si sa evite dezbinari care pot duce la conflicte ce pot degenera.
     Asta era ideea si cred ca am explicat chiar din primul comentariu (in fine, nu pot scrie de fiecare data toate detaliile ca pentru copii de colegiu).

     • @Alexa,

      „Vorbeam de victime civile, nu de soldati.”

      Mi-ar fi, cel putin, jena sa folosesc un astfel de „argument”, si asta numai pentru a sustine un punct de vedere imposibil de aparat. Adica, soldatii nu sunt victime??? Ei nu sunt civili? Nu au familii, copii, mame, visele lor? Plajele Normandiei sunt imbibate de sangele soldatilor care au venit sa salveze Franta de sub ocupatia agresorului german.

      „De aceea UE, tot continentul european de fapt, are tot interesul sa fie unit si sa evite dezbinari care pot duce la conflicte ce pot degenera.”

      Si ce face Macron pentru asta? Distruge o arhitectura demonstrata functional si care a permis Frantei sa renasca si sa se dezvolte dupa razboi. Arunca in derizoriu toate jertfele umane facute pentru ei, ajutorul care le-a fost acordat prin Planul Marshall (cca 100 miliarde dolari la nivelul $ din 2016) pentru reconstructia economiei. Pe cine au ajutat Rusii, a existat in Istorie o situatie similara? Tot comentariul dvs nu numai ca este lipsit de substanta, este pur si simplu pueril. Va place sa comentati mult dar calitatea lasa de dorit.

      • @Lucky Soldatii sunt soldati, cand pleci la razboi te astepti la orice. Un razboi pe un teritoriu lasa urme mult mai adanci decat un razboi in care soldatii unei tari se lupta in alta tara. Ca de exemplu americanii in Afganistan: cu ce a suferit populatia Statelor Unite concret de pe urma acestui razboi? Au facut foamea, au vazut copii si femei ucisi? Au trebuit sa reconstruiasca vile? Ar trebui sa va fie rusine ca nu vedeti diferenta enorma sintre cele doua situatii si sa va faceti ca nu intelegeti afirmatiile mele. Dar poate chiar nu le intelegeti…..si atunci chiar nu e cazul sa-mi pierd timpul cu dvs.

      • @Alexa,

       Acum inteleg mai bine chestia cu locuitul in Franta pentru ca, pe langa multe altele, am realizat ca va lipsesc si cei 7 ani de acasa.

 24. Orice alegere implica eliminarea tuturor celorlalte posibilitati… probabil acesta este motivul pentru care oamenii mai mult discuta, decat voteaza.
  Totusi, in aceasta lume materiala in care cu totii traim, doar actiunile concrete conteaza! Degeaba stii multe si le stii, pe toate, foarte bine, daca faci prost putinul pe care indraznesti, sau esti obligat, sa-l faci. Si uite’asa intervine frustrarea…
  Or, omul frustrat se inchide in convingerile lui, nu mai cauta sa inteleaga altceva, probabil de teama sa nu se rasgandeasca si astfel sa-si „piarda fatza”, deci critica si invidiaza. Clasic.
  Macron indeplineste, astazi, toate conditiile ca sa fie detestat de toti frustratii lumii, e normal deci sa fie tinta preferata a atacurilor, acuzatiilor si ironiilor. Ca punct culminant al „pertinentei” analizelor politice, s-a decis ca Trump e mai bun pentru Europa decat Macron!
  Atentie, totusi, cu dorintele exprimate prea frenetic, ca s-ar putea sa se implineasca…

  • @Ela,

   ” Ca punct culminant al “pertinentei” analizelor politice, s-a decis ca Trump e mai bun pentru Europa decat Macron!”

   Desi, pesonal, sunt convins ca Trump este cel mai bun Presedinte al Statelor Unite din ultimele 3 – 4 decenii, nu mi se pare cinstit sa rezumi America la Trump. Un bun prieten american mi-a spus ani in urma, cand imi faceam probleme ca nu va fi ales candidatul meu preferat, sa nu-mi fac griji pentru ca „America are un fel de a-si rezolva problemele oricine va fi ales”. America este cea care conteaza, aceasta forta fantastica ale carei puteri stau in oamenii care o conduc, in cei care inoveaza ca nimeni altii in lume, o tara guvernata de principii de la care nu fac rabat. Sigur, nimic nu este perfect dar sa limitezi un Stat de asemenea capabilitate la un singur individ, chiar nu este corect.

 25. Poate ca e mai bine ca nu a iesit frau la rampa, ca mai lansa o chemare de fluchtlingen. Nu ca asta ar fi schimbat ceva din ce urmeaza, doar ar fi accelerat procesul cu cativa ani.

  Verhofstat insusi: https://www.theguardian.com/world/2019/mar/05/eu-faces-nationalist-nightmare-in-next-five-years-says-verhofstadt

  Dreapta e pe val si nimic nu o mai poate opri, cu caricaturile de politicieni centrostangisti din EU (verhofstat? macron? merkel??). In cativa ani EU nu va mai exista. Euro va cadea, probabil peste noapte.

  Inflatie, saracie, razboi, dezastru. In cel mai bun caz o resetare la nivel de ante EU, minus umbrele de prosperitate economica.

  Cine e de vina? As zice ca stanga neomarxista care si-a batut joc in mod total iresponsabil de fascinanta idee a unei europe sa-i spunem, unite. Fara granite interne, capitalista si liberala (in sensul CLASIC al cuvantului, nu parodia de azi). Atat de mult si-au batut joc de ideea europeana incat cei mai ferventi si idealisti dintre sustinatori ai acesteia au ajuns sa o faca doar pentru a evita rele mai mari.

  Cat despre Romania, e atat de subreda si slabita, cu mare parte a vectorilor schimbarii in bine fugiti din tzara, incat primul show mai serios din zona o va vedea probabil impartita teritorial. Si posibil asta va porni chiar din interior, vanduta celui care ofera mai mult.

  Dar nu-i bai, ca romanii din tzara vor face ce stiu mai bine, subzistenta in jurul arcului carpatic, iar cei plecati se vor asimila acolo unde sunt.

  Life goes on.

 26. Un mesaj pentru anti-europenii de serviciu:

  Cu toate criticile care i se aduc Macron e infinit mai palatabil ca Trump. De fapt nu exista comparatie intre cei doi asa cum nu exista comparatie intre oricare lider al vreunei democratii europene si Trump, cu ignoranta, narcisismul, naivitatea si lipsa oricarei rusini de care da dovada constant.

  O administratie intreaga de amatori (vezi summitul de la Hanoi, cu ceremonia de semnare anuntata dar cu o agenda absolut nepregatita – in realitate o a doua legitimare a dictatorului nord-coreean care scrie scrisori admirate de Trump, nemaivorbind de increderea pe care o manifesta Trump in sinceritatea lui Kim (de de altfel si in cea a lui Putin)).

  In comparatie gargara reincalzita a lui Macron e total inofensiva.

 27. Constat ca autorul incepe sa revina la realitate, pe care cam acum un an o vedea diferit cu Macron in chip de mare salvator al Europei. Cand scriam ca a sparge NATO cu proiectul armatei europene, eram cenzurat aici. Ca si atunci cand am scris ca Merkel e terminata, ca Macron e un mare fasss la articolele care vorbeau despre francezul providential pentru UE. Cand scriam ca UE are o problema uriasa de supravietuire, cand scriam ca Trump are dreptate ca le cere aliatilor NATO sa contribuie financiar si echitabil la solutia colectiva de aparare, cand spuneam ca in lumea asta exista doar trei lideri – Trump, Putin si Xi, pe aici se scriau povesti ca Rusia nu e mare putere, ci ca e UE. Iata ca UE a ajuns, inevitabil, la momentul de rascruce al existentei sale – daca va mai fi UE si ce va mai fi din UE. Cand spuneam ca e prostie sa lovesti in Orban, in Brexit, in Trump, in POlonia, in Italia, in Austria, iata ca am ajuns aproape de momentul in care cei considerati pana ieri minoritari sunt noii majoritari daca adaugam China, Rusia, Turcia, Brazilia. Adica ideea e ca lumea s-a schimbat odata cu Trump si nu intr-un mod rau. Trump a fost primul declic al uriaselor frustrari si nemultumiri acumulate in Occident in deceniile in care lumea a zambit tampa la alegerea lui Obama, Merkel si alti visatori in vremea in care Iranul, Rusia si Coreea de Nord se inarmau.
  ce va fi? va fi o reasezare a lumii dupa milenarul obicei al lumii pe acest pamant in care intotdeauna o natie isi va afirma propriile interese indiferent ce constructii efemere au loc – ca e imperiul habsburgic, ca e imperiul sovietic, ca e imperiul spaniol, ca e UE, ca e ONU, ca e imperiul carolingian, ca e imperiul mongol. Nimeni nu poate nega interesul esential al oricarei natiuni de a-si urma propriul drum. Cine uita asta, plateste scump. De asta, abordarea lui Trump de a negocia tratate economice bilaterale sau noi acorduri din pozitia forte de prima economie a lumii este ceva firesc, natural, cel puternic nu imparte frateste cu cel slab roadele victoriilor sale. e insasi natura omului, oricat de politicaly corect vrei sa fii. Dovada este noul gazoduct Gazprom, pt care Germania a schimbat regulile in UE. Cine vrea sa se imbere cu apa chioara, nu are decat sa o faca, dar realitatea te face sa platesti pretul. Asa ca, revenind la topic, manifestul lui macron e o gluma pe seama careia rad Orban, italienii, polonezii, americanii, si tare ma tem, ca si Merkel.

  • @Biz v-ati gandit poate ca ceea ce propune Macron Europei este solutia ideala si ca o alta solutie nu poate functiona pentru Europa, avand in vedere diversitatea statelor, propriile lor politici, avand in vedere diferentele mari de mentalitate, teritorii independente care doresc dintotdeuna autonomia, Brexitul, ruptura SUA-UE, amenintarile la adresa UE, etc.? Practic, avand in vedere actuala situatie globala, punctele din scrisoarea lui Macron sunt singurele valabile si cele mai potrivite pentru a salva ce se mai poate salva din UE. Multi critica scrisoarea ,si la fel si eu, pentru ca mi se pare ceva asemenator cu politicile de dinainte de 89, insa poate doar astfel poate Europa sa functioneze…

   • @mike

    Nu va grabiti, asteptati 6 luni, maxim un an. Vedeti atunci ce a mai ramas din fanteziile lui macron, un om care s-a fasait f. repede la el acasa, ce sa mai vorbim despre glumele ca de la el asteapta careva salvarea Europei. Ultimul lider francez relevant a fost Chirac, ultimul lider francez care nu s-a ridicat la inaltimea functie de presedinte al republicii franceze a fost socialistul Miterrand. In rest, apa de ploaie.

    • Erata

     am vrut sa spun ca Mitterrand a fost ultimul presedinte al republicii franceze care s-a ridicat la inaltimea functiei. multumesc.

 28. @Alexa Se pare ca intr-adevar Macron este singurul lider care gandeste diferit in Europa si vrea sa salveze cumva UE, spre deosebire de ceilalti lideri care sunt inerti, morti, nu fac nimic si nu reacționează la problemele astea. Este valabil si pentru trantorii de la Bruxelles, „elita” care sta pe bani multi. Insa, cu tot respectul, ideile din scrisoarea lui Macron nu coincid cu gândurile mele si nu le consider niste solutii perfecte pentru UE. Macron pare singur impotriva tuturor acum, un lider care vrea sa adapteze Europa pentru a face fata noilor probleme. Vom vedea…trebuie sa discute cu toate statele Ue in parte, asta daca are cu cine vorbi…

  • Micron in dorinta lui de a reforma Europa risca sa o distruga. De altfel cuvintarea lui a avut un ecou modest in Germania care se ales in carnaval si asa a si fost vazuta ca o garagata.
   EU trebuie reformata dar nu transformata intr-un Stat, ci mai degraba simplificata, eliberata de birocratie.
   Alexele despletite au ramas in vremea regelui soare, se si vad pe recamier

   • @Neamtu Da, si? Cui ii pasa ca nemtii s-au intors la ciolanul cu varza si bere, neintelegand mai nimic din scrisoarea lui Macron? Majoritatea, in orice caz.

    • Pina una alta Ge e o putere in Europa, e greu de crezut ca se poate fara ea, replica ta ca nu conteaza, e o dovada a faptului ca va balaciti in vise umede.

     • Pana una alta dumneavoastra nu sunteti ” poporul german” ca sa explicati doct ce simt si ce cred germanii. Aceiasi germani pt care Romania este doar o cocioaba de tigani, iar dumneavoastra un amarastean care traieste pe spinarea nemtilor, muncitori si seriosi. A se vedea si citi presa germana, eventual cea romana.

  • Micron pleaca in cuvintarea lui de la ipoteza ca englezii ar fi fost manipulati, lucru fals si chiar jignitor pt englezi, e ca si cum, in caz de divort, ai spune ca doar partenerul e vinovat. Si o tine tot asa, vrea sa ne protejeze pe toti de manipulari ca vezi Doamne, noi suntem cam timpiti si nu gindim cu capul nostru ci ne trebuie comisie de cetateni, care ar mai costa o avere, sa ne spuna ce sa alegem

   • Englezii au recunosc singuri ca au fost manipulati cu povesti despre banii bagati in UE si care ar putea sa fie investiti in Marea Britanie. Dar nu li s-a povestit si de avantajele de a fi in UE…..
    De aceea se si invart in jurul cozii acum, mai ca nu ar iesi din UE cand au vazut doar o parte din consecinte.

    • @Alexa – nu știu cu ce englezi ai stat tu de vorbă, dar astăzi, 9 martie, în piața din centru erau niște moșnegi cu bannere pe care scria ”Brexit means Exit”. Nu știu cum or fi mergând lucrurile la Paris, în Midlands așa merg.

     • Si dvs erati printre mosnegii care protestau, v-am vazut si dintele din fata lipsa(ala de sus). Stiu ca ati sperat ca dupa ce GB iese din UE, banii respectivi vor merge in mare parte la sistemul de sanatate, asa cum v-au batut la cap politicienii pro-Brexit si ca sperati sa va puneti un implant….se pare ca mai aveti de asteptat.
      Bon courage! Data viitoare folositi-va neuronii, nu dintii, inainte de a vota aiurea.

  • Karla: Daca dvs nu va place o carte asta nu inseamna ca aceasta este proasta.
   Daca nu va place politica unui partid, a unui om, asta este: votati altceva daca sunteti in situatia de a fi direct vizata de politica respectiva. Daca nu, oricum parerea dvs nu are nici o importanta.
   Repet: la ora actuala Macron este sansa Frantei de a iesi din lipsa de reforme serioase de 40-50 de ani. Iar Franta este unul din pilonii UE, oricat ar da din gura diversi anti-europeni.

   • @Alexa faci propaganda pentru Franta degeaba. Daca as putea as vota pe altcineva in Franta, insa din pacate trebuie sa alegem astfel de politicieni „vizionari” precum Macron. O fi Franta pilonul UE, insa este cam subred,iar Macron nu face decat sa-l carpeasca cu aceleasi materiale invechite. Mai scuteste-ne cu Macron al tau si masurile lui pentru Europa. Poate va reusi sa reformeze Franta , insa nu si Europa.

    • @Jay Nu e vorba de nici o propaganda. Vorbesc din punctul unei persoane care cunoaste foaret bine situatia in Franta, pentru ca traiesc de zeci de ani acolo.
     Mi se pare nomal sa-ti dai cu parerea despre ce cunosti, asa cum mi se pare normal ca cei care vorbesc din auzite sa se abtina si sa scoata mai putine perle. Din pacate, putini isi dau seama ca atunci cand discuti despre un subiect anume trebuie sa ai un minim de informatii corecte. majoritatea celor care comenteaza din auzite folosesc surse de informare extrem de superficiale si nici macar nu isi dau seama de asta. Dumneavoastar locuiti in Franta? de cat timp, unde si ce faceti? daca sunteti un asistat social inteleg ca nu va place de Macron. Iar daca nu locuiti in Franta cum ati putea cunoaste situatia mai bine ca mine? Nu vi se pare ridicol sa sustineti asa ceva?
     Nu va place Franta, nu e nici o problema. Mie de exemplu nu imi place Germania deloc, dar absolut deloc. O cunosc doar din cateva sejururi, deci foarte putin. Asa ca e posibil sa am o impresie gresita despre aceasta tara. Dar nu ma apuc sa despic firul in 4 si sa ma dau mare cate stiu despre aceasta tara.
     Deci, putina decenta si vorbiti doar daca stiti despre ce este vorba. fake-news-urile sunt pentru oameni simpli, fara capacitatea de a vedea jumatatile de adevar combinate cu exagerari si minciuni.
     PS V-a placut articolul despre Romania aparut intr-un ziar german si ilustrat cu cocioaba unor romi? Asta e Romania? Tot asa un simplet a postat niste poze despre Paris batandu-se cu pumnul pe burta: holbati-va bai, cum a ajuns Parisul”. Si fraierii s-au holbat, ba au si comentat, nefiind capabili sa vada minciuna.

     • Alexa, nu esti capabila sa sustii o discutie logica, intri in corzi si incerci sa te salvezi cu divagatii penibile. Subiectul discutiei e Europa, nu Franta, asa ca eventuela ta expertiza, cu care te bati in piept, nu joaca nici un rol. Din partea mea Micron poate face ce vrea in Franta, dar sa läse Europa in liniste, cel mult sa-ncerce sa optimizeze procedurile actuale.
      Chiar azi a aparut in Interview cu AKK, probabil viitoarea cancelara, care are cu total alta viziune pt Europa.
      Si las-o balta cu atacurile la persoana, te discrediteaza.

      • @Neamtu Tiganu: Daca dvs nu intelegeti anumite argumente si o tineti hais cu ceea ce stiti, asta nu inseamna ca argumentele sunt false.
       Nu va plac comentariile mele, nu cred ca va obliga cineva sa le cititi.
       Nu aveti altceva de facut?

 29. @Alexa lasati atitudinea asta de superioritate care nu se bazeaza pe nimic de fapt! Traiesc in Belgia de ani buni, asa ca nu-mi spune mie despre UE. Lucrez la cel mai inalt nivel in CE, asa ca stiu cum sta treaba. Macron nu are nici un pic de viziune cand scrie enormitatile alea . Nu-l mai laudati atata pentru ca nu asta este solutia. Oricum, omul este in cădere libera, asa ca nu prea mai conteaza. Mai vedem noi ce va fi…

  • Karla : „Lucrez la cel mai inalt nivel in CE”
   Sigur, si maine va mutati la cel mai inalt nivel la NASA. T
   A propos, Franta si Belgia sunt doua tari diferite, cred ca le-ati mai confundat o data. Dar ma rog, ce mai conteaza la cel mai inalt nivel in CE.
   La lucru, cestile de cafea asteapta sa fie stranse.

   • Si la cel mai inalt nivel MI6, evident. Radem noi radem, dar nu e exclus ca „Duamna” Corina C. sa-si petreaca timpul in care fuge de munca in CE debitand ineptii pe aici.

    E oarecum distractiv (dar si trist) sa citesti comentarii despre Macron in romana. Omul e un OZN politic, starneste destule pasiuni hilare si in Franta, dar balcanismul cu care e privit de la periferie, inclusiv de dl. Naumescu, cel care face confuzii grave cu armata europeana, e absolut savuros. Cu cateva exceptii, parca vad babele din gasca bunicii spargand seminte la poarta. Mi-e si greu sa cern postacii de serviciu de fiinte pur si simplu dezinformate si cu mintea odihnita. Va multumesc pentru normalitate si bun simt.

  • Karla, aroganta Grand Nation, cu piticul atomic si talibanii lui sustinatori, distrug si putinele idei valabile. Convingerea lor ca sunt führeri predestinati ii face nu numai penibili ci chiar periculosi, creeaza animozitati,

   • @Neamtu In schimb iesirea din UE, cum ii aud pe multi ca doresc pentru Romania, va fi un mare succes al gastii dragnea & comp, nu-i asa?
    Liberi, independenti si…corupti. Exact asta vreti, nu? Sa nu mai existe NICI UN CONTROL asupra Romaniei si sa se fure ce a mai ramas in liniste si pace.

    • Alexa, vorbesti aiurea, ca de obicei, eu nu am pledat niciodata pt iesirea Ro din EU, sau desfiintarea EU, din contra. Mai degraba micutul Micron ii nemultumeste pe Romani care se simt protejati de americani vis a vis de rusi.

     • @Neamtu tiganu
      Astept cu respiratia intretaiata o explicatie semidocta si presarata cu glumite si porecle de autobaza, sa ne spuneti domne ce i-a mai zis-o AKK.

      Are dreptate si domnul Naumescu cu ceva (in titlul, analiza e de altfel destul de jenanta): toate astea se intampla intr-o campanie electorala. Mesajul nu e program de guvernare, nu avem liste si partide transnationale pentru asa ceva, pentru ca EPP/PES sun lasi si nu vor sa piarda monopolul. Importanta gestului e alta. Avem campanie electorala si teme transnationale in care mesajele sunt directionate spre alegatori peste capul politicienilor nationali. In 24 de limbi.

      Macron i-a obligat sa se pozitioneze, sa le raspunda propriilor cetateni. Avem DEZBATERE de idei, adica exact ceea ce e necesar Europei. Nu stiu de ce se asteapta cineva ca AKK si Macron sa fie de acord intru totul. Sunt doi rivali din doua curente politice care se lupta pentru Parlamentul European in campanie europeana.

      Aici se incadreaza si schita de raspuns a doamnei AKK. Ea vorbeste propiului electorat, nu neaparat lui Macron. Isi face si ea campanie cu armele si temele proprii. Electoratul german este de altfel destul de filofrancez si anumite parti insemnate sunt dezamagite de lipsa de ambitie si de reactie a Germaniei in probleme europene. (Prioritatile sunt desigur, ca peste tot, altele. Sau, ma rog, poate nu chiar ca peste tot. Nici macar Romania nu are problemele de conectivitate la internet de anii 80 de care se plang amicii germani.) Probabil nu trebuie sa va spun eu care e nivelul de incredere al nemtilor in Franta/partenerii europeni in comparatie cu SUA, exista sondaje destul de mediatizate pe tema asta. (Ia uite, domne, si AKK asta, vrea portavion germano-francez.)

      Filoamericanismul romanilor in anul *2019* e dealtfel induiosator, mai ales cel de sorginte filorepublicana. E ca un Cargo Cult de pe o insula marshaleza, ca si cum ne-am intalni cu ultimul mosneag care se mai roaga la epava vreunui bombardier prabusit printre liane in anii 40.

      Intre timp, mult mai aproape de casa, integrarea europeana nu este si nu a fost NICIODATA o mare serbare prieteneasca in care ne tinem toti de manute si cantam Oda Bucuriei. Acum a intrat intr-o faza accelerata pentru ca este atacata si pentru ca secolul american s-a incheiat de mult.

      • A vazut cineva pe Alexa si pe Simone in acelasi timp, in acelasi loc?

       Analiza stilistica care e usor de facut spune ca nu.

      • Duamna Simone,
       //
       AKK s-a adresat nemților, nu a tradus o scrisoare în 24 de limbi. Sesizezi diferenta?

      • În rest duamna Simone bati champs elizee si fields cu grație.
       Mesajul tău este ca fiind campanie electorală fiecare poate sa bată cîmpii cit vrea, chipurile e dezbatere de idei, chiar dacă e absolut penibil

      • În Ro există baze militare americane, avioane și rachete americane… si mai nimic european, de aceea se simpt romanii protejați de ami

      • Ca bine le zici, ca din cartile sfinte ale lectiilor politice de acum peste 50 de an, cu apunerea Americii. Poti sa ne spui, totusi, cind i se pune pomana si cine o organizeaza?
       Si da, li se cere americanilor vize din `21, pentru ca europenii s-au gindit sa puna capat migratiei ilegale si terorismului. Care vine valuri -valuri de peste Balta :D

      • AKK si-a tradus mesajul, e publicat in 5 limbi.
       In rest, nu am ce discuta cu dumneavoastra, sunteti grobian si plictisitor. Un mosneag marshalez care se roaga la bombardiere americane prabusite e cel putin interesant de studiat.

       Domnul Victor, pe de alta parte, imi atribuie o varsta si idei pe care nu le am. Statele Unite sunt in prezent intr-o grava criza institutionala intrucat sunt conduse, ca si Romania, de o grupare mafiota.

       Sunt optimista din fire, stiu ca in cele din urma isi vor reveni. Sa speram ca revenirea va fi una a unei tari schimbate in bine de generatiile tinere. Grupul infractional de care a fost acaparat guvernul de la Washington nu este etern. Famiglia va ajunge in cele din urma la inchisoare alaturi de Cohen, Stone, etc. Dupa ce trece criza si sunt gata sa revina in lumea civilizata, relatiile cu Uniunea Europeana se vor normaliza, insa hegemonia e istorie. Traim intr-o lume multipolara, in vremuri interesante.

      • @Victor

       In privinta „vizelor” sunteti prost informat. Nu vor avea nevoie de vize iar Uniunea Europeana cere de ani de zile SUA sa nu mai impuna vize celor 5 tari UE, printre care si Romania. Masura e una de reciprocitate, etc etc vi se explica de mai multe ori pe aici prin comentarii, nu e chiar asa greu sa va documentati. Uniunea Europeana suntem si noi, romanii. Iar in momentul in care noi UE cereM ca romanii, polonezii, etc sa nu mai fie discriminati, adeptii cargo cultului mioritic sar ca arsi ca vai, americanii trebuie sa se inregistreze elecronic asa cum europenii sunt nevoiti sa o faca in SUA de ani de zile.

      • @victor L,

       Trebuie sa recunoastem, in cadrul valului liberalist femeile coupa un rol determinant. Asta, nu ar fi chiar rau, pe linia emanciparii femeii, ceea ce ingrijoreaza insa, sunt tintele spre care tind, respectiv „un avort superb” si transformarea barbatilor in doici capabile sa alapteze noii nascuti.
       Asta, da evolutionism!

 30. Intr-un dialog televizat de pe France 2 un profesor de la Science Po, o universitate de elita din Francia, a reliefat un fapt care nu trebuie ignorat: in viitoarele alegeri europene se disputa (si asta nu s-au facut niciodata), pe probleme nationale si, din pacate, alegatorii isi exprima frustrarile impotriva politicienilor locali trimitand la Bruxelles si Strasbourg reprezentantii unor agende locale.
  E o problema serioasa pentru ca alegatorul de la Milano, Budapesta, Vaslui sau chiar Cluj nu-l judeca pe candidatul local pentru viziunea acestuia privind viitorul Europei, ci pentru cate scoli face in cartier, cati emigranti poate expulza sau chiar cati mici si bere da inaintea alegerilor.
  Nu stiu care este solutia, dar cred ca alegerile europene ar trebuie regandite, ar trebui poate redus drastic numarul de deputati europeni si alesi din Parlamentele nationale.

  In alta ordine de idei vad in multe comentariil de mai sus exprimate puncte de vedere de pe The Sun, Fox News sau chiar de pe Antena 3: atacuri nejustificate anti-Macron insotite de o retorica pseudo-atlantista, glumite rasuflate despre lasitatea galica si acuze ridicule de neo-marxism. Trumpistii care sprijina neconditionat protectionismul la ei acasa sunt deranjati cand Macron propune protejarea intereselor europene. Un punct de vedere similar este exprimat si de britanici, vezi articolul de zi din The Economist (https://www.economist.com/leaders/2019/03/09/a-french-habit-is-spreading). Tari care au trait timp de cel putin 150 ani in protectionism vin acum si dau lectii de piata libera Europei continentale.
  Bag seama ca deranjeaza cand Macron poate sa atace niste subiecte dificile, profunde si provocatoare fara sa injure pe nimeni. Cu toate pacatele sale Macron este cel mai inteligent, educat si moral lider din lumea civilizata, din pacte Franta nu mai are forta sa impuna viziunea sa asupra lumii.

  • @Cinicul – nu poți să interzici libera exprimare, dar să vorbești simultan de ”acuze ridicole de neo-marxism”. Nu știu în ce măsură e valabil și în Franța, dar în UK și în Germania tocmai adoptarea ideologiei neo-marxiste de către autorități a dus la restricții privind libertatea de exprimare.

   • De acord, nu putem interzice oamenilor sa gandesca cum pot.
    Ca tot veni vorba de libera exprimare. Acest site are un moderator si ar trebui sa aiba niste reguli clare de ceea ce este permis.
    Observ mai sus o doamna, ale carei opinii despre Franta le impartasesc, trimitand pe altcineva la strans cafelele. Pacat, pentru ca astfel vom ajune curand sa ne injuram ca la usa cortului.

    In acelasi timp comentarii foarte civilizate care pun la indoiala sau combat virtutile unor articole sunt pur si simplu sterse fara nici un motiv. Nu e clar daca asta se intampla la dorinta autorului sau a moderatorului. Pe alte platforme moderatorul trimite intotdeauna un mesaj scurt explicand motivul sau chiar trimitand o avertizare.
    Acum si despre neo-marxism, o notiune pe care nimeni n-a definit-o clar, si restrictiile asupra libertatii de exprimare. Majoritatea restrictiilor in libertatea de exprimare vin din USA, tara avocatilor, unde nu poti sa-i spui unui parinte ca are un copil lenes, unui politician corupt ca este un hot ordinar, unei femei urate ca e timpul sa nu mai polueze media, si unde poti fi dat in judecata pentru orice nimic. Aceste lucruri au permeat si in UK sau Germania si ajung acum si in Romania. Moda #MeToo faca furori peste ocean si a fost impinsa la extrem pana la recenta comedie de la Chicago unde un actoras homosexual isi insceneaza un atac chipurile din partea unor homofobilor si rasisti. Sa nu ne ascunem in spatele unor mici excese europene, political correctness a fost inventata in USA.

    • @Cinicul – e adevărat că political correctness a fost inventat inventat în SUA, dar acolo freedom of speech face parte din Constituție (Primul Amendament).

     În UK nu există Constituție și nu există freedom of speech, orice judecător poate interzice orice vrea el. Relatări despre copii agresați în familiile de homosexuali de care au fost adoptați, escapadele lui Elton John din tinerețe, poze nud cu diverse membre ale familiei regale, toate astea pot fi interzise spre publicare de orice judecător. Și chiar sunt.

     Chiar îți bate poliția la ușă pentru o postare pe Facebook, ești reținut și dus la secție. În Londra, 9 persoane pe zi experimentează asta pe propria piele. Și da, ăsta e neo-marxism.

 31. Ca de obicei, articolele publicate d edl Naumescu atrag atenția. Pentru că sunt preponderent rațional-proeuropene, atrag în primul rând atenția celor care văd în Uniunea Europeană forța economică ce se poate manifesta inclusiv în domeniul militar, dar mai ales, prin definirea mai precis și mai ferm a unei sfere de interes în plan geostrategic. Or, asta se întâmplă în mod inerent în cazul unui grad de integrare sporit.

  Este de așteptat, din această pricină, ca de fiecare dată, reacția țuțerilor d-lor Trump și Putin, ori a angajaților Huawei, inclusiv în spațiul acestei platforme. Pe de o parte, reacția lor este satisfăcătoare, pentru că atât tema, respectiv întărirea Europei, cât și autorul textului, dl Naumescu, sunt considerați de inamicii Europei de importanță însemnată, ceea ce mă determină să-i aduc felicitări autorului.

  Pe de altă parte, însă, nu pot să nu fiu de acord cu una dintre afirmațiile lor. Anume, că o armată europeană nu poate fi văzută în nici un caz ca una în competiție cu NATO și SUA. Civilizația occidentală, din care România face parte (discuții asupra subiectului au mai fost, nu insist), se poate dezvolta doar în condiții de colaborare și complementaritate.

  • @Constantin – abia așteptăm să vedem militari polonezi servind sub comandă germană sau militari români servind sub comandă maghiară :)

   E interesant cum încep neo-marxiștii să creadă în propria propagandă, ei își imaginează că n-are nimeni o identitate pe deplin formată, dacă ei n-au așa ceva :)

   • Nu numai asta, Harald, dar data fiind rata de perpetuare a europenilor (majoritatea „liderilor”, daca lideri pot fi numiti, sint literalmente sterili, din alegere sau din neputinta) sefii armatei UE for fi generally Mahomet, Mahmoud si Muhammad. Sub conducerea generalissimului Micron, crede el.

    …. Dar totul e minunat, atât tema, respectiv întărirea Europei, cât și autorul textului, dl Naumescu, sunt considerați de inamicii Europei de importanță însemnată. Am varsat cafeaua pe claviatura de ris.

    • Există și o versiune mai optimistă, am avut odată o discuție destul de edificatoare în Germania, pe tema demasculinizării vest-europenilor. O femeie care trăia de zeci de ani în Germania povestea sincer: ”aici, dacă o femeie e agresată pe stradă, nemții se uită pur și simplu în altă parte. Iar dacă totuși cineva intervine, acela e ori polonez, ori croat, ori român” :)

     • Harald Sigur, o femeie zicea, bunica-mea a auzit, nenea Iancu mi-a spus, varu’ Nelu a citit si nevasta-mea mi-a raportat. Astea va sunt argumentele.
      Dar concret aveti ceva de spus in afara de barfa la o punga de seminte? Cu subiect, predicat, nume si argumente.

      • Aneta Duduleanu izbeste din nou: „mie nu-mi place omul prefăcut”.

   • @ Alina F_ „Inteleg ca inamicii Europei sunt americanii…”

    Sigur ați citit textul pe care îl comentați înainte de a-l „înțelege”?
    Cum, din pricina lipsei referirilor directe la aceștia, printre „țuțerii d-lor Trump și Putin, ori a angajaților Huawei” probabil nu vă găsiți, este posibil să vă fi atras atenția opinia „că o armată europeană nu poate fi văzută în nici un caz ca una în competiție cu NATO și SUA. Civilizația occidentală, din care România face parte […], se poate dezvolta doar în condiții de colaborare și complementaritate”.
    Am reprodus textul, cu permisiunea d-lui V. Naumescu, pentru a facilita lectura.

  • Inteleg ca inamicii Europei sunt americanii, care din 2021 vor avea nevoie de vize ptr a intra in UE.
   Bine ca nu au avut nevoie de vize cand au debarcat in Normandia.
   Altminteri nu mai puteau face acuma Macron si Merkel afaceri cu Putin.

   • @Alina F,

    Iata un comentariu scurt dar foarte cuprinzator. Plin de bunsimt si reflectand o situatie de fapt pe care multi o ignora, intentionat sau din superficialitate, dar care este principala vinoivata de actualul impas in care se afla relatiile Europei cu Statele Unite.

   • @Alina F – în lumea piloților din aviația de pasageri circulă și acum niște povești întâmplate pe EDDF (aeroportul Frankfurt Rhein-Main) prin anii ’70. O să le reproduc din memorie, deci e posibil să fie într-o formă ușor diferită de cea ”consacrată”.

    EDDF trecuse prin 20 de ani de modernizări masive, astfel că după 1972 era mândria Germaniei Federale. Piloții de pe un avion american (să-i zicem ”PanAm 123”) nu reușeau să se descurce la sol după indicațiile turnului, s-au oprit de mai multe ori încercând să identifice taxiway-ul indicat, iar controlorul german de trafic era din ce în ce mai arogant și indicațiille lui păreau intenționat confuze și pline de condescencență.

    La un moment dat, avionul american se oprește cu totul, într-o poziție incertă, nici ieșit de pe pistă, nici intrat pe taxiway, iar controlorul german i se adresează total neprofesionist, dar cu toată aroganța de care era capabil:
    ”- PanAm 123, chiar n-ai mai fost niciodată la Frankfurt?”
    ”- Ba da, în 1944, da’ n-am oprit!” :) :)

    Un alt incident din aceeași perioadă a rămas până în ziua de azi cu autor neidentificat. Un pilot german i se adresează turnului de pe EDDF în germană, iar turnul îi cere să repete adresarea în engleză (limba internațională din aviație). Replica pilotului german vine într-adevăr în engleză, dar extrem de arogantă:
    ”- Sunt un pilot german, efectuez un zbor pentru o companie germană și mă aflu în Germania, pe un aeroport german. De ce nu pot să mă adresez turnului în germană?”
    La care un alt pilot, rămas până în ziua de azi neidentificat, îi răspunde cu cel mai curat și mai educat accent britanic:
    ”- Pentru că ați pierdut blestematul ăla de război” :) :)

    • Scuze, dar acum mi-au picat ochii pe comentariu. Intr-adevar, dialogurile Pilots/control tower sunt reale. Mai comic imi pare raspunsul controlului german in engleza: „”Speedbird 206, H A F F you not been to Frankfurt before?”

   • @Alina F Intelegeti prost pentru ca nu va informati. Ar trebui sa va puneti intrebarea de ce europenii au nevoie de autorizatie de voiaj temporara ( ESTA) si de ce americanii nu ar face aceleasi demersuri in acaul in care vor sa vina in UE.
    Ceea ce propun europenii ( si pe buna dreptate) se numeste
    ETIAS pour European Travel Information and Authorization System, echivalentul ESTA al americanilor. Nici mai mult nici mai putin decat ce face un european cand vrea sa calatoreasca in Statele Unite pentru mai putin de 90 de zile, ca e vorba de o turism, o conferinta etc.
    Deci daca tovarasa Alina F se considera inferioara americanilor si crede ca este normal sa i se ceara anumite formalitati ( ESTA) pentru a calatori in Statele Unite, in timp e americanii pot calatori in UE cum si cand au chef, este treaba dansei.

   • Pana la urma viza e o chestiune de reciprocitate. US trateaza discriminator cateva tari din UE….Ro.included….. Daca UE/CE nu propunea aceasta masura tarile UE in cauza ar fi sustinut că sunt tratate ca membre de rangul 2. Dacă o face impune masuri nerezonabile US…. Pas să vă mai inteleagă cineva.
    Dar să fim corecti, postarea ta este rezultatul nestiintei. In fapt, de un nr.de ani US a reimpus tuturor cetatenilor UE obligativitatea vizei. Dar pe usa din dos. Nu poti sa calatoresti in US ca cetatean UE (german, fr, swe, IT, NL,etc) fara ca in prealabil sa nu introduci o cerere electronica prin care „anunti” intentia de a vizita US si trebuie sa obtii un raspuns atestând printr-un document că ti se PERMITE accesul in US. Doar ca autoritatile US pot şi refuza intrarea. In practică este o viză……
    Pe lumea asta aşa functionează lucrurile.

    But don’t worry, este doar o masura menita sa exercite o oarecare presiune asupra US. Daca nu se va cadea la pace, autoritatile UE vor prelungi termenul….. Nimeni nu vrea ingreunarea turismului.

    Recursul la istorie poate facut in ambele sensuri. Daca nu era FR US mai castigau razb.de independenta?!? Dar „al doilea” razboi de independenta (1812) ?!? Recunostinta it’s a two ways street.

   • Draga Alina, vedeti ca gunoierele din Paris (adresa: Place Pigalle, la curba de Est) va numesc „tovarasa” de-aiurea. De asemenea ii aduc in discutie pe Dragnea si Veorica fara nici o legatura cu subiectul. Isi declara inteligenta in saptezeci de postari diluate si sint atit de limitate incit nici macar nu inteleg ca atunci cind sint numite „romanca care a salvat Franta” cacofonia e a propos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro