joi, iulie 18, 2024

… mai intai, sa ne crucim! Pe urma, sa ne crape obrazul romanesc de rusine.

… pentru ca ma alint cu gandul ca, macar in unele privinte, sunt un om normal, cu reactii normale. Iar omul normal, citind articolul Emiliei Sercan in PressOne (https://pressone.ro/opera-stiintifica-la-secret-ce-are-de-ascuns-ministrul-sorin-cimpeanu), nu poate avea decat aceste reactii, in aceasta succesiune. Mai intai te crucesti. E o reactie fireasca atunci cand esti pus in fata unui fenomen care depaseste puterea omeneasca de intelegere, fie in bine (un nebun intru Hristos merge, bunaoara, cu nonsalanta, pe apa) sau in rau (Caligula isi face calul senator, un porc imbracat la costum incepe sa iti dea, rastit, ordine). In ambele cazuri ramai cu gura cascata, gandirea iti paralizeaza, si-atunci iti faci, din reflex, cruce, ca singura modalitate rapida de a gestiona de-ne-intelesul, de-ne-cuprinsul: „Mare e Dumnezeu!” – cand nebunul merge pe apa – sau „Ptiu, drace!” – cand porcul imbracat la costum incepe sa iti dea, rastit, ordine.

Sau cand afli ca Sorin Campeanu, ministrul Educatiei, membru in trei academii, presedinte suspendat al Consiliului National al Rectorilor, indrumator de doctorate, s.a.m.d. scrie in CV ca a publicat 18 carti/capitole de carte/manuale si 112 articole stiintifice dar refuza sa … publice titlurile publicatiilor (sic)! Titlurile! Publicatiilor! Din propriul CV! Aberatiile nu se opresc insa aici. Porcul nu doar e imbracat la costum, dar iti da si ordine! Si inca pe un ton rastit! Rectorul interimar al USAMV, cel care ii tine cald fotoliul ministrului, refuza si el sa faca publice titlurile publicatiilor! Motivatia Departamentului Juridic (!!!): „informațiile solicitate nu fac parte din categoria informațiilor de interes public” si „informațiile solicitate de dumneavoastră conțin date cu caracter personal”!!! Ca doar e lucru bine stiut: Orice carte sau articol, contine obligatoriu fisa medicala a pacientului, adresa de acasa, conturile bancare cu parolele aferente, basca vreo cateva poze compromitoare din viata intima a autorului – altminteri nu poti publica nici macar o poezie, daramite o carte stiintifica!

Si-atunci, nu-ti mai ramane decat sa te crucesti si sa-ti scuipi in san.

Pe urma, insa, incepe sa-ti crape obrazul romanesc de rusine. Pentru ca nu doar porcul imbracat la costum iti da, rastit, ordine. Dar tu le asculti. Nu cracnesti. Nu te revolti, nu protestezi, nu trantesti caciula de pamant si-o calci in picioare, nu iesi in strada, nu nimic. Nu-i spune nimeni porcului ca e o aberatie impotriva firii sa fie imbracat la costum. Nu-i spune nimeni „bai, porcule, dar cum iti permiti tu sa-mi dai mie ordine? Nu vezi ca esti doar un porc imbracat in costum? Mars inapoi in cocina de unde-ai rasarit!” Nu, nimic.

Presedintele vorbeste in continuare despre Romania Educata, Sorin Campeanu e in continuare ministru al … Educatiei! Profesorii universitari continua sa vorbeasca despre reforma educatiei, dar rectorul interimar al USAMV, Răzvan Ionuț Teodorescu, e in continuare rector interimar (publicatiile acestuia vor fi fiind si ele secretizate?) Ca lor n-o sa le crape in veci obrazul de rusine, e cat se pote de limpede. Nici pretentii nu putem avea: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

De la noi, insa, da. De la noi putem avea pretentii. Nu neaparat sa ne revoltam si sa trantim, cu furie, caciula de pamant. S-o calcam in picioare. In definitiv, am crescut pe vremea bancului cu crocodilii. Cum? Nu-l (mai) stiti?

Cica Reagan, Gorbaciov si Ceausescu merg intr-o excursie prezidentiala pe undeva, prin Africa. Ajung ei la un lac infestat cu crocodili flamanzi. Reagan, pentru a demonstra patriotismul american, ii spune garzii de corp: „John, sari in lac si adu-mi un crocodil!” John se uita la presedinte, se uita la crocodili, si raspunde: „Iertati-ma, dar am familie, am copii …” Gorbaciov se simte pe cai mari, si-i spune garzii lui de corp: „Ivane, sari in lac si adu-mi un crocodil!” Gorbaciov uitase ca initiase Glasnost-ul si Perestroika. Ivan ii raspunde precum John: „Iertati-ma, dar am familie, am copii …” Ceausescu doar ii face un semn lui Ion. Asta sare in lac si vine inapoi c-un crocodil in dinti. Toata lumea e mesmerizata: „Ioane, de unde atata curaj?” Ion: „Pai am familie, am copii …”

Sa fim, asadar, inelegator, cu slabiciunile romanesti. Si-n ziua de astazi multa lume (mai) are in continuare familie si copii. Mai mult, ni s-a atrofiat si simtul „iesitului din fire”. Am fost bombardati cu atatea aberatii incat nu mai putem nici sa ne miram. Lebedele negre, a-normalitatile, au devenit noua normalitate. In ziua de astazi, lebada alba a devenit lebada neagra – si viceversa.

Dar chiar si asa ne mai ramane ceva de facut – noua, fiecaruia. Noua, nu lor. Sa ne crape macar obrazul romanesc de rusine. Noi suntem urmasii Romei? In orice tara, cat-de-cat civilizata, o asemenea stire – ar provoca o criza sanitara: de la atacuri de panica, la accidente vasculo-cerebrale sau infarcturi miocardice. Noi, ca romani, stam bine, per ansamblu, la capitolul asta. Noi incercam s-o luam rational, ca nu e legal, nu e rational ca un porc sa se imbrace in costum si sa dea, rastit, ordine. Uite legile, uite exemplele. Oare de ce nu le e rusine?

Sa va spun de ce? Pentru ca nou, astorlalti, nu ne mai e rusine! Am zis!

P.S. Textul acesta trebuie interpretat ca un trantit de caciula romaneasca de pamant si calcata in picioare. O reactie, ma alint eu, normala, venita de la un om normal. Daca mai suntem inca oameni, nu porci.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. 9?
  Cred ca in primul rand lui Iohannis ca l-a numit in functie – el a semnat DECRETUL, n-asa? – si cei care l-au propus pentru asemenea functie, dupa ce au adunat tot gunoiul politic pe farash LIBERAL ca sa castige alegerile.
  …si nu in ultimul rand celor care l-au ales pe iohanni si celor care au ales asta pleava, ist gunoi!
  (ce treaba avem, noi, restul, de peste 75% + cu ei? Pai, +”, deoarece minorii nu voteaza, iar ei, toti, nu prea fac copii in general – pot sa va dau exemple duium doar cu cei care nu au nici macar 1 copil fiind da DREAPTA, pe scena, in lumina reflectoarelor)

 2. Corect! Si totusi, ce am mai putea face? Impostura, si abia apoi incompetenta si coruptia au acaparat totul, oriunde ma uit in societate pentru a actiona, dai tot de ei… Ma tot gandesc, care ar fi actiunea sau calea, cetateneasca, administrativa, legala, pe care o luam? O demonstratie? nu iese lumea pentru asa ceva, e cald etc. Adminsitrativ? sa ii cerem minstrului/profesor sa isi prezinte lucrarile? Refuza cu un tupeu golanesc. Iar ”colegii, lui, academicineii”, il apara precum spuneti. Legal? aici poate cineva cu pregatire juridica sa gasesca un motiv pentru o actiune…

 3. Nu e rusine, e nepasare si indolenta fata de aproape tot si toate.
  Intrebati pe strada, cine este ministrul Campeanu, sunt convins, 80 % cu indulgenta, habar nu au pt ca nu ii intereseaza asa cum nu ii intereseaza nici ca sa defriseaza padurile, ca se fura ca in codru, ca mor oamenii cu zilele pe soselele tari si multe altele.
  Atunci de ce sa ne fie rusine de un ministru Campean daca propria rusine este inexistenta ?
  exista un cuvant romanesc extraordinar, nesimtire, cautati ceva similar in alte limbi, veti cauta mult si bine.

 4. Reproduc în linii mari un comentariu mai vechi:

  Câmpenanu & Co. Sunt pur și simplu în pas cu vremurile. Tolerarea plagiatului, a minciunii și fraudei academice grosiere nu sunt deloc o formă de degenererare ci pur și simplu ultima modă. Să vedem două două cazuri recente:

  Ursula van der Layen ce era în 2016 ministresă germană a apărării a fost acuzată că a plagiat 27 din cele 67 de pagini ale tezei ei de doctorat. Senatul universității de medicină din Hanovra a decis că van der Layen a plagiat într-adevăr, dar că a făcut-o fără a face rău cuiva :) și că e vorba mai degrabă de „greselile tinerețelor” decât de o fraudă intenționată. Cu ce o fi Câmpeanu mai rău ca ăia? Dimpotrivă! Putem spune că atunci când l-a scos pe Potacchio din beleaua cu doctoratul coiat a fost chiat un vizionar :) A înțeles mersul vremilor…

  Cu doar câțiva ani înainte, în vremurile întunecate ale inflexibilității, adică în 2011 ministrul german al apărării Karl Theordor zu Guttenberg și apoi în 2013 ministresa germană a educației Anette Schavan au fost forțați să demisioneze pentru plagiate în tezele lor de doctorat, ce au fost și anulate.

  Bag seamacă până în 2016 Germania a mai evoluat pe drumul desăvârșirii societății progresiste multilateral dezvoltate. Van der Layen n-a demisionat câtu-și de puțin. A dus la bun sfârșit opera de distrugere sistematică a capacităților de apărare ale Germaniei și ca o încununare a marilor sale isprăvi strategice, au făcut-o biv-vel-vorniceasa Europei ca să mai demoleze câte ceva pe ici și colo, prin punctele esențiale :)

  Al doilea caz e cel al lui Biden. A plagiat cuvânt cu cuvânt un discurs al liderului laburist britanic Neil Kinnock. A pretins că e primul din famila sa cu educație universitară și că a crescut într-o familie oropsită – ceea ce era adevărat la Kinnock dar nu la el. A fost prins și a trebuit să-și întrerupă campania prezidențială din 1984, chiar dacă s-a scuzat și a țipat că a fost o eroare neintenționată și că în focul emoției a „uitat” să spunî că e un discrus copiat…

  În 1988 și-a încercat norocul din nou la prezidențiale. La o întâlnire electorală a pretins într-o altercație cu un alegător că ar fi fost printre cei mai buni studenți ai grupei sale. A doua zi s-a dovedit că de fapt fusese printre cei mai slabi și mai apoi și că și-a plagiat copios și lucrarea de diplomă. Universitatea „progresistă” din Delaware a zis ceva bla, bla, bla dar a refuzat ferm să-i retragă diploma. Totuși Biden a fost totuși forțat de circul media să-și întrerupă campania electorală. În ambele cazuri scandalurile au fost pe prima pagină a presei și în deschiderea buletinlor de știri. Mde, vremurile barbariei și lipsei de compasiune :)

  În 2020 media „progresistă” a escamotat într-o veselie scandalurile de plagiat, minciună și corupție ala lui Biden. Acuzațiile dovedite de fraudă au fost categorisite ca „atacuri perfide ale extremei drepte” și au scos din bască tot soiul de „intelectuali”și universitari „progresiști” (precum autorul acestui articol) care au explicat pe îndelete noroadelor că nu poți să-i iei gâul unui gigant politic ca Biden pentru niște „minciunele” (vorba ui Ponta) și „mici greșeli ale tinerețelor” făcute pe vremea când era tânăr și necopt la minte în jurul vârstei de 30-40 de anișori :)

  Sunt deosebit de tulburat de faptul că autorul pare a nu înelege „comdandamentele vremilor”…

  • Ma vad pus in fata unei dileme.

   Concret nu-mi dau seama daca politicienii romani capitalisti de azi au invatat de la politicienii capitalisti „progresisti” de ieri sa plagieze ( doctorate sau discursuri ) sau astia din urma au invatat de la politicienii comunisti romani de alaltaieri.
   Am in minte doctoratul Elenei Ceausescu ca sa fie limpede.

   Oricum pe mine ,ca sa fiu foarte sincer, ma intereseaza ce se intampla aici la noi si mai putin sau deloc in alta parte a lumii.

   In acelasi timp orice incercare voalata de a arata ca si altii sunt la fel,asta in ideea transparenta de a-i scuza pe „porcii ” nostri, sugereaza o incercare de a deturna atentia catre alte zari si pe cale de consecinta o consider inacceptabila !

   • Pingelică & balabusta sa erau „progresiști” cu patalama.

    În paragraful a doilea parcă citați din nemuritporul Cațavencu :„ Nu voi, stimabile, să știu de Europa d-tale, eu voi să știu de România mea și numai de România… Progresul, stimabile, progresul! În zadar veniți cu gogorițe, cu invențiuni antipatriotice, cu Europa, ca să amăgiți opinia publică…”

    Nu deturnează nimeni nico atenție. E pur și simplu vorba de bășcălie care le scapă mereu dogmaticilor furibunzi. Nu-i așa?

    • Daca s-ar fi oprit la prima fraza citatul din Caragiale pus in gura lui Catavencu parca ar fi avut o legatura vaga cu afirmatia mea,care are totusi un cu totul alt inteles decat ar vrea sa-i dea unii specialisti in rasucitul vorbelor ( asa numitii spin-doctors foarte utilizati de serviciile de propaganda din lume )

     Cea de a doua parte insa va caracterizeaza integral,citez :

     ” În zadar veniți cu gogorițe, cu invențiuni antipatriotice, cu Europa, ca să amăgiți opinia publică…”

     pentru ca exact asta faceti,veniti cu exemple de prin Europa ca sa zapaciti opinia publica din Romania justificand ceva ce nu trebuie justificat,furtul intelectual,in ideea ca ,iata ,si la altii se intampla la fel !
     Pe viitor va recomand mai multa atentie la detalii,la fracturile de logica ca sa evitati autoincriminarea .

     In ceea ce priveste chestia cu „bascalia” imi aduce aminte de zicerea aia faimoasa care suna asa – Daca tzine, tzine,daca nu am glumit- menita sa ascunda intentia reala in care a fost emisa cugetarea respectiva.

     Daca aveti un set de criterii pentru a portretiza „dogmaticii furibunzi” faceti-le publice !

    • Pingelică & balabusta sa erau „progresiști” cu patalama.
     Dimpotrivă, erau și sunt cel mai bun exemplu pentru maeștrii ai stagnării, ai etnonaționalismului, ai neamestecului în treburile interne, ai homofobiei în politica la nivel de stat șamd. Că se sărbătorea ziua femeii pe 8 Martie nu înseamnă că erau progresisti.

     • Pingbelică și consoarta erau așa cum am spus eu progresiști cu patalama. Nu trebuie să uităm că progreimea a descoperit valoarea homofiliei abia spre anii 2000.

      Cu alede Pingelică s-a lins pe gingii toată floarea progresimii epocii sale. Brandt, Carter, Coana Saveta regina, Schmidt, Craxi, Palme, etc. Vă e cumva rușine de trecut? Nu-i frumos să scuipați unde ați lins…

      • Ei, dacă sunteți emitent și de patalamale, nu pot să mă pui cu dumneavoastră. Ceaușeștii nu au mai prins anii 2000, au rămas ca toți ceilalți „încremeniți în proiect”, inclusiv toți emitenții de patalamale. (:

  • Mai pune-o si pe Franziska Giffey, Bundesministerin für Familie, Senioren, Frauen und Jugend. Vom Ministeramt trat sie infolge der Plagiatsaffäre um ihre Dissertation zurück. Im Juni 2021 wurde ihr der Doktorgrad entzogen.

   Cind a fost prinsa cu fofirlica a zis ca renunta la doctorat, ca ea e dedicata bunastarii Germaniei si doctoratul nu conteaza pt ea. Acum vrea sa candideze la primaria Berlinului.
   Barba-su medic veterinar, functionar la stat, a fost dat afara, ca nu prea mergea la munca, ci tinea conferinte platite privat, dar deconta cheltuielile de transport la stat.

   • Am înțeles! Deci cu un asemenea pedigree, cucoana aia are tot ceă-i trebuie să ia primăria berlineză la scor….

   • După cum spune universitatea din Hanovra, plagiatul vdL se află în preambulul lucrării de doctorat, adică partea în care se expune situația preexistenta studiului. Partea în care se fac analizele și se trag concluziile este „curată”.
    Bun, plagiatul e plagiat și a fi intransigent nu e deloc greșit. Dar dacă mergem pe imposibilitatea „fetei mari, dar numai foarte puțin însărcinată”, atunci nici Vroniplag, adică cei care au reclamat plagiatul pe 27 de pagini din cele 62, nu au dreptate: ori tot, ori exact câte pasaje, iar nu câte pagini „infestate” au găsit.
    Și, până la urmă, nu pot fi chiar toți integri precum Giuliani sau Trump. Apropo de ultimul, el susținea că sunt mulți infectați cu noul coronavirus în Statele Unite numai și numai pentru că se controlează mult. Exact la fel și la plagiatele din Germania. (:

    • Adică bla,bla,bla… După cium zicea nemmuritorul Victor Ponta: „A fost doar o minciunică mică care n-a dăunat nimnănui”. Sjuntețiu și dumneavoastră dintre ăia care v-ați operat cu papronița pentru desăvârșirea fomării intelectuale? :)

     Evident că cine testează puțin are puțini infectați. De aceea țări falnice ca Bangladeșul sau Mozambicul sunt pe toate listele verzi…

     • Dacă ar fi fost „bla bla bla” nu v-ar fi atras atenția și, cu siguranță, n-ați fi comentat ad hominem.
      Eu am scris „plagiatul e plagiat și a fi intransigent nu e deloc greșit”. Dumneata ești cel care se oprește cu intransigenta la jumătate.

 5. Mai mult decit mizerabil este faptul ca toate acestea nu se intimpla nu intr-o guvernare PSD, ci cu un PRIM MINISTRU liberal si cu un PRESEDINTE care are in sfirsit ” guvernul sau ”
  Si atunici, vorba cintecului , ” Stau si ma intreb pe mine . Care-i om si care-i…. PORC ”
  Dl Ministru Cimpeanu , cel plimbat prin toate partidele si toate guvernele si aterizat acum intr-un guvern care isi propusese sa elimine lichelele si traseistii politici ?
  In niciun caz !

 6. La români s-a lipit GDPR-ul de ei mai rau ca cipul de subcutanata! Oameni in toata firea se zvircolesc de spaima ,,integritate” de parc-ar fi niste imparati goi. ,,Cum te cheama?” ,,GDPR!”… ,,De ce te uiti la irisul meu, e de integritate?!”

  Facui o ,,petitie” (cum se cheama mai nou) la Agentia Datelor, cica sa-mi dea CV-ul doamnei Presedinte CEO etc Gianina, frumoasa foc dar fara CV pe oribilul sait al ,,Agentiei”.
  Dupa 4 saptamini de gindire functionala, primes raspuns mai blindat ca al meu, semnat la greu de jurist si inca 3 destepti, stampilat (stampila e ilegala de citiva ani chiar si in RO), ca ,,Nt, nu e de interes public, e intim ca o pereche de strampi barbatesti”.

  De cite ori ma nimeresc prin RO cu necazuri, dupa ce ma intorc vorbesc singur pe strada 3 saptamini.

 7. Eu ma mir de ce se mira unii… Un exercitiu simplu este de a vedea ce este pe Web of Science.
  Uitati-va si intelegeti. Extrapolati rezultatul la activitatile stiintifice mai obscure (care n-ajung in nici o baza de date, respectiv n-ajung nicaieri). Comparati cu ce ar fi de asteptat la o persoana cu atatea titluri pompoase. Si in fine imaginati-va ca cineva (de exmplu bestia Sercan) ar lua si continutul lor la puricat.
  Mie mi se pare absolut normal, omul a vazut ce patesc altii si incearca cat poate sa evite cat poate. Daca poate.

 8. Sa trintim caciula si sa o calcam in picioare facem de o viata .Sa spunem bancuri asisderea .Sa criticam pe altii e chiar la moda ? Sa aratam cu degetul directia vintului este si mai si .Sa ne credem numai noi normali nici nu se mai pune problema .Cit despre porc tot respectul ca doar nu stie cineva vreun animal mai brav ca el .Lasand gluma la o parte ne intrebam : Cu ce ne-am ales ? Ne-am ales cu liberatatea de a ne putea exprima (vezi toate zicerile de oriunde ). Ne-am ales cu libertatea de a putea face ceea ce dorim si putem cu propria nostra viata (chiar daca unii inca mai stau cu mina intinsa ). ne-am ales cu libera circulatie a capitalului a cetatenilor si a marfurilor (chiar daca unii duc dorul alimentarelor ce erau lipsite de marfa , dar vezi doamne aveai servici obligatoriu ). Ne-am ales cu o bunastare nicicind atinsa pe aceste meleaguri . Am ales si am cules .Desigur inca mai sunt unii care cred ca toate acestea li se cuvin . Iaca ca nu este adevarat .

 9. Pacat! Puteam profita de conjunctura istorica in care ne aflam si puteam sa trantim un sistem de educatie serios, cu concurenta maxima, cu exmatriculari, concedieri si chiar puscarie pentru cei care copiaza mai mult decat un rand de bastonase pe Tip II in teza de doctorat sau masterat. Problema noastra n-a fost niciodata la nivelul elevilor, nici a parintilor, problema noastra a fost intotdeauna (dar intotdeauna!) la nivelul Scolii (de care e ea, acolo). Dl. Cimpeanu n-a avut si n-o sa aiba probleme cu sindicatele din invatamant, e omul lor, e coleg cu liderii de sindicat in diferite locuri, cercuri si cladiri. Dl Iohannis e irelevant, nici macar nu-i singurul care l-a numit pe Cimpeanu intr-un post inalt.
  Dl. Iohannis e jalnic in timp ce dl. Cimpeanu e doar individ un individ cu un nivel de inteligenta ridicol de redus, un individ lipsit de morala care face ce a fost pus sa faca. Poate ca intr-o zi vine un Presedinte (la fel de destept si moral precum dl. Iohannis) care numeste dintr-o regretabila eroare un premier adevarat si poate ca atunci o sa avem un ministru al invatamantului adevarat. Am mai avut, ca doar d-aia a fost nevoit PSD sa rescrie o intreaga lege a invatamantului. Poate ca in perioada aia n-o sa mai avem un PSD atat de puternic sau harnic.
  Poate.

 10. De 30 de ani tot votam fara insa sa alegem nimic – am votat inttodeauna raul cel mai mic si atit.
  Niciunul dintre „alesi” nu a reusit sa se ridice cumva la inaltimea functiei. Tot asa dl Presedinte insista din cind in cind sa ne aminteasca ca a fost prim-ministrul lu voiculescu. Sint convins ca toti guvernantii, dar absolut toti, indiferent de partid gusta puterea avind in spate aceeasi cooperativa. Cearta dintre ei e doar de fatada, pt noi, pt a mima „democratia”.

 11. Nu inteleg – citing articolul dnei Emilia Sercan – de ce USAMV si ME refuza cererea…primul instinct a fost sa cred ca dl ministru Campeanu minte in legatura cu articolele. Dar o simpla cautare pe Google Scholar cu numele lui chiar arata o numar destul de mare de articole publicate…???

  Nu stiu daca se pot pune linkuri in comentarii, dar oricine poate sa mearga pe site-ul Scholar si sa scrie „Sorin Cimpeanu” (cu ghilemele pt a sorta mai bine rezultatele) si sa vada cele 84 de rezultate. Nu chiar 112, dar in fine, sa zicem ca unele mai vechi sau publicate in jurnale sau reviste cu tiraj f mic poate n-au ajuns pe google.

  Deci pur si simplu nu reusesc sa inteleg logica refuzului ministrului si al institutiilor de a face publica aceasta lista. Obstructionare inutila a jurnalismului??? Si daca sa spunem ca umflat un pic numarul si sunt doar 80, nu 110 publicatii (…pe principiul „doua la primarie, doua la prefectura…”), mi se pare o reactie prea absurda sa refuze publicarea listei.

  Nu stiu exact ce este „principiul transparentei” invocat atat de des in actele dlui ministru, dar cel putin in Europa, universitatile fondate din bani publici au obligatia legala de a face publica lista articolelor de cercetare are cercetatorilor afiliati. Posibil sa nu existe ac lege si in RO (sau poate USAMV este universitate privata?) – dar daca exista, acreditarea universitatii poate fi retrasa pe baza refuzului de a face publice aceste date. Sper ca cineva sa faca plangere in sensul respectiv… universitatile publice nu pot ascunde rezultatele cercetarii.

 12. === Ultima nebunie din America ===

  Guvernatoarea Kate Brown a semnat o lege care le permite elevilor din Oregon să absolve fără a fi nevoie să demonstreze că știu să scrie sau să facă calcule matematice.

  https://twitter.com/votedegrammont/status/1424887782992973826

  Guvernatoarea statului Oregon, Kate Brown, a semnat pe tăcute luna trecută o inițiativă legislativă prin care s-a suprimat cerința ca absolvenții de liceu din acest stat să aibă competențe la citire, scriere și matematică, într-un efort de a ajuta „elevii de culoare”.

  Brown a semnat proiectul de lege 744 al Senatului pe 14 iulie, dar nu a emis un comunicat de presă și nici nu a organizat o ceremonie pentru a marca această ocazie, alegând în schimb să promulge legea cât mai discret posibil, potrivit Oregonian. De asemenea, proiectul de lege nu a fost introdus într-o bază de date legislativă decât la două săptămâni după semnare – o anormalitate, deoarece proiectele de lege sunt introduse de obicei în aceeași zi.

  În timp ce Brown a fost foarte tăcută cu privire la proiectul de lege, directorul adjunct de comunicare al guvernatorului, Charles Boyle, a declarat pentru Oregonian că suspendarea cerințelor de competență la citire, scriere și matematică ar fi în beneficiul „elevilor de culoare” până când statul va elabora un nou set de standarde de absolvire „echitabile”. Până atunci, se presupune că suspendarea îi va ajuta pe cei care sunt „“Black, Latino, Latina, Latinx, Indigenous, Asian, Pacific Islander, Tribal.””.

  Se preconizează că orice noi cerințe de absolvire care vor fi adoptate nu vor intra în vigoare înainte de 2027, ceea ce înseamnă că în următorii cinci ani se va putea absolvi fără a fi nevoie să se demonstreze competența în trei domenii de bază.

  ***

  Guvernatoarea Kate Brown a absolvit liceul Mounds View High School din Arden Hills, Minnesota, în 1978. A obținut o diplomă de licență în Conservarea Mediului, cu un certificat în „women’s studies”, la University of Colorado Boulder în 1981 și o diplomă de Juris Doctor și un certificat în dreptul mediului la Lewis & Clark College Law School în 1985.

  Nu am reușit să aflu ce a făcut în primii 6 ani după obținerea diplomelor, însă din 1991, când a fost numită într-un post în The Oregon House of Representatives, a rămas în politică.

  Brown locuiește în Mahonia Hall împreună cu soțul ei, Dan Little, și cu cei doi copii vitregi, Dylan și Jessie. Ea este prima deținătoare a unei funcții la nivel de țară care se declară în mod deschis bisexuală și prima guvernatoare în mod deschis bisexuală.

 13. M-ar fi mirat sa fie altfel.
  Romania e un fel de Ferma Animalelor.

  Dar, sa nu dramatizam. Pe cine mai intereseaza ministrul Invatamantului (nu e de fapt al Educatiei, dar asta e alta poveste), invatamantul din Romania? Cine se mai mira de plagiate si minciuni?

  Romanii isi vad de viata lor, cum o faceau si in comunism. Cu asta macar suntem obisnuiti – sa ignoram politica si sa stam cuminti la coada.

 14. Vorba unui comentator: asa sunt vremurile. Cred ca niciun om care a facut o scoala nu isi imagineaza ca poti sa faci un doctorat In timpul unei activitati cu totul diferite. Cu toate astea, s-a acceptat. Nu sunt procuror sa caut probe sau academician sa evaluez stiintific o lucrare. Pentru mine e simplu: nu poti face o lucrare stiintifica, atata vreme cat esti ocupat cu politica, functii de conducere In ministere, „decapat dosare penala” sau condus servicii secrete. Ma intreb, cati ar trece proba simpla de a gasi intrarea in Biblioteca Nationala. Nu mai spun ca nu cred ca au avut In viata lor permis la vreo biblioteca, fie ea și comunala. Mai complicat este faptul ca nu ai au scris lucrarile, ci niste scribi. Dar poate că societatea s-a hotarat sa nu mai incrimineze aceasta fapta. Fie si asa! Ma revolta ca prin acest procedeu au incasat bani la salariu, deci aici este vorba de alta fapta, momentan incriminata. Si sunt dezamagit de adevaratii intelecuali care au permis aceasta situatie ca doar nu s-au facut singuri doctori.

 15. „De la noi, insa, da. De la noi putem avea pretentii. Nu neaparat sa ne revoltam si sa trantim…”

  De la noi nu putem avea pretenții…

  Mediul academic românesc a îmbrățișat cu bucurie alegerea d-lui Tudorel Toader, spre elocvent exemplu, în funcția de Rector al celei mai vechi universități românești, funcție la care a candidat practic singur, pentru că niciun alt profesor nu a mai îndrăznit. Doar un student, din câte îmi amintesc, în semn de protest…

  • Intr-un alt plan, eu as spune ca mediului universitar romanesc ii lipseste efervescenta.
   E o balta, o mlastina – cand ar fi trebuit sa fie un parau tumultos de munte.
   Nici cadrele didactice si nici studentii nu au o cauza, un ideal – pentru care sa lupte.
   De vise nici nu mai vorbesc.

   Ori, atunci cand tineretul arata la fel ca membrii unui CAR de pensionari iar universitatile nu se deosebesc de azilele de batrani – ce pretentie sa mai ai!

   As fi fericit sa vad manifestatii, luari de pozitie publice – chiar prostesti, nu conteaza, conteaza sa se vada Tineretea (cu majuscula). In loc de asta – o flescaiala generala, un butoi cu bani urat mirositori.

   Nici din punct de vedere stiintific, nici din punct de vedere social universitatile nu mai reprezinta nimic.

   Din fericire, ici si colo, cate un idealist sau idealista, fie student, fie profesor – mai incearca sa salveze cate ceva, macar in grupuri mici sau macar partial. Un fel de „eroi necunoscuti” pe frontul mortii mintii.

 16. Nea Aline ca tare te-ai mai infuriat. Dar ce ai bre cu caciula, las-o ca n-are nici o vina si cind da frigu si ploaia ce te faci fara ea?

  PS fi-miu are doctorat, facut dublu in Ge si USA. Cind l-a terminat a fost OBLIGAT sa-l publice pe banii lui. Oricine il poate cumpara. Am scris si eu o carte, finantata privat, pt a obtine isdn a trebuit sa donez citeva exemplare bibliotecii nationale, pe banii mei.
  Oare in Ro nu exista aceste obligatii?

  • DA, exista aceste obligatii- dar…

   Dar orice lege, si aici imi pare rau ca scriu ceea ce voi scrie, deci orice lege in RO este facuta pentru a fi incalcata si, ceea ce este si mai grav, justitia nu vede si nu aude si unde se mai pune si celeritatea cu care lucreaza deci ..

 17. In Romania, directia puternic descendenta in materie morala s-a cronicizat. Cine prinde un post bun, cu foloase legale si ilegale… e indiferent la critici, nu se jeneaza doar bani si privilegii sa-i iasa.
  Si de la un anume nivel, se acopera unii pe altii.
  Desigur sunt si cei care nu au posturi/joburi banoase. Acestia rezolva prin alt stil de furat orice =shine de tren, cabluri electrice, lebede de pe lacuri,obiecte din curtile si casele oamenilor etc.
  Si in alte tari sunt comportamente rele/ilegale, dar Romania a devenit „fruntasa” in acest intens declin moral si social. Sa-i zic „multilateral fruntasa”!

 18. Având acces la baza de date a unei universități am cautat articole semnate de domnul Câmpeanu.
  Domnia sa este autor si mai ales coautor la vreo 20 articolașe. Cele in care este principalul autor sunt doua prefețe la un volum colectiv care însumează lucrările a doua conferințe (din 2015 si 2016) la facultatea de medicina veterinara din Buc de pe poziția de rector.
  Iata unul:
  „Preface for the Fifth Edition of the International Conference ‘Agriculture for Life, Life for Agriculture’, Organized by the University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, 9 – 10 June 2016
  Cîmpeanu, Sorin Mihai ; Fîntîneru, Gina ; Beciu, Silviu, Elsevier B.V”

  Ambele sunt Open Access si au cam o pagina. Iata un link spre cel din 2016 (practic identic cu cel din 2015)
  https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S2210784316301942?token=E1C18EBF8D4296B13BE6B576D4EA77DC86D483347CBB59E8BECEE3812DC565C55B86D963AE27500B7FBEF8535CC38B3B&originRegion=us-east-1&originCreation=20210811015333

  Cele in care este coautor (o singura data al doilea, de obicei al treilea, dar si al 10-lea) sunt scrise de studenți sau colegi mai tineri. Interesant este ca sunt din domenii foarte variate de la alunecări de teren, la folosirea GIS in supravegherea alunecărilor, folosirea celulozei la fabricarea hârtiei, efectul ratelor de irigare la creșterea roșiilor, alta despre utilizarea îngrășămintele organice la roșii, influenta condițiilor hidrodinamice la sinteza peliculelor subțiri de carbonat de calciu, analiza statistica a rezistentei cenușii de cărbune, monitorizare pădurilor cu tehnologii radar, monitorizare culturilor agricole cu radar, influenta tipului de substrat la creșterea roșiilor in sere, folosirea irigației stil picătura la diferite tipuri de sol, răspunsul culturii de soia la seceta, sinteza zeoliților din cenusa, eliminarea plumbului din cenușa, deșeuri in industria de construcții, influentă stocării la rece a fructelor de Kiwi produse organic (!!!) si cireașa de pe tort : Climate change – where to next?
  Pe Google Scholar sunt încă vreo trei, dar m-am plictisit pentru ca omul se pricepe la prea multe!!

  In toate articolele in care este coautor se autocitează o singură data, si acolo la un articol in care este al treilea coautor, cel cu condițiilor hidrodinamice la sinteza peliculelor subțiri de carbonat de calciu, de unde trag concluzia ca asta i-a fost teza de doctorat sau asta este domeniul in care știe ceva.
  Are si câteva comunicări in limba romana la simpozionul facultăți la care lucra, probabil nepublicate si o carte la editura Noua (cu inca 5 coautori).
  Iate-le:

  S. CÎMPEANU S., I. JINGA, I. PLEŞA, C. IGNAT, Cercetări privind influenţa irigării cu ape de spălare
  provenite din complexele avicole precum şi a fertilizării organice asupra producţiilor de porumb şi soia în
  condiţiile agriculturii ecologice. Lucrările sesiunii ştiinţifice U.S.A.M.V. Bucuresti(1995)
  S. CÎMPEANU, I. JINGA, I. PLEŞA, Cercetări privind influenţa irigaţiei cu apă uzată provenită de la
  „ROMSUINTEST” Periş, şi a fertilizării organo-minerale asupra producţiei de porumb boabe. Lucrările
  sesiunii ştiinţifice U.S.A.M.V. – Bucureşti (1996)
  S. CÎMPEANU, I. JINGA, Cercetări privind influenţa asupra solului şi producţiei agricole a irigării cu ape
  uzate provenite din complexul Romsuintest Periş – Lucrarile Sesiunii ştiinţifice USAMV, Bucureşti (2000)
  S. CÎMPEANU, G. MĂRGĂRIT, Influenţa fertilizării cu nămol de păsări şi a irigării cu apă convenţional
  curată asupra producţiei de grâu, Lucrarile Sesiunii ştiinţifice USAMV, Bucureşti (2001)
  S.M. CÎMPEANU, E. MANOLE, V. OLARU, M. VOICULESCU, F. ISRAEL-ROMING, T.
  APOSTOL,Tehnologii de reabilitare si reconstructie ecologica a solurilor contaminate din zona depozitelor
  de deseuri urbane si industriale, Editura Noua, ISBN 978-606-596-003-9, Bucureşti (2011)
  Merita citita, pentru cine o găseste si are răbdare, cartea de la Nova, probabil ca acolo se afla citata lucrarea de doctorat si presimt ca acolo exista ceva urme de plagiat.

 19. A disparut lista de publicatii si de pe CV-ul lui Cosmin Marinescu, consilierul prezidential cu doua prezente pe lista de plagiatori Repec. Pentru mine numirea lui Campeanu in sine a indicat ca proiectul „Romania Educata” e o gluma. Sorin Mihai Campeanu apare cu 43 de publicatii pe researchgate- probabil coautori mai tineri zelosi au adaugat publicatiile la care l-au „adaugat” pe Campeanu. Intre lista aceea si Biblioteca Nationala, se poate reconstitui lista de carti si publicatii a lui Campeanu. La final nu am dubii ca va fi plina de cazuri de plagiat. Cum nu am nici dubii ca sub guvernarea PNL nu va fi sanctionat in vreun fel. Raspunsul „Oare de ce nu le e rusine” e simplu: nu risca sa fie sanctionati. Nu vine nimic „de sus”.

 20. Poate ca ar fi cazul sa ne desprindem de cautarea plagiatelor.

  Acesta nu este singura modalitate ilegala si imorala de acces in lumea stiintei.

  „Scrieti ce-o fi, numai scrieti!” – ar trebui adus in actualitate.

  ===
  Mai vem de-a face, dupa mine, si cu o incultura crasa in masa. Altfel nu pot sa imi explic de ce politicienii (intra aici si domnul Ministru Campeanu) au aceasta obsesie pentru publicatii si titluri stiintifice.

  Nu ma intereseaza de fapt ce studii are domnul Campeanu, Nu imi pasa nici daca ar fi plagiat cuvant cu cuvant toate lucrarile. Nu ma intereseaza daca a adus sau nu o contributie epocala la cultura rosiilor sau a fructelor de kiwi. Nu ma intereseaza din simplul motiv ca domnul Campeanu e ministru, si nu cercetatator.

  Sigur, e si cadru didactic. Dar nu e treaba mea cum a ajuns acolo. E treaba celor din universitatea respectiva. Nu a mea sau a oricarui alt cetatean care asteapta de la domnul ministru Campeanu o minima implicare in supravietuirea invatamantlui din Romania. Nu mai am curaj sa spun „imbunatatire” pentru ca de cate ori m-am asteptat la asa ceva, a fost mai rau.

  Domnul Campeanu nu are treaba cu politicile din Educatie. Dupa cum nici presedintele Romaniei nu are. Asa cum domnul Campeanu pare sa se priceapa la toate, la fel si aceste doua persoane politice isi exagereaza experienta de la catedra, inchipuindu-si in mod cu totul eronat ca experienta respectiva ii face automat experti in politici publice in educatie. Din pacate, romanii constata pe piele proprie ca nu e asa deloc. Drept pentru care isi trimit copiii la studii in strainatate. Atunci cand nu pleaca cu ei cu tot.

  Nu ma voi plictisi sa spun acest lucru: esecul invatamantului reprezinta falimentul natiunii.

  Contributia la dezastru a domnului Campeanu nu consta in lucrari cu valoare discutabila. Ci in ignoranta sa cu privire la invatamant.

  Cum urmeaza naivei doamne Anisie, sub obladuirea aceluiasi Presedinte, incep sa cred ca lumea i-a pus pene prea stralucitoare acestuia din urma.

  Ca in bancul acela vestit cu „de ce fac albinele miere?”

 21. degeaba trintesti caciula de pamint, sub costumul porcului stralucesc stelele de militian si securist (pardon, intelligence), iar la astia toate operele stiintifice au pe ele stampila „strict secret”. n ati aflat ca intelligenceul nu se ocupa de lucruri la vedere ? e vorba de tarisoara noastra aici, nu de fleacuri. atit de important e interesul national, c au fugit toti necuratii din patrie, au ramas doar porcii la costum.

 22. Din pacate RO, si se pare ca si alte state ale lumii, sufera de o anumita manie: sa se arate cativa, daca nu cumva mai toti, ceea ce nu sunt si intrebarea care se pune imediat este de ce? Pentru ca vor sa para mai importanti – dar cui foloseste acest fapt??? Eh, unora, doar branza e pe bani.. Dar in final este ca si cum iti faci casa cu turnuletze…

  Culmea este ca aceasta tolerare a nesimtitirii, in fapt a minciunii/imposturii, are consecinte grave la nivelul intregii societati. A iti crea o imagine falsa despre tine in dorinta de a fi mai mare decat meriti sa fii si in care tu singur ai ajuns deja sa crezi cred ca are si o denumire pentru o boala psihica – deci este ff grav.

  „Merge si asa!” incepe sa devina un slagar international si are consecinta:
  „Daca el/ea poate, oare de ce nu as putea si eu?” Raspunsul este: „Poti si tu daca vii in gasca!”

  PS
  o mica povestioara prin care voi a arata ca educatia ar trebui inceputa de jos in sus:
  Ieri seara merg cu autobusul si vad un tovaras ce se ridica anevoios de pe un scaun si mandru paseste pe doua picoare dar se afla intr-o stare de putin echilibru instabil, adicalea se cam balabanea. Din spatele tovarasului putin turmentat un domn ii face urmatoarea observatie: „Omule, ai baut aici si de ce ai aruncat sticla goala in masina? Apleaca-te si ia o de pe jos!” Doar putin rusinat cel aflat in echilibru instabil revine la locul faptei, culege cu piosenie PET-ul golit si se lanseaza intr-o indelungata discutie, a pp el, dar ceea ce se va dovedi doar un prea lung monolog exterior, ceea ce noi toti ceilalti doream a fi unul interior.

  Dupa ce coboara cetateanul turmentat, cu ochi lui de soim treaz observatorul isi urmareste pacientul si constat ca devine ceva mai usurat cand constata ca ambetatul arunca PET-ul la cosul de gunoi asezat cu mare grija in statia de autobuz cred de chiar fosta mandra conducere a maretzului oras, adicalea de insasi raposata Fi Rea…Consecinte pe termen lung nebanuite…

  Povestea asta marunta a vrut sa arate ca fie omul oricat de ambetat/confuz daca este cel putin un altul sa controleze/scruteze miscarile rebelului, constient sau inconstient, acesta se poate educa, in pasi marunti, si de abia atunci avem sanse reale sa avem o societatea normala, caci este loc pentru toata lumea, fie ca esti mai mare, fie ca esti mai mic, iar cei ce isi/ne gresesc pedeapsa sa isi primeasca deindata, daca se poate si ar trebui sa se poata.

  dar daca observatori nu prea avem, adica baza e fragila, viitor educat nu vom avea, ptr nu ne dorim.

  • Da, pentru ca societatea din Romania este construita asa, pe baza imposturii.
   Ro nu a reusit sa atinga stadiul capitalist inca. Rabdarea timpului.

   La putere au venit multlaudatii, dandu-i la o parte pe multcriticatii.
   Dar ramane cum a fost, de ce sa inchidem robinetele din care toti ne indestulam?
   Am vazut un documentar despre operatiunea Mani Pulite. Continea constatarea tulburatoare ca din spagi se infruntau toate partidele, fie la putere, fie in opozitie. A fost sansa Italiei sa scape de mizeria aceea. Ma intreb daca si cand va avea parte si Romania de o asemenea intamplare.

   ===

   Da, simpatica relatare! Nu ma pot opri insa sa comentez ca daca in locul ambetatului ar fi fost un zdrahon tuciuriu (de la bronzatul la mare), cu un cruciuloi pe pieptul musculos, poate ca vajnicul cetatean moralizator ar fi devenit brusc interesat de ce vedea pe fereastra autobuzului. Si acest comentariu are morala sa :-).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro