joi, decembrie 12, 2024

Mai la Moscova: tiranie şi război în Rusia lui Putin

Între reîntronarea imperială a preşedintelui pe viaţă şi celebrarea zilei victoriei , Rusia a trăit 2024, în acest mai, sub semnul tiraniei şi al războiului. Scenele de acum au avut, fiecare în parte, semnificaţia lor. Reconfirmarea autocraţiei înseamnă şi reconfirmarea imperialismului ca politică externă a Rusiei. Între despotism şi  agresivitate, simbioza este una cât se poate de firească.

          Acest început de mai 2024 este fotografia unui stat şi a unei naţiuni. Este un instantaneu în care se regăseşte fascinaţia statului rus pentru ferocitatea grandioasă a dominaţiei politice şi este un cadru în care desluşim imaginea unei naţiuni captive, seduse  de propagandă şi incapabilă să reealizeze impasul etic cu care se confruntă. Între imperiu şi libertate,  între măreţie şi demnitate umană, ruşii de rând au ales, iar înregimentarea colectivă de acum este semnul acestei  sclavii acceptate : crima de stat şi laşitatea se întâlnesc în Rusia lui Putin, ca temelii ale  ordinii  prezentate ca eterne şi inexpugnabile.

Defilări şi încoronări

          Ceremonia de depunere a jurământului de către Putin nu a avut nimic în comun cu viziunea republicană. Prin ton şi punerea în scenă, ea a întruchipat ambiţia acestui regim de a uni cele două tradiţii de la care se revendică , cea imperială şi cea stalinistă. Asemeni imnului de stat, Rusia lui Putin este un amestec  baroc de evuri, un imperiu ce adună laolată uniforme, defilări şi încarzarmare totalitară. Sentimentul de continuitate cu un trecut al despotismului şi al agresiunii este  menit să mobilizeze naţiunea.

          Iar numitorul comun ce animă proiectul politic stalinisto-ţarist este credinţa în necesitatea autocraţiei. Preşedintele pe viaţa al Rusiei  moşteneşte de la ţari un mandat de drept divin, patrimonial, iar de la Stalin aparatul de teroare  şi de propagandă. 9 mai a înlocuit 7 noiembrie, dar defilarea de rachete nucleare a rămas. Marchizul de Custine ar recunoaşte în mania  coregrafiei militare  de acum obsesia Ţarului Nicolae I pentru cazarmă ca emblemă a propriei sale naţiuni.

          Asemeni Imperiului şi  Uniunii Sovietice a  lui Stalin,  Rusia  lui Putin  rămâne fidelă unităţii puterii. La  trei decenii de la căderea comunismului şi la un secol de la moartea lui Lenin, Rusia se întoarce la originile sale : umbrele lui Ivan cel Groaznic şi Petru cel Mare bântuie o Rusie ce mizează pe  supunerea fără crâcnire în faţă stăpânului absolut.

           Căci inamicii autocraţiei sunt, în Rusia de astăzi, asasinaţi sau exilaţi. Tăcerea societăţii ruse este fundalul pe care se disting represiunea şi trompetele de propagandă. 9 mai reînvie, pentru uzul acestei naţiuni în sclavie, istoria grandorii sovietice. Sinteza de ţarism şi de stalinism este posibilă în  aceste momente: 1812 se întâlneşte cu 1945.

          Celebrarea zilei de 9 mai traduce importanţa unică pe care războiul o deţine în imaginarul politic rus. Spiritul marţial este înscris în identitatea colectivă a ruşilor.  Dilemele identitare au fost compensate prin  investirea în agresivitate  externă. Pe urmele  aceluiaşi de  Custine, barbaria internă este inseparabilă de căutarea gloriei imperiale.

          Războiul victorios  hrăneşte în Rusia, inevitabil, un instinct al expansiunii autocraţiei. La 1814/ 1815, ca şi la 1945  speranţele de liberalizare  lasă loc unui nou despotism. Paranoia  urmează triumfului  militar.  Autocraţia se întăreşte prin succesele de pe câmpul de  luptă. Iată de ce agresiunea din Ucraina este pariul ultim al Rusiei lui  Putin. Invazia Ucrainei poate  fi un alt 1945, după cum poate fi un alt 1856.  Sorţii  bătăliei sunt sorţii regimului însuşi.

          Iar  frenezia  ofensivei ruse este explicabilă  prin presiunea istoriei şi a economiei înseşi. Rusia din 2024 exploatează resursele de armament ale URSS: uriaşe, ele nu sunt inepuizabile, în vreme ce pierderile de pe front nu încetează să crească. Regimul de la Moscova înţelege, în pofida propagandei, că nu poate face faţă unei mobilizări industriale a Vestului. Speranţa  Rusiei este legată de  prăbuşirea Ucrainei în viitorul apropiat, spre a evita un război  care să dezvăluie propriile sale slăbiciuni.

          Anul 2024 este, militar şi politic, unui crucial. În măsura în care Ucraina rezistă, iar mobilizarea militară a Occidentului creşte în intensitate, o victorie a Rusiei apare ca imposibilă.  Dincolo de sofisme, definiţia victoriei Rusiei ne este cunoscută tuturor : reducerea Ucrainei la un statut de vasalitate şi extinderea graniţelor Rusiei înseşi. O asemenea victorie ar fi primul act al unui alt război.

          Anul 2024 trebuie, aşadar, traversat prin evitarea  unei înfrângeri a Ucrainei şi prin prevenirea unei catastrofe strategice europene.  Rezistenţa   este însăşi imaginea descurajării. Regimul ţaristo- stalinist al lui Putin nu   poate fi oprit decât prin înarmare şi solidaritate. Marşul spre vest al imperiului rus este ameninţarea mortală  pentru naţiunile noastre .Pacifismul , în aceste clipe, înseamnă acceptarea sclaviei: luciditatea ne obligă  la asumarea duratei lungi, ca singură opţiune de supravieţuire.  

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  1. Definiția regimului de la Moscova ca țarist-stalinist este excepțională.
    Numai că…Rusia nu mai avea nicio altă soluție. După pierderea „lagărului socialist” din ’89 și după implozia din ’91 Rusia a constat că pierde în continuare politic și economic. Numai avea nicio soluție decât războiul (a și dat un Ultimatum Occidentului să se retragă pe aliniamentele din 1996). Deci, Rusia vrea război cu Occidentul, dar Occidentul nu vrea război cu Rusia. Aceasta este DILEMA teribilă pe care Occidentul trebuie să o rezolve.
    Din nenorocire, nu doar Ucraina este în stare critică ci tot Estul Europei, mai ales Moldova, România, Polonia, etc.
    Ne va trăda din nou Occidentul?

    • Nu avea decât războiul? NU, mai avea și soluția chinezească, dezvoltare economică (la ce resurse are, trebuia să depășească economic SUA ȘI China!). Dar elita rusească a apelat la soluția clasică rusă: robie și cucerire. Deși tocmai această soluție a adus-o în situația existentă.

      • Nu ar fi putut fura cat au furat Klopo_Tare, aici sta problema, un castel, un iaht…..
        Au furat si-n China, no problem dar macar economia e de un „milion” de ori mai mare.

    • Este odioasă și dezastroasă pe termen lung ideea că rușii trebuie sacrificați și umiliți pentru puterea și măreția Rusiei. Singurul merit al lui Gorbaciov este că, din prostie, din nepricepere sau din bună-cuviință nu a așezat interesele URSS mai presus de interesele cetățenilor sovietici.

      Salvarea Imperiului rus are nevoie vitală de o victorie împotriva Ucrainei, fie și una à la Potemkin sau Pirus. Salvarea națiunii ruse are nevoie ca națiunea ucraineană să fie liberă să își aleagă drumul, în mod democratic și constituțional. Rușii au nevoie să vadă că depinde de ei să iasă din alternanța autocrație-răzmeriță fără noimă și că pot exista și fără un tătuc la Kremlin, psihopat prin fișa postului,

  2. Articol edificator,la obiect,competent-un avertisment pentru noi,pentru Occident!Multumiri!Dar cum sa ajunga aceasta radiografie de exceptie la cei care gasesc explicatii,scuze,aprobari mai mult sau mai putin tacite ale agresiunii,crimei si distrugerii,ale modificarii ordinii,linistii mondiale-in ideea ca sunt doar rataciti si neinformati?Pentru ca imi vine greu sa cred ca poate fi un om normal -in general in lume si in special in Romania-care sa se comporte ca o trambita a raului absolut!Domnul profesor si-a facut datoria!Repet ce am mai afirmat: cand domnia sa va fi presedintele Curtii Constitutionale,atunci in mod cert Romania a revenit la normalitate!

  3. Luna Februarie a anului 2022 . Putin ataca Ucraina si doreste sa cucereasca Kievul doar in citeva zile pe model Crimeea acolo unde trupele ucrainienilor s-au predat .Generalii rusi il asigura pe Putin de obtinerea victoriei iar valizele soldatilor sovietici erau burdusite cu uniformele de parada .Nimeni nu credea ca se poate intimpla ceea ce a si urmat .Rachetele si tancurile invincibile, ce depaseau cu mult tehnologia militara Occidentala , le ofereau rusilor succesul .Sfidau pina si legile fizicii .Turcia ,India ,Coreea de Nord cumparau la greu celebrele rachete S500 .Totul s-a dovedit o iluzie o minciuna gogonata .Coruptia ne-a aratat un alt adevar .UE (Germania ) a folosit timp de zeci de ani imensele zacaminte de gaze ale rusilor in interes personal.Ucraina era cea care facea legatura intre Rusia si Occident acolo unde pierderile pe retea erau imense rusii nestiind nici cit au vindut si nici citi bani au obtinut .Asa cum acum banii rusilor aflati in Occident sunt folositi spre inarmarea Ucrainei tot asa si atunci gazele naturale neachitate (nimeni nu stia cit de mare este coruptia) erau folosite spre a inarma Ucraina .Rusia s-a pomenit dintrodata ca si China dealtfel in fata unui alt adevar .Decesele unor inalti functionari de stat sau ai unor inalti militari inexplicate si inexplicabile stau marturie .Coruptia a inghitit totul .Ceea ce urmat se stie .Acum, Rusia este macinata, pina la epuizare, in Ucraina iar sanctiunile si banii rusilor (activele ) sunt folosite spre a inarma Ucraina .Miliardele de euro si dolari ce au apartinut cindva rusilor sunt folositi de catre Occident impotriva rusilor. In paralel Occidentul antreneaza sute de mii de militari ucrainieni si pregateste raspunsul oferind Ucrainei imense sume de bani trasformate in echipamente si tehnologie militara de ultima generatie inca nefolosita in lupta .Ucraina devine o mare putere militara .Pe de alta parte Europa se inarmeaza si isi pozitioneaza trupele si echipamentele militare pe granita de est acolo unde Finlanda si Suedia au devenit si ele membre NATO. Rusia nu poate decit sa creeze un perimetru , un teritoriu , deja distrus si deja devenit nelocuit acolo unde oricind rusi pot lovi nuclear tactic spre opri trupele Ucrainei si cele ale NATO sa inainteze spre Moscova .Vor pierde Crimeea si se vor aseza cu rachetele nucleare in acest spatiu de distantare ceea ce vor face, in oglinda si occidentalii .Abia atunci pacea va deveni solutia .Europa va scapa astfel de Rusia si de influenta ei nefasta pentru 100 de ani .Germania abia acum va cistiga razboiul aducind in fata Europei pacea mult visata .Hitler deja si-a mutat mustata undeva departe de Europa .Germania pacifista este viitorul .

  4. Rusia nu se va schimba. Tot modul in care a fost construita s-a bazat pe dominare, jaf, politica pumnului in gura, zero libertati, supunere fata de stat si biserica, habotnicie, autocratie. In afara de armata, rusia nu are nimic, nu are economie, stiinta nu prea mai are (au plecat cam toti de acolo), spirit civic zero, cultura cam zero (raportat la dimensiuni).
    Singurele care sunt active in rusia sunt inst de forta, armata, politia, etc. Prin faptul ca la 80 de ani de la WW2, ei tot pe asta isi bazeaza comunicarea, spune multe. Prin izolare si mitul „cetatii asediate”, ei sunt captivi acelorasi ideologii simpliste si contraproductive. Singurii lor prieteni sunt N.Coreea si Iran. China doar ii foloseste ca sursa de materii prime si e cu un ochi la Siberia, pe care ar dori-o. Restul tarilor sunt fie dusmani, fie aparent neutri fiindca sunt departate. Cam toti vecinii imensei rusii sunt ostili ei, datorita istoriei de jaf, ocupatie si mizerie. Rusii insisi se complac in general in aceasta inchisoare, nici nu stiu ce inseamna o societate libera democratica.

    • De remarcat trăsătura comună a celor trei imperii: Rusia, China, Iran – spiritul revanșard. Rusia a pierdut Războiul Rece, China a pierdut poziția de mare putere și influența în regiune (exceptând Coreea de Nord) și Iranul la fel (visează un califat șiit și refacerea vechiului imperiu Ahemenid).

  5. Mereu excepțional domnul Stanomir. Vorba e ce ne facem cu autocrația bicefală de la București? Mi-e mai frică de ea. Și în afara diferențelor militare, ideile româno-moscovite par identice.

    Vă mulțumesc pentru articol.

  6. Opinia mea este ca nu trebuie subestimat adversarul adica Rusia,China si puterile islamice.S a dovedit de mai multe ori ca pe plan militar rusii sunt capabili sa învețe din greseli si devin mai buni pe zi ce trece in acest domeniu.In plus ,condusi fiind de un tiran sunt capabili sa si mobilizeze toate resursele ( deloc putine) pentru a castiga razboiul din ucraina.Pe de alta parte ei par foarte priceputi in domeniul razboiului hibrid pe care il poarta contra ue,nato si sua. In Romania au reusit sa scoata la suprafata doua partide rusofile si un numar mare de „personalitati” din diverse domenii: fosti ministri,fosti parlamentari,istorici,economisti ,juristi,lingvisti.,etc.Unii sunt rusofili putinisti iar altii doar idioti utili .Abila propaganda rusa stimuleaza in societatea tot ce ar putea indeparta Romania de occident si ar putea ostiliza societatea romaneaca fata de occident.Astfel sunt incurajate si puternic stimulate direct sau indirect; suveranismul pana n panzele albe ,nostalgiile ceausiste,dacopatia ,anhooccidentalismul,antiamericanismul,antieuropenismul,,,antidemocratia ( democratia e prezentata ca fiind corupta ,falsa ,ineficienta si impusa de occident)ortodoxismul,tehnofobia,exceptionalismul romanesc,protocronismul,etc.Multi dintre cei care promoveaza aceste curente sunt idioti utili si se pliaza involuntar pe tezele propagandei putiniste. Pe de alta parte ue si nato au slabiciunile si lipsurile lor eficient exploatate de Rusia putinista .Ungaria si slovacia sunt conduse de partide rusofile putiniste si au premieri putinisti,bulgaria are puternice partide rusofile ,presedintele croatiei are atitudini antiucrainiene.Rusia putinista incurajeaza sau chiar finanteaza partide extremiste influente din franta,germania,olanda si alte tari,incurajeaza migratia afro-asiatica necontrolata si in valuri spre ue si latino americana spre ue si sua ,sprijina orice curent sau miscare ce pot antagoniza tarile din ue ,nato si sua.( Extrema stanga promotoare a toxicei si bolnavei corectitudini politice,feminismul si ecologismul radical si iresponsabil,incalzirismul,antivaccinismul,me too,rasismul invers ( anti alb,antieuropean,)teoria critica a rasei dar si ultraconservatorismul cel mai obtuz si ultrareligios ,islamizarea societatii occidentale prin migrantii musulmani radicalizati,anarhia sub toate formele ei). Pe de alta parte razboiul din ucraina a prins pe picior gresit tarile nato si ue si economic si militar: stocuri mici de armament si munitii care se reinoiesc mult prea lent ,armate de profesionisti dar prea mici si cel putin in parte neglijate si deprofesionalizate si imbatranite,o industrie de armament cu probleme ,armament insuficient verificat care s a dovedit puțin fiabil pe campul de lupta si contracarat eficient de unele categorii de armament rusesc,armament occidental prea scump si trimis cu o intarziere inacceptabila si pagubitoare in ucraina. Sunt numai cateva dintre carente.Sa mai amintim ca in europa guvernele de stanga (si nu numai) au cultivat conciliatorismul si cedările fata de Rusia( si in prezent)),cultura antiarme in randul populatiei ,inclusiv prin legi drastice si nu o cultura a armelor de tip american.Asta ii face pe cetățeni total nepregatiti in caz de razboi.Sa amintim ca masacrele din unele scoli americane di din unele locuri publice au fost posibile pentru ca cei vizati de criminali inarmati nu aveau arme ( scolile nu aveau si nu au nici un singur paznic. inarmat). Insist pe ideea ca armatele profesioniste europene sunt orea mici in caz de razboi chiar daca ar fi foarte bine echipate si instruite ( nu sunt nici pe departe la nivelul pe care il cred unii ca ar fi).Stocurile de munitii in tarile Nato se reinnoiesc si cresc in ritm de melc .In cazul Romaniei armata e mica,imbatranita si induficient dotata ,prost platita mai ales la nivelul soldatilor si subofiterilor.Ea foloseste AK uri foarte asemanatoare sau identice cu cele cu care am facut eu armata acum 50 de ani.Dintre tarile Nato doar armata romana mai foloseste învechite AK uri in lipsa unor arme de asalt moderne.Guvernul roman refuza sa infiinteze Garda Nationala( pentru apararea teritoriala)In alta ordine de idei se poate spune ca Rusia nu va ceda in fata unui Occident nepregatit de razboi,ezitant ,timid ,nehotarat si infiltrat cu politicieni pacifisti de salon.

  7. Cu totii asteptam mobilizarea industriala a Vestului. Problema e ca aceasta se face asteptata desi, la doi ani de la inceperea conflictului, era de dorit ca productia de „consumabile” sa atinga nivelul cerut de un conflict de mare intensitate. Nu reusesc sa inteleg incrancenarea cu care domnul Stanomir prezinta modelul total diferit de societate existent in FR. Asa cum autocratia nu este o solutie universala nici democratia nu reprezinta panaceul. Ca de obicei, nimic despre Romania. Cat despre Europa, atat timp cat aceasta va continua delirul climatic va continua sa se scufunde in irelevanta.

  8. Personajele dictatoriale iubesc ideologiile ca justificare supremă pentru metehnele lor înnăscute sau moștenite și puterea până la moarte. Veșnicia Tiraniei și războiul de expansiune veșnică s-au născut la ruși. E drept, rușii, timp de cinci secole, nu au cunoscut nicio alta formă de guvernământ, in afara statului polițist. Ca atare, politică Kremlinului a devenit sinonim cu teroarea. Iar epoca lui Putin dovedește, indubitabil, că o politică bazată pe poliția politică, spionaj, asasinat politic și dezinformare duce la dictatura. In ciuda longevității sale anormale la cârma Rusiei imperialiste, in ciuda absurdului sau cult al personalității care a culminat prezentandu-se ca un fel de țar sfânt al tuturor rușilor, Putin, cariat de molii, complexe paranoice și megalomaniace, este totuși obsedat de groaza că cineva îl poartă un dinte. E o iluzie, totusi. Opinia că societatea poate fi apreciată după conducătorii pe care ii admiră până la abject, rămâne valabilă, dar în ceea ce îi privește pe ei, mujicii, are nevoie de un amendament: societatea, de fapt turma gregară și abrutizată, care funcționează pe tărâmul mujicilor, trebuie cercetată de antropologi, criminologi și neurochirurgi. Acolo, nu a existat vreodată alegeri ale suveranilor, asta-i adevărul! Acolo, nu au existat drumuri ale democrației, demnitate și umanitate. Există o trufie agresiva și o supunere activă. In ultimii 25 de ani, muscalii nu au văzut decât cruzime și șmecherie. În acești ultimii 25 de ani, dar și în urmatoarele decenii, „moștenirea” imundă reprezintă (va reprezenta) o dovada de stupizenie colectivă. Mai exact, ca și predecesorii săi odioși, asasinul Putin minte cu sfințenie, iar supusimea proasta și ingrată ia drept adevăr minciuna, preferând să trăiască la suprafața vieții. Ca viermii! Astfel, tiranul Putin – emanație curată a prostiei eterne – rămâne singura armă pe veșnicie care defrișează totul, care pârjolește totul și care, conform tradiției, scapa. Căci primitivismul sau, ca cel al oricărui dictator atroce, îl întoarce în peșteră. N-are importanță că aceasta e un buncăr, precum al unui Hitler, ori o rețea de tunele blindate, precum cele ale Hamas-ului. Imense, suprapuse, înterpatrunse, croite pe măsură monstrului…Până va da ortul popii!

  9. Iata o Adevarata analiza a situatiei in care (inca???!!!)traim.
    Speranta este ca tot raul va face IMPLOZIE cat mai curand. Actiunile occidentului sunt marcate de legi democratice care du,pa parerea mea fac fata cu mare greutate ‘AMICILOR”(??!!) NOSTRI.

    MINUNAT Domnule Ioan Stanomir.

  10. Trebuie sa dam arme Ucrainei, tot ce avem mai bun si cat mai repede. (Prim ministrul Ciolacu nu are habar de strategie militara si geopolitica). Daca Rusii ajung la gurile Dunarii, s-a sfarsit cu Moldova !

  11. Atâta timp cât uită de faptul că Vladimir Putin și Kim-Jong-un sunt generalii războinici ai Chinei „pașnice”, articolul denotă lipsă de realism.

  12. Felicitari pentru material.

    „Marşul spre vest al imperiului rus este ameninţarea mortală pentru naţiunile noastre .Pacifismul , în aceste clipe, înseamnă acceptarea sclaviei: luciditatea ne obligă la asumarea duratei lungi, ca singură opţiune de supravieţuire. ”

    Pare ca efortul nostru pentru urmatorii zeci de ani (sute de ani?) ar fi bine sa se orienteze spre construirea si apararea unei linii clare de demarcatie intre doua optiuni de a-ti trai viata. Un zid de nepenetrat de catre cei care vor distrugere si control, insa permeabil pentru cei care vor sa evadeze din acea lume.
    Un zid fizic (pare ca exista deja asa ceva pe linia frontului din Ucraina – dureros ca nu e pe teritoriul Rusiei) de descurajare, care sa se intinda pe toata latura estica a Europei. Wishful thinking: Rusia nu are decat sa isi consume toata energia agresiva in spatele acestui zid, sa se canibalizeze si sa se lupte cu partenerii sai actuali, pana cand, epuizata si slabita, nu mai poate sustine expansiunea, sclavia si crima.

    Dar…simpla existenta a unui zid nu este de fapt o invitatie spre conflict? Cel mai probabil Rusia va incerca ciclic sa il forteze. Iar in acest scenariu, tarile care primesc in grija bucati din asemenea zid trebuie sa devina prin definitie mai razboinice. Ori asta inseamna o schimbare puternica de orientare sociala si economica. Ucraina e pe metereze si ne dorim sa ramana acolo si pe viitor – calita in lupta directa si inarmata.
    Dar noi? E Romania capabila sa devina o tara democratica cu tusa militarizata, si sa ramana in echilibru? La ce excese de orgolii, ce patriarhat arhaic, ce contraselectie, ce coruptie, cat de derizoriu e cuvantul patriotism si cum aruncam cu varza stricata in conceptul de UE… suntem pregatiti pentru un asemenea rol?
    Poate mai bine o linie de demarcatie/ zid/ linie de fortificatii/ zona gri – oricum vrem sa o definim – ca teritoriu-coridor gestionat international.

    ___
    Ideea este ca omul a inventat mai multe strategii de adaptare si aparare in situatii de criza. Fortificatiile sunt doar una dintre strategii. imi pare ca suntem in punctul in care trebuie sa ne uitam atent in trecut, sa reevaluam toate strategiile celor mari si celor mici, de aici si de oriunde, sa invatam din ele, sa le preluam si adaptam pe cele care pun in valoare cel mai bine specificul locului, indepartarea pericolului si reperele morale dupa care ne ghidam in prezent viata.
    Doar suntem in cel mai avansat punct al civilizatiei umane. Avem o cunoastrere si o organizare pe care generatii trecute aflate pe muchia conflictelor devastatoare nu le-au avut. Trebuie sa le putem valorifica, sa evitam esuarea in isterii si psihoze.
    O varianta – ar fi de neconceput sa se infiinteze o entitate globala care sa includa un numar de coridoare si puncte strategice la nivel global? Entitate (un stat retea?) care are puterea sa adminstreze si apere toata aceasta retea in numele umanitatii si a planetei vazuta ca un tot unitar?

  13. Este amuzant cum se mira unii ca anumite state si puteri sunt astazi revansarde si vor sa-si stabileasca propriile sfere de influenta. Aceasta este natura lumii, una razboinica, revansarda, ipocrita, care va incepe razboaie si va incerca mereu sa schimbe lumea. Geopolitica, la fel ca aceasta planeta, se afla intr-o continua transformare si schimbare, iar aceste evolutii nu pot fi oprite nici cu bani, nici cu diplomatie.

  14. Briliant articolul dvs, d-le profesor! V-ați întrecut înșivă! Sa speram ca acesti monstri numiti putler și Rasia, vor fi îngenuncheat, pe vecie! Asa grăit a spiritul dreptatii!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro