sâmbătă, iunie 12, 2021

Mâine: Jocul de-a măcelul?

M-am aflat în imposibilitatea de a urmări „live” marțea trecută, așa-zisele dezbateri sau, mă rog, întâlniri cu presa organizate de cei doi candidați care se vor confrunta mâine în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Și, deși aveam oricând posibilitatea de a le vedea înregistrate, am amânat intenționat operațiunea, preferând să văd în prealabil cum apar ele reflectate și analizate în presa cotidiană.
Însă înainte de orice se impune următoarea observație. Dacă dl. Klaus Iohannis și-a anunțat cu trei sau patru zile înainte intenția de a organiza o astfel de manifestare, d-na Viorica Dăncilă a preferat surpriza. Mai întâi și-a anunțat dorința de a se afla în sala în care se va desfășura dezbaterea contracandidatului său la funcția supremă în Stat, fapt ce i-a permis să joace iarăși rolul favorit, acela de martiră, și doar pe urmă a pus de un fel de contramanifestație. Specialitate în care PSD și-a probat competențele încă din ianuarie-februarie 1990 și în care poate oricând emite pretenția de a obține complet justificat un doctorat magna cum laude. Probabil unul dintre puținele la care vreun membru de-al său este îndreptășit să aspire, fără a risca acuzația de plagiat.
Să revenim însă la presa scrisă și la ce imagine ne-a oferit ea despre cele două selecte adunări. Ziariștii și analiștii politici cunoscuți și recunoscuți drept favorabili candidatului Klaus Werner Iohannis și-au păstrat, cu unele amendabile și de neiertat excepții, spiritul critic în ceea ce privește evaluarea evoluției celui ce speră ca, în urma votului popular de mâine, să intre în posesia unui al doilea mandat de cinci ani la Cotroceni. Nu, dl. Iohannis nu a fost în nici un caz altfel. Nu a rupt în nici un caz gura târgului, nu s-a gândit nici un moment că ar vrea să obțină locul întâi pe țară la un original concurs de Retorică, s-a purtat asemenea unui profesor de științe exacte, a punctat cu prioritate ceea ce îi era lui favorabil, a evitat să abordeze, cu atât mai puțin aprofundeze temele controversate. Cu atât mai puțin pe cele ce îi sunt nefavorabile.
În privința evoluției d-nei Dăncilă, de aprecierea cu diezi ironici a avut parte monumentala gafă legată de necunoașterea formulei matematice de calculare a ariei cercului, aceasta după ce cu o seară înainte doamna s-a lăudat că ar fi dat meditații la Matematică în vreme ce afrontul adus diasporei, gratulată incalificabil, scandalos, mitocănește cu adjectivul demonstrativ depreciativ ăștia fost marcat, catalogat și disecat cu maximă severitate. Așa cum merita de altfel fiindcă acela a fost momentul în care candidata V. V. Dăncilă și-a dat arama pe față.
Ce a făcut presa cunoscută drept favorabilă doamnei Dăncilă? În imensa ei majoritate a încercat să treacă sub tăcere ori să minimalizeze momentele penibile. Au fost și gazetari care au prezentat-o pe doamna Dăncilă drept o eroină. Care a răspuns, fără a bea nici măcar un pic de apă, tuturor întrebărilor, sacrificându-și pentru aceasta aproape trei ore din viață.
Dacă slobodul la gură Cornel Nistorescu nu și-a mai putut ține în frâu nervii și de câteva zile încoace pretinsele lui editoriale din Cotidianul sunt șchiopătânde filipice la adresa d-lui Iohannis, mult mai versatilul Ion Cristoiu se dă de ceasul morții spre a-și convinge cititorii că între cele două dezbateri nu e nici cea mai mică problemă, în primul rând morală, de a pune semnul egalității.
În fine, joi seara am urmărit și eu înregistrările celor două zise dezbateri. În opinia mea, dl.Klaus Iohannis nu a izbutit să își recupereze electoratul pierdut ca urmare a refuzului de a participa la o dezbatere electorală în lege, în vreme ce d-na Dăncilă a reușit să își conserve zestre celor două milioane de voturi primită cu prilejul primului tur. Nu a câștigat însă nimic în plus față de primul tur, nu a convins nehotărâții. Din contră, cu megaprostia cu ăștia i-a pierdut pe toți cei pe care spera să îi câștige.
Aparent, mâine la urne se va juca un spectacol cu piesa Jocul de-a măcelul. Numai că ritmul, calitatea reprezentației depind de numărul celor prezenți în sală.Așa că prezența masivă la vot este mai mult decât necesară.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Interesanta aceasta campanie electorala,acest joc oarecum copilaresc de-a PUIA- GAIA intre cei doi finalisti . O intreaga discutie ,de altfel cea mai mediatizata ,sa referit la DEZBATEREA intre cei doi ,dezbatere ce in opinia mea a avut loc in momentul in care cei doi contracandidati au intrat intr-un format similar ,la aceiasi ora cu , ziaristi ,formatori de opinie etc , chiar daca in locatii diferite . Nicaieri nu scrie ca este obligatoriu, sa stai fata in fata (ca la piata ) asa cum s-au exprimat gresit diverse persoane . Nici o lege ,nici o alta forma atasata democratiei ,nu spune ca o dezbatere trebuie sa aiba loc la modul obligatoriu . De altfel au fost nenumarate situatiile in care dezbaterea nu a avut loc (nu are rost sa le enumar se stiu deja )Fiecare candidat a facut tot posibilul sa cistige acest concurs ( nu este o adunare de cercetatori , sau o sceneta literara ,nu este o intrecere intre doi filozofi pe teme filozofice sau intre cine stie ce alte categorii umane )este o lupta pentru a cistiga functia suprema in stat . Intrega lupta politica a stat sub cupola cuvintelor presedintelui . Nu sunt intr-o competitie electorala sunt intr-un razboi cu PSD si Candidatul PSD sa isi faca campanie electorala de unul singur (prin propria pricepere ,nu pe spinarea mea, cuvintele mele )in contrapartida cu laitmotivul PSD – vrem dezbatere cu orisice pret ,asta inseamna democratie -(nu este adevarata aceasta zicere in cazul unui concurs la acest nivel ,nu e o joaca de copii de forma -imi iau jucariile si plec daca nu vorbesti cu mine ). In fapt, dreptul elementar al democratiei este libera alegere si nu vreo forma de constringere atasata unei presupuse obligativitati . Dincolo de competitia in sine , al carui cistigator este practic cunoscut ,dincolo de lupta pentru un procent cit mai favorabil ,ce ar putea perminte unuia dintre candidati sa ramana la cirma celui de al doilea partid romanesc , sta insa la nivel de media surprinzatoarea reasezare la nivel de persoane (ziaristi, politologi ) si schimbarea discursului unora dintre ei chiar daca nu total ci doar partial (a fost vizibila tendinta unora de a egaliza persoanele ce candideaza , fie si numai prin motivarea egalitatii de sanse . O campanie , care insa nu produce surprize , ,dar care are meritul indiscutabil dupa 30 de ani de zvircoliri democratice sau mai degraba nu , sa ofere o sansa de reconstructie tarii . Aici intervine insa marea necunoscuta ,va putea cel ,cea ,ce cistiga functia prezidentiala sa puna in valoare dorinta populara , daca nu, ne asteapta vremuri grele ,iar posibile nemultumiri populare se vor transforma ,cred eu , in revolte ,asa cum vedem deja in multe locuri din lumea larga . Sa speram ca presedintele va putea gestiona pozitiv viitorul ,ajutat fiind si de noi toti , vom vedea repede daca este posibil.

 2. Sincer imi e frica de o surpriza foarte neplacuta!

  Votantii lui diaconu si a celorlalti falimentari vor merge la veorica. Votantii din primul tur reprezinta oricum nucleul dur psd asa ca veorica poate avea (tinind cont si de absenteism) o crestere de 10% fata de procentul anterior
  Pe de alta parte Johannis nu va lua mai mult de 5 puncte procentuale din voturile adunate de barna si Paleologu. Din nefericire comentariile aiurea si aerele de printesa violata a celor doi vor determina ca electoratul lor sa stea acasa. Si asa multi votanti de dreapta vor considera ca deja au facut un efort prea mare ca au iesit la primul tur.
  Si din nefericire in astea doua saptamini de campanie dreapta a fost absolut lesinata. psd-ii au fost activi, au facut galagie, au reusit sa isi trezeasca electoratul, au mobilizat foarte bine organizatiile locale – i-au convins pe toti primarii ca urmatorul lor mandat depinde de victoria de acum si de la parlamentare, ca ei le vor tine spatele.
  Dreapta a fost ca si inexistenta. Au gresit ca au pretins continuu ca vor cistiga la scor de maidan… asta a facut ca votul pe dreapta sa fie fara miza – o prostie!

  • Ce printesa zici ca au violat Barna si Paleologu? Sau ai vrut sa zici altceva?
   P.S.
   …si lumea o vede doar pe sarmana Dancila.

 3. „dl.Klaus Iohannis nu a izbutit să își recupereze electoratul pierdut ca urmare a refuzului de a participa la o dezbatere”

  Poftim???

  In primul rand, exact ca in 2014, nu l-am votat pe primarul de Sibiu pentru ca este bun, frumos si intelept, ci am votat ca sa nu mai detina pedesereul chiar TOATA puterea!

  Apoi, referitor la refuz, este perfect normal, nu insemna ca i-ar fi frica de dezbatre, dar un om normal pur si simplu NU ARE CE DISCUTA cu un pavian cu gluga!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro