sâmbătă, mai 21, 2022

Marea păcăleală din sănătate

Sănătatea este un sector vital pentru orice țară, știut fiind faptul că o națiune nu poate fi puternică, prosperă și sigură fără un popor sănătos și productiv. Un popor bolnav este unul care nu poate contribui la prosperitatea proprie, nu își poate dezvolta ograda, averea, sau țara…și nici nu o poate apăra.

Ei bine, în România postdecembristă, Sănătatea a fost lăsată de izbeliște sau mai rău, a fost chiar prăduită pe unde s-a putut, dovadă și recentele scandaluri de corupție. Indicatorii internaționali precum Euro Health Consumer Index și nu numai arată că țara noastră nu a progresat deloc, față de media europeană în ultimii 20 de ani. Ba mai rău, la unele capitole precum mortalitatea infantilă sau infecțiile asociate îngrijirilor medicale stăm mai rău.

În acest context, legea salarizării a fost anunțată cu surle și trâmbițe de câtre guvernanți și oferită ca un panaceu pentru sectorul sanitar. Un simulacru, având în vedere că există probleme structurale importante ce trebuiesc adresate, dar totuși o măsură necesară având în vedere nivelul de salarizare jalnic al medicilor.

Încă de pe vremea programului de guvernare, poporul a fost asaltat cu o adevărată propagandă ce continuă și astăzi, și anume că medicii vor avea salarii de 3000 de euro. Țineți-vă bine, următoarele cuvinte vă vor surprinde: doctorii NU vor avea asemenea salarii, anumite categorii nici nu vor vedea salarii mărite, medicii vor pierde din beneficii și le va crește norma de lucru cu mult peste ceea ce prevede codul muncii fără a vedea un leu în plus pentru acest overtime.

Medicii nu vor avea salarii de 3.000 de euro. Nici pe aproape, guvernanții s-au asigurat de acest lucru. În primul rând aceste salarii mirobolante erau mai degrabă undeva pe la 2.600 de euro brut și asta pentru un medic primar, adică cu o vechime de cel puțin 10 ani în profesie, iar nivelul era preconizat pentru anul 2022. Există promisiuni din partea guvernanților că medicii vor ajunge la acest nivel încă din martie 2018, dar la fel au existat promisiuni de creșteri care nu s-au materializat încă din iulie 2017. Nu în ultimul rând, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat acei 2.600 euro brut se vor transforma în vreo 1.400 net (aproximație), din nou, pentru medici ajunși la cel mai înalt nivel profesional. Tinerii rezidenți vor avea salariile comparabile cu cele actuale sau mărite cu 10% în funcție de specialitate.

Mai mult, categorii extrem de importante precum medicii de familie sau cei de ambulatoriu NU au fost incluse în legea salarizarii astfel, acești specialiști nu vor vedea lefuri crescute. Orice sistem de sănătate modern are la bază un sistem de medicină de familie și unul de ambulatoriu eficient. De ce? Pentru că acolo se practică medicina preventivă. Bolile sunt depistate în stadii precoce, tratamentul are rate mai mari de succes și costurile sunt mai scăzute. Ei bine, la noi nu e așa iar medicii de familie și ambulatoriu sunt în continuare batjocoriți primind finanțare redusă, salarii mici și fiind îngropați în birocrație. Altfel, în România, doar 30-40% din resurse sunt investite în aceste sisteme față de 60-90% în țările civilizate.

Mai mult, medicii pierd din beneficii pentru care s-au luptat. Sistemul de sporuri salariale care facea diferența între anumite specialități (anumite specialități precum medicina de urgență sau bolile infecțioase aveau un spor mai mare) este schimbat și este legiferat vag, nemaiexistând o diferențiere. Sporurile globale vor fi limitate la 30% per ordonator de credit, existând opțiunea legală ca ele să fie reduse la 0, deci devin opționale în loc de obligatorii. Mai mult, medicii rezidenți pierd de la 1 ianuarie și bonurile de masă în valoare de 300 de lei, existând posibilitatea ca salariile lor să scadă.

Piesa de rezistență este însă, creșterea timpului de lucru al medicilor. Conform legii salarizării, acesta crește cu 37% la 1 ianuarie în contextul în care salariile vor crește la acea dată cu doar 4%. Prevederile legii stipulează că medicii vor avea o normă de 48 de ore/săptămână, adică peste cele 40 de ore prevăzute în codul muncii, fără să primească niciun leu în plus pentru aceste ore. Mai mult, aceste ore se traduc tehnic în gărzi. Au început deja să circule documente oficiale prin spitale care stipulează obligativitatea medicilor de a presta 52 de ore de gardă pe lună corespunzătoare acestei creșteri a normei de lucru. Asta înseamnă peste două gărzi de weekend de 24 de ore, sau aproape trei gărzi de săptămână de 18 ore, pe lună. Acestea vor fi neplătite fiind incluse în această nouă normă, deși tehnic ele ar fi overtime.

Deci, deși această măsură este departe de a fi cea perfectă propăvăduită de guvernanți, ea va fi folosită ca scuză de către aceștia de fiecare dată când vor fi acuzați de probleme în sistemul de sănătate bolnav. Țapi ispășitori vor fi din nou…medicii. De fapt, guvernanța incompetentă sau câteodată coruptă duce la lipsuri. Pacienții însă nu văd un sistem, ei văd…medici. Și e ușor atunci a-i învinovăți, e păcăleala perfectă care funcționează de 28 de ani.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. „Marea pacaleala” a inceput in ianuarie 2012, cind cu protestele in apararea doctorului Calafat.
  Si de atunci ori descoperim pacaleala, ori ne jelim.

  • Aha, deci daca marele presedinte ar fi fost sustinut si ar fi dat afara toti doctorii, mult mai bine ar fi fost acum.

   Ghicitoare? Cine a spus, citez, copy and paste: „Sunt de acord ca medicii pleaca in strainatate pe salarii mai bune. …. Sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Statul roman nu poate sa isi plateasca medicii

   Iata ca nu numai medicii pleaca ci si o parte din pacienti, ramine victor L sa stinga lumina.

   • Chelu’ a încercat în 2012 să dea o șansă asigurărilor private de sănătate, respectiv să le dea celor ce duc în cârcă România cu sistemul ei medical cu tot șansa la asigurări și servicii medicale decente.

    Bănuiesc că, ca injiner faceți mai mult decât ăia 50000€ sau 55000€/an sau cât o fi acum pragul care le permite nemților să scape din minunatul sistem medical de stat din Jermanica și să treacă la asigurări private. Să nu-mi spuneți că ați rămas la asigurarea de stat :P

    Doctoru’ Calafat a pus în operă SMURD care e un sistem de medicină de urgență mult peste ivelul României și e de lăudat pentru asta. Însă pe termen lung, a dat în 2012 o lovitură mortal sistemului de aigurări private. Dacă se trage linia e greu de spus dacă binele făcut de el e mai mult decât răul pe care l-a făcut.

    P.S.: Evident că medicii pleacă din România pentru lefuri mai bune așa cum am plecat atât eu cât și dumneavoastră. Cât de tâmpit trebuie să fie cineva competent în meseria lui ca să rămână acolo?!Băsescu pur și simplu a prezntat o realitate. A încercat să găsească o soluție prin intermediul modificării legii sănătății și a deschiderii ușii sistemelor private d asigurări. Ce ați fi vrut să facă?! Să recomande legarea medicilor lanț la picior de masă ca să nu o tundă din România?!

    • Desi venitul meu a fost dublu celui limita pt. asigurare de boala de stat, si desi plateam o avere si nu beneficiam de el, fiind sanatos, am ramas in el si nu am trecut la privat.
     De ce? Simplu, cind ajungi la batrinete, ai venituri mult mai mici, si esti mai bolnav atunci sistemul privat te falimenteaza.
     Deci am ramas la stat dar in cazuri deosebite apelez la consultatii private, pe care le platesc, bineinteles integral din buzunar. De ex. cind am fost in spital am platit sa stau singur in camera.

     Este unic in lume ca un presedinte sa pledeze pt. plecarea medicilor din tara, e pur si simplu sabotaj pe fata, criminal. Treaba lui ca pres ar fi fost sa-ncerce sa-i tina, nu stiu cum, prin fonduri suplimentare, reduceri de impozite, apelarea la patriotism etc. Dar lui nu-i trebuiau, el s-a operat in Viena.

     Noi ing am plecat nu numai pt. o viata mai buna, am plecat si pt. ca pur si simplu nu mai era nevoie de noi in Ro, nu mai era ind, nu mai era nimic, as fi fost mai degraba o povara pt. Ro.

     • Daca nu ma inseala memoria la un moment dat un anume comentator ce utilizeaza pseudonimul „neamtu tiganu” spunea ca sistemul de asigurari de sanatate de stat din Germania s-a degradat intr-un asemenea hal incat eraortat sa mearga sa-si faca anaizele la ceva clinica privata din Romania :P

      In oice caz sunteti prima persoana ce locuieste in Germania si pe care o aud ca avand piosibilitatea sa scape de sistemul de asigurari medicale de stat a ales totusi sa ramana colo. Nu de alta dar costul asigurarii de stat totalizeza 18% din venituri. Costul mediu al unei asigurari private e de 800€ adica tot acolo, dar serviciile sunt mult mai bune. In plus atunci cand veniturile cresc la dublul limitei de 50000€ costul asigurarii de stat ajunge dublu fata de cel al asigurarii private, pentru servicii clar mult mai proaste.

      In ce priveste medicii nu Basescu i-a alungat din tara ci veniturile mizerbaile si conditiile proaste de lucru. Cineva trebuie sa aiba creierasul cat aluna ca sa pretinda ca pana sa o spuna Basescu doctorii romani nu o stiau. La vremea respectiva chelul a incercat sa deschida usa asigurarilor private in sistemul sanitar romanesc. Cel mai mare, mai eficient si mai vocal oponent al manevrei a fost bunul Arafat, care a pus (constient sau nu) reputia sa in slujba mafiei din sistemul medical roamnesc de stat. Manifestatiile p[ublice pronite in urma circului Arafat Basescu au dus la caderea succesiva a guivernelor Boc si apoi Ungureanu, repsectiv la propulasrea la butoane a PSD-ului cu stralucita sa serie de prim-ministrii: Ponta, Grindeanu si Tudose.

      • Nu ne-ntelegem, inca odata, cind cistigi mult merita sa fi privat, mai ales ca esti si sanatos, cind esti batrin si cistigi putin e mai rentabil ala de stat. De altfel multi colegi au facut acelasi lucru, mai ales cind au copii, asig privata te seaca. Medicul de casa imi spune sincer, asta fa-o prin asigurare, iar pt. asta mai bine platesti ceva, ca e mult mai buna.

       Si da, sistemul medical in Ge e din ce in ce mai prost, atit la stat cit si la asigurare privata.

       Te contrazici, pe de o parte recunosti ca „Manifestatiile p[ublice pronite in urma circului Arafat Basescu au dus la caderea succesiva a guivernelor Boc si apoi Ungureanu, repsectiv la propulasrea la butoane a PSD-ului cu stralucita sa serie de prim-ministrii: Ponta, Grindeanu si Tudose.” pe de alta parte il lauzi ca, vezi Doamne, a spus adevarul.

       Dar cunosc, e greu de discutat cu basistii, chiar americani.

      • @neamtu tiganu

       Evident ca nu pricepeti. E vorba de o asigurare privata, nicidecum de a merge la un cabinet privat ca sa cereti aspirina. Asigurarea medicala privata asigura pentru un pret fix servicii medicale limitate sau nu. Filiala germana a firmei pentru care lucrez asigura la o medie de 600€/lunar angajatilor si fostilor angajati din Germania ce castiga peste limita legala de 50000€ (sau cat o fi acum) toate serviciile memdicale imaginabile afara de chirurgie estetica si contraceptie pana la o limita de $5 milioane (cat o fi echivalentul in €) . Cat de ticnit trebuie safie cineva care face sa zicem 70000€/an sa plateasca statului 12600€/an ca sa stea pe la cozi, umilit si tratat de cine stie ce medic din Kossovo pe care nu-l intelege nimeni in loc sa mearga la ce clinica privata vrea muschiu’ lui pentru 7200€/an + „maximum out of pocket” (cred ca e „coplata” in romaneste) de 2000€/an ?! :D

       Caz concret cu un coleg de acolo, Dr. H.K. caruia i-au platit tratamentul in SUA la Mayo Clinic (zicea ca a fost in jur de $1 milion cu totul) pentru o forma exotica de cancer limfatic. Omul traieste merci si se pare complet vindecat. Vine de doua ori pe an aici la control. Daca era pe asigurarea de stat nemteasca nu-i plateau aia nici din greseala tratamentul in afara Germaniei, unde i-au spus acum 4 ani ca mai are de trait intre 3 si 5 luni.

       Da intr-adevar e greu pentru un PSD-ist sa priceapa cateva chestii elementare de bun simt. Evident ca il laud pe chel pentru ca a spus adevarul, atunci cand a facut-o. Mai nou a cotit-o pe partea ailalta si nu-l mai laud ca pe vremuri :P Insa nu e nici o contradictie intre faptul ca omul ala spus odata adevaraul iar turmele de rinoceri au rasturnat guvernul piticului Boc in urma circului starnit de Arafat ca sa-l aduca la buioane pe alde Pontacchio si sa omoare reforma in sanatate la pachet cu multe alte chestii mult mai importante ca ea. Unde e contradictia?!

    • SMURD nu impiedica asigurarile private de sanatate, poate doar in capul chiombului!

     In Ro chiar a inflorit medicina privata, cu sau fara asigurare, am fost si eu la un consult, mi s-a parut f. bine, fara coada, am fost luat la minut, conform programarii, mi s-a parut ieftin, si mi s-a parut f. competent. Nici un banut spaga. Am confruntat rezultatele mai apoi in Ge.

     • Orice produs de calitate costa. Inclusiv serviciile. Nu exista servicii de calitate ieftine.La fel e si cu serviciile medicale. N-au cum sa fie ieftine, daca sunt de calitate, Oriunde ar fi asta.

      Exact asta e chestia cu asigurarile medicale private. E ca si asigurarea masinii. Asiguratii platesc o suma periodic pentru ca atunci cand se inatampla ceva neprevazut sa fie pusi in fata unor cheltuieli insuportabile. Companiile de asigurari stabilesc nivele de contributie la care afacerea e fezabila, profitabila si sustenabila.

      In sistemele de asigurari de stat se merge pe ideea ca suma pe care o plateste asiguratul e proportionala cu veniturile sale. In acest fel foarte multi oameni reusesc sa se eschiveze de la orice fel de contributiii. Pe de alta parte ei stiu ca statul va trebui cumva totusi sa le asigure ceva. Cevaul ala devine tot mai putin si mai prost pe masura ce numarul beneficiarilor creste iar cel al contributorilor scade. La asta se adauga si faptul ca angajatii sistemelor de stat nu risca sa fie concediati oricat de incompetenti sunt si uite asa infloresc ruina, coruptia endemica si falimentul. Nu e doar in Romania. E peste tot in lume.

      • Da intr-adevar e greu pentru un PSD-ist

       Svejk, tare-mi vine sa-ti zic ceva de mama, cu cratima… Daca vrei sa conversam lasa magariile…
       Nu fac nici o confuzie intre asigurare si cabinete private..

       Pt. a zecea oara, oare e asa greu de priceput, asigurarea privata e buna cind ai bani multi si e o catastrofa cind ai bani putini, asigurarea privata e buna cind ai bani multi si e o catastrofa cind ai bani putini, asigurarea privata e buna cind ai bani multi si e o catastrofa cind ai bani putini?
       ________

       Nu ma plictisi cu exemple de doi bani, traiesc aici si stiu f. bine cum merge chestia.. Asigurarea de sanatate avea sediul chiar in curtea firmei, de fapt concernul are si casa de sanatate, toata ziua ne batea la cap cu una cu alta.

       Pt. un pensionar asigurarea privata e faliment total. Si e f. greu sa treci de la asigurare privata la aia de stat.

      • domnu Svejk mai esti si mincinos,
       taxa asigurari private de sanatate depinde de virsta, meserie, istoria bolilor, partea ta, precum si nivelul la care te asiguri. Poti fi la nivel de prof sau la nivel de conf, poti fi cu dentist total sau doar un pic, poti asigura si famila sau nu, etc.

       Ca un exemplu vezi https://privatekrankenversicherungtests.de/pkv-kosten/ la 25 de ani platesti 378 si la 65, platesti 844.

       Tipic basist!

      • Citez: Die Stiftung Warentest schätzt, dass ein heute 35-Jähriger beim Eintritt ins Rentenalter einen drei Mal so hohen Beitrag zahlen muss.

       Societatea de testare a produselor estimeaza ca cineva in virsta de 35 de ani va plati la pensie de trei ori mai mult.

      • @neamtu tiganu

       Cum ar trebui sa se numeasca cineva care s-a bucurat ca un copil de v enirea lui Pontacchio la butoane?! GDS-ist :P ?!

       Jermanica nu va lasa oricum sa va luati asigurare privata daca n-aveti bani multi. Practic doar primii 10%-11% cei mai bine platiti dintre germani au voie sa-si ia asigurare privata. Ailalti se bucura dupa pofta inimii de asigurarea de stat.

       Nu reusesc totusi sa inteleg cum naiba asigurarea de stat poate fi mai ieftina pentru cineva care are venituri mari. Ea reprezinta un total de 18% din veniturile neamtului. Spuneati ca faceti dublul pragului de 50000€. O asigurare privata ar trebui sa coste peste 1500€/luna ca sa fie mai scumpa ca asigurarea de stat in cazul dumneavoastra. Cu tot respectul, dar nici cineva care sufera de ciuma si holera cronice nu plateste sumele astea :D Nici macar in Germania.

   • Dl Plesu spunea odata un banc „oltenului orice ii spui si orice ai face, lui i se pare ca vrei sa-i furi calul”.
    Mai clar „Baesecu e de vina!”

 2. SCHIMBAREA – FĂRĂ CORUPŢIE ÎN SĂNĂTATE

  1. Fonduri insuficiente. Alocarea de 4.5% din PIB pentru sănătate de peste 20 de ani este o ruşine, fiind cel mai mic buget din Europa. Este necesară o alocare la nivelul mediei europene de 6 % din PIB.
  2. Directorii spitalelor sunt numiţi politic şi nu sunt aleşi după concursuri de competenţă managerială. Directorii numiţi politic, sunt aserviţi politic şi acceptă bugete poruncite politic, de fapt bugete jalnice pentru administrarea spitalelor, în aşa măsură încât medicii mereu sunt avertizaţi să facă economii, fiind sub o presiune continuă. Directorii încheie contracte de achiziţii, de reparaţii, de întreţinere, de aprovizionare numai cu firmele de casă ale baronilor locali, drept răsplată pentru numirea politică pe funcţie. Angajările de personal, numirile şefilor de secţie obedienţi, deplasările gratuite la simpozioane pentru favorizarea achiziţionării unor medicamente, sunt alte forme curente de corupţie din spitale. Nu peste tot este aşa, o bună parte din directori şi manageri sunt corecţi şi devotaţi.
  3. Condiţiile de spitalizare sunt precare în multe spitale, iar în unele spitale sunt umilitoare: paturi multe într-un salon, spitale supraaglomerate, medicamente puţine, comportamente formale, autoritariste, nepoliticoase, grosolane. Scandalul dezinfectantelor a arătat lipsa de preocupare, de vigilenţă, indiferenţa şi nivelul corupţiei managerilor.
  4. Calitatea consultaţiei medicale depinde de conştiinciozitatea medicului, de numărul de consultaţii şi de condiţiile asigurate.Timpul pentru întocmirea actelor medicale consumă drastic timpul pentru recomandările specifice bolii, de multe ori acestea sunt inexistente sau sunt enumerate într-o manieră rigidă, formală, telegrafică, care îndepărtează pacientul de la o comunicare autentică, empatică, de la om la om.
  5. Informatizarea actului medical prin Casa de Asigurări de Sănătate se face cu un soft depăşit, cu mulţi paşi inutili, care consumă timpul şi încurcă actul medical, fiind un stres continuu pentru medici şi asistente. Chiar nu se găsesc alte modalităţi mai utile, mai simple, mai eficiente în locul biletelor de trimitere de la medicii de familie, pentru a evita birocratizarea excesivă şi punerea exasperantă şi epuizantă pe drumuri a bolnavilor vârstnici sau cronici? Chiar de cinci ori trebuie înscrise seria fiecărei reţetei şi CNP-ul la fiecare consult în actele medicale ?
  6. Toţi pacienţii, deşi sunt asiguraţi, sunt umiliţi prin timpul pierdut la cozile multor cabinete medicale, de-a lungul şi de-a latul ţării. Sunt puţine cabinetele la care nu se aşteaptă la coadă, programările peste săptămâni sau luni de zile fiind o regulă pentru medicii mai căutaţi.
  Holurile policlinicilor de stat din toată ţara sunt înţesate zilnic cu sute de pacienţi umiliţi la cozi de multe ore. Sistemul integrat spital-policlinică este o umilinţă şi o ofensă continuă pentru pacienţi, care sunt programaţi la consultaţii în policlinică după săptămâni de aşteptare, apoi în ziua consultaţiei aşteaptă încă 4-5 ore până soseşte medicul, după ce îşi consultă pacienţii din spital. Aşteptări interminabile, antimedicale şi umilitoare sunt şi la serviciile de internare a spitalelor sau chiar la UPU. Asta nu este organizare, asta este lipsă de respect faţă de suferinzi. De ce nu se dublează liniile de gardă pentru toate specialităţile aglomerate, de ce nu sunt mai mulţi medici în policlinică, de ce nu sunt mai multe locuri libere de spitalizare, sunt întrebări la care nu poate răspunde un sistem rigid şi inflexibil de sănătate. Mulţi medici lucrează dimineaţa în spital, iar după amiaza în sistem privat, ceea ce este legal. În unele judeţe Casele de Asigurări de Sănătate au încheiat ilegal şi concomitent două contracte cu acelaşi medic, la stat şi la privat.
  7. Creşterea salariilor de bază, a plăţii gărzilor şi a sporurilor, ar trebui să facă să dispară şpaga din spitale. Reducerea corupţiei din sănătate ţine în primul rând de caracterul şi de integritatea morală a fiecărui medic. Atunci când medicii nu vor mai tăcea, nu va mai fi corupţie în sistemul public de sănătate. Orice compromis înseamnă complicitate cu corupţia. Convingerea mea sinceră este că atât pacienţii cât şi medicii doresc şi au dreptul să fie respectaţi. Medicii nu vor să fie umiliţi primind bani de la pacienţi, medicii vor să primească venituri potrivit pregătirii, competenţei şi efortului profesional depus. Nici pacienţii nu vor să se umilească, oferind bani în plus pentru un act medical plătit deja de ei, printr-un sistem de asigurări de sănătate echilibrat. Din păcate, o parte a medicilor condiţionează în continuare actul medical, sub paravanul regulamentelor rigide, sau printr-un comportament autoritar, atoateştiutor, discreţionar, în locul unei atitudini empatice.
  Majoritatea medicilor sunt dedicaţi profesiunii, având calităţi morale deosebite, fiind apreciaţi în comunităţile pe care le servesc. Corupţia din sistemul sanitar de stat se va reduce mult prin aplicarea şi respectarea ÎNTOCMAI a legilor de către toţi salariaţii: infirmieri, asistenţi, medici. Controalele din partea MS sau DSP sunt formale, de multe ori după ce s-a petrecut un eveniment mai grav. Casa de Asigurări de Sănătate, Inspecţia Sanitară de Stat, Curtea de Conturi trebuie să facă ADEVĂRATE controale şi mult mai frecvent.
  Doamnă sau domnule medic, înainte de a începe serviciul într-un spital sau la un cabinet, imaginează-ţi că eşti suferind, că ai dureri şi eşti neputincios şi neajutorat. Cum ai dori să fii tratat, aşa să-i tratezi şi tu pe ceilalţi. Imaginează-ţi că îi îngrijeşti, că îi tratezi pe părinţii tăi, pe cei din familia ta, pe cei dragi ţie. Respectă şi vei fi respectat. Profesiunea ta de credinţă: să-i îngrijeşti pe ceilalţi, aşa cum ai dori ca şi ceilalţi să aibă grijă de tine! Fă-o cu altruism, competenţă, onestitate, respect, devotament, responsabilitate, compasiune.
  Fii tu schimbarea pe care vrei să o făptuieşti în acordarea asistenţei medicale !

 3. „Țineți-vă bine, următoarele cuvinte vă vor surprinde: doctorii NU vor avea asemenea salarii, anumite categorii nici nu vor vedea salarii mărite, medicii vor pierde din beneficii și le va crește norma de lucru cu mult peste ceea ce prevede codul muncii fără a vedea un leu în plus pentru acest overtime”
  TINETI-VA BINE dle. Patrascu, cei mai mari beneficiari si cei mai simandicosi beneficiari NU PLATESC ASIGURARE DE SANATATE !!! (a facut obiectul mai ultor discutii ale magistratilor din UE)
  3.VIDEO Legile justitiei, ziua a cincea. Scandal pe tema raspunderii magistratilor – Magistratii nu vor raspunde patrimonial Comisia speciala privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, nu a finalizat nici in sedinta de marti, dupa aproape 8 ore de discutii, modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. S-a transat partial problema raspunderii magistratilor, in sensul in care mare parte dintre aceste prevederi raman in forma legii in vigoare. Astfel, s-a respins propunerea senatorului PSD Serban Nicolae ca magistratii sa raspunda patrimonial, „in conditiile legii”. A fost si un moment tensionat intre judecatoarea CSM si deputatul PSD Eugen Nicolicea, acesta din urma numind-o pe reprezentanta CSM „agresiva si aroganta”. Tot marti s-au votat si o serie de „privilegii” pentru magistrati, precum faptul ca atat acestia cat si sotii si copiii lor vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite, inclusiv la pensie. Vezi in text principalele decizii, momente si declaratii din sedinta de marti
  Marţi, 28 noiembrie 2017, 10:41 în Actualitate | Politic
  6.VIDEO Legile justitiei, ziua a patra. Un magistrat nu mai este suspendat din functie automat cand este trimis in judecata Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea legilor justitiei, prezidata de deputatul PSD Florin Iordache, a continuat luni pentru a patra zi discutiile pentru prima lege din cele trei din pachet – Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. La propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, comisia a votat ca magistratii nu vor mai fi suspendati de drept din functie atunci cand sunt trimisi in judecata, decizia in acest sens fiind luata de catre CSM. De asemenea, s-a votat, in aceeasi linie cu zilele precedente, ca presedintele Romaniei nu mai poate refuza sa numeasca judecatori in functii de procurori si procurori in functii de judecatori. Sunt asteptate in continuare modificarile la art. 96 din lege privind raspunderea patrimoniala a magistratilor. Vezi aici ce s-a discutat si decis vineriVezi in text transmisiunea video
  Luni, 27 noiembrie 2017, 10:42 în Actualitate | Politic
  7.Comisia speciala pentru Legile Justitiei reia luni dezbaterile privind statutul judecatorilor si procurorilor Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei isi va relua activitatea luni, de la ora 10:00, continuand dezbaterile pe proiectul de modificare al legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
  Luni, 27 noiembrie 2017, 7:50 în Actualitate | Politic
  Comisia pentru legile Justiţiei: Asistenţă medicală gratuită pentru …
  http://www.bizlawyer.ro/…/comisia-pentru-legile-justitiei-asistenta-med...
  Diese Seite übersetzen
  vor 1 Tag – Membrii familiilor aflaţi în întreţinerea judecătorilor şi procurorilor vor beneficia de asistenţă medicală gratuită, au decis marţi parlamentarii din Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei. Potrivit amendamentului votat cu unanimitate de voturi de senatori şi deputaţi, judecătorii şi procurorii în …

  Procurorii și judecătorii, pensii speciale mai devreme. Se dezbate …
  https://www.realitatea.net/comisia-speciala-pentru-legile-justi-iei-r
  Diese Seite übersetzen
  vor 2 Tagen – Totodată magistrații aflați la pensie sau în activitate, precum și soțul/soția și copiii în întreținere beneficiază gratuit de proteze, medicamente și … Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiției continuă marți, dezbaterea pe Legea 303/2001, privind statutul magistraților, asta după ce ieri, …
  proteze și medicamente gratuite pentru copiii și …revista22.ro/…/comisia-iordache-proteze-i-medicamente-gratuite-…
  Diese Seite übersetzen vor 1 Tag – 15:14 – Senatorul PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut lui Florin Iordache sa explice procedura prin care amendamentele la Legile Justitiei vor fi votate in Parlament. … potrivit carora magistratii si sotii si copiii acestora sa beneficieze, inclusiv la pensie, de asistenta medicala medicamente si proteze gratuite.
  Magistraţii şi rudele acestora vor beneficia de asistenţă medicală …www.romania-actualitati.ro/magistratii_si_rudele_acestora_vor_b…
  Diese Seite übersetzenComisia specială privind legile justiţiei a decis că magistraţii, în activitate sau la pensie, precum şi soţii şi copiii acestora vor beneficia de asistenţă medicală, medicamente şi proteze gratuit. Condiţiile de acordare sunt stabilite prin hotărâre de guvern, iar aceste drepturi nu au caracter salarial şi nu se impozitează.

 4. Intr-adevar, totul a inceput in ianuarie 2012. Atunci a fost momentul cand Basescu a compromis total partida reformista, de dragul afacerilor obscure. Atunci s-a impins tara inapoi in bratele flamande ale USL-ului pentru inca 10 ani, cel putin.

  Pozitia reformista atarna de un fir de ata dupa reducerile brutale de salarii si cheltuieli. S-a incercat o dubla lovitura, pe de-o parte o manipulare cu demonizarea „comunistului Arafat” (similara cu „evreul Soros” pe care il demonizeaza astazi PSDul), pe de alta parte o frumusica lovitura financiara. Din fericire, n-a mers, iar spre cinstea lui Emil Boc n-a mai vrut sa scoata castanele din foc de data asta, si si-a dat demisia.

  • Ce partidă reformistă?! Pontacchio și Bănicioiu?! :D

   Comunistu’ are meriturl fără egal de a fi pus singur singurel pe piciore SMURD – sistem ce era, cel putin, mult peste nivelul României. În aclași timp el este responsabi pentru sugrumarea încercărilor de creare a unui sistem de asigurări de sănătate privat. Mă tem că rpul pe care l-a făcut depășește binele.

   Nu în ultimul rând ascensiunea cleptocraților lui Ponta, Dragnea, & Co. Își are rădăcina tocmai în circul început de Arafat în iarna 2011-2012. Răul pe care l-au făcut deja PSD-ii și poe care-l vor mai face și de acum înainte nu pote fi compensat de nimic. Nu-i așa?

 5. Situația pare sa fie foarte trista daca ceea ce spuneți chiar se va întâmpla. Ma întreb, totuși:
  1) Cum de sindicatul/ sindicatele din domeniu n-au reușit sa negocieze mai bine, in interesul medicilor si al calității muncii lor? Mai ales problema gărzilor. Nu cu mult timp in urma, se promiteau, tot de PSD, gărzi plătite – modalitate prin care creștea venitul medicilor chiar daca salariul nu creștea prea mult
  2) Cum de accepta medicii de familie si cei din ambulatoriu sa fie excluși? Ei nu sunt reprezentați de aceleași sindicate? Ei nu pot protesta?
  3) Cum de in toată aceasta mare de proteste din ultima vreme nu se aude deloc vocea medicilor? Cum de ei nu sunt uniti intr-o singura asociație in timp ce cadrele medii din sănătate sunt?
  4) Daca lucrurile stau așa cum spuneți, cum de s-a născut fenomenul de migrare a medicilor de la particular la stat? In ultima vreme, multi medici au părăsit posturile din sistemul privat si s-au mutat in sistemul de stat. De ce?
  5) Probabil multi sau foarte multi medici din cei putini rămași sa profeseze in Ro lucrează in mai multe locuri (norma întreaga la stat + 1/2 de norma privat+ alta 1/2 norma la alt privat (doar parafa) + câteva comisioane de la distribuitorii de medicamente/servicii+ ore in inv. de specialitate + ….) si astfel își întregesc venitul atât cat sa nu mai fie necesara o acțiune constanta si concertata a tuturor pentru obținerea unui statut si a unui salariu decente.
  6) Îndrăznesc sa cred si sa afirm ca sănătatea si educația au fost mereu păcălite si lăsate la voia întâmplării si pentru ca aceste doua categorii profesionale sunt foarte dezbinate. In interiorul fiecăreia exista n grupuri, asociații, organizații, bisericuțe, cluburi si clanuri care pur si simplu nu vor sa știe unii de alții si, in fond, se disprețuiesc reciproc.
  Așa se explica, bănuiesc, multe din nedreptățile pe care mai mereu le suporta cei care nu sunt solidari in bine si pentru bine.

  • Dumneavoastră păreți a nu înțelege o chesie esențială: Omul capabil și competent n-are nevoie de sindicate, protește și smiorcăieli publice. Dacă nu e plătit după cum merită, plecă în altă parte unde face banii ce-l satisfac.

   În România treaba e e simplă: Ăia capabili și onești pleacă, mai ales că pot face foarte ușor. Ăia capabili dar corupți rămân și fac averi din șpagă. Rămân de asemenea și ăia incompetenți care la răndul lor fac un bămuț frumos din șpăgi.

   După ce se trage linia mai rămâne de asemenea categoria probabil foarte ubțire a celor ce sunt capabili și onești cre nu înfulegă șpăgi, care nu pleacă ci rămân și se zbat în mocirlă. Numai că ăștia dn urmă sunt cei mai puțini…

 6. Lucrez in domeniu, sunt implicat până în gât într-un sistem care este conceput pentru a ține oamenii în minorat intelectual, pentru a jumuli cu minimul de țipete o populație de gâște. Este o mizerie intelectuală imensă, nu de fonduri mai multe are sistemul, cei care spun asta nu vor decăt să aibă mai mult de furat.

  În chestiunea medicilor și a timpului lucrat de aceștia: cu excepția extrem de puținor medici (procentul este de 1%) care pur și simplu locuiesc în spital și sunt dedicați meseriei ceilalți vin la 9 dimineașa și pleacă la 12:30 maxim 13:oo. Practic un medic specialist român cu zece ani teoretic lucrați are experiență de cel mult 3-4 ani lucrați în Occident, o apreciere mai corectă ar fi 0,5-1 an lucrat la nivel de stagiar în Occident. O experientă profesională decentă nu se poate construi astfel (anume în 3-4 ore pe zi din care 2-3 ore sunt bârfă, cafea, birocrație și nu în ultimul rând ”congrese” și afaceri cu reprezentanții medicali) în nici un domeniu.

  Situația este dramatică mai ales în domeniul medicilor de familie (aici avem de-a face cu o contraselecție sinistră întrucât doar cei mai slabi studenți ajung în această fundătură profesională), o breaslă excesiv feminizată, imensa majoritate pleacă acasă după 3-4 ore de ”muncă”. Medicina de familie pompează răceli banale în sistemul medicinii de urgență, suprasolicitând și aglutinând un serviciu scump etc. Cam ca și cum am vâna muște cu tunul, cam asta înseamnă tratarea unei răceli la Urgență.

  Soluții sunt multe, un minim ar fi:
  1 softul CNAS să sesizeze imediat administrația dacă un medic scrie sistematic o amunită moleculă – anume dincolo de media statistică (și să nu ne facem că nu există statistici în medicină). În prezent scriem rețete fără nici un fel de conexiune cu boala. Scriem de unde vin bani: MSD, Terapia, Astrazeneca, Servier etc. Știu cardiolog care este pe statul de plată al Terapia și scrie la practic 90% din pacienți Sevikar iar apoi pacientul cu glezna tumefiată ajunge la medicul de familie care maschează totul cu un diuretic. Evităm astfel o grămadă de suferință inutilă.
  2 Reducerea drastică a reprezentanților medicali. Pur și simplu reprezentanții medicali sunt doar o gașcă care unge mecanismul mitei în sistem. Atât și nimic mai mult.
  3 Reducerea drastică a substanțelor compensate. Nu are sens să compensăm diabet-ul, HTA etc etc. Astfel de medicamente sunt extrem de ieftine, compensarea lor nu face decât ca medicul să poată face afaceri cu rep. medicali.
  4 Nealocarea automată a pacienților către medicii de familie. Practic chiar dacă nu vreau să am de-a face cu geniile din medicina de familie un astfel de medic mă are pe listă, cu alte cuvinte CNAS face negoț cu suflete moarte. Lăsați medicii de familie să alerge după pacienți, o să devină brusc competenți, manierați interesați să curme suferința.
  5 nu vreau să umplu pagina cu tâmpenii, cred că mă opresc aici.

 7. Chiar ca in Caragiale: vrem sa se modifice ceva in sistemul de sanatate, ne arde buza, dar sa nu se schimbe nimic.
  Sau ca in Creanga: drobul de sanatate ne sta deasupra capului si ne jelim si jeluim ca ne cade in cap.
  Si daca un zapacit vine cu o propunere, il scalpam intii, caci daca s-ar rezolva problema, in mare masura, ne dispare obiectul jelaniilor.

 8. Domnule doctor, sincer, ati cazut in penibil !
  Nu putem avea ceea ce nu ne permitem.
  Nu puteti deveni, ceea ce nu va permite acest sistem (incercati in altele).
  Nu putem avea decat un anumit numar de medici, de o anumita factura, cu o anumita constiinta si cu o anumita eficienta; platiti doar raportat la cat se colecteaza :
  1) daca cheltuielile sunt necesare, utile si pertinente (pe loc va pot da niste 87 de cifre, pt. niste lucruri „nelalocul lor”, cu proceduri de licitare indoielnice) ;
  2) si daca stiti sa va paziti si sa va gstionati bine banii .Atentie ca patura sociala cu veniturile cele ai mari NU PLATESTE CONTRIBUTII LA CASA DE ASIGURARI DE SANATATE, BENEFICIIND DE CELE MAI SCUMPE, CELE MAI INDELUNGATE SERVICII; EI SI FAMILIILE LOR, CHIAR SI CAND SUNT PENSIONARI . In contextul in care suma tuturor acestor salarii constituie 87 % din bugetul MINISTERULUI JUSTITIEI (Robert Cazanciuc a afirmat in clar inaine de a fi demis ca nu se gandeste modernizare si investitii, in contextul in care aceasta cifra de 87 % reprezinta salariile … ce au crescut din sept 2015!!!)

 9. „Social-democratii germani conditioneaza negocierile pentru o noua Mare Coalitie de guvernare de asigurarea civila de sanatate, cu beneficii medicale egale pentru toti „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Raul Patrascu
Absolvent al Universității Yale cu diplomă de licență în chimie și al Universității de Medicină din Timișoara dr. Raul Pătrașcu a colaborat cu specialiști importanți din centre de cercetare și spitale de talie mondială precum Johns Hopkins și Yale-New Haven Hospital. De asemenea, a lucrat în cadrul fondului de investiții de peste 10 miliarde de dolari al McKinsey&Company unde, printre altele, a supravegheat investiții în infrastructura medicală globală. As. Univ. Dr. Raul Pătrașcu, cercetător în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Cancer OncoGen Timișoara, a fost și Consilier de Stat pe probleme de Sănătate în Guvernul României. În prezent, activitatea dr.-ului Pătrașcu este axată pe reformarea sistemului de sănătate și pe introducerea de tehnologii și protocoale moderne de tratare a cancerului în România, alături de stakeholderi naționali și europeni.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro