duminică, august 14, 2022

Marile surprize din alegerile moldoveneşti. Şi un film prost cu agenţi FSB

Victoria de etapă a Maiei Sandu nu aş socoti-o la surprize: ea şi-a făcut treaba aşa cum trebuie şi a colectat eficient voturile pro-Vest ale moldovenilor, atât acasă cât şi în diaspora. Dacă va confirma şi în turul II, asta nu va fi de fapt decât amânarea cu patru ani a victoriei din 2016, care i-a fost furată prin fraudă electorală masivă la Nistru.

Nu e vorba nici de procentele foarte mici ale candidaţilor unionişti, care au luat împreună doar 3%, deşi unul dintre ei venise pe ultima sută de metri cu propunerea exotică de a-l pune pe Traian Băsescu prim ministru pentru a realiza unirea (“schema Cuza”). Asta spune destul de puţin despre opţiunea unionistă în Republica Moldova care, deşi nu e predominantă, e sigur mai mare decât atât (poate şi de zece ori, în funcţie de modul cum formulezi întrebarea în sondaj).

Spune în schimb mult despre credibilitatea personală a liderilor care încearcă să se suie pe acest curent. Votul arată că nouă din zece moldoveni care optează pro-Vest prin intermediul României se aliniază în spatele soluţiei serioase şi realiste, neputând fi păcăliţi cu mărgeluţe colorate. Orice observator local ţi-ar fi spus asta şi înainte de alegeri, lucrurile erau clare; poate observă în fine şi partidele de la Bucureşti, cu o lungă istorie în a miza pe cai morţi la Chişinău.

Surprizele, după mine, sunt două. Cea mai mică e că preşedintele Dodon şi partidul lui socialist, altfel o maşinărie bine organizată la rele, s-au dovedit mult mai puţin abili decât vechiul oligarh Plahotniuc în a cumpăra voturi de la liderii din Transnistria. Unde altădată se revărsau de acolo microbuzele cu zeci de mii de cetăţeni aliniaţi pe tabel la urne, acum s-au prezentat pe acelaşi sistem doar vreo 14.000. E drept că Dodon a luat trei sferturi din aceste voturi, dar insuficient ca să facă diferenţa. Nici susţinerea Rusiei n-a contat la mare lucru, deşi în sprijinul său vorbiseră foarte contondent şi neuzual ministrul de externe Lavrov şi şeful spionajului extern Narîşkin (!) care au avertizat contra unor “revoluţii colorate” la Chişinău.

Kremlinul l-a ajutat cu fonduri şi consultanţi politici (ofiţeri FSB acoperiţi) în această campanie, dar Dodon are un aer de politician expirat, care mai poate face vizite externe în doar două direcţii: Moscova sau Muntele Athos, ca orice socialist balcanic, unde pune lumânări utile pentru popor. De fapt ruşii n-au fost vreodată prea încântaţi de personaj, mizând pe el doar ca opţiune între altele: în documentele lor interne era etichetat drept “ненадежный” (unreliable, tip în care nu poţi pune bază). E foarte probabil ca partidul să-l abandoneze dacă pierde, înlocuindu-l la indicaţia ruşilor cu Ceban, primarul de Chişinău, mai tânăr şi abil.

Cea mai mare surpriză e scorul peste aşteptări al lui Renato Usatîi, un personaj fabulos, combinaţie de Donald Trump şi Ostap Bender cum numai în fosta URSS poţi găsi: escroc de geniu cu gură bogată care trăieşte simultan în realităţi paralele, ca într-un joc de oglinzi. Deşi are doar 42 de ani, Netflix poate face deja un film de aventuri (prost) din viaţa acestui băiat care a reuşit să ia aproape 17% în primul tur, rupând o grămadă de voturi rusofile de la Dodon. L-a bătut spectaculos pe preşedinte pe diaspora Est, de exemplu, colectând voturile moldovenilor din Rusia, ceea ce confirmă că se apropie mazilirea lui Dodon; Maia Sandu a luat diaspora Vest, mult mai mare.

Spre deosebire de alţi politicieni moldoveni (ori români), Usatîi nu-i vreun analfabet, ci are diplomă în limbi străine, a fost olimpic la engleză în şcoală şi e charismatic în ambele limbi locale (română şi rusă). Are cetăţenie dublă, moldovenească şi rusească, şi o firmă în Rusia subcontractoare la compania publică de căi ferate a Federaţiei. Pentru oricine îşi imaginează cum e să te lipeşti la un contract cu CFR-ul românesc, e deja clar cum e să fii acceptat spălător de bani la căile ferate ale Federaţiei Ruse, o companie publică imensă cu mize majore: ofiţer FSB acoperit (echivalentul rusesc al SRI) ori, mai probabil, pion executant al unei asemenea reţele din serviciile secrete. Căile ferate erau conduse la vremea aia de Vladimir Yakunin, prieten personal cu Putin din primii ani post-sovietici la St Petersburg, finanţator al fundaţiilor de propagandă rusă în Germania şi aflat sub sancţiuni americane. Deci, cercul interior al puterii.

După ce a fost acuzat în Moldova de asociere cu crima organizată, suspendat cu tot cu partid din cursa electorală, iar la un moment dat chiar reţinut câteva zile în arest în ancheta de corupţie pe fostul premier Vlad Filat, Usatîi s-a refugiat la ai lui, la Moscova. De acolo a continuat să exercite mandatul de primar al municipiului Bălţi (al doilea oraş al ţării, în zonă tradiţional rusofonă), în mare parte pe Skype, dintr-un apartament: intervenţiile sale publice, cu şifonierul în spate, sunt de pomină.

Stilul lui e complet neuzual iar comparaţia cu Trump nu-i degeaba: omul e slobod la gură şi spune orice. Recunoaşte că a mituit alţi politicieni ca să-i ambaraseze; ce şi cât e adevărat, nu ştie nimeni, că în Moldova nu există justiţie care să ancheteze, ci doar kompromat. Publicului său îi place asta: a fost ales şi a doua oară primar la Bălţi. Ameninţă că va închide ambasada SUA şi va face în loc club de karaoke dacă Occidentul se mai amestecă în treburile interne ale Moldovei; iar la graniţa cu România va ridica un zid chinezesc. Redacţiile de ziare care-l supără vor fi de asemenea închise şi transformate în “La Plăcinte”.

Usatîi s-a judecat cu statul moldovean şi a reuşit să obţină anularea mandatului Interpol. Exact la vreme, pentru că la un moment dat ceva s-a întâmplat în Rusia – a furat de la cine nu trebuie, ori a supărat mafia FSB cu ceva – iar lui i s-a deschis acolo dosar penal pe spălare de bani. De aici treaba s-a sucit la 180* iar el a fugit înapoi în Moldova. Cetăţeanul Renato care se ascundea de justiţia moldovenească la Moscova a devenit azi cetăţeanul Renato care se ascunde de justiţia rusă în Moldova.

Ceea ce nu înseamnă ruptură de afacerile din Rusia, desigur, locul unde a devenit milionar, nu fiţi naivi. Serviciile secrete ruseşti nu sunt o ierarhie clară şi disciplinată, ci un ecosistem uriaş, cu multe ramuri, grupuri, interese şi rivalităţi interne, lideri informali care urcă în ierarhie sau cad în dizgraţie. Când te-ai stricat cu o gaşcă, poţi apela la alta, turna public jumătăţi de adevăr şi negocia şantaje utile cu jumătatea cealaltă, ori înşira cu tupeu minciuni gogonate tocmai în ideea că nimeni nu poate crede că minţi cu atâta aplomb, deci ceva-ceva trebuie să fie adevărat etc. Ăsta e sistemul, o ceaţă deasă populată de conmen.

În fine, aţi prins ideea cu personajul. El a dus o campanie electorală virulentă, colorată, care i se potriveşte mănuşă. A bătut în preşedintele Dodon ca la fasole, cu acuzaţii de corupţie şi referiri la viaţa lui personală şi legăturile cu Rusia (!). In teatrul absurdului post-sovietic, a dislocat o întreagă felie de vot pro-rusesc şi a întors-o contra la fel de pro-rusului Dodon, ieşind pe primul loc nu doar la el în Bălţi, dar încă în vreo trei raioane. A apărut astfel în Moldova un electorat rusofon radical şi anti-sistem – adică anti-partidul socialist – dar fără a fi pro-UE, desigur.

Marea întrebare pentru turul II este unde se va duce electoratul lui Usatîi. Suspiciunea multora este că el va tranzacţiona voturile cu preşedintele Dodon, însă observatorii locali sunt de părere că nu-i aşa simplu, după cât de mult l-a atacat pe acesta în campanie. Dacă va încerca să o facă, probabil mulţi votanţi ai lui vor sta acasă.

Lucrurile oricum sunt tare complicate, pentru că în Moldova parlamentul nu mai reflectă alinierea actuală a electoratului, în special după fuga din ţară a liderului Plahotniuc, fiind plin de ciorzvârte de foste partide şi migratori. Se vorbeşte de alegeri anticipate, dar după Constituţie ele sunt la fel de greu de declanşat ca şi în România, chiar dacă iese preşedintă Maia Sandu. Există partide care le doresc, pentru că ar câştiga din ele, primul fiind chiar partidul lui Usatîi; şi altele care nu le vor deloc, precum migratorii din parlament ori aripi din PSRM. Negocierea pe anticipate va fi cu siguranţă prioritatea zero a lui Usatîi înainte de turul doi.

Se murmură pe la colţuri şi ipoteza “neagră”, pe care prefer să n-o cred, că Usatîi ar avea mai multe butoane, unul din ele fiind la noi. Faptul că sora lui mai mică e căsătorită cu un cunoscut om de afaceri din Sibiu, prieten cu preşedintele Johannis, e o chestie ştiută şi care nu mi se pare relevantă în context: treaba datează de multă vreme şi nu pare să fi influenţat cu ceva aventurile suprarealiste ale fratelui Renato, ca politician ori biznesman în Federaţia Rusă.

Mai grav mi s-ar părea dacă se confirmă că diverşi consultanţi români, vag acoperiţi, au lucrat în echipa lui de campanie. Adică, după ce România s-a compromis 20 de ani cu oligarhul toxic Vlad Plahotniuc, acuma să-şi rupă definitiv gâtul cu un asemenea personaj de roman ieftin, cu vieţi alternative de epocă post-adevăr, aflat mult dincolo de capacitatea noastră de a controla lucrurile în spaţiul Est.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Cine l-a votat pe acest individ si putem avea nevoie de acesti alegatorii intr-o eventuala unire cu Moldova ?
  Nu e cazul sa ne inghesium prea mult chiar daca Sandu va castiga.
  intrebarea fiind, cum a juns acest personaj sa poata participa la alegeri ? da , a fost ales primar asa.
  Avem si noi destui ca asta prin Romania si nu ar trebui sa-i importam mai ales cei de dincolo fiind mai periculosi de cat ai nostrii care sunt numai prosti, ailalti sunt in cardasie cu cei de care chiar nu avem nevoie, granita in continaure pe Prut si noapte buna.

 2. Cum se poate pune pb. ca electoratul lui Usatîi să nu-l voteze pe Dodon, indiferent ce tranzacții electorale ar face Usatîi?
  Omul evacuează ambasada SUA și vrea zid chinezesc pe Prut. Cine l-a votat pe el, n-are cum să nu voteze Dodon în turul II.
  Electoratul pro-rus, chiar antisistem, tot pro-rus este! Vor vota Dodon chiar ținându-se de nas, ca la noi cu Iliescu în 2000.
  Mai este și candidata lui Șor, Ivanov, cu vreo 7-8%.
  Dodon câștigă turul II.

 3. Bun comentariu, din partea unui jurnalist de calitate, care cunoaste foarte bine dedesubturile acestei imense panze de paianjen care este controlul Rusiei asupra Moldovei de peste Prut. Rolul unui bun jurnalist este sa informeze publicul corect iar politicienii trebuie sa dea solutii, daca sunt capabili.
  Continua D-le Ionita!

 4. D-le SI,
  Vad ca folositi o gramada de spatiu (ca 1/3) pentru a descrie in amanunte (pe care cred ca le cunoasteti direct, ca fost colaborator, sau poate numai de la altii – vorba aia, cum faceau aia de dinainte la sedinte, ori dormeau, ori mai invatau si ei ceva de la altii mai in tema ..) mecanismele cu FSB si interactiunea intre sisteme si Putin si altii, etc.
  Da cu CIA (fosta Secu, actuala SRI si viitoarea ce va fi) cum e ? Nu credeti ca e bagata la gros pe flancul de est, sa mai puna baietii niste radare si mai aproape ? Da cu nea Biden Jr, Bush Jr, si cine mai vreti Jr sau Sr. cum e cand se duc sa impartaseasca democratie – a se citi pune mana pe resurse naturale, pe gratis, platiti toti din clientela cu milioane de parai pt ce nu stim, dar se cheama la noi mita .. Da cu democratia asta americana in care e nevoie de 14 miliarde in alegerile de maine cum e ? Cu astia cum e d-nule SI ? Da cu democratia asta americana in care e nevoie de 14 miliarde in alegerile de maine cum e ? Nu e cam scumpa ? E ok, desigur …

  • Si dumneata, vii cu băţul prin gard! :)))))) Americanii ie baieti cuminti, bre! Nu trebuie deranjati cu analize d-astea! :))))

  • Corect Nico, mult mai ieftin e sistemul chinez, se intalnesc sefii CCP si fac un plan cincinal in spatele ushilor inkise…ce alegeri libere, e scumpe, mai bine lagare , pardon ashezaminte de reeducare…

  • Așa e, domnule Nico, ce nas ai! Sunt interese mari la mijloc!!1! Ce bine ca te ascunzi sub pseudonim când spui adevarurile astea mari, ca nu știi când te iradiază oculta cu 5G si te trezești, nevinovat, cu covrig19.

 5. Moldova pare un teren de antrenament pentru baietii si fetele care-si doresc o cariera in servicii. Multi (sau toti) arata ca un toast prajit pe o singura parte pana se hotaraste Moscoava sa-i prajasca de tot.

 6. N-as fi deloc optimist pentru turul doi. Maia Sandu nu are nicio rezerva de crestere, doar nehotaratii care n-au participat la vot. In rest marea majoritate a voturilor vor migra spre Dodon. Exact cum in Romania PSD castiga primul tur, dar pierde sistematic al doilea.
  Greseala este a Roamaniei, si nu este de acum, e vorba de strategia pe termen lung. Ungaria cumpara sistematic tot ce poate in Transilvania, noi nu putem sa investim nimic in Moldova. Reteaua electrica au luat-o cehii (sau ungurii nici nu mai conteaza), bancile principale la fel, aeroportul rusii, samd. Noi n-avem mai nimic.
  Nu mai stiu care e situatia acum, dar acum cativa ani toate televiziunile occidentale din Moldova, Discovery, Eurosport, etc, erau in limba rusa desi in Romania erau diponibile in romana. Daca Romania investea intr-o retea de cablu care sa promoveze macar limba romana, poate acum aveam mai putine „surprize”.

 7. Cred ca nu ii intelegeti pe moldoveni asa cum nu-i intelegeti pe romani.
  Marile furturi si jafuri nu s-au facut cand era Dodon sau socialistii/comunitii la putere ci tocmai cand erau pro-europenii. (ce-i drept unii doar deghizati). De ce ar fi atunci o surpriza ca lumea nu se prea crede in aceasta cauza ?
  E aceasi gandire ca si pentru Romania , aveti impresia ca PSD-ul inseamna exclusiv coruptie dar va faceti ca nu vedeti ca tunurile uriase s-au dat in vremea CDR sau PD. In timp ce Nastase era plimbat cu duba pentru termopane si pliante , Udrea &co. carau banii cu valizele, la propriu. Spagile de milioane atunci au fost…
  Nu zic ca pt Moldova comunistii sunt o optiune buna , doar ca pentru a-i intelege pe moldoveni trebuie o analiza rece si impartiala…

  • Cristi, cred ca te înșeli amarnic. Da, s-a furat masiv pe timpul guvernărilor „de dreapta” dar pe vremea celor de stânga s-a furat exponențial mai mult, fie și numai pentru ca neocomuniștii sunt mai abil la furat. Când vorbești de pro-europeni in Moldova, sper ca nu-l numeri acolo pe Plahotniuc.
   Năstase era nu numai plimbat ci condamnat în dosare multiple. Pentru termopane și tablouri, da, pentru ca asa e justiția, se prezumeaza nevinovăția și proba contrarie e greu de făcut. Pe Al Capone nu l-au putut condamna decât pentru evaziune fiscala.

   As avea o întrebare pentru autor: ce motivație raționala ar avea vreun actor competent din România (altul decât teleghidați de Moscova) pentru a susține un aventurier ca Usatii când exista opțiunea Maia Sandu?

  • Oare de ce dupa ce au plecat „pro-europenii” nu s-a recuperat nimic din prejudiciu, nu s-a inceput nicio urmarire penala, ba chiar Usatii si Shor candideaza bine mersi? Nu pentru ca in spate se afla acealeasi interese, aceleasi persoane si organizatii? Si oare legaturile astea dubioase duc la Bruxelles? Sau la Moscova? Ce explica aceasta resemnare si intoarcere spre tatuc (caz unic in republicile fost sovietice)? Oare nu spalarea pe creier si razboiul informational?
   Cand iti faci un model din Moscova, mi-e greu sa cred ca lupta anticoruptie este motivul. Sigur ca exista coruptie si in vest, democratia nu e perfecta, dar macar exista sanse reale ca vinovatii sa ajunga unde le e locul. In Romania asa corupta cum e, trei fosti presedinti ai Camerei Deputatilor au ajuns la inchisoare. In Moldova candideaza in continuare cu sanse reale. Asta e modelul rus, totul sub tacere, dar oamenii isi primesc lingurita de zahar. Aici e diferenta.

   • Referitor la intrebarea Dvs. cu resemnarea si intoarcerea catre tatuc, ce anume o determina, caz unic: saracia. Moldova e cea mai saraca republica sovietica. De fapt, ea ar fi trebuit sa fie doar calul troian care sa lipeasca, mai apoi, restul Moldovei, dar n-a fost sa fie. E un teritoriu fara resurse si unde, dupa intoarcerea la Moscova, elita societatii a fost de origine etnica diferita de restul societatii. Romanii moldoveni sunt saraci si locuiesc la tara, singura optiune este cea a emigrarii in Romania (UE) sau Rusia. Cati romani din dispora voteaza? Cati moldoveni din diaspora (vest) voteaza? Daca ar vota 60-70% dintre ei, alta ar fi situatia si in Romania si in Moldova.

    • Ca bine le mai zici tu.. cel plin de resuse = resurce full; din ce mai sarac înapoiat si fara viitor avorton statal din Europa – conform tuturor statisticilor oficiale, europene, occidentale, ONU – mereu primul din coada la cele bune si mereu pe primul loc la toate cele rele (ce mai e cu fetele caracalului, imca mai ard?
     Vorbim despre un falstat satanic si barbar, antiromanesc, care-și baga toti banii prin toate vagaunile si fundaturile banieibanatului si Hotel Transsilvany iar propriul teritoriu national actula și-l transforma in tampon din prostie ori…

 8. E ca-n bancul cu o veste buna o veste rea! Vestea buna e ca Dodon a iesit pe locul 2 (in turul 1). Vestea rea e ca electoratul rusofil are in continuare, matematic peste 50%. Si asta fara mari manevre electorale.

 9. cumnatul lui Renato Usatai este Michael Schmidt, proprietarul retelei de dealeri BMW, unul dintre prietenii de taina ai lui Johann.

  Maia Sandu va deveni presedinte dar va trebuie sa fie precum Dodon in relatia cu Plahotniuc.

 10. Seamana Putin cu Ghiță si Vadim, doar ca nu e balcanoid.
  Credeți ca Ghiță erea ofițer Fsb, pardon, SRI?
  (un Vadim adevarat insa, cu Rusia Mare in gura zi si noapte mai ceva ca mihaivitezuL marelui puiea dupe karayman!

 11. Felicitări pentru articol! Și o întrebare: puteți detalia discuția referitoare la consultanții politici care au lucrat în echipa de campanie a lui Usatîi, vă rog? Vă întreb din interes să îi spunem mai degrabă profesional.

 12. S-a dus o campanie de o murdarie fără egal împotriva lui Dodon. Ce a fost la gura „europenei” Maia Sandu, rar mi-a fost dat să aud.
  Și tu citezi împotriva lui Dodon din fabricații ieftine de presă ale filialelor bucureștene la Chișinău, cum altfel. Nici una din acuzațiile murdare și fără număr împotriva lui Dodon nu rezistă la o simplă analiză.
  Iar despre izolarea lui Dodon… Dacă nu vizitează Bucureștiul și Kievul, pentru că nu e invitat, nu înseamnă că a fost izolat. Cauți pe google Dodon și numele marilor lideri mondiali și o sa vedeți că s-a întâlnit cu toți. Oricum anul ăsta au vizitele era normal să se rărească.
  În concluzie toată campania Maiei Sandu s-a bazat pe fabricații și minciuni împotriva lui Dodon plus demagogie. Pro-europeană? Și Dodon de ce nu e? Nu s-a opus Dodon aderării la UE, ci UE nici măcar nu ia asta în calcul. Guvernul lui Dodon a continuat implementarea acordului de asociere, deci ce gogoși ne vindeți cu pro europeni vs ce? De fapt e clar că Maia Sandu nu e pro europeană, ci unionistă.
  Tot Maia Sandu se pretinde mare luptătoare împotriva corupției, deși a fost în vreo trei guverne banditești care au furat miliardul. Cum ar realiza stârpirea corupției, ce nicăieri în lume nu s-a realizat, cum ar face-o deși președintele nu are atribuții? Mai contează asta pentru naivii care vor să fie mințiți frumos?
  Dodon nu a atacat pe nimeni, cu excepția unei ocazii în care s-a luat urât de Usatâi numindu-l gopnic și clovn. Eu exclud orice alianță Dodon – Usatâi. În afară de asta, Dodon a mai făcut campanie pe baza proiectelor, unele deja inițiate pentru dezvoltarea țării. Desigur Maia Sandu n-are idee despre nevoile țării și cum să dezvolte RM, nici nu o interesează asta, altele sunt scopurile ei, de unde întrebarea unui ziarist: „Spui că vrei binele Moldovei, dar daca în Moldova o sa fie bine, cine o să mai vrea unirea cu România?” La care Maia s-a schimbat la față și a dat-o în bâlbâieli.
  Pentru moldoveni ar fi catastrofal să câștige Maia Sandu, dar dacă ei la nivelul ăsta sunt, merită tot ce vor primi. Parțial nu e vina lor, ținând cont de zombarea mediatică în care România investește masiv.

  • Interesant comentariu!
   Aveti un nivel bun la limba romana, desi sint citeva expresii care va tradeaza: „fabricatii”, „guvern banditesc”, „zombarea”.
   Comentariul e interesant, fiindca aflam din el ca „mari lideri mondiali” s-ar fi intilnit cu Dodon-Kremlinovici. Nu stiam. In afara de repetatele vizite la tzarucul Putin, care nici el nu l-a primit de fiecare data, cam nimeni nu l-a primit in preajma pe Dodon. Poate ne luminati dvs. cu ceva nume si date.
   Iar finalul e fabulos. Sa dea Dumnezeu sa o duca Republica Moldova mai bine ca Romania! Pina acum, in patru ani de regim Dodon si guvern socialist, lucrurile au mers in sens invers.

  • Deh, e doar o intamplare intamplatoare! Ca aia in care nevasta lui UNgureaNu primea bani la greu de la OmvPeTrromGazprom – desigur, foarte legal, in schimbul serviciilor prestate, dupa ce s a mutat din iasi prin prRahovo, pe un teren vandut sefului sie de catre mult regretatul Disparut Patriciu!
   (acuma ingrijeste fosta mare vedeta a diplomatiei postceausiste, îmbolnăvită subit dupa scandalul filarii si santajarii lui Chioveshi

 13. Eticheta „Ostap Bender” poate fi aplicata și lui, Plahotniuc, Filat, Șor și altor care au venit în politică din domeniul businessului, și au continuat să facă afaceri prin intermediul politicului. Cred că Usatii este din același aluat că și personajele enumerate mai sus, iar la alegerile parlamentare va prelua masiv din electoratul lui Dodon, Șor, Plahotniuc.

 14. Frumos material, ca de altfel toate materialele dvs.! Cu o mica observatie: spuneti ca legatura Renato – Veronica – Michael – Werner nu a prea contat. Pai, tocmai ati spus ca Renato a fost primit la Chisinau dupa ce a avut probleme la Moscova si ca a castigat un procent bun in alegeri. Cum se explica? Prin forte proprii? Ca cu rusii e cam certat. La Chisinau niciun politician nu ajunge macar in cursa electorala prin forte proprii. Nici macar Shor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro