“Marsul Dreptatii” spre Moscova al lui Prigojin si al trupelor sale de mercenari Wagner a fost o farsa demna de un scenariu pentru un thriller american al anilor ‘90, cu actiunea intr-o Uniune Sovietica in disolutie, si greu imaginabil intr-o Rusie condusa cu o mina de fier de un autocrat cu puteri depline de peste doua decenii.
Cred ca ar fi o supraestimare a educatiei istorice a lui Prigojin daca ne-am inchipui ca acesta s-a inspirat in Marsul asupra Moscovei din istoria romana antica sau din cea italiana de acum un secol. Atit Sulla in 88 i.en., cit si Cezar in 49 i. en. si Mussolini in 1922 au marsaluit spre Roma intr-o cu totul alta conjunctura politica si militara, care le-a adus si succesul, insa decizia lui Prigojin, ca lider al unei armate de mercenari de maximum 25000 luptatori (de fapt undeva la 3-4000), si fara vreo sustinere aeriana, de a lua cu asalt Moscova pentru a inlatura conducerea corupta si incompetenta a armatei, simbolizata de ministrul apararii, Shoigu, si de seful Statului Major, Gherasimov, are in ea ceva aparent cu totul nebunesc. Cred insa ca, in afara de faptul ca si-a supraestimat importanta, Prigojin s-a bazat pe o sustinere a unor elemente ale armatei (de ex. gen. Surovikin, conform Moscow Times si altor surse deja arestat) care la momentul decisiv nu a mai venit.
E greu de crezut ca serviciile secrete rusesti, care altfel i-au transmis informatii lui Erdogan despre incercarea de lovitura de stat in Turcia, nu au fost la curent cu intentiile lui Prigojin si ca nu l-ar fi informat pe Putin.
Atit Prigojin cit si propaganda Kremlinului incearca sa acrediteze ideea ca cele doua parti au avut un moment de patriotism in ciuda diferentelor de opinie si ca ambele au refuzat sa verse singele conationalilor lor. Realitatea e ca armata rusa a pierdut 7 elicoptere (2 elicoptere de razboi electronic Mi-8MTPR1, 1 elicopter de transport Mi-8, 2 elicoptere de atac: Ka-52 si, respectiv, Mi-35, si un avion Ilyushin Il-18 de comanda aeropurtat) si 13 piloti dupa ce in versiunea lui Prigojin, aviatia rusa ar fi atacat vehicule civile. De fapt aviatia rusa a atacat o coloana de peste 100 vehicule ale trupelor Wagner (cuprinzing printre altele tancuri T-72, T-80 si sisteme de aparare antiaeriana Pantsir-S1 si Strela-10) pe autostrada M4 in apropiere de Voronej distrugind un numar de cel putin cinci vehicule de transport ale pucistilor. In prealabil soldatii Wagner ocupasera aeroportul Millerovo, permitind trupelor de acolo sa continue operatiile impotriva Ucrainei insa sub prezenta unui reprezentant Wagner care sa se asigure ca acestea nu vor fi directionate impotriva trupelor Wagner. Nu e putin lucru pentru un contingent atit de redus, mai ales daca privim si ocuparea Rostovului-pe-Don, un oras de peste un milion de locuitori. Asa ca existau la momentul respectiv semne ca elemente ale armatei ruse erau gata sa aprobe planurile lui Prigojin.
Majoritatea comentatorilor din tarile NATO ale caror articole de opinie le-am citit par a fi de acord ca Putin a iesit slabit din sfidarea adresata de Prigojin. Personal cred ca e o exagerare. Putin a fost intr-adevar umilit pentru o zi, atit el cit si acolitii sai fugind ca potirnichile din Moscova la auzul incercarii de puci, insa realitatea e ca in Rusia nu exista in momentul de fata o opozitie reala la sistemul Putin si in special la razboiul impotriva Ucrainei. Critici vocali ca Prigojin ori Igor Strelkin/Ghirkin, ultimul de o importanta minora, ataca doar modul in care a fost dus pina acum razboiul si in niciun caz motivatia sa. Instrumente de control ale partidului, asa cum existau in perioada Uniunii Sovietice, gen Politburo, au disparut din structurile de conducere rusesti de mai bine de un deceniu.
De altfel e suficient sa facem o analogie cu incercarea de lovitura de stat din Turcia in 2016, in urma careia presedintele a iesit intarit, epurind ofiteri si civili considerati neloiali si cistigind neasteptat de detasat alegerile de anul acesta in ciuda acuzatiilor de coruptie circulate de Sedat Peker si Ali Yeşildağ.
Influentul ziarist Thomas Friedman scrie in NYT ca I-e teama ca locul lui Putin ar putea fi luat de cineva mai rau si pune intrebarea retorica “Oare cum v-ati simti daca in dimineata asta Prigojin ar fi fost in Kremlin, controlind armamentul nuclear al Rusiei?”, declarind ca se teme si de haosul ce ar putea urma dupa Putin.
Insa e posibil de gasit o figura politica sau militara rusa mai revansarda, razbunatoare si cruda decit Putin? Oricare succesor al lui Putin, chiar daca pe termen scurt ar trebui sa continue razboiul pentru a nu-si pierde fata, ar fi mult mai inclinat sa incheie o pace care sa normalizeze relatiile Rusiei cu Occidentul si cu Ucraina, punind vina razboiului in circa predecesorului. In plus nu cred ca succesorul lui Putin va concentra tot atit de multa putere de cit beneficiaza acesta azi.
Teama de un razboi civil ori de impartire a Rusiei in fiefuri ale diversilor oligarhi sau “warlords” e iarasi mult exagerata. Singurul warlord ramas dupa matrasirea lui Prigojin e Ramzan Kadirov, care nu are niciun motiv sa rupa relatiile cu Kremlinul care ii asigura subsidii de pina la 80% din bugetul republicii. De aceea ii e si atit de loial lui Putin.
In realitate faptele de pe terenul de lupta au ramas aceleasi. E putin probabil ca trupele Wagner vor parasi Ucraina ocupata sau Rusia si vor trece in masa in Belarus sau in viata civila in profesiile de dinainte de a fi fost recrutati.
Cred ca e mult prea devreme pentru a vedea inceputul sfirsitului lui Putin. Viitorul e inca destul de sumbru in principal prin prisma faptului ca societatea rusa e pe de o parte captiva, supusa unei represiuni care ne aduce aminte de Romania de acum 35 ani, pe de alta parte solidara cu razboiul impotriva Ucrainei ca urmare a propagandei nationaliste a regimului. Singura speranta de schimbare radicala e o preluare a puterii de catre elemente ale serviciilor secrete si ale armatei simultan cu demonstratii majore cel putin in capitala, dupa un scenariu similar revolutiei romane. Atunci insa era un moment revolutionar in toata Europa de Est iar o parte din elita comunista de atunci si-a imaginat ca ar fi favorizata economic daca ar prelua puterea prin esalonul doi. In Rusia exista deja un sistem oligarhic simbiotic cu dictatura iar oligarhii isi vor risca pozitiile cistigate in ultimele doua decenii daca vor depinde de un nou lider. Pe de alta parte sanctiunile economice actuale nu le sint deloc convenabile si cel putin unii din ei ar putea sustine o incheiere a conflictului si o schimbare la virf.
Ce se va intimpla cu Prigojin? Aici cred ca mai toti analistii sint de acord ca pe termen lung nu va putea scapa miniei rivalului sau politic si ca popularitatea sa momentana il salveaza doar pe termen scurt. Daca in momentul de fata ar exista alegeri in Rusia si acestea ar fi libere, Prigojin ar fi un candidat cu sanse certe in fata lui Putin, lucru dovedit de atitudinea multor locuitori ai Rostovului-pe-Don fata de soldatii rebeli. Extrapolata la nivelul intregii tari o asemenea popularitate e inacceptabila pentru Putin.
Se vehiculeaza si ideea ca Prigojin ar putea fi in continuare util Kremlinului prin controlul asupra trupelor Wagner din afara Rusiei insa e mult mai probabil ca acestea sa fie restructurate si puse sub comanda unui alt lider.
Pina la o eventuala schimbare la Kremlin, pe care nu o pot influenta, liderii occidentali nu au un scenariu mai bun decit acela de a sustine cit mai concret Ucraina in a-si recupera teritoriile ocupate ilegal de Rusia.
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
In sfarsit, o abordare lucida. Da, a fost o farsa, dar nu i-as spune tragica, ci comica, demna mai degraba de o rebeliune de opereta, dar cu scopuri care pot fi decriptate doar recitindu-l pe Sun Tzu. Evgheni Prigojin a fost un Candiano Popescu din Republica de la Ploiesti, care nu a durat decat 15 ore. Ingrijorarea Occidentului fata de un posibil razboi civil rus?! Pai nu asta a urmarit intotdeauna si a si infaptuit in doua randuri, in 1917 si in 1991, in ultimul caz o nereusita, din fericire?! Discursul vestic privind „nemultumirea” rusilor si „slabirea lui Putin si a Rusiei este pur ideologic, o propaganda care proiecteaza dorinte, nu realitati. E un discurs motivational pentru Ucraina, care de abia se mai tine pe picioare si despre care chiar ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba spunea zilele trecute ca a „obosit” sa mai raspunda criticilor internationale. Dar si pentru ca „masina de tocat carne umana” (o excelenta formulare a liderului Wagner PMC) sa aiba in continuare materie prima, fara de care ar seca sursa de profituri americane. Fake-ul cu „slabiciunea” e un produs din laboratoarele psihologice si pentru consumul Occidentului, pentru a-i alimenta un „entuziasm” devenit si el obosit si aproape mort. Un lucru e cert, marsul simulat, intrerupt la jumatatea drumului, a rupt dinamica frontului din est si sud si va pregati o alta dinamica dinspre nord (Belarus) si o preluare a initiativei decisive si finale, care va colapsa regimul Zelenski.
Kuzmin, tu esti?
Domnu Lavrov!! ati ajuns chiar si aici??!!
Doar in titlu se spune ca a fost o farsa. In text nu apare niciun element care sa sustina titlul.
Titlul e formulat de cineva care il urmareste pe influencerul care raspunde la apelativul „Maestre” si care inca din prima zi tot insista ca e o farsa, o cacialma.
Titlul face referinta la „Impacat cu directorul. Pupat toti piata endependenti” din Telegrame. Poate acum vedeti legatura. Nu urmaresc niciun influencer.
Ne poate spune cineva unde sunt : Prigojin , Medvedev ,Gherasimov , Generalul Armaghedon si alti generali ce erau cu totii pina mai ieri considerati prietenii lui Putin ? Putem zice cum ca in fotografia politico – militara a momentului toti prietenii lui Putin cu exceptia lui Soigu au disparut singurul ce se aseaza la pozat cu Putin fiind Soigu ? Putem oare observa diferentele de atitudine intre Putin cel ce statea la mare distanta de mai toata lumea si care nu iesea in public decit maxim pentru citeva zeci de minute bine securizate si noul Putin ce saruta fetiscanele prin Daghestan ? Asadar , daca cele spuse sunt reale ,totul ne pare a fi o incercare prin care Prigojin a vrut sa il extraga pe Putin de sub influenta lui Soigu ce pare a fi cel care acum stapineste Rusia .Pina si prietenul lui Putin cel numit Lukaseko ii face pirtie lui Prigojin atunci cind acesta este pus in dificultate si il scoate practic din Rusia .Probabil ca decizia cu armamentul nuclear oferit lui Lukasesko si cererile lui Prigijin de eliminare ale lui Soigu au declansat totul . Putin, mai degraba, vorbeste acum dupa dictare .Toata suflarea a observat acesta schimbare de atitudine si de comportament .
PS/NB: Una din cele mai exotice anecdotici privind marsul lui Prigojin asupra Moscovei este ca ar fi urmarit sa inlocuiasca republica cu tarismul, presedintii cu tarii. In fata acestei perspective, Occidentul ar inlemni, ar fi ultimul lucru pe care si l-ar dori. Orice s-ar spune, presedintele rus Putin si Rusia sunt versiuni specifice ale democratiei si republicii. Revolutia simulata de la Ploiesti, din 8 august 1870, oficial antidinastica, a avut efecte contrare scopului declarat, a consolidat domnia lui Carol I si a longevizat monarhia, abolita abia la 30 decembrie 1947. La fel si cu revolta Wagner, din care liderul Putin, statul rus si poporul rus au iesit cu cea mai mare cota de unitate, solidaritate si tarie.
Ia ni gavariu pa ruskiy.
Toate ca toate, ce face Rusia e problema lor, pana si SUA au sunat urgent la Moskova asigurand-ul pe Putin ca ei nu si-au bagat coada in dramoleta cauzata de Prigojin. Unii vorbesc de restalinizarea Rusiei.
Pe frontul din Ucraina treburile nu stau chiar intrat de bine dupa cum isi doresc multi. occidentul pare ca a ajuns la capatul posibilitatilor, Zelesky devine tot mai nervos afirmand ca unii parteneri taraganeaza antrenamentele pilotilor care ar urma sa piloteze avioanele F 16 care vor fi livrate, cand ? nu se stie.
Lipsesc munitii, armament si nu mai stiu ce.
Zilele trecute am fost intr-o mica excursie in Olanda. Pe acolo era si o piata si o ghereta care servea ceva, si se minca stind pe niste pietre. Doua duoamne, mai mult batrine decit tinere, nemtoaice, mai mut grasute decit subtirele discutau. Ai vazut draga cum a fost cu Prigosin si Putin? Pai unde o sa ajungem, ca e razboi tare, draga!
Cred ca si domnul Cazacu a tras cu urechea la cele doua duoamne!
Este nevoie ca ministrul germanan ak apararii sa mearga in Polonia unde se afla un centru de reparatie a tancurilor sa negocieze preturile respectiv preturile par nemtilor pe care le cer polonezii prea mari !!
Birocratia omoara, aici in adevaratul sens al cuvantului !
In curind nu vor mai avea ce sa mai repare, pica Leopardurile precum mustele. nici tancurile frantuzesti nu sunt mai acatarii, cica au protectie din PFL. https://www.focus.de/politik/ausland/ukraine-krise/ukrainischer-kommandeur-schimpft-ueber-franzoesische-panzer-als-unpraktisch_id_198079680.html
Astea ar fi problemele despre care trebuie discutat si gasite solutii, arme, eficienta, putere foc, dar toti marii analisti fac literatura.
Aveti vreo evidenta sustenabila a pierderilor , de o parte si de alta , atunci cind faceti referire la armament si care este vechimea capacitatilor militare distruse si de unii si de altii in lupta ? Aveti idee cu echipamente sunt inlocuite pierderile si care va fi impactul acestor noi tehnologii ?
1. Nu am nici o evidenta si cred ca nimeni nu are, nici macar rusii, sau ucrainienii.
2. Informatiile mele s ebazeaza pe cele citite in ziarele nemtesti, asa zise serioase, multe apropiate guvernului german. Nu vad de ce ar minti acestea atunci cind redau comentarii ale uncrainienilor care sunt nemultumiti de echipamentul vestic. Si nu vad de ce ar minti presa germana incercind sa-si faca de ris propriul echipament.
P.D Daca tu marele Gica ai vreo evidenta pune-o pe masa!
Nu sunt de acord cu fragmentul „E greu de crezut ca serviciile secrete rusești, care altfel i-au transmis informații lui Erdogan despre încercarea de lovitura de stat in Turcia, nu au fost la curent cu intențiile lui Prigojin si ca nu l-ar fi informat pe Putin.”
Si am in acest sens două obiecții:
– Prima obiecție, in Turcia nu a fost o lovitura de stat ci, spre deosebire de ce s-a întâmplat acum in Rusia, o farsa regizata (prost) de șeful statului, Erdogan. Prin urmare șeful statului turc nu avea nevoie de informații de la FSB si nici nu cred ca a primit așa ceva. Daca totuși a existat un astfel de document a fost doar o comunicare confecționată in primul rand pentru (tele)spectatorii turci. Scopul a fost fabricarea unui motiv pentru înăsprirea unui sistem bazat pe un control absolut in toate segmentele importante ale societăți. Dovezi in susținerea acestei afirmații au fost mai multe; e suficient să menționez una flagrantă: când organizezi un puci nu-ti propui să ocupi mai întâi de toate un amărât de pod ci te duci direct la instituțiile de forță, sau măcar la o parte din ele: Televiziunea de Stat si Radioul de Stat (acestea două in primul rând pentru a prelua imediat controlul asupra comunicatelor destinate populației), Ministerul Apărării, sediul central al Serviciilor Secrete. Guvernul sau Parlamentul. Varianta oficială despre „Puciul Turcesc” e că acesta ar fi fost organizat nu de niște bețivani semianalfabeții ieșiți pe sapte cărări dintr-o cârciumă ci de niște militari. Ori astfel de organizatori se presupune că, prin natura profesiei, ar avea un minim de gândire strategică. Ocupând un pod „puciștii” au demonstrat exact contrariul.
A doua obiecție: unii pot crede că tentativa de puci rusesc s-ar încadra in același scenariu de „fake-show” cu cea de la Istambul. Cu toate acestea ea a fost cât se poate de autentică (desi calculată cu un mare grad de risc). E ceva care le deosebește in mod marcant si anume declarația lui Prigojin – făcută cu puțin timp înainte de a porni marșul spre Moscova – in care șeful Wagner afirma răspicat că pretextul invadări Ucrainei („denazificarea si demilitarizarea”) este fals. Afirmând public acest lucru, Prigojin a torpilat toata legitimitatea acțiunii declanșate de Putin pe 24 Februarie 2022. Daca puciul ar fi fost un fake, adică un scenariu de tip маскировка (maskirovka), pus la cale împreună cu puterea de la Kremlin, atunci scenariul n-ar fi avut in niciun caz nevoie de o astfel de afirmație din partea lui Prigojin. Chiar dacă a cosmetizat-o un pic, spunând că Putin ar fi fost mințit de oameni care aveau cu totul alte interese ca Rusia sa ocupe Ucraina, Prigojin l-a pus pe liderul de la Kremlin intr-o postură fără ieșire: „OK, Vladimir Vladimirovici, ai fost dezinformat, insă eu iti spun acum public cum stau lucrurile; vin de pe front iar oamenii mei sunt acolo si n-au dat de hoardele de neonazisti de care spuneai; totul e o invenție deci acum e cazul să te oprești!”. In acel moment Prigojin si-a semnat sentința si a înlăturat orice dubii privind autenticitatea demersului său.
Când a ocupat un oraș ca Rostov pe Don si, mai ales, când dat ordin sa se înceapă marșul spre Moscova șeful Wagner a fost suficient de credul ca să se bazeze pe niște semnale de susținere si promisiuni de alianță la cauză pe care probabil că le-a primit din partea câtorva lideri militari importanți (evident că acum majoritatea dintre ei sunt, sau urmează să fie, eliminați). Au știut FSB (deci si Putin) de plan? E extrem de probabil ca măcar unul din generalii contactați să fi raportat „mai sus”. Dar Putin a avut rabdare si a asteptat ca lucrurile să se desfășoare suficient de mult încât să devina flagrante in ochii publicului. A intervent fix in momentul in care a calculat că situatia risca să scape de sub control. Astfel s-a creat motivația înlăturări lui Prigojin si decapitări Wagner, două nume care câștigaseră o mare popularitate in rândul populației din Rusia. Desființarea prematură a Wagner si scoaterea din joc a lui Prigojin fără o motivație solidă l-ar fi transformat pe acesta din urmă intr-un fel de martir al regimului, cu consecințe mult mai greu de gestionat de către Putin si ai lui.
Pe de alta parte sunt de acord cu afirmatia că puciul ăsta fâsâit (fâsâit, nu fake) seamănă destul de mult cu „Revolutia de la Ploiesti” de acum mai bine de un secol.
1) Opinia dv cu privire la lovitura de stat din Turcia contravine faptelor.
2) Obiectia 2 nu are nimic de-a face cu fraza citata.
La 1) cred că e bine să argumentați când spuneți că observația „contravine faptelor”. Poate aveți acces la nişte informații la care majoritatea nu au.
Legatura imtre citat şi obiecțiunea 2) este legată de faptul că FSB ar fi actionat la fel cum ar fi facut-o in situația de la Istambul. Numai că dvs. comparati spețe total diferite, adică un simulacru de tentativă de puci cu o incercare reală (chiar dacă întrucâtva hilară). Prin urmare comparația mi se pare neavenită. Sper că ați înțeles acum.
1) E de fapt pe dos. Nu cunosc decit o sursa care sugereaza ce spuneti dv (un articol din American Enterprise Institute). Citati niste surse credibile.
2) Nu ati inteles fraza. Chiar deloc. E vorba doar de furnizarea de informatii.
Asociati cumva preluarea lui Prigojin de catre Lukasenko imediat dupa anuntul obtinerii de catre Belarus a rachetelor nucleare din Rusia oferite la ordinul lui Putin ?
Strigatul de disperare a lui Prigojin : Soiguuuu – Gherasimovvvv nu s-a aratat si in cazul lui Putin cum viceversa a fost la fel de valabila si Putin nu l-a numit niciodata tradator pe Prigojin .Prigojin a incercat sa il scoata pe Putin de linga Soigu dar nu a reusit decit sa scape el cu ajutorul altui prieten al lui Putin cel numit Lukasenko ce deja se pare ca primise arme nucleare prin decizia lui Putin .Prigojin , cu ajutorul lui Lukasenko , va incerca sa isi scape prietenii deja intemnitati sau deja pusi sa vorbeasca „verzi si uscate” pe la TV de catre Soigu .Lukasenko si armele nucleare oferite de Putin ii lasa lui Prigojin o marja de manevra daca se vor intelege cu Occidentul .Greu de crezut dar viata este mereu surprinzatoare .Cred insa ca Soigu deja s-a inteles cu SUA si Germania .
Dle esop, gica, bunul samaritean, etc. Nu stiu de ce doriti sa comentati, si inca la acelasi articol, cu pseudonime diferite.
Nu este important pseudonimul sau nameul folosit .Important este doar continutul .Daca continutul va pare lipsit de importanta nu-i bai .In rest sa auzim numai de bine .
Atunci cind de ex ii cintati osanale lui Iohannis si folositi pseudonime diferite se poate avea suspiciunea ca sinteti platit pt a o face. In cazul de fata nu e asa.
Puteti crede orice va trece prin minte dar nu ar trebui sa confundati asa zisele „osanale” cu realitatea evidenta .Faptele sunt extrem de clare doar un anume cumul de sentimente va poate impiedica sa nu vedeti adevarul .Inca o zi buna sa aveti .
Postati acest comentariu pe pozitia 1, imediat sub articol.
E foarte util.
Nu confunda utilul cu placutul sunt chestii diferite .Faptele nu pot fi supuse expertizei sentimentale .
Ati uitat pronumele de politete.
Ati uitat si de legatura cu subiectul articolului. Ori al comentariului meu.
Probabil din cauze sentimentelor :))))))))
Mihaela ! ?Nu stiu cine sau ce esti existind variante multiple iar in acest caz nu este recomandata folosirea pronumelor de asa zisa politete .Sunt extrem de politicos cind nu folosesc ceea ce tu numesti pronume de politete .In cazul descris de tine sentimentele mele nu exista cum nu exista nici atunci cind apar reprosuri imposibil de cuantificat .Asadar „ Mihaela ” si tot ce ar urma cuvintului Mihaela nu exista .
O, Doamne! Nici aici nu scapam de mitocani?!
putini am fost, multi suntem… strategia platformei..
Preferatul meu e @Lili. Cu ăla a debitat cele mai faine bazaconii.
Rămâne totuși ceva in urma disputei. Omul recunoaște deschis ca scrie sub mai multe nume. Pentru majoritatea era clar de foarte mult timp, dar faptul că o spune deschis e nou.
Și atunci întrebarea: dacă nu e plătit, ce fel de boală justifică astfel de acțiuni? De să stai la pândă sa fi primul la o grămadă de articole cu texte dinainte pregătite? Cred că s-ar putea scrie o teză de doctorat in psihiatrie pe tema asta!
Nu înțeleg de ce ați moderat comentariile mele precedente, erau perfect calibrate pe identitatea persoanei căreia îi raspundeam, ca nu cumva să își facă iluzii că cititorii acestei platforme sunt atât de naivi. Nu de alta, dar cineva care afirmă că monarhia din România ar fi fost „abolită” este în mod necesar un „Homo sovieticus”, specie la a cărei apartenență nația noastră a cam renunțat de multă vreme.
„Homo sovieticus”, ? Iaca cum el inca exista in Romania . .„E in toate si in cele ce miine vor ride la soare ” .
Ciolacu vrea trupe nemtesti pe teritoriul Romaniei, permanent! Cum comentati!
https://www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/nachspiel-f%C3%BCr-pistorius-plan-jetzt-fordert-rum%C3%A4nien-deutsche-truppen-und-zwar-dauerhaft/ar-AA1dqs22?ocid=msedgntp&cvid=3099a1e6dae04bf4b806361e2f07acd8&ei=60
Acum comentariile sunt de prisos .Multumita lui Putin Germania si Japonia se pot inarma fara ca cineva sa mai poata zica „cîrc ”.Intreaga Europă se inarmeaza si se incoloneaza in spatele Germaniei si Frantei (apare un nou scut antiracheta la care adera si Elvetia si Austria )pe masura ce Rusia pierde confruntarea si echipamentele militare invechite sunt distruse in Ucraina .UE devine o Federatie ce se inarmeaza practic de la zero cu noi tehnologii dovedite performante in lupta .Nici o alta entitate statala nu poate face asta .UE este singura care are acces la aceste noi tehnologii si care are banii sa le plateasca .Ciolacu nu face altceva decit sa transpuna in practica deciziile sefului Statului Iohannis .Intram curind in Schengen si aducem trupele Germaniei linga cele ale Frantei si ale SUA.Ce ne putem dori mai mult de atit ?Rusia nu mai reprezinta o alternativa decit pentru unii nemultumiti asa cum le sade bine doar romanilor cei olecuta „natingi ” .
Iar pasul următor este ”vă ordon, treceți Prutul”, nu? 😀
Special pentru Trompeta Cotrocenilor: nu se încolonează nimeni în spatele Germaniei, nu-ți face iluzii! Trupele franceze și americane sunt OK în România, trupele germane nu sunt OK în România.
https://www.foreignaffairs.com/russian-federation/putin-security-crisis-wagner-rebellion?utm_medium=newsletters&utm_source=twofa&utm_campaign=Putin%E2%80%99s%20Real%20Security%20Crisis&utm_content=20230707&utm_term=FA%20This%20Week%20-%20112017