sâmbătă, august 20, 2022

Mergem sau nu din nou la vot în 6 decembrie?

Un oarecare Adrian Dohotaru, a cărui trecere oportunistă, meteorică și zgomotoasă prin USR i-a asigurat un loc în Parlamentul în care nu s-a remarcat prin nici o inițiativă legislativă mai de Doamne ajută, se gândește acum cum să își asigure în viitor o felie de pâine albă și, dacă se poate, și cu unt nefăcând nimic. Așa că dl. Dohotaru s-a trezit zilele trecute din lunga hibernare punându-se direct și fără nici cea mai mică problemă de conștiință în slujba PSD. A născocit un proiect de lege prin care ar urma să se ajungă la amânarea alegerilor parlamentare.

Respectivul proiect de lege este, cum altfel?, imediat aplaudat de proaspăt reactivatul star al stângii românești, genialul Vasile Dîncu (pe când și un loc în Academia Română pentru noul Marx care sălăsluiește pe malul Someșului?), dar și de mult mai molcomul Marcel Ciolacu. Și unul, și altul încurajați de o recentă decizie a CCR care le lasă aleșilor națiunii dreptul de a stabili ei, și nu guvernul, data alegerilor parlamentare. Ziua în care unii dintre aleșii neamului vor merge care la pensie, care în șomaj. Și mai marii PSD, ca și dl. Călin Popescu-Tăriceanu, care nu a intrat în pământ de rușine, cum ar fi fost de așteptat, după ce a văzut rezultatele catastrofale înregistrate de cvasi-inexistentul ALDE la recent încheiatele alegeri locale, ar vrea ca românii să nu fie chemați la vot înainte de sfârșitul anului, ci de abia la primăvară. Undeva, în martie. Cu toții au în vedere, vezi Doamne!, sănătatea populației, cu toții sunt mânați în luptă de grija ca nu cumva aceasta să se infecteze cu noul Coronavirus. Aceasta în pofida faptului că toți cei ce am fost la vot duminică, 27 septembrie, ne-am convins că operațiunea nu este cu nimic mai primejdioasă decât cotidianul mers la hypermarket. Măcar atât ar trebui să îl învețe pe fostul doctorand pe puncte Ciolacu, marele geniu al Universității. Că om fi noi mulți, dar proști nu suntem.

Dacă dl. Tăriceanu vrea doar să mai încaseze până în martie degeaba indemnizația  de parlamentar și să amâne momentul în care își va face, în fine, ieșirea de pe scena politică românească, dacă inițiatorul legii, insul pe nume Dohotaru, speră ca recenta tumbă să îi asigure, drept recompensă, un loc eligibil pe listele PSD, echipa Ciolacu, Dîncu &co se gândește că până în martie erodarea PNL  se va accentua. Se are în vedere creșterea nemulțumirilor populației, faptul că guvernul nu are bani pentru nici un fel de pomeni electorale, se mai socotește că, punând la bătaie faptul că PSD deține în continuare majoritatea parlamentară, se vor legifera tot felul de acte normative, care de care mai fanteziste, mai lipsite de fundamente economice, cărora atât de politizata CCR le va da, așa cum ne-am obișnuit, OK-ul. Va fi pusă la treabă toată mașina de propagandă a PSD, vor fi stimulate în acest sens și Antenele voiculesciene, și România tv a banditului Sebastian Ghiță, și atât de pervertitul TVR cu scandaloasa Românie 9 a jalnicului Ionuț Cristache, și Realitatea plus, zilele trecute total trecută, cu arme și bagaje, de partea PSD, ilizibilul Evenimentul zilei, dar și furajatul Cațavencii, cu Mircea Dinescu și onoarea lui pierdută cu tot. Îmbătrânitul în rele Ion Cristoiu, marele Jack, își face și el treabă și bagă spaima în actorii din București spunând că primarul Nicușor Dan le pregătește concedierea. Iar unii directori improvizați ai acestor instituții de cultură, cunoscuți ca mari susținători, recitatori și gânditori aflați până mai deunăzi în solda Gabrielei Firea, îi țin isonul lui Coroiu.

În schimb, PNL nu are nici cel mai mic interes să amâne data alegerilor. Știe că situația e fluidă, opțiunile electoratul la fel, nu se poate ca mai marii partidului să nu fi căzut totuși pe gânduri văzând cât de ușor și cât de repede au pierdut controlul asupra primăriilor Brașovului și Timișoarei. Aceeași conducere a PNL nu poate să nu ia în calcul ravagiile pe care le-ar putea face o nedorită apariție în forță a celui pe care Silviu Brucan îl numea odinioară „generalul Iarnă”. Unde mai pui că dl. Ludovic Orban face ce face și îi întărâtă pe profesori pe care e clar că nu dă nici o ceapă degerată. Îi disprețuiește, îi insultă, îi amenință pe față. Fără să observe că guvernul condus de domnia sa, ministrul Educație, doamna Monica Anisie sau Amnezie sunt corigenți la disciplina Relația cu oamenii școlii.

Dacă ținem seama de prevederile Constituției, dorința PSD nu prea ar avea șanse de realizare. Chiar dacă Parlamentul va adopta în cursul săptămânii ce începe un proiect de lege prin care data alegerilor va fi modificată.  Președintele Iohannis va refuza mai mult ca sigur să semneze noua lege, o va trimite spre reexaminare Legislativului, acesta i-o va întoarce nemodificată, se va ajunge poate și la CCR. Numai că tot acest întreg du-te-vino birocratic se va prelungi mai mult ca sigur până în noiembrie, atunci când se va fi declanșat deja campania electorală. Doar cine știe ce dezastru natural sau o accentuare primejdioasă a infectărilor cu Covid ar putea opri procesul electoral odată declanșat. Or,  asta ar presupune ca președintele Iohannis să decreteze reinstaurarea stării de urgență. E de sperat că nu va avea motive reale să o facă.    

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Sa punem lucrurile -pe fagasul- numit normalitate . PSD este consumat politic, indiferent ce mai incearca a face . Firea este desprinsa de mult de structurile de partid care nu au ajut-o in alegerile locale , Ciolacu nu poate suplini absenta sau individualizarea -FIREI- , ca sa ma exprim mai plastic si incercarea acestei doamne (deosebit de simpatica in unele momente ) , de a trece Rubiconul de una singura libera si independenta . Alegerile vor fi la termenul stabilit de guvern , legea atit de mediatizata nu are decit scopul personal numit -vizibiltate – a celui ce o propune . Pina in momentul in care decizia CCR nu intra in vigoare si nu produce efecte juridice , degeaba vor aparea legi de acest fel . Abia dupa ce decizia CCR este aplicabila , o lege poate aparea in parlament ,dar nici ea nu poate avea succesul scontat ,Constitutia aratind in clar cum mandatul parlamentarilor este de fix 4 ani si se poate prelungi doar in anumite situatii . Parlamentul poate decide doar asupra datei nu a prelungirii datei . La vot se va prezenta multa lume , decizia presedintelui ce a fortat cumva forta romanismului fata in fata cu opentii lui , va produce o mobilizare substantiala la vot , voteaza si diaspora si orisicine , cetatean roman fiind , oriunde s-ar afla. Putem spune – cu mina pe inima – ca artizanii jocului politic si ma refer la tandemul de nedespartit Klaus Iohannis – Ludovic Orban au cistigat deja cele peste 65 % procente necesare pentru o guvernare ce poate modifica totul .

  • @mafalfda _ „PSD este consumat politic…”

   Politica PSD este anacronică, de acord, dar PSD rămâne cel mai important partid în România. Pe de o parte, deține îmcă majoritatea parlamentară (împreună cu aliații ALDE-UDMR și ProRomânia).

   Pe de altă parte, ca exponent principal al cleptocrației securisto-comuniste care a capturat statul român de 30 de ani, PSD deține și va deține puterea încă o perioadă în România, atât timp cât statul rămâne captiv.

   Or, pentru a menține cleptocrația, vedem cum „strategul” PNL, dl Valeriu Stoica, în aparițiile aproape zilnice ale domniei-sale la TV, declamă despre „necesitatea” ca PNL/USRPLUS, a căror majoritate se conturează în urma alegerilor locale, că coopteze PMP și pe prietenul domniei-sale Traian Băsescu.

   Dincolo de faptul că aceștia sunt la fel „consumați politic”, fiind departe de a reprezenta „noul val” promis de dl Orban, dar PMP, care este de fapt apendicele PSD, reprezintă modalitatea prin care dl V Stoica se străduiește să întârzie sfârșitul perioadei de tranziție postcomunistă în România.

 2. KAȘȘASS FEKKALLELLE!!!
  Orice tertip…cum a fost și aia cu nepublicarea în Monitorul Oficial, orice jeggommănddrie MERGE!!!
  Ca să ia pottăyiile Pute Rea …să mai interlopeze și ticăloșească.
  Deci, băi Nea Giggelle!!…să joci cinstit cu ăștia înseamnă, nu că ești prost…înseamnă că dorești Hollo Baușștelle….de la Lieffershein…fără procedure.

 3. Dohotaru a fost cam tot timpul de „orientare socialista”; a fost primit in USR pt. ca, totusi, NU mai fusese pana atun ci in vreun partid si datorita implicarii lui fff. vizibile in protestele pentru Rosia Montana. De altfel, MULTI dintre participantii la protestele alea (inclusiv eu) au inclinari spre „social”, FARA a fi, totusi, socialisti – asa ca nu s-a observat diferenta.
  Iar chestia cu „erodarea pana in martie” nu tzine neaparat de pandemie – in general (si s-a cam vazut in fiecare an) populatia intra in primavara cam suparata – banii de la Craciun s-au dus, caldura costa, ianuarie si februarie sunt luni in care afacerile sunt cam in declin samd…
  Si – DA! – Orban, daca vrea sa „supravietuiasca”, ar face bine sa-i dea un SUT in koor lu’ madam Amnezie!! N-a reusit Cati in 20 de ani sa faca ATATA rau „educatiei” cat a reusit tipa asta in mai putin de un an! Si asta, NU neaparat din cauza pandemiei – ci din prostie proprie si personala! :P

   • @Dedalus _ „USR are orientare de stanga. ”

    Am mai citit în presă opinii precum aceasta, dar în Programul USR (https://www.usr.ro/programul-usr/) nu am găsit suficiente elemente care să le justifice.

    Dacă analizăm în amănunt, apropierea USR de PNL este incomparabil mai mare decât față de PSD.

    Dar, permiteți-mi vă rog să fac observația că toate cele trei formațiuni politicce sunt mai mult sau mai puțin de centru-stânga. Iar, în România nu există un partid autentic de dreapta.

    Pe de altă parte, pentru că cele spuse de dumneavoastră par a avea drept scop atacarea USR pe care îl proiectați nejustificat aproape de PSD ( cu scop aparent în zădărnicirea unei alianțe PNL/USRPLUS), aș mai observa că PSD NU eset un partid în sens propriu și nici de stânga (social democrat) nu e.

 4. „Unde mai pui că dl. Ludovic Orban face ce face și îi întărâtă pe profesori…”

  În contextul foarte bunelor observații ale domnului Mircea Morariu, aș îndrăzni să adaug una proprie, anume că se pare că este urmărită întărâtarea tuturor cetățenilor care speră la grăbirea sfârșitului tranziției postcomuniste în România.

  Pe de o parte, așa cum spune autorul, educația este în continuare subevaluată de guvern.

  Pe de altă parte, parcă în oglindă față de PSD, care l-a scos „la înaintare” pe mărețul strateg Vasile Dîncu, PNL îl scoate zilnic de la naftalină pe mărețul strateg Valeriu Stoica, fost președinte al partidului cu 20 de ani în urmă.

  …Și nu există apariție publică a d-lui strateg, prezentat drept exponent al schimbării în România – reprezentant al „noului val” al politicii reformatoare românești, alcătuit din tineri și persoane noi – în care dl Valeriu Stoica să nu ne vorbească despre prietenul domniei-sale Traian Băsescu și nevoia României de domnia-sa.

  Poate ar fi mai util pentru România ca dl V Stoica să-l ia de mână pe dl T Băsescu și să plece împreună la o partidă de table departe de politică… Și poate că acești liberali îl iau cu domniile-lor și pe dl Tăriceanu, cu care au făcut alături de, nu împotriva PSD, politica ce a adus România în situația în care se află.

  După cum era de așteptat, cleptocrația se dă greu dusă și este gata să apeleze inclusiv la exponatele Muzeului figurilor de ceară pentru a se menține la putere. Iar dl L Orban execută ordinele.

 5. Adrian Dohotaru: Terorismul comunist al Weather Underground promovat la Cluj. Si, mai mult, Adi Dohotaru (n. 1983), autor al volumului Socialiştii. O moştenire (2019), Protestatarul (2012), Anii ’60: mişcări contestare în SUA (2008), co-editor al volumului Pata (2016) şi co-autor al unor volume de reportaj social. Activist civic şi de mediu, a propus în România bugetarea participativă, Parcul Est, cel mai mare spaţiu public verde din Cluj, plus o nouă Lege a Spaţiilor Verzi. Se luptă pentru desegregarea ghetoului Pata Rât. Este deputat independent în Parlament, în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială, unde a iniţiat o nouă Lege a Dialogului Social, corelarea salariului minim cu un venit minim pentru un trai decent, amenzi mai mari pentru ore suplimentare ilegale şi posibilitatea de a formaliza locuirea pentru persoanele care trăiesc fără acte. Este considerat deopotrivă om de stânga şi ecologist. Îi place să alerge, să meargă cu bicicleta şi să citească din domenii diferite. Urmează să îi apară alte cărţi despre bugetare participativă, un volum-album despre Parcul Est şi un jurnal urban de alergare.
  Acesta este personajul care-si doreste un nou mandat de parlamentar, evident pe listele PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro