joi, august 11, 2022

Miercurea albă – un mare spectacol politicianist de sunet și lumină

Înfuriat din cale afară de faptul că cineva ar putea să se atingă de protejata lui, doamna Renate Weber, căreia s-a dat de ceasul morții să îi găsească o dregătorie, pe aceea de Avocat al Poporului, după ce poporul a arătat că nu vrea să o trimită pe respectiva insă la Bruxelles și la Strasbourg, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, amenință că se va plânge forurilor internaționale.
Dl. Tăriceanu pare cuprins chiar de retroactivă tinerețe revoluționară și plănuiește o ieșire în stradă, o golaniadă și- de ce nu?- chiar o revoltă a celor care au la activ cel puțin trei sau patru căsnicii eșuate.
Doamne ferește, nu cumva de atâta furie, la vârsta lui și epuizat nervos după atâtea neveste, dl. Tăriceanu să nu facă vreun AVC. Mai ales acum când e conducătorul unui partid ce se cheamă ALDE, în realitate, ceva de tipul uite-l, nu e!
Foarte grijuliu cu doamna Renate Weber se arată și PSD. Sau partea din PSD pe care o reprezintă dl. Marcel Ciolacu și purtătorul lui de cuvânt, veșnic aferatul și încântatul de sine domn Lucian Romașcanu. Dl. Ciolacu spune că d-na Weber și-ar face conștiincios datoria, că, sesizând CCR în privința unei posibile neconstituționalități strecurate în Legea care ar urma să ducă la impozitarea drastică a acelei părți din pensiile speciale ce depășește 7000 de lei, are grijă ca aleșii neamului să nu greșească. Aceasta în vreme ce dl. Romașcanu plusează. El ne-a oferit zilele trecute, la Televiziunea Digi 24, un super-moment comic (insul acesta ar trebui angajat măcar cu jumătate de normă la Circul Metropolitan, acolo unde d-na Gabriela Firea a numi-o ilegal director pe propagandista PSD, fosta jurnalistă Anca Florea) spunând că și cei cu pensii speciale sau nesimțite sunt popor și au dreptul de a fi apărați de d-na Weber.
Faptele mai sus enumerate nu fac decât să întărească ceea ce am susținut în alte două sau trei comentarii anterioare. Și anume că, în ceea ce privește PSD și fantomaticul ALDE, tot ceea ce s-a întâmplat sub cupola Parlamentului României miercuri, 17 iunie, o pretinsă miercure albă, nu a fost decât un mare spectacol, politicianist de sunet și lumină.
Lucrurile nu stau, din păcate, cu mult mai bine nici în grădina PNL. Care ne anunță că va începe, dacă nu cumva chiar a început, procedurile parlamentare în vederea demiterii din funcție a doamnei Weber. Mai întâi că deja PNL s-a făcut de râs, punând drept principal cap de acuzare faptul că d-na Weber s-ar afla în conflict de interese, având ea însăși pensie specială. Uite că, cel puțin pentru moment, nu are. În al doilea rând, PNL nu dispune în Parlament de voturile necesare în vederea reușitei operațiunii. Prin urmare, și în această zonă a spectrului politic nu avem de-a face decât tot cu un spectacol de sunet și lumină.
Chiar dacă prin cine știe ce minune, doamna Renate Weber ar putea fi demisă din funcție, de fapt, nu s-ar rezolva nimic. Sau aproape nimic. Fiindcă locul i-ar fi luat tot de cineva care și-ar datora funcția unor aranjamente cu caracter politic. Iar datoriile, se știe, trebuie plătite.
Diverse voci din PNL au avansat deja numele posibilului înlocuitor al doamnei Weber, Nimeni altul decât fostul ministru de Externe și de Justiție, dl. Cristian Diaconescu. Care, în vremea din urmă, face pe la diverse televiziuni ceea ce se cheamă belle figure. Atâta doar că în vremuri nu tocmai chiar atât de îndepărtate, dl. Diaconescu a fost un membru de frunte al PSD. În vremea în care președinte al social-democraților era dl. Mjircea Geoană, dl. Cristian Diaconescu a fost chiar vicepreședinte al partidului. Dl. Diaconescu a mai trecut prin cel puțin alte două partide. UNPR și PMP. Or, toate acestea mă îndeamnă să cred că dl. Cristian Diaconescu nu ar fi chiar cavalerul neprihănit, venit călare pe un cal alb, în care poporul și nevoile lui și-ar găsi salvatorul.
Un alt posibil înlocuitor ar putea fi, spun unii, doamna Ana Birchall. Și ea cu trecut prin PSD, chiar în vremea în care în fruntea acestuia se afla pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea. Acum, doamna Birchall se ceartă la scenă deschisă cu foștii ei colegi de partid. Colegi și tovarăși de ticăloșii. După părerea mea, nu avem de-a face decât cu o simplă reglare de conturi de pe urma căreia doamna Birchall iese fals înnălbită.
De fapt, problema Avocatului Poporului nu este una de rotație a cadrelor. Ci privește modul de desemnare al acestuia. La fel ca și aceea, de pildă, a numirii președinților Consiliilor de Administrație de la Radio și de la Televiziune. Câtă vreme din procedura de numire, factorul politic, adică Parlamentul, nu va fi scos din ecuație, nu se va rezolva nimic. Doar vom sărbători complet aiurea false „miercure albe”.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. TIC – TAC si iar tic – tac ,alegerile locale si parlamentare se apropie cu pasi mari . Cuvintele aruncate – precum snopii de griu cu furca in caruta neamului – sunt din ce in ce mai greu de digerat de catre pasnicii cetateni ai tarii . Promisiunile mereu si mereu aceleasi ,repetate de fiecare data in preajma unor alegeri, parca ne aduc in fata – ragusita – vorbarie fara sens . Totul ne duce cu mintea spre celebra – moara hodorogita – sau – banda de magnetofon -ce tocmai s-a rupt in bucatele. Cuvintele astfel spuse nu mai sunt intelese si crezute de nimeni . Lupta politica -ca evidenta lupta pe functii – produce- zi de zi – o tot mai mare detasare cetateneasca de astfel de invechite atitudini sociale . „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”.ne zicea cindva Alexandru Lapusneanu in celebra replica din piesa de teatru a lui – Negruzzi- si tot asa , acum UE ne pune in fata o alternativa -de nerefuzat- Ori stat de drept si acces la sume uriase de bani ori ….? . Cartile sunt demult jucate si -spectacolul de sunet si lumina – s-a transformat in – Kitsch-. TIC-TAC , mult nu mai este si surprizele in alegeri vor fi uriase .80 de procente dintre cetatenii tarii doresc respectarea statului de drept si apartenenta la UE . Nimic nu mai poate fi schimbat .

 2. Domnul Cristian Diaconescu a fost – timp de cateva saptamani – chiar candidat la Presedintie
  din partea PMP. Dupa ce s-a fasolit putin in stilul specific a fost inlocuit de Don Basescu cu protejata sa binecunoscuta.
  *** A fost un afront pe care dl Cristian Diaconescu nu l-a putut accepta. Si-a dat o demisie rasunatoare din PMP si i-a trimis lui Basescu o scrisoare deschisa in care il facea ”escroc international”, iar din ”mafiot” si ”spagar” nu il scoatea.”
  Ba nu ! Tot ce am scris dupa cele 3 stelute este 100% fake . S-ar putea ca dl Diaconescu sa fie si azi membru PMP, daca nu s-o fi strecurat intrunul dintre cele 4 nuclee concurene de
  smekeri care incearca sa infiinteze alta catrinca numita ”VERZII”).
  In orice caz după dupa umilinta cu Udrea dl Diaconescu nu a zis nici pâs.
  Redescoperirea lui e acum are la baza o alta functie – aceea de bagator de seama pe la emisiunile moderate candva de Rares Bogdan.
  In ceea ce o priveste pe doamna Ana Birchall as zice ca merita o totala ingaduinta.
  Exista ambasade care nu gresesc niciodata – iar ele au avizat-o pozitiv, ceea ce ofera
  un posibil raspuns la intrebarea ”Dar asta de unde a apărut ?”

 3. „Chiar dacă prin cine știe ce minune, doamna Renate Weber ar putea fi demisă din funcție, de fapt, nu s-ar rezolva nimic.”

  Cei care au instalat-o în funcție pe d-na Weber o protejează pentru că n-au pus-o acolo degeaba, iar majoritatea parlamentară aparține alianței PSD-ALDE-UDMR, sprijinită consistent de ProRomânia (noul PSD). Prin urmare, în funcția de avocat al poporului este „cine vrea mușchii lor”.

  Apoi, mă iertați, dar d-na Weber nu ar trebui, după opinia mea, să fie blamată pentru ceea ce sesizează la CCR, ci pentru ceea ce nu sesizează. Iar dacă sesizarea va fi acceptată în favoarea cleptocrației, apoi, cu CCR avem noi, societatea românească, o problemă, nu cu cel care a făcut sesizarea.

  În ceea ce-l privește pe dl Diaconescu, sunt perfect de acord cu autorul articolului, dar, fiind un fost apropiat al d-lui M Geoană, dl Cristian Diaconescu ar putea ajunge mare ștab pe la NATO, pentru că partenerii noștri occidentali au toată încrederea în fostul șef al celei mai reprezentative marionete a cleptocrației, PSD. Noi de ce n-am avea în dl Diaconescu?!

  În ceea ce o privește pe d-na Birchall, asemenea d-lui Diaconescu, are unele apropiate legături cu partenerii noștri din Vest, prin urmare, la sugestia vreunei loji, sau a unor prieteni apropiați, ar putea fi numită și domnia-sa în funcția de Avocat al Poporului. Dar, remarcabilă este cred eu poziția domniei-sale – chiar dacă a fost numită de PSD la Justiție – față de Secția Specială, statul de drept și independența justiției, care au fost permanent obiective.

  Dar, cel mai probabil, d-na R Weber își va continua activitatea până după alegerile generale, pentru că nu sunt doar unele loji, mai sunt și altele… Apoi, va intra în scenă USR/PLUS, care cu siguranță va avea un cuvânt de spus cu privire la noii ocupanți ai posturilor importante din Republică… Și intră în discuție alte loji. :-)

 4. Nu e vorba despre „impozitarea drastică a acelei părți din pensiile speciale ce depășește 7000 de lei” este vorba despre taxarea pensiilor de serviciu care, după impozitarea cu 10%, depășesc 7000 de lei. Taxare care se face cu 10% pentru intervalul 2000-7000, respectiv cu 85% pentru ce depășește 7000.

  Dacă tot vă interesează un subiect și doriți să-l abordați, n-ar fi cazul să-l înțelegeți înainte de a vorbi despre el?..

   • Eu vorbeam despre cum arată textul. Deocamdată, pensiile de serviciu se impozitează, ca orice alt venit, cu 10%.

    Și dacă ni se pare că unele pensii sunt cam mari (și, dacă pe intelecții făcători de opinie nu pot să-i înțeleg, în schimb pe oameni i-aș putea înțelege), să știți că soluții oneste sunt – soluții cu care și magistrații cred că ar fi de acord… căci magistrații sunt marea problemă în toată povestea asta: ei sunt burghezo-moșierii cu ochii roșii care pândesc să-i ia cetățeanului bucata din farfurie… :))

    Plus că nu înțeleg de ce doar PNL și PSD. Chiar vi se pare că USR e mai breaz?

 5. Una calda, alta rece. Sau invers, dupa optiuni:
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24136990-guvernul-poate-instituie-prelungeasca-starea-alerta-fara-incuviintarea-parlamentului-carantina-instituita-prin-ordin-ministrului-sanatatii-neconstitutionala-decizii-ale-curtii-constitutionale.htm
  NB,
  nu e vinovata Renate Weber de toate gafel prostesti ale „guvernului meu”.
  De fapt, Avocatul Poporului doar sesizeaza; deciziile sint ale CCR. Conform Constitutiei.

 6. Reglare – dereglare, totusi Ana Birchall i s-a opus fatis si repetat lui Dragnea chiar IN TIMP CE acesta era la putere si parea de nezdruncinat! Iar pozitiile ei au fost de bun-simt ceea ce, in ochii mei, ii aduce multe „bile albe” ;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro