joi, iulie 18, 2024

… Mineriadele mintii (I) – De Dumnezeu nu le era frica, si de oameni nu le era rusine!

… pentru ca inteleptul a spus sa te apropii incet de miezul placerilor – sau, dupa caz, al durerilor. Iar aceste randuri nu reprezinta decat “salva de deschidere” a unei serii de articole dedicate aceluiasi subiect, pe care l-am prefatat, tot pe Contributors, cu Romania imputita ca un peste

Am promis nume, ma tin de cuvant.

Mai intai, insa, sa ne lamurim cu titlul: din pacate – la propriu “din pacate” – mineriadele din Romania n-au inceput in iunie 1990 si nu s-au oprit dupa “pacea de la Cozia” din 1999. Nici pomeneala. Mineriadele romanesti au inceput cu prima spalare sistemica si sistematica pe creier a majoritatii populatiei. Si, pentru ca n-au murit, mai traiesc si astazi. Ca de n-ar fi, nu s-ar povesti. Intr-un fel, mineriadele de moda veche, infricosatoare cum au fost, erau mai putin periculoase: vedeai bata, vedeai cablul gros cat un brat de om, vedeai dintii sarind din gura, vedeai sangele tasnind, vedeai bestia iesind la suprafata de dupa rochia si poseta vreunei gospodine. Era mai simplu.


Vedeai.

Din litere nu tasneste sangele – nu imediat.


In 13-15 iunie 1990 am fost in Bucuresti, ca ziarist la “NU”, arestat la Casa Radio pentru interviuri cu soldatii de paza, amenintat cu impuscarea, s.a.m.d.. Pentru tineri si batranii uituci, revista NU a fost creatia din ianuarie 1990 a unui grup de studenti clujeni, redactori la de-abia raposata revista studenteasca “Napoca Universitara”. Titlul saptamanalului facea deopotriva trimitere la (a) gazeta-mama, (b) la cartea din tinerete a lui Eugen Ionesco, si (c) la refuzul exceselor ideologice de orice fel. A fost un succes – si nu zic asta pentru ca eram redactor-sef: vindeam aproape o suta de mii de gazete saptamanal. Insa pentru mine, ca ziarist, cea mai mare recunoastere a venit atunci cand un articol de-al meu despre mineriada a fost fotocopiat (pe-atunci spuneam “xeroxat” – promit sa revin asupra acestui termen) in mii de exemplare si lipit pe stalpii si panourile de afisaj din tot Clujul. Nici pana-n ziua de astazi nu stiu cine-a facut-o, desi suspectez PNTCD-ul de-atunci. Imi amintesc insa titlul articolului: “De Dumnezeu nu le era frica, si de oameni nu le era rusine”. Daca titlul a avut succes de strada atunci, ma gandesc ca poate va avea si astazi pe strazile virtuale. Pentru ca tot despre mineriade va fi vorba in continuare, chiar daca despre unele de alt fel.


Atunci era vorba despre minerii-mineri. Incepand insa de astazi, va fi vorba despre altfel de mineri – din aceia care n-au salopete si bate, nici unghiile murdare, si nici lampa cu carbid. Incepand de astazi, va fi vorba despre minerii care nu se vad din prima, cei imbracati in costume si taioare, cu CV-uri bazate pe furt intelectual, dar cu pretentii de luminatori. Incepand de astazi va fi vorba despre plagiatori – minerii mintii. De ce “minerii mintii”? Pai pentru ca, la fel ca minerii, dar mult mai lesne, din spatele unui computer, si ei scormonesc dupa tot ce e pretios in mintile si cercetarile altora. Unii dau cu tarnacopul in piatra, altii dau din degete pe tastatura – dar de sapat sapa cu totii. Mai mineri decat minerii de moda veche, minerii de moda noua se si imbogatesc de pe urma acestor sapaturi. Au spor la salariu si pensie, ocupa functii, ba-i mai si invata pe altii ca hotul, fie el si prins, tot negustor cinstit se cheama!
Minerii mintii din bezna mintii.


Iar de aici ni s-a imputit Romania. Noua, romanilor, ni s-a imputit Romania – ca pestele, de la cap, cu minerii mintii. Insa, spre deosebire de minerii “de moda veche”, cei “de moda noua” refuza discriminarile de orice fel. Total de acord. Sa incepem asadar nu c-un miner, ci c-o minerita – si sa-i zicem Diana Stanciu, tehnic vorbind profesoara cu doua doctorate, si Directoare a … tineti-va bine … Romanian Youth Academy!


Ca de n-ar fi nu s-ar povesti.


(Va urma)

P.S. Inteleg ca doamna Stanciu (profesoara nu pot sa-i spun, ca mi-as calca pe inima) e cumva chitita pe chemat in judecata pentru defaimare cata vreme cineva care n-are doctorat in matematica, sa zicem, constata de unul singur ca 1+1 nu fac 4. Precum zmeii de moda veche, am aruncat acum buzduganul. Detaliile urmeaza, cu nume si prenume.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Ce ne facem cu felinarul actual, care tocmai a spus că nu există definiție juridică a “scormonitului după tot ce e prețios în mințile si cercetările altora”? 🤔

 2. De abia astept urmarea.. e palpitant… Io zic sa fiti f grijuliu, Academia e sponzorizata d enoi nemtii, care se stie ca facem numai bine… Romanian Young Academy (RYA) sponsored by Stiftung Mercator and the Alexander von Humboldt Foundation and hosted by the University of Bucharest.

  • Doamna Stanciu are un CV greu, are al doilea doctorat in Belgia (Leuven, după cel de la Buc) si a umblat prin universități din Germania (Munich), Belgia, Olanda, Grecia, Ungaria (CEU), UK (Cambridge, Oxford, Edinburgh) așa ca articolul care urmează va fi de mare interes.

   • @Cinicul Va mai amintiti de doctoratele plagiate ale unor oameni politici din Europa, unele obtinute in universitati foarte bune? Doar cateva exemple celebre:

    2011 Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul apararii (doctorat in drept)
    2013 Annette Schavan, ministrul educatiei si cercetarii!!!! ( doctorat in filosofie). Nu mai vorbim de faptul ca in 2009 Anette Schavan este profesor onorific la ” Universitatea libera din Berlin” universitate printrece cele mai bune din Europa, daca nu din lume, in diverse domenii de cercetare.
    2021 Fransiska Giffey, ministrul familiei: doctorat in stiinte politice, obtinut la aceeasi mare universitate din Berlin.
    2018 Carmen Monton-ministrul sanatatii din Spania: diploma de master obtinuta fraudulos la Universitatea Rey Juan Carlos.
    2018 Cristina Cifuentes-presedinta regiunii Madrid: doctorat plagiat in drept la Universitatea din Madrid.
    2018 Pablo Casado-presedintele Partidului Popular: diploma de master obtinuta fraudulos, fara sa asiste la cursuri sau sa sustina examene, in drept.
    2021 Arash Derambarsh ( politician francez ” divers droite”- doctorat in drept la Universitatea Paris-I-Panthéon­-Sorbonne: plagiat in proportie de 76%
    etc, etc…

    • De unde ați tras concluzia ca este vorba de un plagiat?. Am spus doar ca viitorul episod va fi interesant. Se pare ca dvs știți deja, înaintea domnului Fumurescu, ca este vorba de un plagiat.

     • @cinicul Ideea comentariului meu este aceea ca nici universitatile cunoscute nu sunt scutite de rusinea plagiatului.
      Deci faptul ca o persoana are un doctorat si vizite in universitati din Europa de vest nu este o garantie de corectitudine stiintifica.

      @fochistul infocat Nu, bineinteles, nici nu poate fi vorba de consolare. Este totusi interesant de vazut care sunt domeniile cele mai atinse de aceasta plaga, de unde lista respectiva.

 3. Așa-i cu Mineriada! Dacă unii au fost în vizită la București, pentru a scrie povești de-ale locului, sau pentru a striga „Moarte intelectualilor!” cot la cot cu minerii, eu am fost acolo zi de zi și am fost fugărit pe străzile propriului oraș de către vizitatori. Am fost în Motru, am fost în Cluj, dar nu mi-a trecut prin cap nici un moment că aș putea împreună cu „ortacii” mei să fac vreun rău măcar unui localnic, sau loc prin care am trecut.

  Când vorbește despre impostură, autorul are de asemenea dreptate, cred eu, Iar cea mai recentă dovadă de impostură este prezența domnului Vasile Dîncu la recenta reuniune a miniştrilor Apărării din ţările alianţei NATO, unde m-a făcut de râs pe mine, pe profesorul domniei-sale de limba engleză și țara căreia îi aparținem. Cum s-a rătăcit impostorul domn Vasile Dîncu la Ministerul de Război este greu spre imposibil de înțeles!

  În contextul prezentat, este explicabil de ce politicieni „aleși” și apropiați ai lor obțin posturi, titluri și averi cu totul nejustificate. Indiferent de domeniul în care cleptocrații își au conexiunile, inclusiv în cel universitar.

  Nu doar mare strateg militar și vorbitor de limbă engleză, dar și mare profesor, domnul Vasile Dîncu!

  • Prin anii 90 Iliescu se dădea pro-occidental si încerca sa dea interviewuri in engleza. Într-o împrejurare (cred ca la un festival Enescu când venise Yehudi Menuhin), a spus ca el vorbește strange languages, un false friend de la langues étrangères; si strange languages vorbea.

   • Iliescu si Nastase nu au fost niciodata pro occidentali.
    Nu intamplator unul fuse Presedinte si celalalt Premier FIX cand Romania a devenit membra a organizatiei antioccidentale NATO.

  • este precum zice Fumurescu – intri in pamant de rusine cand vezi membrii actualului gubern…

   ce sa ceri de la ei – caci daca nici Dzeu nu cere atunci io, simplu muritor, de ce as cere?
   nu ai de la cine – este evident numai sefu de la Cotroceni nu vede, nu aude, nu tzacane decat despre pandemie si PNRR

   mare tristetze – mare uscaciune in aceasta tzara.

 4. De la particular la general sau cum sa dai un exemplu relativ si sa incerci sa ii oferi valoare de adevar absolut .Putem spune sau arata cu degetul pe orisicine dar de la asta pina la o decizie a unui organ legislativ ce are puterea de a ne arata adevarul este un drum lung .Nevoia de a particularizare este , de departe, o nevoie doar personala si total gresita . Cineva ne spunea cindva cum cel care se simte nevinovat sa arunce primul cu piatra .Sunt zeci sau sute de cetateni ce au un parcurs corect al studiilor facute in Romania si ei se simt jigniti cind cineva generalizeaza .Atunci cind avem vreo anume informatie sau credem ca stim , o abatere a unui cetatean ce incalca legea ,nu putem decit sa ne adresam celor indrituiti sa o aplice .A spune ca noua ni s-a imputit de Romania este total fals . Poate unora li s-o fi imputit dar iarasi nu putem generaliza .Haideti sa privim in viitor mai ales acum cind unitatea natiunii ar trebui sa fie pe primul loc in gindurile tuturor si sa incercam sa lasam justitia sa isi faca treaba .

 5. Asocierea infamanta cu minerii, ca grup socio- profesional, chiar si prin figura de stil, a tot ce este rau, e excesiva si intens discriminatorie.

  • Nu se poate nega ce au facut minerii cind au fost dusi in excursie la Bucuresti. La fel de adevarat este ca anatema a cazut pe toti apartinatorii profesiei iar asta e complet aiurea. De la noi n-a plecat nimeni, nici nu s-a auzit de asa ceva. Cam toti colegii de pe la alte sectoare din cam toata tara au aflat de blestematia aia de la tv, unui om normal la cap nu ii putea trece prin cap asa ceva.
   Cine naiba a putut sa treaca citeva trenuri prin doua regionale fara sa fi primit ordin? Nu e ca si cind te urci la volan sa te duci unde ai chef, miscarea trenurilor presupune o organizare in avans. Cineva a ordonat, coordonat si ghidat toate astea. In plus ma indoiesc foarte tare ca vreun miner, de la orice mina din Romania, stia de Piata Rosetti. Cred ca nici cei care terminasera facultatea la Bucuresti inainte de ’89 nu stiau ca acolo e Sediul PNT!
   Si nu, asocierea nu e discriminatorie, Mineriadele vor ramine pe veci ca pete foarte urite pe obrazul profesiei asteia chiar daca majoritatea subteranistilor, geologi, mineri, topografi, vagonetari, liniori, putzari ne-am vazut de productie. Nu ne-a confundat nimeni cu excursionistii batausi!
   Ce e insa scandalos e ca cei care au dat cu bita si cu cizma dar si organizatorii lor n-au facut o zi de puscarie. Cu un pic de munca silnica.

 6. Apropo de mineri, la vreme respectiva am vazut o caricatura, nu mai stiu in ca ziar, in care scria: „In caz de pericol trageti de miner !”

 7. Lumea deja pute…de la Rasarit, si pute a moarte , asa ca mirosul de peste de aici nu mai conteaza acum prea mult. Evident exista o mizerie intelectuala ascunsa in canalele academice romanesti…si ceea ce se stie acum e mult prea putin fata de realitate. Ce a descoperit dna Emilia Sercan e foarte putin….
  Nu imi plac in mod special intelectualii romani …findca ii cunosc bine. Nici dupa cei francezi , sau americani nu ma dau in vant…iarasi ii cunosc bine. Insa in Romania ,mai mult ca nici unde, majoritatea intelectualilor sunt duri si pretentioasi cu subalternii si umili, supusi, lingai cu sefii. O astfel de atitudine quasi-generala nu poate genera decat mediocritati poleite, pline de aroganta si ingamfare. Aroganta, trufia, suficienta stau la baza disparitiei Aliantei Civice, si mai nou a USR …
  De aceea intelectualii de aici care erau in anii 1990 o mare speranta , azi sunt o dezamagire ,fiindca azi sunt bagati in mari afaceri ,in firme, da, chiar si in afaceri academice. Avem si boieri ai mintii, cu care orice tara s-ar mandri, dar pe acestia nu ii stie nimeni aici, sunt cunoscuti insa in afara, unde li se citesc cartile la Harvard sau Oxford…caci aici numai 3 la suta din populatie cumpara o carte intr-un an!
  Indiferent pe cine veti dovedi ca copy-paste fellow , nu va avea decat o valoare jurnalistica. Pentru plagiate exista Comisia Nationala de Etica si pentru plagiate in doctorate CNDTCU. Fara decizia acestor comisii, tot ce scrieti nu are nici o valoare .Ba mai mult Dv. si Editorul Contributors va veti putea trezi dati in judecata pentru calomnie, asa cum va pati probabil dna Sercan, daca CNADTCU va zice ca teza prim-ministrului Ciuca nu e plagiata. Deci aveti grija, va miscati in ape periculoase…iar justitia romana e la randu-i plina de plagiate: judecatori, procurori copiaza la greu, asa cum s-a vazut. De aici…rezulta ca aveti toate sansele sa pierdeti…si plagiatorii sa fie iarasi ce au fost si mai mult decat atat.

  • Si totusi, un articol din acest „f. respectabil” CV a fost retras de pe platforma CEEOL.

   https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=143753 CARACTERISTICILE LUI SHAFTESBURY – FILOSOFIE ŞI POLITICĂ
   Shaftesbury’s characteristics-Philosophie and Politics
   Author(s): Diana Stanciu
   Subject(s): Politics / Political Sciences
   Published by: Editura Universităţii din Bucureşti
   Keywords: The article has been withdrawn;

   Summary/Abstract: The article has been withdrawn.

 8. Ameninţarea cu chematul în judecată e, în sine hilară :)) . Orice găinar academic din România se simte oploşit şi încălzât ca un vierme de untură. În mediul „academic”.

  Alin Fumurescu se alătură astfel doamnei Emilia Şercan, delicata jurnalistă de al cărei nume tremură izmenele cu trese :) .

 9. Așa cum am mai spus furăciunea academică (și nu numai) a devenit o condiție sine qua non în lumea progresistă, cu precădere în cea europeană. E ca în bandele de ghettou: E obligatoriu ca orice nou venit să fie „inițiat”, adică să comită ceva pungășie sau crimă ce să-i lege soarta direct e cea a celorlalți membri ai bandei. În acest sens, așa cum mai mai spus găinarii nostril sunt adevărați deschizători de drumuri. 👌

  Biv-vel-vornica UE Ursula van der Leyen a fost prinsă pe când era ministresa apărării germane că-și copiase cam o treime din teza de doctorat în medicină de sub 70 de pagini. Universitatea din Hanovra prin decanul ei a zis că e OK pentru că mititica n-a făcut rău nimănui și era șa ami neștiutoare pe atunci 😃.

  Acum câteva luni premierul Luxemburgului Xavier Bettel a fost prin să și-a plagiat cuvânt cu cuvânt 54 din 56 (probabil doar coperta și pagina cu mulțumiri erau neplagiate 👍) de pagini ale disertației sale de master în bla-bla european la universitatea din Nancy. Universitatea fantazează i-a „retras disertația” (nu m-e clar ce înseamnă asta) și business as usual. Când ne gândim câte a pătimit sărăcuțul Pontacchio pentru furăciunile lui mult mai modeste mai că ți se rupe inima de milă 😁. Xavier ăsta măcar a mârâit niște scuze, Ursula a tratat darea în gât a furăciunii ei cu siktir total. Nu a schițat niciun gest de jenă niciodată.

  This is the „brave new world”. Găinarii de azi de la butoanele UE de azi exact la nivelul Leanei lui Pingelică. Doar atâta că nu put așa de tare a balegă…

 10. Ah, mai e totuși o chestie deloc lipsită de importanță: Cucoana respectivă o fi dat ea cu jula (în fetida lume academică românească prezumția de vinovăție mi se pare întemeiată) dar simpla enunțare a faptului e irelevantă. Nu ar trebuie date și niște detalii?

  Atunci când Emilia Șercan dă în gât câte un manglitor vine cu detalii cât se poate de concrete: Iată aici „opera” și iată aici de unde a fost copiată cu tot cu erori de tipar. 👍Io zic că așa se face corect. Altfel e doar cuvântul manglitorului vs. cuvântul celui ce l-a dat în gât. Adică îl ridici pe manglitor și-l cobori pe omul cinstit…

 11. De ce s-o spune despre un om care a decedat ca ” a trecut in lumea celor drepti?!.
  La doctorul Radu Ciudin ma gandeam, Doctor pe bune si prin ricoşeu la naşul, colaboratorul si prietenul acestuia Eduard Apetrei care in 2016, confesandu-se jurnalistei Daniela Serb se declara definitiv pesimist in privinta moralitatii si prestantei intelectuale a elitelor post decembriste.
  Doctorul Eduard Apetrei a intuit motivul pentru care domnul Fumurescu urma sa provoace aceasta modesta dezbatere, avand contact cu malformatiile puterii comuniste de la nivelul cel mai sincer al comunicarii, anume cel al viscerelor.
  „Pentru că aceşti oameni care au avut putere după Revoluţie, au făcut copii. Pe copiii respectivi i-au educat la şcoli mari. Sunt foarte bine pregătiţi. Ştiu limbi străine perfect, au cultură bună, fac faţă în toate împrejurările. Şi, în afară de faptul că i-au educat mult mai mult decât au fost educaţi ei, le-au transmis şi obiceiurile lor. Iar ei aplică aceste obiceiuri cu un scor mult mai sus. Şi răul vine mult mai tare. Pentru că e mai greu de descoperit. Acesta este punctul meu de vedere.”
  https://adevarul.ro/sanatate/medicina/cardiologul-ceausescu-prof-dr-eduardapetrei-sotiamea-mi-a-spus-e-vineri-cred-scapat-1_574ad7d25ab6550cb86d1c3a/index.html
  Apetitul copiilor nomenclaturistilor pentru titluri si onoruri academice a cuprins aproape toate sferele cunoasterii, avem nu doar doctori in tehnici invazive gastro-intestinale ci si in drept , filosofie, antropologie si chiar foarte ambitiosi teologi cu doctorate la Leuven inzestrati si cu paradoxale aptitudini manageriale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro