sâmbătă, aprilie 13, 2024

Miza desființării UEFISCDI

Văzând ce face guvernul cu cercetarea din România în condițiile în care domnul Ponta a pierdut mă întreb cum ar fi stat lucrurile în condițiile în care nu pierdea.

Toată bătălia în jurul UEFISCDI e legată de banii pentru PNCDI 2014-2020. E deja în întârziere ca lansare de noi competiții. Banii sunt mulți, este obligație din partea Comisiei Europene creșterea bugetului de cercetare și este inacceptabil să nu ajungă acolo unde „trebuie”.

Conținutul priorităților e deja stabilit, multe aspecte inginerești și aplicative, problema uriașă pentru cei care forțează restructurarea UEFISCDI este că în condițiile standardelor europene practicate de UEFISCDI nu vor fi capabili să intercepteze resurse la scara dorită. S-a văzut deja la ultima competiție de Parteneriate, unde degeaba au deturnat banii de la Idei lăsând oameni de valoare fără proiecte, s-au ales cu praful de pe tobă. Sau dacă le interceptează vor fi obligați să raporteze conform platformelor on-line actuale, care fac impostura imposibilă, ceea ce este iarăși inacceptabil.

Din perspectiva acestor grupuri de presiune este absolut necesară lichidarea sistemului actual de management și revenirea la practicile gen CNMP cu regie de până la 50% din care se plătesc banii mari pentru conducerea executivă a institutelor și rapoarte de hârtie pe care nu le citește nimeni, adesea asezonate cu date false (am proprietatea termenilor când spun asta) și rezultate fictive.

Chiar dacă vor reuși ce vor să facă, ceea ce mi se pare foarte probabil datorită agresivității lor, indiferenței domnului Iohannis și lipsei de reacție a majorității oamenilor serioși din sistem, va fi doar o victorie pe termen scurt, de-un tun-două. Direcția generală nu mai poate fi schimbată. Însă lupta pe viață și pe moarte din aceste zile arată cam unde ne aflam până acum și este semnificativă pentru ce va trebuie să înfrunte noul guvern după ce va ajunge la putere. Cu banii din aceste tunuri grupurile de interese vor căpăta un respiro care le va permite fie să ridice standardele proprii, dacă sunt capabili, fie să plece din sistem, dacă nu sunt, ca să nu îi oblige următorul guvern să plece.

Oamenii care fac cercetare serioasă, profesori  din universități și cercetători din tot sistemul, vor continua să aibă un avantaj strategic decisiv în raport cu restul în condițiile revenirii la normalitate.

Așadar spor la treabă tuturor profesorilor din universități și cercetătorilor serioși din România.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. De acord. Si nu, nu sustin desfiintarea UEFISCDI. Dar nu pot sa nu ma intreb ce au facut (UEFISCDI) din 17 decembrie, cand s-a incheiat procesul de depunere a proiectelor in cadrul competitiei TE 2014, organizata de UEFISCDI, si pana ieri, cand, cu o zi inainte de termenul pentru anuntarea rezultatelor evaluarii proiectelor din cadrul respectivei competitii (3 aprilie, termen propus si asumat de UEFISCDI), au anuntat ca vor „comunica începerea evaluării”.

  • Ei zic ca au cautat evaluatori de calitate (din strainatate), desi nici pana acum nu au suficienti conform comunicatului lor:
   http://uefiscdi.gov.ro/articole/4046/Comunicat-privind-procesul-de-evaluare-pentru-competitia-Tinere-echipe-de-cercetare–TE-2014.html
   Evident ca au probleme sa gaseasca un numar asa de mare de evaluatori, pentru ca au fost multe proiecte depuse. Si au fost multe depuse deoarece nu prea au mai fost deschise call-uri anii trecuti; dar nici nu au impus niste criterii minimale mai stricte pentru directorii de proiect si deci nefiltrand astfel din start mai multe proiecte.

   • Criterii au fost impuse, dar …
    VIZIBILITATE INTERNATIONALA!!!! DAR ..
    Sa va spun doua exemple.
    Persoana cu 1 carte in strainatate + 2 carti coautor in strainatate + 20 articole in strainatate + 20 de conferinte in strainatate (inclusiv Oxford s.am.d.) + 60 citari pozitive in strainatate nu a primit punctaj maxim la acest criteriu.

    Persoana cu in articol in strainatate a cistigat
    Persoana cu 3 articole strainatate + 6 conferinte strainatate a cistigat
    si putem merge mai departe.

    Problema evaluatorilor din strainatate este ca ei nu sint straini ci sint romani care lucreaza in strainatate.

 2. Tinta desfiintari UEFISCDI este ca Univ. Politehnica de unde vine Andronescu, Prisecaru, Costoiu ,sa ia cati mai multi bani si ca influenta lor sa se pastreze si sa se amplifice.Si evident ,banii sa fie sifonati cui trebuie, nu studentilor, nu profesorilor buni.E o lovitura mafioata, ca multe altele.Asta e tot, asa este din 1990 incoace. Si urmarita penal Andronescu ,iata nu se lasa impresionata c,a colegii ei buni sunt in numar din ce in ce mai mare la parnaie.
  In ast timp, domnul presedinte german se comporta balcanic, si il numeste consilier presidential la aparare pe Dudu Ionescu, nasul sefului SRI.
  Oare cand vom fi altfel? Poate cand vom avea un presedinte american?

  • Eu zic s-o angajam pe Angela M. , ca tot se apropie timpul sa se retraga din politica in Germania; chiar daca o platim cu 1 Mil de euro pe luna (de la buget, neimpozabil), cativa ani, nu iesim in paguba.
   Astia, alesii de catre popor, toaca muuult mai mult si nu fac DECAT paguba.

  • Nu cred că e numai Poli. Știu oameni serioși în Poli, nu e cazul să diabolizăm Poli. Șeful UEFISCDI e din Poli, de ex. E clar că mizele sunt mult mai mari, părerea mea e cea exprimată în articol din experiența personală a contractelor derulate prin CNMP și ce știu de la alte persoane cu care am lucrat.

   gânduri bune,

 3. Domnule Iordache, imi permit sa exprim indoiala la optimismul pe care il aratati. Spuneti

  „Chiar dacă vor reuși ce vor să facă, ceea ce mi se pare foarte probabil datorită agresivității lor, indiferenței domnului Iohannis și lipsei de reacție a majorității oamenilor serioși din sistem, va fi doar o victorie pe termen scurt, de-un tun-două. Direcția generală nu mai poate fi schimbată. Însă lupta pe viață și pe moarte din aceste zile arată cam unde ne aflam până acum și este semnificativă pentru ce va trebuie să înfrunte noul guvern după ce va ajunge la putere. Cu banii din aceste tunuri grupurile de interese vor căpăta un respiro care le va permite fie să ridice standardele proprii, dacă sunt capabili, fie să plece din sistem, dacă nu sunt, ca să nu îi oblige următorul guvern să plece.

  Oamenii care fac cercetare serioasă, profesori din universități și cercetători din tot sistemul, vor continua să aibă un avantaj strategic decisiv în raport cu restul în condițiile revenirii la normalitate.”

  Eu nu vad distrugerile astea asa de usor de reparat: tinerii in special continua sa plece din tara si, cel mai adesea, odata plecati nu vor sa mai revina. Rezistenta, cata a mai ramas, este minoritara si slaba, ciuma imposturii se intinde si distruge/rade tot. Vorbiti de noul guvern care va veni ca si cum ar fi o garantie ca asa se va intampla. Priviti la opozitie si vedeti cat de asemanatori sunt. Credeti ca vom mai avea curand sansa unui al doilea Funeriu? Ca de sansa unui al doilea Basescu nici nu se pune problema.

  • Dacă n-aș fi optimist ar trebui să plec și eu din țară. Nu vreau să plec din țară, deci trebuie să fiu optimist :)

   Asta ca glumă.

   Pe fond, știu foarte mulți oameni serioși dintre seniori și dintre cei la vârsta maturității, iar tinerii nu mai pot fi aburiți ca înainte, își dau seama cum merg lucrurile . Nu va fi un nou Funeriu, va fi Ciuparu, vor fi alții, de ce nu domnul Curaj, sau domnul Miclea, sau n alți oameni de valoare, habar n-am cine, nu e treaba mea.

   Treaba mea și a altora ca mine e să facem cercetare și teaching ca lumea și din preaplin sau din bănuțul văduvei, după situație, să mai investim puțin și în activitate civică atunci când e cazul.

   Azi din bănuțul văduvei, de-aia a fost textul scurt :)

   gânduri bune,

 4. Dle Iordache, aveti dreptate chiar si in indicarea carentelor noastre: agresivitatea lor, indiferența domnului Iohannis și lipsa de reacție a majorității oamenilor serioși din sistem,.
  Agresivitatea impostorilor din gasca Andronescu nu o poate opri probabil decat DNA. Speram sa mai dea de lucru dnei Andronescu, dlui Costoiu si dlui Prisecaru.
  In ceea ce priveste pe dl Iohannis, trebuie sa-i sesizam problema si sa-l piscanim la cap pana cand se misca. Eu nu cred ca este chiar indiferent, dar sigur are alte prioritati si trebuie convins ca spre binele planurilor sale mai mari este nevoie sa puna piciorul in prag si in aceasta privinta.
  Referitor la lipsa de reactie a majoritatii oamenilor seriosi din sistem, sa evidentiem totusi ca au luat atitudine si personalitati individuale, si cateva dintre marile universitati, printre care si Universitatea din Bucuresti. Ca se poate mai mult, evident.

 5. O situație proastă va deveni mult mai proastă. Dorința de
  politizare a distribuției fondurilor de cercetare este absurdă.
  La urma urmei în joc sunt sume mici pentru care urmează să
  se presteze activități de foarte înaltă calificare, pe care oricum
  puțini le pot face. Măsurile luate de Funeriu începuseră să dea
  o orientare bună învățământului superior prin sistemul de clasificare
  precum și prin proiectele de cercetare, prin sistemul UEFISCDI.
  Dar apoi tăierea fondurilor acordate la nivelul de 25% (în timpul
  guvernului Boc!) și mai târzii la 50% a dovedit că totul nu este
  decât o mascaradă. Cum poți să mai realizezi ceva când primești
  o fracție din banii de care ai nevoie pentru proiect. Aceste dovezi
  indică în mod evident pozitia de desconsiderare completă a
  cercetării în România.

  Într-un fel la ce anume te poți aștepta de la guvernarea Ponta
  care este plină de plagiatori sau academici mediocri cu rezultate
  nesemnificative pe plan mondial (toți miniștrii învățamântului
  cu excepția lui Funeriu). Astfel de persoane nu știu ce este cercetarea
  deoarece ei își pierd timpul cu compilarea a ceea ce au facut alții
  cu ceva vreme înainte în loc să facă ceva original și validat
  științific. Apoi așteaptă jalba și tichia să o pună în cui. Cu acestea
  pretind tot felul de onoruri căci doar partea asta îi interesează.

  Din păcate cercetarea din România nu s-a putut afirma și lipsește
  aproape cu desăvârșire din sistemul de jurnale și conferințe
  recunoscute internațional. Nivelul general al universităților și în
  special al studiilor doctorale este în cădere liberă în România.
  Situația este asemănătoare și în alte țări din jur. Evoluțiile
  universităților din țări precum China sau Turcia sunt trecute cu
  vederea. În special progresul universităților chineze din ultimii
  10 ani este remarcabil. China a înființat NSFC (National
  Science Fundation of China) după modelul NSF din USA și
  rezultatele au început să se vadă acolo. În ciuda corupției,
  se pare că aceasta nu a atins și mediul universitar în China.
  Numărul articolelor științifice influente din jurnalele importante
  provenind din China au crescut semnificativ în tot acest timp!
  Apoi chiar anul acesta, Rep. Cehă face o evaluare urmată de o
  clasificare a universităților din țara lor pe baza rezultatelor
  lor din cercetare, asemănătoare cu cea făcută pe timpul
  lui Funeriu. În România astfel de acțiuni au fost abolite!

 6. Da, văd că primul meu comentariu a dispărut în neant- de aceea revin.
  UEFISCDI a fost și este o baltă în care plutesc la un loc pești de diferite calibre. Un mâl. Cum să pui laolaltă o cercetare universitară- cu puțini utilizatori și de interes relativ restrâns- despre ”Identificarea și corelarea conceptelor din manuscrise și cărți vechi românești, cu
  ajutorul unei aplicații informatice, în vederea dinamizării sociale prin valorificarea
  producției culturale”- și o cercetare făcută de un institut național- de exemplu ”Platformă pilot de valorizare trans-disciplinară prin baze de date relaționate”- de care se folosesc peste 10.000 de utilizatori- așa la o estimare superficială ? Ei bine, prima capodoperă- cu ”experții străini” ai UBB a luat 99 de puncte iar cea de-a 2-a numai 90 de puncte la ultima competiție. Contestarea ”calității” acestor experți- pe care am făcut-o inclusiv eu- a primit răspunsul că ”prin protocoalele semnate” UEFISCDI nu e obligată să spună dacă respectivii experți erau cumva în domeniu sau nu. Dacă pun un onorabil profesor de romanistică să evalueze o lucrare de managementul riscurilor ocupaționale- evident că avem un expert- onorabilul profesor- expertiză 0- că nu se pricepe- dar ”am fost evaluați de experți străini”. De aceea trebuie desființat UEFISCDI și puse toate lucrurile la locul lor- CNCSIS cu umanioarele și cercetarea universitară și CNMP cu cea tehnică. Se tem cumva onorabilii descoperitori ai scrisului de pe vremea lui Burebista- că nu vor mai primi fonduri ?

 7. Discutând în continuare pe concret- și analizând lista de experți- ce descoperim ? 1. Nu este dat titlul, gradul universitar sau domeniul în care activează aceștia. 2. Nasol, nu sunt numai faimoșii ”experți străini” ci și românași de-ai noștri. 3. Cum este de exemplu dl. Radu Big – poziția 145 de pe listă, de la ”FUNDAŢIA „CENTRUL PENTRU DEZVOLTAREA INTREPRINDERILOR MICI SI MIJLOCII-MARAMURES”- cu adevărat o universitate de prestigiu (lipsește emoticonul de banc prost). 4. UEFISCDI a făcut un efort cu adevărat ”imens”- mergând să caute experții tocmai în Mexic (strigăte de ypa, ypa, tequila, chestti) – de exemplu domnul de la poziția 162- Borselli, de la Universidad Autonoma de San Luis Potosi, San luis Potosi , SLP, Mexico 5. Unii au fost găsiți probabil pe submarinele nemțești rămase în funcțiune din cel de-al doilea război- ca doamna de la poziția 169 despre care ni se precizează doar că e de la INSERM U 769 sau și mai și ”CANTARAGIU STEFAN PERSOANA FIZICA AUTORIZATA” la poziția 196- așa cum se poate vedea, cu adevărat ”experți”. Cine face denunțul la DNA ? Eu aș avea un mare chef s-o fac, pentru că respectiva listă- dăm link-ul http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/PARTENERIATE/Competitie%202013/Evaluatori_site.pdf e o imensă porcărie care arată atât ”calitatea” cât și ”transparența” UEFISCDI.
  Sper din tot sufletul că acest comentariu nu va fi șters- pentru că arată exact trista realitate. UEFISCDI reprezintă bani cheltuiți degeaba și cai verzi pe pereți.

 8. OOps ! Avem experți de la UBB care verifică lucrările UBB și scot pe primele locuri proiectele UBB ? DNA, DNA…

 9. „Andrei George” = Stefan Kovacs cershetator la asa-zisul institut darabontz de…..protectie a muncii. Tupeu si nerusinare cat cuprinde.

  • Prietene Lucid- demascările nu se mai poartă de prin anii 50- și ca să nu fiu la fel de trist ca și tine- cred că m-ai mai demascat prin 2010, sigur în 2012, etc. Altfel, ai altceva de spus- despre subiect ? Dar despre activitatea mea- ca și cercetător gr. I- făcut pe legea Funeriu- și al 4-lea de pe lista de 30- în ordinea mediului ? Acum eu scriu aici sub pseudonimul Andrei George- și n-am negat niciodată că aș fi cine spui tu că sunt. Dar nerușinarea și tupeul tău- care te ascunzi după un pseudonim jenant și n-ai curajul să spui cine ești- cum sunt ? Altfel- vorba unui antic- ”Cizmare, vezi-ți de cizma ta…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro