sâmbătă, septembrie 18, 2021

Mizerabile manipulări la TVR

M-am uitat miercuri seara la emisiunea România 9, realizată de Ionuț Cristache și difuzată în prime time de TVR 1. Moderatorul, vorba vine!, căci numai moderator nu este dl. Cristache, ci manipulator în lege, format la școala de dezinformare a Antenei 3 și transferat în interesul PSD la Televiziunea Română, își propusese să discute temele fierbinți ale actualității.
Adică recentele ordonanțe de urgență care modifică din temelii legile justiției, ce s-a întâmplat în cursul CexN al PSD care a avut loc cu doar o zi înainte, noile propuneri de miniștri care, între timp, au ajuns deja să ocupe portofoliile Transporturilor și Dezvoltării, șansele de a se impune la viitoarele alegeri ale noilor partide politice- cele pe care dl. Vasile Dîncu le-a numit “partide Uber”-, viitorul doamnei Laura Codruța Kὄvesi. Aceasta în compania unor parteneri de discuție, patru la număr, aleși cu toții pe sprânceană. Adică trei jurnaliști cunoscuți pentru partizanatul în favoarea puterii și atitudinea lor fățișă împotriva Opoziției și a președintelui Klaus Iohannis, Mai exact, pretins independentul pensionar Ion Cristoiu căruia unii continuă să îi spună “maestru”, insignifiantul Mirel Curea, prim-redactor șef adjunct al Evenimentului zilei (astfel de funcții cu nume lungi nu găseam decât în piesele bulevardiere de partid ale lui Aurel Baranga sau în nomenclatorul PCR, acolo unde Elena Ceaușescu era „prim- viceprim-ministru”), Iosif Buble, mai-marele haoticului site Știri pe surse. Și, pour la bonne bouche, sociologul de partid Marius Pieleanu. Cel despre care, în repetate rânduri, presa a scris că primește bani cu ghiotura de la PSD. Nu am nici o îndoială că, în viitor, dl. Pieleanu, ca și dl. Bușcu, de astfel (invitatul de joi al aceleiași emisiuni, va avea stipendii încă și mai consistente că doar nu degeaba Bugetul de stat pe anul 2019 prevede dublarea sumei alocate partidului condus de dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Care au fost ideile desprinse la capătul celor aproximativ 52 de minute de emisiune?
1. PSD se ține încă bine în șa, la fel se ține și dl. Liviu Dragnea, în ciuda contestărilor de care a avut parte la CExN de marți. Poate că, pentru moment, sondajele de opinie nu îi sunt chiar foarte favorabile PSD, însă la țară, la sate, acolo unde trăiește talpa țării, țărănimea, situația este cu totul alta.
2. E adevărat, îndeosebi USR, dar și noul partid PLUS au avut parte de o ascensiune rapidă în preferințele electoratului, însă nu e vorba decât despre un fum, decât despre o amăgire. Respectivele partide fac opoziție doar de dragul opoziției, au adoptat poziția de scandalagii, se comportă cam tot la fel cum se comporta pe vremuri PRM-ul lui Vadim. Or fi văzut oare invitații d-lui Cristache spectacolul jalnic oferit chiar miercuri în Parlament de parlamentarii pesediști Liviu Pleșoianu și Nicolae Bacalbașa? Dl. Mirel Curea l-a înfierat cu mânie proletară pe dl. Dacian Cioloș care nu a lucrat, zice ziaristul cu chică de la Evenimentul zilei, nici măcar o zi în producție, nu a fost pe ogoarele patriei, nu a simțit mirosul pământului reavăn, nu a admirat tractoarele și semănătorile în acțiune. Dl. Curea vorbea de parcă ar lucra în presa comunistă.
3. Președintele Klaus Iohannis sfidează PSD și aceasta fiindcă nu a semnat chiar miercuri, ca primarul, decretele de numiri în funcțiile de miniștri ale domnilor Daniel Suciu și Răzvan Cuc. Nici o vorbă despre faptul că dl. Cuc a fost revocat din aceeași funcție de ministru al Transporturilor, chiar la propunerea CexN al PSD care l-a „reievaluat” acum și l-a catalogat drept o capacitate.
4. Ordonanțele de urgență care modifică din temelii o parte dintre legile justiției sunt cum nu se poate mai benfice. Cine le critică ori nu le-a citit, ori nu le înțelege, ori este răuvoitor, ori nebun de-a dreptul. Garantează asta în primul rând Ioșca Buble, dar și Cristoiu, Pieleanu, Curea care contrazic pe față nu doar ceea ce spune Opoziția, nu numai ceea ce scrie presa încă nemituită de PSd-ALDE, ci și organizațiile profesionale ale magistraților.
5. Nu a lipsit nici revărsarea de ură la adresa d-nei Laura Codruța Kὄvesi. Foarte bine că acum curg plângerile penale împotriva ei, nu are nici o importanță că ele sunt făcute de inși precum Sebastian Ghiță sau Alina Bica. Sute de oameni au suferit pe nedrept în temnițe din cauza d-nei Kὄvesi. Aceasta trebuie să plătească. Conchide același Mirel Curea care a dovedit și de această dată că a învățat lecția pesedistă.
Oare ce părere are despre o astfel de emisiune de manipulare clară președintele-director general al TVR, d-na Doina Gradea? Ce gândește Comitetul Director al instituției? Ce crede ilustrul CNA, în primul rând doamna Monica Gubernat și domnii Radu Herjeu și Gabriel Tufeanu și, desigur, insul care prin tot ceea ce face înseamnă o pată pe istoria Europei Libere, Radu Călin Cristea?
Și, nu în ultimul rând, tare aș vrea să știu ce gândesc despre toate ce se întâmplă în instituția de pe Calea Dorobanți 191 angajații ei cinstiți. Încrezător fiind că totuși mai există și nu au fost cu toții intimidați de șleahta de comisari politici ce îi are în frunte de Doina Gradea și Alexandru Sassu. Că Teodorovicii și alti golani dați cu odicolon de proastă calitate care își fac veacul prin guvernul României nu își pot permite să îi intimideze și amenințe pe față, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva zile în prime time la o oră când e de presupus că Herjeii, Tufenii și odiosul Radu Călin Cristea erau încă pe recepție.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Si eu as vrea sa stiu citi dintre cei care ii critica acum pe Cristache, pe Dinescu, nu ii aplaudau mai ieri cind il atacau pe fostul presedinte , marinarul?
  Cum se schimba roata!

  • Despre basescocentrism.
   – l-ai injurat vreodata pe Basescu ?
   Te-ai ars !
   – l-ai laudat pe Basescu ?
   Esti cel mai mare !

   Tertium non datur.

 2. TVR 1 poartă tot mai vizibil marca PSD!
  Zilnic se invită acolo tot felul de politruci PSD pentru a face orice in folosul partidului. De la nivelul televiziunii publice se aruncă cu neadevăruri și jigniri în președinte și în orice și oricine le stă în cale. Așa zisă rubrică zilnică de ”interes” din cadrul telejurnalului este in fond un mod submediocru de a ocupa timpul de antenă.
  Tot la TVR 1 făpturi nevolnice care pozau în anti/psd/isti îi pupă acum pe toate părțile și le găsesc laude la care nici nu visau!
  A devenit tot mai grețoasă cale pe care este condusă televiziunea publică! (S-ar putea ca peste ceva timp, la schimbarea de macaz, să aflăm că unii de acolo, ca și unii dintre invitați să fi fost dizidenți!)

 3. Invitat la TVR, dl Gigălău habarnamistul de la Finanțe, a criticat faptul ca în știrea cu privire la amendamentul la Legea Bugetului depus de PNL a fost menționat chiar PNL, ulterior fiind prezentată intervenția unui membru PNL, iar Viorica Dăncilă nu a fost inclusă „în același calup de informații”.

  „Dacă și TVR-ul, cu alocațiile, știrea… cum a fost: domne’, a făcut, să spunem, amendamentul făcut de PNL. Dar avem intervenția unui membru al PNL”, a spus Teodorovici.

  „Nu, a fost în deschiderea știrii doamna Viorica Dăncilă care a…”, i-a răspuns timid moderatorul.

  „Nu în același calup de informații. Da’, încă o dată, mă rog, facem și pe banii publici astfel de dezinformări, o să vedem noi ce și cum, care este situația”

  Se va face o comisie specială.
  Reprezentanții guvernului îi amenință în direct, pe postul național de televiziune, pe angajații acestuia. Despre ce independență a jurnaliștilor mai vorbim, despre ce libertate de exprimare, ce libertate a presei?! Oamenii care lucrează acolo atât pot face. Unora atât le este capacitatea, altora atât le este curajul. Presiunea politică asupra jurnaliștilor amintește bine de tot de Turcia. Mă aștept la evacuări din platou în direct ale realizatorilor de emisiuni, eventual cu reținerea invitaților de către autorități.

 4. TVR are o prea bine consolidată tradiţie de televiziune a puterii. E incorigibilă. Pot fi lăsate şi ştirile, şi emisiunile distractive pe seama televiziunilor private. De redus la un reînviat TVR Cultural, programele regionale, programul internaţional şi mai ales un TVR Didactic – care să asigure în RO egalitatea de şanse, iar copiilor Diasporei posibilitatea de a învăţa şi în limba română.

 5. Bun…stim cu totii ca TVR colcaie de slugile lui Dragnea. Stim si ca indivizii gen Pieleanu si Cristoiu mestecat c……… O fac de decenii.
  Dar de ce dam in USR? In PLUS? avem o mica-mica sansa sa votam altceva de data asta, dar suntem informati ca „fac opozitie de fatada/de dragul opozitiei?” Nu ii idealizez, dar e vremea guvernarii Ciolos (cu parlamentul asa dominat de PSD cum era) 2016 a fost singurul an din 1989 incoace cind am simtit ca statul nu e doar un dusman al afacerii mele, a starii mele de bine, a nivelului meu de trai.
  Chiar trebuie sa tragem cu tunul bagatelizarii in orice ? Chiar trebuie sa nu mai avem nici o scapare, nici o sansa? sa ni se spuna mereu si mereu pe platforma asta mai „curata” ca nici USR/PLUS nu ar ajuta la macar o mica imbunatatire a situatiei? Foarte bine ca fac scandal si se manifesta – cind iti taie Iordache microfonul ca parlamentar esti obligat sa pui mina pe portavoce.
  Eu cred ca gresiti domnule Morariu – cind ne aflam in crepusculul dinaintea unei dictaturi si pe pragul iesirii din UE – ambele directii evidente ale PSD – a critica fara temei si imperfecta dar unica sansa de revenire democratica prin vot la un normal dorit de toti – e o greseala ce va costa. Demobilizati si distrugeti sperante – si asta e la fel de grav fiindca o faceti din interiorul zonei „anti-PSD”.
  Rog sa nu mi se raspunda cu argumente cit de neo-liberalo – marxisti or fi USR, cum ne dau ei pe mina gay-ilor , cum ne vind tara Ciolos fiind fiul lui Soros si cu alte ‘embleme” din gindirea de smoala a la sputnik/PSD.
  ce ar fi de facut? sa votam PNL ? Listele PE ale liberalilor sunt deschise ba de Crin Antonescu – ba de Bogdan Rares. Din pdv meu de vedere – PNL face opozitie doar de fatada – e de fapt un fel de filiala liberala a PSD – au si ei penalii lor care abia asteapta sa fie salvati de mina lui Dragnea.
  Da..o sa ii criticam si pe USR si pe PLUS – dar momentan orice alternativa viabila la actuala putere politica trebuie sprijinita, promovata, incurajata – fiindca daca nu o facem noi – nu o va face nimeni. Si e mai grav sa le luati oamenilor speranta la alternative speranta la ceva altceva in tara. Altfel de la a spune „daca mai iese o data PSD la vot plec din tara” se va trece la fapte. Deja si eu si cercul de amici si din familie discutam asta de luni de zile – si suntem tot mai putini oricum.
  Ginduri bune – si nu omoriti speranta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale

Germania pășește inevitabil în direcția unei tranziții politice de importanță majoră, provocată de sfârșitul guvernării cancelarului Angela Merkel, care a durat neîntrerupt...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.