marți, noiembrie 29, 2022

Moarte tinerilor ! Consecinţele unor decizii care ne sufocă

Trăim într-o societate de bătrâni, condusă de bătrâni, cu politici şi decizii în favoarea bătrânilor. Viitorul e sufocat şi consecinţele sunt nefaste pe toate planurile: economic, financiar, intelectual, politic, social, moral, psihologic… Bătrânii din societăţile europene au dezvoltat anticorpi extrem de eficienţi împotriva oricăror schimbări care le-ar periclita liniştea azilului, rénta de situaţie şi privilegiile de tot soiul. A ţine cu dinţii de avantaje e sportul preferat al seniorilor europeni. Să fim bine înţeleşi din capul articolului: argumentele dezvoltate mai jos nu au nimic de-a face cu un cult al tinereţii slăvite la toate etajele nici cu lupta oarbă între generaţii. Există tineri idioţi şi bătrâni formidabili. A privi realitatea în faţă nu ştirbeşte cu nimic dragostea şi respectul pentru vârsta părinţilor şi bunicilor noştri. Nimeni nu le cere ieşirea din scenă, ci doar conştientizarea unei situaţii nesustenabile.

Dacă aruncăm o privire peste piramida vârstelor în Europa, constatarea e implacabilă: cei de peste 50 de ani reprezentau 23% din totalul populaţiei în anii ’70, 30% azi şi spre 45% peste douăzeci de ani, adică mâine. Vestea bună e că trăim din ce în ce mai mult, vestea proastă, pentru unii, e că facem din ce în ce mai puţini copii. Toate politicile puse în practică în societăţile noastre sunt dedicate bătrânilor de către iubiţii noştri conducători – bătrâni la rândul lor (unii politicieni europeni se plimbă pe scenă de vreo 40 de ani). Trăim într-o tiranie concepută de bătrâni pentru bătrâni ale cărei tentacule se întind peste toate domeniile.

Prima absurditate economică şi inechitate socială e legată de faptul că în Europa munca e taxată mai mult decât capitalul. Ecuaţia e simplă: tinerii sunt plini de credite/datorii în timp de bătrânii deţin capitalul şi proprietăţile. Într-o societate condusă de bătrâni pentru bătrâni e logic şi just să taxezi munca mai mult decât capitalul care zace ascuns ori e investit în plasamente îndoielnice din punct de vedere economic. Munca e taxată la nivel de 27% din PIB în Europa contra 17% în Statele Unite. 10% care ne atârnă de gât! A contrario,  capitalul prosperă liniştit. De exemplu, Franţa, cu ipocrizia-i cunoscută, taxează între 0% şi 12% plasamentele. A trata astfel munca are efecte devastatoare asupra competitivităţii, a consumului şi a creşterii economice (în consecintă, asupra somajului). Ele produc şi o răsturnare a valorilor şi a priorităţilor. Între altele, în România, situaţia scandaloasă a chiriilor netaxate şi a altor jocuri la limita evaziunii fiscale merg în acelaşi sens. Nu e o chestiune de dreapta sau stânga politică ci de stimulare economică şi bun simţ…

A doua măgărie a seniorilor e legată de lupta obsesivă a europenilor, în frunte cu germanii, împotriva inflaţiei. Nu la Repubica de la Weimar le stă lor mintea ci la banii puşi la ciorapul bătrânilor (urmăriţi dinamica demografică a Germaniei şi-i veţi înţelege discursul). Raţiunea e iarăşi foarte simplă: tinerii se împrumută, bătrânii împrumută. S-o lămurim odată pentru totdeauna: inflaţia e bună pentru organism! E asemenea colesterolului: prea multă strică, prea puţină te omoară. Ea e prietenul intim al celui care împrumută (deci, riscă) şi inamicul public al celui care economiseşte. În anii ’60-’70, când bătrânii noştri de astăzi erau tineri, dobânzile reale la credite erau negative, roase fiind de inflaţie. Astăzi, Banca Centrală Europeană e duşmanul de moarte al tinerilor. Luptă împotriva inflaţiei şi refuză absurd scufundarea prin injectarea de monedă a unei părţi din uriaşa datorie publică a europenilor. Culmea nesimţirii e că dobânzile pentru această datorie acumulată sunt plătite în general către bătrâni şi vehiculele lor de plasament. Rezultatul e o presiunea fiscală uriaşă asupra muncii, taxe si planuri de rigoare ce se  succed toate în detrimentul tinerilor. Bătrânii ne lasă moştenire o datorie uriasă şi îşi salvează avuturile invocănd nenorocita stabilitate. Moralmente şi economiceşte comportamentul lor este de neacceptat!

A treia situaţie revoltătoare e legată de o piaţă a muncii flexibilă pâna la rupere în zona tinerilor şi total rigidă pentru bătrani. Protejaţi până în dinţi de armatele sindicale au transferat precaritatea, contractele cu durată determinată şi interimatele pe spatele celor tineri. 50% din contractele tinerilor din Franţa şi Spania sunt temporare! Consecinţe dramatice decurg de aici când vorbim despre accesul la creditare, şomaj de masă dacă creşterea economică patinează şi frică de viitor şi de iniţiativă. Aritmetica stângistă de tipul un batrân în minus la birou egal un tânar în plus, e tâmpă şi lipsită de realism economic, însă flexibilitatea omogenă pe piaţa muncii e oxigenul de care avem toţi nevoie.

Cât despre dezbaterile referitoare la vârsta de pensionare în Europa, pasiunile declanşate de cei care îşi simt privilegiile ameninţate sunt pur şi simplu indecente. Opţiunile nu sunt complicate. Sunt doar două la număr. Ori lucrezi ani în plus şi ţi se reduce pensia nominală asta însemnând că te finanţezi singur. Ori se măreşte presiunea fiscală pe tineri ridicând impozitul sau finanţându-ne printr-o nouă datorie ce se va sparge tot în capul lor. Tinerii sunt pe punctul de a pierde şi această bătălie.

Dar preferinţa pentru bătrâni depăşeşte cu mult graniţa aspectelor strict economice si financiare. Obsesia occidentală pentru securitate, asigurarea împotriva tuturor riscurilor (chiar şi atunci când ele nu există – vezi delirul principiului juridic al precauţiei), aversiunea faţă de nou, temele recurente ale campaniilor electorale, toate au drept ţintă comună seniorii ori un conportament bătrânesc. Ele anchilozează iniţiativa, amputează optimismul şi ne proiectează într-o lume prefabricată şi statică. Rezultatul e măsurabil economic: din primele 30 de capitalizări bursiere în Statele Unite, 10 aparţin noii lumi tehnologice. În Europa sunt doar două, şi acelea discutabile: Orange şi Deutsche Telekom.

O Europă fidelă tinerilor şi vieţii în general nu poate prospera atâta timp cât rămânem prizonierii unei ordini construite pentru generaţia care ne precede. Cu o şcoală absurdă şi inutilă, total deconectată de realităţile economice şi sociale actuale, nu ajungem prea departe. Tânărul care stă cinci ore pe zi conectat la ecrane nu poate folosi mare lucru din vechea liturghie pe care i-o livrează un dascăl adesea depăşit. Educaţia din şcoli e după chipul şi asemănarea bătrânilor şi nu corespunde în nici un fel lumii în care intrăm.

A spune toate acestea nu înseamnă a face apologia anarhiei sau a revoluţiei ci a îndemna bătrânii noştri dragi la găsirea unui numitor comun. Încetaţi să clamaţi ipocrit cum că vă iubiţi copiii mai presus de orice şi că satisfacţia voastră supremă e de a-i vedea realizaţi. Dacă e aşa, atunci daţi-ne o şansă şi nu mai faceţi pe dracu-n patru pentru a ţine situaţiunea pe loc!

Distribuie acest articol

102 COMENTARII

 1. Am mai citit ineptii din astea… orin anii 70 si tot surse franceze care luptau impotriva „rsisimului antitineri” . Si pe vrema aia era la moda sa se injure scoala si sa se ceara „reforme” – si de prin 1990 cu atea reforme ajung unii ca la 18 ani sa nu prea poata citi si sa se incurce in socoteli simple !!!! Se pare ca prin anii 20-30 atat fascistii cat si comunistii detestau batranii in numele tinerilor. Insa este o mare diferenta : atuinci era la moda socialismul … asa ca tineriimerau revolutionari si cereau partea lor de la capital. Azi sunt „liberatrieni” si doresc sa dea capitalului partea leului – tinta fiind „batranii” ca au . Insa caoitalul nu este al „batranilor” si al unor batrani, numiti capiltalisti. Care au exportata locurole de munca …. din economia reala!! Reala aidca aia care produce !! Si tanrul care sta 5 opre conectat la ecran (chiar si mai multe) este dependent de ce prioduc chinezii, turcii si altii . Si toti chinezii trevbuie platiti? Cu ce ?!?

 2. Super!
  Deci eu, tanara, ar trebui sa fiu incantata ca nu mi se impoziteaza munca asa tare deoarece, daca nu se impoziteaza asa tare CE fac eu?
  Ma apuc si eu, ca tot fraieru care crede in „sietemul social” (pe care, de altfel, il sustin!) sa „capitalizez” pentru la batraneze, ca… nah… nu se stie: poate o avea? poate n-o avea cineva grija de mine, nu?

  Dar… UPS! ce observ eu?

  Ca urmare a unor instigari de duzina, DEGEABA „capitalizez” – ca vin niste lupi lacomi care zic ca la batranetze sunt un gunoi care ii trage in jos pe altii si ca… nah! sa-mi supraimpoziteze „capitalul”! Si sa ma lase in [beep]ul gol, ca din cauza ca am eu „capital” nu mai pot tinerii sa doarma si nu mai au chef de munca!
  Pai da’ ce? eu mai sunt TAMPITA in situatia asta sa muncesc de tanara ca pruasta si sa-mi fac „capitalul” transparent? ca sa ma trezesc cu munca mea de o viatza jefuita exact cand mi-o fi mie mai greu?
  Nuuuu… nenicaaaa….! Am sa fac rost de „capital” la negru (eventual chiar si muncind „la negru” – sau poate nemaimuncind deloc si multumndu-ma sa trag tzepe – sport national >:)

  Iar instigatorii si lupii lacomi, n-au decat, dat fiind ca de la mine n-o sa intre prea mult la „impozite”, sa doarma din ceea ce le-a luat LOR statul! Adica, la batranetze, sa doarma asa cum si-au asternut!
  Howgh!

 3. Cele prezentate nu sunt decat efectele naturii umane, trebuie lucrat la cauze. Hai sa vedem si padurea, dragi comentatori tineri si batrani, picati in plasa aruncata de autor. Faptul ca unii sunteti tineri si altii batrani nu e decat un fapt divers si absolut banal,fara valoare, partizanatul unora care cred ca varsta e un criteriu de selectie nu e decat un tembelism. Dar asa-s unii, trebuie sa se ralieze cu orice pret unei parti sau celeilalte, doar de dragul dreptului la opinie.
  Articol excelent.

 4. Pe langa articol si completarea :
  „Ideile nu sunt noi, sunt sustinute de mai multe grupuri in Europa si aplicate in business de mai multi patroni care ne intreaba de sanatate pe termen mediu. Am incercat doar sa le pun intr-o forma percutanta”.(adica poate gasesc niste adepti sa-i mitralieze! Vezi unele comentarii….Vedeti cum sunt tratati in spitale, azile,…)
  Asa se intampla cand pt o idee preconceputa, la care ne-am inregimentat, se cauta doar argumente pro….Daca ideile nu sunt noi nu le repeta ci analizeaza-le! Cauta solutii rezonabile!)
  Da lumea e diversa si de aceea frumoasa, dar extremele sunt cam ciudate!

  • Ion,

   „de sanatate pe termen mediu” adica de „sanatatea businessului” pe termen mediu adica: taxele pe munca prestata de salariat, tipurile de contracte, sursele de finantare in capital, etc.

   Oricum, intre bolsevicul/comunist sugerat de un alt amic si „fascismul” sugerat de dvoastra, paleta opiniilor e larga…

 5. tare articol. si comentariile scot in evidenta caracterele marunte care isi justifica propria „avere”. nene fa-te parlamentar ai votu meu sigur. ca sa va fixez paia batrani. voi ati fost tineri si nimeni nu v-a pus talpa. acu voi vreti si bogati si sa va intineriti din nou iar tinerii sa moara de foame. nu merge asa. si eu oi fi batran daca nu mor cu creditele de gat. batrani nu au nici un drept in + asa zice in constitutie. nu au morala nu sunt civilizati si nu dau nici un exemplu societatii. ei asi vad de copii lor proprii si promoveaza o societate egoista. dimineata cand ma duc la lucru pt 15 mil pe luna pana imi validez abonamentul ei deja au ocupat locurile ca li se cuvin, nu valideaza ca au gratis desi uni au pensii peste salarul meu, se duc ca tampitii la doctor de la 8 cand doctoru vine la 9 si 10, traverseaza pe rosu sau locuri nepermise, in supermarket iau toate pungile de la lactate ca sa-si puna gunoiul in ele si as putea continua cu exemple … pe care eu le platesc si respect pt ca sunt om si nu mi se cuvine nimic din cauza varstei nationalitatii sau sexului. respectul se castiga nu se cerseste. oricum voi sunteti batranii proveniti din ani distrugerii comuniste stahanovisti si hei rupisti, generatia iliescu. d’aia n-avem vreo sansa.

  • Eu zic sa-i impusti (alternativa: gazezi).
   Ai „insanatosi” societatea! :D

   Poti cumva sa explici cine e de vina ca tu ai ales sa te invarti numai printre batrani din aceia oribili, precum cei pe care ii descrii? Presupun ca in descriere intra si parintii si bunicii tai, nu? ca le-ai observat obiceiurile cu „sacosele in care sa-si puna gunoiul” si stii tu PRECIS ce „pensii mari” au ei!

   „Au ocupat locurile in autobuz” – ei, si? Iti e ciuda ca nu poti sa te ridici tu de pe loc, sa le oferi personal locul, asa cum ar face orice persoana cu bun-simt?

   • de ce sa-i impusc? ce-s eu sa iau o viata care nu am dat-o? e o vorba la noi cine n-are batrani sa-si cumpere si cine are sa nu-si doreasca. societatea e sanatoasa cu batrani sanatosi la cap. pentru ca s-a scumpit benzina si merg cu autobuzu si mai nou sunt ecologist si militez pt transportu in comun. da maica-mea ia pungile de la lactate si i-am zis ca daca mai face asta nu mai calca la mine in casa. om fi saraci dar nu hoti. asta o invatatzato de la colegii de generatie care usureaza cutiile cu pungute pt caini dimineata cand le aprovizioneaza primaria. da am lucrat la un amarat de pensionar care mi se plangea mereu ca i-au mai ramas 2000 dupa taierile de 15%, eu lucram un bacsis sa pot sa-i iau lu fiumiu un pachet de pampers care face 112ron dupa ce la nevasta i-a taiat 25% din alocatie. mi-e ciuda ca aglomereaza autobuzele la ora la care oameni se duc la servici, cand ei pot sa mearga si cu 1/2 ora mai tarziu, asta din prostie. mi-e ciuda ca ocupa locul de la culoar si pe cel de langa isi pun 20 de sacose, mi-e ciuda ca zbiara dupa bunul simt in timp ce nici nu ai coborat din autobuz se reped pe scari in sus.
    de fapt mi-e ciuda ca atunci cand inca puteau sa-si civilizeze copii nu au facut-o si am colegi de generatie o seama de cocalari, inculti, prosti, tupeisti … mai spun?
    mai ai intrebari?

 6. Draga autorule, tinta ta e falsa.
  Inlocuieste „batrani” cu „bancheri” si alti rentieri precum CEO si CFO ai marilor corporatii, si conducatorii Uniunii Europene care sunt in slujba marii finante:
  „Trăim într-o societate condusă de bancheri, cu politici şi decizii în favoarea bancherilor. Viitorul e sufocat şi consecinţele sunt nefaste pe toate planurile: economic, financiar, intelectual, politic, social, moral, psihologic… Bancherii din societăţile europene au dezvoltat anticorpi extrem de eficienţi împotriva oricăror schimbări care le-ar periclita liniştea extragerii de rente din economia reala şi privilegiile de tot soiul.”
  Batranii au muncit cinstit pentru o clipa de odihna inainte de moarte (care in Romania vine mai repede decat in alte tari).
  Ideea ai preluat-o din NYTimes, unde a fost de asemenea demascata de cititori.

 7. Ii doresc d-lui Cristian Muresan (si celor care gandesc la fel), ca in ziua in care au iesit la pensie sa existe o lege prin care sa poata alege intre a fi eutanasiati sau intre a trai intr-un azil de noapte dupa ce le-a fost confiscata agoniseala de o viata, fara drept de pensie, iar copiilor lor sa le fie interzis sa-i ajute.

  • Domnul Muresan Cristian are dreptate, tinerii nu au nici o speranta atata timp cat ne conduc cei batrani si care nu se gandesc decat la ei si aici ma refer doar la cei care conduc nu la cei care au muncit o viata si abia traiesc de pe o zi pe alta care se afla si ei in aceeasi situatie ca noi tinerii, ma refer la cei care au distrus toata economia pt interesul si conturile proprii si au distrus si vandut viitorul tinerilor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro