sâmbătă, august 20, 2022

Modernizarea Romaniei? Da, dar cu forta!


Daca Traian Basescu reuseste macar o parte din realizarile lui Lesheck Balcerovitz, eu unul i-as ierta toate pacatele.

Mai intai, cine a fost Lesheck Balcerovitz?

Ministrul polonez de finante, de la sfarsitul anilor 90. A asanat finantele Poloniei de zonele de evaziune si risc, a redus cheltuielile publice astfel incat sa ramana resurse pentru investitii. A facut exact ce trebuia economiei poloneze de la acel moment. La inceput a fost hulit si injurat, mai, mai sa fie linsat. Apoi, cand polonezii si-au dat seama ce a facut pentru Polonia, i-au ridicat statuie. Lui Balcerovitz ii datoreaza economia poloneza trecerea mai lina prin criza, neapelarea la imprumuturi straine, absorbtia fondurilor europene de zece ori mai mare comparativ cu Romania.

Ce a nenorocit si nenoroceste Romania si in acest moment? Coruptia, clientelismul politic, spolierea bugetului de stat prin contracte date pe criterii de partid, deprofesionalizarea functiilor publice in folosul aceleiasi atotputernice clientele. Asta dupa ce clasa politica a vandut aproape toate activele economiei comuniste si din care ne-am ales doar cu 150 km de autostrada.

De doi, trei ani, parca, parca se misca ceva in sensul eliminarii acestor tare provenite din zona politica.

 • A fost pusa oarecare ordine in agentiile de stat si salarizarea acestora.
 • S-au oprit privatizarile frauduloase inca din 2005.
 • S-a pus ordine in sistemul de pensii, in sensul instaurarii principiului contributivitatii.
 • S-a pus ordine in sistemul de salarizare bugetara, desi nu s-a reusit legarea salarizarii de performanta.
 • A fost redus cu 200.000 numarul de bugetari.
 • S-a redus deficitul bugetar in conformitate cu intelegerile cu FMI.
 • S-a pus ordine in legislatia muncii si a dialogului social.
 • S-au elaborat codurile in domeniul penal si civil.
 • A aparut Legea Educatiei Nationale, premisa a reformei in educatie.
 • S-a lansat reforma in sanatate, care inghite nejustificat fonduri de patru ori mai mari decat acum zece ani.
 • S-au luat la control ajutoarele sociale si se asteapta o lege a asistentei sociale.
 • A inceput restructurarea in Ministerul Administratiei si Internelor si in finantele publice.
 • S-a dat iama in vami si zonele de evaziune fiscala.
 • S-a reusit iesirea din recesiunea economica.

Toate aceste reforme s-au obtinut cu pretul a 11 asumari de raspundere a guvernului. Spre disperarea opozitiei, care dorea dezbateri parlamentare.

Dezbateri ca sa ce?

Cunosc foarte bine situatia din invatamant, in care, in urma dezbaterilor parlamentare conduse de rectori parlamentari si profesori la 4-5 fabrici de diplome, in acelasi timp parlamentari, invatamantul romanesc a ajuns la coada clasamentelor internationale si o frana in cresterea productivitatii si atractivitatii economiei romanesti. Dar generator de venituri si foloase imense pentru cei care profita de pe urma  acestor fabrici de diplome. Au consumat fonduri uriase de la Banca Mondiala si alte organisme internationale, fara cresteri calitative evidente. Exemplul universitatii Spiru Haret este edificator. Despre care, spunea Mihail Hardau, ca impreuna cu alte universitati controleaza ministerul educatiei si parlamentul Romaniei.

Atunci, la ce bun dezbaterile parlamentare, daca asta au produs dupa 21 de ani? Nu neg rolul si rostul democratiei, al parlamentului, dar asumarea raspunderii este tot o procedura democratica prevazuta in Constitutie. Atunci cand totul pare gripat si dirijat doar in directia satisfacerii intereselor parlamentarilor si politicienilor, nu si al populatiei. Interesul populatiei nu este sa primeasca azi pomeni electorale, iar in anii ce vin sa pateasca precum Grecia in zilele noastre.

Multi injura, dar care era alternativa?

Sa trimitem FMI la plimbare, cum zice Tariceanu, sa functionam cu deficite oricat de mari, finantate prin imprumuturi inrobitoare, sa marim consumul si nu investitiile in infrastructura. Cu speranta unor beneficii ulterioare venite din consum. Care consum inseamna salarii mai mari, bugetare, ca privatii nu asculta de guvern. Si de unde plateam aceste salarii? Tot din imprumuturi.

In primul rand nu se stie daca ne mai imprumuta cineva, acum ca datoria publica mondiala sta sa crape, iar Grecia se apropie cu pasi repezi de faliment. In al doilea rand, aceste imprumuturi ar trebui sa le plateasca copiii si nepotii nostri. Dar pe ei i-a intrebat cineva daca sunt de acord sa plateasca zeci de ani ce bagam noi in burta, ce dam pe masini, plimbari si haine scumpe? Copiii lui Tariceanu nu vor avea de suferit, le lasa tata mostenire. Dar ai mei vor plati cu varf si indesat toate datoriile facute de parintii si bunicii lor. Si vor trai tot fara autostrazi,  sosele, apa curenta, canalizare, ulite asfaltate, etc.

Urmeaza reforma constitutionala si reforma administratiei, prin reimpartirea administrativa a Romaniei. Rezolvarea situatiei  regiilor autonome, adevarate gauri negre ale economiei, conduse de clientele, reducerea in continuare a deficitului bugetar, conform intelegerii cu FMI, si investitiile in infrastructura.

Ar fi un miracol sa reuseasca si aceste ultime etape. Despre aceste obiective a vorbit Traian Basescu in sedinta de guvern de astazi. Si despre faptul ca ministri care nu fac investitii si nu atrag fonduri europene trebuie sa plece.

Bineinteles ca politicienii, aproape fara exceptie, tipa si fac scandal pentru ca-si pierd feudele. Isi pierd zonele de influenta pe care le stapaneau ca niste feudali de ev mediu. Dispar serviciile deconcentrate, bazine de functii publice, dispar regiile ca surse de bani negri pentru partid, acum in prag de campanii electorale. Dispar baronii locali, mai precis raman doar opt, dispare clientela de prin inspectorate judetene de tot felul, din Consiliile Judetene, toata liota de taietori de frunze la caini. Dispare sansa de a pune mana pe ultimele active economice ramase neprivatizate. Aceasta este marea suparare!

Mare mirare cum ministrul de interne Igas si cel al sanatatii, Cseke, nu cedeaza presiunilor si populismelor si merg mai departe cu restructurarile. Iar sindicalistii si cei care se adapau din bugetul de stat trebuie sa-si caute de lucru. De asteptat ca noul ministru al muncii sa reduca ajutoarele de la 54 la 9, asa cum spune legea proaspat votata.

Nu cred ca multi credeau ca reforma sa continuie cu aceiasi forta, dupa alegerea lui Emil Boc si odata cu apropierea campaniilor electorale.

Recunosc ca n-am crezut in determinarea guvernului, a lui Emil Boc si a lui Traian Basescu sa mearga mai departe cu reforma si modernizarea tarii.

Aproape toata clasa politica caraie si maraie le perspectiva pierderii privilegiilor si a clientelelor de tot felul. Pana in prezent coalitia de guvernare a functionat, de bine de rau, fara sincope. Cum si cine i-a convins sa-si sacrifice interesele de partid si de grup  in favoarea modernizarii tarii, greu de spus.

Ce va fi de acum inainte?

Ultima lupta condusa de presedintela Basescu pentru realizarea ultimelor obiective, enumerate mai sus. Are armele si determinarea sa le realizeze? Nu stiu. Mai precis nu e clara pozitia coalitiei de guvernamant, in privinta impartirii administrative in opt judete, de exmplu si a celorlalte ultime obiective.

Mai exista un factor, de care trebuie sa se tina seama. Presiunea populatiei, in sensul reformelor propuse de Traian Basescu. Ar fi o sansa nesperata pentru a duce la bun sfarsit modernizarea tarii. De care partidele trebuie sa tina cont, ca vin alegerile. Cati inteleg, insa, mizele acestor batalii?

Cum spuneam si in alt articol, Traian Basescu are in fata o miza uriasa, pana in decembrie 2012.

Si daca reuseste si daca nu, mai departe nu vad de ce ar merge.

Distribuie acest articol

151 COMENTARII

  • Imi raspund singur :P
   A cata oara au fost prinsi cu minciuna?
   Deci de ce am mai crede vreun singur cuvant al tovarasului? :D

 1. Reforma?!
  Da, abia astept sa inceapa!

  Cu de-a sila?!
  In niciun caz: e cel mai mare rau care ne poate astepta, un sobolan cu o coada lungaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa … de zeci de ani!!! Am mai vazut filmul asta!

   • Din pacate e plina si de personalitati care si-au tras popoarele „inainte”, spre dezastru.

    Si sloganele astea cu „poporul” … Poporul e format din indivizi.

    Cumva si comunismul era cam pe aceiasi logica: o grupare de oameni care stiau mai bine ce e bine pt popor a „modernizat” poporul cu forta, catre societatea multilateral dezvoltata.

    Uitam asa de usor istoria…

    Desi e adevarat ca majoritatea sunt cam prosti si ca cei intelepti sunt putini, incadrarea intr-una din cele 2 categorii e destul de subiectiva. Desi ma consider un om mai intelept decat altii, nu mi s-ar parea normal sa impun altora ideile mele. Pentru ca daca incalcam un principiu, chiar cu bune intentii, acel principiu se va incalca ulterior si cu rele intentii.

    Apoi, nu e putin ciudat sa vrei sa infaptuiesti marete reforme ale tarii, cand tu nu esti capabil sa te reformezi pe tine si pe cei din conducerea tarii?? Nici o intentie de reforma nu va fi credibila cat timp conducerea e asa cum e. Mereu se cere „poporului” sa faca sacrificii, dar ei nu fac sacrificii.

    Ce ar fi sa-i „modernizeze cu forta” pe cei din partidul lor mai intai?

    Altfel schimbam forma de organizare, cu o gramada de cheltuieli si nu va fi decat „aceeasi Marie, cu alta palarie”.

    Copii lui Tariceanu nu vor suferii, dar n-am vazut sa sufere nici copiii sau fratii lui Traian Basescu, nici copiii colegilor de partid. Oamenii simt nevoia sa ii imparta in bunii si rai, dar uneori sunt toti o apa si-un pamant…

    • Stii, Mens Sana, ca raportul Final, in baza caruia regimul comunist din Romania a fost declarat criminal si nelegitim, infiera mai putin (spre deloc) ideologia comunista, ci tocmai astfel de metode?!
     Tu poate ca stii, dar domnul Vlaston nu. Cu siguranta, nu!

   • A fost o vreme in care din tot satul stiau carte doar popa, dascalul si vreo trei de Nila. A fost o vreme cand mai destept decat starostele si decat baciul de la stana nu era nimeni. A fost o vreme cand cel mai batran din sat, era si cel mai bun sfetnic. A fost o vreme cand lideri vremelnici puteau schimba, insa doar pentru moment, soarta celor calauziti. Cu de-a sila sau, mai exact, cu consimtamantul aprioric, al vasalilor.
    Nu contest nici azi posibilitatea existentei unor „suverani” inteligenti, ce altadat ar fi putut indigui cursul istoriei, insa azi nu mai e posibil. Paraul nestiutor, ce stia doar drumul pana la urmatoarea piatra, pana la urmatorul vartej, s-a schimbat intr-un fluviu, care-si cunoaste telul.
    A facut Basescu asta al dumneavoastra vreodata un tablou cum ar arata Romania pastorita de el sau de sfetnicii sai? Nu, pentru ca nu stiu nici ei.
    Ceea ce traim sunt doar incercari, la care si dumneavoastra achiesati doar pentru ca ati constatat ca precedentele n-au confirmat expectativa.

    • De 20 de ani stam in expectativa. A cetatenilor, ca aia de la conducere s-au infruptat cat au putut. Acum avem posibilitatea sa progresam, vezi lista din articol. Care nu este ceva de aruncat la gunoi. Totul se face atunci si daca majoritatea parlementara va vota ceva. Deci democratia este asigurata. Ca Basescu are sau nu o viziune potrivita pentru tara, decide fiecare in functie de multe chestiuni. De inteligenta, cultura, educatie, etc. Unii spun da, altii nu. Trebuie sa ne impacam cu ideea ca, pana la urma, conteaza rezultatele si votul. Ca nu putem fi la conducerea tarii 22 mil de cetateni. Acceptam sa ne conduca alesii, inclusiv presedintele. Daca vom constata ca ne-am pacalit cand am votat, asta e. Ce, ar fi prima oara?

     • Nu doar de 20, ci de 60! Iar pentru ca ultimii 20 au fost ai naibii de frustranti, am vrea sa-i retraim pe cei 40 de dinainte. Posibilitatea sa progresam o avem cel putin din 1859. Asta nu inseamna ca am si folosit-o intotdeauna. Lista din articol am vazut-o. N-am senzatia ca respectivele etape ar fi nemaipomenite. Comparativ cu schimbarile majore de dupa 1989, sunt doar finisaje si alea facute prost. Iar in plus coruptia si mafia institutionalizata n-a fost niciodata la nivelul celei de azi. Ce-mi foloseste daca s-a dat iama in vami de vreme ce cu banii astfel salvati, Udrea isi face campanie electorala?! Ce-mi foloseste ordinea din dialogul social daca legile se fac pe ascuns? Ce-mi pasa de noua lege a educatiei daca cele mai urmarite puncte sunt piedicile impotriva adversarilor politici? Ce-mi pasa mie de restructurarea, facuta pe genunchi, a MI, daca infractionalitatea creste, iar organele locale se plang de lipsa de personal? Ce-mi pasa daca Base o avea vreun plan, de-l tine asa de ascuns, ca sustinerea de care se mai bucura e pe baza de ochi frumosi?
      Conteaza rezultatele si votul?! oare?! Pai cum ramane atunci „cu forta”? Desigur ca accept sa ne ADMINISTREZE alesii, inclusiv Presedintele, insa niciodata nu DOAR Presedintele. El are o functie prin excelenta execuitiva: sa-si respecte fisa postului! Iar ca ne-am pacalit eu deja am constatat!

      • Eu nu. N-am constatat. Diferenta de optica si apreciere. Eu il vad pe Basescu ca lupta impotriva mafiei si coruptiei. Toate arestarile din vami si din PDL (sunt si aici, si trimiteri in judecata, am scris in multe articole numele pdl-istilor) demonstreaza acest lucru. Sigur, daca vrei sa banuiesti tot felul de intrigarii, de scenarii , o poti face. Eu imi pot imagina despre dv. ca sunteti pus de USL sa-mi demontati articolele. Dar n-o fac, cred ca aveti alta optica, atata tot. Dv. nu ma puteti convinge pe mine, eu nu vreau sa va conving pe dv. Imi ajung cei 7000 de cititori care imi citesc articolul.

     • Pus de USL?! Ei as! Sunt pus de Moscova … la o asemenea audienta, se trimit numai agenti zero-zero. Pentru audienta domnului Tismaneanu ajunge si un vanghele, dar la dumneavoastra …

 2. @Dle Vlaston

  iar ipocrizie cu „ghiotura”.

  1. „A fost pusa oarecare ordine in agentiile de stat si salarizarea acestora.”
  da s-a centralizat la „partid” orice post public pana la nivel de „sef de teava”. O mare reusita pt dl Vlaston

  2. „S-au oprit privatizarile frauduloase inca din 2005.”

  Ce faceti militati contra privatizarii? Din fericire nu s-a privatizat pt ca, criza fiind, cererea nu prea se intalnea cu oferta. Exemplu tipic de ipocrizie.

  3. „S-a pus ordine in sistemul de pensii, in sensul instaurarii principiului contributivitatii.”
  Fals. S-a produs debandada in sistemul de pensii asfel incat cei care au contribuit ani de zile (peste 35 de ani) s-au gasit cu pensii la limita supravietuirii. E drept ca statul a cheltuit mai putin cu pensiile pt a cheltui mult mai mult cu „clientii politici”. In acelasi timp „statul” (recte guvernul si presedentia) au reusit „fabuloasa” reusita de a tripla datoria garantata a statului roman pt posetutele lui udrea si a amicilor din pdl.

  4. „S-a pus ordine in sistemul de salarizare bugetara, desi nu s-a reusit legarea salarizarii de performanta.”

  Deci fara sa se lege salarizarea la performanta s-a creat „haos” in sistemul de salarizare bugetara mai ales datorita „exceptiilor” (servicii, fondul proprietatea, bnr, etc). In acelasi timp s-au scazut salariile in locul unei analize si evaluari a numarului de angajati si a eliminarii celor nenecesari sau „slab pregatiti”. Asta orice poate fi numita numai „ordine in sistem nu.

  5. „S-a redus deficitul bugetar in conformitate cu intelegerile cu FMI.”

  Unde inainte nu exista intelegere cu vre-un fmi. Buna gluma. Oricum „reducerea deficitului bugetar” s-a facut pe „rostogolirea” datoriilor avute de catre stat la firme private si care mai poarta numele de „arierate” si care nu intra in calculul de „deficit”.

  6. „S-a pus ordine in legislatia muncii si a dialogului social.”

  fals. Nu s-a pus ordine in legislatia muncii si in nici un caz al „dialogului social” atata timp cat nu a existat „dezbatere” pe aceste legi. Nu cred ca dvs nu stiti asta. Dimpotriva s-a produs o adevarata dezordine in legislatia muncii si s-a aplicat o politica de discriminare dupa „varsta”, dupa „locul angajarii”, dupa „cumulul” de joburi intre stat si privat.

  7. „S-au elaborat codurile in domeniul penal si civil.”

  Coduri si ele nedezbatute si promovate in mod nedemocratic. Slaba „consolare” aveti.

  8. „A aparut Legea Educatiei Nationale, premisa a reformei in educatie.”

  A aparut blocarea educatiei si finalizarea autonomiei scolare.

  9. „S-a lansat reforma in sanatate, care inghite nejustificat fonduri de patru ori mai mari decat acum zece ani.”

  S-a lansat „non reforma” in sanatate care s-a evidentiat prin inchiderea de spitale unele bine dotate si deci diminuarea accesului la sanatate a romanului. Fondurile „inghitite” absolut intamplator au ramas cam la acelasi nivel. Asa zisa „reforma a sanatatii” reprezinta direct „scaderea populatiei” Romaniei intr-un mod cinic si aberant. Ma asteptam ca un om in „etatea” dvs sa perceapa asta.

  10. „S-au luat la control ajutoarele sociale si se asteapta o lege a asistentei sociale.”

  Asta e de coma. Se „asteapta o lege”. Controlul statului este o activitate continua si nu aparuta brusc sub guvernarile boc. Au aparut e drept „controalele aberante” sau legile stupide in care nici macar natalitatea nu mai este sustinuta de catre statul roman.

  12. „A inceput restructurarea in Ministerul Administratiei si Internelor si in finantele publice.”

  Serios? Pai se restructureaza continuu de ani de zile. Sau e vorba de datul afara al celor care si-au „permis” sa-si arunce „caschetele” si sa isi trateze guvernantii de „fiinte extraordinare”. Insa da se desfiinteaza controlul „drogurilor usoare” si sunt trecute ca o „subdiviziune” controlata de MI politic. Curat reforma.

  13. „S-a dat iama in vami si zonele de evaziune fiscala.”

  I-auzi. Totul pt „televiziune” pt ca dupa „arestarile masive” care dadeau de inteles ca au fost „prinsi” marii „evzionisti” s-a linistit totul. In zonele Constanta si Dunare e normal doar sunt „fief-uri pdl”.

  14. „S-a reusit iesirea din recesiunea economica.”

  Asta e adevarata reusita. Am cazut cu un an si jumatate in plus fata de alte tari europene cu aceeasi structura economica, oamenii de afaceri anunta ca riscam sa intram in „iarna economica” pt ca nu mai misca economic aproape nimic dar ne putem lauda (in lipsa de altceva va inteleg) cu doua trimestre de crestere 0.1%. Crestere care poate fi „pur contabila” nicidecum reala.

 3. Acest polonez avea studii si cunostea foarte bine lumea finantelor. Nu era un produs al unui partid in care a crescut si progresat, ear un tehnocrat cu studii solide. Nu poti face din Basescu un om care isi cara natiunea dupa el pentru ca a avut „succesuri” multiple ca politician ajungand pana la ultima treapta pe care si-ar mai putea-o dori cineva (profitand in opinia mea de naivitatea celor care l-au votat) dar si „esece multiple” peste tot pe unde a activat. Daca a evaporat o flota, i-a risipit in 4 zari pe cei care vroiau sa faca autostrazi in Romania, s-a smiorcait tot timpul cand dadea de greu aruncand vina tot pe altii de la opozitie la pixelul albastru acum a mai ramas sa-l urcam pe un cal alb si sa-l punem sa ne care in spate spre inalte culmi de civilizatie si progres. Hitler mai facea scenarii din acestea in care distrugea tot, in mintea lui bolnava dand ordin sa fie inundat metroul din Berlin (unde s-a refugiat populatia) ca sa-i opreasca pe rusi.
  D-le Vlaston, noi romanii dupa 20 de ani de democratie trebuia sa prindem exercitiul democratic al alegerilor si al practicii parlamentare de adoptare a legilor numai ca am reusit sa gasim asa cum ne sta in fire si am mostenit de pe vremea comunismului modul in care putem eluda legile si simula democratia. Numai schimbarile cat mai dese corecteaza acest neajuns. Nu avem nevoie de oameni providentiali ci de schimbari cat mai dese. Puterea orbeste actioneaza foarte perfid in subconstientul oamenilor. Am avut o discutie odata cu un fost secretar de stat din educatie un om deosebit profesionist desavarsit care s-a ocupat indeaproape de acest fenomen al transformarii omului ajuns intr-o functie. Transformarea a resimtit-o si el spre surpinderea lui dar mai ales pentru un om care ii cunostea semnele si efectele spre rusinea lui. Era un om care mergea la minister cu bicicleta cu toate ca avea sofer si la un moment dat dupa cum a recunoscut puterea l-a orbit. Nu sunt arme prea multe pentru a lupta impotriva acestei sete de putere nestapanita decat educatia solida si modestia.
  Articolul dumneavoastra este inca o dovada de demagogie naiva si propaganda ieftina si desantata fata de un om care nu are valoare pentru acest popor.

 4. Dom’le, eu sunt mai greu de cap si nu inteleg neam care e legatura intre Balcerovitz si modernizarea cu forta.Pen’ ca Balcerovitz asta nu sta nici in prima banca, nici intr-a doua, ci pe undeva prin ultimul rand in clasa modernizatorilor cu forta.
  De I.V.Stalin auzitu-ai mata? Da’ de Mao Tze Dun? Ei, astia da modernizatori cu forta, nu mucea-flaimucea ala de L.B. Sau Gaddafi, si asta e bun. Toti sunt modernizatori cu forta, domnule Vlaston, si mult mai cunoscuti. Asa ca faceti dumneavostra comparatia potrivita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro