vineri, ianuarie 15, 2021

Momentul adevărului

Sunt, fără îndoială, vremuri inedite. Tulburătoare.

Cred, însă, că trebuie să ne păstrăm discernământul, maturitatea, simțul proporțiilor. Generația occidentală de azi (din Atena până la Vancouver, din Porto până la Vilnius) este printre cele mai răsfățate din istorie. Nu am cunoscut mocirla însângerată a tranșeelor, nu am înfruntat foametea, nu am văzut ridicându-se la cer fumul crematoriilor naziste, nu ne-am trezit cu cetățile devastate de barbari, nu am fost decimați de ciumă, nu murim la 30 de ani, nu pierdem la naștere fiecare al treilea copil, nu am fost schingiuiți în închisorile comuniste, nu suntem prigoniți de biserică, de tirani scelerați, de sărăcie lucie. Nicio mare încercare nu ne-a testat. Nu am apucat să ne dăm măsura. Nu știm cine suntem și cât putem duce. Faptul că trebuie să stăm câteva săptămâni în casă nu e o tragedie decât pentru niște râzgâiați. Dacă a existat vreodată un moment în care să ne arătăm bravi și înțelepți, acesta este. Să nu facem din țânțar armăsar. Să nu ne dovedim sub demnitatea provocării pe care o trăim. Criza de față va trece. Soarele va străluci din nou. Înghețul nu va dura. Oamenii din vechime s-au dovedit puternici în epoci infinit mai crâncene. Dacă tot ne considerăm mai evoluați decât ei, este cazul să o și arătăm. Generația noastră își dă, acum, testul. Poate nu îl picăm doar pentru că la magazinul din colț nu mai găsim avocado.

Sus inima! Jos moftul!

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Inceput bun de articol, final discutabil din cateva puncte:
  – cateva saptamani? De unde stiti? Nimeni nu stie, nimeni nu poate spune ceva. Oamenii merg la munca in fabrici, politistii si jandarmii se intalnesc si povestesc intre ei, nu sunt testati nici unii… Ori este carantina generala si se inchide totul ori nu este.
  – precedentul limitarii drepturilor omului a fost creat, se va aplica mai usor de acum incolo.
  – cine suporta costul economiei puse pe butuci, al unor sectoare intregi oprite? Vi se pare ca este un lucru simplu, de oameni razgaiati?
  As mai continua, dar las pe altii.

  • „cateva saptamani? De unde stiti? ”

   Nu știe nimeni, dar se presupune că în câteva săptămâni „se aplatizează curba” graficului îmbolnăvirilor.

   De fapt, vorbim despre ineficiența și incapacitatea sistemului sanitar, ju-i vreo grijă sau apăsare pentru cetățeni, care tot în proproție de 70% este probabil să se infecteze.

   …Doar că trebuie să stăm în case pentru că nu exustă mijoace de protecție, măști, mănuși, dezinfectant… Nu sunt paturi în spitale în secțiile de reanimare, nu sunt testere șamd.

   Stând în case nu ne protejăm pe noi, ci sistemul medical, care nu este capabil să ne trateze.

   Ce s-ar întâmpla oare în cazul unui război, al unui atac chimic, sau biologic?

   Niște burtoși incompetenți din armata română, adică, NATO, ne-ar spune să stăm în case, în munți, sub pământ, până trece războiul și ar pleca inamicul!

  • Va voi raspunde la obiect:
   – da e vorba in esenta de maxim 4 saptamani. Care daca vor fi respectate cu strictete, vor da rezultate. Fizic, nu vor mai fi oameni pe strada care sa ia virusul. Vezi exemplul Coreei de Sud, care a introdus masuri si pe care chiar le-a aplicat (dar fara izolare fortata a populatiei in case deocamdata) si au reusit sa reduca semnificativ curba infectarilor. Vorba aia: „Testati, testati, testati!” De asemenea izolarea a dat roade si in Wuhan, asa-zis epicentrul pandemiei..

   – limitarile drepturilor omului au fost aplicate, corect, dar oricum exista posibilitatea legala, portita era intre-deschisa oricum. Sa fim multumiti ca in Romania Covidul ne-a prins sub guvernarea PNL, ca daca instituiau PSD-ul si Dragnea starea de urgenta… atunci sa fi vazut limitari ale drepturilor omului!

   – costul economiei puse pe butuci va fi suportat de oameni, de noi toti. Asa a fost intotdeauna, nu e nimic nou aici. Pe de alta parte, aia care faceau gratare la Baneasa in weekend, nu cred ca se gandeau la salvarea economiei… sa fim seriosi…

 2. Foarte bine si la obiect scris! Tin sa va informez, cu tristete, ca mesajul dvs. nu ii va atinge pe „moftangii” de serviciu. Ei functioneaza pe alte principii, ei trebuie sa fie neaparat diferiti de ceilalti, chit ca vor deveni toti la fel de previzibili. Berea sa fie cu lamaie, sau, si mai bine sa fie cidru. Nu va asteptati sa aiba vreun dram de „awareness”. Sunt in plina goana de imitatie a formelor fara fond. Asta le da un sentiment de superioritate si e tot ce conteaza pentru ei. Si-au vandut de mult inima pentru acest moft, ca sa va parafrazez, asa ca nu au ce sa puna „sus”

 3. Despre moft sintem invatati in casa , in scoli la radio- tv si in online .
  Despre inima numai la Biserica ( uneori nici acolo ).

  • Ar cam trebui sa lasam aceasta presupunere ca doar la biserica e despre inima. Poate la bunicii nostri, care traiau oprimati, fetele erau „date” respectiv „luate” pt zestre, nu prea aveai motive reale sa fii bun, moral, nici nu erai de fapt. Astazi, cel putin la noi, treaba cu biserica nu prea se confirma in realitate. Desi tind sa respect institutia Bisericii pentru ce a facut in alte timpuri, cand nu prea existau alte resorturi de moralitate si chiar de respecare a legii, gen dadeai „dujmanului” o bata in cap „noaptea ca hotii” si ramaneai probabil neprins, deci cinstit. Doar frica de Dumnezeu te facea mai bun. Insa doar frica, fara niciun fel de constiinta de sine, nu mai face fata in momentul asta. Vrem, nu vrem, „painea” moralitatii bazate pe frica este luata de statul de drept. Da, respecti legile de frica in mare parte. De aia democratiile devin laice. Cat despre inima, acum avem psihologi care iti pot da un ajutor bazat pe stiinta cat de cat. Iar despre miracole, avem stiinta. Cu stiinta l-am induplecat pe Dumnezeu si iata ca acum zburam, desi acum vreo 200 de ani, bisericosii radeau de incercarile oamenilor de a construi aparate zburatoare : „daca Dumnezeu voia sa zburam, ne dadea aripi”. Ce ii mai ramane Bisericii, probabil acea parte din oameni aflati in iminenta mortii, frica aia fundamentala pentru care nimeni nu are un raspuns.

   Paradoxurile bisericii le vedem chiar azi: impartasirea cu aceeasi lingurita, pupat de icoane si cate si mai cate. Da, am muscat din marul ala, metaforic vorbind, acum trebuie sa ne comportam ca atare, nu prea mai avem incotro.

 4. Generația părinților noștri care copii fiind au cunoscut ororile războiului, drama tifosului exantematic și calvarul comunismului pentru unii și al nazismului pentru alții au cautat și găsit compromisul necesar ca să trăim peste 70 de ani fără război. Aceasta molima de acum poate va trezi toți idioții din lume pentru care totul se rezuma la creșterea vânzărilor, dedline, profit, putere și influenta. De Dumnezeu și de aproapele vostru a-ți uitat de tot. Acum sa vad pe care îl salvează contul și relațiile. Consta cu tristețe ca toți,, liderii sociali,, umflați de televiziuni și tabloide nu mai exista. Au rămas sa rezolve problema,,șpăgari,, de doctori și asistenți,, prostii,, de polițiști și jandarmi. Deștepții neamului, Cristoiu, Nistorescu, Ficeac, Civica, Gadea și tot neamul lor stau ascunși ca șobolanii. O sa treacă și aceasta pandemie și după vor veni deștepții ăștia sa ne spună ce trebuia făcut, cine nu a făcut, ce știre nu trebuia data ce nevoi nu s-au rezolvat, etc. Ma rog lui Dumnezeu sa randuiasca el lucrurile ca sigur știe ce este mai bine pentru noi.

 5. Momentul adevarului va fi cand vom sprijini mediul privat si micile afaceri si nu bugetar, cand vom face o educatie de calitate, o asistenta medicala si sociala adevarata si de calitate umana. Cand vom avea o alta organizare teritorial administrativa cu mai putine judete si numai cu prefecturi, cu 300 de parlamentari si afaceri mai corecte. Fara ipocrizie si minciuna. Pana, atunci ca si la Colectiv, orice val de viscol, seceta sau pandemie ne prinde nepregatiti. Responsabilitatea trebuie de ambele parti, restul sunt vorbe de claca. Pana atunci fiecare se descurca pentru sine si familia lui. Restul pauza.

 6. Scindarea est-vest în UE.28 a început la Bratislava 2016. Estul-Vișegrad a refuzat preluarea, recunoașterea, aplicarea „ principilor normative comunitare”, acel AQUIS COMMUNAUTAIRE care a asigurat reconcilierea și asocierea vestului, la început numai 6 parteneri 1957 CE/EWG. Vestul a reușit în 75 de ani de pace cea ce descrie autorul. Vestul a asigurat în 75 de ani de pace asocierea în NATO&CE/EWG, a asigurat un trai mai bun pentru cetățeni, presperitate, bunăstare și belșug.

  …””… Generația noastră își dă, acum, testul. …”….

  Estul continentului (statele „naționale” create 1918 /1945) nu a reușit în 100 de ani, în acel centenar mult lăudat, să asigure locuitorilor un trai ca în vest. După eliberarea 1989 din naționalcomunisml autohton specifiv spiritul cetățenesc dezlănțuit a reușit sa reclădeasca societatea civică. Atomizarea societății civice în naționalcomunism a distrus încrederea între cetățeni, a distrus încrederea între cetățeni și stat. Tinerii de azi din țară au cunoscut numai libertate, pace și democrație. E minunat. Acum liberă circulație de persoane e blocată în UE.27 de statele „naționale”. Situația cu infeții cu virusul COVID-19 e diferit în regiunile UE. Cei mai mulți morți sânt azi în Italia, acum aproape 1000 persoane pe zi. Dotarea spitalelor cu paturi pentru tratament intensiv cu aparat de respirat în UE e foarte diferită. Italia are 13 paturi la 100.000 locuitori (în nord mai multe decât în sud), 7 în UK, 29 în RFG. Solidaritatea între partenerii în UE.27 se oprește la granițe. Polonia a închis granița de vest, camioanele stau zile întregi la coadă. Ungaria a închis granițele, sezonierii din România care lucrează în vest nu mai pot circula liber (Schengen e suspendat).

  Vom vedea dacă optimismul admirabil al autorului poate supraviețui încă 6 luni sau un an, până când va fi la dispoziție un vaccin anti-COVID-19. În UE.27 sunt peste 35 de centre de cercerate excelente care caută acum un vaccin. Utrecht a anuntat că are de la criza SARS 2003 substanțe care pot mări eficiența noilor vaccine anti-COVID-19, le pune la dispoziția celorlați cercetători. SUA are deja un test rapid care dă rezultate după o oră.

  Vom vedea peste 6 luni sau un an mai multi optimiști în est și vest, asa cum scrie autorul?

 7. „We cannot choose our external circumstances, but we can always choose how we respond to them.” Epictetus. Mi a fost lene sa traduc.

 8. SUS INIMA – JOS MOFTUL!
  Mi se pare un slogan de împărtășit tuturor!
  Moft era și strigătul ”cetățeanului” care-și răcnea nemulțumirea că e controlat la graniță și îndemna „Să dăm foc aici!„!
  Moftangiul trebuie să-și limiteze manifestările cel mult la nivelul celor care l-au crescut astfel.
  Cât privește marile încercări, ar trebui să ne amintim că multe dintre confruntările majore au avut și preambul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Alex Păun
Alex Păun
După studii de filozofie, Alex Păun lucrează, vreme de câțiva ani, pentru una dintre cele mai importante edituri românești. Îi trec prin mână zeci de volume, începând cu clasici ai literaturii universale (Shakespeare, Rabelais, Melville, Henry James, Baudelaire, Flaubert, Proust, Joyce) și terminând cu tratate de filozofie sau istorie a ideilor. În anul 2013, fondează, alături de câțiva prieteni, Societatea Calderon. Activă în București, societatea organizează întâlniri cu mari personalități ale vieții publice românești, un club de lectură, cursuri de formare intelectuală. De-a lungul timpului, evenimentele Calderon au invitați de talia unor Maia Morgenstern, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Carmen Mușat, Sorin Alexandrescu, Marius Constantinescu, Teodor Baconschi, Eugen Ciurtin, Sorin Antohi, Mircea Flonta, Ana Barton, Călin-Andrei Mihăilescu, Smaranda Bratu Elian.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Stânga europeană iubeşte de fapt neoliberalismul şi corporaţiile, cu condiţia să fie chinezeşti

Chiar pe 31 decembrie, când lumea punea şampania la rece, UE a semnat cu China un acord comercial cu cântec. Comisia –...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

 Complicii

În zilele începutului de an, postul public „Radio România Cultural” (plătit din banii de la buget ai românilor) ne-a amintit pe site-ul său, la rubrica Portret, că se împlinesc 8 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, „personalitate artistică de excepție”, „actor, scenarist, regizor, producător de film şi om politic”.

Populismul conspiraţionist, ruperea relației de încredere popor-tehnocrație și criza democrației liberale. Trei scenarii pentru guvernările viitoare

Despre criza democrației liberale se vorbește deja de mai mulți ani, nemaifiind o noutate. Ne referim aici doar la spațiul occidental, unde...

Ce reprezintă de fapt asediul Capitoliului ?

Asediul Capitoliului, simbol al democraţiei americane, a fost un eveniment istoric, de amploarea celui de la 11 septembrie. Nimeni nu s-ar fi...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.