miercuri, ianuarie 15, 2025

Motivația  migrației în străinătate: românii în context  Central și Est-European

Introducere

Pentru ce pleacă românii în străinătate? Salarii mai mari, condiții mai bune de practicare a meseriilor știute sau dorite, nemulțumirile de aici, comparativ cu oportunitățile percepute acolo? Mai este valabilă formularea că Estul Europei „se mută în Vest” (Black et al. 2010)? Și cum fără comparație nu poate fi nimic înțeles, unde în Europa  Centrală și de Est poate fi identificată mișcarea migratorie externă cea mai asemănătoare cu cea românească? Acestea ar fi întrebările (vezi și Aslany et al. 2021) la care încercăm să răspundem aici, în primă formă, cu datele unui sondaj mai vechi, din 2022[1]. Am fi preferat un sondaj de dată recentă, dar…

Pentru a simplifica lectura,vom începe cu câteva concluzii rezultate din „ce ne spun” datele. Intențiile de plecare în străinătate ale românilor erau motivate de către ei, în sondajul menționat, prin salarii mai mari în alte țări ale Uniunii Europene (unde se află peste 85% din diaspora românească). Dar nu numai, semnificativ contează și găsirea locurilor de muncă pentru tineri, în special, condițiile mai bune pentru a învăța și practica meseriile știute/dorite și justiția socială în sens de promovare a meritocrației prin structura instituțională a societății.

Asemănări în motivația migrației?

Pentru a răspunde la întrebarea din această secțiune am comparat situația din Româna cu cea din alte cinci țări din Uniunea Europeană-Estică (UEE), apropiate ca distanță de România și cu cel puțin cinci miliooane de locuitori – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia. Care sunt, dintre cele menționate, țările care au o determinare asemănătoare a intențiilor de plecare în străinătate cu cea din România? Pentru amatorii de argumente tehnice, răspunsul pleacă de la datele prezentate în tabelul 1. Pentru cei mai puțin interesați de aspectele tehnice ale analizei, prezint în continuare interpretarea tabelului respectiv.

În prelabil am grupat[2] motivele de emigrare potențială în cinci mari categorii, respectiv salarii+ocupare, perfecționare profesională+perfecționare în cunoașterea unei limbi străine, stil de viață+cultură, percepția justiției sociale+apropierea de o altă țară de destinație, și relații în străinătate+rezidența anterioară în altă țară. Am reținut în analiză numai primele patru categorii de motive. La ele am adăugat încă opt variabile socio-demografice (vezi tabelul 1).

În toate cele șase țări analizate am înregistrat două variabile la fel de importante în generarea intențiilor de emigrare în UE. În toate cele șase țări din UEE tind să plece mai mult cei care doresc locuri de muncă bine plătite și sunt tineri (probabil undeva în vcategoria de vârstă de 16-34 de ani). În al treilea rând, contează foarte mult și experiența de migrație. Cei care au fost în străinătate (pentru lucru, însoțire sau studiu) și au revenit în țara de origine tind să plece din nou. Nu am spus „pleacă” ci „tind să plece ”.

Table 1.Predictors of intentions to work abroad: Romanians in the Central and Eastern European Union context

Data source: Eurobarometer 528, data collected  May-June 2022. Topic: Intraeuropean labour mobilty. Logistic regressions by the main countries of  Central and Eastern European Union by their population size. Shadow for regression coefficients that are significant p<0.05.

În seria motivelor de plecare invocate, după ocupare și salarii urmează aspirația de perfecționare fie profesională, fie de cunoaștere a unei limbi străine vorbite în țara de destinație. Acest motiv-aspirație (De Haas 2021)  determină semnificativ intenția de emigrare în cinci din cele șase țări analizate (excepția apare în cazul polonezilor intervievați). Cea de-a treia categorie de motive care contează este cea legată de calitatea instituțiilor, a regulilor aplicate pentru asigurarea justiției sociale. Dintre cele șase țări analizate, numai în România și în Bulgaria înregistrăm un impact semnificativ al lipsei de justiție socială asupra intenției de plecare în străinătate. Ipoteza rezultată este foare importantă pentru cei care ar dori să proiecteze politici sociale fundamentate, în domeniu: dacă doriți să reduceți propensiunea de emigrare a tinerilor, atunci, în afara măsurilor economice de sporire a locurilor de muncă bine plătite este fundamental să reduceți corupția din țară. Altfel, idei de genul „pleacă din țară cei cu calificare profesională redusă” sau „trădătorii de țară” nu ajută, nu au fundament științific.

În niciuna dintre cele șase țări analizate aici nu înregistrăm un impact semnificativ al motivațiilor de emigrare potențială legate de stilul de viață. Am putea traduce constatarea respectivă prin interpretarea „asigurarea unor locuri de muncă în special pentru tineri, salarii sporite, condiții mai bune de perfecționare profesionară  și reducerea corupției pot contribui substanțial la reducerea emigrării”.

Pentru cei interesați  de multitudinea comparațiilor folosite pentru a contextualiza cazul emigrației potențiale din România în străinătate, menționăm că am replicat analiza din tabelul 1 și pentru subeșantioanele aferente țărilor din vechile comparativ cu noile state membre ale UE. Constatarea care interesează aici este că  stilul de viață și cultura contează ca predictori ai emigrării potențiale în special pentru Vechea UE.

Din același tabel 1 aflăm că de gen, vârstă și experiență  de migrație, ceilalți predictori din categoria respectivă, cel puțn pentru cele șase țări analizate contează mai puțin, mai ales în cazul sondajului din România.

Concluzii

Profilul motivațional al emigrării potențiale din România, din perspectiva sondajului eurobarometru folosit aici, seamănă cel mai mult cu cel înregistrat în Bulgaria. În special în aceste două țări, emigrarea potențială este mai mult sub impactul lipsei/insuficienței de locuri de muncă bine plătite și a condițiilor de viață socială bazată pe reguli de justiție socială.

În toată Uniunea Europeană însă, înregistrăm un impact semnificativ, puternic, al migrației de revenire asupra re-migrării potențiale (detalii tehnice neprezentate aici). Rezultă că o bună parte din reveniți nu sunt mulțumiți de condițiile profesionale și de vială din țările de origine sau au un nivel de aspirații mai ridicat pe care îl pot satisface mai ales prin re-migrație sau migrația circulatorie. Detaliile aferente ar merita să fie studiate.

Politicile economiste care consideră că numai locul de muncă și salariul conteză în emigrarea potențială și de facto nu au un fundament științific suficient. Determinarea instituțională a emigrării potențiale este extrem de importantă și ar trebui cercetată periodic, mai ales în țări de emigrare precum România.

Referințe bibliografice

Aslany, M., Carling, J., Mjelva, M. B., & Sommerfelt, T. (2021). Systematic review of determinants of migration aspirations. Changes1(18), 3911-3927.

Black, R., Pantîru, C., Okólski, M., & Engbersen, G. (2010). A continent moving west?: EU enlargement and labour migration from Central and Eastern Europe (p. 344). Amsterdam University Press.

De Haas, H. (2021). A theory of migration: the aspirations-capabilities framework. Comparative migration studies9(1), 8.

Sandu, D. (2024). Selectivity in intra-European migration intentions (No. 70). CELSI discussion paper.


[1] Datele pe care le folosim aici provin din Eurobarometrul special, 528, realizat în mai-iunie 2022. O analiză anterioară a acelorași date, din perspectiva selectivității migrației potențiale, poate fi accesată la Sandu 2024.

[2] Pentru gruparea motivelor de emigrare am folosit analza factorială, metoda  componentelor principale, rotire prin Varimax, KMO=0.54. Am folosit ca indicatori de intrare 11 motive de emigrare, plus un indice sintetic (scor factorial) al percepției justiției sociale din societatea de referință.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Un articol foarte bine structurat si documentat. Tema trateaza o mica parte din multiplele aspecte ale migratiei romanilor, un subiect care trebuie studiat in detaliu. Cred ca domnul prof este singurul care intelege profund acest fenomen. Felicitari!

  2. In Germania treaba s-a imputit si se impute continuu, in timp ce in Ro lucrurile se misca spre bine, drept urmare s-ar putea spune ca nu prea mai are sens sa se plece, dar…
    Exista categorii, mai ales tinerii din rural, sau din micile orase de provincie care mor, care sunt obligati sa plece. Pe acolo nu mai sunt nici fete macar. Daca tot pleaca, in Bucuresti a ajuns sa fie viata mai scumpa decit in Monaco, pai atunci pleaca in occident. Am cunoscut niste tineri care au fost recrutati din Romania, au fost si scolarizati, ca ingrijitori de batrini. Erau f multumiti, aveau masina de serviciu, pe care o foloseau si personal, erau destul de bine platiti si mai primeau si mici cadouri.
    Alta categorie sunt cei f bine calificati care vor sa-si faca meseria. De la medici, la ingineri, la muzicieni. Eu daca ar fi astazi sa plec as face-o, unde mai poti face inginerie azi in Romania?

  3. Una peste alta, emigrarea a aprox. 3,5 milioane de români în Vest a fost cea mai mare tragedie din istoria modernă a României. Ca părere, motivația principală a fost inițial de natură economică ( venituri de aprox 4-5 ori mai mari ca în România), azi motivația economică este mai mică ( salariile din Vest sunt doar de 2-3 ori mai mari), plus că între timp condițiile s-au înrăutățit și în Vest iar în România s-au îmbunătățit ( la paritatea puterii de cumpărare suntem la 78-80% din media europeană). Ca urmare, o mare parte dintre cei plecați revin în țară( mai ales cei necalificați).
    Dar, da, vârfurile bine pregătite profesional pleacă în continuare, nu numai din motive economice ci și profesionale sau a calității vieții.
    Situația a fost obiectivă, România, din cauza comunismului, avea o societate sărăcită, iar capitalismul sălbatic de după ’89 a accentuat exodul. Acum ne-am mai revenit, dar mai e mult până departe.
    Totuși, migrarea „creierelor” este un fenomen generalizat în toată Lumea, fiind una din metodele de spoliere a statelor subdezvoltate de către cele dezvoltate.

  4. 1.,,Determinarea instituțională a emigrarii potențiale este extrem de importantă și ar trebui cercetatâ periodic, mai ales în țări de emigrare ca Romania”.
    ,,Determinarea instituțională” nu acționează negativ numai asupra ,,emigrării potențiale” ci asupra tuturor fenomenelor politice, economice și sociale din ,,țări ca Romania”!
    Formalismul democrației dîmbovițene (politică, economică și socială) are drept cauze fundamentale lipsa de funcționalitate și performanță a tuturor instituțiilor naționale: parlament, partide, guvern, ministere, administrație publică și locală și cele conexe sau nu, celor publice, etc.
    Formalismul politic constă în alegeri/schimbare fără competiție între candidați (numiți de partide pe criterii de clan), vid de proiecte economice și sociale cu democrația economică ce lipsește datorită stagnării/eșecului economic, democrația socială este inexistentă cătă vreme disparitățile economice/financiare sînt imense.
    Aceste trei ,,condiții” ale formalismului general, denotă absența liberalismului în Romania, P. N. Liberal fiind fantoma fără fond a democratiei.Pe acest fond s-a născut suveranismul și mișcarea antisistem DEMOCRATIC.
    2.Instituționalismul, curent științific care afirmă rolul fundamental al instituțiilor în dezvoltare este necunoscut de cercetarea economică ,,fundamentală” (inexistentă și ea) tocmai din această cauză.
    Pe această viziune și ,,tehnică” de cercetare economică personală am construit ,,proiectul de țară” cu obiectivul reindustrializării.Din păcate, astfel de lucrări de economie aplicată, par SF pentru lumea noastre economică, deși inflația este în creștere, deficitele gemene nu au soluții, împrumuturile sînt unica alternativă pentru ,,funcționalitatea” bugetară și economică, alunecarea politică (extremistă) a celor nemulțumiți de 35 de ani de stagnare/sărăcie PSD- PNL care nu mai poate fi stăpînită, etc..
    Fără a cerceta continuu și cu finalitatea unui proiect de țară, această ,,determinare” asupra progresului general, Romania se află alături de Bulgaria, ca țară în care optimul economic, cultural, instituțional, etc. să se afle înafara granițelor noastre!

  5. Situatia in România ramane subiectiva, nicidecum obiectiva drept dovada faptul ca oamenii inca migreaza spre vest. In vest se pune accent pe calitatea muncii si nu pe efort. Efortul privind calitatea muncii este rasplatit adesea cu bonusuri financiare care motiveaza angajatul. De unde si pana unde s’a imbunatatit calitatea vietii in România?

  6. Si pentru un tratament mai corect, pentru intelectuali si muncitorii cu inalta calificare. Sunt oameni respectati, nu ca in Rromanik.
    Dar cati oameni au emigrat in Rusia?

    • Chapeau mongolul
      the real question…
      Dar cati (romani) au emigrat in Rusia?
      care trimite-n derizoriu multiplele incercari ale PC (horrordocs included)
      de a contrabalansa o balanta care i(i/le) este defavorabila
      by nature/default

      In fact…
      cel mai simplu ar fi sa bagi „sociologia/filosofia/etc…”
      la categoria … si altele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dumitru Sandu
Dumitru Sandu
Dumitru Sandu. Profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Sociala, la Universitatea din București, cu studii și cursuri, în perioada actuală, pe teme referitoare la migrație transnațională, construcție identitară europeană și dezvoltare comunitar-regională.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro