marți, aprilie 20, 2021

NATO trebuie să se miște inteligent pe 5G

 Articol de JAMES JONESIAN BRZEZINSKIDOUGLAS LUTE și ROBERT WHEELER

Dincolo de problemele de securitate, noua generație de tehnologie wireless promite o revoluție pe câmpul de luptă.

O mare atenție este concentrată, și pe bună dreptate, asupra riscurilor de securitate asociate cu 5G – în special acele tehnologii produse în China. Însă noua generație de tehnologii wireless promite o revoluție în operațiunile militare, una care va schimba totul, de la instruire, la logistică, la dimensiunile tactice, operaționale și strategice ale războiului. În calitate de instituție responsabilă în a permite operațiuni eficiente comune și combinate de către statele sale membre, NATO trebuie să ajute la coordonarea integrării 5G în structurile de forțe și de operațiuni ale alianței și în rândul forțelor armate aliate.

Această nouă generație de comunicații wireless este o revoluție tehnologică, deoarece latența redusă a rețelei și saltul în lățimea de bandă se traduc într-un schimb masiv de date în timp real, și pentru că un consum redus de energie va reduce mărimea și greutatea sistemelor electronice care îngreunează aeronavele, navele de război și trupele individuale.

5G va aduce pe câmpul de luptă noi modalități de partajare și integrare a datelor de la senzori între operatori, arme și platforme, și inclusiv aeronave fără pilot. Aceasta va permite forțelor să utilizeze inteligența artificială și machine learning în modalități nemaivăzute până acum pe un câmp de luptă: încărcarea și descărcarea autonomă a camioanelor, a trenurilor, a avioanelor și a navelor; cunoașterea sporită a situației din împrejurimi pentru soldații din tranșee și pentru comandanții acestora; găsirea țintei în timp real; și, noi concepte militare de operațiuni, cum ar fi roiurile de drone.

Imaginați-vă o celulă wireless securizată de mare viteză, cu latență scăzută, peste un câmp de luptă sau în toată Europa. Construită corect, aceasta ar putea fi coloana vertebrală digitală NATO a unei poziții mai bune de apărare și descurajare împotriva oricărei amenințări.

Dar, alături de oportunități, 5G prezintă provocări mari pentru alianță. În lipsa unei coordonări, aliații riscă să implementeze tehnologii 5G prin care își privează forțele de interoperabilitate și să le facă vulnerabile la penetrare și compromitere de către adversarii noștri. NATO are nevoie de o strategie 5G pentru atenuarea sau chiar eliminarea acelor riscuri și poziționarea forțelor aliate la nivelul înalt tehnologic al câmpurilor de luptă din ziua de azi și de mâine.

Alianța trebuie să acționeze acum sau riscă să rămână în urma concurenților săi în materie de 5G. Secretarul general al NATO ar trebui să ia în considerare următoarele acțiuni pentru a cataliza dezvoltarea unei strategii robuste a alianței pe 5G și pentru a respecta angajamentele din Declarația Summit-ului de la Londra din 2019.

Organizarea de către Consiliul Atlanticului de Nord de informări cu privire la implicațiile militare ale 5G. Este imperativ ca guvernele din alianță să fie la curent în ceea ce privește capacitățile 5G și implicațiile lor pentru structurile și operațiunile forțelor militare. O astfel de informare la o sesiune combinată de ambasadori NATO și ai statelor Uniunii Europene ar încuraja colaborarea între cele două instituții, ambele putând influența dezvoltarea capacităților 5G în statele membre.

SACEUR trebuie să facă o evaluare militară a riscurilor și oportunităților 5G și să definească cerințele care rezultă din această evaluare pentru rețelele, platformele, armele și operațiunile aliate. Ambele sunt mijloace eficiente pentru a-i determina pe aliați să acorde prioritate 5G și să implementeze standarde și protocoale 5G necesare pentru interoperabilitatea și securitatea C4ISR.

Strategia 5G ca obiectiv prioritar al Centrului de Excelenţă NATO în cyber security din Estonia. Acest centru, în cooperare cu Comandamentul Aliat pentru Transformare, motorul dezvoltării capabilităților NATO, este un loc adecvat pentru dezvoltarea doctrinei, conceptelor operaționale și a tacticii ce pot beneficia de puterea 5G.

Între timp, structura de comandă a Alianței și Agenţia NATO pentru comunicaţii şi informatică ar trebui să lanseze o serie de proiecte-pilot pentru operaționalizarea aplicațiilor militare ale tehnologiilor 5G.

Acestea pot include:

Comandă și control securizat alimentat de 5G: Alianța ar trebui să exploreze modul în care 5G poate oferi funcții de comandă și control sigure, interoperabile pe câmpul de luptă. Un exercițiu ar putea fi plasarea de antene 5G (sunt mici: doar 14 inci x 11 inci) pe tancuri sau vehicule aeriene fără pilot pentru a crea o bulă 5G în care sunt conectate mașini, dispozitive și senzori dispuși pe platforme și personal uman sunt conectați prin intermediul unui flux de date securizat în lățime mare de bandă, și cu latență redusă. (Un test similar a fost deja realizat de armata germană.) NATO ar putea face același lucru cu un grup naval de acțiune la suprafață.

Instruire bazată pe 5G: alianța ar trebui să conducă încorporarea tehnologiei 5G în pregătirea militară. Centrul comun de instruire al forțelor NATO din Bydgoszcz, Polonia și Centrul comun de război din Stavanger, Norvegia, ar putea găzdui experimente cu 5G pentru a oferi un amestec de simulări în direct, virtuale și sintetice. Evenimentul „Coalition Warrior Interoperability Exploration, Experimentation, and Examination Exercise” al Joint Forces Training Centre (JFTC), atrage anual peste 1.000 de participanți din peste 20 de țări NATO și partenere. Acesta este un loc ideal pentru a promova capacitatea 5G în antrenamente și exerciții în alianță.

Securizarea sistemelor existente. Extragerea și înlocuirea echipamentelor de telecomunicații 3G și 4G – ca să nu mai vorbim de echipamentele Huawei – este costisitor și necesită mult timp. NCIA ar trebui să aibă însărcinat cu identificarea și testarea tehnologiilor care pot securiza sistemele de comunicații existente pe care, pentru unii, sunt prohibitiv de costisitoare de înlocuit. Acest lucru ar facilita comunicațiile sigure, chiar dacă acești aliați vor să se folosească în continuare pe durata ei de viața de infrastructura lor actuală, pe măsură ce se pregătesc pentru 5G.

Cursa pentru dominanța 5G este în derulare. Aceasta este o tehnologie complexă și cu o evoluție rapidă. Cu aceasta vin provocări semnificative, dar ușor de gestionat, legate de interoperabilitate și securitate. Capacitatea Alianței de a asigura și de a controla “terenul înalt” din punct de vedere tehnologic într-un spațiu de luptă dominat tot mai mult de operațiuni intensive de date va fi esențială pentru succesul misiunii – dovedind astfel relevanța NATO.

Articol aparut pe site-ul www.defenseone.com

Traducere de Bogdan Grigoras

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Cata energie irosita de pomana, la ce pot ajuta astazi armele intr-o lume globalizata in care fiecare doreste sa faca afaceri, sa castige bani ? nicidecum prin distrugerea militara a clientilor.
  Gandirea militara este inca la nivelul evului mediul cu toate noile technologii si ar fi mai bine ca „razboiul viitorului” sa fie virtual in spatiul online, acolo n-au decat ca generalii si soldatii sa-si faca de cap, oricum le place mai mult sa petreaca timpul acolo iar pe noi, muritorii de rand , cei „analogi”, sa ne lase sa ne traim viata in pace.
  Razboiul real este analog cu morti, raniti, stricaciuni materiale, castastrofe ecologice imense pe care oricum nimeni nu doreste sa le vada in „lumea civilizata” si adaug, ipoctrita.

  • Asa grija pentru omenirea se gasea si in spiciurile lectorilor politici din vremi apuse.
   „Luptam pentru pace!”
   Dar pregatindu-ne de razboi.

   • Nu are nici o legatura cu cele spuse de cei din vremurile apuse, o intrebare, dorestit cu tot dinadinsul actiuni militare ? da, este usor dintr-un loc caldut si sigur sa visezi la „Star Wars” sau altele si nu sunt convins ca ramai la fel „cool” daca iti explodeaza un proiectil in gradina. Astazi poti „sa-l culci” pe unul sau altul mult mai elegent decat prin metode barbare, ajung niste clickuri si programe si poti arunca in aer economii intregi fara sa-i omori pe cei care produc ce vrei sa cumperi sa sa le vinzi.
    Jocurile de razboi sunt ale trecutului si aseara am vazut un documentar interesant despre rolul presedintelui american in momentul 9/11 si odisea avionului prezindential in ziua de 11.09.2001, ceva ma ridicol nu se putea intampla.
    La momentul respectiv SUA avea 14 avioane de vanatoare disponibile sa reactioneze si le-a trebuit apropae 2 ore sa gaseasca nava prezidetiala si s-o escorteze, radarele militare americane erau orientate catre exterior ele nefiind in masura sa depisteze aeronava prezidentiala.
    Nu existau proceduri clare intre armata si aviata civila pe tema depistarii obiectelor aflate in aer iar culmea legaturiile intre nava prezindetiala si sol, Casa Alba si alte servicii perturbate sever, din 20 de sisteme de comunicare fiind doar 2 operationale,l a moemntul respectiv presedintele american fiind in aer. din toate punctele de vedere. Nu sunt povesti, sunt marturii insasi ale presedintelui Bush, ale celor care la momentul respectiv il insoteau. Am ramas „socat”.

 2. NATO ar trebui să analizeze cauzele unei posibile înapoieri tehnologice față de chinezi. Unele se văd cu ochiul liber. Dacă chipurile electronice se proiectează și se fabrică mai mult în China, Taiwan, Coreea de Sud acolo sunt și soluțiile avansate.

  SUA a avut monopolul software, dar se pare că se clatină. I-a amenințat pe Huawei că le iau accesul la Android, dar se pare că nu e așa simplu. Chinezii au cota dominantă de piață (incluzând și China). Forțați, cu costuri, pot să impună alt sistem. SUA s-ar împușca în picior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro