vineri, februarie 3, 2023

Negaționism de carantină

Mi-e din ce în ce mai clar că măsurile dure de prevenire și de stopare a răspândirii coronavirusului au activat toate conspirațiile posibile.

Iată câteva instantanee de la firul ierbii:

În Piața Victoriei, un domn, altminteri coerent în discurs, vorbește despre o „plandemie“, fiindcă, nu-i așa?, e clar ca lumina zilei că la mijloc nu e un virus, ci un plan bine pus la punct de mai marii aflați la butoanele lumii. Ei vor o nouă ordine mondială. Nu e clar cum anume ar arată lumea în viziunea lor, dar sigur e că totul a ieșit din mintea unora de teapa lui Bill Gates (interesat e că i-a luat locul lui Soros). Până și sirenele salvărilor sunt „programate să sune“ doar pentru a ne spori nouă panica. Tot la protestul din Piața Victoriei, un domn mai în vârstă este ferm convins că virusul a fost creat special ca să-i elimine pe pensionari. De aceea a ieșit el din casă. Bineînțeles că toți se tem și luptă împotriva vaccinului încă nedescoperit și a „dictaturii lui Iohannis“.

Nu apuc să-mi revin din stupoare și pe whatsapp primesc un mesaj redirecționat a nu știu câta oară în care sunt avertizată foarte serios care sunt efectele adverse ale purtării măștii:

1. Distrugerea neuronilor

2. Amețeală

3. Stari de confuzie și incapacitatea de a gândi coerent

4. Stari de depresie și de paranoia

5. Atacuri de panică

6. Aritmie cardiacă

7. Slăbirea voinței

8. Stări de letargie severă

9. Distrugerea centrilor memoriei din creier

10. Afectarea capacității de a lua decizii raționale.

11. Tensiune intracraniana.

12. Acidificarea extremă a sângelui.

Slăbirea voinței și acidificarea extremă a sângelui, combinate cu depresia severă și paranoia mă pun foarte serios pe gânduri. Ba chiar, unul mai evlavios susține că la slujba duminicală n-a putut cânta din suflet Hristos a înviat!, tocmai din pricina măștii. Îi jena libertatea de credință. Cu atâtea efecte adverse nu știi încotro s-o iei. Mai că-ți vine să alegi virusul.

Apoi termoscannerul. Un alt pericol ce trebuie cu orice preț evitat. Nu temperatura o măsoară ei, ci îți pun pecetea diavolului. Trebuie să te opui cu toată puterea, să încerci să-l convingi pe bodyguardul de la McDoanld’s, de exemplu, să nu te atingă cu laserul demonic. Căci acum se vor cerne cei aleși: nu poartă mască, nu se lasă „termometrizați“, nu cred în „covid“ și se luptă cu marele dușman al omului, vaccinul.

Aud că prin Olanda oamenii se luptă și cu antenele 5G, ca Don Quijote cu morile de vânt, căci ele ar fi adus virusul. Se pare că ceva putred e și în Olanda.

În orice caz, nu doar la noi e fierbere mare. Pretutindeni lumea a dat în clocot. Conspiraționiștii de toate riturile par a se fi unit în cel mai nou negaționism planetar. Negaționismul științific de carantină. Nimic nu-i poate convinge pe cei atinși de molima asta: nici demonstrații raționale, nici studii, nici statistici, nici experimente. Nimic nu are trecere în fața certitudinilor împietrite ale acestor corifei ai conspirației. Argumentele raționale sunt spulberate de enunțuri stupefiante, însă definitive. Știu ei mai bine ce se ascunde dincolo de aparențe. Încerci să le pui dinainte fapte, suferința și moartea atâtor oameni, disperarea doctorilor, a autorităților? Aș! Povești pentru cei slabi de minte. O suficiență agresivă și gregară vorbește prin gura tuturor deținătorilor de adevăruri absolute.

Desigur, știm cu toții că există smintitori de profesie, că prin toți acești încrâncenați deștepți se duce un război de uzură pus la cale de Rusia. Știm asta, dar totuși, mi-e greu să înțeleg cum pot să prindă rădăcini în mintea oamenilor asemenea idei sucite? Toată cantitatea asta enormă de minciună stă cățărată pe superioritatea țanțoșă a unora, care știu ei mai bine cum stau lucrurile și pe naivitatea, ca să nu-i spun altfel, a altora care o înghit nemestecată.

În plus, un suport nesperat îl primesc și din partea presei. Și nu mă refer la cea plătită să propage aceste idei, ci chiar la aceea care își propune să susțină adevărul. Lipsa de profesionalism, foamea de senzațional, breaking-news-ul funebru, relativizarea surselor, toate acestea fac ca orice informație serioasă să se piardă într-un talmeș-balmeș indistinct. Când în același studio după un specialist care îți explică limpede cum stau lucrurile, vine peste o oră un așa-zis cercetător și îndrugă verzi și uscate despre cum poți să distrugi virusul în cuptorul cu microunde, ajungi să nu mai pricepi nimic.

Iar când disputele științifice devin ele însele pietre de poticnire, cu adevărat totul se complică enorm.

Și atunci nu-ți mai rămâne decât să te bizui pe discernământul oamenilor inteligenți, pe bunul simț al omului obișnuit. Dar ce te faci când auzi de la unul pe care îl credeai deținător și de discernământ și de bun simț că preferă „libertatea înaintea siguranței“? De parcă am fi într-un joc pe cont propriu, nu într-unul în care ne este pusă la încercare cea mai înaltă virtute creștină și, în fond, umană. Căci, în condițiile de acum, a iubi prea mult libertatea proprie înseamnă a-ți ignora aproapele.

Epilog

Citesc cu stupoare, într-o fină revista culturală, că adevărata pricină tragediei din Romeo și Julieta, a morții bieților îndrăgostiți, a fost… carantina. Cel însărcinat de părintele Lorenzo să-l vestească pe Romeo că moartea Julietei nu e reală nu ajunge la destinație, ci, pe drum, e prins de gardieni și plasat în carantină, căci prin preajmă bântuia ciuma.

Ce iubire absolută și imposibilă, ce rivalități între clanurile din Verona? Cauza ultimă a tuturor relelor e carantina! Totul ar fi fost salvat, dacă nu era carantina, Romeo ar fi îmbătrânit alături de Julieta lui, înconjurați de o droaie de copii, bogați și liberi, cum ne dorim și noi să fim.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Lumea incearca sa inteleaga.

  Nu stiu de ce va minunati Dvs, despre modul in care reactioneaza lumea la acest virus nou si aproape de nebanuit pana in Ian.2020 Am o amica, repet amica, cu studii in istorie, locul 3 dupa finalizarea pe bune a studiilor, care mi-a spus ca ea nu crede ca in urma cu 51 de ani americanii au ajuns pe Luna si inca mai cerceteaza si mai studiaza ca sa se lamureasca…Io care am facut management am incercat sa ii explic ca daca exista o asemenea minciuna pana acum era de infinite ori demonstrata si ultra demontrata – argumentatia mea se baza pe managementul exceptiei – dar nu a fost chip sa o lamuresc.

  De atunci lumea s-a schimbat in jurul meu.
  Incet, incet m-am indepartat. Nu pot accepta desi viata mi-a aratat ca se poate…

  Am inteles ca sunt persoane care daca nu pricep ceva aleg sa creada ca este o conspiratie mondiala la mijloc, niste jocuri de culisa a unor forte oculte…Cred ca ei si numai ei detin cheia de la toate secretele din lumea asta, nu pot asculta cu doua urechi cu adevarat ciulite si cu ochii mari si cu mintea deschisa altfel de argumente decat cele pe care dansii le-au creat. Opacitatea vine de la o aroganta care limiteaza accesul la necunoscut, neprevazut Asta este…

  Asta este lumea in care traim.
  Si cred ca asa este peste tot in lume.

  • Si pentru a pastra sanatatea cred ca se impun masuri de igiena personala avansate – curatenie in lista de prieteni periodica, alaturi de o temeinica spalare pe maini,dezinfectare si mai bine izolarea voluntara decat printre unii care…

   Evident o parere personala,

   • Si cum ramane cu imunitatea daca stam in mediu steril permanent?

    Teoria si practica spune ca trebuie sa te mai imbolnavesti altfel sistemul imunitar devine lenes. Trebuie sa te mai lovesti, sa te mai tai, sa te mai stresezi. Sa te mai doara ceva ca sa te deprinzi cu durerea, sa o suporti mai bine.

    Tot teoria si practica spune ca trebuie sa ne lasam de fumat, excese de alcool, droguri, viata sedentara, alimentatie. Sau ne spalam pe maini dar la astea nu renuntam?

    Tineretul cum se mai imperecheaza? Schimbul de gene, bacterii si de virusi e esential pentru supravietuirea speciei.

    Ar mai trebui terminat cu fotbalul si redirectionat energia spre medicina, cercetare mai buna. Regandit infrastructura, regandit distractiile.

  • Bine spus.
   :”Asta este lumea in care traim.
   Si cred ca asa este peste tot in lume”.
   Si nu trebuie, neaparat, sa fim revoltatri ca altii gindesc altfel. Poate sa-i compatimim.
   Gindirea unica nu a facut si nu face bine..

  • Da, este sigur unul din declanșatorii majori pentru iraționalitate. Un altul pe care l-am întâlnit des este indirect nesiguranța viitorului: Decât să accepte că lumea este complexă și haotică și câteodată se întâmplă lucruri rele în afara controlului nostru, unii preferă să creadă că există Un Plan Sofisticat Și Malefic Și Cu Un Scop Bine Definit Chiar Dacă Este Ascuns. Din punctul lor de vedere, o lume în care cineva, undeva, cumva are un plan, fie acel plan chiar și răul absolut, este preferabilă realității în care toată lumea improvizează.

 2. Pe țigănește ”pandaimos” înseamnă pușcărie (pe bune!) și de aici vine de se leagă cu pandemia care ne bagă pe toți în arest la domiciliu ca să ne amendeze cînd ne prinde p-afară cu o sumă totală pînă la concurența sumei pe care trebuia să o colecteze fiscul din impozitul pe profit, care d-aia i-a scutit Cîțu de taxe pe patroni, ca să ia banii de la oameni și să astupe găurile de la buget, de i s-a făcut rău lu’ Ciolacu atunci cînd a auzit asta și d-aia i-au venit un acțes și l-a luat cu leșin. Hai, că-i logic, poate o vînd la PSD ca să o dea mai departe și să-l scape de rușine pe șefu’ pe care presa și doctorii l-au batjocorit și l-au făcut lipotimid! Și nenea ăla cu eliminatul pensionarilor are și el dreptate, numai că virusul care îi elimină se cheamă ”pensie”, nu covid.

 3. Bigotismul este un excelent catalizator în colportarea conspiraţionismului. Şi, din nefericire, numeroşi bigoţi se consideră sincer a fi o comunitate persecutată în România. N-am conştientizat această înstrăinare, până la disputele sociale privind încălcarea de către unii preoţi a regulilor de prevenţie în epidemie.

 4. O sa fim surprinsi cit de mic este numarul celor ce mai cred in baliverne conspirationiste , in virusi creati in laboratoare, in oculta mondiala ce ne vrea raul dupa ce au pierdut miliarde , in UE ce vrea sa transforme in sclavi , in chinezii monstri ai planetei , in sobolanul zburator cel rau si purtator de virus mincat ca delicatesa culinara de atita amar de oameni , sau in alte asemeni bazoconii de numai le stie nimeni numarul . Marea lor calitate , calitate, atribuita acestor creduli concetateni de peste tot in lume, este, fara doar si poate , dorinta lor nesdruncinata de a fi singurii purtatori ai cunosterii si ai adevarului absolut . Nu te poti intelege cu ei, orisice le-ai spune sau orisice ai face o tin una si buna , -langa – balanga -, cu bazoconiile scornite de mintea lor .Adevarul lor este unul singur si il striga cu voce tare , in strada ,doar atunci cind nu pot fi pedepsiti , de curajosi ce sunt ) Antenele G5 sunt vinovate , cipurile, ce se vor implementate ,asisderea , purtatul mastii este o pedeapsa (asta pina nu te loveste virusul si este prea tirziu sa o mai pui ),mersul la biserica este absolut benefic , ca doar dumnezeu nu ne vrea raul , lingurita comuna este minunata , guvernul este un dobitoc ca nu ne lasa in crisme sa mai birfim si noi prin sat , opozitia isi smulge masca ,dar nu acea de pe toata fata ca nemuritorul – FANTOMAS -si al sau interpret Jean Marais . Presedintele nu stie ce zice , premierul inca mai cinta la vechea mandolina din vremurile cind era SICA, unii politicieni inca mai viseaza la darimarea guvernului si a presedintelui si pandemia e doar asa o -vorba in vint – sa mai ne gasim in treaba . Si uite asa se naste un nou adevar , de care noi toti fugim ca-dracul de tamiie- (oare unde este tamaia folosibila ca panaceu universal antiviral ce sa alunge diavolul cel netrebnic si purtator de virus )si uite incet , incet ,pe masura treceri timpului (cu pagubele umane de rogoare ) o mare majoritate a neamului romanesc intelege pacaleala si minciuna si nu poate fi mintit asa cum de buna seama se face de multa vreme incoace .In curind ne vom regasi ca natie , fie ea si cu un presedinte cetatean roman de etnie germana (ce poate fi mai de neinteles pentru o foarte , foarte , mica parte dintre noi ,ce nici acum nu isi dau seama de ce ) , chiar daca o parte a politicului inca viseaza sa se reintoarca in vechea schema de functionare , sprijiniti si de o parte a presei ce inca nu isi poate modifica discursul . Cit despre carantina si ciuma ce inca mai bintuie visele unora (dar nu din Verona ) nu avem decit sa mai recitim povestioarele cuprinse in cartulia copilariei noastre numita – PROSTIEA OMENEASCA-scrisa cu atita intelepciune de Ion Creanga .Intre timp multora le-a cazut celebrul- drob de sare- in cap si urmarile sunt mai vizibile ca niciodata .

 5. Unul din motivele pentru care argumentul rațional nu ajunge să fie receptat de vulg este disprețul prost ascuns al elitei (de multe ori închipuite) care-l produce și-l colportează pe canalele oficiale. Câteodată disprețul e doar condescendență, altădată e sictir, scârbă, ură. Argumentul -oricât de științific ar fi- nu poate fi luat in considerare când este furnizat intr-un scuipat.

 6. Haideti sa nu ne mai ascundem dupa degete si sa spunem raspicat adevarul: lumea e plina de cretini, multi dintre ei iremediabili. Nu „smintitorii” sunt de vina. Ci masa de idioti care crede in orice tembelism.
  Criza actuala ne arata ca numarul spalatilor pe creier este imens. Iar in Romania depaseste orice asteptari!
  Solutii!? Nu prea exista solutii democratice pentru vindecarea acestei boli, mai periculoasa cu mult decat SarsCov2!
  Neexcluzand ca exista si altele, eu identific doua cauze ale acestui fenomen, referindu-ma la patrimoniul national de spalati pe creier:
  1.Comunismul si reprezentantii acestuia, incluzand aici nu numai cei 45 de ani de „oranduire socialista”, ci si toate actiunile si intoxicarile practicate de personaje populiste infectate cu comunism, care au avut loc din 1990 si pana astazi. I s-a spus boborului cat de destept e, cat de mult se face pentru el, cat de mult rau i se doreste de catre Vestul Nemilos, etc
  2. Educatia. Stiintele umaniste si in special Istoria se predau in Romania din 1947 incoace inducandu-se ideea ca suntem buricul pamantului si ca toata planeta conspira impotriva noastra, pentru a ne fura bogatiile imense pe care nu le are nimeni altcineva. Noi suntem inteligenti ca nimeni altii si stim mult mai bine cum stau lucrurile pe planeta, decat ni se explica noua de catre omniprezentii dusmani. Copilul roman este bombardat ani de zile cu texte nationaliste de prost gust si, in lipsa discernamantului la maturitate, ramane „bombardat” pentru toata viata.

 7. Exista si intelectuali, unii cu acte de razvratire veritabila in timpul comunismului, nu rezistenta prin cultura, care scriu bloguri si articole de ziar cam cu acelasi continut ca si cel cu plandemia mentionat de autoarea articolului.

 8. Primitul de mesaje pe WhatsApp este probabil o figură de stil privind efectele nocive ale diseminării în lanț a tot soiul de conspiraționisme. Spun asta pentru că (deși nu prea se bate toba pe subiectl ăsta) WhatsApp a fost extrem de eficient în această perioadă în a stopa lanțul ăsta de mizerii, de cel puțin o lună și ceva. A contribuit la asta și faptul ca lucrează de ceva timp la metode de contracarare (au fost linșați în India cu ceva timp în urmă miște lucrători ai unor firme de telecomunicații, totul pe fondul unor mesaje din astea distribuite pe WhatsApp, asta le-a aprins becul celor de la Facebook).

 9. Saracia si prostia nu vor disparea niciodata (au zis-o altii, dar sunt de acord).

  Ne minunam de saraci si de prosti, dar nu stiu sa existe vreo metoda de contracarare.

  Se castiga insa foarte bine (din cate am auzit) din pacaleala ca s-ar putea contracara.

  ===

  In Romania insa, „educatia” bazata exclusiv pe memorare a produs probabil o sleahta mult mai mare decat in alte parti de creduli si conspirationisti cu diplome, functie si prestigiu.

  Ceea ce ma sperie insa este ca intreaga viata multi cetateni depind de astfel de persoane – medici, avocati, politicieni etc.). Cum poti sa te increzi intr-un medic (spre pilda) care crede ca nu se poate vindeca si cancerul cu suc de morcovi?!

 10. Mă șochează cum prieteni buni, cu facultate, mastere, chiar doctorate, sunt propagatori ai acestor teorii. Foști colegi cu studii, cu joburi bune, chiar lideri de opinie în comunitățile lor. Refuza sa mai gândească dincolo de sloganuri. O fi de la izolare? Chiar nu îi înțeleg. :|

  1. Problema „masca” este o non-problema. Pentru că utilizarea ei este recomandata DOAR in spații închise. Adică în mijloacele de transport în comun, în magazine, la serviciu.
  Șocant pentru mine este că tocmai cei care își luau „work from home” sau concedii medicale imediat ce apărea gripa prin birouri sunt acum cei mai vocali împotriva purtării măștii: „Nici nu poți să respiri cu ea”! „Dar unde mergi tu cu masca?” „A, pai nu ies din casa, dar văd cât de incomod este când merg la magazin”. Serios!?
  Anul trecut: „nu pot înțelege cum vii tu cu autobuzul la servici, nu te temi de viruși!?”. „de regulă mă feresc de oameni, mă spăl pe mâini, nu stau nas in nas”. Anul acesta, aceiași oameni: „ne pun botnițe, ne forțează să mergem cu măști, suntem că animalele”!? Serios!? De când nu ai mai ieșit din casă!? A, dar afară, masca nu este obligatorie!
  2. Problema termoscanarii, o incapatinare duplicitară!
  Legal vorbind, orice magazin sau barulet, sau discoteca, sunt proprietăți private, ale companiilor ce le dețin. Ei au dreptul să își selecteze clienții. Cum vor ei.
  Aceiași „dudzi” care se bucurau anul trecut, sâmbătă noaptea prin cluburi, că nu sunt primiți toți bețivii și colorații, se răzvrătesc acum: „ce naiba, mi se încalcă dreptul la libertate!?” Care libertate? Pe proprietatile lor, magazinele fac ce vor, ce treiere vor. Din clubul lui, patronul poate sa te de afară dacă ești prea beat și începi să pipăi fetele de la bar. Aaaa, când ești prea beat este ok sa fii dat afara. Dar acum, că ai temperatura, nu este ok sa nu fii primit în magazin! Duplicitate!
  3. 5G este o discuție nesfârșită. Celor conspirationisti le-aș recomanda să vorbească cu bunicii lor, daca mai traiesc. Să ii intrebe cum a fost cănd s-a electrificat satul. Daca au refuzat să li se pună lumina în casă sau s-au rugat de cei de la Uzina să tragă și la ei un stâlp de curent. Și cum s-a schimbat viața lor și a părinților lor după aceea. Să meargă măcar 1 săptămână într-o gospodărie izolata din mediul rural, fără curent. Sigur, stand la căldurică produsa cu ajutorul curentului electric, după un dus cald și cu telefonul incarcat și conectat la rețeaua 4G că să citească postările „anti”, 5G-ul pare o invenție demonică. Rețeaua electrică a adus ciuma bubonică și 5G-ul a adus Covidul, știe el de pe telefonul conectat la rețea!
  A, cand urca Bucegii și nu are semnal pe poteca, e gălăgios de nemulțumit: cum naiba de nu reușesc ăștia de la STS sa detecteze un avion căzut în Apuseni, cu toată tehnica asta de triangulație, știe el că de pe telefonul lui poate să trimită geolocatia și la naiba, alții mor acolo negasiti! Nu și-a instalat aplicația Apel112 că e pentru fraieri, el Apple scump și sigur va fi găsit.
  3. Microciaparea. Vanitate!
  Cat de increzuti suntem cu telefonul in buzunar! Chiar avem vanitatea sa credem că „bășină” noastră este importanta într-un complot planetar și că cineva vrea sa ne vaccineze obligatoriu că să ne urmărească mișcările prin nanocipurile implantate odată cu vaccinul! Suntem totuși 8 miliarde de oameni! Ieșit fraților din locuințele izolate în care trăiți și mergeți 1 zi macar la metroul din Piața Unirii. Stați 10 minute și urmariti lumea care merge cu treabă și își vede de viață. Constientizati-va neimportanta și locul. Dacă reușiți dpdv al banilor, incercati să mergeți cu rucsacul in spate prin India. Că exercițiu de smerenie. Daca supraviețuiți in lumea aceea cu aglomerație și mizerie, atunci masca și vaccinurile va vor părea mofturile decadente. Incercati să renunțați la slujbele bugetare și să mergeți cu cei 2000 de oameni care s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj pentru a culege sparanghel. Faceți efortul de a respecta munca cinstita și fără șpagă. Și veți vedea că urmărirea prin microcipare a tuturor oamenilor este ridicolă.

  Da, avem o criza de leaderi care sa comunice corect și eficient. Lideri științifici in primul rand. Domnul Cristian Presura comunica maxim, domnul Funeriu și cei 2 Mici și 1 Anc s-au străduit să comunice și ei, câțiva epidemiologi sunt invitați când și când la tv. Și cam atât. Peste decenta lor comunicare se aude zanganitul celor care „nu cred!”. Care, vorba unei postări de pe FB, după ce au luat un 5 târâit la școala, ne explică acum cum e cu vaccinurile, cu virușii și 5G-ul.

  Nu e doar de la depresia carantinei. E mai ales de la neștiință. De la neînvățare, de la neînțelegere. A pune la indoiala cere efort. A crede și repeta ca papagalul e mai simplu. E mai ușor cu valul, cu zanganitul, cu gălăgia. A gândi singur cere efort.
  Mulțumesc doamna Cioabă! Mă simțeam singur.

  • Surpriza surpriza, de azi botnita e obligatorie si afara pe strada, in Spania.

   Ce nu pricep multi, sau ignora, e ca e vorba de libertate. De cum se poate pierde, in ropot de aplauze si discret, pas cu pas..

   Statul nu te poate proteja la infinit, toti vom muri pana la urma, viata insasi e o boala terminala, nu am auzit sa scape nimeni pana acum.

   Statul vrea si stie un singur lucru: cum sa creeze si mai mult stat. Si mai multa DEPENDENTA. Statul te vrea prost si obedient. NU te vrea cetatean, te vrea cap de locuitor.

   Statul stie cel mai bine ce e bun pentru tine!

   • @hanu, eu nu cred in pierderea libertății. Ca și ultimatum, accept chiar si sinuciderea, ca ultim gest de libertate și alegere individuală, pe care un om îl poate face pentru el însuși. Dar nu cred in pierderea libertății. Poate că nu am trăit prea mult in comunism, sau tocmai pentru că am trăit puțin? Nu știu.
    Eu vad statul că având rol protector. Orientat spre cetățean și problemele lui. Sigur, protejând investitorii și investițiile, statul își protejează cetățenii. Un mix de socialism și capitalism.
    Granițele încă sunt deschise, putem alege sa emigram in Suedia, unde masca nu este obligatorie și nici restricțiile legate de gripa așa de strânse. Avem (inca) libertatea de a pleca, de a alege alta „casă”, mai liberă.
    Dar, dacă o masca îmi protejează părinții și îmi oferă inca putin timp comun cu ei, atunci sunt de acord cu obligativitatea măștii. Sunt egoist aici, da, dar cred că și dumneavoastră sunteți :) (Mulțumesc că mi-ați amintit de ei, nu i-am sunat de câteva zile. Desigur că îi voi vedea DOAR cu masca).

   • @hanu
    Totusi, comparatia mască protecție – botniță nu ti se pare exagerată?!?
    Ești de părere ca masurile de protecție (strict in cazul nostru/coronavirus) să fie lăsate la libera apreciere a publicului larg?!?! Un fel de referendum, nedeclarat, asupra utilității, eficacității și necesității?!!?

    • Totusi, comparatia mască protecție – botniță nu ti se pare exagerată?!?

     —-Nu. Pierderea libertatii se face cu pasi mici, aparent fara insemnatate. Orice concesie marunta facuta statului se va intoarce in cele din urma impotriva cetateanului si asupra libertatii sale.

     Ești de părere ca masurile de protecție (strict in cazul nostru/coronavirus) să fie lăsate la libera apreciere a publicului larg?!?! Un fel de referendum, nedeclarat, asupra utilității, eficacității și necesității?!!?

     —Da. Publicul larg de care vorbesti aste alcatuit din cetateni. Daca nu sunt cetateni, ci doar capete de locuitor, atunci propun sa fie legiferat ca atare si sa trecem la totalitarism gen 1984 sau rusia stalinista. Sa nu mai pretindem ca am fi liberi.

     • @hanu
      Ai vreun exemplu istoric, concret, când libertatea s-a pierdut cu „cu pasi mici, aparent fara insemnatate”?!? De unde concluzia asta așa de fermă?
      Există vreo democrație, pe lumea asta, unde constituția (scrisă/nescrisă) să nu prevadă posibilitatea restrângerii temporare a libertăților cetățenești in cazuri de urgență ? Sunt chiar de florile mărului?!?

      Ai impresia că in domenii specializate (precum protecția sanitară, vaccinuri, tratamente, etc) publicul larg are competențele necesare ptr.a se pronunța?!!? Crezi că Streinu-Cercel, Rafila, Musta, etc sunt pe picior de egalitate (in domeniul/chestiunea despre care vorbim) cu pers.f.vocale gen: Olivia Steer, nevasta lu’Catarama, Gâdea, Ciutacu ? Simplul marinar știe/e competent să conducă un petrolier de 50k tdw?!? Supunem referendumului aprobarea medicamentelor, măsurile de siguranță in construcții, măsurile de protecție privind lucrul in mediul toxic? Pe bune?!? Ptr.cetatean e competent in virusologie?!!? Hai să fim rezonabili. Publicul crede că serialul Suleyman e un ciné-verité, un fel de carte de istorie filmată…..

      Mă scuzi, când vorbești de „rusia stalinista” pari a face abstracție de situația mai gravă sau similară de dinainte de atotputernicia stalinistă. Pentru omul obișnuit dictatura sângeroasă, crâncenă, nemiloasă a început chiar din 1918. Lenin era, probabil, mai rău decât Stalin, dar Doamne-doamne l-a terminat mai repede. Stalin a adus represiunea și in sferele privilegiaților, adică ale celor care nu aveau nicio reținere să o perpetreze în rândurile oamenilor obișnuiți. That’s it.

      • Sfanta naivitate. Daca chiar credeti ca represiunea in rusia inainte de stalin era mai rea decat ce-a pe care a declansat-o sovieticul, nu are rost sa mai vorbim. Presupun insa, din respect reflex, ca scrieti din prea mult timp liber, desi s-au mai vazut cazuri de admiratori sinceri ai tov. stalin si in zilele noastre.

      • @hanu
       D-le, răspunsul dvs.priveste o chestiune adiacentă, totuși. Ați evitat fondul ?

       Citiți biografia lui Lenin scrisă de Volkogonov, citiți despre războiul civil, despre gazarea țăranilor răsculați la Tambov și o să vă convingeți. Si de asemenea cărțile apărute după deschiderea arhivelor rusesti. Citiți despre cât de criminal era Trotsky cel plâns si azi de marxiștii occidentali de operetă. Despre crunta represiune leninistă condusă de Bela Khun in…. Crimeea după ce a fugit din Ungaria. Citiți Epurarea scrisă de Suvorov.
       Nu cădeti în capcana ipocriziei celor care prezintă bolșevismul leninist sub o lumină romantică a entuziasmului începuturilor de drum către o societate mai bună, blah-blah, blah-blah și care deplâng „tragica” prăbușire in stalinismul care ar fi denaturat comunismul si i-a dat o față criminală. Astea sunt doar bullshit. Comparații între ciumă și holeră……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristina Cioaba
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București unde a obținut și titlul de doctor (2007). A editat volumul, Monica Lovinescu Jurnal esențial (Humanitas 2010). Activează ca profesor de limba română.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro