joi, iulie 25, 2024

Nicolae Ceauşescu rezolvă „problema rămânerilor în străinătate” pentru copiii nomenclaturiştilor de partid (1974)

„Raţa comunistă, chiar şi când e moartă, zboară / Fiindcă-i animată de dragostea de ţară”. Aceste versuri ironice aveau un substrat politic periculos pentru cei care le spuneau şi, deopotrivă, pentru propagandiştii regimului de la Bucureşti care se străduiau să apere „puritatea idealurilor comuniste” – mai pe şleau, dogmele pe care nişte sectanţi habotnici le-au tradus din limba rusă în limba română şi au început să le pună în aplicare, în România după ce au fost scoşi din închisoare în august 1944. Versurile respective circulau în diferite variante, în liceele de elită din Bucureşti pe la mijlocul anilor ’70. Ele demonstrează că societatea românească era capabilă să creeze folclor urban, făcând haz de necaz pe seama politicilor inepte ale unor puşcăriaşi care au ajuns să conducă ţara doar după ce echipajele unor tancuri sovietice au „uitat” să plece din România în anul 1944.

Dacă tot am amintit despre dragostea „neţărmurită” a celor care au dorit „să ne facă bine”, bazându-se în primul rând pe greutatea şi numărul şenilelor, ne-am gândit să abordăm astăzi un subiect sensibil: propaganda de partid şi plecările în străinătate ale unor cetăţeni români. Nu, nu ne vom referi la George Soros (cine ştie pe unde era în anul 1974?), la căţeii care îi însoţesc, de un an de zile, pe stăpânii lor la protestele paşnice din Piaţa Victoriei sau la criticile imunde pe care ciracii lui Liviu Dragnea le lansează în mass-media şi în spaţiul virtual de comunicare împotriva celor care doresc un sistem de justiţie coerent şi fără părtinire în România.

Metaforele ironice din acest text, marcate cu puncte de suspensie, respectă regulile nescrise ale sistemului dual de comunicare publică din perioada comunistă (Nota bene! În vremea respectivă nu existau telefoane mobile cu sistem DUAL SIM) pentru a sublinia faptul că nu am găsit încă nici o diferenţă între ideile lui Nicolae Ceauşescu despre cetăţenii români care se gândeau să plece definitiv în străinătate, în anul 1974 şi cele ale liderului politic Liviu Dragnea despre cetăţenii români care se află deja în străinătate, în anul 2018. Nu este însă nici o problemă pentru noi, vom căuta „în mod asiduu” să găsim „noi soluţii”, care să asigure „propăşirea întregului popor”, pentru „cauza partidului” (Social Democrat, Liberal etc. – la liberă alegere pentru cititorii apolitici care nu votează) şi pentru „înflorirea României” (socialiste? – iar am fluierat în biserică).

Dar să revenim la subiectul pe care l-am propus astăzi în titlu. 25 martie 1974, Nicolae Ceauşescu dixit: „Nu se poate ca fiica sau fiul unui membru al Comitetului Central să se stabilească în Israel, Statele Unite, Anglia sau Turcia, iar tatăl său dă lecţii de educaţie revoluţionară sau de patriotism (subl.n.)”. Aşa a gândit şi aşa s-a exprimat cel care, peste doar trei zile, devenea primul şi unicul preşedinte comunist al României. S-ar putea ca membrii unei societăţi de protejare a cucuvelelor bătrâne de la Palatul Cotroceni să conteste cuvântul „unicul”, dar îl lăsăm momentan în text pentru o discuţie viitoare.

Nicolae Ceauşescu (şi nu numai acesta) a considerat la 25 martie 1974 că trebuia blocat accesul unor membri vechi ai nomenclaturii P.C.R. la funcţiile de conducere din vârful piramidei partidului-stat, în cazul în care copiii acestora îşi stabileau domiciliul în străinătate. Emigrarea lor constituia un eşec educativ major, mai ales în condiţiile în care părinţii lor primeau salarii de la instituţiile de stat subordonate partidului comunist pentru a îndeplini funcţii de educatori ai maselor populare şi pentru a fi „exponenţi fideli ai cauzei comuniste”. În plus, Nicolae Ceaşescu a folosit acel caz pentru a-şi proteja poziţia politică supremă, încercând să adune în jurul său oameni noi, care să-i aprobe fără crâcnire ideile şi să-i suporte toate angoasele – cei din vechea gardă a partidului-unic ştiindu-i foarte bine limitele politice şi intelectuale.

Nu dăm sfaturi astăzi celui care a anunţat că doreşte desfăşurarea congresului extraordinar al Partidului Social Democrat în luna martie (ce coincidenţă?) 2018. Nu oferim gratis idei liderului politic de la Bucreşti, ci doar textul stenogramei de mai jos – care se află la Arhivele Naţionale Istorice Centrale, fond C.C. al P.C.R. – Cancelarie, dosar 27/1974, filele 11; 15-17. Putem însă presupune că nici unul dintre membrii conducerii actuale a Partidului Social Democrat nu va accepta la congresul respectiv ca fii ori fiicele lor să rămână pe vecie în România de dragul partidului, să nu îşi petreacă vacanţele în străinătate ori să nu studieze peste hotare. În ochii şefului de clan al partidului-unic din anul 1974, fapta reprobabilă supremă era stabilirea definitivă în străinătate a odraslelor şefilor din nomenclatura P.C.R., deşi (ne repetăm, aici) nu ştim pe unde era domnul George Soros în acea vreme, iar părinţii căţeilor care ajung astăzi, cu stăpânii lor, în Piaţa Victoriei nu se născuseră încă.

Stenograma şedinţei din 25 martie 1974 a Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R., în cursul căreia a fost prezentată, printre altele, situaţia cetăţenilor români care au rămas ilegal în străinătate, în anii 1971-1973 (extrase).

Stenograma şedinţei Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. din ziua de 25 martie 1974

Au participat tovarăşii Nicolae Ceauşescu, Emil Bodnăraş, Manea Mănescu, Paul Niculescu-Mizil, Gheorghe Rădulescu, Virgil Trofin, Ilie Verdeţ, Gheorghe Pană.

Au fost invitaţi tovarăşii: Cornel Burtică, Ştefan Andrei, Ion Păţan, Dumitru Popescu, George Macovescu, Florea Dumitrescu, Emil Bobu, Ion Coman.

Discuţiile au început la orele 12.00 şi s-au terminat la orele 13.30.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Să începem întâi cu ceea ce este la ordinea de zi. […]

Punctul 3: Propunerile Ministerului de Interne cu privire la schimbul reciproc de cadre la odihnă cu organe similare din unele ţări socialiste.

Tov. Emil Bodnăraş: Începând din 1973 s-a sistat schimbul reciproc de cadre la odihnă şi aceasta la iniţiativa ministerelor de interne.

Tov. Emil Bobu: Şi Ministerul Apărării Naţionale practică aceste schimburi.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Concediul este bine să-l facă fiecare acasă.

Dar, în principiu, să fim de acord.

Punctul 4: Situaţia plecărilor şi rămânerilor peste graniţă a cetăţenilor români în perioada 1971-1973.

Sigur, ceea ce este aici este pentru o perioadă mai lungă.

Tov. Emil Bobu: Este pe trei ani.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Aici va trebui să luăm o hotărâre de principiu. De aceea am pus această problemă la Prezidiul Permanent. Sigur, problema rămânerilor în străinătate trebuie să ne atragă atenţia asupra desfăşurării unei mai bune activităţi cu cadrele care le promovăm în ţară. Situaţia aceasta arată că noi promovăm greşit unii oameni. Nu este normal ca din oamenii care îi promovăm în diferite munci să avem oameni care pleacă din ţară. Aceasta arată slaba noastră activitate, presupune nişte concluzii în ce priveşte activitatea noastră politico-educativă, de selecţionare şi promovare a oamenilor, a cadrelor noastre. În momentul când pui pe cineva director, nu poţi spune, nu-i mai dau drumul să meargă în străinătate de frică că rămâne acolo. Deci, problema nu este că omul rămâne, ci că ne preocupăm slab de promovarea şi selecţionarea oamenilor. Deci, aceasta este problema asupra căreia vroiam să atrag eu atenţia.

A doua problemă este că sunt copii ai unor activişti, chiar ai unor membri ai Comitetului Central care au rămas în străinătate sau alţii au plecat cu aprobări legale să se stabilească în străinătate. În fond, este incompatibilă calitatea de conducător de partid şi de stat cu a avea membri de familie, nu trimişi în străinătate să lucreze, ci care se stabilesc definitiv în străinătate. Sigur, este un caz special, îl putem analiza, dar ca linie generală aceasta nu se poate. Nu se poate ca fiica sau fiul unui membru al Comitetului Central să se stabilească în Israel, Statele Unite, Anglia sau Turcia, iar tatăl său dă lecţii de educaţie revoluţionară sau de patriotism. Aceasta se referă inclusiv la cei ce merg în ţările socialiste, deşi nu avem nici unul din fiii membri[lor] Comitetului Central care să fi mers în ţările socialiste. Acum vine şi Congresul [al XI-lea al P.C.R.] şi va fi greu să alegem şi în Comitetul Central oameni care au copii stabiliţi în străinătate. Acest lucru trebuie să fie foarte clar. Aceasta este problema care se pune aici.

Deci, trebuie să vedem problemele în sensul acesta. În general, va trebui să luăm măsuri mai serioase, în sensul în care am spus.

Sunteţi de acord?

(toţi tovarăşii sunt de acord). […]

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. N-a avut de lucru si s-a legat de tovarasi!
  Pe langa asta, le-a mai zis alta data si ca s-au am ingrasat, ba ca au vile, ba ca sunt prea imbuibati, ba ca sa mai puna o haina, si, pana la urma, au cedat si aia nervos. Pai degeaba am murit noi pentru partid in regimul burghezo-mosieresc?

  Asa se face ca, desi nu avea dusmani, cel mai iubit fiu al natiei a sfarsit eroic, cantand internationala la dublu mixt, pus la zid de ai lui, gustand din dulcele glont al patriei.

 2. Pe moment s-a lansat (la apa) actiunea-mamut pentru ca partee din cele 4 milioane de români care a plecat neantuntat sa-si completeze formularul pe 5 pagini „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

  Intr-o romanie cu adminsitratie nedigitala (as adauga anti, pentru ca e doctrinar) acesti români care nu au tras apa si stins lumina dupa ei va trebui sa inunde Fiscul românesc cu hirtie.

  Ambitiile chestionarului se mentin la nivelul istoric al convingerii administratiei romanesti ca trebuie sa controleze totul. Se vrea sa se stie intentiile de viitor ale oamenilor, daca stau cu chiriie „precizaţi adresa şi perioada pentru care aţi închiriat locuinţa”, daca vor lucra (menţionaţi numele şi adresa angajatorului şi anexaţi contractul (lucrez de 27 de ani la un mare concern de armament dar nu am contract pe hirtie, nu am un contract in sensul românesc deloc – ce ma fac?).

  Va fi mult de scanat si de bagat in calculatorul Fiscului.

  Pe de alta parte, consulatele, populate cum bine se stie de inteligente stinghere, emit o fatwa in ce priveste fotografiile de legitimateie. Cind in toata Europa lumea isi face la chiosc automat fotografii color sau alb-negru format 35×54 mm pentru legitimatii, specialistii in photobutiq ai diplomatiei impun o solutie originala pe masura celora din Rusia, Iran si China: format 30×40 cu „o banda alba de 7 mm la baza fotografiei”. Aberatia asta trebuie sa fi rezultat dintr-un cosmar existential al unui analfabet functional cu doctorate multiple. Aceste Rolls Royece-uri ale fotografiei de legitimatii trebuie confectionate manual la studiouri foto, la pret de 6 ori mai mare. Ieri am asistat la discutia unui român disperat cu un fotograf profesionist din Stockholm. Bietul fotograf se crucea si incerca sa explice dar s-a linistit cind românul nostru i-a explicat cit de dobitoci sin cei care au nascocit aberatia. Zis si facut, s-a mutat capul cit mai mult in partea de sus a fotografiei (persoanele suferinde de sindrom de cap mare, hidrocefalie etc ar fi fost sigur discriminate) ca sa lase loc marginii de 7 mm din partea de jos. Apoi cu Photoshop clic-clic partea de jos si voila. Clientul l-a flatat pe fotograf numindu-l expert unic in fotografii diplomatice romanesti, dupa ce bietul romansi-a zis in barba ca pentru sanatatea mintala e mai bine sa faci haz decit sa-ti smulgi parul. Ma intreb cum vor proceda miile de cersetori din romania in situatie similara.

  Ceausescu nu e mort, Ceausescu e-n toate.

 3. Si ”punctul 3” de pe ordinea de zi este delicios. Bobu lanseaza instant o turnatorie – nu numai noi de la interne ci si cei de la Ministerul Armatei practica chestia asta cu tovarasi care isi fac concediul in strainatatea socialista – de obicei la Soci (URSS) – in loc sa merga la vilele din Olimp. In al doilea rand Niculae ofera solutia olteneasca APROBAM (ca sa nu zica PRETINII ca nu suntem constructivi) dar in principiu fiecare sa se odihneasca in tara lui. Ceva , ceva intuia el . In ciclul Dezvaluiri fara sfarsit despe deranjul din decembrie 1989 s-a dat in vileag si faptul ca Atanasie Stanculescu s-a odihnit in vara de dinainte intr-o statiune din Ungaria unde a inotat de-a lungul noii albii a istoriei cu un omolog maghiar si altul sovietic. **** Cat priveste chestiunea tinerelor vlastare ale familiilor nomenclaturiste care alegeau libertatea ce se poate comenta ? Intrucat parintii lor au profitat oportunist de conjunctura istorica pentru a prelua prin violență si tradare conducerea Romaniei in functii de vatafi ai Rusiei , nici de la ”cei mici ” nu te puteai astepta la vreo urma de loialitate fata de ceva sau cineva. Evident ca la randul lui Ceausescu a speculat in interesul lui aceasta vulnerabilitate a unora din Garnitura Gheorghiu Dej pentru a-i inlatura si a-si consolida propria putere, exact cum face si Dragnea.

 4. An de an pleacă 150.000 locuitori din țară în vest, peste 4 milioane după 1989. Românii pleacă la Lisabona, Lyon, Milano, Londra ca sa trăiască între români?
  România e înconjurată de români.. … N. Iorga Bucureşti?

  …. „…În fond, este incompatibilă calitatea de conducător de partid şi de stat cu a avea membri de familie, nu trimişi în străinătate să lucreze, ci care se stabilesc definitiv în străinătate. … „…

  Titanul de la Scorniceşti a practicat epurarea etnică (eliminarea din economia şi cultura țării a 1 milion de locuitori 1941-1989) ca politică de stat, a vîndut cetățenii evrei, saşi, şvabi, etc pentru dolari. NU derangează (Johann Lippet: Das Feld räumen. Roman. Verlag Das Wunderhorn, Heidelberg 2005. /Dorfchronik, ein Roman. Roman. Pop-Verlag, Ludwigsburg 2010, Johann Lippet) nici un pic pe nimeni pe malurile Dîmboviței pînă azi?

  Declarația de la Alba Iulia 1918 şi centenarul 2018?

  • Este destul de greu sa ceri romanilor obisnuiti (adica doar romani) sa fie sensibili la ceea ce numiti epurare etnica.
   Cand pentru un roman obisnuit chiar si o simpla excursie in Bulgaria era ceva greu de obtinut, „vanzarea” cetatenilor de alte etnii parea mai degraba o eliberare a acestora.
   Da, am perceput ca o pierdere plecarea acelor cetateni romani, care lasau, fie la locul de munca, fie in cercul de prieteni, un gol mai mare decat isi inchipuia ca recupereaza Ceausescu incasand direct valuta, dar nu am inteles ca au fost fortati sa o faca.

   • io stiu cazul unui militian care dorea casa unui neamt din oras pe care l a batut in fata sotiei si copiilor, cerindu i sa completeze formularul ptr emigrare

  • Mai termina cu „vandutul”! De evrei, sasi, svabi. Vinzi obiecte, animale, chiar oameni (robi) fara voia lor, fara sa-i intrebi ! „Evreii, sasii, svabii” au plecat de buna voie, ba chiar au cerut lucrul asta. Si li s-a acordat un drept (de stramutare, de a alege locul unde vreau sa traiasca) refuzat celor de nationalitate romana ! Ca acest „drept” – dreptul, nu oamenii – a fost cumprat de unele state pentru anumiti cetateni romani, asta-i alta poveste !

   • „Mai termină” … aminteşte de mirosul de gură al unui „pui de securist făcut la beţie”?

    1) La Helsinki 1975 Ceauşescu a semnat convenţiile europene, le- a călcat cu picioarele.
    2) Aktionsgruppe Banat (peste 150 de cărţi, un premiu Nobel 2009) , tinerii bănăţeni au fost bătuţi, întemnitaţi, şantajaţi, discriminaţi, expulsaţi cu forţă din Timişoara 1987, nu au vrut să emigreze: William Totok 8 luni în închisoare 1975-1976 (Constrângerea memorie), Richard Wagner(Viena Banat) o săptămână la închisoare, Herta Müller şantajată tot timpul (Patria mea e un sâmbure de măr), Helmut Frauendorfer (Căderea Tiranului, Sturz des Tyrannen, Rotbuch 1990) lovit de securistul Adamescu, până 1995 în SRI, Johann Lippet (Das Leben einer Akte, Wunderhorn Verlag Heidelberg), Rolf Bossert (Pe treptele vântului) bătut crunt la Bucureşti 1985 în faţa Goethe Institut (securiştii prinşi şi predaţi miliţiei, fără consecinţe).
    3) Am văzut de aproape cum ”securiştii patrioţi” au şantajat pe cei care cereau „dreptul „ de oameni liberi, plătind până 5.000 Dolari în mâna „patrioţilor securşsti” (un miliard Dolari în presa occidentală) pentru eliberarea paşaportului.

    4) Mirosul de gură scârbos e azi acelaşi ca în NATIUNEA ceauşistă….

    • O parte a tratatelor româno- germane 1968-1989 sunt publicate şi discutate 2017 (Banater Post München, cu avocatul părții germane) amănunțit în sfera publică germană. Mă refer la cetățenii din țară care au participat la jefuirea vecinilor, la şantajul vecinilor în NATIUNEA ceauşistă. Mă refer la jaful MARE al „securiştilor patrioți“ (aşa sunt denumiți azi de unii..) care au pus mâna la „negru“ în țară pe devize înaintea eliberării paşapoartelor de plecare definitivă. Pentru mine şi mulți alții „NATIUNEA ceauşistă“ înseamnă DIVORT DEFINITIV DE ACEASTA EPOCA DE PIATRA din trecutul recent.

     Nu are nimic de a face cu tinerii de azi din țară care au simpatia mea nelimitată. Trecutul e trecut şi nimic altceva. Viitorul e deschis în România, în UE, în lume.

    • O parte a tratatelor româno- germane 1968-1989 sunt publicate şi discutate 2017 (Banater Post München, cu avocatul părții de stat germane) amănunțit în sfera publică germană.

     Mă refer la cetățenii din țară care au participat la jefuirea vecinilor, la şantajul vecinilor în NATIUNEA ceauşistă. Mă refer la jaful MARE al „securiştilor patrioți“ (aşa sunt denumiți azi de unii..) care au pus mâna la „negru“ în țară pe devize înaintea eliberării paşapoartelor de plecare definitivă. Pentru mine şi mulți alții „NATIUNEA ceauşistă“ înseamnă DIVORT DEFINITIV DE ACEASTA EPOCA DE PIATRA din trecutul recent
     .
     Nu are nimic de a face cu tinerii de azi din țară care au simpatia mea nelimitată. Trecutul e trecut şi nimic altceva. Viitorul e deschis în România, în UE, în lume.

   • Pragmatismul netarmurit al regimului ceausist s-ar potrivi perfect, cred, cu ceea ce a invocat acuzator, dar oare cat de sincer?!, tov. „Ilici”, in decembrie ’89: ” Ceausescu a intinat (sic!) valorile comunismului/socialismului!”
    Acestui tip de „intinare” ii corespunde si notiunea de „inteleapta conducere”, fiindca pana acum, toti considera ca diplomatia ceausista, condusa de Stefan Andrei, pe-atunci, era un lucru foarte”intelept”!
    La fel de „intelepti” s-au considerat si cei din conducerea unor biserici sau comunitati etnic-religioase care au colaborat ( colaborationizm! ) cu politica nationala a „inteleptului Tovaras” si pentru a linisti Occidentul, in spiritul emigrarii masive in Israel, respectiv RFG a „nationalitatilor lor (conlocuitoare)”, la care procedura au adaugat, chiar ei!, aspectul intens mercantil, insa inavuabil,
    pana azi …

    • Ceauşescu a dat ordin pentru uciderea românilor în vest.

     La arte TV s-a prezentat în februarie 2018 cazul Virgil Tănase şi Paul Goma din anii 1982-1984 d în Franţa. Securistul spion M.P. Haiducu (a dat interviu) a primit ordinul de omucidere la Bucuresti, a fost trimis în Franţa în funcţie de călau al conducătorului iubit. A pimit dubii, s-a întâlnit cu francezii. Otrăvirea lui Paul Goma a fost înscenată la Paris pentru a convinge Bucureştiul de un atentat executat. Răpirea lui Virgil Tănase a avut consecinţe în momentul când presa franceză a publicat detalii. Preşedintele francez F. Mitterand s-a distanţat în public la TV de Ceauşescu şi a anulat vizita la Bucureşti.

     Uciderea lui Cornel Chiriac e un atentat reuşit al Bucureştiului. Ca elev am aflat la radio de moartea redactorului enorm de popular la tineretul din România cu emisiunea Metronom. Am văzut ca elev şi student cum dispare încrederea între locuitori ţării, până azi. E moştenirea cea mai dezastruoasă a NATIUNII ceauşiste. Pentru mine şi multi altii DIVORTUL DEFINITIV e singura opţiune în raport cu „NATIUNEA” ceauşistă. Nostalgia e o opţiune pentru alţii, „securiştii patrioţi ”…

     De la ambasada din Viena fratele lui Ceauşescu a organizat ameninţări şi atentate semnând scrisori cu „Fii lui Avram Iancu”. Herta Müller şi Helmut Frauendorfer au fost amenintaţi după 1987 la Berlin. Herta Müller a dat un interviu în Der Spiegel care a publicat scrisoriile de la „Fii lui Avram Iancu” unui public de milioane de cititori.

     No, hai?

 5. am pe aici multi prieteni romani muzicieni, plecati pe vremurile alea cu ARIA. Multi dintre ei nu intentionau sa ramina, isi doreau doar sa cistige citiva ani banuti frumosi si cindva sa se intoarca. Cei mai multi erau tineri si aveau copii mici, o perioada au avut permisiunea sa-si aduca si familia dar cindva li s-a interzis.
  Povestea un prieten ca a dat telefon la ambasada din Bonn, ii trebuia prelungirea vizei fiului si sotiei si i s-a spus ca nu mai e posibil si ca trebuie sa-i trimita inapoi acasa, deoarece copii pot fi infectati de virusul capüitalist. A intrebat cum sa traiasca el fara familie, fara copil. I s-a spus ca fiecare trebuie sa hotareasca asa cum ii dicteaza constiinta. Practic i s-a sugerat sa ramina definitiv.

 6. Documentatie cristal!

  De mentionat ca activistii respectivi erau deja la varsta unui frumos bilant al indelungatei lor contributii politice (ideologi „en titre”, vajnici politruci etc.) si „Ceashka” tocmai le oferea cate o retragere din peisaj, chipurile pe chestii de principiu, practic pentru a le da o tihna binemeritata, un trai placut si longeviv, departe de tumult, liberi in sfarsit sa-si viziteze nestingherit nepoteii din Israel, USA, RFG, Elvetia, Canada, Franta!

 7. Mii de scuze insa vedeti dumneavoastra …mneavoastra stimati anticomunisti nu prea le-ati avut nici cu bancurile politice….
  Bancul cu ratele dateaza cam de prin 79-81 si arata asa | la o partda de vanatoare la rate Ceausescu trage si rateaza! La care Paunescu (Adrian poetu zis si Kapuka@@@@) spontan :
  Priviti aceste rate care si moarte zboara,
  Le tine acolo sus doar dragostea de tara!” |
  Mai era unu cu vantoarea ..ala cu pliznocii (mai vechi cu cativa ani) dar cestia de baza este lipsa de comunicare.. caci, asa cum zic , nicodata da niciodata nu ati stiut bancurile! ADICA NU ATI PARTICIPAT LA VIATA POLITICA (alt banc politic de prin 80)

  Cat despre plozii de activisti .. Mie mi se pare extrem de corect ca primeau un sut in rect propgandistii ai caror copii „alegeau libertatea” …

  De ce? Pai zisii activisti ma „asasinau”, ma bateau la cap cu propaganda lor (in 99,9% din cazuri imbecila, agresiva si plictisitoare!) 365 zile pe an. 366 in anii bisecti! Sa iti vina sa urli! Caci, cum am scris propaganda era imbecila , grosolana si ineficaca – ar fi fots mult mai bun Paris Match care era de centru!!!! (Multam intre 74-81 citeam regulat PM … )
  Si plozii lor a activistilor? O adunatira de ####### si @@@@@@ care imbinau dizgratios manierele a la domnul Goe , manierele a la maiorul (Vizita din Caragiale) cu pretentii pseudoaristocratice de ai fi zis ca-s de os brancovenesc sau cantacuzinesc dublate o morga mai sa o egaleze pe a seniorilor de Coucy (cu deviza „Je ne suis roy, ne prince, ne comte aussy. Je suis le sire de Coucy”) sau Rohan ( „Roi ne puis, duc ne daigne, Rohan suis!”) dandu-se „limitati in aspiratii” de regim si in acelasi timp f mandri si facand aluzii la superioritatea originii lor „sanatoase” (adica de neam prost, mitocanesti, toparlanesti) exaltand o pura aroma de badaranie (in toate sensurile ,,, sec XV si XX!!!) Mereu gata sa se laude cum sug de la vaca comunista, mereu gata sa se laude cu „inalta societate” a lor si gata sa se pretinda ce? „adevarata elita istorica”?!
  Am cunoscut cativa din astia …

  Si din cand in cand cate un plod din astia, a caror babaci isi castigau traiul cu propaganda (de cea mai execrabila calitate! ) zic cate un plod „ramanea afara”!
  Pai cum mai putea ala sa ramana propgandist? Pai nu risca sa fie scuipat intre ochi in plina sedinta „ba cetatene ca tovaras nu pot sa iti zic cum l-ai educat ba pe fi-tu?” …fiindca aia care stiau bancurile politice erau ceva mai subtili in politica decat activistii!!!!

  a zic asa.. gagii produsesera un rebut. Nu crea ca era cazul sa fie promovati…

  Inca o observatie asupra acestui mediu …..
  In mod normal intre primul , care a „parvenit” si ala care adopta o „atitudine decadenta” sunt minim 2 gerneratii . Copii parvenitului se „lustruiesc”, invata manierele , incearca sa isi justifice locul in societate. Nepotii adera total nu se mai prefac a fi „clasa superiopara” ci sunt .De abia dupa astia apare un fartat (leat, generatie) care renunta, „derogheaza” voluntar .
  Insa in cazul activistilor comunisti din Romania … procesul a fost fulgerator .. generatia copiilor era deja , sa zic asa „congenital decadenta” . Asta cand nu „derogau” insisi prospat promovati social …
  Societatea astora a fost bine surprinsa de de Teodor Mazilu in piesa sa „Mobilă şi durere” … care a fost o critica de o ferocitate extrema a unei parti a societatii romanesti din anii 80 . O „comedie” la care se scrasnea nu se radea.. Nu e de mirare ca nu a fost agreata de public .. caci majoritatea celor care freceventau teatrelele (adica aia zica mai culti, intelectuali) se recunosteau si nu le placea .. va ca poesa este reluata .. insa … insa daca aveai sub 30 de ani in 89 nu ai cum sa o intelegi si mai ales „sa o simti” .

  Scuzati ca folosesc termeni improprii ca „derogare” si „decadenta” insa sunt singurii care pot sugera „evolutia” puilor de ##### .

  • Vă mulţumesc pentru comentariul dumneavoastră. Termenii îi alegem singuri, dar suntem pe aceeaşi direcţie. Sper să vă reîntâlnesc la comentariile despre programul nuclear românesc.

  • nea Ghita, ti-as recomanda sa fi mai rezervat cu plozii nomenclaturistilor, mai ales pe acest site, s-ar putea interpreta.

   Apropos Ghita, am fost coleg cu Ghita Bodnaras, baiatul LUI, nu semana de loc cu descrierea ta, de altfel a ramas si el pe afara, e adevarat dupa moartea lui ta-su. A si murit relativ tinar, se spune ca ar fi fost ajutat.

 8. Articolul dumneavoastra a pornit daca nu ma insel de la sedinta care il incrimina pe Rautu. Dar au fost multe alte cazuri de copii ai nomenclaturistilor care au „ramas” afara si parintii acestora au fost dati mai jos, dar nu chiar foarte de jos, Ceva directori tot au ajuns. Au mai fost si cazuri colaterale cu acestea, cind la verificarea unui dosar in vederea promovarii s-a descoperit cite o camasa verde pe linia sotiei: divortezi (noi te asiguram ca se petrece in 24 de ore) si esti de al nostru sau esti dat la munca de jos. Un astfel de caz am cunoscut finalizat prin intrarea vreo doua luni mai tarziu in partid a inculpatului cu camasa verde, dar cel dat jos, acolo a ramas. Asa cum cei condamnati pentru ca au criticat-o pe Ana Pauker nu au fost iertati la debarcarea acesteia.

  • În şedinţa respectivă se dorea ca membrii conducerii Ministerului de Interne să primească aprobarea lui Ceauşescu pentru a pleca într-un „binemeritat” concediu de odihnă peste hotare, la fel ca în Ministerul Apărării Naţionale. Nici vorbă de Răutu în toată stenograma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Petre Opris
Petre Opris
A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie şi Rachete „Ioan Vodă” (Sibiu, 1990) şi Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1997). Doctor în istorie (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 2008) şi locotenent-colonel (în rezervă). A lucrat în Ministerul Apărării Naţionale (1990-2002) şi Serviciul de Protecţie şi Pază (2002-2009). Cercetător asociat în cadrul proiectului internaţional „Relations between India and the Soviet Bloc: New Evidence from the Eastern European Archives”, coordonator: prof.dr. Vojtech Mastny, The Parallel History Project on Cooperative Security (PHP), Zürich, 2007-2010. Cercetător în domeniul istoriei Războiului Rece la „Woodrow Wilson International Center for Scholars” (Washington, D.C.), în cadrul Programului de Burse de Cercetare pe Termen Scurt iniţiat de Institutul Cultural Român (România) şi Woodrow Wilson International Center for Scholars (S.U.A.), martie – iunie 2012. Lucrări publicate: „Industria românească de apărare. Documente (1950-1989)” (Editura Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, 2007), „Criza poloneză de la începutul anilor ’80. Reacţia conducerii Partidului Comunist Român” (Editura Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, 2008) şi „România în Organizaţia Tratatului de la Varşovia (1955-1991)” (Editura Militară, Bucureşti, 2008). Co-autor, împreună cu dr. Gavriil Preda, al celor două volume ale lucrării „România în Organizaţia Tratatului de la Varşovia. Documente (1954-1968)” (Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti, 2008 şi 2009). Fundaţia Culturală „Magazin Istoric” i-a acordat Premiul „Florin Constantiniu” pentru lucrarea „Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România (1946-1989)” (Editura Militară, Bucureşti, 2018), în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Banca Naţională a României (Bucureşti, 24 mai 2019). Apariţii editoriale recente: „Aspecte ale economiei româneşti în timpul Războiului Rece (1946-1991)” (Editura Trei, Bucureşti, 2019) şi „Armată, spionaj şi economie în România (1945-1991)” (Editura Trei, Bucureşti, 2021). În prezent, îndeplineşte funcţia de director adjunct al Institutului Cultural Român de la Varşovia. Opiniile exprimate pe Contributors.ro aparţin autorului şi nu reprezintă poziţia Institutului Cultural Român.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro