Într-un peisaj politic de criză, poate cea mai mare de după 1989, în care electoratul încă este confuz iar partidele politice par că se află într-un ritm propriu, Nicuşor Dan vine cu anunţul candidaturii sale ca independent. Anunţul privind candidatura sa nu avea cum să fie o surpriză pentru partide, aşa cum s-a pretins. Surpriza pentru partide a fost, cel mult, că nu se aşteptau să nu fie consultate înainte, să nu existe o negociere. Nicuşor Dan a ales doar să anunţe, nu să se şi consulte şi se pare că acest aspect face parte dintr-o strategie care îl avantajează.
Personaj politic cu una dintre cele mai mari legitimităţi politice recente, Nicuşor Dan a ales să intre în cursa prezindenţială printr-un anunţ, ce nu a avut în spate o negociere – cel puţin aşa cum reiese din datele publice, măsurabile. A speculat semnalul general, transmis de PSD, PNL, USR, UDMR cu privire la posibilitatea susţinereii unui candidat comun. Cele mai dezamăgite, din motive de înţeles, s-au arătat USR şi Elena Lasconi. Pentru PSD, PNL şi UDMR candidatura lui Nicuşor nu este, însă, aşa inconfortabilă. Şi Nicuşor Dan ştie acest lucru.
Contextul în care a ales să facă anunţul este, în situaţia descrisă mai sus, cum nu se poate mai potrivit. Partidele şi liderii lor se regrupează, negociază, dar nu par să vină cu ceva concret în timp util. În acest fel, Nicuşor Dan fură startul şi câştigă astfel timp să se profileze ca prezidenţiabil. Pentru că în momentul de faţă nu are un astfel de profil.
Calculul său în decizia de a candida se bazează pe două atu-uri principale. Unul este exploatarea culoarului independent, ce va fi lăsat liber, cel mai probabil, de către Călin Georgescu. Culoar deja testat pe Bucureşti şi pe primul tur al prezindenţialelor. Sondajele de pe parcursul anului 2024 arată o apetenţă semnificativă în scocietate pentru candidaţi independenţi (în jur de 55%). Şi în alegerile recent anulate, diverşi candidaţi au încercat să exploateze culoarul (Călin Georgescu, Mircea Geoană, Cristian Diaconescu). Aceleaşi sondaje arătau că și din bazinele electorale ale partidelor tradiționale, procente importante ar opta pentru un candidat independent. Al doilea atu pe care se bazează Nicuşor Dan este legitimitatea sa recentă, dată de câştigarea primăriei capitalei.
Cartea actorului independent capătă şi o semnificaţie nouă, pe care Nicuşor Dan o exploatează din plin. El nu se bazează doar pe apetenţa generală din societate pentru independenţi, ci şi pe atmosfera de incertitudine de după anularea alegerilor. Actul anulării alegerilor a rămas obscur, instituţiile nu vin cu explicaţii, actorii politici la cel mai îanlt nivel în stat (preşedintele şi premierul) dau împresia de complicitate, ceea ce dă mitului independentului un aer fresh.
Am avut în turul întâi, care a fost anulat, imaginea “independentului rău”. Imagine ce a fost mult augementată imediat după desecretizrea documentelor „incriminatoare” şi după anularea alegerilor (după 6 decembrie) de foarte stridentul discurs mediatic din media tradiţionale. Efectul la care a reuşit discursul mediatic strident să contribuie a fost scoaterea din scenă a dimensiunii răului din mitul „independentului rău”. Culoarul pentru „independentul bun” rămânând liber. Aici a venit, inspirat, Nicuşor Dan. Pe partea avantajoasă a mitului.
Acum, ştiind că în societate există acest culoar de exploatat, Nicuşor Dan poate profita. Mai are, însă, de făcut parte unor provocări. Ca de exemplu să răspundă la acea parte a opiniei publice ataşată de un regim semi-prezidenţial în sensul pur et dur al conceptului şi care vede în candidatura Lui N. Dan un pericol pe partea de parlamentarizare a regimului. Această parte a opiniei publice este şi aceea care a condamnat regimul Iohannis pe final şi care a considerat că modelul de preşedinte impus de Klaus Ioahannis a fost unul al pasivităţii şi al complicităţii. Iar această parte a opiniei publice se poate, din nou, transforma într-un discurs mediatic important, care să nu rămână fără efecte.
Sigur, şansele de reuşită ale lui Nicuşor Dan sunt încă incerte şi depind de multe variabile: de modul în care acesta va şti să răspundă şi acestei critici ex-ante a parlamentarizării, de modul în care va negocia ulterior cu partidele care îl vor susţine, de decizia USR privind susţinerea separate a Elenei Lasconi, de cine va vandida din partea polului suveranist etc. Un lucru este însă cert. Nicuşor Dan a furat startul, a ales momentul potrivit şi mizează pe exploatrea „mitului independentului bun”.
Deocamdată, Nicușor Dan și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale. Nu și-a depus caandidatura, nu e tipărit pe buletinul de vot, mai e mult până departe…
Parerea mea este sa mai terminam cu legitimitatea data de „cistigarea” unor alegeri. Nicusor nu a luat voturi pentru ca e el inteligent, frumos, competent, nu e arogant si ca are realizari. A luat voturi ca sa nu iasa Firea sau Piedone. Avind in vedere oferta, era foarte greu sa nu ia al doilea mandat. Sincer, daca as avea de ales intre Nicusor, Firea, Piedone, Burduja si o varza murata, eu as pune stampila pe varza murata. Asta a fost oferta. Nu inteleg nici discutiile ca romanii au dat un semnal la prezidentiale. Ce semnal? Am avut de ales intre 14 candidati. Unii la a doua sau a treia incercare. Niciunul care sa inspire ceva, care sa atraga. Asta nu inteleg partidele. Nu vii cu un candidat cu 30 de zile inainte de data alegerilor. Un candidat se pregateste din timp, il cultivi, il prezinti publicului. Astia de la USR se lauda cu Lasconi, ca a fost votata. Nu este un motiv de lauda. A pierdut in fata lui CG, un necunoscut aberant. Ea a primit voturi pe principiul mai bine ea decit Ciolacu. Si ei o tin in continuare in brate, in conditiile in care a fost cel mai slab pregatit candidat. A persista in greseala…
Ne place, nu ne place, legitimitatea exista. Nu am spus ca N. Dan a castigat, pt ca e bun, inteligent sau competent. Si, da, actorii politici isi justifica actiunile prin prisma legitimitatii lor recente. Nu spun ca e bine, dar asa se intampla.
@Popescu …
Ai îmbatrânit monșer. Să pui ștampila pe o varză murată dacă ai avea șansa spune mult despre cultura ta politică. O mulțime de români sunt ca tine și de-aia trăiți așa bine in Rumunika.
Nicușor -fă’r de frică e in spațiul politic de ani buni. Ce ar putea să-ți spună partidele despre el și tu să nu stii ? Ești supărat ca văcaru pe sat.
Ăștia sunteți voi rumânii. Sunteți supărati tot timpul si cand nu sunteti suparati faceti mișto de orice mișcă fie că trebuie fie că nu. Un popor ciudat.
Sper sa renunte. In primul rand pentru ca l-am votat ca primar cu un scop. Plecarea sa ar lasa primaria pe mana alde Firea, Piedone sau Chiliman. In al doilea rand, demnitatea de presedinte nu este una executiva, ci reprezentativa, cere un anumit nivel de carisrma, abilitati de comunicare, diplomatie, etc. In afara de dplomatie (si aceasta in sensul strict de evitarea conflictelor), nu prea a dovedit astfel de calitati. Nu stiu daca are calitati administrative, pana acum n-a avut rezultate spectaculoase, dar simplul fapt ca este cinstit si refuza compomisurile cu mafia imobiliara este un castig enorm pentru Bucuresti. Greu de spus daca poate aduce ceva in calitate de presedinte. Mai ales dupa ultima experienta (desi exista o diferenta certa dpv al inteligentei), un nou presedinte lipsit de carisma si incapabil de comunicare, ar compomite definitiv functia suprema. Pe de alta parte nici n-as vrea sa-l vad intr-un teatru ieftin de tip Drula sau Armand. As prefera sa ramana la primarie, si sa faca macar jumatate din ce a promis.
Paleologu ar fi un bun candidat, si poate un bun presedinte, dar e mult (mult e putin spus) prea sofisticat pentru a culege voturi in masa. Antonescu e un om politic, a avut legaturi cu marile partide, a mai fost presedintele Senatului, deci ar putea fi o alternativa acceptabila. Pana una alta, riscam se se repete scenariul prin care „inocentul” (fara nicio aluzie la ND) Isarescu n-a facut decat sa dezbine opoztia si sa-i netezeasca drumul lui Iliescu…
Nici eu nu cred N.D. ca are abilitati de presedinte. Dar nici Iohannis nu avea. Si s-a ales chiar cu doua mandate.
Nicusor Dan ar avea toate abilitatile ca presedinte, cei care i-au observat cu atentie miscarile stiu asta, problema e ca o eventuala candidatura a lui acum ar trada (la fel cum Iohannis si-a tradat electoratul) dispret fata de cei care l-au ales primar nu ca sa aiba de unde pleca ci ca sa rezolve niste probleme.
In plus candidatura lui ar slabi pozitia candidatului opozitiei (in care nu includ aur, sosocii si georgestenii pentru ca nu sint opozitie reala) daca USR nu-i sustine demersul. Vreau sa cred ca nu asta a fost intentia (pe naiba, stiu ca asta a fost intentia).
„Acum, ştiind că în societate există acest culoar de exploatat, Nicuşor Dan poate profita”
Romania poate profita, nu N.D.
„Nicuşor Dan a furat startul, a ales momentul potrivit şi mizează pe exploatrea „mitului independentului bun”.”
1. ND nu a furat nimic, nici macar startul, 2. Nu „exploateaza” ceva, si 3. Independentul bun nu e doar un mit, ar cam trebui dovedit ca e mit ceea ce articolul nu face.
Pina una alta omul 1. a invins partidele traditionale in alegerile din Bucuresti, 2. a fost votat de cei mai multi romani in afara de alegerile prezidentiale, 3. a ramas independent si 4. lupta impotriva coruptiei si impotriva sistemului, vezi inclusiv acum reactia partidelor.
Ce mai vrem? Nu are cal alb sa-l calareasca?
Miturile exista oricum in propaganda politica, indiferent de existenta unor eventuale dovezi. A produce dovezi, inseamna a evalua eficienta actorilor politici. Iar ventualele evaluari in politica vor fi intotdeauna subiective.
Și monarhii sunt independenți, nu? Nu mai bine trecem direct la Monarhie Constituțională?
Mda, este doar un mit, insa ce il recomanda pe Nicusor Dan la functia de presedinte si ce idei are? Ce are de gand sa faca daca va deveni presedinte? Intr-adevar el este oarecum din afara sistemului, chiar daca a infiintat USR si este primar general. Nicusor Dan este independent, deci nu a facut parte din „sistem” si nu este asociat cu nici un partid traditonal, char daca a fondat USR-ul din care a plecat la scurta vreme. Are „alura” unui luptator cu „sistemul” si cu coruptia din primarie, este matematician si gandeste probabil in algoritmi logici, insa eu personal nu cred in coincidente privind candidatura lui, insa asta este alta discutie. Nicusor Dan poate fi acel candidat care sa fie atat pe placul votantilor lui Georgescu, cat si pe frecventa celor care au votat cu partidele clasice. A, si este si barbat…ceea ce conteaza in Romania. A fost extrem de inspirat sa candideze ca independent si doar sa-si anunte candidatura fara sa „ceara voie” unui partid sau altuia (creier de matematician, ce vreti?). Orice afiliere cu un partid din „gasca occidentala” i-ar putea fi fatala deocamdata, pentru ca multi vad in acele partide „vechiul sistem” impotriva caruia au votat si pe care au dorit sa-l schimbe.
Haideti ca parca se vede ceva lumina la capatul tunelului groazei. Dar la fel am crezut si despre Iohannis acum 10 ani. Fizician si Iohannis, profesor din Sibiu, finut, rafinat, elegant, care vroia sa faca din Romania un fel de Bundesrepublik Deutschland.
:)
Marele avantaj al d-lui Nicusor Dan este apartenenta Romaniei la UE si OTAN, fapt care garantaza ca serviciile nu vor incerca o crima impotriva sa ca cea facuta de Zelea Codreanu sau legionari impotriva prim-ministrilor din Regatul roman.
D-nul Nicusor Dan mizeaza pe multi romani care nu s-a prezentat la vot in noiembrie 2024. Mizeaza pe cele 4 partide mici de dreapta, pe care E.Lasconi i-a lasat in afara parlamentului, favorizand hormonal membri ai partidelor prorusesti.
„cele 4 partide mici de dreapta” – putem sa spunem orice despre SENS si REPER dar numai ca sunt de dreapta nu. Cu multa indulgenta am putea spune despre REPER ca este centru stanga iar SENS, e cat se poate de stanga ba chiar o parte a ideologiei merge pana spre extrema stanga. Pro vest nu inseamna dreapta.
La fel partea cu lasatul inafara parlamentului – fiecare pasare pe limba ei plere, REPER si SENS puteau sa faca un singur partid de stanga si sigur intrau in parlament.
Strict in cazul acesta, din fericire, suntem defazati cu ceva ani fata de ideile/ideologiile occidentale si pana ajung la noi le piere suflul revolutionar si se mai estompeaza. Asa ca exact asta este bazinul electoral a ideologiilor SENS si REPER in Romania la momentul actual.
E alunecos Nicusor Dan. S-a pupat cu psdnl, in ultimii ani, mult. Oricum, totdeauna am trait cu senzatia ca o sa se razbune pe usr; a venit ceasul pt asta.
Cred ca se razbuna pe Usr in acelasi timp ar vrea sa si profite de el, daca se poate.
“Referendumul pt familie” e cheia, aici. S-au aliniat astrele perfect pt Nicusor, crede el :)
Bucureștenii speriați de Firea și Piedone l au votat de doua ori chiar daca aveau nemulțumiți și i au spus da din la referendum.A fost de doua ori medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de matematica ,are masterat și doctorat în matematică la Paris,deci sta foarte bine cu studiile.A fost mâzgălit și poreclit in fel și chip de opozanții lui dar a rezistat cu succes.Daca nu apar independenți mai buni că el iar PNL ,PSD și USR nu vin cu candidați străluciți atunci are șanse reale la prezidențiale. Nu va fi votat de adepții lui Georgescu,Șosoaca și Simion dar exista posibilitatea reală că sa fie votat de un număr mare de alegători tradiționali ai PSD,PNL,USR, UDMR.El știe asta,a făcut niște calcule( doar e matematician)și i a ieșit că are șanse reale.Vom tri și vom vedea.Daca va fi ales va fi prezident până în 2030.Vom trai și vom vedea.Oricum ,poporul român nu și mai poate permite un al doilea Johannis. și nici nu vrea.Ce va fi vom vedea peste 3 sau 4 luni.
:) vom vedea
Nu traiesc in Bucuresti deci parerea mea nu valoreaza f mult ca sa im dau seama daca e un primar bun sau nu.
Dar cum am drept de vot, pot sa spun caci ca Presedinte pare un pic ca si ultimul genu non-emotion, sec, nu iti trezeste nici un sentiment cind vorbeste, deci pe partea de comunicare are un minus mare.
De asemenea am observat ca gindirea lui carteziana il obliga sa fie f incet la a lua decizii, ca el are nevoie sa studieze toate unghiurile problemei ca sa se pronunte…insa ca Presedinte va trebui sa ia decizii rapide mai ales in contextul actual deci alt minus
Iar altul ar fi ca atuul lui cel mai mare (independenta) poate sa se intoarca f usor impotriva lui pt ca nu face parte din grupurile politice ro care controleaza Parlamentul si alte institutii ro deci l-ar putea sabota f usor din interior servindu-i info false, tirzii sau aducatoare de prejudicii
In rest e cinstit si sarac dar nu stiu in ce masura asta il ajuta f mult sa isi indeplineasca functia cu brio
Multi analisti incearca sa defineasca culoarul exact si concurentii lui Nicusor Dan pe drumul catre Cotroceni. ND spune ca prezenta lui in competitie este determinata de criza politica generata de o clasa politica ce pune in discutie cursul spre Vest al Ro. Intr-un fel, ND este candidatul antisistem care vrea sa impuna regenerarea din cenusa a actualului sistem cu resursele de competenta interne care au fost… sistematic (sic!) ignorate de politicieni lipsiti de chemare pentru aceasta ocupatie si ajunsi in Parlament pe liste comune doar pentru ca seful de partid i-a pus acolo. De asta este ND “independent”. Din acest motiv, un tur doi previzibil intre Nicusor Dan si George Simion (Georgescu ar trebui sale fie nu candidat, ci anchetat) va pune romanii sa aleaga calea de urmat odata ajunsi in fata bifurcatiei in T.
Care este azi candidatul antisistem, Dan sau Siemion?
De data aceasta Ro va vota in cunostinta de cauza. Examenul care vine este critic si are o miza existentiala pentru statul Ro: mai vor romanii sa fie in UE sau vor sa retraiasca 1947?
In 2025 va muri “democratia originala” mosita de Ilici: fie una clasica sub Nicusor Dan, fie sub dictatura lui Putin. Mai vor romanii sa fie aparati de UE sau vor sa fie carne de tun pentru armata rusa in viitoarele conflicte?
In fata acestei raspantii, Nicusor Dan este mult mai bine echipat sa conduca Ro decat Lasconi. Si nu pot sa uit ca Barna si Ghinea au mai cedat odata guvernarea catre PSD (….apropo, ciudata balanta voturilor intre PSD/AUR/POT anul asta) USR mimand o razvratire de puberi. Cu siguranta, Lasconi cara azi piatra de moara a istoriei la guvernare a USR, greutate care va persista pana cand Ghinea, Barna, Ion (cei care au initiat motiunea de cenzura impotriva propriului guvern) vor avea partituri de primadona in corul USR.
In intelegerea mea, ambii candidati, despre care spuneti ca ar intra in turul doi (G. Simion si N. Dan) sunt anti-sistem.
In politica nu exista „independent” ci doar georgesti adica indivizi care mor cu „poporul” in gura . Adio tarisoara draga si poate candva voi mai auzi ceva de bine din partea asta de lume!!!
Da, nu am spus ca N. Dan ar fi cu adevarat independent.
Nicusor Dan este poate cea mai buna alegere pentru un presedinte necorupt, de care n-a avut parte România de 25 de ani.
Ma ten ca nu va avea susținerea PSD și nici a USR. El pune USR în poziția imposibila sa nege dreptul doamnei L de a candida și de a deșira partidul.
Programul de guvernare aratat de noua coalitie nu aduce nimic nou. O expunere de bla bla- uri fara nimic concret, la obiect. Ramanem tot 41 prefecturi si consilii judetene, cu 41 de judete, cu zeci de directii judetene, cu mii de consilieri in tiate primariile, cu prea multe ministere, cu zeci de directii inutile. Dar se nu se schimba cu nimic Constitutia si Codul penal.
Vor pleca din sistemul bugetar doar cei fara pile si relatii. Merg tot pe autostrazi in loc de drumuri expres si cale ferata extinsa, caci din autostrazi vin cele mai mari comisioane. Nu se vrea regionalizare cu nici un chip caci se pierd voturi. Iar noul presedinte daca chitaie ceva contra, imediat este pus la colt si revocat repede, sau ii taie drastic din bani. 4 ani de baltire cu gratie, de asta nu doresc pe nimeni in coalitie care sa le stea contra.
Ar trebui sa fie candidat Isus ca sa nu-l votez pe Nicusor. Este necorupt, poate citi un bilant , este tenace si are puterea de a invata ceva nou. De ce nu l-as vota si as alege un politician din garda veche?!
„Personaj politic cu una dintre cele mai mari legitimităţi politice recente, Nicuşor Dan”.
Legitimitatea mare- 47,94% la alegerile pentru PMB 2024, nu cred ca poate fi extrapolata la nivel national. Unde, cei 352.734 votanti din Bucuresti l-ar fi situat abia pe locul 8 la trecutele Prezidentiale. Desigur, faptul ca aceste voturi au fost obtinute dintr-un bazin electoral mai restrans – de cca 10 ori Bucuresti vs Romania- par a contrazice opinia anterioara; cu conditia ca N.D sa aiba o minima relevanta la nivel national. Iar a crede ca votantii PSD, PNL sau USR ii vor da voturile, pare a tine doar de wisfull thinking; in afara unei dispozitii „de sus”.
Legitimitate politica mare recenta, pt ca asta este cea mai recenta. Cu exceptia lui C. G si a E. L., care intrasera in turul doi :))
nicusor dan – ecce homo!
despre pericole
electorii care viseaza la un alt presedinte incalecator sau jucator n-au disparut inca.
portavocile opiniei publice care mai sunt incercate de nostalgii basesciene raman in continuare pe pozitii. ele raman favorabile celei care a confiscat mostenirea lui basescu, amintirea unui presedinte bun.
Bravo ND! Faptul că a profitat de „culoar” arată că este mai abil decât pare. Și nu este rău deloc. Chiar aveam nevoie de o poziționare.
Cei cu partide, se „frasuie”.
Bolojan a pierdut startul cu „mofturile de prințesă”. A avut o fereastra de oportunitate in zilele când alegerile s-au anulat: imaginea unui bărbat bătăios, care știe ce vrea și își anunța candidatura, cu platforma pe care a vehiculat-o atunci (și de care nu mai vorbește acum). Dar, decepție, el nu vrea la alegeri, el e politician de cariera (ce o mai fi însemnând și asta!?) Gen: intru in război, dar nu intru. Vreau sa trec Rubiconul, dar sa nu mă murdăresc de noroi. No comments.
Ciolacu se pregătește de re-alegeri, a dat semnal clar pe TikTok. Isi „spala” public pantofii cu talpa roșie prin costumele românești „Adina Buzatu”. S-a învățat cu fineturi și eleganțe. (Aici ND îl va „bate”, când va merge prin noroaiele și șanțurile de termoficare).
Lasconi … a rămas singură cu USR-ul, partid legenda. Nici dumneaei nu mai crede in ea însăși, probabil. USR nu are decât vocea dumneaei, și atât. Nici o imagine masculina puternica.
Georgescu …
Simion s-a transformat în Simion 2.0 și construiește bine la imagine.
Popcorn sa fie. Că spectacol avem.
Reușitele că politician și administrator îl recomandă cu prisosință!
De ce nu ne spun bucureștenii cat de bine o duc, acum, după mai bine de 4 ani cu ND? Cât e de cald la ei acasă, câtă apă caldă au tot timpul și cât de bine și frumos e să te plimbi printr-un București (mai ales prin parcuri) curat si mai puțin poluat din toate punctele de vedere; ca sa ne putem da seama cum ar putea arata și România peste cinci ani in eventualitatea…
Marog, Sibiului lui Iohannis barem a fost deja și capitala europeana.
Uite știre: Trump vrea să anexeze Canada. Ce ziceți? Cred ca o să stea țările la coada ca sa fie anexate de SUA. Nu ne anexează și pe noi?
Multe teritorii din Commenwealthul britanic isi cer independenta. Si Marea Britanie nu va mai avea acest tip de protectorat colonial. Asa ca D. Trump doreste ca aproape tot continentul nord american sa fie sub umbrela sa. Franta incepe si ea sa piarda insule din Polinezia. Si Putin vrea ca mare parte din Europa sa fie sub obladuirea lui. Fiecare are visele lui de marire…
@mike
Ivane, dacă tot ai deschis gura aici pe forum, dă toată știrea și spune oamenilor că a fost un „tongue in cheek” … mai pe româneste, Trump a făcut mișto.
Şi canadienii nu s-au mai distrat asa bine pe net de ani de zile.
Da’ noh.
Nicusor e un politician atipic. In mod clar ar fi mai bun decat presedintii din trecut, fiindca are o formatie de matematician, a facut doctoratul la o univ buna din Franta, si a dovedit in 20 ani ca e atasat ideilor de asanare a societatii romanesti si e pro-occidental.
Pe de alta parte aceste calitati l-au facut sa intre in coliziune cu propriul partid si sa iasa din Usr. El e independent total, in sensul ca nu prea poate face echipa cu vreun partid. Asta e si bine, si rau.
Discutia cu presedintele e insa un pic exagerata in general. Conform Constitutiei, presedintele nu prea are putere la noi. Asta e o urmare a regimului Ceausescu; dupa Revolutie s-a dorit limitarea puterilor presedintelui.
Mai important mi se pare Guvernul si Parlamentul. Iata ca partidele pro-europene iar nu se inteleg intre ele. Dupa Usr care a plecat de la discutii (cauza fiind bugetul), acum pleaca si Psd. Psd a vazut ca politicile economice din 2025 vor fi dure, si nu vrea sa scada electoral si mai mult; probabil ciolacu vrea sa candideze la presedinte. Cine va face deci guvernul? Doar Pnl si Udmr? sau Pnl, Usr si Udmr?
Ce stabilitate va avea acest guvern din care lipseste cel mai mare partid Psd? Psd zice ca va sustine din parlament guvernul, dar cata incredere putem avea?
Chiar daca N.D va castiga in 2025, nu cred ca asta va impacta serios scena politica, guvernul si economia, dar va opri probabil ascensiunea extremistilor. Sa vedem cum vor juca Pnl si Usr.
O Interpretare tânără. Felicitări! Nu pentru tinerețe, ci pentru punctul pe „i” și niciun bătut de apă in piuă.