vineri, septembrie 22, 2023

Noi suntem puhoiul, voi sunteti puroiul!

Reprezentantii puroiului dau lectii de rafinament, batjocoresc diaspora de o maniera incalificabila. A vorbi despre “lumpendiaspora” este expresia unui desantat, abominabil rasism social. Este echivalentul contemporan al abjectului slogan fesenist “Noi nu ne vindem tara!”. Nu o vindeti, doar o infeudati infinitei voastre rapacitati. Puhoiul vrea adevar, dreptate si libertate. Puroiul doreste sa eternizeze minciuna, faradelegea si sclavia.

Greu de gasit ceva mai lamentabil, mai jalnic, mai deprimant decat personajele care au devenit umbrele faimei lor din trecut. Fiecare din ratiuni care nu au nimic de-a face cu altruismul civic, si-a abandonat o vocatie. Pot sa ma injure in voie, acestea sunt datele obiective, cele care vor dainui. Nu eu le-am construit, ci ei insisi. Despre caloriferistul putinofil Andrei Marga, cel mai probabil fost informator al Securitatii, nici nu mai are sens sa vorbesc. Fosti disidenti ajunsi pamfletari de pubela, ex-vedete ale jurnalismului democratic transfigurate in denigratori a ceea ce candva le servea drept scut moral, „tribuni” de-odinioara ai societatii civile care se vand pentru stipendiile administrate de canaliile pesedisto-aldiste. Spectacolul e grotesc, dar avem consolarea ca in urma lor nu va ramane decat noroiul insalubru al abjectiei…

Doar o etică a revoltei ne poate întări și inspiră în aceste momente de confruntare cu un regim de o abjecție greu de întrecut. Dictaturile comuniste erau oribile, iar noi știam că sunt infecte. Ceea ce-au reușit succesorii întru Rău ai totalitarismului bolșevic este anestezierea morală a milioane de oameni. O performanță de un infinit cinism având ca efect disoluția conștiinței civice.

Tragicomedia pesedistă se joacă pe un scenariu conceput, încă de la începutul anilor 90, de politrucii Brucan, Iliescu, Marțian Dan, Bârlădeanu, Măgureanu, Iosif Boda și alții ca ei. Unul dintre scenariști era un profesor de marxism-leninism de la Institutul de Construcții, un exaltatat iresponsabil și histrionic cu numele de N. S. Dumitru. Educat, ca și Iliescu, în URSS, Dumitru (prim-vicepreședinte al FSN în iunie 1990) vedea pretutindeni “dușmani ai poporului”. A dispărut de pe firmament, dar a lăsat în urmă o toxică mentalitate a învrăjbirii.

Un laitmotiv al propagandei feseniste era calomnierea, anatemizarea și stigmatizarea exilului românesc. Uzurpatorii nu se sfiau să arunce zoaie în Ion Rațiu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Radio Europa Liberă. La ora actuală, discursul anti-diaspora este refuncționalizat în chip pervers. Nu în ultimul rând, de condeiera pesedistă Alina Mungiu Pippidi, de nistorești și de nemernicele antene. Acestui discurs al urii noi îi răspundem cu unul al ironiei, lucidității și speranței, al încrederii în valorile și instituțiile euro-atlantice.

Sintagma “Muie PSD”, devenita slogan national, este deopotriva rezultatul si catalizatorul acestei desteptari civice. Prin ea, se aude vocea vulgului, adica a acelor oameni care nu mai vor sa dezbata la nesfarsit ce si cum. A trecut momentul ambiguitatilor sofisticate. Revolutiile dau glas asteptarilor vulgului. Sunt, ne place sau nu, vulgare. Estetica lor este una diferita de aceea a vremurilor calme. Vulgaritatea lor este, in adancimi, una de un maxim, superb rafinament. Depinde de noi sa-l pretuim cum se cuvine!

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Sălbăticia cu care se minte și se fură de către penalii dâmbovițeni din guvern, parlament și instituțiile publice (academia) de ieri, de azi și de mâine e „brandul românsc“ la președinția UE 2019?

  …“… Dictaturile comuniste erau oribile, iar noi știam că sunt infecte. Ceea ce-au reușit succesorii întru Rău ai totalitarismului bolșevic este anestezierea morală a milioane de oameni. O performanță de un infinit cinism având ca efect disoluția conștiinței civice…. „….

  Sălbăticia membrilor PCR/FSN/PSD e neschimbată de 70 de ani! Cum se poate lecui?

  • Prin scoaterea in fara legii. Acest partid, indiferent sub cite masti se va ascunde, e purtator al genei originare bolsevice. De la generatie al generatie mai degenerati, mai criminali, mai anti-romani si perpetuu lachei ai rusilor, oricine le-ar fi tiranul la putere.
   Acum, cind inca exista legea, cit inca n-au mutilat-o. Ne trebuie o clasa politica tinara si un procuror general cu coaie mari si rezistente, care sa intre in Istoria mare a Tarii. Pentru inceput ne mai trebuie si un partid dornic sa faca campanie, logic, cu dovezi de 70 de ani, cu argumente beton armat. Cele din ultimii 30 de ani sunt destul de concludente, iar ultimele puciuri impotriva firavului Stat de Drept sunt atat de reale si traite de fiecare cetatean pe propria-i piele, ca aproape nu mai e nevoie de discutii pro si contra-argument.
   Interdictia pe alti 70 de ani. Mwembri, familii, rude, cumetrii, copii si amici, prietenei penali, aliati de conjunctura sau permanenti. Daca dupa aceasta perioada, vor exista romani, care sa creada ca pot milita cu un socialism si comunisme curate, atunci o pot lua de la zero, fara istorie a partidului. Pot incepe prin a-si cere iertare de la romanii ucisi prin inchisori, lagare, la canal sau contructiile megalomanice, inaintasii infometati, inchisi intre granitele stabilite ale bunicilor ideologici, Stalin, Dej sau Ceausescu, pentru nenorocirile produse de Iliescu si pupilii lor politici pina la sociopatul Dragnea si urmasii lui, citi vor mai fi, pina a fost reusita penalizarea istorica a partidului metastaza.

   • De acord, trebuie alți oameni cu competență și responsabilitate în guvern, în parlament, în instituțiile publice (PCRiștii și colaboratorii lor de ieri și de azi, fruntile plecate de ieri și de azi nu au ce căuta în Academia Română).
    Democrația e o formă de guvernământ slabă a spus Winston Churchill, dar e mai bună decât toate celălalte.
    Nu putem crea încredere cu aceleași metode bolșevice ca tovarășii din ultimii 70 de ani. Trebuie redobândită încrederea între oameni, trebuie redobândită încrederea în statul de drept, trebuie redobândită încrederea în instituțiile statului. A rămas mult de făcut pentru a realiza o Românie liberă și prospera, o democrație consolidată ce celălalte democrații prospere.
    Am văzut la TV acuzațiile unui american în privința ultimelor decenii în SUA unde partidul democrat (intelectualii, liberalii /stânga) a pierdut din ochi întreaga societate americană. Partidul democrat și ultimii președinți democrați s-au ocupat mult prea mult de grupuri izolate, s-au preocupat de „identitatea“, la gay (homosexuali), la afroamericani, la feminiști etc. Nu au avut un concept pentru America. Simplu: afroamaricanului trebuie promis: în fața legii ești egal în drepturi și obligații cu ceilalți americani (nu poți fi hărțuit de polițiști). Somerului din „Rust Belt“ din Pensilvania cu industria la pamânt trebuie promis: vei primi ajutor, nu ești uitat.
    J.F. Kennedy a spus: nu întrebați ce poate face statul pentru voi, întrebați-vă ce faceti voi pentru America.
    Acuzații la adresa partidului democrat SUA care azi nu are nici măcar un candidat ca concurent pentru D. Trump (are majoritate în Congres).
    Cine e concurentul lui Dragnea /PSD azi? Cu cine va fi înlocuit la un nou scrutin?
    Cine sunt candidații la alegerile PE Parlamentul European în Mai 2019 care vor reprezenta România? Nu îi văd.

    • Diferenta e, ca aia au trait democratia adevarata, chiar si atunci cind anumite domenii intrau in umbra, libertatile adevarate ramineau batute-n cui. Noi am trait 50 de ani de bolsevism si ceausism, iar acum ne intorc urmasii lor al ceea ce a fost, traim Restauratia raului rosu. V-ar placea sa retraiti perioada aia?
     Cu urmasul lui Stalin nu merge democratic. S-a dovedit, nu mai e loc de vreun dubiu. Dupa 30 de ani ce doriti sa obtineti democratic, in conditiile in care populatia Romaniei e din ce in ce mai slaba intelectual, mai nepregatita pentru viata adevarata, mai inclinata catre pomeni si traiul pe circa celor care muncesc, si astia fiind din ce in ce mai putini in Tara? Daca Germania lasa denazificarea sau destasizarea pe seama democratiei ar fi fost jale. Jale pentru omenire!

     Nu stiu, daca romanii care au peste 30 de ani azi sunt dornici sa astepte, ca parintii nostri sau ca unii dintre noi, ca democratia sa rezolve situatia, fiindca traim, de fapt, doar o singura data, iar pentru unii oameni emigrarea, in vreme de „democratie”, nu este o optiune. Au dreptul, chiar impotriva dorintei unora, sa traiasca bine, liber, intr-o Tara care ii respecta si pe care o respecta.

     Nu, in cazul urmasului lui Stalin nu mai e loc de democratie. I s-a dat timp. 30 de ani. Ce-a facut din ei, in afara de a fura si de a-si cultiva, ca si inaintasii, familiile de partid si de Stat. S-a modernizat? A cerut iertare pentru trecut? Credeti ca fiul lui Dragnea nu va intra in politica? Precum fiii lui N0049? Astia atata stiu: ca politica le aranjeaza familiile pe vecie. Trebuie doar sa traiasca pentru ei si pentru partid. Restul sa rabde sau sa plece. Asta pina cind se vor inchide si granitele. Azi, la granita Romaniei, urmasii celor care asasinau fugarii din raiul comunist, perchezitioneaza la singe niste cetateni care se reintorc in tara din care partidul i-a gonit. Incontinuu, de 30 de ani. Controlul, sub arsita, merge incet, fiindca secretara agramata de la Interne, DanJarmen a dat ordin sa fie umiliti, calcati in picioare, sa se invete minte, ca acolo, ea e stapina. Stapina le da sau nu voie, sa se intoarca la copii, la parinti sau prieteni.Si asta e o chestiune pe care, ziceti, cu rabdare, o poate rezolva democratia?

     • Din păcate așa e.
      Denazificarea Germaniei a fost făcută forțat sub ocupație americană- britanică în Vest. Ofiterii „culturali“ americani/britanici au epurat domeniul cultural. Rudolf Augstein (fost ofiter de artilerie în Wehrmacht) a primit licența britanică pentru Der Spiegel (un milion exemplare fiecare săptămână), Henrii Nannen a primit licența pentru Stern, Marion Gräfin Dönhoff (mai târziu Helmut Schmidt, fost cancelar SPD, fost ofiter în Wehrmacht) a primit licența Die Zeit, etc. Teatrele, radioul, ziarele au fost sub observația aliaților pâna 1949. NU s-a lustrificat „tare“, au scăpat prea multi naziști, mai ales juriști. Multi tineri evrei emigranți pâna 1938 din Reich au revenit 1945 în uniforma americană (cunoșteau limba) și au lustrat ca „ofițeri culturali“. Ajutorul aliat în vest e una. Domeniul cultural, politic și economic (Ludwig Ehrhard/CDU: Wohlstand für alle) vestgerman a avut alt start decât cel din est.
      Ajutorul frătesc sovietic 1945-1989 în RDG e altceva. A fost eliminată elita intelectuală „burgheză“. Bertold Brecht (ordinul Stalin 1956!) a „colaborat“ cu sovieticii pentru a avea un teatru al său în Ostberlin.
      Stalinizarea 1945-1963 în RPR Republica Populară RO a fost groaznică cu consecințe până azi. Exterminarea elitelor, decapitarea unui popor are consecințe pe termen foarte lung. Selecția „negativă“ de 70 de ani a „cadrelor“ de „origine sănătoasă (proști dar mulți)“ e o moștenire apăsătoare. Generația mea, cei cu biografia „frântă“, cu biografie în două epoci foarte diferite are amintiri amare din epoca de piatră naționalcomunistă autohtonă.
      De unde alți oameni la eliberare 1989?

      Cum se poate ajunge azi la competență, responsabilitate și performanță în economie, învățământ, sănătate, serviciile publice și administrația publică?

      Eu cu cine votez? I.L. Caragiale …..

  • Cum invatam prostimea sa mearga la vot?

   Avem partide de oameni cinstiti acum, cum scoatem la urne idiotii care n-au votat in 2016?

   • Se pare ca „prostimea” chiar merge la vot. Nu merg „desteptii”, care o tin langa ca nu ai cu cine, toti aceiasi mizerie, si alte sloganuri de doi bani.

 2. de ceva vreme (cam multa zic eu) nu mai exista hoti si prosti. si nu doar, e o impietate sa n o lasi pe dancila sa negocieze cu puternicii zilei, pe olgutza sa si exerseze engleza si franceza pe scenele lumii, sau pe firea sa nu administreze bucurestiul trimitind pensionarii pe plajele greciei. daca mirii vei fi catalogat reactionar si dusman al poporului. trebuie sa lasi jivinele sa te conduca si nu care cumva sa le jignesti. in final trebuie sa te conformezi, sa nu apostrofezi porcul ca intri n conflict cu protectia animalelor. toate orataniile au aceleasi drepturi mai putin obligatii

 3. Felicitari. Dle profesor !
  Va asteptam de mult sa recoboriti in arena !
  Antologic final:

  ” Sintagma “Muie PSD”, devenita slogan national, este deopotriva rezultatul si catalizatorul acestei desteptari civice.
  Prin ea, se aude vocea vulgului, adica a acelor oameni care nu mai vor sa dezbata la nesfarsit ce si cum.
  A TRECUT MOMENTUL AMBIGUITATILOR SOFISTICATE. REVOLUTIILE DAU GLAS ASTEPTARILOR VULGULUI. SUNT, NE PLACE SAU NU, VULGARE.
  Estetica lor este una diferita de aceea a vremurilor calme. Vulgaritatea lor este, in adancimi, una de un maxim, superb rafinament.
  Depinde de noi sa-l pretuim cum se cuvine ”

  Se aude Doamnelor si Domnilor ?

 4. „Lumpendiaspora” este iritanta pentru ca traieste pe picioarele proprii si, in consecinta, nu poate fi manipulata. O corectie pentru AMP: „lumpen” este cel care a ramas in Romania, cel care este complet dependent de „Colhoz” si traieste din mila Sefilor. Este trist sa vezi pensionari dependenti de „ei”, dar este insuportabil sa vezi ca s-a lumpenizat etic o lista intreaga: Mungiu-Pippidi, Hurezeanu, Ciorbea, Marga, Constantinescu, Regele.

 5. Acest tip de dispret fata de semenii mai putin educati si care „nu e de-ai nostri” se manifesta din pacate si prin alte locuri. Un semn dureros al faptului ca cei care au aceasta atitudine au ramas pur si simplu fara argumente, asa destepti cum sunt ei. Tot ce mai pot ei este sa le dea oponentilor „una la gioale”.

 6. Ar fi putut fi un text frumos, daca nu ar fi fost condus de o rima falsa. “Puhoiul” si “puroiul” sunt la fel de septice. Dupa ambele e nevoie de curatenie si dezinfectie. “La viituri mari puhoiul rupea și surpa ogoarele din coasta satului.” (povestea SADOVEANU, M. C. 5). “Pluteau rădăcini, bucăți de garduri împletite, strujeni smulși de undeva, unde puhoiul a inundat.” (descria C. PETRESCU, Î. II 174). A spune puhoi e ca si cum a-i spune gunoi. Din fericire, subconstientul popular nu este bantuit nici de puhoaie, nici de puroaie. Cand sunt atribuite, stima de sine e cel mai bun antivomitiv si antiseptic.

  • PUHÓI1, puhoaie, s. n.

   substantiv neutru
   Cantitate mare de apă care curge cu repeziciune și forță; apă curgătoare umflată de ploi, care se revarsă cu forță; șuvoi. ♦ Ploaie mare, torențială. ♦ Fig. Mulțime mare de oameni sau de alte ființe care se deplasează cu repeziciune în aceeași direcție. ♦ (Adverbial) în cantitate sau în număr foarte mare, grămadă. [Var.: (reg.) pohói, povói s. n.] – Din sl. povonĩ.

   sursa: DEX ’09 (2009)

  • Puhoiul aduna gonoaiele, nu le creeaza. Dupa puhoi, teoretic, ar fi mai usor sa adunam gunoiul.

   Ma inclin cu respect, dl. Vladimir Tismaneanu .

  • „Puhoiul” : cred ca domnul Tismaneanu il foloseste ca expresie a fortei. Puhoiul, o fi continand el si gunoaie, dar reuseste sa spele ce-i sta in cale, inclusiv „puroiul”.
   Noi suntem invadati de gunoaie si de puroi, nu e suficient nici dusul, nici jetul de apa.
   Dar ma tem foarte mult ca dl Tismaneanu isi face iluzii si ca, va fi un suvoi, doar atat!

 7. Ar trebui acel consiliu antidiscriminare sa se sesizeze. Atît în cazul doctoriței psihiatre (să fi colaborat?) cît și al nedemnitarului PSD ist care a jignit crunt românii din diaspora (nu ii repet cuvintele).

  • Doamna fost tot timpul o cartita. Am simtit-o de mult timp. Cu un tupeu urias, a reusit sa-i pacaleasca pe multi, dar a stiut mereu, mai ales in momentele critice, sa sara in ajutorul adevaratei echipe secrete careia ii apartine de fapt.
   Televiziunile, presa, si nu numai, sunt pline de cartite. Cele mai multe au renuntat la masti si presteaza de zor pe fatza, in ajutorul „echipei”, sistemului. Unele, inca pastreaza mastile.
   Existenta acestor indivizi, repartizati cu grija s cu pricepere in diverse locuri, in presa, in politica si printre oamenii cinstiti din societatea civila implicata, este inca un argument ca viata noastra de dupa decembrie ’89 a fost sub controlul unui grup bine organizat, poate cu ceva timp inainte de revolutia pe care ei au confiscat-o

 8. Un text de inaltator curaj. Ma bucur ca mai exista oameni care sa ia taurul de coarne. S-au temut de Rege si de exilati mai mult decit orice. Nu s-a schimbat nimic. E trist, insa, sa vezi alte cozi de topor sacrificate la iveala. Despre unele nu mi-as fi inchipuit. Treptat, toti deghizatii vor fi expusi. Volo, nu te lasa!

   • Absolut remarcabile indignarea si militantismul lui Eugen Jebeleanu – care parca-ti pompeaza sange in instalatie si te face sa fii mandru ca esti roman -, din poemul “Lidice”, despre masacrul locuitorilor si raderea de pe fata pamantului a satului cehoslovac Lidice, de catre Hitler: “Şi-am pus de strajă ura, să vegheze/ Din colţi de cremeni, sus, pe metereze./ Ningea mereu. Dar – ţi-aminteşti, Ioane?/ Pe cîmp eram nu trei, ci milioane!”

 9. think I used to like her writing (kinda 2005-6 time) despite never liking her (ditto her hubby). How desperate must people be to sell their soul. How far down the path of „lost”. Even Faust retained a tiny glimmer of elegance. This person has less than none.

 10. stiti ce e interesant ? ca e un slogan al diasporei si nu a unei intregi natiuni. Incurcati un pic lucrurile. Vom vedea la vot

  • Eu zbor maine la Bucuresti, impreuna cu alti 18 colegi, toti membri ai Diasporei romanesti din Germania. Puie Monta, M**e PSD nu sunt sloganele noastre (obsceniati nu am intalnit in politica germana). Noi ne solidarizam miscarii #rezist si demonstram pentru normalitate europeana in Romania: Eliminarea Coruptiei la Nivel Inalt, Justitie Independenta, Meritocratie si Buna Guvernare. Este mult ce asteptam?

 11. Puhoiul va elimina puroiul, de aceasta data!
  Altfel, ar insemna ca noi suntem idiotii, incapabilii si impotentii, nu cei care ne-au jefuit, cu codru cu tot, si ne-au facut de rasul lumii chiar si in Balcani…Nu mai e colt de Europa, din Suedia in Albania, in care sa nu fim subiect de batjocura, dar mai ales de mirare „cum e posibil…? Ce mai asteapta romanii aia…?”
  A sosit momentul sa trecem de la vorbe la fapte, sa demonstram ca suntem mai destepti ca hotii, impostorii si uzurpatorii! A sosit momentul sa intelegem ca trebuie sa fim solidari, altfel pierdem totul! Iarasi! Trebuie sa fim suficient de inteligenti incat sa ne focalizam exclusiv pe ceea ce ne uneste, si sa uitam pentru un timp ceea ce ne separa!
  Viata noastra si a copiilor nostri depinde de ce facem in aceste zile fierbinti de august 2018.
  Multumesc dlui V.Tismaneanu pentru acest mobilizator manifest.

  • Adereare 2007 a fost salutată de toti partenerii în UE. Românii de azi sunt la fel ca ceilalți parteneri în UE.27, nici mai buni, nici mai răi.
   Peștele de la cap se impute. Regimurile dâmbovițene din ultimii 70 de ani sunt altceva decât oamenii care zi de zi an de an își văd de treabă ca oameni serioși. Mentalitatea de „jecmănitori“ încetățenită timp de 70 de ani nu dispare de azi pe mâine. Am încredere în tinerii de azi care nu vor să emigreze, care nu își doresc meseria de „lucrător degajat“ în mâna unor intemediari hoți.
   România are de ales 2019/ 2020…. …..

  • 2005 reloaded? Eu m-am fript odata la degete,intre timp am devenit si eu ceva mai copt la minte ;) Din nou „Aceasi Marie cu Alta Palarie” coruptie la nivel inalt, nepotism prin institutii, mediocratie, minciuni, hotii si improscaturi ieftine cu noroi, etc. Fiind toti compromisi pana in maduva oaselor, incearca acum in disperare sa atraga simpatia alegatorilor cu trickuri din astea ieftine. Ce s-au gandit consllierii: hai sa unim „gloata” sub un slogan din asta, gen Puie Monta… ca, are priza la romani, mai mult oricum nu-i duce mintea. Nu mersi.

   P.S.: Pentru prima oara in istoria Romaniei postdecembriste, avem alternative fezabile la vechile structuri (mafiotice). Pe o parte, miscarea „En Marche” din Franta evidentiaza ca resetarea clasei politice este oricand posibila, iar pe cealalta parte, marea majoritate a alegatorilor (indiferent de afinitati politice) au constientzat de mult faptul ca, singura portita de iesire a Romaniei din mizeria in care se afla, este schimbarea din temelii a clasei politice. Acum ori niciodata!
   #Rezist, #FaraCoruptie, #FaraPenali

   • Scârbiți de mârșăviile dâmbovițene tinerii votează azi cu picioarele, pleacă din țară. E cea mai grea povară naționalcomunistă. De scârbă oamenii nu votează. Nu au încredere în democrația originară autohtonă specifică 1990- 2018.
    Soluții sunt: o nouă majoritate parlamentară, un nou guvern, de acord. Competența, responsabilitatea și performanța în administrația de stat și în serviciile publice sunt cerute de strada 2017.
    In loc de penali patrioți, hoți patrioți, jecmănitoir patrioți, tâlhari patrioți, ticăloși patrioți trebuie aleși alții. Propaganda naționalcomunistă autotohnă îmbată și azi pe mulți până în cabina de vot? PCR/FSN/PSD continuitatea „cadrelor“ e o consecință a selecției negative timp de 70 de ani.
    1) En Marche a profitat de prăbușirea Conservatorilor (Fillon, lăcomia, banii). En Marche a profitat de prăbușirea Socialiștilor (s-au preocupat de tot felul de „identități“, gay, colorat people, feminiști, etc, au pierdut Franța din ochi). Nu cred că E. Macron va reuși repede să rezolve șomajul exorbitant de mare la tinerii din banlieu. La Paris e privit de „stânga intelectuală (Didier Eribon)“ ca un parvenue din rândurile elitei vechi. Două mandate 2017- 2027 E. Macron pot rezolva unele probleme „structurale“ ale Franței. Refuzul limbii locale în Corsica ca a două limbă administrativă pe insulă arată ce este democrația franceză, ce rămâne „elita“ franceză (une et indivisibil de 500 de ani) din Paris (centralism doctrinar ineficient).
    2) E. Macron nu rezolvă „refondarea“ UE. Cred că e numai o camuflare a pretenției de la Paris pentru „bani de la alții“. Budetul agrar de 40% din 140 miliarde Euro Budget UE.27 e impus de Paris de la început EWG 1957. Budgetul separat ZE cerut 2017 de E. Macron la Sorbonna cred că a murit în Olanda 2018. Uniunea datoriilor de stat (denumit 2018 Uniunea bancară) ar putea fi sfârșitul politic pentru mulți lideri UE.27 de azi: E. Macron, A. Merkel, etc. Datoriile de stat peste 100% BIP sunt un risc pentru existența ZE /UE. Nimic nu e bătut în piatră.
    3) Soluțiile pentru România vin din cabina de vot. Nu vin de la UE/NATO. Trebuie alții la cârmă, de acord. Trebuie câștigată încrederea locuitoriilor. Trebuie găsit drumul spre cabina de vot. Tinerii absentează 2019/ 2020 la vot ca la parlamentare 16.12.2016: ar fi groaznic. Democrația trebuie dobândită zi de zi, an de an. Nu cade de la cer, nu e impusă de un „autocrat național“ binevoitor. PSD/FSN/PCRiștii conduc țara până la bicentenar? Pui de securiști făcuti la beție sunt „brandul românesc“ până la infinit?

    Libertatea dobândită 1989 a dezlănțuit spiritul civic al cetățenilor.
    Va birui?

 12. Domnule Tismaneanu,

  Miscarea #rezist protesteaza in continuare impotriva valorilor promovate de scena politica a ultimilor 28 de ani: coruptie la nivel inalt, nepotism, mediocratie. Motivatia noastra principala sta deasupra ideologiilor politice. Cerem schimbarea culturii politice in general, cateva valori fundamentale intalnite in democratiile moderne: democratie, stat de drept, meritocratie si buna guvernare. Nu cerem mult! In acest sens (si nu numai) tentativele de impanare a unor partide cu miscarea #rezist nu sunt binevenite. Si mai putin sunt binevenite incercarite de transformare a miscarii i#rezist in masa manevrabila a unor partide. #Rezist #FaraCoruptie #FaraPenali

 13. 1. “Rasism social” fara rase?! Sincer, nu-mi dau seama ce vrea sa exprime. Desigur, conotatia defaimatoare a rasismului este arhicunoscuta, in orice exprimare ar fi folosita atrage atentia, dar… “rasism” fara rase e ceva nou! Ori poate lupta de clasa – clasele si categoriile sociale fiind textura macrogrupala a societatii – a fost de la inceput o lupta rasista deghizata? E o curiozitate si o preocupare pur teoretica, fara legatura cu subiectul politic. V.T. a lipsit mult din dezbaterile de pe “Contributors” si probabil ca intre timp a ajuns la noi concepte, sintagme sau concluzii politologice, care ar merita impartasite. Deci, ce este “rasismul social”? 2. De acord cu “abjectia” sloganului fesenist “Noi nu ne vindem tara!”, dar ce putem spune despre ultranationalismul si ultraprotectionismul presedintelui american Donald Trump, care credeam ca nu are precedent in SUA si in Lume, dar noul republicanism american pare sa fie comparabil, nu are importanta daca mai mult sau mai putin, cu vechiul fesenism romanesc?! O explicatie probabila ar fi ca extremele se ating, indiferent de latitudine…

  • Incerc sa va explic printr-o analogie, folosindu-ma de comentariul unui australian care s-a lovit de expresia „exploring masculinity”. Las comentariul in engleza fiindca, pe ici pe colo, e mai dificil de tradus in romana:

   “Nothing is inherently wrong with an organization devoted to men exploring masculinity.”

   Wrong. Masculine men don’t “explore” masculinity. They just do it. What’s to explore?

   Buying into the language of the Cultural Marxists gives them immediate victory. It’s designed that way. If you think in their terms, you have become them.

   I don’t understand most of their language, meaning, I have no clue what they’re talking about. What the fuck is “exploring” masculinity? And thanks, but don’t bother trying to translate it for me, because I don’t give a fuck.

   You have to call this language out whenever you hear it. For decades I’ve told people who mention “feelings” to me that I’m Australian, and don’t know what they’re talking about, Australians don’t have feelings. More to the point, I’m a man. “Feelings” does not compute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro