luni, mai 20, 2024

Noile realități ale geopoliticii energetice mondiale – Partea IV: Piața energiei, având în vedere potențialul contaminării conflictului Israel – Hamas

Conflictul Israel – Hamas poate contamina zona și ar putea genera o furtună pe piața energetică mondială, piața unde intră atât petrolul, cât și gazele naturale lichefiate (LNG).

Istoria ne arată că orice tensiune din zonă are ca efect creșterea prețului petrolului. La două săptămâni de la începerea conflictului, piața a reacționat, prețul petrolului crescând în medie cu 4,2%.

Fig. 1 – Creșterea prețului petrolului (sursa OPEC)

Israelul nu este un jucător în această piață, dar în zonă se află mari rezerve de petrol și gaze și trasee energetice importante.  

În primul rând aici sunt cinci importante state OPEC:

Fig. 2 – Statele OPEC (sursa: opec.org)

  • Iraq (din septembrie 1960)
  • Iran (din septembrie 1960)
  • Kuwait (din septembrie 1960)
  • Arabia Saudită (din septembrie 1960)
  • Emiratele Arabe Unite (din noiembrie 1967)

De asemenea, Qatar a fost membru între decembrie 1961 și ianuarie 2019.

Aceste state exportă prin Strâmtoarea Urmuz. Ca importanță, strâmtoarea înseamnă traficul a aproximativ 20% din consumul zilnic de petrol și produse secundare (20,4 milioane barili / zi) la care adăugăm 20% din volumul de export mondial de LNG provenit în special din Qatar, cel mai mare producător și exportator din lume și, în 2023, cel mai important exportator de LNG în Uniunea Europenă. (Chiar zilele trecute Italia și Qatarul au încheiat un contract pentru 27 de ani.)

Fig. 3 – Statele OPEC și Strâmtoarea Urmuz  (sursa: Cosmin Păcuraru).

Mult mai aproape se află Canalul Suez și conducta Suez – Mediteranian (SUMED), declarate puncte critice de tranzit.

Prin Canalul Suez trec aproximativ 1,75 milioane de barili de petrol și rafinate din petrol / zi în timp ce prin conducta SUMED trec 2,5 milioane barili / zi.

De asemenea, prin Canalul Suez trece aproximativ 25% din producția mondială de LNG, care se îndreaptă în special spre Europa.

Trebuie să semnalăm că, începând cu anul 2024, Egiptul va creștere taxele de transport prin Canalul Suez cu până la 15%, acest fapt ducând la creșterea prețurilor petrolului și a LNG pentru Europa.

Fig. 4 – Traseele energetice din zona Mării Roșii (Sursa: Twiter)

Israelul nu a fost un jucator pe piața de gaze naturale până acum câțiva ani. Abia în ultimii trei ani a început să exploateze câteva rezerve de gaze off-shore de mare adâncime aflate în largul coastei sale din Marea Mediterană.

Fig. 5 – Depozitele off-shore și conductele de aprovizionare ale Israelului (sursa: Cosmin Păcuraru)

În anul 2022 Israelul a produs 21,9 miliarde mc (mmc)de gaze, 11,4 mmc din depozitul Leviathan și 10,2 mmc din depozitul Tanar. Din aceștia 12,7 mmc au fost consumați intern și restul au fost exportați în Egipt (5,8 mmc) și Iordania (3,4 mmc). În 2023 se preconizează să fie dată în funcțiune încă o conductă care se va alimenta din depozitul Kadishsi care va suplimenta producția cu 6,5 mmc. (sursa: bruegel.org)

Trebuie amintit că anul acesta Israelul a semnat cu Uniunea Europeană un contract de export de LNG. Traseul este prin ramura EMG a Arab Gas Pipeline până în Egipt, unde se lichefiază la Port Said și este transbordat în tancurile specifice LNG care ajung pe coasta europeană.

Fig. 6 – Arab Gas Pipeline (sursa: The National)

Și Egiptul este un producător de gaze provenite din marele depozit generic numit Leviathan (din care extrage și Israelul), o parte din aceste gaze fiind folosite pe plan intern și o parte fiind destinate exportului prin Arab Gas Pipeline și lichefiate prin Port Said.

Exporturile Egiptului către UE în 2022 au fost de aproape 10 mmc. Probabil că o parte din acestea provin și din Israel.

Uitându-ne pe hărțile de mai sus, observăm că în eventualitatea contaminării și extinderii conflictului din zonă toate rezervele și traseele energetice de petrol și gaze ce străbat zona vor fi afectate. Acest lucru înseamnă aparfiția unor crize energetice în Israel și țările riverane, în Europa și în Asia. Amintim că cei mai mari consumatori, deci și importatori de produse energetice sunt China și India. De aici ar rezulta o creștere a prețurilor tuturor produse energetice pe toate piețele. Și, în încheiere, răspundem și la întrebarea Cine câștigă: Federația Rusa. Ea își va vinde mai scump produsele energetice și, având interese comune cu Iranul, va câștiga din haosul generat din toate conflictele pe care le-au inițiat împreună sau separat: Nagorno Karabah, Africa subsahariană, Bosnia sau orice destabilizare a guvernelor occidentale în care se organizează azi fel de fel de mari proteste anti-Israel.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Nu trebui sa fi profet sa-ti dai seama ce se poate intampla daca Iranul scufunda cateva petroliere in senalul de doar 3 km lat din Stramtoarea Hormuz., singura tara care ii poate tine in frau fiind China, partener in „axa raului” dupa cum este numita intr-un articol precedent.
    Occidentul si-a putut intr-o anumita masura dupa socul petrolier din anii 70 asigura necesarul de petrol si gaz din resurse rusesti care dupa momentul Ucraina au fost unilateral suspendate din solidaritate cu tara atacata de rusi.
    Sanctiunile occidentale dupa cate vedem nu-si au efectul dorit asupra Rusiei care zburda in continuare profitand la maxim de preturile mari ale acestora , mai ales petrolul rusesc prelucrat in India este cumparat de occident la preturile atare, mari.
    La fel si cu gazul din Katar iar de Azerbajdjan, o „democratie ca lacrima” ce sa mai spunem, insusi madam sefa comsiei deplasandu-se acolo pt un acord de lunga durata pt gaz si petrol.
    Turcii isi freaca mainile, multe conducte catre occident trecand pe la ei.
    Americanii au ajuns cei mai mari furnizori de gaz lichefiat la preturi „bomba” pt Europa insan ic cu acest gaz nu se poate acoperi necesarul , nu exista capacitati destule de transport, ar mai fi nevoie de ca. 300 nave care pot fi construite doar de cateva tari, Corea, China si Rusia !!t tot de cei rai in mare parte.
    Poate de accea UE a intrat in fibrilatie anuntand astazi ca doresc sa impanzesca Europa cu moristi de vant care sa reduca dependentele de zonele de conflict.
    In orice caz politica energetica occidentala actuala nu aduce nici un aport substantial pt reducerea incalzirii globale, din contra, datorita lipsei masive de gaz si petrol centralele pe baza de carbuni duduie, traficul ridicat de nave pt transportul naval nefiind solutia ecologica in comparatie cu transportul prin conductele rusesti.
    Ati mai auzit ceva despre dinamitarea Nord Stream II ? nu sufla unul din Europa o vorba, nu vi se parte tacerea suspecta ? respectiv la interpelari prin parlamente europene sub pretextul secretului si interesului national guvernele implicate de jurul Marii Baltice nu sufla o vorba.
    De ce n.a fost aruncata in aer de rusi conducta care transporta gaz din Norvegia in Polonia ?
    In principiu nimic rau numai ca vantul bate cand doreste el si nu politicienii de la Bruxelles iar de recesiunea economica si inflatia in care a fost aruncata Europa de istetii de la Bruxelles ce sa mai vorbim, suntem toti loviti la buzunare iat nivelul de trai pe panta descendenta !!
    Dupa cate vedem profita tot numai marile puteri.

    • Din nefericire nu vezi intregul . Germania deja a devenit a treia putere mondiala ca si economie .NATO ul european isi adauga noi membri ca si UE dealtfel Trilaterala Romania ,Ucraina si Rep .Moldova devine realitate .Armenia si Kazahstan intra in siajul UE .Enclavele incep sa dispara .Polonia devine prietana Germaniei .Germania a oferit doar pina in prezent 45 de miliarde de euro Ucrainei si intreaga Europa a depasit 100 de miliarde oferite .O noua intelegere va forma o structura mondiala antiterorista .Hamas si Hezbollah dispar .Palestina va avea un Stat .

      • „Germania deja a devenit a treia putere mondiala ca si economie”

        Ma irita expresia „ca si”, cum adica „ca si”.
        Da, Germania a progresat…negativ, in 85 era pe locul doi, acum e pe patru, unii spun ca ar fi bolnavul Europei, altii spun ca ar fi recesiune…

  2. Am citit pe Contributors in ultimele 15 zile cel puțin 5 articole despre atacul terorist al Hamas. Nici unul nu a pus punctul pe Q. Mai precis pe Qatar.
    Șeful Hamas sta in Qatar într-un hotel de lux si trimite, cu o cruzime neîntâlnita, la atacuri teroriste niște tâmpiți, știind bine ca asta va atrage represalii împotriva populații civile din Gaza. Mai mult decât atât, da nestingherit interviewuri la Al Jazera si la alte TV. Ciudat pentru o tara care adăpostește o baza militara americana.
    Qatarul a furnizat majoritatea banilor cu care Hamas s-a înarmat. De ani Hamas primește fonduri din Qatar cu știrea autorităților israeliene, care au tolerat asta, in speranța ca asta ii va îmblânzi pe liderii Hamas. S-au înșelat.
    Cel mai enervant este ca nimeni nu pune in cauză responsabilitatea Qatarului, ba multe tari se înghesuie să facă si mai multe contacte pentru gaze cu Qatarul, pe bani multi, bani pe care Qatarul ii va trimite la alte Frați Musulmani.

    • Qatarul a pus bazele distrugerii Hamas si Hezbollah .Contractele pe zeci de ani la preturi mici facute de catre firme din Occident stau marturie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro