marți, octombrie 3, 2023

Nu doar un fel de Nopcsa Saga

Într-un interviu publicat pe site-ul Teatrului Szigligeti din Oradea, Gianina Cărbunariu, autoarea scenariului dramatic și semnatara regiei spectacolului intitulat Magyarosaurus Dacus, mărturisea că a aflat câte ceva despre complexa, fascinanta, fluida personalitate a baronului Nopcsa Ferenc, care avea să devină personaj dramatic, grație informațiilor conținute într-un  articol publicat în revista Scena 9 de jurnalistul și, mai nou, și câteodată, dramaturgul Ionuț Sociu.

Citind ceea ce a scris Ionuț Sociu în sus-menționata publicație, am aflat și eu, din păcate de abia după încheierea reprezentației – și fac precizarea aceasta tocmai fiindcă o bună înțelegere a acesteia presupune un spectator  dinainte informat, pregătit, mai ales când acesta are nevoie de supra-titrare-  că Nopcsa Ferenc a fost ceea ce se cheamă o personalitate controversată. A fost descoperitor de dinozauri pitici, mai exact al celui al cărui nume a dat titlul textului și al spectacolului, dinozaur ce a ajuns să fie alintat Magy, însă a fost și etnograf, fotograf, spion. Chiar și candidat la tronul Albaniei. Nopcsa Ferencz  a fost socotit nici îndeajuns de maghiar și nici suficient de român (provenea dintr-o familie românească maghiarizată din Săcel, o localitate situată foarte aproape de Deva), fiindcă, din câte se pare, a avut o relație de tip homosexual cu un anume Baiazid Doda. Care i-a fost o lungă bucată de vreme secretar. Relația dintre cei doi s-a sfârșit tragic.

Ionuț Sociu îl plasează pe Nopcsa Ferenc în ceea ce regretatul George Banu ar fi  numit un entre –deux. Nopcsa a oscilat- crede Ionuț Sociu- între Franz Kafka și Indiana Jones. Și același Nopcsa, care a călătorit poate chiar mai mult decât Peer Gynt, a fost, după spusele inspirate ale paleontologului belgian Louis Dollo, o ființă-cometă. Un istoric maghiar pe nume Kiisztián  Csaplár îl compara cu Lawrence al Arabiei. Posibil.

Toată această istorie și pasionantă, și încâlcită a provocat-o pe Gianina Cărbunariu. A mai contribuit și faptul că respectivul Nopcsa s-a născut în 1877, adică cu exact 100 de ani înainte ca dramaturga și regizoarea din Piatra Neamț să vină pe lumea asta. Gianina Cărbunariu și-a completat informațiile consultând alți câțiva paleontologi și istorici. Numiți ca atare în caietul de sală, după părerea mea, cam haotic și insuficient lămuritor. Așa a aflat Gianina Cărbunariu că Nopcsa Ferenc nu a fost singurul personaj interesant sau, mă rog, bizar, din familia cu pricina. Un anume Nopcsa Elek a fost director general al Operei și Teatrului Național din Budapesta și a mai fost și protagonistul unui scandal după ce o vedetă a vremii a dezvăluit că nu i-a fost prelungit contractul fiindcă ar fi refuzat să-i ofere superiorului ei favoruri sexuale. Cu istorioara respectivă începe spectacolul plasat de decorul creat de Irina Moscu în cadrele unui teatru din așa-numita La Belle Epoque. Exact aceea în care a fost construit și Teatrul din Oradea. Decorul ca și costumele imaginate într-o explozie de culori sunt remarcabil valorizate de conceptul video și de light-designul datorate lui Cristian Niculescu. În cadrele unei scene de teatru sunt inserate imagini, fotocopii din ziarele care au relatat ba despre faptele lui Ferencz Nopcsa, ba despre cele ale lui Elek. Dar și despre câteva evenimente istorice precum lupta pentru independență a Albaniei, începutul Marelui Război, căderea Imperiului sau Tratatul de la Trianon. De vreo două sau trei ori din podul scenei coboară o copie a mini-dinozaurului cu pricina.

Gianina Cărbunariu îți concepe spectacolul care ar fi mai corect a fi numit show în formula teatrului în teatru. Care îi permite și jocul pe axa timpului, și o anume indeterminare temporală, și recursul la ancronisme (cu celebrul și în rău, și în bine Franz Ferdinznd, de pildă, se vorbește cu ajutorul telefonului mobil), și momentele muzicale compuse de Trabalka Cecilia și executate de formația numită Nopcsa’s band din care fac parte actorii Dimény Levente, Szotyori József, Trabalka Cecilia, și secvențele dansante create de Dimény Levente.

Distribuția e consistentă nu numai fiindcă pe scenă apar o mulțime de personaje, ci și fiindcă pe fascinantul Nopcsa Ferenc, cu toate vârstele și identitățile sale, îl joacă mai mulți actori. Ansamblul –  Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Fodor Réka, Firtos Edit, Gajai Ágnés, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Kovács Enikö, Scurtu Dávid, Szabó Eduard, Szotyori József, Tasnádi-Sáhi Noémi, Tóth Tünde,Tőtős Ádám, Trabalka Cecilia- funcționează dinamic, ireproșabil, permițând totuși evidențierea câtorva individualități. Precum acelea ale performerilor Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Fodor Réka, Gajai Ágnés, Hunyadi István, mereu surprinzătoarea Tóth Tünde, Szabó Eduard sau Szotyori József, Tasnádi-Sáhi Noémi și Trabalka Cecilia ori foarte tinerii Scurtu Dávid și Tőtős Ádám.

Magyarosaurus Dacus este și nu este reconstituirea povestea vieții lui  Nopcsa Ferenc.Este și nu este saga familiei Nopcsa. Contează enorm, după părerea mea, și ele sunt cele care furnizează adevărata cheie de lectură a montării, repetatele referințe la istoria universală. La istoria Europei Centrale.

Urmărind spectacolul mi-am amintit o afirmație extraordinară a lui Milan Kundera. Foarte adesea citată de admirabila cercetătoare și profesoară Adriana Babeți.  Aici,în Europa Centrală“trecutul refuză să treacă, iar asta nu înseamnă doar că memoria celor din Europa Centrală îl păstrează vuiu, ci și că tot ceea ce părea definitive încheiat se poate întoarce oricând, cu o forță incredibilă”.

O bună parte din reprezentație m-am bănuit că reacționez ca un profesor obsedat de referințe și citate. Asta până a venit și confirmarea că, totuși, am dreptate. Monologul din final rostit cu mult patos de Dimény Levente îmi confirmă ipoteza.

Teatrul SZIGLIGETI din Oradea                                                             

MAGYAROSAURUS DACUS de Gianina Cărbunariu

Traducerea și dramaturgia de scenă: Boros Kinga

Scenografia: Irina Moscu

Video și light design: Cristian Niculescu

Muzica: Trabalka Cecilia

Cu: Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Fodor Réka, Firtos Edit, Gajai Ágnés, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Kovács Enikö, Scurtu Dávid, Szabó Eduard, Szotyori József, Tasnádi-Sáhi Noémi, Tóth Tünde, Tőtős Ádám, Trabalka Cecilia

Nopcsa’s band: Dimény Levente, Szotyori József, Trabalka Cecilia

RAP: Szotyori József

Coregrafia: Dimény Levente

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro