marți, ianuarie 18, 2022

Nu mă plagiați, domnule Senator, citați-mă!

Să vedeți pățanie: mă sună zilele trecute un redactor de la RTV să mă întrebe dacă i-am dat acordul senatorului Alexandru Mocanu de la Teleorman să folosească un articol al meu ca declarație politică. Articolul fusese publicat sub semnătură în 15 martie pe HotNews, Contributors, cât și în revista 22 on-line, ulterior în ediția tipărită. Verific pe site-ul Senatului și, ce să vezi? Articolul era preluat în Declarația politică nr.2606 din 19 martie 2012 integral, cuvânt cu cuvânt, dar cu fracturi și intervenții ici-colo din partea senatorului. Fără ghilimele, fără specificarea autorului, fără nicio sugestie că textul ar aparține altcuiva. Întrebat de Adrian Ilie, parlamentarul a recunoscut pentru RTV.NET că ”am preluat o serie de informaţii din spaţiul public şi le-am aranjat într-o declaraţie politică”, precizând însă că nu consideră asta o încălcare a dreptului de autor. Cum nu am avut ocazia să ne intersectăm niciodată, cred util să-i furnizez domnului senator câteva informații care îl pot pune la adăpost de inconfortul unor chemări în instanță de către autori mai importanți, mai nervoși sau mai vanitoși decât mine. Deci:

Domnule Senator

Vă mulțumesc că sunteți un cititor al rubricii ”Media culpa” publicată pe HotNews, Contributors și în revista 22  și că vă identificați adesea cu opiniile mele. Am constatat asta fiindcă, ajutată de un motor de căutare pe Internet, am regăsit pe www.politicalocala.ro articolul meu Eroisme la Realitatea TV preluat în iunie 2011, cu nume, prenume, titlu exact și chiar cu o apreciere măgulitoare a textului. Înțeleg așadar mobilul lăuntric, empatia, care v-a mânat recent să considerați just și să preluați articolul în care, sub titlul Gâdea, demisia!La gerunziu analizam ironic prestația unui moderator arogant și nepregătit pentru un interviu cu premierul. Ce nu înțeleg este de ce ați renunțat să folosiți un mijloc uzual, ghilimelele, citarea, așa cum o făcuseți în cazul anterior. Mai mult, dacă afirmațiile dvs. au fost corect notate de redactorul RTV.NET, păreți a face parte dintre acei adolescenți care cred că poți lua orice de pe Internet, că download nu costă, că orice compilație e permisă. Nu vă pot lăsa să ignorați faptul că în România există Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, din două motive: sunteți sexagenar și sunteți legiuitor în Parlamentul României. Adică omul care face legile.

Legea dreptului de autor zice la art.7 lit.a că ”scrierile literare și publicistice, conferințele, predicile, pledoariile, prelegerile și orice alte opere scrise sau orale, precum și programele pentru calculator” constituie obiect al dreptului de autor, autorul fiind definit ca ”persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoștința publică”. Oricât de surprinzător ar fi, legea îi conferă autorului o serie de drepturi patrimoniale cum ar fi cele descrise în Cap. IV: dreptul de a decide dacă, în ce mod și când va fi adusă opera la cunostința publică, dreptul de a pretinde recunoașterea calității de autor al operei, de a decide sub ce nume va fi publicată lucrarea, dreptul de a pretinde respectarea integrității operei și de a se opune oricarei modificări și, mai important, dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod și când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimți la utilizarea operei de catre alții. În schimb se permite citarea, în limite rezonabile. Un întreg capitol al legii se ocupă de proceduri și sancțiuni, inclusiv penale. Ați reușit performanța, domnule Senator, să încălcați o întreagă serie de prevederi legale, realizând un plagiat amărât, presărat cu comentarii proprii neinspirate, inadecvate, după gustul meu, pentru o declarație politică.

Dar să vedeți în ce bucluc m-ați băgat: textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară și traducerile oficiale ale acestora, așa cum prevede art.9, nu beneficiază de protecția legală a dreptului de autor. O spuneți singur, în răspunsul dat redactorului de la RTV: ”Declaraţiile politice nu sunt volume de proză sau de poezie ca să ai drepturi de autor”. Așadar, incluzând fără acord textul al cărui autoare sunt într-o declarație politică neacoperită teoretic de copy-right, îmi anulați dreptul legal asupra propriului text. Ce mă fac dacă voi dori să îl includ într-un volum?

Văd, nemaifiind nici eu la vârsta inocenței jurnalistice, că plagiatul se poartă și la case mai mari, cum ar fi președintele Ungariei aflat în miezul unui scandal soldat cu anularea doctoratului său. Spun, cu tristețe, că unii politicieni s-au îndepărtat de cetățenii pe care pretind că îi reprezintă, considerând un privilegiu firesc ieșirea din limitele etice sau legale. Nu intenționez să vă dau în judecată, păstrând buna măsură a importanței proprii. M-aș bucura totuși dacă apelul meu, pur moral, fără țintă politică, drept care nici nu precizez cărui partid aparțineți, v-ar activa respectul pentru oamenii care v-au trimis în Parlament, autori sau nu. Și vă rog, domnule Senator, pentru liniștea dumneavoastră, folosiți ghilimelele!

Articol aparut si in Revista 22

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Atenţie, vorbim de un senator, adică unul care face legi şi se presupune că le şi cunoaşte şi respectă. Dar ce să-i ceri unuia care la 60 de ani se comportă ca „acei adolescenţi care cred că poţi lua orice de pe Internet, că download nu costă, că orice compilaţie e permisă”? Senatorul melcilor, senatorul lui peşte, un senator de doi bani.

 2. Elegant, politicos si la obiect dar lipsit de fermitate. Apreciez si sustin cele spuse de dvs in articol, insa in acelasi timp consider ca bunele obiceiuri pot fi raspandite cu mai mult succes daca sunt insotite de o atitudine ferma, eventual de responsabilizare. Altfel, riscam sa ramana auzita doar vocea mai puternica dar fara continut in detrimentul celor care sunt practicanti ai bunelor obiceiuri dar lipsiti de fermitate.

  Cu respect,
  Adrian

 3. Va bucurati degeaba, nu va citeste domnul senator, va citeste asistenta dansului (sau consilierul/consiliera juridica, cum vreti sa ii spuneti) :)

 4. Daca unii sunt singurii inscrisi in cursa si ies pe locul doi, d-l senator este dimpotriva,conform Wikipedia :” Alexandru Mocanu (n. 1 decembrie 1950, orașul Breaza, județul Prahova) este un parlamentar român. Deși nu a candidat și a fost ales ca deputat de Teleorman în niciuna din legislaturile 2000-2004 și 2004-2008, pe listele PD, respectiv ale Alianței DA, a devenit de fiecare dată deputat în urma demisiilor lui Adriean Videanu. A fost ales ca senator din partea PD-L în 2008.”
  Si,doamna Armanca,daca domnia sa se identifica intr-atat cu ideile dvs, nici copyrightul nu-l vor impiedica sa-si insuseasca scrierile dumneavoastra. D-l Senator poate nici nu stie ce legi incalca.

 5. si ce daca e de la pdl? faceti plangere penala, ca sa terminam odata cu hotii si impostorii, altfel vor face cu totii ca acest Mocanu, sau precum Ponta, prim ministrul hotilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro