Premierul României, Marcel Ciolacu, a fost admonestat săptămâna aceasta pentru că a spus: „în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni și nu mai există limba moldovenească. Este limba română și sunt români”[1] – declarație care bineînțeles că a fost imediat speculată de Moscova. Ce spune Moscova însă ne interesează mai puțin. Dar iată ce spune purtătoarea de cuvânt a principalului partid de la guvernare din Republica Moldova (PAS), Adriana Vlas: „Moldova este o țară liberă și toți cetățenii ei, moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari etc. sunt respectați și protejați”.[2]
Premierul României a mai făcut recent și declarații publice în favoarea unirii: “Moldova are „o variantă şi mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană şi mult mai rapidă”, făcând aluzie la unirea cu România.”[3]
Mă bucur sincer că politicienii români în sfârșit au început să vorbească despre oameni și nu despre teritorii (în special “teritorii istorice”). Pentru că am observat de foarte mult timp faptul că, prea mulți în România își doresc înapoi “teritoriile istorice” și prea putini pe…oamenii care le populează. Dincolo de acest progres (faptul ca în sfârșit vorbim despre oameni), discursul public din România demonstrează, încă o dată, cât de puțin se înțelege realitatea complexă de dincolo de Prut. Pentru că ceea ce afirmă premierul Marcel Ciolacu, că “în Republica Moldova trăiesc români, numai români” este fals! În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, în Republica Moldova se desfășoară Recensământul Populației și Locuințelor, care ne va arăta cele mai recente date. Însă, până atunci, să vedem ce ne spune despre structura etnică recensământul din 2014. Din 2,8 milioane de cetățeni recenzați acum 10 ani, 75% s-au declarat “moldoveni” și 7% s-au declarat “români”. Vezi tabelul de mai jos.
Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova, 2014

Deci, cam acesta (7%) era nucleul dur (cei care se consideră români) în 2014 și, tind să cred că, deși lucrurile s-au mai schimbat, nu cred că s-au schimbat chiar atât de mult. Să spui în aceste condiții că în Republica Moldova trăiesc “doar români” înseamnă să ignori aceasta realitate.
Ce să înțeleagă ceilalți 75% atunci când România spune că îi susține pe “românii noștri din Republica Moldova”? Că îi susține doar pe cei 7%?
De altfel, răspunsul din Republica Moldova, din presa în limba română, la declarațiile premierului României a fost acesta:
“(…) Moldova este o țară multinațională, în care de secole trăiesc în pace și înțelegere reciprocă reprezentanții mai multor popoare: moldoveni; acei moldoveni care se consideră români; ucraineni, ruși, găgăuzi, bulgari, evrei, armeni, polonezi și reprezentanți ai multor alte naționalități. Moldova este casa lor comună, iar împreună sunt poporul multinațional unit al Moldovei.”[4]
Cât despre “variantă mai scurtă și mult mai rapidă de a fi în Uniunea Europeană” (unirea cu România), aceasta ar echivala cu intrarea în Uniunea Europeana (UE) pe ușa din spate, nu pe merit, ceea ce cetățenii Republicii Moldova nu cred că își doresc. La fel cum marea majoritate nu își dorește nici ca Republica Moldova să devina un județ al României. Asta ar însemna să depindă mult prea mult de București. Iar dacă ne uităm la câtă atenție a acordat în ultimii 30 ani Bucureștiul Moldovei din componența României, nu prea există motive de optimism.
Cetățenii din Republica Moldova trebuie să își vadă interesul lor (integrarea în Uniunea Europeană) și să nu piardă timpul cu unificarea, care nu este, deocamdată, în interesul Republicii. Moldova trebuie să depună singură efortul pentru ca succesul integrării europene să îi aparțină în întregime. Faptul că Moldova nu a ales până acum calea mai ușoară (deși ar fi putut să o facă) demonstrează din plin opțiunea asumată de a adera la UE pe merit, nu pe „pile”.
România, pe de altă parte trebuie să înțeleagă că oamenii care locuiesc astăzi în fostele teritorii istorice nu sunt exclusiv români. După 200 de ani în componența imperiului țarist și ulterior sovietic, nici nu ar fi posibil. ADN 100% românesc nu mai există. Cine caută așa ceva în Republica Moldova va fi dezamăgit. În schimb există două secole de căsătorii mixte care au creat o societate multietnică, multiculturală și multilinguală. Acesta este farmecul Republicii Moldova. Şi vă mai spun un secret. Liantul societății de peste Prut nu este limba romana, ci limba rusa. Pentru că singura limbă pe care o vorbesc toți, dar absolut TOŢI, cetățenii Republicii Moldova este rusa, nu româna. Cei mai înfocați patrioți români din Republica Moldova vorbesc ambele limbi: româna și rusa. Toți cei care se declară “moldoveni” vorbesc rusa, chiar dacă mulți dintre moldoveni nu mai stăpânesc demult româna (generații întregi au fost rusificate). În schimb toți (români, moldoveni, găgăuzi, ucraineni, armeni, evrei, bulgari) știu și vorbesc rusa. Este motivul pentru care site-ul Biroului de statistică al Moldovei este în 3 limbi (română, rusă și engleză). Este motivul pentru care, de sărbători, președinta Maia Sandu se adresează în 3 limbi simultan: română, rusă și găgăuză. Pentru că în Republica Moldova NU sunt doar români, chiar dacă Republica Moldova traversează poate cea mai favorabilă perioadă pentru limba română din ultimii 30 ani. România trebuie să înțeleagă acest specific și să nu încerce să “românizeze” forțat un spațiu care este multicultural (și cu siguranță cel puțin bilingv). Altfel, s-ar putea obține chiar efectul contrar celui dorit. România trebuie în schimb să se înarmeze cu multă răbdare, să aștepte ca cetățenii de peste Prut să își dorească singuri să vină mai aproape de România, să cucerească inimile și mințile oamenilor de acolo prin soft power și atractivitate economică. Nu să îi sperie pe ne-vorbitorii de română cu declarații care să îi pună în defensivă, sau mai rău, să îi arunce în brațele Rusiei în an electoral. Pentru că nu doar în Romania sunt alegeri în această perioadă, ci și în Republica Moldova. Alegerile prezidențiale și referendumul de aderare la UE au loc Moldova în octombrie 2024, iar alegerile parlamentare în 2025. Şi chiar dacă o parte semnificativă a electoratului (55% conform unui sondaj din martie a.c.) vrea ca Moldova să intre în Uniunea Europeană[5], nu același procent dintre alegători se declară români (doar 7%) și nici nu militează pentru unirea cu România. Așadar, chiar dacă contextul geopolitic este extrem de favorabil pentru ca România să își sporească influenta și prezența în Republica Moldova, asemenea declarații fac mai mult rău decât bine. Moscova va exploata orice greșeală a României și orice fobie a ne-vorbitorilor de română. România însă nu trebuie să mai ofere asemenea ocazii.
Note:
[1] https://newsmaker.md/ro/pas-reactioneaza-la-declaratia-lui-ciolacu-ca-in-republica-moldova-sunt-romani-nu-mai-sunt-moldoveni/
[2] Idem.
[3] https://newsmaker.md/ro/marcel-ciolacu-sustin-unirea-republicii-moldova-cu-romania-istoria-a-facut-o-nedreptate/
[4] https://noi.md/md/politica/marcel-ciolacu-a-facut-o-declaratie-scandaloasa-cu-privire-la-republica-moldova
[5] https://www.rador.ro/2024/03/06/aproape-55-din-cetatenii-cu-drept-de-vot-ai-republicii-moldova-ar-vota-pentru-intrarea-in-ue/
Rep Moldova este creatia rusilor ca si modalitate de folosinta impotriva Romaniei ce oricind sau in cazul in care Rusia invinge Ucraina poate sa ofere moldovenilor de dincoace de Prut o solutie de unificare in afara Romaniei .Daca imaginativ Europa pierde razboiul din Ucraina si rusii cistiga ,ajungind la portile Kievului , atunci Romania va fi atacata din toate partile .Ungaria ne-a aratat de multa vreme harta .Serbia si Bulgaria ,semitii slave ,abia asteapta sa ocupe Dobrogea si Banatul .Ungurii poftesc de mult a-si readuce acasa Transilvania .In acest context milenar Romania , multumita deciziilor luate de catre Presedintele Iohannis , a ramas alaturi de SUA si „duplexul” franco -german .Alianta stipulata la nivel de „Tratat” cu Ucraina si alipirea Rep .Moldova ca si partener independent al Romaniei dar aflat in granitele UE transforma Romania si Ucraina plus Rep.Moldova intr-un triunghi politico militar de forta ce are o imensa contrapondere militara devenind o imensa forta locala si care opreste sau redece la zero toate nazuintele vecinilor nostri de a ne destrama ca Stat si natiune .Armatele comune ucrainiene , romine si moldovene vor deveni un bloc de granit de neinvins in aceasta parte de lume .Ucraina este aidoma Romaniei .Totii vecini vor sa o imparta .Polonii si tarile Baltice , ungurii si rusii, vor cu totii disparitia Ucrainei ,char daca unii dintre ei inca o ajuta .Romania este singura natiune care a inteles viitorul .Ioahannis este cel care aduce Romaniei puterea de a rezista in fata natiunilor vecine .Ajutorul acordat de catre Romania Ucrainei este cel care a oprit trupele Rusiei spre a avansa .Polonia a oprit exact in cel mai bun moment ajutorul acordat si a blocat granitele cu Ucraina .Ungaria este total impotriva lui Zelenski .Slovenia la fel .Germania chiar daca este al doilea furnizor de armament inca nu vrea sa ofere Ucrainei rachetele Taurus .Bine ca Spania a decis sa ajute Ucraina .Italia va face la fel .Franta are jocul ei ce ne va aduce aproape sistemele de lovire nucleare .Va imaginati unde ar fi fost Romania daca fostele guvernarii PSD ar fi adus in tara sistemele politice Iliberale Orbaniste si budapestane .Acum unii incearca exact acelasi lucru sa faca acum mutind UDMR si pe asociatii lor(vedeti vicepresedintii ) in Forta Dreptei stiind foare bine ca nu mai pot intra in Parlament . Romanii nu au decit alternativa votului oferit Aliantei noului PSD cu PNL.Orisicare alta alegere este fie prorusa fie pro budapesteana .
Slovenia ha ha ha
Declarația lui Ciolacu a fost de semi-analfabet funcțional, care nu știe și nu înțelege nimic(ca și Dancila cu declarația de mutare a ambasadei României la Ierusalim.
Ne place sau nu, România nu mai poate invoca „dreptul istoric” asupra Basarabiei, Bucovinei de Nord și Bugeacului fiindcă realitățile sociale și demografice s-au schimbat profund.
Referitor la Moldova, prioritățile ei sunt:
1. să-și păstreze statalitatea prin neutralitate. Teza asta nouă ne pare absurdă, mai ales în contextul renunțării la neutralitate a Suediei și Finlandei. Dar asta este prima prioritate a Moldovei.
2. A doua prioritate este intrarea în UE, ca soluție pentru înapoierea economică.
3. Unirea cu România și intrarea în NATO sunt puternic dezavuate de poporul și statul moldovean.
România ar face bine să nu mai agite „dreptul istoric” asupra Basarabiei. Cel puțin deocamdată…
Am avut mare noroc că una din marile „realizări” ale clasei politice românești a fost că n-am reușit unirea cu Basarabia după 1990.
Închipuiți-vă procesul de aderare la UE și NATO avînd în țară, în plus față de problemele noastre, 1,5 milioane de rusofoni (sau bilingvi care se declară moldoveni), plus toate problemele din Transnistria si Găgăuzia. Credeți că am fi reușit?
Crezi ca „1,5 milioane de rusofoni (sau bilingvi care se declară moldoveni)” mai contau fata de milioanele de romani rusofoni, Vezi PSD, PNL, AUR, SOS si simpatizantii lor.
”milioanele de romani rusofoni”
„Rusofon” înseamnă vorbitor de limbă rusă. Termenul include găgăuzii și ucrainenii, de exemplu, dar sunt foarte puțini români care știu limba rusă. Nu există în niciun caz ”milioane de romani rusofoni”
Clasa politică și serviciile secrete din România sunt într-adevăr infestate de oamenii rușilor, dar asta înseamnă cel mult câteva zeci de mii de oameni. Imensa majoritate a românilor are o atitudine destul de ostilă la adresa rușilor. Încă mai trăiesc destui dintre cei care au prins cei 14 ani de ocupație sovietică (1944 – 1958) împreună cu jafurile și violurile aferente.
Denigrarea românilor în ansamblu, precum și sfaturile de genul ”stați liniștiți la locurile voastre” provin tot din ”liniile directoare” de la Moscova. Care a reactivat în ultimii 2-3 ani o mulțime de ”conserve” dintre pensionarii foste cadre didactice sau foste cadre militare, dar tot ”conserve” ale Moscovei rămân.
Ai vrut sa spui ruso-fili, desigur.
In Romania nu prea exista rusofoni… cu foarte mici exceptii.
(ma refer la cei de prin Delta Dunarii si de prin apropierea ei – ca Delta nu a faccut niciodata parte din vreo DOBROGE, dupa cum nici Dunarea!
Adevarul e ca impreuna cu Ucraina putem gestiona si o minoritate rusofona si chiar pe rusii lui Putin!
Da! Cine vrea un orasel de gagauzi si 300 de mii de rusi de peste Nistru:) ? Noi nici pe secui nu ii convingem sa ramana in Principatele Dezunite!
”Cine vrea un orasel de gagauzi si 300 de mii de rusi de peste Nistru:) ?”
Cei 300.000 de locuitori pe care îi mai are astăzi Transnistria sunt în procente aproape egale moldoveni, ruși și ucraineni, deci cam 100.000 de fiecare. Deci nu e vorba de o viitoare minoritate de 300.000 de ruși cu care ar trebui să se descurce România. Sunt doar vreo 100.000 de ruși, majoritatea în orașe, la Tighina și Tiraspol. Raioanele Camenca și Râbnița au mulți ucraineni, zeci de sate din Transnistria ar putea rămâne în Ucraina.
Dincolo de asta, Tighina nu e ”peste Nistru”. Tighina e pe malul de vest al Nistrului și mai sunt și alte câteva sate în aceeași situație, chiar dacă sunt controlate de Tiraspol. Transnistria trebuie să dispară, împărțită între R.Moldova și Ucraina, iar câteva zeci de mii de ruși rămași la Tiraspol vor reprezenta o minoritate suportabilă.
Secuii erau vreo 600.000 în urmă cu 20 de ani, dar și numărul lor este în scădere. România are peste 100 de ani de experiență în materie de relații cu minoritățile și s-a descurcat destul de bine. Faptul că secuii nu pleacă în Ungaria demonstrează că nu le e chiar rău în România.
Faptul că secuii (ca și restul maghiarilor din România) nu pleacă în Ungaria demonstrează că cineva se străduiește din răsputeri să-i convingă să rămînă aici. Fără această populație vorbitoare de maghiară ce rost ar mai avea hărțile cu Ungaria Mare și comemorarea Trianonului? Guvernul de la Budapesta pompează miliarde (de euro) în Transilvania, de la renovat biserici și burse de studiu pînă la sponsorizarea echipelor de fotbal și hochei pe gheață.
Viața nu este dreaptă, corectă de multe ori și lucrurile, evenimentele pot fi diferite de cum visăm sau cum le dorim.
Și încă o adăugire: România nu are ACUM forța economică, politică și socială de a integra Moldova în cazul unei uniri statale. Ar trebui probabil o forță economică de vreo 100 miliarde de euro pentru a aduce cât de cât pe „frații moldoveni” la nivelul României. Germania a investit în fostul RDG peste 1000 de miliarde de euro (!) și tot nu a reușit să ridice landurile din Est la nivelul RFG.
Dar sia ridicat pib-ul de n ori apoi ca o forta
Romania este tara unde 25% din populatie are inca toaleta in curte (daca o are si pe asta). Ce investitii in Basarabia?
Da, tov. Ciolacu ne dovedeste, inca o data, ca nu poate avea, vreodata, o anvergura (macar) europeana. Avem ca prim ministru un om politic echipat sa fie, cel mult, primar de comuna cu 2-3000 de locuitori.
Stand stramb si judecand drept potentialele candidaturi la prezidentiale ale celor doua mari partide, dom’ general Ciuca e cu trei clase peste tov. Ciolacu.
Romania face mult lucruri bune pentru Republica Moldova. In cele din urmă, dezbaterea pe marginea Unirii poate fi privită ca un test al lucidității și moderației intelectuale. Doamna Eugenia Gușilov este un exemplu de intelectual cu simțul realității. Fără entuziasm national, sincer, irezistibil, organic, masiv nu se poate înfăptui unitatea neamului. „Trăiască România dodoloata!” sperăm să strige, din nou, ca altădată, un al copil.
”Referitor la Moldova, prioritățile ei sunt:
1. să-și păstreze statalitatea prin neutralitate. Teza asta nouă ne pare absurdă, mai ales în contextul renunțării la neutralitate a Suediei și Finlandei. Dar asta este prima prioritate a Moldovei.”
… stabilită de Kremlin 😀
Nu există neutralitate reală, țările neutre sunt cooperante cu Rusia și sunt pline de agenți ruși care spionează legal alte state.
Ciolacu este un covrigar de Buzău si face mult rău atât României cat si Basarabiei. Când România va avea un prim ministru de talia lui Marghiloman sau Brătianu lucrurile s-ar putea schimba.
Acest articol spune niște adevăruri dureroase si este clar pe placul birocraților de la Chișinău. Aceștia nu vor ceda niciodată fotolii de miniștri pentru, cel mult, cele de prefecți de județ. Ei sunt principalul obstacol in calea unirii.
Ca de altfel tot felul de politicieni si specialiști pro-europeni din „republica Moldova, stat suveran si independent”.
Cati locuitori ai republicii Moldova au cerut cetatenia romana ? Erau doar 7% ? Sigur erau moldoveni sau familii mixte si slave.
Dar sa publici un articol pe acest site, fara sa citesti cartile recomandate pe el despre ADN-ul european, este propaganga moscovita.
mereu am crezut ca cei mai intelepti sunt cei care trec prin dificultati mai mari, care sunt nevoiti sa rabde ca sa reuseasca sa depaseasca obstacolele vietii. Urmariti cu cat bun simt si intelepciune este redactat acest articol, o lectie exceptionala pentru aceasta actuala clasa politica a Romaniei
Declaratiile politicienilor trebuie privite ca fiind adresate preponderent propriilor electori, mai ales cand e vb de personaje precum Ciolacu. Putin ii pasa de oamenii din rep Moldova si de efectele negative generate acolo, exact la fel cum nici lui Putin nu i pasa de „apararea rusilor si a limbii bla bla” ci tot pt a si justifica propria agenda spune ce spune. Cei care chiar se ocupa de politica externa serioasa vb mai putin pe la tv si fac mai mult.
Slab comentariul… nici în România nu trăiesc numai etnici români, cât despre rezultatul referendumului, acesta este influențat de următorul paradox : Moldovenii sunt români dar nu toți românii sunt moldoveni iar cuma referendumul pate că atunci când alegi o variantă o elimini pe cealaltă. Este adevărat că majoritatea vorbesc rusa, dar le fel de adevărat este și faptul că foarte mulți au cerut cetățenia română și nu rusă . Este mult de discutat pe marginea subiectului, sunt de acord cu o parte din cele enunțate de tine dar nu cu toate.
E tare! Cam dur! Mesajul autoarei, la fel. Nu trebuie sa vânturi „Basarabia e Romania!”, ci trebuie sa strigi „Moarte dictaturii!”. Căci națiunea majoritară de peste Prut a indurat umilințe și privațiuni din partea dictaturii taristo-comunista-putinista. E important, foarte important sa fim lucizi: Republica Moldova are un drum de parcurs, dinspre lingoarea de la Răsărit, înspre luminile civilizației europene. Sa respectam, așadar, setul de valori comune și aspirațiile basarabenilor spre Europa Occidentală.
Integrarea în UE trebuie să fie prioritatea. După integrarea în UE dacă cetățenii Republicii Moldova doresc putem avea o relație socială și economică mai adâncă, putem forma o confederație de state. Dacă nu, simpla integrare în UE pentru mine valorează cât o Unire! Există și un scenariu negativ, foarte puțin probabil, în care RM își poate pierde statalitatea temporar sau definitiv în favoarea României, indiferent de voința cetățenilor, dar nici nu merită discutat căci șansele sunt sub 1% și de așa Românie nu cred că avem nevoie nici noi, cetățenii români.
Mi se pare un text destul de tendențios în raport cu ”România” pe care o cam generalizează întocmai la fel de mult precum îi acuză pe politicienii români că o fac, la rândul lor – și voi cita: ”România, pe de altă parte, trebuie să înțeleagă”; ”prea mulți în România își doresc înapoi teritoriile istorice”; ”discursul public din România demonstrează, încă o dată, cât de puțin se înțelege realitatea complexă de dincolo de Prut”; ”România trebuie să înțeleagă”; ”România trebuie în schimb să se înarmeze cu multă răbdare”. Nu, românii nu au vreun program limitat la recuperarea de teritorii sau resurse ori la înșiruirea de noi județe în coama Bucureștiului – decât dacă plecăm urechile la propaganda de limbă rusă și îi facem astfel, pe de-a întregul, jocurile. Ba, românii au pur și simplu aceeași stare de naivitate, fără niciun calcul rece, parșiv sau calculat, în a-i considera pe cetățenii Republicii Moldova … egali care fac parte din același neam, și nimic mai mult. Adică întocmai ce a spus Premierul nostru Ciolacu. De aceea nu considerăm că vorbim altă limbă, de aceea nu credem că suntem alt soi de oameni. Nu știu cine și cât anume se simte în vreun fel ofensat peste Prut de vreo politică sau declarație ”unionistă”, dar știu sigur că nu am cunoștință de niciun român care să fi gândit măcar o fărâmă din acțiunile de unire cu care s-a îndeletnicit în ultimele două veacuri mama Rusie. În paranteze fie spus, varianta aderării la UE prin unire, pe scurt, este cea mai puțin dureroasă în termeni de costuri sociale, juridice și de eforturi umane sau financiare – o demonstrează reunificarea Germaniei, care este un termen de comparație, în această problemă. Prin urmare, și pe acest subiect, Premierul a realizat un raționament corect. Desigur acum, dacă intervin orgoliile la mijloc, soluțiile se adaptează, așa a fost de când lumea. Iar asta că ”opțiunea asumată de a adera la UE pe merit, nu pe pile” dovedește probabil o lejeră necunoaștere a căii de parcurs – Moldova va avea nevoie de ”pile” la toate Statele Membre ca să poată adera, iar cea din partea României este singura care poate veni pe un val de simpatie, nu pe calcule reci și costisitoare din partea fiecărui Stat Membru solicitat. Ori, mai este opțiunea ca Moldova să ajungă, cumva, la nivelul Marii Britanii sau Norvegiei și să fie invitată să adere la UE, fără să fie nevoie de pile sau costuri – caz în care, va fi de admirat răbdarea, dar nu sunt sigur dacă este cel mai bun calcul geopolitic.
adn 100% romanesc nu mai e nici in romania, sa fim seriosi… la cata tiganie, hotie, lipsa de bun simt, grobianism si nesimtire crasa, ma indoiesc ca in romania mai e macar 50% adn romanesc.
Nu prea exista ADN romanesc. Genetic romanii se trag din atatea neamuri, cu variatii locale, incat un ADN romanesc are sens doar in linii mari, unde probabil seamana cu ADN-ul din zona asta. Genetic, e mai bine sa ai o variatie mare decat vreo puritate, care duce la tare si boli genetice. Din punctul asta de vedere Balcanii ne-au facut bine. Apoi romanii nu sunt determinati genetic in primul rand, ci cultural, prin limba. Sunt sanse mari sa fim frati de sange cu ungurii de exemplu, chiar daca ne ciondanim deoarece vorbim limbi diferite (altfel ciondaneala chiar nu are sens). In fosta Iugoslavie balamucul e chiar mai mare; sarbii, bosniecii si croatii sunt acelasi neam cu aceeasi limba practic. De altfel popoarele foarte diferite nu prea se lupta intre ele; neavand un numitor comun nu prea au ce imparti. Lupta intre popoare si culturi e o forma de comunicare in care partile cad de acord ca nu se inteleg.
Ar trebui clarificat pentru toti berbecii – unirea Moldovei cu Romania nu duce automat la intrarea Moldovei in UE. Din contra, statul nou format va trebui sa confirme din nou ca indeplineste exigentele cerute de UE. De data asta credeti ca mai accepta jumatati de reforme in justitie?… Apoi avem problema republicii „autonome” Gagauzia, care nu poate exista sub constitutia Romaniei. Si cu Transnistria cum ramane? Tratatul NATO nu permite accesul unei tari cu conflicte inghetate cum este cazul Transnistriei. Deci Romania iese din NATO.
@pehash – ”Ar trebui clarificat pentru toti berbecii”
Așa este, ar trebui clarificat pentru toți berbecii: RFG nu a ieșit nici din NATO, nici din CEE (precursoarea UE) atunci când a avut loc reunificarea germană.
Între două postări pentru Hamas, e de apreciat când cineva își face timp să răspândească niște dezinformări și pe tema reunificării.
Purul adevăr! Pseudo-unionisti, pseudo-patrioti și demagogi dovediți exploatează cu obrăznicie sinistră sloganul/afacerea „Basarabia e Romania”. Unii, pentru a se salva, alții pentru a accede. Mai ales acum, in plin război cu Russia imperialistă și mai cu seamă in plină campanie electorala. Că da bine la public. Trebuie să recunoaștem, nu exista semn mai sigur al micimii de suflet decât să fii ins fals-unionist și să te oferi pe sine ca înger „păzitor”. Dar, vedeți, își permit, în același timp, sa ponegrească puterea legitimă de peste Prut. Simion Iscarioteanul, care speră prostește că ar mai putea sa înșele prin cea mai vrăjitorească și mai infamă dintre scamatorii, are oftica pe Republica Moldova. Dl Ciolacul se simte jignit când este confundat cu moldoveanul…Proiectul Unioniștilor de alta data a fost menit sa stopeze extinderea interesului imperialist al Rusiei. „Proiectele” ficțiunilor unioniste de astăzi este „reversul”. Pagina pe care au inscris-o înaintașii noștri este o pagină de aur. Ce fac istericii propagandiști, deghizații in fideli slujitori ai Neamului de pe albia dintre cele două balade, depășește incredibilul prin ceva și mai incredibil. Niste insi neocomuniști își pun tot năravul infect în slujba Kremlinului, edificand de zor oper de oroare „Hora Uneltirii”. Sa stăm strâmb și să judecăm drept. Republica Moldova nu poate să facă parte din „România Patria Mumă”. Poate într-o altă existența! Și totuși, dacă se întâmplă, cumva…Astăzi! Umplem Casa Poporului cu ruși, gagauj, bulgari, ucraineni, toți vorbitori doar de rusă, toți fideli Maicii Rusia. Se bucura Stalin, Putin. Ungaria abia așteaptă. Dar vedeți. E timpul sa recunoaștem că din ceruri nu mai coboară îngeri de doua mii de ani. Din cerul gurii, da…
Orice teritoriu in care exista etnici rusi e foarte problematic, cel putin pana cade imperiul raului v 2.0 (noul urss al tov. ofiter kgb Putin).
Ce ar trebui sa faca Romania Polonia, etc e sa puna mana pe arma atomica, daca mai exista patrioti in serviciile tarilor respective. Nu ma mai obosesc sa explic de ce, cred ca e clar.
Ca si evaluare generala adica faptul ca in Romania nu este inteleasa aproape deloc situatia din Republica Moldova cred ca aveti dreptate.
Cu privire la refeendumul din 2014 el nu a continut populatia din Transnistria. Cu siguranta si acum va fi la fel. E interesant ca doar 59% din Chisinau a putut fi recenzat fata de 98,1% in restul tarii. E asemanator cu Bucurestiul. Poate ca daca la fel ca la ultimul referendum din Romania populatia ar putea sa se autorecenzeze procentul din Chisinau ar deveni mai mare.
Fata de 2014 situatia e probabil sa se fi schimbat chiar semnificativ. Cei 7% care s-au declarat romani eu ii evaluez in 2024 la cel putin 30-40%. Asta tinand seama tinand seama de razboiul din Ucraina dar si ca inca din 2014 23,5% din populatie au declarat limba vorbita ca fiind limba romana. In 2014 ucraineni au fost 6,6% si rusi 4,1% in timp ce vorbitori de ucraineana 3,9% si de rusa 9,7%. Aici ar trebui sa aflam niste cifre interesante in 2024.
La fel e interesant ca populatia gagauza e 4,5% si vorbitori de limba gagauza 4,2%. Eu am crezut pana acum ca regiunea autonama Gagauzia nu ar fi o problema prea mare dar cifrele astea arata ca acolo exista o constiinta statala puternica, poate cumva asemanator cu Abhazia, am vazut ca ei se considera cel de al patrulea stat caucazian si ca au fost alipiti fortat si pe nedrept de Stalin la Georgia.
Aderarea „pe merite” la Uniunea Europeana e o iluzie. De fapt se intra tot „pe spaga”, „pe pile”. Sunt foarte importante exceptiile pe care veti avea puterea sa le negociati cu privire la industriile pe care le vreti protejate, cu privire la instrainarea terenurilor, cu privire la acceptarea de a produce in continuare vin si alte produse in gospodarie, a creste animale. In Romania pentru a fi eligibili la fonduri europene sau chiar pentru a putea sa vindem pe piata suntem fortati sa cumparam portaltoiuri hibride din Olanda si aiurea, sunt restrictii mari la a inmulti animale in gospodarie si tot felul de alte porcarii asemanatoare. Eu sper ca moldovenii sa fie mai destepti. Noi am cerut multe intarzieri in punerea in aplicare a unor chestii dar astea nu merg la infinit, lucrurile importante ar trebui sa fie exceptii de la acquisul comunitar.
Cu privire la dl Ciolacu dumnealui este din Buzau ne-a rugat frumos sa nu il jignim ca este moldovean. Ca atare, nu avem nicio pretentie.
…si mai interesant ar fi de stiut cati cetateni din R Moldova au si cetatenie romana, sau care este procentul respectiv, inclusiv cei din Transnistria
iar pentru dna Gusilov, vorbitoare de limba romana, exista un alt secret, mult mai apropiat de sensul adevarat al cuvantului utilizat cu intentie ironica (nu a auzit de Polichinele?): stiti cati cetateni rusi au cerut cetatenie romana si cati romani au cerut cetatenie rusa in ultimii 20 ani? sau macar intre 1945-1965?
…in fine, un adevar mai usor de contabilizat: de cate ori a trecut armata rusa Nistrul de la Dimitrie Cantemir incoace (comparat cu unicul caz al dictatorului Antonescu)?
Deși doamna Eugenia Gusilov a scris texte mai puțin obiective despre România, articolul de față este obiectiv.
Prin-ministrul român s-ar spune ca a făcut o gafă dacă nu ar fi clar ca urmărește voturile naționaliștilor.
Aș face însă observația ca ADN românesc nu există. Studiile genetice arată ca în regiunea aceasta este un amestec bogat de gene.
Desigur, deși invadată de Rusia, cu populația deportată și rusificata, această parte din România este astăzi un stat suveran și independent și este necesar să respectăm acest lucru. Iar dacă rușii, barbari invadatori, vor atenta iar la libertatea cetățenilor moldoveni, să-i ajutăm să-și păstreze independența și traseul european.
Respect și prețuire doamnei Eugenia Gușilov (de la Gușila). E mai bine sa fim lucizi și realiști, precum doamna Eugenia Gușilov, și să recunoaștem că, astăzi, in România nu există partide unioniste sincere, adevărate, ci niste căpetenii de „secte” obscure care se intitulează astfel ca sa faca jocul Ivanilor.
”prea mulți în România își doresc înapoi “teritoriile istorice” și prea putini pe…oamenii care le populează. (…) discursul public din România demonstrează, încă o dată, cât de puțin se înțelege realitatea complexă de dincolo de Prut.”
Oamenii care populează acele teritorii istorice au o serioasă problemă identitară. Stalin le-a spus că ei sunt moldoveni și că moldovenii ar fi un popor separat de români, iar ei cred până în ziua de astăzi că moldovenii ar fi un popor separat de români.
Moldova istorică (Moldova lui Ștefan cel Mare) a avut o problemă la fel de istorică în ce privește asimilarea slavilor: pe la 1700, cam o treime din urmașii ”rușilor” aduși de Ștefan cel Mare ”din Polonia” încă mai vorbeau rusește în familie, pe toată valea Bahluiului, de la Cotnari până la Iași și chiar mai departe, până spre Huși.
Separat de asta, rusificarea moldovenilor din Basarabia, după 1812, a generat și ea acceași problemă serioasă identitară. Mulți basarabeni își dau seama că au această problemă identitară, dar aleg să o rezolve la modul ostil. Așa apare ideea (larg răspândită între Prut și Nistru, că ”românii sunt toți țigani”). Evident că un basarabean nu vrea să se amestece cu țiganii, dar exact asta îi face și pe unii români să nu prea vrea basarabenii care populează astăzi R.Moldova.
”Şi vă mai spun un secret. Liantul societății de peste Prut nu este limba romana, ci limba rusa. Pentru că singura limbă pe care o vorbesc toți, dar absolut TOŢI, cetățenii Republicii Moldova este rusa, nu româna. ”
O fi un secret, dar e un secret cât se poate de murdar. Limba rusă nu e niciun ”liant”, limba rusă e limba cotropitorilor. Iar dacă basarabenii își imaginează că vor aduce limba rusă pe post de limbă oficială a Uniunii Europene, își imaginează greșit.
În termeni reali, limba rusă e lingua franca în tot spațiul ex-sovietic, nimic mai mult. Trecutul sovietic al R.Moldova generează starea asta de lucruri, iar asta nu e un motiv de mândrie decât pentru ruși și pentru oamenii lor.
Ca să recapitulăm faptele: rușii au ajuns abia în 1792 la Nistru. ”Rușii din Polonia” aduși de Ștefan cel Mare erau ruteni (”rușii mici”) și nu aveau nicio treabă cu moscoviții care au anexat Basarabia la 1812. Moscova se folosește până astăzi de o mare mistificare, iar basarabenii n-au avut niciodată ocazia să învețe istoria adevărată. Basarabenilor li se pare și astăzi că ei fac echipă cu rușii moscoviți, dar realitatea e un pic altfel: ei au fost doar supușii rușilor moscoviți și unii dintre ei își doresc asta în continuare.
Nu numai „spune-mi ce prieteni ai”, dar și „spune-mi ce limba antiroman a vorbești”, ca să-ți spun cine ești. Pe de altă parte, „proaspeții” unioniști de mucava, de chiuveta se vor protagonisti, chiar dacă nu-i interesează consecințele, darămite propășirea patriei. Niciun partid din cele care pretind că sunt unioniste, nu exportă unitate și cea mai desăvârșită organizare. Nu cred in unionism, mai ales când e simulat.
Cum cobori sheaua Ruginoasa vezi cum oamenii își înhăma caii la căruță in stil rusesc, e adevărat, însă niciunul dintre ei nu mai știe azi o boabă rusește. Toți vorbesc românește, cum găgăuzii din rep.moldova și pbbl din Ucraina vorbesc azi doar rusește. Pericolul pentru ei era să nu fie asimilați și s-au apărat de el până când singura limbă pe care o vorbesc a ajuns rusă! Doar cei din satele izolate au păstrat ceva din moștenire, însă după două mii aceasta a dispărut cu totul la așa zisii Lipoveni – alții, decât aia pe care-i știți.
Același fenomen a avut loc în Ucraina și chiar in Rusia cu etnicii români, moldoveni, rămași acolo izolați fara sprijinul unui stat adevarat.
(cei care militează la restrângerea dreptului la cetățenie pentru toți aceștia nu are nimic pentru vreo Românie!
Greu cu privirea îngustă, deformată de secole de ocupație.
Limba rusă este limba impusă de ocupanți. M-a durut sincer inima constatând, în timpul scurtei vizite la Comrat și în împrejurimi, că cei ce se declară găgăuzi nu folosesc limba găgăuză, ci rusa. Că unora nu le place limba română înțeleg, dar de ce n-au învățat-o pe a lor? Situația lor seamănă oarecum cu a irlandezilor, care sunt în majoritate (peste 90%) vorbitori de engleză; totuși nu cred că se găsește pe acolo cineva care să declare că engleza este liantul cetățenilor Irlandei.
Mi-e milă de d-na Gusilov. Oricât de cretini ar părea conducătorii politici ai României, să-i contrazici cu argumentul limbii ruse e jalnic.
Prin 1975 am fost în excursie la Kiev. Am avut o ghidă care s-a declarat rusoaică și care ne-a spus că atunci când a venit la Kiev (pentru un doctorat în filologie) nu înțelegea ce se vorbea pe stradă. Azi sunt destui care spun că limba rusă este liantul dintre Rusia și Ucraina.
Fericiți cei săraci cu duhul!
Stimata doamna Gusilov,ma surprinde ca dupa 35 de ani de independenta-scuze,mai mult fata de Romania care o si respecta-inca limba rusa este limba de comunicare intre minoritatile si cu cei a caror limba este romana!Bilingvismul,stimata doamna,duce la disparitia uneia dinre limbi-conform teoriei lingvistice.A fi bilingv intr-un stat suveran, cu 75% populatie romanofona-este un esec major al statului R.Moldova.Am ramas uluit ca exista post de translator romana/rusa la primaria Chisinau,idem cum o obraznica-bastana!solicita traducerea in limba rusa -si nu gagauza-a dosarului.Sunt semne de periculoasa slabiciune a Statului-care recunoasteti-exista gratie ajutorului extern cu Romania in frunte!Ce sa mai faca Romania-pe langa sprijin financiar,international,umanitar,educational,cetatenie care a permis milioanelor de moldoveni sa lucreze in strainatate-sa -dupa cum spuneti-apropie inimile locuitorilor R.Moldova?Nu mai detaliez, dar dezinvoltura cu care vorbiti despre bilingvism-a propos, in vreuna din asa numitele repubici autonome din Rusia exista una macar cu bilingvism oficial,cu scriere alta decat rusa?Daca asa va subapreciati in fata colonizatorilor,dandu-le toate facilitatile de a ramane straini de natiunea bastinasa,de limba si cultura ei-atunci eroii renasterii nationale a moldovenilor basarabeni-se rasucesc in mormant!Pacat de eforturile Romaniei-nu v-a cerut nimeni reunificarea,a fost prima care v-a recunoscut independenta,nu v-a conditionat sprijinul cu nimic.Putina gratitudine nu ar „dauna” mandriei dumneavoastre!
Nu e de mirare că 75% spun că sunt Moldoveni. E rezultatul organic, normal, a 200 de ani de ocupație Rusească în care identitatea românească a fost anulată de propaganda țaristă și apoi de cea sovietică. Rusia a avut intotdeauna un discurs ilogic cu privire la România. Pe -deoparte a susținut că România nu există, e un stat artificial, slab, sărac. Pe de-altă parte moldovenilor le spunea că România are un comportament imperial. E dincolo de ilogic: cum e posibil să fii sărac și o greşeală istorică ca națiune şi în acelaşi timp să îți propagi, limba şi cultura pe un teritoriu în care Rusia face legea?
Mă intreb cum poate justifica Rusia limba română vorbită de țărani undeva în nordul Republicii la Ocnița, să zicem, cu limba română vorbită de țăranii de lângă Timişoara? Cine pe cine a ocupat, şi a impus limba română, când a facut-o? O fi luat Stefan cel Mare un letopiseț de la Craiova si le-a spus țăranilor din Ocnița, „băi invățați limba Română că dacă nu, vă rup oasele”? In ce limbă le-o fi spus tăranilor asta? Sau poate Moldovenii s-au dus în Banat acum vreo o mie si ceva de ani și le-au cerut celor de-acolo să facă bine să învețe moldoveneasca că altfel „nu-i de bine”? Nu-i clar cum un popor care era sub ocupație Austriacă în Transilvania, protectie Turcă şi Rusească in Muntenia si Moldova (vezi inceputul secolului XVIII) să aibă un comportament „imperial” , de „colonist” cum vorbeşte Kremlinul.
Să nu uităm că Orientul Apropiat a fost sub ocupație Romană, cu administratie pur Romană vreo 400 de ani şi nimeni nu vorbește latina acolo. Identitatea unui popor şi limba nu pot fi anulate decât prin exterminare fizică. Rusia a incercat asta la fiecare 50 de ani începând cu 1812? Cine e Moldovean adevărat? Cei de la Iaşi din România sau cel din Bălți din Rep Moldova?
Rusia spune că Moldova a fost ocupată de România. Eu-s din Transilvania. Nu mi-aduc aminte să fi trimis o armată de Clujeni la Bălți !
Toată povestea Moldoveni versus Români e absurdă.
Ciolacu dar și mulți cetățeni din România ori nu acceptă realitățile sau nu le cunosc!
Este greu să accepte unii români din România că în Republica Moldova procentul celor care vor unire este mic!
”în Republica Moldova procentul celor care vor unire este mic!”
Asta are două cauze: pe de-o parte, conducerea R.Moldova a fost controlată de Moscova până foarte recent (Voronin, Dodon etc.) ; pe altă parte, mulți basarabeni și-au luat cetățenie română, și-au găsit tot fel de job-uri în solda rușilor, chiar la București, iar acum dau lecții de anti-unionism, cu pașaportul românesc în mână și cu taxele plătite în București 😀
De exemplu, cineva care s-a născut înainte de 1989 în R.Moldova a învățat încă din clasele mici despre ”fasciștii români”. Asemenea oameni vor veni să trăiască la București, își vor lua cetățenie română fiindcă în R.Moldova chiar e sărăcie cruntă și nu se poate trăi decent, dar vor lucra în folosul Rusiei, nu în folosul României. Au conturi pe rețele de socializare din Rusia, vorbesc rusește între ei și au grijă să le reamintească din când în când românilor că nu știu rusește, spre deosebire de basarabeni.
În momentul când se va prăbuși Federația Rusă, cei din R.Moldova vor vota reunificarea cu România cu ambele mâini, exact cum s-a întâmplat în fosta RDG.
Din păcate nu ați menționat o categorie aparte de cetățeni ai Republicii Moldova și ai Republicii (?) Transnistria, ba chiar și ai Gagauziei: acei cetățeni, mulți la număr, posesori ai unui pașaport al României din motive bine cunoscute (conștiința apartenenței la neamul românesc, la istoria și cultura sa, bla-bla-bla…)
Ce bine este sa fii uneori român adevărat !
In România, moldovenii sunt etnici români care, spre deosebire de „moldovenii” de peste Prut, nu au identitatea călcată în picioare de ciubote rusești (prea mult) iar limba română care se vorbește peste Prut dovada clară a faptului că e doar o chestiune de timp până se va reîntregi neamul românesc. Nici mie nu-mi place de premierul actual însă nu-i vorba de teritoriu. El e in campanie electorală și doar de atât este el capabil – sa speculeze ceva, în cazul acesta, scăderea influenței ruse în Republica Moldova pe care noi am considerat-o din totdeauna parte din patria noastră pierdută după cel de-al doilea război mondial.
In locul dumitale m-aș rezuma la specializarea pe care o am deja și n-aș publică asemenea informații incomplete și denaturate.
Nice try but it won’t work!
Romani-moldoveni poti sa spui, dar sa afirmi ca exista ,,limba moldoveneasca”, este prostie si nerusinare la maxim! Cei care au solicitat si obtinut cetatenie romana, ce limba vorbesc??? Cea mai mare greseala a Romaniei (condusa de iliescu-kgb, ala care sunase la ambasada sovietica, in decembrie 1989, sa le spuna ,,cine sunt si ce vor, cei ce au preluat putera”!!!), a fost recunoasterea statului independetn sub denumirea de Republica Moldova!! Romania trebuia sa impuna denumirea de Basarabia, nu Moldova, lucru care astazi este exploatat de rusofoni si rusofili, spunand ca ,,Republica Moldova este pana pe crestele Carpatilor!!!??”..
P.S. Stimata Eugenia Gusilov, datorita rusificarii fortate si deportarii de catre sovietici a unui mare numar de romani din Basarabia, si aducerea a tot felul de adunaturi, s-a ajuns la situatia jalnica, in care limba rusa este ,,liantul” (limba in care se inteleg cetatenii de azi ai Basarabiei!). In schimb, orice ar fi, noi romanii, nu putem sa numim spatiul dintre Prut si Nistru, decat BASARABIA! Si nu ne poate nimeni convinge niciodata, ca teritoriul respectiv nu e al Romaniei!!!!!!!!
Nu cred ca s-a inteles la Bucuresti ce este, de fapt, Rep Moldova. Nu imi dau seama daca se vrea sa se inteleaga, iar Moscovei nu ii raspunzi cu flecustete, mai ales ca nici nu tine seama de fapte. Nu conteaza daca o limba nu exista pentru Kremlin. Nasterea sau viata unei limbi, fie si inchipuite, depinde de cine impune puterea. Daca Moscova intra in Rep Moldova, bineinteles ca limba moldoveneasca revine la viata. Dupa cum s-ar intinde si in Romania, daca trupele ruse trec Prutul. Pentru Kremlin, tarile mici nu au drept de decizie proprie, daca au avut vreodata, ele apar si dispar in functie de convenabilitatea existentei lor pentru Rusia. Asa ca sa nu-si faca romanii sau romanofonii (nativii de romana care nu se recunosc romani, ci „moldoveni – Doamne! Ce multi sunt dintre acestia, care impanzesc reletele sociale!).
Ramaneti pe fir pentru mai multe suprize care vin din Republica Moldova – un esantion care exemplifica ce s-ar fi intamplat cu noi, daca am fi fost sub ocupatii straine, oricare vor fi fiind acestea. Asta e lectia de tras, aici.
Bună ziua ! Mă numesc Costin și sunt din România. Am citit cu mare tristețe și dezamăgire articolul. Mama mea cu frații și părinții ei au fugit de două ori în al doilea război mondial din calea hoardelor rusești invadatoare, ca și alte sute de mii de români basarabeni. Cei care au rămas au fost ori omorâți, bătuți, femeile violate sau trimiși în Siberia unde foarte mulți au murit în chinuri inimaginabile. Bunica mea a doua oară a rămas în Basarabia ( nu pot folosi denumirea stalinistă inventată de ,, republica moldova”), a fost dusă forțat în lagărul de exterminare din Siberia, venind în actuala Românie mică după 13 ani când toți o credeau moartă. Nu a vrut să spună niciodată familiei ororile prin care a trecut. Doar plângea violent câteva ore când era întrebată. A plătit foarte scump pentru vina de a fi român. Încadrarea juridică pentru basarabeni era de dușmani ai poporului. Ce vină aveau acei oameni ? Niciuna, ca și ucrainienii acum. Hoardele rusești le-au luat românilor basarabeni toată averea. Stalin a făcut prin deportarea sutelor de mii de basarabeni transfer de populație. În locul lor și în averea lor fiind aduși sute de mii de ruși. Sfânta limbă română a devenit ,,limba moldovenească „scrisă în alfabet slavon, total străin nouă, etc., etc. În 1987 și 1988 am fost în Basarabia și niște familii de români basarabeni ne-au cerut cu lacrimi în ochi abecedar, carte de limba română și carte de istorie. A fost un moment tragic, sfâșietor. Când am ajuns acasă le-am trimis prin colet. Am fost toată viața marcat de acel moment. Constat cu tristețe și profundă indignare ca rusificarea forțată a dat roade foarte puternice. Pentru ce au murit sutele de mii de români în cele două războaie mondiale pentru România Mare, Suverană Independentă ? Am văzut și auzit în Basarabia români îndoctrinați de zeci de ani de criminalii ruși ocupanți, care spuneau cu inconștiență dureroasă că ei nu sunt români ci moldoveni și că ei vorbesc limba moldovenească nu limba română??? !!! M-am îngrozit. Ar fi foarte mult de spus despre tragedia romanilor basarabeni. Unii își neagă cu vehemență etnia, alții se consideră ceva ce nu a existat, nu există și nu va exista : națiunea moldoveană. Oare ce ar spune rușii dacă prin absurd românii ar cuceri Siberia și le-ar spune locuitorilor de acolo că ei nu sunt ruși ci sunt poporul siberian care trebuie să vorbească siberiana cu alfabet latin și că rușii sunt dușmanii lor ???!!!! Exact acest lucru au făcut sistematic zeci de ani acești sălbatici deosebit de periculoși pentru pace și umanitate.
Cam fortati lucrurile.
In primul rand ADN 100% nu exista nici in Romania.
In al doilea, nu exista o combinatie de secvente adn care sa fie caracteristice doar romanilor ci, intregului spatiu est european, cu mici variatiuni. Am sa va dezamagesc un pic, nici adn specific slav nu exista decat in mintea unora.
In al treilea – dupa cum bine ati remarcat – exista o limba care cu totii suntem de acord acum ca se numeste romana. Vorbitorii acestei limbi isi spun romani chiar daca locuiesc in maramuresul istoric, timoc, bulgaria si chiar si R. Moldova, pt. ca aceasta este etnia lor. Maghiarii de la noi nu-si spun ardeleni (secuii sunt caz aparte deoarce au fost maghiarizati acum peste 1000 de ani dar au avut o identitate/etnie/ascendenta diferita in cadrul triburilor initiale), francezii belgieni nu-si spun valoni iar cea mai mare parte a germanilor isi spun germani.
Sa nu confundam etnia/nationalitatea cu constructul de natiune civica asiduu implementat de catre ocupantii rusi.
In rest, toate sunt trecatoare si lucrurile pot uneori sa schimbe radical o anume directie asa cum a fost de fapt si cazul atunci cand sfatul Basarabiei a votat cam de nevoie unirea cu regatul Romaniei.
Stati linistita, nu are nimeni in Ro dorinta de a anexa R. Moldova. Daca si cand se va decide vreo unire pe ambele maluri ale Prutului doar atunci se va intampla.
Iar pt. sprijinul si ajutorul neconditionat al Ro, inclusiv pt. Aderarea la UE, un simplu multumesc, in loc genul acesta de rasbufniri de mandrie, va fi suficient.
Si dupa cum vedeti, chiar daca „nu prea va intelegem” inca, tot nu renutam in a va sprijini!
I’m 2014 nu cumva era Voronin sau epigonii lui la putere? Si nu cumva era limba moldoveneaca denumirea oficiala?
Si ca sa nu para ca vorbim fara fundament, cam asta remarca toate statisticile de ceva vreme incoace:
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-27168972-ultimii-10-ani-romania-inregistrat-cea-mai-mare-viteza-convergentei-economice-ajungand-nivel-trai-aproape-80-fata-media.htm
Dupa cum se poate vedea la indicele niv de trai sunte aproape de polonia si peste toti vecinii + grecia, sk.
Bineinteles ca este o medie dar se aplica la fel peste tot.
Pe Ciolacu il banuiesc ca a vrut sa ridice o minge la fileu rusofililor. Sa nu uitam ca el e cel mai bun prieten al lui Ion Ceban – primarul rusofil al Chisinaului.
Si da, perfect de acord ca ar trebui sa ne intereseze fratiii nostri de peste Prut – ca oameni – nu teritoritoriile istorice. Aia cu teritoritoriile istorice e doar propaganda conceputa in laboratoarele de la Kremlin si pe care o rostogolesc partidele rusofile si tradatoare precum AUR si Sosoaca. La cum se depopuleaza Romania ar trebui sa fim interesati sa vedem cum ii putem aduce pe toti fratii nostri moldoveni aici chiar daca teritoriul Basarabiei nu ar mai intra in componenta Romaniei. Predictiile demografice spun ca in 2050 Romania va mai avea doar 13 mil. de locuitori, iar Republica Moldova se depopuleaza si mai accentuat, deci si daca ii aducem pe toti moldovenii aici tot n-am compensa pierderea de populatie pe care o suferim ca popor.
Bah.. sunteți Romani dar etniile sunt multe și in România se întâmplă asta și peste tot ulin lune. Eu trăiesc in Anglia și sunt Englez de etnie Român. Înțelegi diferența?
Marcel Ciolacu este Moldovean din Buzău ,nu mai rastalmaciți ce a spus îi este rușine ca mulți Moldovenii care sau stabilit la București că sunt de origine Moldoveni .
Și eu sunt Moldovean din actula localitate Bender /Tigjina satul Sîrma ,că sint nascut si crescut in Constanta asta nu pot să mi uit radacinile strămosesti a familiei Tudor țărani moldoveni doar vorbitori de limmbă română și vă inselati amarnic că și Românilor i sa inpus forțat să invețe limba Rusă in școală incepând cu clasa a 2 a , ca limbă internatională asta in contesxtul să nu vă dați cunoscatori a istoriilor de pe ambele maluri ale Prutului .
Sunt un oarecare și, de la înălțimea mea… adâncă, nu văd popoare, etnii, cum nu văd ca importante nici ambițiile deșarte ale celor care pretind că moștenesc ”marile destine ale poporului ales”, cu siguranță numai ale poporului din care acela face parte…! De la distanța originii mele anonime, cred că în sângele meu sunt mai multe etnii, zeci de etnii care ar trebui să-mi hrănească înțelepciunea demnă de o corcitură ca mine că nici o înțelepciune nu e superioară alteia. Dincolo de orice deșertăciune aparțin lumii și doar atât; mă doare, dar voi recunoaște că sunt mai degrabă păpădie decât stejar. Sunt sămânța de pe granița călcată de sălbaticii a câtorva imperii, cel puțin (roman, bizantin, slav, turc, austro-ungar…), fără a aparține cu adevărat niciunuia. Aparțin lumii și, cu tot egoismul, în aceeași măsură, doar mie. Prin voia sorții, vorbesc o limbă anume și nu alta: nu e alegerea mea, cum nici religia nu mi-am ales-o, nici părinții, nici timpul în care să mă nasc. Nu am nici o vină a istoriei, cum pretind vecinii mei… N-am ambiții să conduc, să domin și, în spirit, n-am de ce să mă las dominat de alții. Regii, dictatorii, președinții, toți bucurându-se de disprețul meu profund, nu vor ști niciodată ce bombă atomică e în mintea celui care gândește fără spaima zilei de mâine, bombă pe care le-o așază sub scaun cu toată candoarea. Va domina paranoicul, alt ”ales de Dumnezeu și de popor”, ca pretins șef al unui stat sau al altuia? Din voia acelui nebun e posibil să mor și eu și ai mei? Riscul acesta, asumat prin naștere, nu îl pot evita. De ce m-aș plânge când, la fel ca alte mii de specii, și specia mea va dispărea, acum, peste un mileniu sau un eon… Până atunci: carpe diem – și-i deplâng pe bolnavii care ne conduc: știu, și canaliile suferă, au dureri, au boli, au ambiții deșarte și sentimente și, în final, mor la fel ca mine – anonimul oarecare!
Cand am ajuns sa avem ca prim ministru pe unul ca Marcel Ciolacu, oricine poate sa ne atace, pe orice plan, material si spiritual… Si sa ne faca cel putin sa ne simtim penibil.
Ciolacu este rezultatul unie evolutii continuu descendente deci nici macar nu e un soc.
Intrebarea este ce fac „ceilalti”? Mai exista oameni de valoare in Romania, pe care Romania se poate baza pentru a inversa aceasta „evolutie?
Foarte interesant si chiar „intriguing” (fascinant, adica) articolul doamnei Eugenia Gusilov. Am aflat lucruri de ultima ora. Anume, citez, „Limba pe care o vorbesc toti, dar absolut TOTI cetatenii Republicii Moldova e rusa, nu romana.” Mai departe, citez, ” Unificara [cu Romania], nu-i in interesul Republicii Moldova.” Mai apoi, citez din nou, „Republica Moldova nu vrea sa devina judet al Romaniei.” Si bomboana de pe tort, citez, „Liantul societatii de peste Prut nu e limba romana ci limba rusa,”
Doamna Gusilov stie ceva care in Occident numai se sopteste si nu se spune cu voce tare: anume ca Rusia va iesi invingatoare in Ucraina chiar daca nu va ocupa toata Ucraina. Estul si sudul le ajunge deocamdata. Ce-o mai fi in viitor, vom vedea. Deci, tonul si substanta articolului e hai sa ne punem bine cu Rusia, ca pe Occident nu te poti baza. Decat sa ajunga „judet al Romaniei” mai bine sa ajunga o colonie a Rusiei, ca toti moldovenii basarabeni vorbesc limba rusa, Va fi o trecere usoara, fara poticneli lingvistice sau psihologice. Asa sa fie, daca basarabenii doamnei Gusilov, cu gagauti cu tot, doresc asta. Pashol na turbinca, stimatei cetateni ai (inca numitei) RM. Pentru ca ceea ce deosebeste Basarabia de tot restul Europei de Est este rusofilismul populatiei. Toate tarile din partea asta de lume urasc Rusia pentru relele pe care le-au facut rusii de-a lungul istoriei. Numai basarabenii iubesc Rusia, si nimeni nu stie de ce.
Si ucrainenii vorbeau masiv ruseste pana acum doi ani jumate. Dupa aia au inceput sa invete ucraineana.
In Bucuresti, multi refugiati ucraineni vorbesc limba rusa. Mai ales cei de varsta medie.
Touche!
Economia RM este predominant agrara, iar majoritatea locuitorilor este legata de pamantul agricol. Am vazut la intrarea intr-o cooperativa agricola scris mare: „Scuipam pe banii strainilor. Ne descurcam si singuri!”
Iar pentru ei, exemplul Ro este nefericit si se tem: reimproprietarirea a adistrus agricultura moderna (cata era), taranii falimentari au vandut pamantul si cam jumatate a fost cumparat de straini (cu asa zis firme romanesti) si o parte a fost retrocedat (urmasilor, ori avocatilor sau notarilor) iar fostii tarani au ajuns proletariat agricol, cei mai saraci din UE. Deci moldovenii se tem nu de romani sau de Romania, ci de guvernul roman si parlamentul care au falimentat tara, care din exportator de alimente (si de altele) a ajuns importator si dator la straini pe cateva generatii.
Nici in timpul RM 2 nu existase o asemenea situatie economica, iar rezerva de aur a tarii crescuse iar tara nu avea datorii, pana la despagubirile de razboi catre aliatul rus. Acum e pace si suntem plini de datorii, la plata carora vor contribui si moldovenii daca vin acum. Dar timpul le va rezolva pe toate, asa cum e mai bine.
Analiza autoarei acestui eseu are multe aspecte discutabile. Istoria prin detaliile ei ne ofera alte realitati. In toata perioada Evului Mediu, in Basarabia si Moldova in cancelariile domnesti era folosit alfabetul chirilic si rusa veche. Dar in grupurile etnice se vorbea limba minoritara specifica f. grup. Romanii erau majoritari. Rusificarea Basarabiei a inceput inca din 1932 -1936 cand Stalin a infometat si omorat nu numai ucraineni dar si mii de moldoveni. Am avut rude de etnie poloneza apropiate care in aceasta perioada le au fost confiscate casele, resursele agricole, bunuri de pret din case si trimisi in lagare de unde cativa au reusit sa scape cu viata. Dupa 1941 si 1944 prigoana a continuat contra romanilor cu deportari masive. Rusificarea fortata si deportarile s-au accelerat. Au fost aduse alti minoritari din alte republici sovietice care au avut posturi bune si bine platite. In plan economic, curentul electric, gazele, bunurile de larg consum din Basarabia veneau din Rusia si f. putin din tarile CAER. Dar legumele si fructele, vinurile mergeau in Rusia. Turismul la Marea Neagra era cautat de rusii nordici. Apoi toata mass media, scoala era in limba rusa. Suportul economic a facut ca populatia sa devina treptat puternic rusofona. Cand au pierdut dupa 1990, acest sprijin economic saracia a devenit mai evidenta. Acum Ro ajuta Basarabia cum si cu ce poate. Prin urmare, poate peste niste decenii aceasta unificare sa devina un fapt real.
Slavona, nu rusa veche. Nu e acelasi lucu
Multumesc de precizare! O scapare, da limba slavona isi are originea in Taratul Bulgar. Dar la nivelul bisericilor slave ortodoxe mai este uzitata.
Comentariul autoarei, deși se dorește o punere in acord , cu realitatile lumii in care traim, a reușit sa creeze animozitate. Toate cele aratate pot fi perfect adevarate, nu imi doresc sa contrazic, insa imi propun doar un singur lucru sa il relev.
Explicatiile, unele facute profesionist si la obiect, par a fi lipsite de cel mai elementar si natural imbold , ce defineste alcatuirea de astazi a popoarelor si a statelor lumii si anume :”unirea face puterea”.
Cine eludeaza aceasta „zicere”, nu știe cu adevarat nimic despre viata, in general. Cat de puternica este aceasta zicere si cat de mult a ajutat Basarabia sa ițeasca capul de sub forța latenta a bocancului rusesc. Cred ca aceasta omitere sta la baza discordiei abil mentinuta de catre cei ce nu-si doresc un popor roman unit , o tara puternica si dezvoltata. Aducerea in prim plan doar a clivajelor ce ne despart este o dovada de calcul rece si potrivnic poporului nostru.
Oricum, d-nei autor ii mai recomand o zicala: : sangele apa, nu se face”. Prin urmare, elementul neaoș moldovenesc, daca vreti, va triumfa mai devreme sau mai tarziu!
„Pentru că singura limbă pe care o vorbesc toți, dar absolut TOŢI, cetățenii Republicii Moldova este rusa, nu româna.” Nu prea as spune asta. Am intalnit moldoveni prin Edinet, Chisinau sau din sate de pe langa Balti care nu stiau rusa sau o stiau destul de putin, mai ales tanara generatie. E adevarat insa ca cei mai multi se simt mult mai siguri pe ei daca vorbesc in rusa.
Se știe, totuși, chiar foarte bine, de ce „poporul multinațional moldovenesc unit” din Basarabia„ iubește” Rusia. Din diverse motive! 1) Cei mai mulți o „iubesc” de frică. Aici intră marea majoritate a celor care se declară moldoveni dar nu și „romîni”. Frică că vor fi invadați, frică că rămân fără gaze, frică că vor fi demascați că au colaborat cu ocupantul rus; 2) Alți moldoveni o iubesc pentru că vor să scape de povara de a aparține unui popor mic și slab , tot așa cum procedează și marea majoritate a românilor care iubesc sincer America;3) Găgăuzii, ucrainienii și evreii iubesc Rusia pentru că aceasta le-a oferit un statut privilegiat( acela de auxiliari) în cadrul RSS Moldovenești în raport cu băștinașii românofoni; 4) Rușii din Basarabia iubesc Rusia pentru că sunt ruși, adică fac parte din poporul ales de Dumnezeu să elibereze și să fericească omenirea ocupând-o; 5) Apoi mai există o categorie de iubitor mascați ai Rusiei: aceea a eurofililor românofobi, cu înalte studii în UE și USA , pe care uneori și numele îi trădează că nu au „ADN românesc”.
Ce sa faca Romania cu Basarabia fara locuitori? In primul rand statul roman trebuie sa demonstreze ca poate administra resursele proprii, ceea ce pana acum nu prea a reusit. Olanda cu un teritoriu mult mai mic este o mare putere agricola in Europa; Romania mai are pana acolo. Apoi romanii trebuie sa treaca peste instinctele ceausiste: noi vs. ei. Noi nu suntem intotdeauna „noi”, mai suntem si „eu”. De partea cealalta insa Republica Moldova are niste probleme de securitate imense pe care sper sa le poata rezolva, eventual impreuna cu NATO, poate si cu Rusia daca va fi interesata ca Moldova sa ramana neutra.
In primul rand vreau sa remarc aceasta teza sovietica de spalare a creierelor care a intrat in capul multora ” societate multietnică, multiculturală și multilinguală”. Acest lucru a servit mult timp pentru cresterea importantei minoritatilor nationale care au fost intotdeauna promovate la posturi de conducere a statului si care au fost servili Rusiei si au facut ce trebuie pentru ca au stiut ca sunt o minoritate privilegiata care sunt acolo unde sunt doar atata timp cat vor fi servili si vor lucra impotriva natiunii bastinase. Ce fel de stat multietnic in care 75% se declara moldoveni + 7% moldoveni/romani, 82% este un indice al unei societati foarte compacta, in pofida eforturilor de amestec etnic din ultimele 200 ani. Deci problema e in mintea oamenilor, nu una etnica, si nici chiar lingvistica.
Sincer, articolul m-a amuzat pe alocuri. Moldovenii nu vor să intre în UE pe ușa din spate, au mândria lor. De aceea au dat năvală la cetățenia și pașapoartele românești. Când un „expert„ afirmă că TOȚI locuitorii de acolo vorbesc rusă „ e clar… Merg în Moldova de câteva decenii și am întâlnit destui tineri care nu știau rusă și cred că de atunci numărul lor a crescut.
Iar faptul că președintele unei țări folosește limba ocupantului mi se pare grotesc. Cunosc justificarea, dar e penibilă. Nu am auzit un președinte american vorbind milioanelor de hispanici în limba lor sau pe Macron în arabă.
Acest text iti lasa un gust amar, mai ales daca ai trait cu iluzia ca timpul va sterge treptat traumele capatate de o
populatie ocupata si oropsita de imperiul raului absolut. Cum se impaca aprecierile autoarei despre ce trebuie sa faca Romania cu ceea ce am citit aici:
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27157803-seful-anre-romania-tinut-lumina-aprinsa-moldova-propriu-pentru-doua-ierni.htm
Principala problema a Republicii Moldova nu mi se pare a fi de natura lingvistica sau de diversitate a populatiei, ci lipsa ei de independenta economica: cat timp a fost republica sovietica a fost sustinuta de sistemul federativ sovietic. Din acest motiv Rusia o considera si azi o posesiune ruseasca. Proclamarea independentei nu a fost urmata de o intarire economica a statului, totul pornind de la lipsa surselor de energie. A fost tot la mana Rusiei cu preturi preferentiale si avantaje care au disparut o data cu inceperea razboiului din Ucraina. Ei bine, acum se vede cum supravietuieste Republica Moldova: nu prin economia proprie ci numai cu cadouri si ajutoare venite dinspre vest (y compris Romania). Nu exista om de stat roman, atat in Romania cat si in Republica Moldova, care sa fi fost atat de onorat, cu atatea vizite in cele mai puternice centre ale lumii libere ca Maia Sandu. De fiecare data se intoarce cu ceva ajutoare care insa nu construiesc o economie, doar mai amana falimentul. Caci Republica Moldova nu este un stat functional, nu rezista fara ajutoare.
Ma mir ca autoarea EG, specialista in energie, pune problemele tarii ei intr-un mod atat de fals, care nu foloseste la nimic, mai ales cand descrie relatiile cu Romania.
Iertare cer dnei./drei. Eugenia Gusilov, dar cred că se înșeală presupunând cu (relativă) superioritate că România sau românii salivează după Moldova.
Nici în vise!
Trecând cu vederea eventualii nostalgici și/sau oportuniștii, marea majoritate a politicienilor și alegătorilor români ar cam spune ”pas” sau, în cel mai bun caz, ”pause”. De ce?
Motive, cred cu modestie (nu sunt mare și fin analist, dar am ochi și minte și le folosesc), ar fi destule:
– nu avem nevoie de problemele aduse de alții (economice, educaționale, de ordine și securitate, etc. Moldova este CEA MAI SĂRACĂ ȚARĂ EUROPEANĂ ȘI ARE CEA MAI INCAPABILĂ/SLABĂ ARMATĂ DIN LUME- e ”depășită” doar de Bhutan, dacă nu mă înșel;
– așa cum spune autoarea, Moldova e un mozaic și asta în condițiile date, nu ajută cu nimic, ba dimpotrivă: vorbim de o fragmentare intensă la toate nivelurile și în toate direcțiile;
– nu sunt români, nu e așa cum spunea premierul ( apropo, nu-i țin partea, dar omul sunt sigur că vorbea prin prisma faptului că limba oficială a statului moldovean este acum româna);
– nu-și doresc să fie români decât dacă le folosește la ceva iar asta mă duce cumva cu gândul la felul în care mă certa mama uneori- ”Mâncarea mea îți place dar vorbele mele nu îți plac??!…” Înțeleg că tot ceea ce primesc de la noi se cam încadrează la ”să fie primit!”. Nu văd ca măcar ceva recunoștință (nu în declarații oficiale) să treacă Prutul cu grăbire.
– sunt ”de-ai noștri”, dar cam atât. Un popor trecut prin destule, nedreptățit de multe ori, asimilat slugilor de către un popor rus pe care eu unul aproape îl detest și cu care sigur nu am chef de cumetrie, chiar dacă limba rusă este vorbită, cum afirmă autoarea, de TOATĂ populația Moldovei.
În încheiere, e suficient cum e acum.
Hai să trăim ca niște vecini și neamuri, să ne ajutăm când se poate, să prețuim ceea ce avem în comun, să ne vizităm de Paște și de Crăciun și în rest sănătate și mult spor !
Cât despre Unire, hai să ne mai gândim! Dar mai încolo!!
”e suficient cum e acum”
Lucrurile nu stau niciodată pe loc. Lumea e ca un avion în zbor, în cea mai mare parte a croazierei ”e suficient cum e acum” , dar avionul acela va trebui să schimbe direcția și altitudinea de mai multe ori. La fel și lumea în care trăim.
În 2010 era suficient cum era atunci, România aderase la NATO și la Uniunea Europenă și lucrurile păreau să meargă destul de neted. Însă în 2012 a avut loc celebra discuție între Obama și Medvedev, când l-a rugat să-i transmită ”lui Vladimir” că după alegeri va avea mai multă flexibilitate. Iar în 2014, Putin a anexat Crimeea, după care Merkel și Steinmeier s-au dus la Minsk, să-l preseze pe Poroșenko să se semneze acordurile prin care ar fi trebuit să-și dezmembreze țara de bunăvoie. A anticipat cineva asta în 2010? Probabil doar Obama și cu Putin.
Astăzi, e important să câștige Ucraina conflictul cu Rusia, astfel încât România să nu ajungă să aibă din nou frontieră cu rușii. Dar cu R.Moldova nu pot rămâne lucrurile așa cum sunt azi. Putin a organizat niște lucruri la Moscova, are niște oameni care ar urma să preia puterea la Chișinău, iar românii trebuie să înțeleagă că lucrurile astea vor continua la fel și peste zeci de ani, dacă Basarabia nu reintră în componența României.
Anul viitor se împlinesc 70 de ani de când rușii și-au impus punctul de vedere în ce privește neutralitatea Austriei, iar Austria face jocurile Rusiei până în ziua de astăzi. R.Moldova va face și ea același lucru, dacă rămâne ”independentă” și ”neutră”. Voronin și Dodon erau experți în asta și se vor găsi oricând și alții.
Lucrez ca coordonator de programe la departamentul de Business Administration al unui colegiu din NYC. Acum cativa ani, la inceputul anului academic in septembrie, se prezinta o studenta rugandu-ma sa scot de la o clasa la care se inscrisese deja si sa o transfer la o alta clasa pentru ca profesorul de acolo, auzise ea, are o reputatie mai buna. Am intrebat-o cum o cheama si mi-a dat un nume romanesc. Am intrebat-o (conversatia era in limba engleza pe care respectiva studenta o vorbea destul de bine) daca vorbeste romaneste. „Eu sunt roman, imi pare bine sa intalnesc studenti din Romania si sa-i ajut, daca pot,” ii zic. „O, nu,” zice ea, „eu sunt din Republica Moldova si vorbesc limba rusa. Toti din familia mea vorbim rusa, nici eu, nici ei nu vorbim romaneste.” „Dar aveti un nume romanesc, mi se pare curios sa nu stiti sa vorbiti, cat de cat, si limba romana.” „Who cares, „si a ridicat din umeri. Mi-a venit sa-i zic „and who cares about Russian,” dar m-am oprit la timp.
Brainwashing sclaves
Da. Am intâlnit moldoveni rusofoni, in Londra, ca literalmente urăsc România. Nu ştiu nimic despre România dar o urăsc cu pasiune. Când i-am intrebat cum au ajuns în Londra, unul din ei, a început să râdă cu toată gura şi mi-a spus verde in față, într-o engleză stricată care suna cam aşa: „Stupid Romanians gave passports to everyone in Moldova. Only the elderly didn’t apply for one”. Versiune corectată.
Blinken s-a întâlnit cu Maia Sandu careia i-a promis sute de milioane de dolari pentru a nu mai depinde de rusi iar Maia Sandu nu i-a spus americanului ca moldovenii de peste Prut se bizuie în principal pe sprijinul acordat neconditionzt de România.
Probabil ca în fapt, cei doi au discutat lucruri cu adevărat importante, spre pilda fiind întâlnirea in urma cu o luna a Evgheniei Guţul cu Presedintele Putin la Soci.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27038932-sefa-gagauziei-interventie-presa-rusa-dupa-mesajul-lui-ciolacu-ziua-unirii-romaniei-basarabia-moartea-pentru-moldova.htm
Nu stiu cati romani isi doresc in realitate unirea sau stiu macar ce implică ea. Aici nu vorbesc de partidele populiste care mai mult strica decât fac ci de marea majoritate a românilor. Unirea ar însemna investitii majore in RM, care, chiar dacă are o suprafata mai mica nu e de neglijat. Ar insemna demararea unor lucrări ample de construcții a drumurilor in primul rand, de refacere a orașelor, etc. E greu de crezut cum o tara ca Romania, care nu a fost in peste 30 de ani în stare să aibă o infrastructură cat de cat funcțională, mai ales pe zona Moldovei (din România) va face acest lucru in Basarabia. Unirea ar însemna in acest caz o povară, nu o bucurie.
Cetățenii moldoveni își fac pasaport românesc nu neaparat pentru a rămâne în România ci pentru a avea o poartă deschisă spre Vest, unde merg la lucru. Întrebați fiind de ce nu raman in Romania au ras si au zis ca cine sta pe salariile astea cand „la Italia” sau „La Franța ” castiga de câteva ori mai mult? Sau cum spunea copilul de vreo 7-8 ani a unei familii de moldoveni: nu imi place România ca seamana mai mult cu Moldova decât cu Franța. Iar copiii sunt sinceri si direcți. România e bună cat e o poartă de a intra in statele vestice, nu e o destinație finală. Aici nu mai vorbesc de moldovenii cu simpatii rusești, destui inca.
Chiar dacă nu toti vorbesc rusă am observat ca tot spre Rusia trag prin muzica pe care o ascultă, filme, vedete pe care le urmăresc, etc.
V-as contrazice un pic. R. Moldova nu e o terra deserta ci o tara funcionala – cu economie de pista, drumuri, orase, firme, cultura, banic etc – chiar daca nu la nivelul actual al Ro. De ex. Nu putem compara cu reunificarea Germaniei pt. Ca R.M. nu ar veni cu o economie si structura comuniste! Dimpotrie, e functionala dar mai saraca.
Investiile pe care ar trebui sa le facă Ro sunt mai mult legate de convergenta celor doua tari, asemănător modelului din UE dar si din tara atunci când se investeste in zonele mai sărace.
Sinergia dintre cele doua economii nu are niciun motiv sa iasa pe minus. Problemele sunt altele, politicul, administrativul si modelul de integrare cel mai potrivit – ca dupa 30 de ani de independenta(in ciuda dependetelor de Rusia in trecu si a prbl. Cu separatistii) nu cred ca o simpla absortie e agreata de clasa politica din vecini.
Acum ceva vreme cineva a estimat un cost al integrarii de cca 200 mld €esalonat pe cel putin 10 ani. 20mld/an e cam 7% din PIB anual real al Ro din 2022. Iar banii astia nu merg in pustiu ci generează la rândul lor taxe, venituri si plus valoare don sinergia economica. RM e undeva 14mld€ pin anual.
Nici RFG nu a cheltuit 2000mld € pt. Reunificare scotand doar din pusculita si intr-un singur an. Coincidenta face ca raportul pib Rfg cheltuiala sa fie asemănător. Iar germania chiar a preluat o economie comunista si a avut ambitia sa reconstruiasac masiv Berlinul, noua capitala! Noi nu am fi in aceeasi situatie.
Apoi, Ro oferă de multi ani ajutor Md, inclusiv si nerambursabil fără sa ia ceva in schimb.
Gândind la rece e fezabil. Conditia de baza este dorinta si unora si a celorlalti. Fara asta rămânem doar la calcule.
Iar o lebăda neagra(mai gri asa, de fapt) ar fi o situatie asemaatoare celei de la finalul WWI.
În ’90 exista o asociație ” Pro Basarabia și Bucovina” care organiza conferinte, mitinguri și marșuri. Pentru ca mama mea nu mai putea participa la acele activitati, am mărșăluit eu și pe arșița și pe ger cu gândul la harta României Mari pusa pe peretele de la rasarit in „odaia mare” a casei de la ţara.
Știam ca utopia va rămâne o utopie.
Cat de drag ne-ar fi de acea parte a sufletului și pamantului romanesc înstrăinat, trebuie sa recunoaștem ca nu suntem capabili sa îl gospodarim nici măcar cum au facut-o moldovenii sub rusi.
Și în fapt, nu meritam a ne insusi cele mai valoroase crame domnesti de patrimoniu la care tanjesc si rusii, și comunitarii eu.
Va amintiți ultima reuniune internationala organizata de Maia la Mimi?!
Nu vom afla niciodată ce s-a decis, ce s-a vândut , ce s-a cumparat si cine a cumparat ..actiuni în R Moldova.
https://www.romania-actualitati.ro/stiri/in-lume/germania-va-dona-republicii-moldova-echipamente-pentru-apararea-antiaeriana-si-14-transportoare-blindate-piranha-id193848.html
https://www.romania-actualitati.ro/stiri/in-lume/ajutorul-nato-pentru-ucraina-ar-trebui-sa-fie-de-cel-putin-40-de-miliarde-de-euro-pe-an-id193850.html
Ne pot explica specialiștii în geostrategie de ce se fac totusi investitii în economia Ukrainei?
https://www.usinenouvelle.com/editorial/l-ukraine-continue-a-consommer-et-a-investir-assure-pierre-heilbronn-envoye-special-de-la-france-pour-l-aide-et-la-reconstruction.N2212434
Poate ne trezim odata si ii fortam sa se cheme Moldova de Est!
Nici măcar. Când ruşii i-au luat sub aripă in 1812, această provincie a Principatului Moldovei (cu capitala la Iaşi, se înțelege) se numea Basarabia nu Moldova. Ei nu sunt şi nu pot fi „Moldova” doar în cazul în care redevin parte a Moldovei (între timp devenită România).
Moldova e la Iaşi, Câmpulung Moldovenesc, Slănic Moldova, Fundul Moldovei, Moldovița etc.
Asa zisă Republică Moldova abundă în toponime gen Basarabeanca, Ceadârlunga etc. Au foarte putin în comun cu Moldova lui Ştefan (suceveanul). Basarabia a fost o regiune tampon gen „marcă” precar populată, fără identitate. Asa se explică faptul că au ramas mancurtizați (deşi nu în totalitate) până azi.
Macedonia se cheama acum FYRM(cred) la insistentele Greciei.Sau a Bulgariei(nu mi-e foarte clar).Iar Basarabia are deja un nume.Asa ca decit o denumire noua mai bine un nume preexistent.Cit despre mijloace de presiune avem,slava Domnului,le aprobam candidatura la UE sub numele de Basarabia.Daca nu ,nu.Si daca da sa treaca de la limba moldoveneasca la limba basarabeneasca si s-o inregistreze ca o limba emergenta din familia limbilor slave.Vorbita pe teritoriul Basarabiei de 2000 de ani.Adica uite protoslava.Sa se intoarca Rurik in mormint.
Dincolo de nuante, acest comentariu exprima foarte clar si fara echivoc: basarabenii (eu ii numesc basarabeni, pentru ca eu – moldovean din Romania nu ma consider acelasi fel de moldovean ca cei din RM) nu sunt romani, iar majoritatea nu isi doresc unirea cu Romania sau o relatie speciala cu Romania.
Singurul meu regret e ca Basescu le-a facilitat mult prea usor accesul la cetatenia romana. De 15 ani am spus asta: basarabenii isi iau cetatenia romana strict din interes economic, nici 10% dintre ei nu se simt romani si nu au aceleasi valori. Iar cu limba rusa, am vazut-o de prea multe ori: daca stai de vorba cu un basarabean si apare un rus, limba se schimba instant in rusa si tu ramai perplex ca nu mai faci parte din discutie fara nici o jena.
Regret ca basarabenii nu au luptat pentru drepturile lor de romani, cum lupta secuii si maghiarii din Romania si regret ca basarabenii prefera limba si cultura rusa desi rusii i-au subjugat si spalat pe creier decenii intregi.
Daca ne luam dupa ce spune Ciutacu in plina campanie, ajungem probabil la „sapa de cauciuc”. Ciutacu e doar un pesedist care viseaza sa mai fure cateva voturi de la AUR (intotdeauna se vor gasi cativa nostalgici). Realitatea mai 2024 – Romania e membra full NATO si EU (nu inca-n Schengen iar cu Moldova – sansele s-ar putea diminuta). Modova, pe langa faptul ca nu e niciunde, necesita o investistie majora, ca macar sa ajungam la nivelul Romaniei (nivel care nu e chair top). De ce ar dori Romania unirea???
Românii nu salivează după Moldova (poate acum 20 de ani) insa in mai 2024, in plin razboi Ucraina-Rusia (razboi care nu pare sa se termine prea curand), absolut nimeni din Romania nu va dori sa aiba granita directa cu un razboi „perpetuu” si mai ales, sa accepte cetateni care tipa ca sunt persecutati si asteapta ajutor de la Mama Rusia. Nici un roman sanatos nu isi doreste sa se transforme in Ucraina 2.0.
De citit si: https://www.raducraciun.ro/unirea-cu-moldova-o-confuzie-intre-ratiune-si-simtire/
Din 2016 de când e articolul multe s-au mai întâmplat. Și bune și rele!
Ce înseamnă pentru tine “ADN 100% românesc?” Tu știi ce înseamnă ADN? Te rog frumos, cumpără acel test ADN și vei vedea ce rădăcini ai în rezultatele testului. Îți spun eu, nu-i “100% moldovenesc și nici românesc”. Nici românii nu au 100% românesc pentru că suntem cu toții mixați.
Nu sunt beneficii pentru RM? Sunt beneficii pentru voi dar nu pentru România!
Dar cu moldovenii din România, ce Spune-ți despre ei? Noi avem ADN 100% românesc? Sunt moldoveancă din România si mi-am făcut testul ADN si îți spun că nu am nimic românesc.
Un lucru va trebui spus cu maximă convingere si putere a „gurii” si a „SUFLETULUI”.Si e valabil pentru toți românii, românofonii,ADN-iștii de orice fel, indiferent unde trăiesc. Teritoriul dintre NISTRU și TISA este imposibil să mai fie întors la „DEMOCRATIA” Tratatului Ribentrop-Molotov fără aruncarea întregii UE în cel mai negru război care a existat vreodată in istoria ei milenară.Este PURA REALITATE care trebuie spusă cu cel mai desăvîrșit CALM tuturor amatorilor de senzatii tari și/sau electorale.După mileniile comune ale acestui teritoriu cu loc și rol de PIVOT CENTRAL al LUMII s-a ajuns la final – TO BE OR NOT TO BE.