sâmbătă, iunie 22, 2024

O alegere capitală: Primarul Bucureștiului

Sorin Oprescu trebuie oprit. Doctorul Oprescu e numele indolenței guralive și al disprețului față de civilitate. Câmpul de cartofi cumpărat cu zeci de mii de euro pentru Arena Națională e doar un exemplu de cinism și incompetență.

Așa cum îi spune numele, primarul urbei noastre are vocația de-a ține lucrurile în loc. Sub mandatul său, Bucureștiul a rămas printre cele mai puțin vizitate capitale ale Europei răsăritene. Budapesta atrage 1,5 milioane de turiști anual iar orașul de pe Dâmbovița de cinci ori mai puțin. De ce ne-am mira?

Demolările clădirilor de patrimoniu s-au intensificat sub conducerea lui Oprescu. Piețele agro-alimentare rămân, în bună parte, dominate de mafia samsarilor. Pierd țăranii cu produse tradiționale și cumpărătorii interesați de legume fără gust de plastic. Traseele turistice cu autobuzul decopertat au fost inițiativa Ministerului Turismului, ca și ideea unui circuit roșu care ar putea prelua un viitor Muzeu al Dictaturii (cu enorm potențial turistic). Centrul istoric e încă un șantier deschis, remarcat prin oflacții incerte, prețuri ridicate și fațade în descompunere. Sunt îmbunătățiri punctuale, datorate mai ales agenților privați.

Cablurile și firele obturează vederea pe marile bulevarde. Cu greu poți practica meseria de flaneur într-un oraș interzis pietonilor. Cu anevoie găsești piețe deschise și luminoase, de tip occidental, în care porumbeii își dau întâlnire cu muzicanții, dansatorii și privitorii distrați.

Exceptând unele parcuri și grădini încântătoare, partitura noastră urbanistică e jalnică. Ai vrea, într-un oraș atât de bogat, să vezi fântâni arteziene și scuaruri pitorești. Ai vrea ca diminețile să te inunde cu mireasma florilor și cântecul păsărilor. E posibil la Brașov, de ce n-ar fi și aici?

Deocamdată avem lătratul maidanezilor nesterilizați. Plini de boli, aceștia bântuie străzile centrale și îi înfioară pe occidentali. O prioritate pentru tinerele mame sau bonele este să-i învețe pe copiii cum să nu calce în fecale. Proprietarii de animale încalcă nestingherit regulile de igienă stradală, după cum toleranța la zgomot (încercați o plimbare asurzitoare pe Magheru) depășește lejer praguri abuzive. Stai de vorbă cu investitori străini care remarcă deficitul de toalete publice decente. Bicicliștii sunt încă o specie rară, aflată sub amenințarea bolizilor 4×4. Sudul Bucureștiului (acolo unde unii edili mai îndrăzneți imaginau parcuri industriale IT) rămâne în subdezvoltare. Intrările dinspre estul orașului îți dau impresia că te afli în periferia unor metropole de tip Cairo sau Minsk.

Evident: nu poți pune neajunsurile unei urbe de două milioane de oameni în cârca unui singur om. Totuși, e firesc să te întrebi ce anume face Prof. Dr. Sorin Oprescu pentru orașul în care s-a născut? Face foarte puțin pentru că n-are viziune, curaj și inteligență creatoare. Cu ce se remarcă acest domn, dincolo de imaginația delirantă, vorba golănească și o privire abject-pustie? Gurile rele spun că Sorin Oprescu muncește, în medie, trei-patru ore pe zi. Unii zic că n-ar veni niciodată mai devreme de ora 11 la serviciu, urmând să plece înainte de 3. Dependent de insulină, s-ar părea, primarul evită supralicitarea nervoasă. E o situație personală nefericită și regretabilă. Cu toate acestea, pentru a păstori un buget de aproape două miliarde de euro anual e nevoie de o implicare 24h/7.

Acest avatar nereușit al lui Mitică rămâne discipolul lui Ion Iliescu: vorbește mult și face pentru comunitate numai treabă de mântuială. Orice proiect pe care și-l revendică trufaș (Pasajul Basarab din zona Gara de Nord) e, măcar în parte, realizarea antecesorilor.

Piticii Albei ca Zăpada visează la o capitală cu parcări supraetajate și trotuare decente. Fluviul de mașini care blochează mișcarea naturală a cetățenilor ar putea să-și reducă debitul. Șoseaua de centură s-ar putea construi într-un timp rezonabil, fără ca deplasarea dinspre Otopeni  (adică Nord) către Autostrada Soarelui (Est) să presupună traversarea orașului.

Fațadele clădirilor istorice, de interes turistic major, s-ar recondiționa prin intervenția competentă a restauratorilor. Publicitatea stradală ar putea fi mai puțin invazivă. Nepotismul n-ar mai dicta selecția funcționarilor din primării. Metroul s-ar bucura de un sistem de iluminat prietenos. Turismul cultural ar înflori iar zonele pietonale s-ar înmulți ca suprafață. Zona metropolitană s-ar putea extinde pentru o dezvoltare pe orizontală a orașului, cu mai mult soare și verdeață la dispoziție. Conceptul de întreținere (sau mentenanță) ar putea fi pus în slujba domeniului public (parcuri, scuaruri, bănci, coșuri de gunoi). Mecanisme occidentale de reciclare a plasticului (gunoaiele PET) ar curăța străzile și cartierele. Investițiile directe ale firmelor străine ar putea crește la număr. Și tot așa.

Există o singură condiție: să scăpăm de Sorin Oprescu. Candidații anunțați până astăzi au, fiecare, atuuri considerabile (dar și slăbiciuni). Nu le vom discuta aici și acum. Dar oameni precum Toader Paleologu sau Cristian Preda pot să gândească un program de recucerire a vechiului suflu bucureștean de extracție europeană.

Agenda pentru București comprimă, într-un fel, proiectul pentru România 2020.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Penibile comentarii pentru un tanar asa de inteligent. Se simte propaganda in acest articol de la o posta, credeti ca cu (voit am facut-o) o pleasca ca (tot asa) Paleologu capitala va renaste ?

  Astept cu interes o sinecura mai consistenta si pentru dumneavoastra, la atata travaliu chiar o meritati.

 2. Inca un articol ‘angajat’ al unui om de partid: dl. Neamtu cu doctorat in teologie este vicepresedintele IICCMER (un institut de cercetare istorica). Dansul a fost numit acolo de PDL. Si-acum ne scrie un articol in care ne indeamna sa-l dam jos pe primarul non-PDL si ne indeamna sa-i in schimb doi (posibili) candidati, ambii PDL. Putina decenta, domnule Neamtu: daca tot nu va place Oprescu, dati-ne niste motive pentru care el ar trebui schimbat (si sunt destule) fara a va apuca sa ne ‘vindeti’ oamenii partidului care v-a ‘rasplatit’ pentru devotament.

 3. Înlocuirea acestui nou Băsesc numit Sorin Oprescu este la fel de irelevantă în perspectiva dezvoltării economice a Bucureştiului ca şi înlocuirea primului Băsesc cu Adriean Bordureanu.

  Dezvoltarea economică a Bucureştiului este dorită de unele categorii sociale şi în primul rând de bucureşteanul băştinaş sau instalat aici cu multe decenii în urmă, proprietar de casă sau apartament, care face o meserie oarecare, de la măturător până la bancher. Are toate motivele să îşi dorească o dezvoltare a infrastructurii, investiţii, unităţi industriale sau comerciale noi. Creşte preţul proprietăţilor, se uşurează traficul, apar joburi noi, apar oportunităţi. Între anumite limite, cea mai confortabilă perioadă pentru această categorie socială nu a fost „duduitul economiei”, ci mai degrabă preludiul acestuia, 2000-2005, cunoscut şi ca „epoca în care s-au construit primele malluri şi s-au înmulţit Pizza Hut-urile în Bucureşti”.

  Dezvoltarea economică nu este însă dorită de categoria socială a micului şi găleţii şi este înghiţită cu noduri de categoria „tocilarului parvenit”, genul care a aruncat treningul de oraş muncitoresc mort pentru costumul de corporatist. Dezvoltarea economică înseamnă preţuri mari ale proprietăţilor, chirii mari, lucrări de infrastructură care fac zgomot şi ridică praful zi şi noapte, străzi blocate de şantiere… dar mai înseamnă şi ceva mai rău. Şi anume securitatea financiară şi socială sporită a băştinaşului care nu are dilemele unui tocilar parvenit: din moment ce are casă şi masă, nu are nevoie de credit, din moment ce nu are nevoie de credit şi rate de plătit are ceva bani în buzunar, îşi permite să îşi mai facă de cap.

  De fiecare dată când se iscă un conflict între bucureşteni şi provinciali, acuzaţiile sunt aceleaşi, identice indiferent de persoana împricinaţilor: provincialul e „ţăran”, bucureşteanul e „nesimţit, mârlan, îngâmfat, gălăgios, chefliu” (şi uneori „ţigan”).

  Ceea ce foarte multă lume nu remarcă e faptul că aceste acuzaţii sunt la locul lor şi în gura „fraţilor şi surorilor de peste Prut” la adresa celor de aici şi în gura căpşunarilor faţă de occidentali. Foarte mulţi s-au mirat de atitudinea rece, superioară şi dispreţuitoare a „sirenelor blonde din ţara lui Voronin” şi au dat vina pe vodcă, rakeţi, comunişti şi alte celea. De fapt, e o reacţie de apărare a demnităţii proprii în faţa unora pe care îi văd ca inferiori din punct de vedere cultural, bronzaţi sub soarele Indiei, picaţi la Bac, mâncători de şaorma… dar care pun benzină o dată la Q7 sau Cayenne de banii pe care un moldovean cinstit şi studios îi câştigă într-o lună. (La cursul de azi, salariul minim pe economie de la ei face 299,86 RON.)

  Occidentalii numeau asta „status inconsistency” – nepotrivirea statutului social cu cel aşteptat.

  Din aceste motive, dezvoltarea economică a Bucureştiului este posibilă şi dorită de către un Primar care se aşteaptă la voturile primei categorii de care am vorbit mai sus, de la el este de aşteptat să investească.

  Atâta vreme cât Primarul îşi bazează puterea pe voturile alegătorilor micului şi găleţii, este irelevant că se numeşte Lis, Băsescu, Videanu sau Oprescu, presiunea alegătorilor săi îi dictează să menţină jegul de zi cu zi, care egalizează. În metroul aglomerat la ore de vârf, costumul Hugo Boss şi treningul de mahala capătă în scurt timp acelaşi miros, iar lângă tomberonul de la colţul străzii Seria 7 nu mai arată atât de strident diferită lângă antica Dacie 1310.

  ~Nautilus

 4. Samoila, oamenii care „v-a rasplatit” pe dvs cu o gramatica impecabila cine este? ca Neamtu are doctorat dar dvs. pareti un magna cum lauda de sine. Pina una alta, Oprescu e o calamitate care trebuie oprita. PDL nu are insa candidati de anvergura.

 5. „O alegere CAPITALA, primarul BUCURESTIULUI.”

  Vai ce calambur, vai cat de original… Ma ia cu leasin de emotiune….

  Asa deci Oprescu nu e bun. Ar fi buni in schimb baietii veseli de la PDL, Toader sau Preda (oricum, domnu’ Neamtu, nu ei o sa fie catindatu PDL, baietii aia grei cu afaceri imobiliare nu baga bani in orice martoaga…) ca… Ca ce?

  Ce dracu ii recomanda pe Preda sau pe clovnul ala cu nume respectabil in afara de apartenenta la partidul lacustelor binenteles „neoconservatoare” si „reformatoare”. Vocea si talentul?

  Sigur ca da. Auzi domnu’ nu mai bine ramaneai popa? Ca la astia e simplu: miauni ceva cu doamne doamne la final si p’orma hop – banu enoriasului in buzunarul de la sutana. Simplu, fara batai de cap. Asa, sa ajungi sa il justific pe Toader Paleologu la o functie pentru care n-are abilitati nici sa-i fie secretara, e cam penibil. Zau…

 6. Dl. Neamtu are dreptate in cea mai mare parte. As spune totusi ca in centru lucrurile s-au mai imbunatatit, inclusiv in privinta cablurilor. Ritmul evolutiei ramine, din pacate, de melc, asa cum e de sute de ani. Nu stiu insa cit din acest diagnostic realist poate fi cu adevarat pus in circa dr. Oprescu. Nu e nici mai bun, nici mai prost decit toti ceilalti primari pe care i-a avut Bucurestiul.

  P.S. Oricit mi-ar placea Toader Paleologu sau Cristian Preda, parca mi-as dori ca asemenea articole sa poarte semnul de publicitate electorala. Just for fairness.

 7. Brea nea Neamtu, mesajul matale e clar: Nu iti place de Oprescu. F bine, treaba dumitale. Dar fii macar corect si echilibrat. Amesteci adevaruri cu mari neadevaruri si de aceea, articolul devine prost. Pacat. Un astfel de atac putea fi dat mai inteligent, mai ales ca cei care citesc pe aici nu sunt chiar veniti cu pluta! Daca scrii doar pentru a satisface orgolii portocalii atunci f bine. Dar anunta nene ca sa nu citeasca si altii si sa se ingretoseze!

 8. Hai sa-l oprim pe Oprescu si, in loc, sa-l punem pe Paleologu, dar mai bine il punem pe LIS, Viorel, care detine avantajul ca are exprienta de primar si, in plus, are si miscare scenica probata in diversele aparitii la TV. Dl Paleologu nu are potentialul nativ al umorului involuntar a lui Lis desi face mari progrese, pe alocuri!
  Acuma serios, cu exceptia lui Basescu, care desi a afirmat tot timpul ca nu il lasa consilierii, desi a lansat Podul Basarbi, nici un primar nu se ridica la nivelul lui Oprescu! Desigur, Oprescu este departe de a fi perfect, dar stiti povestea ceea cu raul cel mai mic! Aratati-mi un rau si mai mic, dar nu o nulitate!

 9. Multe din punctele invocate de dl Neamtu sunt pertinente.
  Am impresia că recentul scandal privind sediul Primăriei (opţiunea închirierii contra unor sume fabuloase 3 milioane anual de euro !!!!!) aproape egale cu preţul construirii unei clădiri noi, scandalul gazonului de la stadionul naţional- contract atribuit familiei baronului Oprişan în pofida faptului istoric că aceaşi persoană a mai dat un tun, eufemistic vorbind pe acelaşi tip de afacere, sunt doar vârful aisbergului unei mentalităţi de comision politic tradus preţ de corupţie, într-o formă sau alta.

  Independenţa dlui Oprescu este un mit, o minciună cu picioare scurte. Este omul PSD, ar trebui să asume asta pe faţă.

  A promis să spargă gaşca, dar nu a reuşit decât să şi-o construiască pe a lui.

  Şi chiar acceptând in genere, termenul de independent , pe care domnia sa îl susţine, eficienţa unui primar independent izolat este extrem de slabă în contextul absenţei unei echipe care să lucreze în comun.

 10. Lista de defecte „primaresti”, oferita de autor, e pertinenta. Ar trebui oficializata, in sensul stabilirii unor prioritati, pentru a putea vedea la finele unui nou mandat cate dintre puncte au fost bifate si cate au aparut noi.
  Totodata, stim de la un fost primar ca primarele nu face chiar ce-l taie capul. E posibil ca o parte din vina pentru cum arata azi bucurestiul sa o poarte si CMGB.
  Desi uita acest lucru, fair este faptul ca domnul Neamtu nu se multumeste sa ne arate defectele primarelui quasi-dependent, ci ofera alternative: membrii PD-L. Cum insa democratii sunt majoritari in CGMB, iar numele lor se leaga de cateva controverse, cum ar fi Cathedral Plazza, Millenium Plazza etc, precum si de cateva investitori dubiosi (Constanda, Popoviciu, Cocos) ar fi interesant de cunoscut pozitia challengerilor fata de acestia.

 11. Un articol trist in care lucruri adevarate si indubitabile sunt amestecate cu exagerari si etichetari care declaseaza autorul. Pacat. Daca asta este inceputul pregatirii pentru campanie contributors.ro va deveni un spatiu strimt. Prea strimt. Personal am multi „dinti” impotriva primarului Oprescu pentru aspecte concrete care ma afecteaza si asta dind la o parte orice aspecte bune si rele din evolutia noastra medicala si politica din trecut. Abordarea dezechilibrata din acest articol ma posteaza insa strict de partea lui Oprescu. „Acest avatar nereușit al lui Mitică, n-are viziune, curaj și inteligență creatoare, are imaginația delirantă, vorba golănească și o privire abject-pustie, este dependent de insulină, evită supralicitarea nervoasă”. si cu toate astea „el păstorește peste un buget de aproape două miliarde de euro anual” (ce are una cu alta??!) Ce este limbajul asta, ce fel de argumentatie de intelectual se regaseste aici? Ce rost mai are sa vorbesti despre argumente si critici cind forma este cea de mai sus. Desi nu ne cunoastem, cu un profund regret si amaraciune in suflet, adio domnule Neamtu!

 12. „prețuri scumpe” / dvs. glumiti?
  Altfel de acord cu ceea ce treceti in revista; alegerea acestui cabotin ca primar al B. a fost posibila prin non-combatul lui Vasile Blaga.
  Desi la o adica, nu prea cred ca mai conteaza.

 13. Pentru numarul mic de turisti, lu’ madam udrea trebuia sa-i umpli gura cu jocuri de cuvinte ieftine and stuff.
  Generalizarile astea filozofico-literaro-colocviale gratuite omoara ”jurnalistii”.

 14. Am citit articolul. Dupa aia comentariile. Si sunt trist ca pe site-ul asta unde se mai putea inca purta o discutie inteligenta, cu argumente, au aparut postari de tot rasul gen „ce, ailalti erau mai buni”, etc. Acuma despre Oprescu. Sa fie clar, cred ca se numara printre cei mai slabi primari ai urbei. Faptul ca in mandatul lui s-au terminat niste lucrari incepute cu ani in urma n-are cum sa-l ridice in ochii mei. De inceput, el oricum nu a inceput nimic, Decat daca macheta autostrazii suspendate poate fi considerata ca inceputul unei lucrari.
  Daca ne gandim bine, sub aspectul studiilor, Oprescu e cel mai titrat primar al Bucurestiului de dupa ’90-profesor, medic, doctorat, mai puneti voi. Da, de la asta ma asteptam la o viziune (de la Basescu sigur nu), la demararea unor proiecte, la orice altceva decat a facut. Singura initiativa pare a fi fost daramarea unei zone istorice (Berzei-Matache), care ar fi trebuit renovata, nicidecum demolata.
  Poate cel mai mult m-a dezamagit limbajul jenant pentru un intelectual pe care il foloseste omul asta. Inteleg ca in campanie, ca sa il voteze si Ferentariul si Zabrautiul, a apelat la expresii plastice. Pacat ca a ramas in stadiul ala. Daca vroiam sa il am pe Gigi Becali primar al capitalei, semnam o petitie ca sa candideze. Asa avem un medic cu limbajul lui Gigi care probabil a facut mai putine decat ar fi facut Becali ca si primar. Ce e si mai trist e ca numerosi bucuresteni par sa aiba impresia ca au cel mai capabil primar din istorie.
  Ca sa raspund la un comentariu care privea niste „critici punctuale”, pot sa spun ca lui Oprescu i se poate reprosa atitudinea generala fata de functia pe care o detine. E incredibil ca un primar sa spuna „ce-mi trebuie mie aviz de la Inspectoratul in Constructii” (sau un miticism de genul asta, nu mai retin exact) cand Bucurestiul geme de constructii ilegale?
  In fine, nu cred ca are sens ca mai continui, deoarece oricum Bucurestiul mi se pare orasul ai carui locuitori fac tot posibilul pentru a-l distruge (atat la propriu cat si la figurat, dorind sa-l mai voteze o data pe dl. doctor).

 15. Pacat de condeiul bun pe care il aveti daca acesta este pus in slujba partidului. Aveti dreptate cu multe din probleme, dar aratati gresit cu degetul vinovatii.

 16. Noua limba de lemn, d-le Neamtu, noua limba de lemn !

  Va place sa mestecati acreala diluata in culori de partid pana va iese suvoiul perfect de invective.
  Cadru de nadejde al partidului mai sunteti, d-le Neamtu !

  Atat de cadru incat palesc de rusine ca i-am hulit pe Blaga, Berceanu si Videanu si i-am indemnat sa lase locul unor tineri.

  Am uitat sa adaug rugamintii mele strigate ca tinerii astia sa fie si mai acatarii decat batranii naraviti in rele ai partidului. Tinerii au aparut, insa, vai, sunteti mai rai decat vechii.

  Marturie stau Ritzi, Udrea, Voinescu, Pasat – fiecare pe zona lui de activitate de un deplorabil demn de cea mai joasa treapta politica romaneasca.

 17. Dar de ce nu scrieți așa cum gândiți și cum ați scris pînă să vă fi lansat în politică? Oprescu sau Udrea pretențiile de la dvs. sunt mai mari măcar la nivel de de exprimare. Chiar credeți că pe site-ul ăsta îi agățați pe săracii pomanagii de la vanghelioane? În loc să impuneți un model îl preluați fără nicio ezitare? Unde-i câștigul clasei politice dacă nu se ridică standardele de către noile generații. Succes în continuare… dar am rezerve că va fucționa. Poate scăpați la ciocolată pe scenă și chiar că ne lămurim.

 18. am uitat… Care e valoarea adăugată a textului dvs? Majoritatea omentariilor (mă exclud bineînțeles) au mai mare valoare adăugată decât articolul…. rar i se întâmplă asta unui om de talia dvs.

 19. Primarul ”golanescu”ar fi trebui oprit din 2008,dar si in Bucuresti se pare ca s-a trecut la votarea cu …diverse organe.(head excepted).Problema este cine sa -l opreasca.Ma tem ca d-l Paleologu nu ar putea sa o faca.Un om de obraznicia lui oprescu este greu de contracarat intr-o dezbatere directa(ca si fostul si actualul lui sef a.nastase).Un astfel de om trebuie combatut cu armele lui si nu il vad pe d-l Paleologu luptandu-se in acest mod,precum nici pe singurul om care,după parerea mea l-ar surclasa pe oprescu-Liviu Negoita.Oprescu este nu o nulitate ,ci este mai mic decat zero si asa va ramane cat timp va trai.

 20. ai roșit și ți-ai plecat capul ghiocel când a pus funeriu mâna pe microfonul realității… bravo! chiar a fost penibil… spune-i și tu că textul cu mogulii e fumat… la realitatea nu mai e Vântu ăla care l-a adus la putere pe Băsescu. „Mogulii” a fost text de campania trecută. Apropos… de invitarea regelui în parlament de ce v-a fost frică să-l întrebați pe Băsescu ce părere are? Ai văzut că până la urmă, când a aflat că se dă și-un șpritz a fost de acord șefu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro