joi, iulie 18, 2024

O coaliţie pentru liniştea noastră

În cele din urmă,după eşecul tentativelor de constituire a unor cabinete minoritare, România se îndreaptă, din ce în ce mai decis, spre alcătuirea unei noi coaliţii de guvernare. Iar pentru ca liniştea naţiunii să fie asigurată, pentru ca bunăstarea să domnească, suveran, peste patria noastră, alianţa dintre PNL şi PSD este negociată, intens: drumul către o nouă reconciliere istorică este deschis.

             Disponibilitatea de acum de a împărţi puterea nu este o noutate în trecutul recent. Constituirea USL depăşea, prin ambiţie şi profunzime, proiectul din noiembrie 2021.Bilanţul USL a fost, în termeni politici, transformarea PSD în partid hegemonic: este ceea ce artizanii noii apropieri de  fostul partid al domnului Dragnea par să uite acum.

          De această dată  alianţa social-liberală  este născută prin binecuvântarea şi eforturile prezidenţiale. Alternativa la alegerile anticipate  este  alcătuirea unui regim care să permită PSD să revină, în fine, la putere.  Cât despre PNL,  destinul său politic, pe termen mediu şi lung, este legat, definitiv, de  opţiunile lui Klaus Iohannis. Şeful de stat şi-a asumat, prin intermediul echipei câştigătoare, postura de şef de partid.

          Dincolo de obişnuitele elanuri patriotarde, dincolo de obişnuitele apeluri la solidaritatea patriotică în vremuri de criză,  gestul de acum nu face decât să confirme o realitate care nu poate fi ignorată: o dată cu destrămarea vechii majorităţi parlamentare, PSD devenea  actorul decisiv în Camere. Posibilitatea unei guvernări minoritare fiind exclusă,  scenariul natural era cel al asocierii  directe a social-democraţilor.

          În cele din urmă, inevitabila reîntoarcere a PSD nu are nimic dramatic. Ea este în un eveniment cât se poate de firesc în România politică  modelată de mandatele lui Klaus Iohannis.   Eliminarea  şi condamnarea  lui Liviu Dragnea au redat PSD calitatea sa originară, aceea de partid- stat. Moştenind de la FSN această  ereditate instituţională, PSD nu are nevoie nici de reforme şi nici de reinventare. Stabilitatea sa este asigurată de relaţia unică pe care o întreţine cu  România. Simbioza dintre PSD şi stat este indestructibilă.

          Şi poate de aceea un  politician atât  de mediocru precum Marcel Ciolacu este ideal pentru a  întruchipa acest PSD renăscut după paranteza Dragnea.  În numele liniştii, iată sloganul care rezumă direcţia PSD . În numele liniştii care poate permite statului  dominat de reţelele clientelare să funcţioneze fără sincope, asigurând distribuirea de resurse şi de privilegii. Partid- stat, PSD  va readuce la guvernare această stabilitate a marasmului.

          Partid- stat,  PSD poate aştepta, răbdător, erodarea celui care îi predă, acum, puterea. Planurile ce evocă un interval lung de colaborare, cu alternarea premierilor, trebuie privite cu prudenţă.  USL a avut, la  rândul ei, un asemenea  proiect. Ceea ce a urmat  a fost victoria PSD.

           Cât despre scenariul  parlamentarizării republicii,  soluţie  avansată de PSD, ea nu este decât încununarea acţiunii politice a Preşedintelui Iohannis. Înlăturarea alegerii directe a şefului de stat poate însemna  consacrarea irelevanţei prezidenţiale şi  codificarea suveranităţii parlamentare ilimitate. Pentru un asemenea preşedinte domesticit, sfaturile turistice şi de golf ale lui Klaus Iohannis ar fi nepreţuite.  Eliberat de povara desemnării prin vot universal, Preşedintele României ar  deveni un călător senin, emisar al unei Românii fericite.

           O coaliţie  pentru liniştea noastră- la trei decenii de la plebiscitarea lui  Ion Iliescu, idealul său de concordie poate să fie împlinit.  Fesenismul durează, ca parte a  viitorului nostru.

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

 1. Va urma dezastrul! Din toate punctele de vedere! Pandemic, economic, energetic, … Exceptandu-l pe Vasile Dancu, care nici el nu straluceste din punct de vedere al inteligentei( doar e membru PSD, al clicii care propovaduieste domnia hotilor si a prostilor asupra celorlalti), restul liderilor PSD( Ciolacu, Grindeanu, Firea, Paul Stanescu, Tudose, etc) sunt profund limitati din punct de vedere intelectual…..s-o spunem pe sleau….imbecili de-a dreptul…si cu ifose de mari politicieni!

  Streinu-Cercel, cu ideile sale deseori complet nepotrivite si neadecvate, pare cam dezaxat. Rafila complet contradictoriu in ceea ce a debitat relativ la pandemia Covid! Imoral, pentru ca nu a reactionat deloc la campania televizata de fake news relativ la pandemie intretinuta de PSD-isti alaturi de AUR la Romania TV si Antena 3. Poate chiar prost de-a dreptul, nefiind in stare sa navigheze intre minciunile obligatoriu a fi spuse in calitate de PSD-ist si afirmatiile relativ pertinente privind pandemia.

  Plus cretinii PNL, vom avea in fata „o coalitie pentru linistea noastra” dominata de personaje limitate, incompetente, impostori pur si simplu! Gangavul Citzu dovedeste ca nu-l ducea mintea decat pentru realizarea unor aranjamente subterane care nu au nici in clin, nici in maneca cu politica decenta! Prietenia cu Vilceanu e dovada faptului ca avem de-a face cu doi idioti….aranjamentele de culise, traficul de influenta si jefuirea banului public par a fi singurele lor calitati. Alina Gorghiu si Predoiu reprezinta legatura PNL cu multimea imensa de magistrati corupti care nu-si doresc in ruptul capului sa aplice jurisdictia UE si au o apetenta deosebita pentru fenomenul numit „ne prefacem ca facem justitie”! Imoralitatea personajelor Gorghiu si Predoiu este evident cauzata de limitele lor intelectuale….nu e mare branza de capul lor!

  Fac o paranteza! In Romania se zice ca tagma avocatilor este o grupare infractionala care se ocupa de purtatul spagii de la inculpat la judecator sau procuror! Peste 90% din procese sunt decise de cuantumul spagii! De-aia vrem SIIJ si nu vrem DNA! SIIJ este o gaselnita infiintata impotriva acelei minoritati de magistrati care doresc justitie libera, independenta si corecta. De-aia nu vrem USR! Ne place coruptia!

  Sa revenim la partea PNL-ista a coalitiei si sa remarcam prostia fara margini a „doamnei” Turcan…. a propos….ce diferenta enorma intre ea si Violeta Alexandru, care incepuse sa curete casele de pensii de impostori si netrebnici!

  Sa nu uitam sa remarcam lipsa de inteligenta a presedintelui Klaus! Marsavia de care a dat dovada e o consecinta a nivelului sau intelectual ce lasa mult de dorit. Si cu IQ-ul se pare ca sta cam prost!

  Cam asta e! „Coaliţia pentru liniştea noastră” este dirijata de personaje cu nivel intelectual redus, iar faptul ca sunt hoti si incompetenti rezulta din asta. Acesti oameni sunt rezultatul unei educatii precare atat in familie, cat si in societate. Ceea ce va urma va fi foarte rau pentru romani si pentru Romania.

  Insa, de fapt, asta este exact ceea ce vor majoritatea romanilor! De 31 de ani majoritatea romanilor voteaza prosteste, dovedind ca nu au prea multa minte! Procentul imens de romani care cred in fake news-urile relativ la Covid ne dovedeste ca suntem un popor majoritar format din idioti! Idiotii Europei, alaturi de bulgari! Inclin sa cred ca pegra comunista este cea care a dus la aceasta realitate….care a continuat sa se manifeste sub diferite forme si in anii post dec 1989.

  Inchei facand o profetie! Celor ce vor sa protesteze impotriva dezastrului care urmeaza, generat de gastile PSD-PNL le comunic ca nu o vor putea face. Starile de alerta, urgenta, lockdown vor bloca orice tentativa! Aici sunt de acord cu domnul Stanomir! Specific totusi ca pandemia trebuie controlata inclusiv prin limitari temporare ale unor liberati, dar acest tip de masuri trebuie luate la timpul potrivit si decise de factori eminamente medicali, nu de cei din politica. Sunt stringent necesare mai ales atunci cand majoritatea membrilor societatii dovedesc dispret fata de sanatatea si viata semenilor lor! Si la noi asta se intampla! Cauza principala fiind prostia. Imoralitatea, lipsa de bun simt, indecenta si aplicarea legii bunului plac sunt consecinte ale prostiei, ale lipsei de inteligenta, ale educatiei ineficiente si de slaba calitate.

  • Ați surprins clar prostia unui popor fudul, ignar, y compris „conducătorii”.
   În locul Democratului Rațiu, ales Criminalul Iliescu, iar acum Închipuitul Iohannis, slujit de Neterminatul Cîțu, dimpreună cu „Domnișoarele de onoare” Rareș Bogdan, Emil Boc, Lucian Bode, Gheorghe Flutur ș.c.l.
   În fața infamei coaliții și a prostiei generalizate se salvează care cum poate!

   • Mi-au luat vorba din gura! La liberali sunt cativa oprisani foarte influenți, dar la fel de nocivi: Flutur si Boc. Baronii din provincie fac cărțile in acest grup mafiot.

  • Comentariul Dvs ma lamureste in privinta diferentei de abordare a subiectelor dinte:
   1. autori, care semneaza cu nume si prenume, se folosesc de argumente (mai mult sau mai putin corecte) si folosesc un limbaj civilizat (uneori chiar literar) si
   2. comentatori, care in majoritate sunt anonimi, unii folosesc argumente uluitor de pertinente, dar cei mai multi isi arata frustrarile si folosesc insulte in loc de argumente (oare pe cine cred ei ca pot convinge asa?)
   Oricine are dreptul sa se ascunda sub un pseudonim, dar in privinta insultelor, indiferent de unde vin si cui sunt adresate, cred ca au dreptate copiii cand spun: „cine zice ala e!”

   • Semnînd cu nume și prenume, imprecator frustrat atît pe vremea trecutei „Epoci de Aur” cît și a actualei „democrații originale” balcanice, nu mă regăsesc în categoriile dumneavoastră reducționiste. Și aveți o fractură logică, cei care-și exprimă frustrările doar o fac pur și simplu, nu „cred ei că pot convinge”. Iar dacă spun că mă simt frustrat și demisionez dintr-un asemenea popor, ajung în „Tribunalul Poporului”?

 2. Nu înțeleg de ce e lumea e turbată că pesedeaua s-a unit la furat cu peneleaua, de parcă nu s-ar fi așteptat nimeni la așa ceva! Încă de la începuturi PNL a fost unul dintre partidelele cel mai temeinic infiltrate, de la vîrf pînă la bază. Cu un turnătorul Quintus pus preș de onoare, la ce oare ne puteam aștepta? Cînd nepoții lui Brătianu s-au înfrățit cu nepoții lui Băsescu a devenit evident că doctrina liberală bazată pe ”furăm prin noi și pentru noi înșine!” s-a cristalizat în sfîrșit și frontierele au căzut. Au apărut alde Meleașcă, Stolojan și mulți alți securiști liberali din tată-n fiu care au fost plantați în schemă după modelul lui Iohannis și care îndrumați profesionist pe lanțul de comandă s-au pus pe treabă, au plivit, au arat, au semănat și iată în sfîrșit că dacă îi scoți din birouri și îi trimiți în cîmpul tactic, la munca din teren, rezultatele sînt peste așteptări. Oamenii s-au înțeles între ei, și-au dat seama că au fost multe victime de ambele părți căzute într-un război fratricid și că pax iliesciana trebuie restabilită. ”Ne trebuie liniște ca să putem lucra” Iliescu dixit! Nu poți fura linișit și cu randament dacă te uiți mereu peste umăr ca să nu te altoiască dușmanul care a reușit să pună mîna pe arma ”justiției independente” și te încolțește cu haita procurorilor (independenți și ei, păi cum altfel?!) ca să te bage la bulău. Nu-i mai bine ca să se împace oamenii și justiția să-și vază d-ale ei, să dea amenzi penale pentru trecut strada pe roșu, să prinză evazioniștii din piața Obor și să-i bage la pîrnaie pe sparții ăia de fumează marijeană? Alt lucru pe care nu îl înțeleg e legat de speranța nebună că dacă rămînea USR la guvernare lucrurile ar fi stat altfel. Dom’le ar fi fost la fel, numai că ar fi fost o cîrîială continuă pe sifonatul banilor, că doar nu sîntem atît de proști să credem că ăștia de la USR nu au și ei neamuri, clienți și sponsori la care trebuie băgate livrări și că au intrat în cloaca politică doar ca să ridice România pe noi culmi de progres și civilizație. Deja au trecut prin două epurări și o fuziune, mai urmau vreo două epurări d-astea ca să scape de ăia cu gura mare și viziuni revoluționare și să rămînă doar ”nucleul dur” cu sclaveții lor. Știu că o să mă înjure lumea, dar astea sînt regulile după care merge treaba în România, deci noapte bună copii!

 3. Ruperea PNL-ului este inevitabilă. Rareș Bogdan tropăind vesel ca un cal troian și Denis Rifai clipind galeș din genele rimelate a la Ozzy, au identificat veriga slabă și au rupt lanțul.

  Gușă și damele lui agreabile au mai făcut o victimă. O mai țineți minte pe Laura Andreșan ?
  Dar pe Lavinia Șandru ? Bietul Cîțu a fost manevrat dolby-stereo, zi și noapte..

  Chiar nimeni n-a observat nimic ? PNL-ul va plăti scump miopia..

 4. „Înlăturarea alegerii directe a şefului de stat poate însemna consacrarea irelevanţei prezidenţiale şi codificarea suveranităţii parlamentare ilimitate. ”
  Da, este optiunea pt. linistirea politicii romanesti care timp de 30 de ani n-a reusit sa scape de imaginea atotputerniciei unui presedinte ales direct.
  Ar fi benefic ca presedintele romanesc sa devina „bibelou” precum in state cu regimuri parlamentare autentice precum in Austria, Germania, Italia etc. si si fie pus capat „eternului razboi intre palate” , conflicte care sunt doar in interesul presei si diversilor comentatori politici autohtoni.
  Astfel Romania ar deveni o republica parlamentara autentica, s-ar rupe in sfarsit de influenta franceza, a presedintelui care traseaza liniile politice de urmat.
  Este nevoie de schimbarea constitutiei, de referendum pt implementarea unor schimbari intrat de majore si sunt curios daca o eventuala „supermajoritate” compusa din PSD, PNL si UDMR ar avea curajul sa purceada in acest proces care ar da partidelor, parlamentuui, guvernului puterile si atributiunile necesare astfel incat sa poata conduce Romania in conditiile unui stat modernizat care s-ar rupe in sfarsit de toate traditiile trecutului.

   • Foarte serios, este parlamentul urmarea unor alegeri cu participare modesta, aste e. Tocmai de accea trebuie ceva schimbat, alegerileparlamentare sa devina singurele iar cele prezidentiale eliminate.

 5. Pentru a toca atat de multi bani precum se anunta cei din PNRR e nevoie de experienta si liniste. Un catel ca USR care latra din orice, si mai calca si in strachini n-ar putea decat sa incurce. Doi adversari care se cunosc, isi stiu punctele slabe, se au la mana unii pe alti, e situatia ideala. Iar marele om de stat de anvergura europeana si mondiala capata sustinere din partea a doua grupuri parlamentare in PE, deci sanse reale la un post caldut dupa terminarea mandatului. Toata lumea e multumita. Naivii care i-au votat? Sa se invete minte.
  Dupa alegeri, toti, din pacate si analisti cu experienta, ridicau in slavi PNL, si cantau prohodul PSD. Asta spune multe despre maturitatea electoratului roman, faptul ca nu tolereaza opinii contrare (am incasat un potop de injuraturi pentru ca mi-am permis sa spun – desi i-am votat – ca PNL e un PSD cu semn schimbat, iar PSD e departe de a disparea), si mai ales faptul ca orice succes sau orice infrangere sunt considerate definitive. Nici dupa 30 de ani romanul nu intelege ca cine il critica ii face un bine, iar orice victorie e vremelnica.
  La urmatoarele alegeri probabil PNL se va intoarce, pe buna dreptate, in zona gri, insa adevarata veste proasta va fi cresterea extremismului, partidele speculante de tip AUR vor fi marii castigatori. Iar asta ridica mari semne de intrebare in privinta viitorului nostru in UE (care si asa n-o duce bine). Pana acum UE, datorita conformismului de care am dat dovada, s-a dovedit toleranta cu incompetenta noastra traditionala. Dar cand vom avea o pozitie de fronda, iar incompetenta va fi dublata de aroganta si intoleranta vor schimba foaia. Spre deosebire de Ungaria si Polonia, unde politicienii sunt extremisti, dar macar au o oarecare coerenta, si mai ales rezultate economice, noi avem parte doar de demagogi pur-sange, incompetenti si avizi de putere. Iar odata marginalizati in UE, un scenariu pe care il credeam disparut pentru totdeauna, intoarcerea spre Rusia, poate capata contur.

  • „Spre deosebire de Ungaria si Polonia, unde politicienii sunt extremisti, dar macar au o oarecare coerenta,”

   Spre deosebire de tarile astea, la noi politicienii sunt populiști, hoți și destul de limitați intelectual.

   Avantaj noi, daca nu v-ați prins până acum.

 6. The show must go on!

  Încercarea disperată a unei nulități ca Cîțu (acest Antenescu al zilelor noastre) de a se ajunge cu orice preț, cu concursul pe cât de decisv pe atât de neintenționat, al unor pitici cu ego-uri gigantice ca Barna & Cioloș, a generat o criză politică din nimic pe tema salvării sau mazilirii unui nimeni nevolnic precum Stelian Ion. Nici că se putea ceva mai bun și mai inspirat pentru actul final al comediei. Iar toate astea doar pentru a-i asigura un frumos cadou de Crăciun (otrăvut, de altfle) lui jupân Ciolacu. Ce putea fi mai monumental de atât?!

  Neamțul e singurul care iese bine din toată povestea asta . Încep tot mai mult să susăpectez că a cloacit toată acestă poveste rocambolescă încă de când la scos din jobne pe Cîțu. Pentru el președinția e doar o trambulină spre cine știe ce demnitate euroatlantică pe cât de pompoasă & confortabilă pe atât de goală de conținut, la sfârșitul mandatului prezidențial. Însă ca să ajungă acolo trebuie să-și încheie mandatul #2 fără destituire și fără prea multe valuri. Pare candidatul ideal: S-a pupat cu Trump. A pupat și moaștele ambulante ale lui Biden. Ăștia de la Brussăl i-au dat ordinul lenin la Aachen. Deci pe partrea aia totul e OK. trebuie însă să-și asigure spatele în patrie. Ce garanție mai bună a supraviețuirii prezidențiale poate avea decât aducerea cu lăutari a Ciolacului la masă?!

  Ciolac care la rândul lui se dovedește ceva mai tâmpit decât îl credeam: Traversarea iernii nu va fi deoc confortabilă. Pentru PSD soluția optimă era să strângă din buci și să șarjeze pentru anticipate ce nu se puteau desfășura mai devreme de primăvara 2022, când avea șansa unei victorii zdrobitare, Ceva nemaivăzurt din 1990 încoace. Iată însă că a ales calea cea fără de întoarcerea a lui Năstase, Geroană, Ponta & Dragnea… Fie-i țărâna ușoară…

  • Nu mai înșira nume de politicieni că mă apucă damblaua. Ia să vedem ce putem scoate dacă facem o frază cu cuvintele çolak (ciolac – ciung in turkish), csalas (cioloș – înșelător în ungurește), barna (maro în ungurește), bok (căcat- in turcă), katz (pisică pe limba lu’ Iohannis), nene, oare numele astea or fi date din moși strămoși fără nicio legătură cu personajele care le-au purtat? Un fusion germano-turc (bock-dorință cu bok-căcat) exprimă o stare inconfortabilă fiziologic care poate fi ușurată cu un băsesc? Știu că o să fie cenzurat și n-am nimic împotrivă, dar pur și simplu mă bufnește rîsul cînd văd că lucrurile încep să se lege…

  • Neamtzul stie ca nu o sa iasa bine.

   Incepe sa simta pe pielea lui; pa UK – Brexit, pa Merkel, – Germany goes by wind! si poate sa ii dea unii mii si mii de medalii dar de huo-ul strazii nu il spala nici ma-sa si nici nevasta-sa. E pe calea cea buna a erodarii propriei statui. Se va farma sub propriul sau orgoliu.

   Anul 2022 este finalul unui joc periculos.

   • Mă tem că v-a scăpat esențialul: Nemațul nu mai candideaă la nimic în România. Faptul că în 2024 s-ar putea să fie un personaj impopular și isprăvit pe plan intern e irelevant. Pentru nacelanicii UE e poate chiar un plus pentur cocoțarea pe cele mai înalte culmi ale biorcrației europitece.

    Aveți un singur caz de oficial european de rang înal care să fie competent și popular?! Întreb și eu… Păi vedeți?

  • Ruptura PNL-USR e mult mai profunda decât credeți. Că văd ca vă imaginați că a fost ruptă coaliția doar pentru funcția lui Stelian Ion.

   Tot PNL-ul dorea această rupere cu ardoare de luni de zile.

   Imaginati-va doar cum se simte un liberal când ajunge in biroul lui Drula să aranjeze niste posturi, și apoi e chemat la DNA, și aude acele discuții cu Drula înregistrate..

 7. Presedintele Klaus Iohannis nu întelege mare lucru din filozofia puterii politice într-un regim democratic. Noua alianță de guvernare ce se prefigurează între PNL cu PSD si UDMR este o anomalie. Si asta pentru că o astfel de alianță se apropie de conceptul unui guvern de uniune naţională care presupune că toate forţele politice parlamentare sunt la putere şi niciuna nu este în opoziţie. În această situaţie este anihilată democraţia pluripartită care se bazează pe faptul că puterea este temperată de opoziţie. Lipsa unei opoziţii parlamentare puternice creează premisele pentru abuzuri din partea puterii. Pe de altă parte, un guvern de uniune naţională nu înseamnă câtuşi de puţin că şi societatea se uneşte şi începe să tragă în aceeaşi direcţie. Dimpotrivă, că dacă toate forţele politice sunt la putere, opoziţia se mută în interiorul partidelor din arcul guvernamental. Fracţiunile interioare din partide, nemulţumite de distribuţia inechitabilă a puterii, vor genera conflicte interne care vor submina activitatea întregului guvern. Lucrul cel mai grav este că de eşecul guvernului de uniune naţională vor profita mişcările extremiste de orice fel.
  De aceea, cel mai corect ar fi ca după un scrutin la alegeri parlamentare, in sistemul politic pluralist să se constituie “puterea” si “opozitia” pe baze doctrinare. Chiar si atunci când nu există un câstigâtor net care să dispună cel putin de o majoritate simplă, este preferabil ca aliantele postelectorale să se facă de formatiuni care, chiar dacă au realizat scoruri mai mici, să impărtăsescă aceleasi valori doctrinare , tocmai pentru a rezulta si o opozitie puternică in măsură să cenzureze pe cei care îsi asumă puterea, conditie necesară pentru sănătatea oricărei democratii.
  In cazul concret al rezultatului alegerilor din 6 decembrie,2020, o aliantă între PNL si PSD ar genera din nou o struto-camilă de tipul celei care a mai exisistat pe vremea USL-ului si care nu a dus la nimic bun.
  De aceea, solutia posibilă si singura ratională ar fi fost refacerea coalitiei de guvernare PNL-USR-UDMR- Minorităti.

  • Opozitie exista, USR si AUR, unde e problema ? Nu este politic nimic anormal ca PNL,PSD si UDMR sa formeze o coalitie pe timp limitat.
   Romania nu are experientele acestor coalitii precum alte state ca Germania, Austria, Italia, Olanda, state in care aceste coalitii functioneaza sau nu functioneaza, nici la dansii ele nu sunt batute in cuie insa ratiunea in spatele acestora, tara sa fie guvernabila printr-un guvern si o majoritate parlamentara.
   Nu se pot forma coalitii doctrinare intre partide din acelasi spectru politic, ar fi fatal si neadecvat iar opozitia de care vorbiti este inglobata insasi in aceste coalitii, cu alte cuvinte echilibrul este tocmai dat de partide cu doctrine diferite.
   Ca aceste coalitii sa functioneze este nevoie de compromis politic care trece de aspectele doctrinare, cu alte cuvinte, este nevoie de Realpolitik, o politica realista.
   Stiu ca in Romania aceste abordari sunt greu de conceput, in partide fiind diferite curente incepand cu cele pragmatice si pana la cele extreme care nu accepta compromisul ca dealtfel si multi comentatori politici.
   Kelemen Hunor a facut referire la necesitatea alegerii presedintelui de catre parlament , practica curenta in occident, de ce sa nu fie aplicabil accelasi model si in Romania ?
   In orice caz este nevoie de constientizarea politica a electoratului ca alegerile parlamentare sunt de importanta majora fata de practica acutala unde alegatorii se bulucesc la alegerea unui presedinte cu puteri limitate iar alegerile parlamentare sunt ignorate de o mare parte dintre alegatori.
   Cine este instutia suprema in stat, parlamentul sau presedentia ? cine adopta legile care ne influenteaza la maxim vietile noastre ? presedintele sau parlamentul ?
   Sunt aspecte vitale care ar trebui o data transate, definitiv, actula forma de guvernare fiind o strutocamila politica care nu poate fi solutia de viitor.

 8. ” În cele din urmă, inevitabila reîntoarcere a PSD nu are nimic dramatic. ”

  Așa este, dar iertați-mă, domnule Ioan Stanomir, nu aceasta este în sine problema.

  Se prefigurează o revizuire a Constituției înfăptuită de cel mai reprezentativ instrument al cleptocrației. Ne putem aștepta, spre exemplu, exagerând puțin, ca prevederile OUG 13 să fie consfințite prin Constituție.

  Drumul anevoios al României spre consolidarea statului de drept și către o democrație reală este aproape sigur blocat pentru mult timp. De fapt, am pornit-o deja în sens invers, iar CCR a făcut un pas important, punând dreptul național deasupra celui european.

  • „Ne putem aștepta, spre exemplu, exagerând puțin, ca prevederile OUG 13 să fie consfințite prin Constituție”

   N-ar fi prima oară, doar ceva mai vizibil. A se vedea recursul în interesul legii. Introdus pe șest în ’93, când organizarea curții supreme nu explicita secțiile unite drept instanță permanentă, apoi modificată legea curții supreme cu introducerea secțiilor unite ca instanță permanentă etc etc finalizând cu modificarea constituțională. Cu o notabilă paranteză de respiro în timpul guvernului condus de Mugur Isărescu, când fusese înlăturată obligativitatea „dezlegărilor”. Părerea mea

 9. Slabirea Romaniei prin coruptie, emigrarea valorilor, revenirea obsesiva la acelasi partid (incredibil, nu?) o face extrem de vulnerabila ca stat in perioade geopolitici tulburi, asa cum e cea care se prefigureaza deja. Sa nu uitam, Statul Roman abia a implinit 100 de ani, este foarte putin la scara istoriei.
  Dar pentru politicienii nostri chiar nu conteaza, multi dintre ei nu gandesc mai departe de burdihan si daca e sa vina un nou stapan, se vor descurca.

 10. Era într-o dimineață devreme când am intrat grăbit cu ea pe ușă. Nu era coadă, nu se înghesuia nimeni. Funcționarul din fața mea lasă ziarul din mână și mă întreabă mirat.
  „Ce faceți dom`le cu asta aici?„
  „Cum așa, pai asta mi-a plăcut – Munca Cinstită, n-am găsit altceva, ce era să fac?„
  „Domnule ești tânăr, nu fi naiv, n-ai habar ce-o să pătești cu asta în viață„
  „Adică?„
  „Alături de ea, nu stii ?!, te vei lovi numai de necazuri, orice vei încera să intreprinzi vei întâlni la tot pasul funcționari șpăgari, administrație coruptă, trageri de timp nejustificate, pierderi de documentații, procese inventate și ulterior pierdute, te vei face de rușine și la comisia de cultură a orașului …
  „Asta e, nu contează o iau, dragostea e oarbă !„

  … Trec anii, și cu ea la braț în ciuda carențelor, fapte bune se întâmplă.

  Ce nu știa însă funcționarul, este că în RO acest mariaj este interzis. Iar pentru asta există în societate `vigilantes`, menționați recent într-un alt articol ca aceia cu `bățul mai lung`, care au marea grijă să nu faci niciodată notă discordantă cu mersul `natural al lucrurilor`…

 11. Adevărata monstruoasă coaliție s-a împlinit la 155 ani dupa cea care a consacrat aceasta sintagmă. Cand liberalii au dat mana cu conservatorii au facut-o pentru a înlătura un regim care pe lângă o groaza de reforme foarte bune derapase in coruptie.
  Compromisul de azi este tocmai pentru a mentine și generaliza corupția. Liberalii au devenit mai puțin lacomi, daca nu pot fura totul, macar sa fure o jumătate împreună cu ciuma rosie.
  Precum în povestea cu Cuza care sărută obrazul scuipat de boier ca sa-i redea cinstea, Vodă de azi și divanul liberal sărută obrazul ciumatilor și-i fac brusc onorabili, frecventabili și chiar cinstiti. La rândul lor pesedistii sunt precum prostituatele care dupa ce au fost scuipate pe obraz spun ca ploua.
  Asta se cheamă politica levantina între două partide care-si spun partide mari.

  • Wikipedia: „Deși provenea dintr-o familie de boieri, Nicolae Golescu s-a implicat în mișcarea liberalilor radicali, făcând parte din comitetul revoluționar din 1848 alături de Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Ion Heliade Rădulescu și alții”

   Foarte bine că-ncepem să vedem cum era și cu emanații de la pașopt.

 12. Asta cu „linistea” mi-a placut mereu, incepand cu tovarasul Ion Iliescu, trecand prin insusi Adrian Nastase si ajungand la Dragnea (si orice lider al FSN, PDSR sau PSD). Cum ajungi sef la PSD, cum incepi sa tratezi de nevroza pacientul Romania. Se pare ca cetatenii nu-s destul de calmi si nu „se aseaza linistiti la locurile lor” (cum frumos spunea fostul lider al viitorului FSN inainte de Targoviste).

 13. Sunt tot mai sigur ca cele doua „rele” nu se vor intelege si taras-grapis vom ajunge la anticipate in primavara! Va fi deranj mare pana atunci si jale mare dupa…Nu mai e de stat aici!

 14. Pentru cei ce sunt instare sa privesca cu ochii mintii si nu cu cei ai sentimentalismului ieftin , in acest moment,nu exista decit o singura solutie politica . Acum , o alianta cu USR nu mai are majoritatea in Parlament si singura solutie este o intelegere cu PSD la care se adauga si UDMR , find singura formula ce poate modifica legile organice neconforme si poate schimba Constitutia Romaniei . Aducerea UDMR la guvernare are , in principiu , doar acest scop care este pus in slujba posibilelor modificari ce nu se pot face fara un procent de 2/3 din numarul parlamentarilor . Este benefica intelegerea , intre cele trei partide , facuta pe cel putin sapte ani,intelegere care are sansa sa schimbe in bine Romania . Acest nou guvern , daca partidele PSD,PNL, UDMR se vor intelege , fie si prin rotativa ce permite aducerea a trei Premieri diferiti in perioade de timp explicite ,pe model Israel sau german ,poate realiza mai toate dorintele cetatenesti incepind cu modificari la legile organice , trecind prin masurile de protectie a cetatenilor mai putin avuti si incheind , de ce nu , cu modificari aduse Constitutiei Romaniei .Constatam ca deja Constitutia Romaniei este invechita si asta se vede „cu ochiul liber ”in mai toate deciziile luate de catre CCR atunci cind ii sunt puse in fata situatii de neconstitutionalitate .In rest ,nu pot spune decit cum ca acest text ar trebui publicat in mai toate ziarele si revistele de specialitate si mediatizat mai peste tot .Poate ca aceste cuvinte chiar vor responsabiliza partidele aflate la guvernare si chiar intelegerea facuta de cele trei partide .Suntem cu totii la un capat de drum .Daca acum nu putem trece hopul Romania se impotmoleste .Reforma administrativa , reformarea Constitutiei , masurile sanitare devenite obligatorii (chiar daca asta nu place ), informarea populatiei si temele de actualitate, pe termen scurt , mediu si lung impreuna cu solutiile de rezolvare a acestora , obtinerea fondurilor din PNNR (nu pot fi furati bani din aceste fonduri) si strictetea respectarii acestor intelegeri ,toate la un loc pot deveni realitate .Exista si banii , exista si dorinta majoritatii cetatenilor , exista acum si majoritatea parlamentara necesara .

  • „… obtinerea fondurilor din PNNR (nu pot fi furati bani din aceste fonduri)…”, hi-hi-hi, tare paranteza, de câțiva ani buni se tot aude că banii dați de tanti Europa nu pot fi furați. Acuma, şi de-o fi aşa, deşi nu prea e chiar întocmai (amintiți-vă de POSDRU!), există totuşi o diferență majoră între ceea ce ne-a dat tanti înainte şi PNRR-u’ ăsta faimos. Şi-anume, că or fi fost fondurile UE de dinainte rezistente la furăciuni, da’ măcar s-au putut lua, ceea ce cu PNRR-u’ pare să devină tare greu. Tanti n-o zis nimica atunci când grămezi de bani europeni s-au luat dar s-au tocat aiurea, pe când cu PNRR-u’ ajunge să te-mpiedici de una singură din reformele care-l condiționează şi basta, dai totu’ înapoi. Aşa că, Mafalda dragă, problema nu e dacă se fură sau nu din PNRR, problema e dacă se reformează statu’ ăsta într-atâta de eficient încât PNRR-u’ să poată fi absorbit fără să fie dat înapoi. Ceea ce, cu tot respectul, nu cred că-i posibil cu marea coaliție ce ni se pregăteşte. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe PNRR că PSD-u’ a şi început să facă gura mare cum că dă o fugă la Bruxelles ca să-l modifice. Aşa că, încă o dată, hi-hi-hi!!!

  • La politica este clar ca nu va pricepeti. PSD nu a castigat alegerile, fiind in opozitie. Prin urmare aceasta asociere arunca la gunoi voturile si alegerile trecute. Din ambitia paguboasa si ilogica a unui biet profesor de fizica si a unui cioban devenit peste noapte economist. Normal trebuiau alegeri anticipate. Asa au facut bulgarii, grecii, italienii in momente de criza. Efectele nefaste se vor vedea repede iar la noi aliantele pe impartirea ciolanului nu tin decat un trimestru.

    • Din nefericire pt d-voastra nici acum nu ati inteles ca in Romania nu se pot face alegeri anticipate .Parlamentarul Roman este un ales al neamului ce primeste un mandat clar , ferm si de neschimbat timp de fix patru ani .Chiar daca un partid sau toate partidele ce compun Parlamentul ar decide declansarea unor alegeri anticipate un singur parlamentar care zice nu opreste intreaga procedura ca sa nu mai vorbim de cuvintul „poate ” din Constitutie ce poate face ca procedura de dizolvare a Parlamentului (in ipoteza ca toti parlamentarii au fost de acord ) sa fie prelungita„ sine die ”de catre Presedintele Natiunii .

 15. Un vechi proverb spune că “inteleptul învață din greselile altora, desteptul învață din greselile proprii, iar prostul nu învață niciodată.”
  Decizia Biroului Politic Național al PNL de formare a unui nou guvern alături de PSD arată că liberalii n-au învățat nimic din „monstruoasa coalitie” numită Uniunea Social-Liberală (USL) înființată pe 5 februarie 2011, printr-un un Protocol semnat de liderii de atunci ai PSD, PNL și PC, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin. Conform protocolului Victor Ponta- Președintele PSD urma să fie premier după alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu- președintele PNL , candidat la prezidențialele din 2014. Numai că după 2012 odată ce s-a văzut cu sacii în cărută, Victor Ponta s-a băgat ca porcul să candideze si la prezidentiale în 2014, încălcând protocolul semnat la înfiintarea USL. Astfel, alianta USL s-a prăbușit înainte de prezidențialele din 2014 care au adîncit neîncrederea între Victor Ponta și Crin Antonescu.
  De data asta o asociere la guvernare intre PNL, PSD si UDMR, pune sub semnul întrebării realizarea setului de reforme prevăzut si asumat prin PNRR. Se stie că PSD este un adversar al Reformei statului, în special al reformelor din justiție, precum și al reformei administrative.
  Din acest punct de vedere, refacerea alianței de guvernare PNL – USR – UDMR, ar fi fost o solutie mai înteleaptă din partea PNL.

 16. Moment istoric ratat si ratare istorica.

  Piesa care a fost defecta se numeste Presedintele RO.
  A intrat in joc mereu ca raul cel mai mic si pentru ca alte piese nu au fost disponibile fiind ocupate prea tare cu Bruxelles-ul.

  Presedintele RO a curatat bine locul de tot ce era valoros si deranja orgoliului sau.
  O sa plece – mai repede sau mai in termen- dar momentele ce vor urma ar trebui pregatite si nu prin spargerea PNL=ului, iar intelegerea PSD=PNL s-ar putea sa pice chiar mai repede decat se crede

 17. M-au lecuit definitiv de mers la vot în 2020. Guitau politrucii pe doua voci „stați în casa arătați ca va pasa/fiți solidari”. Ca fraier privat, am dat faliment masiv în 2020, pe masurile și izoletele lor eroice. În timp ce purcelușii bugetari stăteau acasă și arătau ca le pasa pe salar full option. Pe alta voce miorlaiau hienele politice „veniți la vot”. Am stat acasă.
  Dacă aveam un 0,00001 % parere de rău că nu am fost „cetățean responsabil”, ce se vede în 2021 e mai jalnic decit ma puteam gindi în cel mai negru coșmar.
  Nu mai are nici un rost niciodată sa pierd 10 minute în ceva proces electoral.
  Cu proxima ocazie lichidez tot și emigrez.
  Sa ramina între ei toți bugetarii, politrucii, arafatii, șefii și sefuletii, pensionarii și milogii.
  După 31 de ani se întoarce cercul, am ajuns iar la „liniștea fesenista”.
  Încă o data nu o mai iau de la capăt.
  Mi-a ajuns.

  • Asa pare. Dar….

   …democratia functioneaza tocmai pentru ca nemultumitii – ca Dvs. – au posibilitatea de a alege altceva.

   Inteleg ca nu votati PSD si ca PNL v-a dezamagit.

   Dar mai exista si USR, precum si destule partide neparlamentare (acum). In Romania nu exista un partid de dreapta (in sensul de pro-capitalist). Poate ca disparitia (probabila) a PNL va lasa loc unui asemenea partid, nou creat sau revitalizat dintre cele neparlamentare.

   Daca Dvs. nu ii votati (pentru ca stati acasa sau plecati din Romania), ce sanse va avea un asemenea partid?

   ===
   O viziune curata a politicii romanesti ar cuprinde:
   – un partid socialist – PSD
   – un partid social-democrat – PNL
   – un partid de centru – USD
   – un partid de dreapta – ? (poate PMP rebranduit, poate un PNT revigorat sau poate un partid cu totul nou, dupa modelul de ascensiune al AUR)
   – un partid extremist – AUR.

   Nu stiu daca fix asa, dar evolutia politica spre asta ar tinde. Dureaza insa si dureaza cu atat mai mult cu cat absenteismul la vot creste. Asta pentru ca orice partid „de suflu nou” sau nou isi cauta adepti in randul celor nemultumiti de alte partide.

   Parerea mea :-).

 18. Coaliția asta, dacă s-o întâmpla, e unul din cele mai fericite evenimente post-decembriste. Fericite pentru români. Este un pas mare înainte spre spargerea iluziei partizanatului democratic întreținută de această hoardă de politruci și nomenklaturiști. Practic, sub aspect al doctrinelor și acțiunilor guvernamentale, NIMIC nu deosebește cele 2 grupări de veloci-raptori ai banului public. In afară de nume au împărtășit și și-au împrumutat tot: pofte, alianțe, metode de operare, parteneri privați de sifonare, contracte publice de achiziții, primari, parlamentari, iahturi și curve.

  Deci ce poate fi mai potrivit pentru românul amețit, antrenat in falsul antagonism ideologic, molipsit de un simț civic fabricat, decât destrămarea minciunii? E o șansă enormă să se scuture de acești paraziți. Să priceapă cât de mult a fost păcălit, cât de luat de prost a fost, cât de înhămat la jugul democrației de laborator (cu liste alcătuite in culise asupra cărora nu a avut niciodată nimic de spus și cu mandate in alb semnate cu inconștiență). Să rupă iute contractele de reprezentare cu cei ce i-au ciuruit averea prin intermediari, complici și organe ale statului captiv.

  In sfârșit, Covidenia_Galbenă și Ciuma_Roșie se vor corci iarăși obscen la ore de maximă audiență, de data asta in fața unui popor flămând, înfrigurat, inspăimântat și hăituit, și trăiesc speranța că această orgie a sanitarilor va reuși să oripileze românul și să-l facă să zvârle din parlament și din istorie creatura bicefală ce a supt lacomă din trupul său vreme de 3 decenii, lăsându-l aproape fără vlagă. Agentul patogen aflat la guvernare, simțindu-și sfârșitul aproape, a invitat la masă fratele microbian crezînd că-și sporește forțele, când in fapt nu va reuși decât să transmită și asupra acestuia responsabilitatea morală pentru catastrofa iminentă a campaniilor antivirale*/de inoculare cu seruri experimentale. Se vor contamina reciproc. Și vor fi trași la răspundere împreună.

  cu tot cu ideea de o inepție cruntă de a porni un război impotriva unui virus banal. de exterminare a acestuia. și de transformare a oamenilor in unelte ale acestei marote belicoase, priviți de 2 ani de zile de către guvernanți ca ordinari colaboratori ai „virusului ucigaș”, suspectați permanent de pactizare cu El (de pildă prin refuzul de a considera portul unei zdrențe infecte de plastic ca fiind un act profilactic, rațional, ori întemeiat pe știința medicală).

 19. Fuga sau radicalizare.

  Dupa parerea mea, acestea sunt cele 2 optiuni care stau in fata electoratului.

  Ambele la fel de paguboase, mai ales daca efectele lor se combina, rezultand intr-o tara criptocomunista, parasita de elite.

  ===

  Intrebarea mea este daca ordinea democratica a Romaniei are capacitatea de a regla si acest fel de proces social.

  Reactia naturala a democratitie ar fi, dupa mine: asa cum a aparut AUR, este posibil ca la urmatoarele alegeri sa apara un partid nou, de orientare de dreapa de data aceasta, care sa nu mosteneasca niciunul dintre partidele istorice, nici ca orientare si nici ca persoane.

  Unii prevad ce se va intampla pe plan economic in Romania sub conducerea acestui conglomerat de cripto-comunism si cleptocratie transpartinica. Nu ceva bun, desigur.

  Efectele sociale pe termen mediu si lung sunt mai rar dezbatute. Ce optiuni are astazi in Romania o familie tanara?
  a) sa „dea din coate” in politica, astfel incat copiii sa primeasca si ei un loc la ospatul bugetar
  b) sa „se orienteze” spre o meserie care este independenta de ecolutia economica (cum ar fi cea de medic)
  c) sa paraseasca Romania, nu atat pentru propria lor bunastare, ci pentru a asigura un viitor copiilor

  La aceasta maligna paleta de optiuni contribue astazi decisiv 2 persoane:
  – Presedintele Romaniei, a carui lene (si nimic altceva!) a condus la tratarea cu o superficialitate de neiertat a unei situatii politice cu potential de agravare
  – Citu, al carui ego imens acopera o gaura neagra a competentei

 20. Ii tot dam înainte cu tocatul banilor europeni., sifonarea lor.
  Dar uitam un lucru ! O persoana !
  Laura Codruta Kovesi !
  Chiar credeți ca vor putea ăștia fura in voie ????
  Nu cred. Ii cunoaste Codruta, le cunoaste tertipurile…. A venit vremea…

  • Nu se mai fura pur si simplu.
   Se fura cu legea in mana.
   Un exemplu este terenul de la Romexpo. Credeti ca ar avea ce sa faca biata Codruta intr-un asemenea caz?

 21. ce ar mai putea reabilita istoria tragica a acestui popor nefericit ? Iliescu, acea scursura umana bolnava de putere ce a girat toate faradelegile militienesti / securiste post decembriste ce au ingenunchiat Romania inca odata, dupa dictatura olteanului analfabet din scornicesti, ar trebui adus in catuse in fata justitiei inainte sa moara. ca o reparatie morala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro