duminică, martie 16, 2025

O cotitură majoră în războiul ruso-ucrainean?

Ofensiva ucraineană în regiunea rusească Kursk devine un moment de cotitură și deschide o nouă pagină în cel mai mare conflict militar din Europa de după 1945.

După cum devine mai clar cu fiecare oră de la începutul său, actuala incursiune ucraineană în regiunea Kursk din vestul Rusiei din 6 august 2024 nu a fost un incident minor. Operațiunea neașteptată a Kievului pe teritoriul de stat al Federației Ruse ar putea schimba caracterul războiului ruso-ucrainean. Atacul Ucrainei este o evoluție nouă în cel puțin cinci moduri.

Noile caracteristici ale războiului după 6 august

În primul rând, este vorba de o ofensivă militară clasică desfășurată pe scară largă de forțele armate oficiale ale Ucrainei. Raidurile anterioare de infanterie pe teritoriul statului rus au fost efectuate de Legiunea Rusiei Libere și de Corpul Voluntarilor Ruși, unități mici și semi-regulate, formate din cetățeni ruși care luptau de partea Ucrainei. Recenta invazie terestră în Rusia, în schimb, este efectuată de trupe ucrainene mari și regulate, mecanizate și combinate.

Această distincție este relevantă atât din punct de vedere practic, cât și simbolic. Ofensiva actuală nu este, precum cele anterioare ale luptătorilor ruși pro-ucraineni, o incursiune limitată și scurtă în Rusia. Este o operațiune militară ucraineană majoră care implică un număr semnificativ de oameni și utilizează o gamă largă de arme.

Atacurile anterioare ale Legiunii Rusiei Libere și ale Corpului Voluntarilor Ruși au fost, și ele, stânjenitoare pentru Moscova. În cele din urmă, acestea au constituit, totuși, doar scurte înțepături de ac din partea unor mici unități paramilitare cu cantități și tipuri limitate de arme. Acum, armata ucraineană regulată îi face, în diferite feluri, Rusiei ceea ce armata rusă îi face Ucrainei din 2014. Simbolismul – cel puțin pentru ucraineni, ruși și alți est-europeni – al acestei noi evoluții este intens.

În al doilea rând, primele zile ale atacului terestru ucrainean asupra Rusiei au fost un succes neașteptat. Trupele ucrainene au reușit să ocupe rapid mai mult de 300 de kilometri pătrați de teritoriu al statului rus de importanță strategică, pierzând, în această fază inițială, doar o cantitate limitată de soldați și echipamente. Forțele ucrainene au capturat mai mult de 10 așezări, inclusiv centrul administrativ al districtului Sudja.

Deși este un oraș mic, cu aproximativ 5 000 de locuitori, Sudja a fost, până la 6 august, un important centru logistic pentru armata rusă. În perioada țaristă târzie, Sudja a fost o așezare în mare parte vorbitoare de ucraineană. În 1918, Sudja a fost, pentru aproximativ o lună, prima capitală a republicii sovietice ucrainene emergente.

Sudja găzduiește, de asemenea, o stație de contorizare Gazprom, prin care se efectuează toate transporturile de gaze naturale onshore ale Rusiei către UE. Se pare că acest fapt a provocat o reacție nervoasă pe piețele europene, unde prețurile gazelor au crescut brusc începând cu 6 august. Cu toate acestea, temerile din spatele acestor creșteri par nejustificate.

Gazul pompat prin Sudja a circulat continuu prin Ucraina către Slovacia și, de acolo, către Europa Centrală, în timpul întregului război, începând din 2014. Atât Moscova, cât și Kievul au fost până acum și, probabil, vor continua să fie interesate din punct de vedere comercial să mențină comerțul cu gaz aât cât a mai rămas între Rusia și UE. Acest lucru a însemnat și ar putea însemna, de asemenea, în viitor, că evoluțiile militare din jurul infrastructurii de transport a Gazprom – fie pe teritoriul statului ucrainean, fie pe cel rus – nu constituie, prin definiție, obstacole în calea fluxurilor de gaze reciproc profitabile.

Alte trei aspecte specifice ale incursiunii Ucrainei

În al treilea rând, invazia ucraineană în Rusia de la 6 august 2024 a dus la cea mai mare și mai rapidă schimbare a liniei de front a războiului de la ultimul atac ucrainean asupra teritoriului controlat de Rusia în regiunile ucrainene Harkov și Kherson din toamna anului 2022. De atucnci și până acum câștigurile sau pierderile teritoriale ruse și ucrainene au fost mici și mai puțin semnificative decât cea actuală. Pentru prima dată după o lungă perioadă, harta frontului dintre Rusia și Ucraina arată semnificativ diferit.

În al patrulea rând, incursiunea ucraineană de la Kursk poate fi văzută ca punerea în aplicare tardivă a mult discutatei contraofensive ucrainene, care a stagnat în 2023. În urmă cu un an, un atac de ripostă ucrainean a fost încercat fără succes pe teritoriul Ucrainei, în timp ce acum este încercat – cel puțin inițial – cu mai mult succes pe teritoriul Rusiei. Odată cu incursiunea relativ profundă a trupelor ucrainene în vestul Rusiei, războiul a devenit mai puțin un război de uzură și, din nou, mai mult un război de mișcare.

În al cincilea rând și poate cel mai important, războiul terestru dintre Rusia și Ucraina a trecut, odată cu incursiunea de la Kursk din această săptămână, de la o confruntare desfășurată aproape exclusiv pe teritoriul ucrainean la una care se desfășoară acum pe teritoriile legale ale ambelor țări. După primele zile de la punerea sa în aplicare, a devenit deja o sursă de jenă și distragere a atenției pentru Kremlin. Acest lucru va fi deosebit de important dacă avansul ucrainean în Rusia se dovedește a fi nu doar un episod scurt, ci devine un fenomen prelungit. Într-un astfel de caz, redirecționarea pe care o face Kievul a războiului defensiv împotriva Rusiei pe teritoriul rusiei va avea o semnificație paradigmatică, precum și strategică și nu doar operațională sau tactică.

Noile provocări ale Kremlinului

Pentru Moscova, noua strategie ucraineană, chiar și cu realizările sale limitate în prezent, complică planificarea și conducerea ulterioară a războiului expansionist al Rusiei împotriva Ucrainei. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat începând cu 6 august, Rusia va trebui să mențină și să desfășoare mai multe trupe pe teritoriul său decât pe teritoriul statului ucrainean. Inversarea, prevenirea și descurajarea actualului contraatac de la Kursk și a altor posibile contraatacuri ucrainene pe teritoriul rus a devenit o nouă sarcină strategică pentru statul major al Rusiei.

În calitate de instrument al afacerilor externe ale Moscovei, forțele armate ruse s-au concentrat, până de curând, asupra luptelor pentru și pe terenuri străine – fie în Moldova, Georgia, Siria, Ucraina sau alte țări. Această perioadă exclusiv ofensivă, intervenționistă sau/și iredentistă de desfășurare a forțelor armate ale Rusiei împotriva inamicilor externi a luat sfârșit. Ea este înlocuită de noua sarcină care combină apărarea teritoriului statului rus cu operațiunile expansioniste, în spațiul ex-sovietic.

Noile intenții ale Kievului

Pentru Kiev, incursiunea în regiunea Kursk este, în primul rând, o manevră de diversiune menită să blocheze, într-o regiune de la frontiera de vest a Rusiei, trupele care, în caz contrar, ar fi atacat, devastat și terorizat Ucraina. Motivația ucraineană din spatele atacului ar fi putut fi, în plus, influențarea afacerilor interne și externe ale Rusiei. Se pare că Kievul încearcă să submineze reputația politică, strategia de propagandă și politica de informare a Kremlinului, atât în rândul populației ruse, cât și al comunității internaționale.

Kievul speră că diferitele erori administrative ale Rusiei care au condus la succesul militar ucrainean pe teritoriul rus vor deveni problematice pentru poziția lui Putin în cadrul elitei politice ruse și al grupurilor pro-ruse din întreaga lume. Cea mai mare parte a sprijinului intern și internațional pentru Putin este mai puțin determinat de atracția pentru ideologia putinismului sau de o credință serioasă în narațiunile rusești privind amenințările extinderii NATO, „fascismul ucrainean”, subversiunea occidentală etc. În schimb, a fost influențată de respectul cinic pentru succesul aparent al conduitei interne și externe nemiloase, nihiliste și aparent eficiente a lui Putin. Incursiunea ucraineană în Federația Rusă, neașteptat de profundă și, până în prezent, încununată de succes, începând cu 6 august, și imaginea bruscă de perdant a Moscovei față de Kiev creează, în rândul acestor audiențe, disonanță cognitivă.

Atacul ucrainean a reușit să ilustreze din nou neașteptata inaptitudine strategică, deficiențele administrative și slăbiciunile materiale ale Rusiei. Aceste slăbiciuni au devenit deja evidente în 2022, în timpul atacului rusesc nereușit asupra Kievului din primăvară și al contraatacului ucrainean reușit în regiunile Harkov și Kherson din toamnă. Actuala operațiune ucraineană subminează din nou narațiunea populară a presupusei invincibilități și superiorități a Rusiei – un miraj adesea propagat pentru a susține un Siegfrieden rusesc (pacea învingătorului) cu cedări teritoriale ucrainene pentru a pune capăt războiului.

Concluzii

Noua ofensivitate și afinitatea față de risc a comportamentului Ucrainei în război este mai puțin o reacție la agresivitatea Rusiei, cât un rezultat al timidității sau absenței ajutorului global pentru Kiev, în aceste 30 de luni. Anexarea Kuweitului de către Irak în 1990 a fost rapid anulată de o coaliție internațională. În anii 1990, iredentismul Serbiei a fost, după unele ezitări, înfrânt cu hotărâre printr-o misiune în afara zonei NATO. În schimb, sprijinul internațional pentru statul ucrainean aflat în dificultate a fost mai mult indirect și dubios de slab timp de 10 ani. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unor evenimente timpurii scandaloase precum anexarea Crimeei de către Rusia la 18 martie 2014 sau doborârea zborului malaezian MH-17 cu 298 de civili, inclusiv 80 de copii, la bord, la 17 iulie 2014.

Sancțiunile economice occidentale împotriva Rusiei și sprijinul militar și de altă natură acordat Ucrainei au devenit, este adevărat, din ce în ce mai importante din 2022. Cu toate acestea, ele au rămas și rămân în continuare extrem de insuficiente pentru a apăra teritoriul, cetățenii și infrastructura Ucrainei de atacul genocidar al Rusiei. Mai rău, multe țări din Sudul global alimentează indirect războiul prin comerțul lor cu agresorul. La rândul lor, deciziile occidentale de sprijinire a apărării Ucrainei sunt luate lent, cu ezitare și cu jumătate de inimă. După doi ani și jumătate de moarte și suferință, Kievul dorește acum să schimbe fundamental contextul.

În viitor, Kievul va continua să încerce, prin diverse mijloace, să demonstreze publicului internațional că evoluția și sfârșitul războiului rămân deschise și că presupunerea superiorității incontestabile a Rusiei este înșelătoare. Un context geopolitic mai larg al acestei strategii ucrainene este legat de posibilele negocieri cu Kremlinul cu privire la problemele teritoriale. Aceasta poate fi, de asemenea, o pregătire pentru discuții multilaterale mai ample, cum ar fi o a doua mare conferință internațională privind războiul, după primul summit pentru pace din iulie 2024 din Elveția. În plus față de exprimarea continuă a argumentelor morale, normative și juridice, Kievul poate – dacă reușește să păstreze teritoriile rusești capturate – să urmeze acum o nouă abordare. Atât în comunicarea sa directă cu Moscova, cât și în cadrul conferințelor internaționale, conducerea Ucrainei poate face propuneri tranzacționale, sugerând un schimb de terenuri rusești capturate cu teritoriu ucrainean anexat.

Cu siguranță, noua abordare a Kievului este periculoasă atât pentru securitatea ucraineană, cât și pentru cea internațională. Invazia ucraineană a Rusiei la 6 august 2024 este, în cuvintele lui Vladimir Putin, o „provocare la scară largă”. Iar observatorii internaționali care sunt de acord cu definiția lui Putin ar trebui, în primul rând, să dea vina pe interesul limitat sau absent al propriilor țări pentru suveranitatea și integritatea Ucrainei. Ajutorul străin insuficient pentru refacerea frontierelor Ucrainei începând cu 2014 este cel care a determinat Kievul să treacă de la o poziție defensivă la una ofensivă.

Indiferent de rezultatul actualei operațiuni a Ucrainei în regiunea Kursk, Kievul va continua să caute puncte slabe de-a lungul întregului perimetru de contact cu statul rus, precum și cu aliații, agenții și proxeneții acestuia. Rusia va trebui să investească în fortificarea frontierei ruso-ucrainene și să acorde mai multă atenție altor teatre de război decât estul și sudul Ucrainei. Incursiunea ucraineană pe teritoriul statului rus deconstruiește imaginea – în Rusia și în întreaga lume – a unei linii de front aparent statice, a unei constelații de forțe stabile și a unei evoluții previzibile a conflictului.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Incursiunea Ucrainei pe teritoriul Rusiei va face ca și alte țări ca Georgia, Cecenia, Moldova, etc să prindă curaj și să încerce să-și recupereze teritoriile ocupate de ruși. Deci, se poate- asta rezultă din demonstrația Ucrainei. Probabil, Polonia și România iau aminte. O mică revanșă pentru Stalingrad parcă i-ar prii României….

  2. Intotdeauna am fost fascinat de modul in care unii oameni isi construiesc initial un mic scenariu, din date putin importante pe care le au la indemana, dupa care incep sa gloseze pe subiect si sa dezvolte teorii complicate, care depasesc cu mult realitatea prezenta sau viitoare, dar pe care ei le cred posibile. Este ,daca vreti,o exemplificare a asa numitei imbatari cu apa rece urmata de faimoasa transformare a tantarului in armasar.
    Concret ,in cazul atacului ucrainean asupra regiunii Kursk ,asistam la o mare operatiune de PR. Fortele Armate ale Ucrainei au dezlantuit un atac surpriza asupra Rusiei si au ocupat un teritoriu de vreo 400 km patrati, lucru care nu poate fi negat de nimeni. De aici incep insa speculatiile si exagerarile.. Se afirma ca a fost o operatiune de mare amploare ,pe un front larg, executata cu mare precizie militara care a ingenuncheat Rusia. Realitatea contrazice aceste afirmatii. Fortele armatei ucrainene au actionat la intamplare ,haotic,incercand sa gaseasca punctele slabe ale apararii rusesti. Acest lucru a dus la imprastierea pe o suprafata mai mare decat putea fi asigurata logistic de armata ucraineana. Urmarea a fost ca dupa ce rusii au adus forte suplimentare in zona situatia pe linia de front a inceput sa se stabilizeze iar ucrainenii sa aiba pierderi din ce in ce mai mari. Ceea ce iese in evidenta in momentul de fata este faptul ca si aceasta actiune indrazneata a armatei ucrainene nu este altceva decat o intepatura de ac care va duce la o determinare si mai mare a rusilor de a provoca pierderi grele Ucrainei.
    In ceea ce priveste speranta ca actiunea Ucrainei ii va aduce la masa negocierilor pe rusi e mai degraba posibil ca Ucraina sa fi ratat sansa unui asemenea lucru iar despre eventualitatea schimbarii de teritorii intre Rusia si Ucraina sansele sunt inexistente ,printre altele si pentru ca rusii vor impinge inapoi Armata ucraineana dincolo de granita comuna.
    In rest pe frontul de est si de nord rusii continua sa domine si fie sa ocupe mici teritorii,fie sa macine printr-un razboi de uzura forta militara umana a Ucrainei iar din acest punct de vedere in curand vom vedea ca Ucraina nu o sa mai aiba oameni sa-i trimita pe front !

    • Tot ceea ce facem este sa speculam, nu stim nici ce obiective a avut ( sau are Ukraina ) nici daca le-a atins sau nu. Si dumneavoastra speculati in ceea ce spuneti , e ciudat ca stiti ca: „Fortele armatei ucrainene au actionat la intamplare ,haotic,incercand sa gaseasca punctele slabe ale apararii rusesti.” de unde aveti informatiile – e doar o speculatie ? Daca au actionat haotic inseamna ca nu au avut un scop – deci se exclude cautarea de puncte slabe.

      E foarte ciudata postarea dumneavoastra in contextul in care sunt foarte putine informatii despre ce a facut Ukraina in regiunea Kursk. Pare aceiasi subiectivitate pe care o descoperiti autorului cu o doza serioasa de propaganda.

    • Nu stiu daca razboiul de uzura, folosit de Rusia (ca altul nu poate duce, a dovedit-o in 30 de luni), o avantajeaza. Dovada: ajutoarele internationale au inceput sa vina, dupa o perioada de incertitudini. Si vor vei tot mai multe. Nu au oameni suficienti? Dar rusii au? Oricum, dronele au inceput sa devina vitale. Si tarile democrate produc mai multe decat blocul dictatorior (Rusia, Iran, Coreea de Nord).
      In raportul de 6/1 pierderi umane, Ucraina sta mult mai bine. Nu mai vorbim de pierderile materiale.
      Oare cine face teorii gresite si viseaza la cai verzi pe pereti? Imperialismul este un drog foarte puternic! Nu doar iti pierzi mintile, ci si tara.
      Desigur, actiunea U este mica. 2 brigazi si 11 tancuri,,, Ridicol, la prima vedere. Dar au ocupat mai mult teritoriu decat armata rusa in 30 de luni de lupte. Vom vedea ce mai urmeaza.
      Intre timp, nu uitati:”Noaptea ratiunii naste monstri”

    • Ai cazut in propria ta dilema .Ti se citeste pe fata (zicerile ) rusofilia .Dezvoltarea atacului aspra Kursk este una ce readuce aminte rusilor de celebra batalie .Tancurile germanilor ocupa deja sute de km patrati .Rusii se predau cu sutele .Populatia pleca din zona .Inimile celor care se declara ucrainieni tresalta .Rusia trimite ajutoare care sunt distruse .Scopul este unul singur si el implica folosirea avioanelor F16 impotriva celor rusesti .Rusii nu pot recupera teritoriul pierdut decit daca trimit avioanele de lupta de ultima generatie spre a lovi deja pozitionatele forte ucrainiene pe sectoarele de aparare ale rusilor .Vom asista la razboiul avioanelor de lupta .Daca rusii pierd acest razboi totul se incheie rapid .Drumul tancuriulor germane Leopard catre Moscova devine liber .

    • Stimate Dle Sile1, prima parte a comentariului dvs referitor la imbatatul cu apa rece este foarte pertinent, dar cred ca ati gresit persoana la care va referiti. Primul imbatat cu apa rece din conflictul ruso-ukr este chiar Putin, care in feb 2022 a pornit razboiul de la o mare betie bazata pe date false si oferite lui cu generozitate de FSB si de generalii sai, cu totii cam beti de la vodka, nu de la apa rece. Si spun asta pt rezultatele actuale ale asa zisei operatii speciale rusesti, care nu a reusit sa isi indeplimeasca decat in masura foarte limitata obiectivele, in 2 ani si jumatate. Operatiune speciala impotmolita in stepele Ukrainei si care a dus la pierderi foarte mari de ambele parti, dar mai ales Rusiei. Apoi, am impresia ca dvs va imbatati cu apa rece caci cantati prohodul operatiunii ukr din Kursk si Belgorod, care este in plina desfasurare iar primul convoi rusesc trimis acolo a fost deja spulberat de ukr. Despre altele inca nu se stie nimic, doar niste imagini de pe tvurile de propaganda rusesti. Actiune ruseasca in teritoriul respectiv, inca „niet”. Despre vajnicii luptatori rusi care au cazut cu sutele prizonieri in Kursk sau au fugit ca iepurii din calea trupelor ukr vad ca nu amintiti nimic. Nu ma astept ca sa vad trupele ukr defiland in Piata Rosie din Moscova, in curand, dar nu subestimati curajul celor disperati, care nu mai au ce pierde si nu glorificati curajul inchipuit, de parada, al celor care nu au motiv de a lupta. Deci, sa urmarim cu rabdare evenimentele si apoi mai vedem cine si cu ce se imbata. In rest, dle Sile1, transmiteti celor de la Moscova, caci poate aveti un fir rosu de comunicare cu ei, sa se imbete totusi cu vodka acum, caci asa poate le mai trece supararea. Si unii din ei au cazut deja de la balcoane, nu de la apa rece. Le merge tare prost de 2 ani si jumatate. Acelasi sfat cu vodka si pt dvs. Cu respect!

    • O determinare si mai mare a rusilor? Zici ca pana acum nu erau suficient de determinati? Vrei sa spui ca la Hostomel nu erau determinati sa ia Kievul si sa schimbe regimul de la Kiev cu unul supus Moscovei?

  3. Imparatul e gol ! A strigat copilul , cu candoarea specifica varstei !
    Speriati de miile de Satan 2 , Sarmat si alte rachete care mai decare mai malefice si mai distrugatoare – proclama goarnele Moscovei , ( est ) europenii au uitat ca Rusia este un colos cu picioare de lut ! A fost si va ramane pururi un stat cu o armata ,, brava ,, doar cand are proportii gigantice si navaleste ca un tavalug . Eventual , inamicul e speriat , si demoralizat de coloana a V , deci deja infrant – asv Gold fm , Romania TV , Antena 3 , A Severin , C Gusa , M Ghilezan , etc .
    Finlanda in 1939 si astazi brava si mandra Ucraina , ne arata ca se poate ! Rusia poate fi infranta , pe teritoriul ei , de o forta LEGITIMA – armatele NATO sau ale statelor est europene mari – PL, UA, RO versus interventia scelerata si injusta , a Germaniei din 1941 .
    O sa fiu combatut din rasputeri de tot soiul de ,, pacifisti ,, – din specia celor mai sus mentionati , cu tot felul de ,, argumente ,, . Vax voua ! Trebuie sa se constientizam cat mai curand ca pace si tihna ( odios cuvant slav ! ) Europa de Est nu va avea in veci , atat timp cat Rusia exista in formula prezenta !
    Razboiul , bate la usa ! Nu-l vrem noi ? Il vor ei ! Il vrea orice putin care este la conducere , indiferent cum il cheama – pana la ultimul mujic betiv din fundul Siberiilor !
    Observa just CTP odinioara – Rusia , o tara de sclavi , da’ sclavi imperiali ….
    Iata , Ucraina ne arata ca se poate . Stiu , e greu sa parasim mllurile , sa ne stopam vacantele , sa o lasam pe iubi’ pe peron ( sanchi ! ) cu ochii-n lacrimi cand plecam pe front ‘; stiu , e greu sa parasim pt o perioada , saloanele de imfrumusetare , unde ne epilam gleznele si sprancenele , dar nu avem de ales !
    Ei , Raul , nu ne da de ales ! Pt ,, pacifisti ,, : mai am vreo 4-5 ani , pana la 60 , deci inca mai sunt mobilizabil .
    Bunicul meu , originar din Mehedintiul dunarean , a ajuns pana la Marea Azov si Don – din pacate , mai departe , s-a opus Istoria sa mearga !
    Poate a 2a oara cu noroc …Ucraina , demonstreaza ca se poate !

  4. Impăcare și frățietate între cele două popoare slave mari nu va mai fi posibilă, probabil niciodată. Războiul și DUȘMĂNIA dintre ele va fi de lungă durată.și cu caracter permanent profund. UKRAINA ARE ÎN ACEST FEL O SINGURĂ ȘANSĂ ; VICTORIA și statutul de mare putere în UE ! De acest lucru sunt tot mai conștiente toate părțile implicate. MAI ALES OCCIDENTUL care ,dacă nu ajută pierde ACCELERAT,dacă ajută lent , pierde tot lent,dar nu iremediabil , dezorganizat și definitiv.. Ar fi o tragedie fără seamăn să piardă partida cu totul printr-o victorie a RUSIEI . In fața acestei situații geopolitice fără precedent, ROMÂNIA se află cum n-a mai fost niciodată în istoria ei. ÎNTRE SCILLA și CARIBDA , dar cu un orizont promis , nebănuit de favorabil. Ce e de făcut ? Ce ar fi de făcut ?

  5. Să nu uităm de susținerea acordată de Ucraina rebelilor malieni care luptă împotriva armatei regulate din Mali, sprijinită de mercenarii Wagner, pentru a ataca direct interesele oligarhilor și silovikilor care extrag profituri de acolo. A fost și acesta un semnal puternic, așa cum a demonstrat-o reacția furibundă a MAE rus. Foarte probabil, surprizele tactice vor continua, așadar întrebarea este ce va face țarul? Va recurge la armele nucleare tactice? Doctrina nucleară oficială i-ar permite-o, pentru că este atacat chiar teritoriul Federației.

    • Domnule Felea, armele nucleare nu sunt …arme. Sunt mijloace de descurajare si cam atat. O „ciuperca” nucleara oriunde in Europa, inseamna mai multe „ciuperci” pe vastul teritoriu rusesc. Asa cum rusii au lista completa a tintelor occidentale, tot asa occidentul are lista punctelor strategice rusesti si mai au si capabilitatile necesare pentru a le atinge.

      Pe de alta parte, armele nucleare au o mentenanta costisitoare. Ramane de vazut daca rusii au suficiente ogive nucleare operationale. Ramane de vazut daca cele operationale pot trece de apararea AA occidentala. Personal sunt sceptic. Cata vreme rusii se limiteaza la amenintari si fac „simulari” cu armele nucleare, fara sa treaca totusi la utilizari proxi, prin intermediul Iran-ului, sa zicem, e ok.

      • Nu doar rachetele, ci orice tehnica militara folosita numai cand se da ordin, risca sa nu mearga. Cred ca toti care au facut armata au patit-o, si eu, dar am vazut si la cei mai mari decat cei mari, trasi pe dreapta conform zicalei militare: „Doi bocanci si-un c.. afara, e-o masina militara”. Dar defectiunea unei rachete nucleare ar fi mult mai grava, nu numai ca nu loveste tinta dar poate distruge orice, aleator, chiar si in tari nenucleare (care se considera scutite prin absenta armelor nucleare proprii sau ale aliatilor). Doamne fereste!

    • @Doru
      Putin si-a mutat arsenalul in jurul marilor orase, incepand cu Moscova, St Petersburg, Kazan, etc. Ciupercile se ridica pana in stratosfera… si indiferent pe teritoriul cui se ridica, norul nu va ocoli pe nimeni! In concluzie, un schimb de lovituri intre puterile nucleare este exclus. Punct. https://www.youtube.com/watch?v=-xthzy1PxTA

      @Cristian Felea
      Avand in vedere ca Putin si Popa Kiri ii considera pe ucrainieni frati, verisori, Kievul si leaganul civilizatiei ruse, etc., foarte probabil, vor evita sa dea cu nuke peste Ucraina. In plus, in Ucraina traiesc si foarte multi rusi. Chiar daca Putin loveste local (in vestul Ucrainei sa zicem) norul nu va cruta cetatenii Ucrainei de etnie rusa si nici Crimeea nu va fi cocolita,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andreas Umland
Andreas Umland
Dr. Andreas Umland a studiat științe politice și istoria la Berlin, Oxford, Stanford și Cambridge. Este profesor asociat la Departamentul de Științe Politice a Academiei Kyiv-Mohyla (NaUKMA) din 2010 și analist la Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm (SCEEUS) al Institutului Suedez de Relații Internaționale (UI) din 2021.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro