marți, mai 21, 2024

O lume în care toți umblă cu cioara vopsită

La data de 21 mai 1943, marele poet și important gazetar Tudor Arghezi publica o tabletă intitulată Caragialismul. Citez aici din ea doar câteva fragmente. “De la un timp, s-a introdus în vocabular cioară vopsită care indică în politică și relații spiritul diplomatic cu pungășie, două valori pentru analiza populară egale. E fostul șahăr-mahăr dintr-un limbaj mai vechi, echilibrul pe două luntri  sau frăția cu dracul  până la trecerea punții, formule relevând de momentele istorice și de un optimism tradițional”. Și mai departe: “Caragialismul despre care un critic spunea că nu mai e actual, gândirea caragialistă și stilul caragialist sunt în floare , nedespărțile … niciodată de tot”.

Ajunge să recapitulăm ceea ce s-a întâmplat în România din septembrie încoace și vedem de cât șahăr-mahăr s-au slujit toate partidele parlamentare, cât caragialism a marcat comportamentul șefilor lor și –hélas!- chiar și pe acela al președintelui țării căruia foarte puțin i-a păsat de ceea ce permite sau nu Constituțiunea. Care de mult timp nu mai e sfântă. Cu toții au recurs la echilibrul pe două luntri, nici unul nu a refuzat să se facă frate cu dracul, iar o politiciană cu veleități și de Zoe, și de damă voalată, și rârâită, și antipatică ne-a explicat, luându-ne de fraieri, adică drept cetățeni turmentați, că alianța contra-naturii făcută de partidul ei ar dovedi maturitatea politică a acestuia. Și atunci cum oare să nu se impună reintroducerea în repertorii a capodoperei caragialiene O scrisoare pierdută, cum oare să nu privești cu luare-aminte ceea ce se întâmplă în ritm îndrăcit pe scenă, cum Dumnezeu să nu râzi cu lacrimi atât pe replică cât și pe ceea ce aduce nou viziunea regizorală din cea mai recentă montarea a piesei? Cea de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, propusă acolo de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, de scenografa Andreea Săndulescu, de light designerul Daniel Klinger și de o excelentă și foarte bine sudată echipă actoricească? Cu atât mai mult cu cât numai râsul ne mai rămâne. Sau, mai exact spus, râsu-plânsu.

Nu știu cât adevăr era în zicerea care ni se repeta obsesiv în anii de școală, zicere în conformitate cu care, în momentul în care capodopera caragialeană ar fi fost reprezentată în Japonia, spectatorii de atunci au crezut că ar fi vorba despre o piesă contemporană a cărei acțiune s-ar petrece în propria lor țară, dar sunt mai mult ca sigur că Scrisoarea pierdută  a fost și va rămâne cea mai bună piesă politică ce s-a scris vreodată pe plaiurile mioritice. Aceasta indiferent de câte libertăți în raport cu textul își va asuma fiecare nouă montare.

Spectacolul de la Piatra Neamț este foarte bine cumpănit la capitolul libertăți și actualizări de suprafață. Nu face exces de ele. Alexandru Mâzgăreanu mută acțiunea piesei în zilele noastre, îl înscrie pe domn Nae Cațavencu în partidul AUR, în celebra secvență a adunării electorale îl aduce însoțit de steagul dacic și de trei folcloriste gata oricând să se producă. Le interpretează Gina Gulai, Maria Hibovski și Cătălina Eșanu. Ele fiind suplinitoarele lui Ionescu, Popescu și ale dăscălimii. Scena are, trebuie să o recunoaștem, un haz nebun. La fel cum are și secvența finală a sărbătoririi victoriei în alegeri a candidatului partidului organizator al scrutinului, neicușorul Agamemnon Dandanache.

Alexandru Mâzgăreanu rezistă inteligent tentației de a înlocui bilețelul scris de mână de conul Zaharia Trahanache cu sms-uri, nu face apel la telefoane mobile. Iată însă că instrumentul cu care atât prefectul județului cât și coana Joițica (îmbrăcată în roz și negru) ar vrea să îi facă felul șantajistului este o drujbă. Al cărui zgomot se aude încă de la începutul spectacolului. Victoria tehnologiei! Altele mi se par a fi însă libertățile mai importante și mai pline de miez pe care și le asumă față de textul lui Moș Virgulă regizorul .Care, după părerea mea, semnează acum cel mai bun spectacol de comedie din carieră. Zaharia Trahanache, altminteri un personaj deloc zaharisit, și ticălos, și etern pe fază, și înzestrat cu o vitalitate de prâsnel, și care aplică mai întâi asupra propriei persoane îndemnul Ai puțintică răbdare! , cu totul remarcabil interpretat de Tudor Tăbăcaru, și domn Nae Cațavencu , policrom jucat de Daniel Beșleagă rămân oameni de o anumită vârstă. Inși versatili care au trecut prin multe, gata oricând să se facă frați cu dracul până la trecerea punții. Zoe, în intepretarea de foarte bună calitate a Cristinei Mihăilescu Dembinschi,  este soră bună cu Mița Baston sau cu Didina Mazu, numai sticluța de vitriol îi mai lipsește. Nu mai este însă chiar atât de bărbată.  Bărbat tânăr, bine făcut, Ștefan Tipătescu este, grație jocului nuanțat al lui Mircea Postelnicu, doar aparent bărbatul sigur de sine. De altfel și el, și Zoe se pierd repede cu firea, nici nu prea au experiență politică. Zoe nici măcar nu știe ce înseamnă aceea politică. Nu a absolvit nici SNSPA, nici Colegiul Național de Apărare. Nu ei îi revine în spectacolul lui Alexandru Mâzgăreanu funcția de manipulator-șef. Cel care, cum spuneam,  controlează lucid totul, cel ce se dovedește un excelent administrator al cursei în care cade ca un fraier domn Nae Cațavencu este conul Zaharia Trahanache. Histrion perfect, ființă politică până în măduva oaselor.

O foarte utilă schimbare de perspectivă operează Alexandru Mâzgăreanu în privința celorlaltor personaje. Și Farfuridi (Rareș Pârlog), și Brânzovenescu (Dan Grigoraș), și Agamemnon Dandanache (a cărui interpretare îi este încredințată lui Emanuel Becheru care se achită fără reproș de toate obligațiile artistice), și Pristanda (cu admirabilă dezinvoltură interpretat de Paul Ovidiu Cosovanu). și Cetățeanul Turmentat ( rămas românul autentic, naiv până la Calendele grecești, care o dă mereu cu șprițul până la ziua prin felul în care e siluetat de Andrei Merchea Zapotoțki) sunt oameni tineri.

De aici și amara, trista concluzie a spectacolului. Ticăloșii, politrucii, profitorii au oricând asigurat schimbul de mâine. Actualitatea lui Caragiale este, așadar, veșnic garantată. Nu e nevoie de transformarea textului într-un fel de gumilastic. E nevoie doar de o interpretare inspirată. Așa cum e aceasta de la Teatrul Tineretului.  

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

O SCROSOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale

Regia: Alexandru Măzgăreanu

Scenografia: Andreea Săndulescu

Light design: Daniel Klinger

Distribuția:

Ștefan Tipătescu: Mircea Postelnicu

Agamemnon Dandanache: Emanuel Becheru

Zaharia Trahanache: Tudor Tăbăcaru

Tache Farfuridi: Rareș Pârlog

Iordache Brânzovenescu: Dan Grigoraș

Nae Cațavencu: Daniel Beșleagă

Ionescu, Popescu (susținătoarele lui Cațavencu): Gina Gulai, Maria Hibovski, Cătălina Eșanu

Cetățeanul turmentat: Andrei Merchea Zapoțoțki

Zoe Trahanache: Cristina Mihăilescu

Data premierei: 27 noiembrie 2021

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Nu se ştie ca pământul Dincotro va bate vântul” sau cum aflam cine ne vopseste„ cioara ” ? Cum „a vedea mai departe de lungul nasului ” nu este ceea ce ne caracterizeza ca natiune si cum „ capra vecinului ” este de departe mult mai frumoasa ca cea aflata in batatura noastra nu putem zice decit ca aruncam de fiesce data cu „buzduganul catre Luna ”mai ceva ca pirdalnicul de Prepeleac si fara doar si poate o patim ,politic , obtinind , mereu si mereu, o pungă goală data în schimbul unei perechi de boi. Cum si Caragiale va fi si el „ vesnic tinar si ferice ”tot asa si noi ne vom bucura de pataniile altora ca de : noua nu ni se poate intimpla nimic .

  • Am întâlnit într-o carte un exemplu mai tare de invidie decât „sa moara si capra vecinului”.
   Dumnezeu se prezintă unui țăran sloven si se oferă sa-i îndeplinească orice dorința, spunând insa ca aceiași dorința va fi îndeplinita si vecinului sau.
   Ghici ce-i cere țăranul?. Sa-mi crape un ochi.

 2. O analiza superba, păcat ca nu putem vedea piesa pe scena, deși Teatrul Tineretului nu mai este azi ce-a fost o generație in urma.
  Cred ca folosirea drujbei nu este doar victoria tehnologiei, ci este instrumentul simbol al baronilor actuali, PSD si PNL, cu el ei muta pădurile fie in Austria, fie in Emirate. Păcat ca domnul Flutur de la Suceava nu vine sa vadă piesa ce-i este dedicata.
  Referitor la punerea in scena la Piatra. Se spune ca maestrul Caragiale s-a inspirat pentru o parte din personajele din O scrisoare pierdută de la crâșmă lui Goldenberg-Bucluc din Piatra Neamt, vizitată de Caragiale pe cand maestrul era inspector școlar pe Neamt si Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro