vineri, martie 28, 2025

O revoltă diluată – Varza de Bruxelles şi ciolanul mioritic

Cu acest articol voi termina seria celor trei articole (vezi primul si al doilea) pe care le-am propus cititorului, dupa ce am invatat tot ce se putea invata intr-o saptamana in Piata Universitatii din Bucuresti. Marea problema pe care am identificat-o in discutiile pe care le-a avut @huniad cu 50-60 de oameni diferiti in Piata Universitatii este adanca prapastie dintre cei care cauta “pestii” si cei care doresc numai “undite” pantru a pescui acesti pesti.

“Grupul revolutionarilor” incearca sa prezerve o situatie pe care majoritatea populatiei o vede ca o nedreptate, prezenta lor acolo este insa o alianta circumstantiala intre nemultumiti. “Grupul pensionarilor”, in majoritatea lor, protesteaza impotriva unor reforme neintelese (cea din sanatate) si impotriva faptului ca pensiile nu au fost indexate asa cum “scrie in lege”. “Grupul studentilor” este probabil cel mai eterogen, desi am crezut la inceput ca acolo vom gasi cea mai mare omogenitate de pareri.  Majoritatea se plang de burse si spagile platite la camine, altii se plang de curicula si de profesori – majoritatea urasc sincer guvenul, care pentru ei este raul absolut. Ei nu au cunoscut ca maturi guvernarea Nastase, deci ceea ce isi amintesc sunt zilele mai bune cand “economia duduia” si caderea economica inceputa in 2009. Au fost si cei care ne-au amintit toate promisiunile neindeplinite ale guvernarii actuale si cam cine conform parerilor lor este vinovatul acestor promisiuni neindeplinite.

Majoritatea oamenilor cu care am discutat considera Uniunea Europeana (UE) ca un factor al problemelor economice din Romania si nu ca o posibila rezolvare. Scepticismul fata de UE este poate echilibrat de faptul ca astazi exista o posibilitate reala de emigrare pentru cei tineri, bineinteles aproape nerelevanta la ceilalti. Faptul ca UE nu a reusit sa ne “rezolve” problemele coruptiei si nu a ajutat la reformele necesare nu promoveaza de loc statutul acestei Uniuni, considerata de majoritatea lor ca impotenta (daca nu l-au dat afara pe Severin “de la ei” cum naiba ne pot ajuta pe noi impotriva coruptiei).

Trebuie sa mentionez ca una dintre cele mai interesante discutii a fost cea a lui @huniad cu un student (destept!) de la ASE. Respectivul a explicat ca liberalizarea pietii, asa cum au vazut-o demnitarii UE, a fost de fapt un simulacru care a creat mai multi intermediari si a scumpit produsele fara a crea o concurenta reala. Sub aceasta “plapuma” (termenul lui) s-au facut aranjamente in care smecherii europeni s-au inteles cu smecherii locali pentru a scoate din joc micii producatori si a sili de facto producatorii care totusi au rezistat sa-si comercializeze produsele eliminand orice potential de negociere. Alt student a mentionat ca deliberat s-a creat acel “credit cu buletinul” pentru a stimula consumul si a mari piata, pentru ca ea sa cada ca o “para malaiata” in gura producatorilor occidentali si in acest proces sa satisfaca si bancherii care si-au tras dobanzile aferente in acest proces de marire artificiala a pietei.

Nu am crezut niciodata ca dupa numai cinci ani de la aderare, cand toata lumea astepta cu nerabdare aceasta aderare, care trebuia sa ne transforme viata intr-una mai buna,  vom ajunge la situatia cand UE este privita asa cum s-au exprimat acesti oameni tineri  si talentati. Ne-am amintit cu amaraciune de “ceasul aderarii” din aceeasi piata a protestelor instalat pe data de 18 iunie 2004,  cand aderarea a fost confirmata la Bruxelles si a cronometrat pana in ziua de 31 decembrie 2006. Cand la ora 12 noaptea, de revelion, dl Basescu a baut sampanie din sticla in Piata Revolutiei.   Nostalgia clipelor trecute si a neimplinirilor unui popor.

Sa-i blamam  pe ei? Poate o merita! Vinovatia este insa majoritar a noastra. Toti cei care si-au vandut voturile pentru un kilo de zahar si unul de ulei si a celor care au preferat sa iasa la schi pe Valea Prahovei in ziua de alegeri sau a hotarat ca nu au pentru cine.

Cateva intrebari ale noastre si cateva raspunsuri pe care credem noi ca le-am primit.

1. Intrebare: Protestul este autentic, justificabil si necesar? Raspunsul: clar da! Indiferent de manipularile si incercarile de deturnare politicianiste, nucleul nemultumirilor este justificabil si necesar.
2. Intrebare:
Este acest protest legat de ceea ce se intampa in alte tari Europene, in care  populatia s-a revoltat impotriva masurilor de austeritate? Raspunsul: Probabil ca nu se reflecta clar in mentalul majoritatii protestatarilor; exista insa posible legaturi circumstantiale, avand in vedere numitorul comun al problemelor economice generate de criza economica.
3. Intrebare:
Pot fi satisfacute din punct de vedere economic, acum, revendicarile financiare ale revoltatilor?  Raspuns: In nici un caz de nici un guvern si de nici un Presedinte. Romania este captiva din punct de vedere economic de greselile tuturor celor care au guvernat pana acum. Romania este legata de ceea ce se va intampla economic in Europa si in intreaga lume si este dependenta de ineficienta, clientelismul si CORUPTIA clasei sale politice in prezent si in viitorul apropiat – aproape sigur in viitoarele doua  cicluri electorale.
4. Intrebare:
Exista o posibilitate ca aceste proteste sa conduca la o schimbare a atitudinii populatiei fata de clasa politica existenta in Romania, fata de participarea la alegeri sau la contributia activa a cetateanului in treburile cetatii? Este acesta sfarsitul politicii clientelare, corupte si  incompetente? Raspunsul: este de aceasta data “churchillian”: “Acesta nu este sfârşitul; nu este nici măcar începutul sfârşitului; dar este, cu siguranţă, sfârşitul începutului”.

Am sa-mi inchei articolul cu un citat dintr-un editorial scris de un jurnalist pe care il apreciez foarte mult. Cred in ceea ce a scris acest domn si cred ca lucurile trebuie citite de majoritatea celor care nu-si baga capul in nisipurile miscatoare in care ne aflam:

Vorbeam de „o nouă clasă politică” şi de faptul că sistemul nu poate fi schimbat peste noapte.

Un om ar fi putut încuraja crearea unei astfel de clase politice – căci el chiar a avut timp ca, pe baza unor principii deja existente, să traseze nişte coordonate şi să tragă sforile atât de dragi lui (e jucător, nu? ) pentru a facilita accesul la decizie unui alt tip de oameni.

N-a făcut-o, şi aşa ne-am trezit cu o cohortă de politicieni de mare viziune şi anvergură – noi, toţi tineri şi noi şi de mare viziune şi anvergură: Roberta Anastase şef de Parlament, Elena Udrea şefă peste 3 ministere grele, Emil Boc şef peste un partid mamut, Mioara Mantale un excepţional diplomat – consul, din prima, la „Inalta Poartă”, că nu putea începe din Togo.

Acest om este Traian Băsescu. Indiferent dacă a fost bine sau rău intenţionat, a făcut tot posibilul ca el, cel care a câştigat alegerile cu un discurs antipoliticieni, să nu mai poată veni astăzi să ne mai spună măcar două vorbe despre această clasă politică. Abia ăsta este eşecul lui cel mare. (SURSA)

Nu as incerca sa public acest articol in nici o publicatie academica, pentru simplul fapt ca acest articol nu contine elementele care sa-l transforme intr-o certitudine stiintifica. Este pana la urma un demers civic facut de niste oameni care au dorit sa inteleaga niste fapte, impartasit publicistic altor oameni, care pot sa accepte sau sa nu acepte opiniile noastre.

P.S. La ora cand termin acest articol am primit informatia ca Ministrul Baconschi a fost  revocat din funcţie pentru afirmaţiile făcute la adresa protestatarilor. Ineptiile dlui Boc si ale guvernului lui continua. Ministrii sunt revocati pentru ceea ce spun si nu pentru ceea ce NU FAC!

Datele din graficele publicate le puteti gasi in Eurobarometer – „Declinul încrederii în UE și al Euro-optimismului. România 2004-2005 O lectura interesanta care ne arata unde am fost si unde ne aflam

Articol preluat de pe blogul Politeia.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Foarte interesante de lecturat cele 3 articole. Iar finalul „apoteotic” cu „Ministrii sunt revocati pentru ceea ce spun si nu pentru ceea ce NU FAC!” cred ca sumarizeaza cel mai bine ceea ce se intampla acum si cumva, foarte putini, prea putini par a intelege.
    Recunosc ca am citit cu sufletul la gura aceste 3 articole, la fel cum am citit si altele in speranta ca voi vedea macar o data mentionata urmatoarea cerere/doleanta/scandare din piata „popurul a votat pentru 300 de parlamentari – cand ?! De ce acum va injurati iar la revizuirea Constitutiei v-ati unit?!”.
    Nici macar o data nu am intalnit ceva de genul acesta.
    Si oricat de churchilliana este intrebarea, raspunsul este unul care ma doare „habar nu avem cine sunt cei pe care i-am votat – atat la propriu cat si la figurat”.
    Oare oamenii astia nu inteleg ca Guverul este „puterea executiva” si ca daca vrem sa schimbam ceva in mentalul reprezentantilor alesi, atunci trebuie mers la „Puterea Legislativa” si anume fix in fata Casei Poporului?! Nu voi continua cu numarul lor intr-un spatiu deschis mult mai mare decat cel de la Universitate si imposibilitatea de a mai lua cadre inguste pt ca am devia discutia.

    • Salut Radu,
      Chiar nu am vrut sa pomenesc chestia cu referendumul, am hotarat ca nu o vom face. Simplu, ar fi fost aproape incredibil . Am intrebat si inca cum! Majoritatea celor intrebati au…uitat de referendum!

  2. Bun articol insa eventuala rezolvare a problemelor reale din Romania are alte parghii…
    Revin, aproape obsesiv, la celebra maxima a lui Protagoras:”…omul este masura tuturor lucrurilor”.
    Parafrazandu-l pe Protagoras, as spune ca „romanii sunt masura Romaniei actuale”.
    Tot ei vor fi masura Romaniei de maine…

    A-ti inchipui ca exista un hiatus intre cei care au condus Romania in ultimii 22 de ani…si „restul poporului”…e o naivitate pe care presa a promovat-o pana la limita schizofreniei. Se vorbea si INCA se vorbeste despre „poporul roman” si „clasa politica”, de parca Romania ar fi fost condusa in acesti 22 de ani de extraterestri…Ce penibil…

    Trebuie sa intelegeti ca TOTI cei care au condus Romania in acesti 22 de ani sunt romani nascuti, crescuti, scoliti in Romania. Respectand proportiile, nu ma feresc sa spun ca ei sunt oglinda poporului roman!
    Cu foarte putine exceptii care, evident, confirma regula….
    Discutia e lunga, concluziile nu neaparat cele asteptate….

    Exista cu siguranta oameni de calitate in Romania…insa sunt putini, nu au functii de decizie si majoritatea traiesc in anonimat (fie prin universitati, fie prin tot felul de pozitii de management…)
    Mare atentie insa…Sunt rarisimi acei romani la care poti gasi SI calitati profesionale de exceptie…dar si un profil moral admirabil…

    Aici e buba Romaniei actuale…
    Inchei cu trista dar corecta constatare a lui Titu MAIORESCU, facuta acum 100 de ani: „..nu de inteligente duce lipsa natia asta, ci de caractere”.

    NO COMMENT!

  3. well done

    o observatie ramane pendenta: am dorit cu totii integrarea in EU ca o contrapondere pentru regimul corupt al tarii noastre. Am sperat intr’o europenizare a institutiilor. Am gresit. Asa erau timpurile atunci. Dar EU nu avea nici intentia si nici putinta de a juca rolul de politai pentru coruptii nostri. Mai mult. Are si Uniunea coruptii ei. O data ar trebui cautati toti raportorii EU pe diverse domenii si cercetati putin la fniduri. Sa vedem cam cat a costat expertiza lor si care au fost rezultatele.
    Adevarul este ca nimeni nu a crezut ca minciuna poate fi atat de mare. Fiecare a pus la baza edificiului numai cate o minciunica mica… dar acum cand ne dam inapoi si privim… e mai mare decat catedrala neamului. O minciuna mai mare decat catedrala neamului asta avem.
    Iar boom-ul din anii 2006-8… ne’a facut sa credem ca las’ ca merge si asa. Nu puteai sa spui ceva de rau pentru ca insemna ca erai rau intentionat. Dar era evident. Calitatea oamenilor… nu lasa loc de indoiala ca vom ajunge aici.

    Acum… demisia! dar demisia cui… T.B or not T.B. cum zicea o pancarda.
    De dragul democratiei… schimbarea ar trebui sa inceapa cu opozitia… tocmai pentru a lasa loc de schimbare politica decenta. Asa imi pare mie. Evident insa ca este improbabil.

    • iti intorc o intrebare hamletiana. Daca acum pleaca TB si Boc si … si vine USL si nu ne convine, atunci CE????? iesim in strada (avand garantia ca USL se va sinchisi de noi)? nu cumva dam vrabia din mana pe o promisiune de cioara in gard? N-au mai fost manifestatii in RO? a plecat cumva Iliescu? sau Nastase? sau… sau…

    • De dragul discutiei – cum anume am putea sti daca opozitia s-a schimbat sau nu, atata vreme cat e… in opozitie?
      La suprafata si macar in aparenta, sustinatorii sai ar putea pretinde ca da, iata, opozitia s-a schimbat (cat de cat si macar la varf). Ca nu ne plac noua Ponta si Atnonescu, asta-i alta treaba, dar, macar formal, ceva schimbari s-au facut pe-acolo. Presupun ca nu se pune problema ca arbitrul schimbarilor din opozitie sa fie puterea, nu?

    • Ca va fi rau nu am nici cea mai mica indoiala dar va fi rau sub o putere politica care nu are votul meu. Mi’am promis ca nu voi mai vota in veci un rau mai mic decat altul, pur si simplu nu mai vreau. Pentru ca sa va spun un secret: fiecare… până şi cel mai detestabil politician are la urma urmei pe cineva care sa ofere o alternativa mai rea decat cea oferita de el.
      Si deoarece cred ca avem o problema… ca la alcolicii anonimi, trebuie sa recunoastem intai ca avem o problema. Aceasta e parerea mea.
      Ce avem aici avem doua haite care se bat fata noastra. Nu este razboiul nostru. Este bataia pentru resursele statului. Fiecare cu gasca lui, fiecare cu reteaua lui.

      Si cum spuneam, ideal ar fi ca sefii partidelor din opozitie sa fie obligati sa se retraga nu din parlament ci din conducerea respectivelor partide. Sa faca loc altora. Si o data cu cei noi… poate alte alternative vor putea sa apara. Recunosc insa ca asa ceva nu se va intampla.
      Atunci iesirea va fi prin cresterea tensiunilor si izbucniri violente. Daca la anul vom avea un prim-ministru Basescu… cred sincer ca ne vom gandi cu nostalgie la Ianuarie 2012. Acelasi lucru se poate spune si daca ajunge Ponta prim-ministru.

      Daca sunt suparat pe ceva este tocmai ca oamenii astia de la putere au avut si votul meu. De ce l’am dat… este o alta discutie. Cert este ca am crezut ca o anume politica initiata de ei va fi urmata consecvent dar m’am inselat. Imi pare nespus de rau. Daca nu votam ma simteam acum mai bine. Dar voi vota cu siguranta orice alternativa pe care o voi crede capabila sa faca ceva bun. Pentru locale am gasit deja si sunt linistiti in aceasta privinta.

  4. Pina la urma informatia cea mai pertinenta consta in faptul ca acei tineri „foarte destepti” nu stiu nimic din ce s-a intimplat ACUM 7 sau 8 ani. Pai atunci cum sa nu fie manipulati cu toata desteptaciunea lor ? DA, vina este a noastra fiindca nu le spunem nimic esential, fiindca nu ii stimulam sa puna intrebari, fiindca ii lasam sa persiste in greseala ca lumea incepe cu ei. Daca trecutul apropiat le este strain si nici macar nu-si pun problema de a-l cunoaste CUM vor merge inainte ? „Pe ce baza” (vorba activistilor) ? Asa cum Newton a fost primul care si-a pus intrebarea „De ce cade marul ?” oricine are ceva in cap trebuie sa se intrebe „De ce se intimpla ce se intimpla ?” Asadar reiau citeva fraze celebre:

    CEI CE UITĂ TRECUTUL SÎNT CONDAMNAŢI SĂ-L REPETE. (George Santayana – filosof spaniolo-american)

    CEI CE NU ÎNVAŢĂ ISTORIA SÎNT CONDAMNAŢI SĂ O REPETE.

    CEI CE NU O ÎNVAŢĂ CORECT SÎNT PUR ŞI SIMPLU DAMNAŢI.

    Culmea este ca ultimele doua fraze care il completeaza pe Santayana sint extrase dintr-un serial SF foarte usurel. Si totusi producatorilor nu le-a fost teama sa le plaseze acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro