marți, mai 30, 2023

O scrisoare catre domnul Tariceanu. Acceptați că oamenii au încredere în justiție și nu în dumneavoastră

Stimate domnule Tăriceanu,

Vă scriu pentru ceva simplu. Un lucru atât de simplu că parcă s-a pierdut în aceste zile, printre gândurile sutelor de mii de oameni care eu ieșit pe străzi și uitat de sutele de parlamentari aleși în numele poporului. Ca prim om politic al țării, erijat în reprezentantul și apărătorul Parlamentului ca principala putere în stat, să nu uitați niciodată că românii nu au nici cea mai mică încredere în politicieni. Asta trebuie să fie baza de la care pleacă tot ce gândiți și tot ce propuneți.

De 27 de ani am auzit că politicienii sunt hoți, că sunt corupți, că fură și se îmbogățesc, că privatizează ilegal, că sunt numiți ilegal, că au protejați, că dau șpagă, că iau șpagă, că sunt ei cu ei și nu le pasă de noi, că în clica lor jegoasă numită politică numai cine e ca ei intră și de aceea țara asta e săracă și amărâtă după atâta amar de timp. Pentru toate astea, pentru tot răul din țara asta, am învinuit și învinuim politicienii. O fi bine? O fi rău? O fi adevărat? Eu zic că e și bine și adevărat. Dar nu contează! Asta ni s-a spus de 27 de ani. Asta ați spus inclusiv dumneavoastră, când erați în opoziție. Asta știe copilul de 3 ani, care abia învață să vorbească, și bătrânul de 80 de ani care șuieră printre dinți „Toți fură, domne’!” Ce contează e că politicul e de departe cel mai discreditat sistem din țara asta.

Așadar domnule Tăriceanu, acceptați că oamenii au încredere în justiție și nu în dumneavoastră. Că se bucură când politicienii ajung după gratii și nu când luați dvs. atitudine anti-justițe. Că noi toți am așteptat din 1990 momentele pe care le trăim în ultimii ani. Că doar visam ca marii politicieni să ajungă la pușcărie. Și iată că visul devine, încet-încet realitate. Nu fac pledoaria DNA-ului. Dar trebuie să înțelegeți că oamenii ar avea încredere și în Osama Bin-Laden dacă s-ar scula din morți și ar veni să îi închidă pe marii noștri oameni politici. Căci asta ni s-a spus, asta știm și despre asta e vorba: politicienii sunt hoți și corupți și au adus țara la sapă de lemn! Nu mai veniți să ne spuneți de interese ascunse în justiție; de săracii politicieni care sunt victimele unor interese absconse; că anumite „grupuri”, „organizații”, „grupări străine” sunt în spatele DNA-ului. Nu ne interesează atâta timp cât dau în voi. Fiți mai bine mai deschis și spuneți-ne pe față cine sunt interesele alea străine, cu nume, prenume și adresă, să știm și noi cui sa-i mulțumim! Credeți că între ce spune ambasadorul SUA și ce spuneți voi, vă vom crede pe voi? Credeți că între ce spune doamna Merkel și ce spuneți voi, vă vom crede pe voi?

Nu vă mai ascundeți în spatele unor voturi, că oamenii o fac din obișnuință, din interese meschine, din ură pentru alții, din îndemnuri, dar apoi vă înjură 4 ani. Credeți că votanții PSD nu zic și ei că toți sunt hoți? Credeți că ar ieși acum în stradă un milion de votanți PSD să apere guvernul lui Ghineanu ăsta sau cum îi spune? Nu mai vorbiți, vă îndemn sincer, despre instituții de forță că nu înțelegem. Noi vedem că ei au ce au cu politicienii, baronii, oamenii așa zis de afaceri, și nu cu noi. Pentru noi din păcate instituțiile de forță sunt parlamentul, guvernul, partidele politice. Știu că vă e greu ca om politic, dar nu mai vorbiți nici de tehnocrați. Căci ei au un imens atu, nu sunt politicieni.

Nu uitați niciodată că răul cel mai mare, cu mult mai mare și decât o armată de georgi soroși, sunt în viziunea poporului, politicienii.

Domnule Tăriceanu, sunteți primul reprezentant al parlamentului României, președinte de partid și al doilea om în stat. V-ați asumat funcții importante și cred că înțelegeți responsabilitățile. Dar vă rog, înțelegeți și sarcina pe care o aveți. Respectul se câștigă. Credibilitatea se obține în ani și ani de zile în care trebuie să faceți exact invers decât în această primă idioată lună de guvernare. Plecați de la premisa logică că orice lege ați da, orice ordonanță, orice măsură sau chiar și simplă declarație, va fi privită cu suspiciune și mare, mare neîncredere. Eforturile dvs. și ale tuturor politicienilor trebuie să meargă aproape numai spre explicarea lucrurilor și consultarea oamenilor pentru a-i convinge că ce faceți e bine. Chiar și când măriți pensiile. Unii se bucură dar mulți și atunci vă înjură. Transparență absolută, comunicare, consultare permanentă cu societate civilă și cu simplii cetățeni trebuie să devină principii de aur. Este singura cale prin care prin care puteți da startul lungului drum al credibilizării politicului. Este și singura șansă a dumneavoastră de a pune muncă și fapte în spatele vorbelor și a face cu adevărat din parlament prima putere în stat și în ochii românilor.

Mulțumesc,

Cosmin Minea

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Vorbiti prea frumos unei canalii domnule Minea – Nu il mai rugati sa inteleaga pentru ca nu o va face cu vorba buna. Sa intelegm ca astfel de specimene nu asculta de rugaminti – Moscova nu crede in lacrimi.

 2. Domnule, cu astia nu merge cu frumosul. Nu vedeti ca ne sfideaza, desi a fost prins furind si mintind? Nu vedeti cum invirte cuvintele ca sa ne scoata tot pe noi prosti, ca n-am inteles? E batrin si putred de bogat. Ar trebui doar sa plece si sa se bucure de soare si sotiile urmatoare. Dar din pacate pentru Romania are o agenda bine definita, sa spele de pacate clica de corupti din toate partidele (ati auzit vreo voce protestind, in afara de USR? PNL doar s-aurcat un pic pe val, ca e plin si la ei de coprupti) si, cu putin noroc, sa de vinda. Tariceanu si clica de penali trebuie debarcati cu armata, pentru destabilizarea tarii.

 3. Degeaba, nici nu va citi scrisoarea si, in plus, a ajuns un tonomat care spune exact aceleasi lucruri indiferent de intrebare. L-am vazut zilele astea la Romania TV, Antena 3 si exact cu cunoscuta-i morga repeta platitudinile arhicunoscute. Nici o reflectie, nici un „poate ca”, omu’ are numai certitudini (ca stim noi cine).

  Scopul lui ascuns (vorba vine!) care ii gadila orgoliul este, ca si in 2012, suspendarea presedintelui pentru ca Maria Sa, Tariceanu, sa ajunga presedintele tarii, stiind ca NICIODATA nu va putea intr-o competitie normala.

 4. @Tariceanu, @Dragnea
  E adevarat tot ce spune domnul Cosmin Minea. Dar ca sa incepem cu ceva si mai simplu si concret, scoateti o foaie de hartie si scrieti pe ea:

  Demisie din functia de presedinte al Senatului, respectiv al Camerei Deputatilor.

 5. Astia care scrie asa ceva despre noi este niste animale, domnu Tariceanu. Niste cretini ca mie si scarba de ei eu ditamai omu de afaceri cu statu si pa care mai pus vicepresedinte alde si am un doctorat numai eu stiu cum lam obtinut. Cum?? Alta intrebare!

 6. Multumesc tuturor pentru comentarii. Am zis sa fac o nota distinctiva printr-o scrisoare calma, politicoasa si deschisa catre Tariceanu. Am mai zis si sa expun clar un lucru simplu, care mi se pare ca a fost uitat: lipsa mare de credibilitate a clasei politice

 7. Stimate domnule Minea,
  Imi permit sa va spun ca ati incercat sa-i scrieti domnuli Costantin Popesu Tariceanu. Va asigur ca se considera atat de sus incat ii e greu sa mai privesca in jos. Nu-l cunoasteti. Ca unul care i-am urmarit ,, ascensiunea” in politica doresc sa va informez, si tot o data si pe altii. A fost dintre cei care putea fi vazut impreuna cu Patriciu in fsn-ul lui Ion Iliescu. A intrat apoi, ca fiu vitreg, al unui liberal,in partidul liberal, dar nu s-a multumit si si-a alcatuit un partid ,,liberal” cu calul balan.
  A facut parte din coalitia , Dreptate si Adevar. Apoi s-a aliat cu PD-ul lui Basescu, dar din cauza unui biletel a ramas singur cu guvern minoritar, sustinut din umbra. De cine ? De PSD. Dupa ce a pierdut ,, cascavalul”si s-a produs inevitabila ruptura a usl-ului,s-a dus spasit la Victoras Ponta, rentorcand-se la baza. si a ramas atasat ,, cauzei nobile a psdului” pana cand a racolat rebuturile din PNL si a format ,, Alianta liberal-democratica europeana, ALDE Tariceanu impreuna cu ala micu de la conservator. Drept rasplata, epentru ,, merite deosebite”i s-a oferit sefia senatului, cu conditia insa sa ,, fie pe linie.”
  Astazi, ,,pe cai mari” vorbeste celor ce nu stiu si vor sa-l creda despre ,, moralitate.” Cine? Un Catavencu care oricand e capabil sa afirme : ,, Dupa lupte seculare care au durat aproape 30 de ani, iata visul nostru implinit. Ce eram inainte de revolutie ; ieri comunisti, azi pesedisti ; ieri obscuritate azi ordonante scl. Iata avantajele unui regim constitutional.”
  N-a fost capabil sa-si puna ordine in viata privata si vrea sa puna ordine in viata publica. A se scuza, mon cher !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Minea
Cosmin Minea este din 2015 doctorand la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, unde cercetează patrimoniul arhitectural în Vechiul Regat. A studiat, publicat și cercetat arhitectura și patrimoniul cultural în Europa secolelor 19-20, crearea statelor naționale în Balcani și identitățile naționale la Universitatea din Bielefeld, Germania, Central European University în Budapesta și Universitatea Națională de Arte, București. A primit premiul "Hanak" al Departamentului de Istorie al Central European University pentru teza de masterat privind apariția stilurilor naționale în arhitectural țărilor din Balcani.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro