duminică, iunie 16, 2024

O ultimă palmă a domnului Ponta pe obrazul diasporei

A trecut prea uşor, şi sunt supărat, informaţia că domnul prim-ministru Victor Ponta l-a numit în înalta poziţie de ministru pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pe fiul unui colonel de securitate. Eu trăiesc de prea multă vreme în SUA ca să nu înţeleg principiile unei democraţii şi a statului de drept: copiii nu răspund pentru relele fapte ale părinţilor!

Problema este că domnul Angel Tîlvar, deputat PSD de Vrancea, a avut o carieră politică bazată tocmai pe faptul că tatăl său a fost ofiţer de securitate şi, după decembrie 1989, a făcut parte din cercul de sprijin al unuia din cei mai toxici preşedinţi de consiliu judeţean, domnul Marian Oprişan. România Liberă a relatat, în 18 decembrie 2007, că fostul colonel de Securitate Petre Tîlvar „l-a cunoscut pe Oprişan în adolescenţa acestuia, fiind până în 1989 seful CI din Miliţia şi Securitatea vrânceană”. În decembrie 2014, site-ul ziuanews.ro a reluat informaţia, amintind şi că “în anul 2008 CNSAS l-a deconspirat pe președintele CJ Vrancea Marian Oprișan ca fiind turnător al Securității ce purta numele conspirativ de Renato”. Presa a mai scris că fostul colonel ştia de dosarul (sau dosarele lui Oprişan) ceea ce i-a făcut “apropiaţi”: fiica lui Petre Tîlvar lucrează la CJ Vrancea, la fel ca şi soţul doamnei, iar fiul Angel Tîlvar este parlamentar PSD din 2004.

Am citit, înainte de a scrie acest comentariu, cam tot ce se putea găsi pe internet despre domnul Tîlvar Jr. Cariera sa politică este inodoră, incoloră şi inspidă. Îmi permit să spun că declaraţiile sale publice sunt o însăilare de texte propagandistice, scrise în limbajul de lemn din anii comunismului. Am serioase dubii că dânsul ar fi reuşit să ajungă consilier local într-o comună din Vrancea, dacă ar fi trebuit să ia singur viaţa în piept. Mai mult, domnul Tîlvar nu are nici o legătură cu diaspora. Nici una. Măcar să fi avut vreo intervenţie după 16 noiembrie, când brusc liderii PSD au început să îşi toarne cenuşă în cap şi să descopere virtuţile votului în străinătate. Nici măcat atât.

De aceea cred că numirea domnului Angel Tîlvar în înalta funcţie de ministru pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni este răzbunarea meschină, insulta supremă a domnului Ponta către cei 338.373 de români din diaspora care, la 16 noiembrie, au votat cu Klaus Iohannis. De fapt, este mai mult: este o palmă pe obrazul sutelor de mii de români care au protestat pentru că domnul Ponta nu i-a lăsat să voteze, dar care prin strigătele lor au declanşat scânteia care a adus la urne, în România, milioane de alegători.

Recunosc că am o hipersensibilitate la tot ceea ce este legat de Securitate. Am făcut închisoare politică pentru simplul fapt că doream să fiu liber. Mai toţi cei care am reuşit să părăsim România înainte de 1990 am trecut, într-o formă mai mult sau mai puţin dură, prin ghearele Securităţii. Nu ni se poate cere să uităm. Suntem revoltaţi că un personaj ca Ion Iliescu a scăpat nepedepsit. Suntem revoltaţi că în România nu a avut loc un proces de lustraţie şi călăii nu au fost pedepsiţi. Suntem revoltaţi când vedem că ţara este controlată de foştii torţionari, care au făcut avere furând statul şi care îşi trimit reprezentanţii în înalte funcţii politice.

Nu cred că românii din diaspora vor accepta să dialogheze cu un delegat al sistemului securisto-comunist. Numirea sa, la 16 decembrie 2014, la exact 25 de ani de la declanşarea revoluţiei anticomuniste, jigneşte memoria celor peste 1.000 de oameni care în acele zile şi-au dat viaţa pentru a înlătura regimul instaurat de PCR şi de Securitate.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Foarte buna atentionarea despre noul minstru.
  Corecta si dreapta revolta dvoastra.
  Dar nu cred ca e „O ultimă palmă a domnului Ponta pe obrazul diasporei” ori pe obrazul alegatorilor interni.
  Are plagiatorul obrazul destul de gros incit sa indrazneasca a da palme :P

 2. Domnule Mioc, chiar daca nu am avut de a face cu Securitatea si eram adolescent in 1989, resimt si eu frustrare cand il vad pe Iliescu sau pe altii pe la tv sau prin presa. Ieri l-am vazut pe Plesita intr-o inregistrare la TV de acum cativa ani, cand spunea cu emfaza ca regreta ca n-a omorat mai multi opozanti ai lui ceausescu. Apoi Ilie Merce, fost deputat PRM, care avea un discurs halucinant. Noi, cu totii, suntem de vina ca nu au fost judecate astfel de mizerii. Acum le vedem odraslele in Parlament sau in afaceri. E trist, dar ne-am facut-o cu mana noastra, concentrati fiind pe job, cercetari si alte doctorate.

 3. Dovada ca nici dupa 25 de ani, nu am scapat de naravul comunistilor rezulta si din acest scurt mesaj:
  „Iliescu si cateii lui… tot in slujba (PCR…PSD) poporului!
  Salvarea Romaniei, cat timp societatea civila este slab dezvoltata este: diaspora si internetul!”

 4. Daca rotile administratiei de la Bucuresti se invirt la fel in 2015, ma tem ca mai urmeaza multe palme. Unele pe care nici macar nu avem capacitatea de a le prevedea acum.
  Mi se pare din ce in ce mai clar ca circul „Fiti cuminte domnule Iohannis” a fost un fel de teatru de papusi, o fabula la care am cascat gura, ca se ne alunece mai usor pe git o mizerie mult mai mare … mult mai mare decit ce credeam noi ca se cheama mizerie la momentul alegerilor.

  Multumim pentru semnalare.

 5. intr-adevar numirea acestui nimeni in postul de ministru al diasporei nici nu bate la ochi intre ceilalti nimeni, sau cu trecut toxic al guvernului…din pacate chiar si proaspatul ales ne-a tinut in aceeasi nedumerire prin alegerea majoritatii dintre colaboratorii la cotroceni…nici nu mai avem puterea de a analiza situatia albastra in care am ajuns.

 6. E ca o gura de aer proaspat site-ul acesta.Un prieten m-i l-a recomandat si sunt profund recunoscator pt.asta.Regasesc aici frustrarile si gandurile mele.Fac si eu parte din „fascistoizii” lui Severin si ma bucur ca am dat de aceasta oaza de rational.Stima!

 7. Corect.
  Atat esenta mesajului domnului Mioc cat si observatia domnului victor L (ca nu e „ultima” ci „ultima pe lista”).
  Adaug si eu care am pornit ca „emigrant” in 2003 (incalcand atat legile statului roman de atunci cat si pe cele ale statului tinta, de atunci, in ce privesc chestiuni ce pornesc in primul rand de la „evidenta populatiei”) si am contribuit din toate puterile mele (nu mai mari ca ale oricarei persoane de constitutie fizica medie) la conducerea lucrurilor spre re-venirea la statutul de „persoana legala”.
  Astfel ca, desi imi venea (pe termen scurt) impotriva, intrarea Romaniei in UE, am militat fara rezerve pentru aceasta intrare, avand in vedere proiectele mele pe termene mai lungi decat cel scurt. A fost ca si cand ti-ai da, constient, peste mana, a fost ca si cand, desi ti-ai asigurat niste ture avans, am fost dispus (fara urma de regrete) sa renunt la acest avans si sa ma re-asez in block-starturi cu toata lumea romaneasca de la acea ora.
  Ca la o ecluza, Romaniia era la baza de jos a ecluzei, iar tarile UE la baza de sus.
  Diferit de ecluza, aici nu tragi in sus pe cel de jos, ci faci o medie, o „cumpanire”.
  Ridicand Romania (si Bulgaria) pe de o parte, pe de alta a trebuit sa-si scada nivelul UE.
  E ca si cum versi apa dintr-o eprubeta in care intra 1 l de apa pe un metru de inaltime, si care eprubeta ar masura cei 25 m necesari intrarii a 25 l apa, si apa din doua eprubete separate in care litrul de apa existent se ridica la cate 1 m in fiecare, intr-un vas comun , pe principiul vaselor comunicante.
  Cei care se vor trezi la un nivel mult mai sus decat cel la care erau, sunt romanii, desi pentru cei mai multi schimbarea de altitudine a lacului pe care plutesc le v-a ramane indescifrabila, luand-o ca pe ceva „natural”.
  Nu e rau, sa poti fi asa, si intra in acel aforism care spunea ca „prost sa fii, noroc sa ai” sau in acela ca „al ignorantilor le va fi raiul”, dar cei care au constienta a ceea ce se petrece in realitate Viata, stiu cat trebuie sa-ti batucesti mainile (mai ceva ca batranul pescar din „Batranul si marea”) spre a se atinge acest „scop propus.
  Ca si in caz de razboi, multi isi lasa pielea pe front, dar mult mai multi sunt cei ce benchetuiesc in spatele frontului in vreme ce altii lupta pentru binele tuturor, in prima linie.

  Partea romanilor cea reprezentata de ponta, ne urasc pe noi cei ce am indraznit sa le iesim de sub talpa.
  Cunosc bine „rugbi”-urile care se dadeau la capetele de linie ale autobuzelor „IRTA” pentru „prinderea de loc”, stiu matrapazlacurile care se faceau intre cei de o aceeasi gandire, de „a-si tine loc unul altuia”, stiu ce insemna (si inseamna) „sa nu faci parte din gasca”, stiu ce inseamna sa fii „european” cand esti prin Europa, dar sa iti scoti masca de european imediat ce te asezi la rand, sa-ti faci „cecking”-ul si sa ti-o ei pe „cea de purtare”.

  Azi, romanii din interior stau (in acest „autobuz national) „pe locuri”. Toti isi consolideaza (si intaresc) pozitiile si ar conserva aceasta „stare de fapt”, desi nu este o „stare de fapt” pe care au creat-o (s-au ar fi fost in stare sa o creeze) singuri.

  Noul ministru pentru Diaspora face parte tocmai din grupul acelora care ne-ar tranti (celor de afara) usa in nas, in fiecare din clipele in care ar putea face asta.
  Depinde si de noi, romanii din strainatate, cum v-om sti sa ne folosim de noi insine spre a ne apara drepturile noastre de cetateni.

 8. Cred ca asistam la cea mai mare cacialma din istoria Romaniei, una reusita prin chiar manutele inghetate ale poporului alegator, disperat ca ciuma rosie acapareaza puterea absoluta. Am fost transformati in niste maimutoi ai binomului toxic uslam, cu alt copresedinte, mai cu staif, mai cu aura. Mahalache, Murariu, mai nou, decoratoarea Bran, care din lipsa de activitate, (seful ei tace strategic la intern), se substitue unui eventual rol al sotiei Johannis si trece ea direct la redecorare. Altfel. Romania bine prostita, cu ponta plagiatorul mitoman si Klaus, presedintele gafeur. Ne-am pricopsit!
  Ne mai mira un ministru al diasporei, de-al lor, dintre ei, pt. ei?

  • Domnule Mioc a ti locuit 25 de ani afara daca a ti fi locuit inRomania alta era parerea dv .Parerea mea este ca numai dreapta poate salva Romania dar o dreapta ca in SUA nu dreapta stangace si stanga dreptace pentruca stangaci au inceput sa tradeze si se inscriu in PNL

 9. P.S.D. = P.C.R. si cu aceasta se spune aproape totul, pentru cine se mai indoia! Romanii au votat invers in strainatate, ca sa poata dovedi ca n-a cazut comunismul in Romania si ca Securitatea aranjeaza totul in Romania. Securitatea s-a gandit sa-i escrocheze si pe romanii din diaspora, furandu-le voturile, chiar daca lipsesc baronii locali din Romania, bagandu-le Securitatea comunista in institutiile cu care cred comunistii ca pot influienta votul lor. Ce legatura are Securitatea comunista cu diaspora? Comunistii sunt niste escroci, nu stiu decat sa minta si sa fure! Cine este „domnul” Victor Viorel Ponta? Cine este „domnul” Titus Corlatean? Cine este „domnul” Theodor Melescanu? Cine este „domnul” Ion Iliescu?

 10. Nu cred ca are vreo importanta pe cine a numit Pontacul ministru pentru Diaspora. Cei din Diaspora, oricum, nu vor avea niciun fel de raporturi cu guvernul Pontacului.

  • Ba are importanta, chiar una foarte mare, nu mai putem face greselile din 90-95 cand fostii securisti conduceau destinele tarii, nu mai putem iesii in lume cu fosti…, copii de fosti…, nepoti de fosti… Suntem totusi pe o treapta superioara a evolutiei noastre ca stat. Ar fi cazul sa coboram din copac si sa invatam sa mergem. Asa trebuesc privite lucrurile, nu ca o gluma proasta.

 11. Domnule Mioc,

  Cred ca trebuie sa despicam problema in doua parti.

  Faptul ca omul e fiul unui colonel de securitate nu cred ca e foarte importanta in cazul asta. Pacatele tatalui nu se transmit fiului si atata vreme cat omul nu a facut nimic ilegal originea lui sociala nu poate fi un criteriu pentru acordarea sau neacordarea unei functii, altfel nu suntem mai buni decat comunistii anilor 50 care foloseau originea sociala pe post de ciomag.

  Ceea ce importa in acest caz este lipsa de competenta, adica ceea ce numiti „incolor si inodor”.

  Asta ar fi criteriul dupa care omul nu ar fi trebuit sa obtina un post de ministru, insa se poate aplica la mai multi din guvernul asta cu o origine sociala mai sanatoasa…

  Daca ar fi dupa cum spuneti Dv, domnul Tismaneanu nu ar avea loc in societatea romaneasca contemporana numai dupa principiul ca e fiul unui politruc comunist.

  Insa domnul Tismaneanu s-a dovedit a fi un politolog de forta si si-a castigat reputatia pe cont propriu. Nimeni nu contesta prezenta dumnealui in spatiul public pe baza de origine sociala nesanatoasa.

  • Poate c-o fi si cum ziceti dv, d-le GAFENCU. Pe fiecare individ in parte il caracterizeaza ,la urma urmei ,faptele(actiunea , cum ar zice H. Arendt) , iar dl ministru Tilvar va avea timp la dispozitie pentru a confirma cat de „inodor si insipid” este.
   Cert este insa pentru mine unul ca sunt foarte multi din fostii securisti de frunte ai caror fii ,,colaboratori si preferati(contra cost, cu siguranta) se afla bine mersi prin cele negre(?!) strainatati capitaliste. Unii plecati in preajma, altii chiar dupa 1989.C-or fi votat JOHANNIS si au convingeri democratice de pe-acum , nu am cum sa stiu. Ponta al nostru, mare amator de subtilitati comuniste… tineresti, (gen doctorat. tupeu, oportunism bagaret pana peste poate etc),s-o fi gandit el (singur?) insa si la alte daraveri- lucruri mai pragmatice si mai „sentimentale” , la o adica.Partea aceasta de diaspora ,si-o fi spus domnia sa, de ce n-ar putea fi „sensibilizata”, stimulata si starnita cu trezirea,in constiintele lor , a idealurilor… marete ? Ca prea si-au luat-o in cap, astia, cu diaspora lor !! Eu sunt convins ca”‘s-a gandit’ si a actionat in consecinta. Toti numitii si bagatii la inaintare din marea grija guvernamentala pentru …diaspora …de pana acum , nu s-au dezmintit.. Exemple ilustre stau marturie:Melescanu,Corlateanu (si maI SUNT).Asa ca , dl PONTA nu face altceva decat au facut si altii pana la el,mai „ievident” sau mai putin evident.Dl Mioc , stie el ce stie. Cu siguranta.
   In alta ordine de idei, starea si actiunea de acum a DIASPOREI noastre , dupa marea revelatie constient exercitata, are altceva de facut:consolidare, unitate, autonomie si implicare parlamentara permanenta in Romania prin forte proprii.Este o sansa unica de la 1848 incoace pentru tara noastra , Daca nu o fructificam ar insemna sa fim…(las pe altii sa-mi completeze gandul)

 12. N-ar trebui trecut cu vederea faptul ca, la fel cu tara, diaspora este si ea impanzita de securisti.
  Securistii au ajuns in diaspora inainte de 1989, trimisi in misiuni sub acoperire, dar si dupa 1989 din ratiuni mai putin transparente. Istoria securistilor ceausisti si post-ceausisti este cel putin la fel de complicata cu cea a legionarilor si, poate ca ele se intalnesc undeva…acolo sus.
  Asa ca de ce n-am putea interpreta ca misiunea acestui ministru Tilvar, odrasla securista, este de a „trage sirena”.

 13. Confirmarea naravului comunist „MINCIUNA” si dupa 25 de ani, la masa „dr.” premier V. Ponta.

  Daca in data de 28 decembrie 2014 am postat articolul:

  Dovada ca nici dupa 25 de ani, nu am scapat de naravul comunistilor rezulta si din acest scurt mesaj:
  “Iliescu si cateii lui… tot in slujba (PCR…PSD) poporului!
  Pentru salvarea Romaniei, cat timp societatea civila este slab dezvoltata, avem nevoie de: diaspora si internet!”

  iata ca azi, 9 ianuarie a.c. numai dupa doua saptamani de la acea data apare un material de presa:

  Daniel Buda: Membrii Guvernului Ponta se laudă cu „performanţe” mincinoase

  http://www.napocanews.ro/2015/01/daniel-buda-membrii-guvernului-ponta-se-lauda-cu-performante-mincinoase.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+napocanews%2FhIWc+%28NapocaNews%29

  Si atunci, degeaba schimbam politicienii de 25 de ani, atat timp cat naravul lor comunist (psd-ist), „MINCIUNA” a ramas acelasi si azi, in institutiile mari ale romanilor.

  Politicienii cu care „ne mandrim”, nu-i gasim numai in „Parlamentul condus de Tariceanu si Zgonea”, ci si in Guvern.

  https://www.facebook.com/CloacaPolitica2/photos/a.305252552914008.62049.305241682915095/613321875440406/?type=1&theater

  P.S. Zicala care circula pe vremuri este acum modificata, dar, din pacate…adevarata:

  „Cine fura azi un OU (cu…”plagiatul”), maine va fura un BOU (cu … statul), aviz amatorilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro