duminică, octombrie 24, 2021

O viziune cu poporul Dan Diaconescu

Bănuiesc că  sunt dintre ultimii români care au auzit de existența lui Dan Diaconescu. Neavând multă vreme televizor și necitind ziarele, am aflat târziu, de la prieteni, despre domnia sa – și am ratat toate episoadele cu Elodia, precum și numerele paranormale de la OTV. Am fost impresionat de știrea că un cuplu trăia complet otevizat: ea privea până la miezul nopții, după care îl scula pe el, care prelua ștafeta, iar a doua zi se informau reciproc, nu cumva să scape vreun detaliu catastrofal de important din povestea Elodiei. Habar n-am cum arată (sau, mă rog, arăta) Elodia – și prefer să mi-o închipui. Când, în fine, m-am cablat și eu la lumea televizorului, se înființase deja acel partid cu o titulatură amețitoare: Partidul Poporului Dan Diaconescu. M-am otevizat preț de-o seară, încercând să pricep ce vedeam, am mai privit încă o seară la OTV, apoi încă una, fără să ajung totuși la performanțele cuplului de care am pomenit. Până la urmă m-am lămurit că puteam ghici destul de ușor surprizele și dezvăluirile senzaționale pe care lumea le aștepta cu sufletul la gură, așa că n-am mai frecventat postul acela de televiziune. Dar asta nu mi l-a scos din minte. Chiar dacă nu-l vedeam, aveam în față chipul lui Dan Diaconescu: blând, ascultând cu răbdare pe oricine, pe toți nefericiții care se înghesuiau în studioul lui, cultivând cu mare talent nevoia de pălăvrăgeală și lamentație a românului; în același timp, descurcăreț, dibaci, expert în toate, de la poezie la minerit, de la fizică nucleară la creșterea viermilor de mătase; dar, mai ales, rău cu ciocoii și bun cu poporul. Și atunci am înțeles titulatura partidului: există într-adevăr poporul Dan Diaconescu. De fapt, mă întâlneam în fiecare zi cu poporul Dan Diaconescu pe stradă, în autobuze și în magazine, fără să știu însă cum îl cheamă. Cu vreo douăzeci și cinci de ani în urmă încercasem fără succes să găsesc poporul Ceaușescu-România, despre care se tot vorbea – iar acum lucrurile se întâmplau pe dos: poporul îl știam, doar numele lui îmi scăpa. Dan Diaconescu m-a lămurit.

Și, ajuns într-o stare de grație, am avut o viziune:

Se făcea că  eram în toamna lui 2014. Campanie pentru alegerile prezidențiale. Bucureștiul e sub asediul unor poze imense. Televiziunile gem de invitați și de spoturi electorale. (Între timp, s-a înființat și Antena 4, o variantă hard față de Antena 3, considerată prea binevoitoare cu Traian Băsescu.) Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale: Sorin Oprescu 38,72%, Dan Diaconescu 20,91%, Mihai Răzvan Ungureanu 20,16%, Crin Antonescu 12,45%, Kelemen Hunor 4,33%, Corneliu Vadim Tudor 2,04%, George Becali 0,86% etc. Se lansează acuzații violente de fraudare a alegerilor din partea lui Crin Antonescu și a lui Corneliu Vadim Tudor, în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu și Kelemen Hunor ridică resemnați din umeri în fața preferințelor electoratului, iar George Becali tace. Campania pentru al doilea tur de scrutin e teribilă. Echipa OTV, în frunte cu dnii Condurățeanu și Bălan, îți lasă impresia că e simultan pretutindeni în țară, frizând și anticipând paranormalul. Dl Oprescu afișează un zâmbet superior. Au loc tot felul de dezvăluiri, matrapazlâcuri colosale la primăria Bucureștiului, dar dl Oprescu își păstrează zâmbetul superior, transmis de toate posturile de televiziune, inclusiv de OTV, care însă îl retușează în photoshop, schimbându-i radical expresia. Dan Diaconescu supralicitează: dacă înaintea primului tur promisese fiecărui român 50 000 de euro, acum promite 100 000, ba chiar distribuie în toate orașele și comunele țării cereri pentru ridicarea acestei sume direct de la președinție, începând din ziua învestirii sale. Premierul Victor Ponta se avântă vitejește în dezbateri, explicând că există o comisie care l-a absolvit de acuzația de plagiat, iar aceasta e singura comisie credibilă, și că dl Oprescu e un om integru. Dl Antonescu tace brusc. Altminteri, agitație, gălăgie.

În fine, în duminica alegerilor poporul se înghesuie în secțiile de votare. Abia seara ne dăm seama că era vorba mai ales de poporul Dan Diaconescu, că poporul Dan Diaconescu se înmulțise, crescuse ca viteazul din poveste. Rezultatul: Dan Diaconescu 50,86%, Sorin Oprescu 49,14%.

Să-l lăsăm pe Sorin Oprescu să conteste rezultatul la toate posturile de televiziune (mai puțin la OTV, care e în sărbătoare) și să ne concentrăm atenția asupra lui Dan Diaconescu. În Piața Universității s-a montat deja un podium uriaș, iar poporul Dan Diaconescu se îndreaptă în număr mare într-acolo, cu steaguri și pancarte. O muzică – amestec de manea, jazz și cântec patriotic – țâșnește din difuzoare supradimensionate. Când însuși Dan Diaconescu își face apariția, cu făptura lui fragilă, poporul izbucnește în urale prelungite, care acoperă muzica. Noul președinte ridică mâna dreaptă, cu degetul mare în sus, dar nu poate rosti nici un cuvânt. În ciuda bărbăției sale, emoția îl copleșește. Pe cer, focuri de artificii. Și atunci, la marginea mulțimii adunate, se iscă o mișcare: lumea se dă deoparte, lăsând să treacă o femeie acoperită cu o mantie lungă, albă. Ea pășește cu siguranță în golul căscat în fața ei. Când se apropie de podium o zărește și Dan Diaconescu, rămas mut și inexpresiv. Femeia urcă, mantia albă mătură treptele până la podium. Ajunsă sus, se îndreaptă spre marele bărbat de stat, îl ia de mână. Privirea ei e intensă și calmă. Muzica aceea stridentă încetase de mult. Totul se petrece într-o liniște deplină. (Scena ar putea semăna cu cea a sosirii lui Lohengrin în fața Elsei von Brabant, dacă schimbăm sexele protagoniștilor, presupunem că mantia joacă rol de lebădă și eliminăm muzica lui Wagner.) Brusc, toată lumea o recunoaște – o recunosc și eu, deși n-am văzut-o niciodată. Este Elodia. Se lipește de Dan Diaconescu și urmează un sărut lung, ultraholywoodian – cel puțin un sfert de ceas –, a cărui durată însă poporul Dan Diconescu n-o percepe, fiindcă e trasportat, ca și cum fiecare bărbat, femeie, copil sau bătrână s-ar săruta cu Elodia. Când își dezlipesc în fine buzele, Elodia îl ia din nou de mână cu un gest sigur, pornește, iar el o urmează docil. Coboră amândoi treptele, merg prin mulțime. Între timp, au loc schimbări mai greu sesizabile pentru poporul Dan Diaconescu: focurile de artificii se transformă în altfel de focuri, cerul nu mai e chiar cer, dar rămâne la fel de întunecat. Ai zice că ne aflăm într-un tablou de Hieronymus Bosch. Sărutul magic a întors întreaga țară pe verso, ca pe-o mănușă – suntem în România subpământeană. Elodia și Dan Diaconescu pășesc înainte, urmați de popor.

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

  • Chiar asa. Departe de mine gandul sa-i jignesc pe iubitorii de jazz – dupa cum n-am vrut sa-i jignesc nici pe iubitorii de opera, dar se pare ca ei sunt mai putin susceptibili.
   Detaliul e cat se poate de realist. Pesemne ca nu sunteti suficient de otevizat. La spectacolul lansarii canditatului PPDD pentru primaria Bucurestiului – un roman stabilit in America, al carui nume imi scapa – s-a auzit jazz din belsug, semn al sentimentelor filo-americane ale lui DD. De fapt, DD reuneste toate contrariile: e filo-comunist (cu puternice nostalgii ceausiste) si anti-comunist, filo-capitalist si anti-capitalist, filo-occidental si anti-occidental, filo-american si anti-american, filo-rus si anti-rus, filo-maghiar si anti-maghiar, filo-semit si anti-semit – e filo-orice si anti-orice. Asta e marea lui arta.

   • stimabile domn zografi,

    iar ma dezamagiti – nu este clar ca calea (cacofonie voita) de mijloc nu poate fi gasita decat stabilind extremele? mai cititi cu ying si yang. asadar, acest minunat personaj este de fapt perfect echilibrat.

   • Foarte corect! La fel sunt si majoritatea romanilor (citat de pe „blogul alb”) :”Noi suntem mereu alături de noi înşine. Noi ne iubim pe noi neiubindu-i pe alţii sau ne detestăm, adorându-i. Noi avem o problemă, cu noi şi cu lumea: lucrurile noastre nu se întâmplă niciodată aşa cum ne-am închipuit că trebuie să se întâmple.

    Noi suntem poporul prin excelenţă creştin. Ne închinăm la fel dărâmând biserici şi construindu-le. Avem preoţimea cea mai coruptă şi cele mai multe sărbători oficiale. Pe cei morţi îi cinstim cu colivă, cu mici şi cu bere, iar pe cei vii – cu flegme în faţă.

    Noi suntem cei mai cinstiţi, fiecare în parte. Urâm să fim înşelaţi, atunci când îi tragem pe sfoară pe alţii. Iubim adevărul, mai ales dacă ne convine. Străinii cred despre noi că una spunem şi alta facem, sau că ne răzgândim la fiecare două minute. Dar noi credem mereu cu tărie în ceea ce zicem şi facem.

    Noi suntem familişti şi conservatori. În sărbătorile noastre s-au amestecat obiceiurile popoarelor, unele aproape pierdute, şi s-au inventat noi tradiţii. Centrul vieţii noastre e casa, dar sângele nostru latin nu se prea înfierbântă la abandonul şi suferinţa copiilor noştri.

    Noi suntem paşnici şi primitori. Avem trei sau patru partide de extremă dreaptă, un preşedinte interimar care ar pârjoli secuimea pentru că nu a votat la referendum şi un turism mizerabil.

    Noi suntem harnici, inteligenţi, curajoşi. Nimic bun n-a ieşit încă din asta, probabil din cauza teribilului ghinion istoric. Revolta noastră demnă contra Germaniei naziste a scurtat Al Doilea Război Mondial cu o mie de ani, dar ne-a făcut prizonierii Armatei Roşii.

    Noi ştim să ne descurcăm cel mai bine, pentru că ne aflăm mereu în încurcătură. S-a întâmplat, demult, să refuzăm regulile, să rătăcim drumul, să încâlcim iţele destinului nostru comun, şi am deprins organic arta improvizaţiei.

    Noi nu am cunoscut prea des libertatea, din pricina răutăţii celor puternici. Dispreţuim profund democraţia în sensul domniei legii, dar o iubim ca dictatură a majorităţii, care e viscerală, imprevizibilă. Ne plac tiranii care ne dau de mâncare şi ne simţim persecutaţi numai atunci când nu ne merge bine.

    Noi suntem poporul cel mai spiritual. Dovada acestei mirabile spiritualităţi este cvasiinexistenţa noastră istorică.

    Noi suntem bovarici. Ne rugăm în neştire, fără a nădăjdui la ceva. Şi locuim ţara cea mai frumoasă care a fost…”

  • domnul autor nu a bagat de seama ca poporul ceausescu romania are acelashi comportament cu poporul diaconescu?oare n o fi acelashi?

 1. Alta data un asemenea scenariu, ar fi fost un fel de satira, o ironie fina la adresa poporului.
  Acum ,cu exceptia incheierii apoteotice, totul este un scenariu absolut realist , ba chiar probabil. Si nu mai mira si nu mai socheaza pe nimeni.
  Ce a uitat autorul sa surpinda este contextul international, plin de conflicte armate deschise in diverse puncte, cu amenintarea declansarii razboiului mondial in fiecare zi , ora, minut.
  Nu a mentionat nici ca Romania nu mai este de ceva vreme membru al UE, iar UE nu mai este ce a fost odata. Somajul a trecut de 25 % in toate tarile, Euro sta sa se prabuseasca, iar partidele nationalist-populiste conduc la diferenta mare in toate sondajele. Si toti sustin noul lider de la Bucuresti.

 2. stimabile domn zografi,

  m-ati dezamagit, si nu oricum dar de-a dreptul profund. pentru echidistanta trebuie sa adaug ca m-ati dezamagit si de-a stangul. asadar fiind clarificat acest aspect sa trecem la lucrurile esentiale:
  1. poporul ceausescu romania (cred ca totusi era cu partidul, dar partidul reprezenta poporul, asa ca las de la mine) este o multime destul de clar definita, restransa intr-o forma statala care poate preciza o arie geografica oaresiscum aproximativa (basarabia) dar totusi suficient de circumscrisa.
  2. poporul dan diaconescu spre diferenta de cel susnumit are vocatie universala.

  in rest, in viziunea dumneavoastra nu includeti faptul ca unora s-ar putea sa nu le placa jazz-ul.

  • Are vocatie universala dar, nu stiu cum se face, s-a cam aciuat p-acilea! Si inca cum! Si nu se da dus dupa cum nu pleaca cainele de la macelarie!

  • Multe cuvinte pentru nimic. Ai impresia ca esti subtil, dar nu esti.
   Lasa tastatura si cumpara-ti o muzicuta!

 3. Ar fi culmea teatrului! Tare de tot. Bun articol. Dar dupa vreo 2 luni Dan Diaconescu fuge din tara (cu Elodia) si lasa poporul prost, implant cu privirea in OTV, spalati pe creier, treyindu-se dintr-un fel de coma, cu buzele crepate si parul intre degete ca nu si-au primit banii mult promisi. Iar Diaconescu, intre timp, si-a cumparat elicopter si a invatat sa-l piloteze, ca nu-i prost sa ajunga si el numai pana la Targoviste.

 4. Stimate, domn autor, cat ar fi de onirica viziunea dumneavoastra, tot ar trebui sa pastreza un sambure de esenta. Iar esenta priveste cauzele reale ale ascensiunii lui DDD. Cine l-a lansat, cine il sustine, cine il vedea drept Alba ca Zapada calarind un Fat-Frumos alb ? Oare este drept sa uitam toate acestea ? Iar daca incercam sa gasim raspunsuri la intrebarile de mai sus, ne mai putem imagina ca el va fi Alesul sau revenim cu picioarele pe pamant si intelegem ca e doar o marioneta a „sistemului”, care va fi, acum, abandonata, intrucat si-a facut datoria si nu mai poate fi de niciun folos ?

   • Si articolul si majoritatea comentariilor emana un profund dispret fata de cetateanul mediu sau sub-mediu. Are loc o bizara intalnire , pe o platforma comuna – a batjocoritorului Dan Diaconescu cu elevatii sai critici. Dupa apoteoza cu sacii cu bani este de domeniul evidentei ca fenomenul OTV -DD-PP a intrat intr-un declin rapid….Pana in decembrie mototolitul Corneliu Vadim Tudor va parea un fel de Fat Frumos in comparstie cu Dan Diaconescu care a plusat asa de mult pe cartea tembelismului incat pana si tembelii s-au prins.

 5. si mie mi se pare ca asta e singura modalitate rationala in care mai poate fi tratata „realitatea” politica din tarisoara
  excelent, domnule Zografi, multumesc!

 6. Fereasca Dumnezeu de asa cosmar !
  Dar nu suntem prea departe, multumim tuturor conducatorilor post ’89 ca ne-au adus pe aceasta cale de cosmar ….

 7. Viziunea e trista. Chiar si pentru un sustinator PDL fervent ca dumneavoastra, care nu pierde ocazia sa-i ia la misto pe Antonescu si Ponta, desi subiectul e D.D…. Dincolo de preferintele dvs electorale pe care, nu inteleg de ce, va straduiti sa le ascundeti aveti dreptate: D.D. e o catastrofa, iar electoratul sau frizeaza oligofrenia… Dar cand cele doua formatiuni de oameni cat de cat normali la cap se cearta ca la usa cortului, ajutate si de ideologi ca dumneavoastra, D.D. pare o prezenta fireasca pe aceasta scena politica, nu-i asa? Iar metodele sale radicale nu mai par stupide ci patriotice, in interesul poporului…
  P.S.
  Spor la traba cu injuratul intre voi si asa ii mariti sansele electorale lui D.D. ! :(

 8. Trist articol. Nu ca mesaj ci ca si text. Recunosc ca steptam cumva, ceva, mai mult de la Dumneavoastra. Acord circumstante atenuante recunoscand ca 2-3 zile de OTV pot avea efecte negative asupra atributiilor intelectuale. Nu asi fi comentat daca nu asi fi considerat atacul asupra Antenelor de un tragism desprins din Ehrenburg. Nu stiu dar sper ca in ’89 ati fluerat si Dvs in Piata. Ei, atunci, in Piata, cel mai mult nu s-a fluierat pentru salarii („Si nu pentru o bucata de rumena paine/ Nu pentru patule, nu pentru ogoare”) ci pentru dreptul de a avea o publicatie, o televiziune (de moguli, ticaloasa, mincinoasa, vanduta strainaatii, mercenara si cum vreti sa o numiti) care sa „injure” Puterea (sper sincer ca in adevar faceti diferenta intre „guvernare” si „putere”). A ramas singura televiziune care face asta, probabil ca nu pentru mult timp, iar disparitia ei va lasa un gol dureros in democratia romana. Cunoasteti faimosul adagio (atribuit pe nedrept lui Voltaire): „Nu sunt de acord cu ce spuneti, dar sunt gata sa imi dau viata pentru dreptul Dvs de a o spune”. V-ati gandit vreo data de ce Revolutia Franceza, cea Rusa, comunizarea Estului, etc si-au omorat inca de la inceput „intelighentia” dealista ? Pentru ca Puterea nu are nevoie decat de o singra voce.

  • S-avem pardon, Antenele nu mai injura Puterea de cand sunt ele la putere. Sunteti in urma cu cateva luni. Sau poate considerati ca si dl Ponta ca a avea Guvernul si majoritate in Parlament nu e putere, putere e sa auzi cucuveaua la Cotroceni, sa primesti scrisorile de acreditare de la ambasadori straini si sa patronezi Festivalul Enescu.

   Cat despre “Nu sunt de acord cu ce spuneti, dar sunt gata sa imi dau viata pentru dreptul Dvs de a o spune”, a o alatura propagandei desantate unilaterale a Antenelor este o jignire. Gadea dandu-si viata pentru dreptul lui Papahagi de a spune ceva contra. Haida de!

 9. Încep cu un citat util oricui (și mai ales românilor):

  Legitima aparare
  Definitie: Din punctul de vedere al dreptului penal, este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc. Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.

  În momentul în care am realizat că DD pur și simplu spulberă acest paragraf (deosebit de important, clar și pe înțelesul tuturor) l-am catalogat instantaneu ca fiind (încă) un mercenar al marii aburiri la care este supus publicul român începînd cu revoluția televizată. Că o face conștient au ba nu are nici o importanță, oricum sforile sînt trase de aceeași specialiști ai diversiunii pentru ca NIMENI SĂ NU MAI ÎNȚELEAGĂ NIMIC. Elodia și alte farafastîcuri sînt doar zorzoanele necesare mascării aburelilor principale sub pretextul senzaționalismului pur.

  Las la latitudinea cititorilor continuarea raționamentului sub imperiul întrebării inevitabile: cui prodest ? (cui folosește – în Valahia și/sau pe alte meridiane… estice).

 10. Sesisez nuanta superioara de intelectual fin din autorul articolului, dar as vrea sa zic altceva…adica sa-i iau apararea lui DD.
  Vad ca toata lumea zice ca DD e sustinut de prostime, adica de oameni slab pregatiti educational, saraci si altele de acest gen.
  Despre mine pot sa zic ca am terminat cateva facultati, sunt independent, etc. Deci nu stiu daca ma incadrez in profilul telespectatorului OTV, la care ma uit doar cand zappez telecomada.
  Am fost implicat in poltica in trecut, chiar pana la un nivel destul de ridicat.
  As vrea totusi sa zic de ce tin cu DD si daca nu face prostii majore il voi vota.
  In primul rand ma plictiseste teribil actuala clasa politica. Aceeasi demagogi, vrajeala, palavrageala din ultimii 20 de ani. Pe de alta parte, toti au in spate interese personale si a altora de a se cupla la sangele tarii, adica in primul rand la bugetul de stat.
  Cel mai important si relevant e stadiul in care este tara acum dupa 22 de ani. Este evident ca situatia actuala este datorata conducerii din ultimii 22 de ani, PSD, PNL, PDL. S-a daramat aproape totul, in curand e posibil ca vor pleca si Mittal, Renault, altii. Majoritatea populatiei traieste la limita saraciei. Tara supravietuieste in mare parte datorita banilor trimisi de romanii de afara, care undeori sunt hulititi. Si banii acestora s-au subtiat in ultimul timp. Unul din motive este ca unii au vazut ce se intampla in Romania, unde a ajuns tara si si-au facut un rost in strainatate, si-au luat acolo case si nu mai doresc sa se intoarca in Romania.

  Deci totul e deprimant in Romania de azi….mai putin spectacolul TV.
  Cred ca de asta il voi vota pe DD, ca sa mai subtiez, pe cat pot din actualii dinozauri politici….care parca sunt nemuritori.
  Am stat cativa ani in strainatate, din care am revenit de curand. Saracia din jur, la majoritatea populatiei e deprimanta. Se vede asta pe fata lor. Stirile de la tV arata dramele multor romani. Am facut din Londra pana in Oradea 23 de ore si in Romania 10 ore ca sa ajung acasa….bine ca am ajuns viu.
  In orasul din Moldova in care stau, desi capitala de jdet, nu mai merge aproape nimic. fosta zona industriala e moarta in totalitate. DD le-a inchis??? Daca nu se mai produce aproape nimic in tara asta, cum credeti ca se va trai mai bine? Nu se va intampla asta…
  Una din putinele sanse care a fost, erau banii de la UE. Se pare ca si aceasta a fost ratata. Cine e vinovat ca in 5 ani de la aderare s-a atras numai 3%???? sa nu-mi spuneti ca DD, ci birocratia, lenea, dezinteresul si coruptia sistemului.
  Deci de asta e posibil sa votez „schimbarea”.
  E revoltator unde a ajuns aceasta tara.

  • „Vad ca toata lumea zice ca DD e sustinut de prostime, adica de oameni slab pregatiti educational, saraci si altele de acest gen.”

   Nu asta e problema, ci realitatea ca domnu’ Dan si autorul au o viziune identica asupra viitorului: nu vor exista alte alegeri decat prezidentialele si, implicit, lipsa separatiei puterilor.

  • Nu credeti ca motivatia e putin infantila ? Adica votati „la misto”, doar ca sa negati politicianismul pe care il intuiti a fi negativ ? Nu e putin ca „mama, nu m-ai lasat la joaca asa ca o sa imi dau cu ciocanul in mana”?
   In al doi-lea rand, povestea cu „fondurile Europene marea sansa etc” este o mare minciuna lansata atat de birocratia de la Bruxelles cat si de anafalbetismul economic local. Aceste fonduri, selectand proiectele finantate pe alte criterii ecat cele economice (chiar si la drumuri), promoveaza in general solutii partial viabile. Doi, ca si in cazul Oltchim, impun o procedura de selectie care de foarte multe ori genereaza situatii ridicole. Pe langa cazul de mai sus, imi aduc aminte de niste Italieni care au castigat proiectul statiei de epurare Braila dorid sa construiasca fara fundatii de adancime pe malul nisipos. Sau statia de Epurare de la Mamaia unde tancurile de (scuzati expresia) rahat nu au capac asa ca aerosolii respirati in zona…sau apa marii….etc. Proiect grecesc daca nu ma insel. In al treilea rand, necesarul de co-finantare al acestor proiecte au bagat tarile fruntase in absorbtia fondurilor Europene in datorii uriase. Nu degeaba marii castigatori ai absorbtiei, aplaudatii de un deceniu de catre Bruxelles, sunt tocmai tarile PIIGS

   • Pai nu fac la misto, dimpotriva, cred ca ma voi inscrie in PPDD si voi fi activist, chiar daca imi dau seama ca voi atrage oprobiul multor „intelectuali”. Nu zic ca DD e sfant, departe de asta, insa e singura alternativa acum la vechii oligarhi politici.
    P e de alta parte, daca negati rolul fondurilor europene la dezvoltarea tarii….nu mai are sens discutia. Se stie exemplul Poloniei,care nu a inregistrat caderi in PIB pe timpulcrizei…asta datorita fondurilor UE atrase cu putin timp inaintea crizei, dar care s-au derulat pe timpul crizei.
    Intr-adevar, multe din fondurile UE nu au fundamente „economice”, multe au fundamente sociale, de a dezvolta cat de cat Romania. Nu cred ca s-a reusit.
    La chestia cu statiile de epurare date ca ex. de dvs. e posibil sa aveti dreptate, dar sunt zeci de exemple de statii de epurare „reusite”, ca de ex. la Iasi, Cluj, altele- intamplator am avut ceva tangente cu asta. Din partea mea..chiar daca s-ar fi irosit pe proiecte…asa-si-asa…macar sa fi venit in tara, sa fi ramas aici la diverse firme.

  • Cred ca faceti o mare greseala luandu-l la mishto pe DD si jignindu-i publicul. Ca intelectual, asa cum va pretindeti, ar fi fost mai normal sa incercati sa studiati „fenomenul DD”. Tipul este superofertant, un studiu de antropolgie culturala despre „otevizarea romaniei” documentat, blindat cu date si cifre, v-ar fi facut, poate, celebru.
   Deocamdata, omul din Caracal face agenda zilei in societatea din Romania, iar dumneavoastra aveti aproape 4.000 de vizualizari la un articol despre DD!
   Cam asa se pune in problema!

   PS: m-am uitat la emisiunile lui DD, vorbesc cu cei care se uita regulat, caut sa inteleg acest fenomen din spatiul public romanesc. stiti ce lucru interesant am descoperit? cat sunt de multi cei care se uita, dar nu recunosc acest lucru.

  • @Marius: Ai facut facultatea de pomana, daca tot ce poti sa spui e ca vezi doamne s-a inchis fabrica.
   Pai cine va opreste sa faceti o gramda de fabricute noi?
   Ultima data cand am fost in Husi in singurul hotel din oras m-au mancat purici si n-am gasit pe nimeni sa-mi taie 2000 de metri de iarba, desi eram dispusa sa platesc cam de 3-4 ori mai mult decat fac in mod normal la munca campului.
   Poporul DD este poporul care n-are educatie (chiar daca a fost la scoala), n-are viziune si nu are viitor.

 11. Solutia cea mai la indemina. Faceti totul,va rog, pentru a inlocui terminatia nominala „escu” in altceva…Trebuie inceput cu aceia care vor sa conduca Patria ! Banalitatea raului este limpede:
  Ceaus-escu,Ili-escu,Constantin-escu,Bas-escu…Si acum vor sa alegem intre Opr-escu,Anton-escu,Diacon-escu ! Desteapta-te romane !!!

 12. Doamnelor si domnilor,
  putina atentie si lui @ frank g. schmidt ; e dezamagit. Dece nu ii acordati atentie?
  Omul e dezamagit „nu oricum dar de-a dreptul profund”. Chiar nu aveti pic de pacienta?
  Chiar nu rezoneaza nimeni la asemenea panselute: „2. poporul dan diaconescu spre diferenta de cel susnumit are vocatie universala”.

  • stimabile victor l,

   dezamagirea de-a dreptul si stangul profunda imi este pricinuita de domnul zografi – asa ca nu inteleg apelativul dumneavoastra adresat atat doamnelor si domnilor.

 13. Multumiri pentru exercitiul de suprarealism (?) Multe feste ne va juca pe viitor aceasta linie incerta intre fictiune si realitate… Bunaoara, se pare ca ultima promisiune a lui DD e ca va inversa telecomenzile, sa functioneze de la televizor spre telespectator. Stai, asta s-a si-intamplat deja…

 14. Poporul s-a schimbat(preschimbat) de mult in populatie…Chiar ma gindeam ce-i mai uneste pe acesti tineri trasi la xerox – din pacate toape si topirlani – in afara de …stridenta aspectului si limbajului, respectul pentru nimic (in afara de bani cistigati usor si daca se poate imoral), agramarea, o pseudo-muzica (injuraturi acompaniate de melodii gata, asociate „textului” de programe de calculator sau, in cel mai bun caz, texte lingusitoare catre comanditar, pseudo-folclorice pe la Etno si Favorit TV – cu „Hai primar, primar, primar”). Exact ma gindeam ca pe contributors se dezbat tot felul de chestiuni elevate in timp ce populatia (fostul popor) se afunda intr-o mizerie nu materiala neaparat, din care, cine-i (mai) poate ajuta sa iasa, sau cum? Mie asa ceva mi s-ar parea mult mai interesant, decit eterna lamentatio.

 15. Până nu demult, credeam că singura întrebare pertinentă dpdv politic și civic în țara asta este: serviciile secrete conduc țara prin intermediul politicienilor sau politicienii prin intermediul serviciilor? oare emergența unui actor ca DD ar trebui să mă facă să reconsider dilema mea simplistă?

 16. :) de la hermeneutica pe text, la analiza punctuala pe maimuta urlatoare si gaina ouatoare.
  s adunam haiducii toti sa scapam tara de hoti :)

 17. Un text cu adevarat memorabil. Si cind spun asta nu doresc sa fac un simplu compliment autorului, ci sa descriu impresia profunda pe care mi-a facut-o. In contextul platformei Contributors, unde comentariul critic, lucid, si teoretizant primeaza, acest text vine cu a noua alura: are, parca, constructia unui virtej in virful caruia sta o intuitie (nescapata nici o clipa din vizor). E un text de
  scriitor, ceea ce, desigur, nu-l face mai putin adecvat pentru locul in care apare. In textele teoratizante, intuitiile mor uneori inainte de a se naste, apar intr-un sir de citeva cuvine si sunt apoi sufocate de mersul argumentatiei. Un astfel de text insa „retine” una dintre ele si ne-o transmite cu o percutanta incredibila: cum ar arata o Romanie in care fenomenul Dan Diaconescu ar da masura lucrurilor. De luat aminte, caci nu suntem prea departe de asa ceva.

  • @ Cătălin Cioabă

   Ați surprins excelent marca lui Vlad Zografi în acest peisaj. E singurul contributor ce-și „regizeazăˮ, parcă, ideile apelând la un eșafodaj imagistic. Se știe că Platon, când epuiza în câte un dialog resursa argumentativă, când conceptele nu-l mai serveau optim, recurgea la mituri. Un gând care nu mai putea fi trecut asistenței cu mijloacele dialecticii ori prin mecanica sobră a lui συν-λογισμός, era prelucrat alegoric până devenea poveste. Vlad Zografi îmi pare că repune în valoare acest procedeu: ideile lui capătă silueta și ritmul ielelor…

   Deznodământul are precizie și încărcătură wagnerian-caragialescă: România hipnOTeVizată devine ereb, adică un soi de Caracal coșmaresc, populat cu umbrele telespectatorilor fideli, orientate, în veșnicie, spre fosforescența răpitoare a tandemului arhetipal.

 18. DD pare urletul disperarii in varianta televizata.
  Este un clown istovit, imbatranit inainte de vreme. Reprezinta anormalitatea transformata in majoritate.

  Daca ar fi mai maulti care ar putea sa afirme ca nu este normal, este un bun inceput.
  Ignorarea nu este o solutie in cazul DD, transformarea lui este necesara, pentru ca nu este transformarea lui DD ci a multimii atasate lui, si este un bun inceput…

 19. In primul rand toti politicienii romani sunt jalnici si buni de impuscat.

  Si totusi, avocatul ala, Anthony Seddon, exista, l-am cautat pe net si e important.

  Ce face DD a aratat ce coruptie e in guvern, cum s-au facut privatizarile pana acum si ce porcarie e la Oltchim.

  Asa c e un circ instructiv. Si e mai simpatic DD decat plagiatorii Ponta sau sova. aia nu au condus o firma in viata lor.

  Voi ati condus? Aveti idee de asa ceva? Nu prea cred….

  Viitorul este al firmelor mici si mijlocii. Bugetarii, pensionarii si toti puturosii vor muri de foame.

  Iar cu Elodia etc…..trebuia si omul sa faca audienta, sa faca bani. La urma urmei, la cati prosti sunt in Romania, ce vrei sa le pui la Tv? Numai stiri de groaza si talk show-uri cu politicieni hoti?

  • a scris un prost care se uita in oglinda si vorbeste singur — un nimeni face o analiza a nimic – de ce desteptul asta nu vorbeste si de celelate tv care nu mai termina cu seriale ca dragusanca , guta , catanga , fata lui minune etc -care ne termina nervos si datorita unei mostre de incultura crasa == ce a v rut sa spuna asta ??? in cabina de vot voteaza fiecare cum gandeste — de aici si pana a te exprima -poporul otv-izat este cale lunga — in poporul acesta fac parte si parintii nostrii si prietenii nostrii , etc– de ce nu comentam analfabetismul de azi si serialelel pe care le-am aratat mai sus ??????????? vad din comentarii adepti ai acestuia care nu stiu nimic si nu au inteles nimic — votati psd si o sa vaeti de toate — sunteti niste fraieri !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.