luni, iunie 17, 2024

Oamenii au nevoie de o perspectivă clară de modernizare a țării pentru a nu mai crede în AUR

Zgomot, agresivitate, populism. Accente naționaliste, apel la nostalgie, dezinformare. Zero soluții reale.

Rețeta AUR nu este originală. O regăsim la majoritatea partidelor care au înregistrat succese de scurtă durată în Europa și în România în ultimii ani, fie că ne referim la Syriza în Grecia, UKIP în Marea Britanie sau PRM și PPDD în România.

Partidele extremiste vin și pleacă repede, imediat ce oamenii își dau seama că aceste mișcări politice nu au de fapt soluții la probleme lor. Consecințele negative pentru populație ale unor astfel de mișcări politice pot fi mici (PPDD, spre exemplu, nu a influențat agenda politică prea mult în România) sau foarte mari (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, deznodământ la care UKIP a contribuit semnificativ).

Ultimul lucru de care are nevoie România acum este un partid populist în creștere, care să distrugă fără să construiască ceva, de aceea trebuie să le oferim oamenilor ceva mult mai bun decât ceea ce pretinde că oferă AUR.

Indicatorii economici și sociali care ne arată nevoile oamenilor

Cauzele succesului actual al discursului populist în România pot fi găsite în indicatorii economici și sociali. În primul rând, suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale, conform cifrelor furnizate de Comisia Europeană.

Doar 31% dintre români au competențe digitale cel puțin de bază (față de 56% media UE). Lipsa competențelor digitale înseamnă că acei oameni au acces îngrădit la informație. Fie pentru că efectiv nu folosesc internetul, fie pentru că nu au pregătirea necesară de a căuta informația online și cad mult mai ușor pradă știrilor false. Lipsa competențelor digitale înseamnă și o îngrădire a accesului la piața muncii. În condițiile în care din ce în ce mai multe locuri de muncă necesită competențe digitale, în lipsa unei pregătirii IT de bază, ai mai puține șanse să obții un loc de muncă stabil și cu perspective de dezvoltare.

Doar 6% din companiile românești oferă angajaților pregătire IT (față de 20% în UE). Lipsa digitalizării întreprinderilor înseamnă că acele companii nu sunt competitive pe piața europeană și, deci, nu pot oferi salarii la nivelul din vestul Europei.

Poate oamenii nu simt concret nevoia de a se digitaliza, dar simt că au venituri mai mici și că găsesc greu un loc de muncă bine plătit.

Alt indicator important îl reprezintă indicele testelor PISA (Programul internațional pentru evaluarea elevilor). La cele mai recente evaluări publicate, din 2018, România a avut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani. Cu alte cuvinte, pregătirea elevilor a scăzut în ultimul deceniu. Avem 41% dintre elevi care se încadrează la analfabetism funcțional (adică pot citi un text, dar nu înțeleg ce spune acel text). Discursul populist prinde mai ușor în rândul populației care nu a avut șansa unei educații de calitate.

Sănătatea este un alt domeniu important unde oamenii tot așteaptă îmbunătățiri. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat atât dorința personalului medical de a ajuta și de a se autodepăși în combaterea crizei, dar și limitele sistemului medical. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la tratarea cauzelor mortalității și pe antepenultimul loc la prevenirea acestor cauze. Suntem, de asemenea, pe penultimul loc în UE la speranța de viață.

Românii din marile orașe încep să resimtă o altă problemă care le afectează nivelul de trai: aerul poluat. Bucureștiul, spre exemplu, este unul dintre cele mai poluate metropole europene. Capitala se află pe locul 263 din 323 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de Mediu în ceea ce privește calitatea aerului.

Toți acești indicatori ne arată capacitatea redusă a unei mari părți a populației de a participa activ la societate, de a avea un loc de muncă stabil, bine plătit, în condiții de siguranță și de a avea perspective de dezvoltare profesională.

Soluții reale la probleme reale vs. false soluții la false probleme

AUR există în România fiindcă politicienii responsabili nu au oferit o perspectivă de modernizare a țării la nivelul așteptărilor oamenilor.

Românii nu simt că există o agendă clară, asumată în spațiul public, de îmbunătățire a calității vieții lor prin creșterea calității educației, a sănătății, prin dezvoltarea infrastructurii, prin digitalizare, prin reducerea poluării și prin întărirea economiei care să genereze locuri de muncă stabile și bine plătite.

Dacă nu le dăm oamenilor motive să se uite cu încredere spre viitor, ei vor privi spre trecut.

Aderarea la Uniunea Europeană și absorbția fondurilor europene au reprezentat și  reprezintă în continuare principala perspectivă de modernizare pe care o conștientizează românii. Dar trebuie accelerate eforturile. S-au făcut multe investiții în România în ultimii 15 ani, majoritatea cu ajutorul fondurilor europene. Nivelul de trai a crescut, dar într-un ritm nesatisfăcător pentru o populație căreia aderarea la UE i-a lărgit perspectivele și i-a crescut așteptările.

Atât timp cât nu accelerăm modernizarea și nu reducem decalajele față de restul Uniunii Europene, oamenii vor fi în continuare victime ale populismului. Din cei aproximativ 4 milioane de români cât se estimează că trăiesc și lucrează în vestul Europei, mulți nu au emigrat de tot. Ei vin și pleacă, muncesc sezonier în străinătate. Lor trebuie să le demonstrăm cu atât mai mult că decalajul dintre România și vestul Europei se reduce. Altfel, vor cădea victimă discursului populist, dovadă rezultatul AUR în Diaspora la ultimele alegeri.

Creșterea digitalizării, a calității serviciilor publice, mai ales în sănătate și educație, reducerea poluării din orașe, modernizarea transportului urban și a infrastructurii de transport: toate aceste investiții pot fi făcute din cele 80 de miliarde de euro, fonduri europene, pe care le avem la dispoziție în următorii ani. Toate acestea sunt soluții concrete la nevoile oamenilor.

Cu orice spital nou terminat la timp, cu orice tronson de autostradă important inaugurat înainte de termen, oamenii vor privi mai mult în față și vor ignora mesajele populiste și extremiste.

Dacă le oferim românilor soluții reale la problemele lor reale, vor înceta să creadă în falsele soluții oferite de AUR la false probleme.

ZERO toleranță la încălcarea legii și agresivitate

Modernizarea este principala soluție la combaterea populismului, dar, în paralel, trebuie să nu tolerăm comportamentul agresiv, minciuna și îndemnul la nerespectarea legilor.

Trebuie să taxăm orice mesaj și orice acțiune care îndeamnă la violență, trebuie să demascăm orice minciună, orice dezinformare din partea populiștilor.

Este important ca noi toți, reprezentanți ai societății civile și jurnaliștii profesioniști din România, liderii de opinie și politicienii responsabili, să le arătăm oamenilor cu fiecare ocazie impostura politică a extremiștilor și să nu le tolerăm nicio secundă abuzurile.

Dacă tolerăm aceste manifestări, îi încurajăm să intensifice un comportament agresiv și împotriva regulilor. Un stat în care nu se respectă regulile la cel mai înalt nivel nu poate să ceară oamenilor să le respecte.

Distribuie acest articol

77 COMENTARII

 1. Cu totii am vrea ca PNL sa nu mai fie un partid de talhari, dar asta e realitatea. Am vrea ca PSD sa fie un partid real de stanga, nu o mafie, ca PNL, dar asta e realitatea. Am vrea ca Romania sa fie o tara normala, cu institutii care lucreaza pentru cetatean si nu doar sa-l subjuge si sa-l stoarca de bani, dar asta e realitatea.

  Singura intrebare e: de ce n-am plecat inca dintre acesti oameni primitivi si ticalosi, lipsiti de speranta si viitor?

  • @ Marcel _ „Am vrea ca PSD sa fie un partid real de stanga…”

   Doctrina liberală este esențialmente, de asemenea, una de stânga.

   Doar că în România delimitarea doctrinară la care vă referiți nu există. România este un stat eșuat (după cum chiar Președintele său a spus-o) guvernat de peste trei decenii de o cleptocrație transpartinică de tip mafiot.

   Singiura doctrină a acesteaia este cum să transfere o cantitate cât mai mare de resurse publice în proprietatea privată a cleptocraților și a apropiaților lor, fără a răspunde în fața legii.

   De fapt, nici nu contează pentru cetățeni foarte tare în acest moment orientarea doctrinară a guvernanților, ci determinarea în oprirea jafului din averea publică este prioritară.

   Din perspectiva mea, plătitor onest de taxe, dacă PSD înlătură cleptocrația, pe acesta îl susțin, dacă o face PNL sau UDMR, pe acestea le susțin.

   … Dar de fapt niciunul dintre ele nu dorește înlăturarea cleptocrației, pentru că sunt parte din ea.

  • Marcel,

   Nu pot sa raspund la intrebarea de ce nu ai plecat din RO dar ceea ce stiu este ca in aceasta tara, numita RO, nu functioneaza legea. O pui frumos pe piept si poti sa mori cu ea pe piept.

   Si nu functioneaza statul de drept si faptul ca un Presedinte in urma cu niste ani relativ multi, peste 7 ani, a spus ca doreste ca RO sa nu mai fie sub MCV a dovedit si mai dovedeste ca nu cunoaste in ce fel de tara este domnia sa.

   Economia si societatea nu pot renaste/creste fara un stat de drept.
   Este pilonul central al oricarei democratii statul de drept.

   In momentul in care exista si functioneaza statul de drept abuzurile unor extremisti sunt repede pedepsite, plagiatul unul PM este repede declarat si inlaturat titlul de doctor. Minciuna si infractiunea nu au ce cauta in varful societatii si in conducerea acesteia daca stat de drept exista.

   Partidele, de oricare ar fi ele, mai vechi sau mai noi, vezi ca si USR-ul condus odata de Barna, acum de Drula, este din acelasi aluat fetid, sunt, in cea mai mare masura, organizatii care servesc intereselor personale ale maretzelor cadre de conducere si cam atat.

 2. Oamenii, oamenii de rând, au nevoie de politicieni cinstiţi şi nu din cei care pradă din ţara lor pe-a-apucatelea, de nu mai rămâne piatră pe piatră. De aceea, tot felul de guguştiuci care urcă la o tribună vor fi crezuţi în speranţa că vor fi mai cinstiţi. Politicienii ăştia vor şti să fure sub umbrela oricărui program (făcut cu alte şi alte cheltuieli… de marii noştrii economişti!) şi nu se vor lăsa până nu vor fi luaţi de piept de colegii lor de partid: Colega, lasă-te de furat, că mi-i scârbă de tine şi te dau eu în gât, până să pierdem toţi la alegeri. Măcar atât!

 3. Articol bun, explicit, documentat. Dar s-o spunem pe-aia dreapta : romanii sunt mintiti si inselati de prea mult timp de catre „partidele sistemului” in disperare de cauza „se agata” de sperantele – iluzorii desigur – care li se propun. Singurul remediu este o guvernare eficienta, corecta, nepartinitoare, ale carei efecte sa se intrezareasca macar oamenilor . „Luminita” nu se vede inca !
  Si in legatura cu „scandalul” din parlament : fara indoiala ca ce-a facut George Simion e reprobabil, inacceptabil. Doar ca, sa recunosc, Dl Ministru Popescu ne-a enervat pe multi ! La o motiune la adresa sa, documentata, alcatuita de profesionisti, cerand explicatii si solutii la care nadajduim cu totii Domnia Sa a raspuns intr-un mod neserios, cu acuze nefondate si nedrepte la adresa parlamentarilor opozitiei,inacceptabil pentru un ministru care, in fata intregii tari, trebuie „sa dea seama” , sa explice si sa propuna solutii serioase ! Cam asta asteptam cu totii de la un guvern responsabil !

 4. Va zic si eu un indicator, domnule Muresan – cele mai mici salarii din UE, impreuna cu Bulgaria.

  Ce ne indica asta ? Motivul pentru care 6 milioane de romani au emigrat.

  Ce au facut partidele traditionale in acest sens, mai ales PNL ? Zero barat, dimpotriva, nivelul pensiilor este constant refuzat de catre PNL sub masca pastrarii deficitului.

  Credeti ca de „competente digitale” le pasa romanilor ?

  Pe fond, AUR au dreptate, Romania este o piata de consum pentru asa zisii „investitori”. Poate ca ar trebui sa descrieti ce face mai exact un investitor, ca sigur nu moare de grija sclavilor din tari precum Romania, sau a veniturilor lor.

  • Chiar așa!

   Dacă se mai umflau contribuțiile la pensii și creștea rata de îndatorare a țării până la ceruri sigur cei 6 milioane nu mai plecam niciunde. Stăteam cuminți acasă înfiorați de privilegiul de a putea contribui din plin la pensiile mărite. 😊

   Sau vă gândiți cumva la soluția genială a guvernului PSD Văcăroiu cu indexarea pensiilor cu 100% și după ai inflație de 250%? 👍

 5. Din pozitia actuala a autorului acestui material ne sunt aratate efectele dar nu si baza de fundament. Romania are nevoie in primul rand, inainte de toate, de o noua impartire administrativ teritoriala. Actuala exista din 1968. Este nevoie de regiuni si nu de 41 de judete, cu tot atatea prefecturi si consilii judetene care detin si functiuni comune. De primarii viabile unde o comuna sa detina minim 4000 de locuitori si maxim 20 000 si orase cu arii metropolitane functionale nu doar pe hartie. Guvern cu jumatate din ministere si agentii, numar de functionari, membrii in consiliile primariilor, in alte tari se poate la noi nu. Apoi este nevoie de partide credibile, ce avem acum este un simulacru care se bat sa adune voturi si mai apoi uita tot ceea ce au promis. Increderea in partide a scazut cu fiecare ciclu de guvernare. Fiscalitate rezonabila pentru mediul privat, acum este un jaf bine instrumentat. Apoi avem nevoie de o justitie pe masura si de alte organisme care sa verifice aplicarea legilor. La noi se incalca legea la tot pasul, coruptia defileaza la vedere si in voie, iar la orice atitudine pozitiva de respectare a lor se raspunde cu violenta verbala ori fizica. Apoi schimbate toate paradigmele educatiei, ce avem acum nu va duce la nicio evolutie pozitiva. Pana nu vom face aceste reforme nu se va intampla nimic nimic din ceea ce scrieti dv.

  • @Agora _ „Apoi avem nevoie de o justitie pe masura…”

   Domnul Predoiu „măsoară” cu grijă justiția cu ajutorul instrumentului numit Secția Specială, desigur.

   Despre ce vorbim în contextul guvernării cleptocratice PSD/PNL/UDMR?!

  • Palavre… auzi la el cica ca cum „avem nevoie de o justitie pe masura ” .. una pe masura clientului ca acum ?!!

   Hai sa dau un exemplu pe cat de scandalos, tot pe atat de apolitic …. Actul sexual cu un minor …. de fapt minora. La noi sunt (cam dese!) cazurile in care , pe motiv ca minora ar fi consimtit (deci nu a fots batuta , mana rasucita samdm ameintata ca va fi inecata ca un pisoi etc) autorul a rams liber sau a primit „cu suspendare”. Cestie ce mie imi ratat o profunda desconsiderare a legii penale sau, si mai rau! , o totala necunoastere a legii combinata cu tot atata nepasare ….

   Palavre care au doar un scop – sa scuze o „justitie” eratica!!!

 6. „A fi saau a nu fi” un partid ca AUR.
  Intotdeauna am spus ca trebuie sa existe toate ideolologiile politice in parlament, incepand de la extrema stanga pana la extrema dreapta, de la ultraliberali la ultraconservatori. Numai cu un parlament pestrit evolutia poate avea loc. Un sistem politic bicolor sau, mai rau, monocolor este perdant din start, pur si simplu nu exista stimulul pentru mai bine. Iata ce idee frumoasa este in titlu „Oamenii au nevoie de o perspectivă clară de modernizare a țării ….”, dar aceasta idee este una fortata de teama unui partid, anume AUR. daca nu exista si un partid ca aur, exorimarea din titlu era doar un slogan fara substanta:).
  Domnule Muresan, aveti dreptate doar partial, pentru ca „oamenii au nevoie de o perspectivă clară de modernizare a țării” si atat, nu ca sa nu mai creada in AUR. Prezenta partidului AUR este normalitatea din politica, incapacitatea de adaptare a celorlalte partide arata stricaciunea.

 7. Frumos scris, se vede ca lumina vine de la Bruxelles.
  Daca tot se vorbeste de nevoile oamenilor poate ar fi meritat citeva cuvinte si scumpirea extrema a energiei si a tuturor produselor, a inflatiei, a bilbiielilor cu Corona.
  Ma indoiesc sa manince cineva digitalizare.

 8. Dle Siegfried Muresan eu am mai spus-o: locul unui ca dvs. sau a unor oameni ca Ilie Bolojan, Violeta Alexandru, Ciprian Ciucu si alte valori din PNL este alaturi de USRPLUS intr-o coalitie a politicienilor onesti si competenti din Romania.

  • Deci dacă am înțeles bine ceea ce vreți să spuneți: USRPLUS e un partid excelent. Tot ce-i mai lipsește să atingă perfecțiunea sunt niscai oameni capabili. 😀

 9. Stimate domn,
  Modernizarea dă rezultate în orice, exceptând caracterul ființei umane.
  Pe lângă asta, legat de modernizare, mai este un aspect: gradul de educație, erudiție a persoanei.
  Nu este o condiție sine qua non că dacă cineva este universitar NU este și corupt: poți fi medic, de pildă, să ocupi funcția de Primar al Capitalei și să fii urmărit penal pe motive de corupție. Apoi, cazul Laserului de la Măgurele, dezbătut pe larg pe această platformă vorbește si acesta, de la sine, pe lângă atâtea multe altele.

  De ce am deschis topicul despre caracter?

  Modernizarea României se face doar prin oameni; nu avem alte entități vii care să conducă o națiune, etc; oamenii fac asta.
  Iar adevărata cauză pentru care AUR au urcat în sondaje nu este pentru că aceștia ar fi străluciți, performanți etc ci pentru că românii au văzut în aceste trei decenii o Clasă Politică profund coruptă.
  Și care, din păcate, nu mai poate fi ‘vindecată’. (Cel puțin, nu în viitorul apropiat).
  Iar clasa politică e formată din oameni; a căror caractere și conștiințe s-au pervertit.
  De aceea, a urcat AUR.

 10. Ma indoiesc ca:
  – se va face digitalizare in zona bugetara!
  Cum sa coexiste un sistem bugetar stufos cu digitalizarea activitatilor?
  – educatia va ramane in coada de peste pentru ca in corpul profesoral vor veni oameni nepregatiti si foarte slabi urmare studiolor de la privat.
  – sanatatea la fel cu educatia la pregatirea cadrelor iar spitale noi se fac de 30 de ani doar pe hartie.
  – despre pensii se scrie peste tot ca sunt speciale, cca 100.000, ca sunt umularzi cca 400.000 de Nemuritori dar la fel va fi si in 2030 sau 2040.
  Ramane de vazut cine mai rostogoleste datoria publica sau cine mai plateste contributii de vor mai pleca 3 milioane.

  La aceste anomalii duce mizera noastra clasa politica!

  Premizele pe baza cărora a fost construit bugetul, arata că perspectivele sunt cel puțin volatile.

  Această culegere de bune intenții, cum poate fi definit planul statului pentru 2022, pleacă de la ideea unei creșteri economice de 4,6%, puțin probabilă în actualul context, a unei inflații în scădere față de 2021, a unui deficit de 5,84% și a unui curs euro de 4,98 lei.

  La cum arată perspectivele în acest moment, ne așteaptă mai multe rectificări bugetare pentru că, din păcate, motorul economic s-a gripat, nu se mai produce nimic in Romaia, totul se importa si creste Pib-ul pe hartie!
  🤣

  Sunt semne de încetinire, iar inflația în creștere accelerata combinată cu o posibilă înghețare a economiei ar putea genera stagnare.
  Si nedezvoltare!

 11. Oamenii au nevoie de o tara normala in care totul sa functioneze normal si nu de una care sa fie jucatia stricata a politicienilor corupti si incapabili.

 12. Si totusi am o problema sa inteleg logica. Se spune ca englezul UKIP e un partid rau. Mai apoi se spune ca AUR e rau si a aparut din salarii mici, lipsa educatie, digitalizare, si sa te crucesti, din motive de poluare.
  Poti trage concluzia ca si UKIP, a aparut, si poate si AFD german, din aceleasi motive. Pai daca e asa inseamna ca Ro sta bine, e umar la umar cu englezii, nemtii.. sau asa se vede de la Bruxelles, ha, ha, ha

 13. Cică în preajma revoluției franceze ducele de Orleans ar fi avut ideea strălucită de organiza niște focuri de artificii și baluri somptuoase la Versailles spre a mai bine dispune parizienii ce vânau șobolani prin canalizare și consumau pisică la rotisor ca să-și astâmpere foamea. Cam în același registru sunt și ideile autorului.

  Stau și mă gândesc cum de niciunui europarlamentar (inclusiv autorului) nu i-a trecut prin cap ideea simplă a suspendării măcar pe perioadă determinată a certificatelor verzi și a TVA la energie spre a stăvili creșterea prețurilor și inflația galopantă ce sufocă Europa și economia ei.

  Nimeni nu a propus niște măsuri de austeritate de minim bun simț pentru „curtea” de la Bruxelles. Exact așa cum în preajma revoluției franceze nimeni nu s-a gândit să mai taie din cheltuielile ruinătoare pentru fard, peruci, toalete și dulciuri ale curții, nimeni n-a propus o reducere a îndemnizațiilor slujbașilor europeni și a reducerii oștirilor de băgători de seamă ce zac ca mucegaiul în instituțiile europene. Sigur că astea din urmă nu ar fi schimbat cine știe ce, dar măcar ar fi indicat un strop de compasiune și decență. Nici poveste! Balurile continuă, ca și cum ziua de mâine nu ar exista…

  Evident că AUR și cei ca ei vor continua să crească ca din apă. Ei nu au nicio soluție, dar au de partea lor ura, frustrarea și furia. De multe ori e suficient…

  P.S.; Aia cu „perspectiva clară de modernizare” e spumoasă. Perspective luminoase ofereau și comuniștii. Problema lor era că nu puteau oferi nimic pentru azi sau mâine.

  • Adică pentru înapoierea din RO e Bruxelles de vina ? Pentru hoțiile fără număr și incompetenta clasei politice ( sa nu spunem direct ticăloșie ) e EU de vina ? Haida de ….

   • Nope.

    Bruxellejii și politicile lor psihedelice sunt vinovați pentru creșterile prețurilor la energie, pentru inflația galopantă și pentru stagnarea și apoi decăderea constantă a UE din ultimii 12-13 ani. Nu-i suficient?

   • E vorba de nesimțire. Nu poți să-i dricui pe toți cu energii verzi și certificate verzi, să-i taxezi și să-i cocoșezi punîndu-i să plătească subvenții care-i îngrașă pe jmekeri și să-i bagi pe toți în foame pentru că te-ai molipsit de la Greta cu idei cretine, în timp ce tu faci mațu’ gros. Dacă îi tai pensia specială de parlamentar lui Funar și Roman ca să ai un sistem sustenabil de pensii (sanchi!), o tai și pe cea de parlamentar UE, ori asta nu o să o vezi în veci!

 14. Stramosii aveau dreptate cand spuneau ca gusturile nu se disputa (atentie: ca nu se disputa, nu ca nu se discuta!). Libertatea inseamna ca fiecare poate sa creada in ce vrea ca religie, politica sau orice altceva, in masura in care nu lezeaza libertatea altora. Iar in aceste conditii, democratia este o problema de aritmetica: majoritate simpla, majoritate absoluta si majoritate calificata. In acest fel, minoritarii nu dispar dar nu pot sa impuna parerea lor majoritatii, pot doar sa prezinte argumentele lor, iar daca acestea sunt valabile, pot sa devina majoritari. Daca nu, raman minoritari sau dispar de la sine. Vox populi vox dei.

 15. „Oamenii au nevoie de o perspectivă clară de modernizare a țării…”. Nu cred. In Romania sunt multi care nu doresc modernizarea tarii. Misticii, debusolatii, cei care nu cred in stiinta si alte categorii ratacite nu doresc modernizarea, ba chiar o vad ca pe o amenitare. Asemenea categorii exista si in alte tari. La noi din cauza multor factor (educatia fiind unul foarte important) procentul lor este sensibil mai mare. AUR i-a recuperat pe toti astia carora orice dovezi le-ai oferi refuza realitatea, nu pot conceptualiza sau rationa. Pentru ei exista AUR si AUR exista pentru ca ei exista.

 16. Nevoia stringentă a oamenilor este să vă opriți din furat. Absolut toate partidele care au fost la guvernare s-au ocupat cu furatul și drenat banul public către grupurile lor de interese și cu căpătuirea neamurilor și a prietenilor. Pînă la superbele planuri de dezvoltare ale României, digitalizări, energia verde, amprente de carbon, dezvoltarea cercetării fundamentale și alte d-astea, încercați să nu mai furați. După ce rezolvați problema cu furatul de bani, faceți wc-uri și grupuri sanitare în toate școlile din România și deja o să fiți cei mai buni politicieni pe care i-a avut România de la Maniu și Brătianu încoace. De restul om mai vedea noi, și cu salvatu’ planetei, cu digitalizarea, eoliene, amprente de carbon și protejarea liliecilor și a lichenilor albaștri, dar repet, opriți-vă din furat!

   • La politicieni, fiindcă tot răul pleacă de la ei. Ei creează sinecuri, numesc în funcții bugetarii de lux, umflă bugetele sistemului care trebuie să-i apere (secu’, poliție, jandarmi, judecători și procurori), devalizează economia și sînt complici la jaful sistematic al resurselor. Toate astea la un loc înseamnă bani din care o bună parte se scurg în buzunarele lor și ale găștilor din care fac parte și ăsta este motivul pentru care statusul României este aproape de un stat eșuat și neguvernabil. În rest, avem de toate pe hîrtie și în discursurile oamenilor politici care se succed la putere.

 17. Pai, domnule Muresan, hai sa vedem cu lucrurile mentionate de dumneavoastra:
  In momentul de fata la putere sunt PNL si PSD. Cam cati ani au fost la putere, impreuna sau combinat, aceste partide daca luam in considerare cei 32 de ani scursi de la revolutie? Pai, va spun eu, au fost la putere 32 de ani! Da, da, toate aceste neimpliniri, esecuri descrise de domnul Muresan sunt, practic, opera coalitiei din care cu onoare face parte. Acum, eu nu vreau sa fiu nedrept si sa il acuz pe domnul Muresan personal pentru toate aceste probleme dar pot sa il intreb ce mai cauta in aceasta coalitie? De asemenea, domnul europarlamentar a mai pomenit educatia. Pai ce mai e de spus aici cand prim-ministrul este un plagiator iar ministrul Educatiei a afirmat ca subiect si predicat el nu crede ca exista o definitie legala a plagiatului? Adica, daca vorbim de educatie, ce sa mai spui mai departe? De asemenea, desigur ca cei de la AUR se comporta ca pe stadion dar acum cateva zile l-am auzit pe domnul Simonis (care mi se parea chiar civilizat), aliat al domnului Muresan, cum vorbea tot ca pe stadion. In fine, sa inchei, nu as vota niciodata AUR dar mi se pare tupeu ca un politician din coalitie sa discute despre aceste lucruri. Un om cinstit si care, pentru motive care imi scapa, ar mai fi membru PNL sau PSD, nu ar putea sa ridice capul din pamant de rusine.

 18. Este foarte clara evidenta ,de moment ,ce ne spune cum cetateanul roman nu are in minte (atita cita are ) decit razbunarea . Va aratam noi voua si votam AUR . Na ! SIC ! .Desigur asa se manifesta acum unii dintre noi si asta vedem, repede ,chiar si in raspusurile la text .Bine ca nu sunt mine Alegerile si ca nu trebuie sa „ ne dam cu tesla in coaie ”de unii singuri .Textierul ne arata o perspectiva binevoitoare dar singurul concept politic ce poate pune Tara Romaneasca pe drumul aratat, de catre textier , este actuala Alianta aflata la Guvernare si Premierul „ general ” Ciuca .In mod particular as fi fost multumit ca fortele politice de dreapta sa fi ramas unite chiar daca nu aveau un procent de vot in Parlament ce le-ar fi permis si facilitat mari modificari legislative , respectarea deciziilor din UE si a cerintelor repetative aduse in fata publicului de catre cetateni .Presedintele a inteles repede asta si a lasat rapid USR -ul in ofsaid politic , decizând cumva , anticipativ, nevoia existentei unei majoritati Parlamentare , puternice , ce poate face tot ceea ce este obligatoriu de facut .Curind , multi dintre cetatenii natiunii se vor desprinde de iluzoria nevoie de a sustine un Partid anume si vor intelege exceptionalitatea momentului politic pe care il traim si vor reactiona (pentru acesta etapa temporala atit de fragila militar si politic ) in a sprijini inca patru ani aceasta Alianta ce capaciteza votuol necesar marilor schimbari .Dealtfel Uniunea Europeana a definit foarte clar parcursul imediat al Romaniei iar temele obligatorii ,de pus in practica , sunt si ele parte a nevoii existentei unei forte Parlamentare ce poate schimba totul din temelii .Dupa ce Pandemia se opreste si dezvoltarea , pe toate capitolele deschise de catre cetateni si de catre UE ,vor fi realizate si cu sprijinul PNNR vom putea sa ne intorcem incepind din anul 2024 la bucuria balacarerilor obisnuite si la „ saritul gardurilor” sau la punere pumnului in gura unora sau altora ce inca face deliciul „natarailor neamului ”.Inca o data : Presedintele Natiunii a pus nevoia de bine a Tarii inaintea intereselor personale stiind foarte bine cit de contestata va fi decizia (ce se dovedeste acum de exceptie ) de a oferi celor doua partide PNl si PSD guvernarea ca sa nu mai vorbim de gaselnita de exceptie a numirii generalului Ciuca ca si Premier .„Moftangii ”care inca nu pot trece , sufleteste , peste niste inchipuiri politice personale ,le recomand sa puna binele Tarii inaintea binelui de Partid , macar o vreme, daca nu pot face mai mult .

  • Spuneti-mi si mie ce intelegeti prin „nevoia de bine a Tarii” pe care o implineste actuala coalitie ca nu inteleg. Poate actuala coalitie face niste lucruri exceptionale care, din neglijenta, mi-au scapat. Legat de partea de inceput a comentariului, nu as vota niciodata AUR nici ca razbunare, nici ca altceva. Eu chiar am facut efortul sa le ascult discursurile domnilor Simion, Tarziu, Lavric si Georgescu si nu poti decat sa oscilezi intre a rade in hohote si a fi ingrozit ca asemenea oameni ar putea ajunge la putere.

  • Alexandru !? nu trebuie decit sa urmaresti hotaririle de guvern si legile votate in Parlament ca si obligatiile legislative asumate ca parte a PNNR impreuna cu etapele lor de realizare .Daca iti place garagata si fake-ul urmareste posturi TV ce din asta fac audienta si din asta traiesc .Nu stiu deca esti in stare sa separi fake-ul de realitate ?Nevoia de bine este data de intelegerile din PNNR ce contin dezvoltare (atentie banii nu se pot fura ) si ea este parte si a situatiei militare de la granita cu Ucraina .Un guvern , o Alianta aflata la guvernare, ce nu are macar 65 de procente vot in Parlament nu poate (efectiv )sa faca nimic pe domeniile pe care ti le-am zis si pe marile schimbari de legislatie acolo unde 51 de procente vot in Parlament nu poate schimba nimic .Urmare a votului din timpul Alegerilor Parlamentare aceasta este forma de constituire a Parlamentului si singura formula existenta , ca posibilitate , dupa plecarea USR de la guvernare este doar Alianta actuala unde a fost coaptat si UDMR tocmai pentru ca acesta Alianta sa posede 65 de puncte procentuale forta de vot in Parlament . Mai pe romaneste Alianta poate face orisice doreste si poate pune in practica , in timp de trei ani , si cerintele UE si cele cetatenesti .

   • Imi pare rau dar dv.inghititi orice vi se serveste. Aceasta alianta a fost creata sa furam impreuna ca nu mai avem opozitie. Iar PNNR se va sfarsi repede si prost. Asa cum nici pe fondurile europene nu am reusit decat 60% restul au fost pierduti.

 19. In mare parte competenta digitala tine pasul invers proportional cu nivelul de uzabilitate, gradul de integrare, extindere, standardizare si eficienta a infrastructurii digitale. Daca aplicatiile din societate sint cuprinzatoare inlocuiesc procedurile clasice greoaie, cu iesire din casa, cu completare de mina a aceleiasi si aceleiasi informatii, cu prezentarea unor documente doveditoare fiecare obtinut prin proceduri clasice laborioase, atunci si competenta digitala a populatiei explodeaza instantaneu. Luati cazul telefoanelor mobile ca centrale de informatie, distractie si comunicare. La acestea, probabil numai cîinii si pisicile nu se pricep sa umble cu ele. In rest, oamenii cei mai simpli, copii de 2 ani stiu sa umble cu ele fara sa fi urmat cursuri. Nevoia si existenta platformei formeaza ,,organul”.
  Mai pe scurt, competenta digitala dezastruoasa a românilor e o reactie justificata la calitatea slaba a aplicatiilor, platformelor, la primitivismul procecurilor digitale, atitea cite sint. Mai mult nu merita sa te implici daca esti consumator. O amarita de aplicatie homebank e ,,gindita” asa de prost incit sa trebuiasca sa ai doua aplicatii de identificare in telefon. Una din ele iti furnizeaza 4 tipuri de coduri, de parca n-ar putea fi doar unul singur bun la toate, sau eventual niciunul. Cind in sfirsit te introduci in homebank, te lovesti de liste din care sa alegi servicii descrise cu o jumatate de cuvinte in româneste si restul in engleza, fara explicatii. Alege daca poti.

 20. Atata timp cat PNL = PSD (adica, in mare parte, impostori, incompetenti, cleptomani, oportunisti & so on) AUR va creste in sondaje. Eforturile de a-l scoate pe alte cai din viata politica se vor izbi de vointa electoratului. Zecile de ani de talharii nu va ajung ? Unde este justitia din Romania ? In concediu perpetuu in Maldive, Dubai……..? Pensiile speciale (de fapt taxele de protectie platite organelor de forta si justitiei de catre politruci pentru a nu intra la puscarie pentru devalidarea tarii) au fost taiate ? Vad ca Rares Bogdan – vicele PNL- nu mai urla electoral pe la teve-uri pe tema asta. Si multe (prea multe altele). Lupul isi schimba blana dar naravul ba. Cine va mai crede dupa 33 de ani de minciuni ?

 21. E destul de simplu. In 32 de ani partidele clasice ne-au adus la coada uniunii europene, inca nu suntem in schengen si se vorbeste deschis in spatiul public despre „stat esuat”. In aceste conditii mi se pare firesc sa iasa la rampa grupari politice noi, de dreapta (pana acum nu am avut dreapta cu intentii serioase de vot, USR si PNL nu au fost niciodata de dreapta).

  Nu avem de unde sa stim cat de seriosi sunt AUR pana nu ajung la guvernare. Presupun ca o mare parte din electoratul roman e suficient de satul de fauna actuala incat sa riste. Nu pot sa spun ca acesti oameni gresesc. Cunosc si multi votanti care la meciul Iliescu- Vadim au votat iliescu, doar ca sa nu iasa bardul. De data asta au jurat ca merg pe AUR.

  Ar fi interesant sa vedem articole publicate aici de catre cineva de la partidul AUR, am avut pana acum suficiente eseuri din punctul de vedere USR/PNL, il cunoastem bine.

  Personal, simpatia mea pentru partidele clasice a ajuns la zero, sunt cu totii complet rupti de realitate si de problemele reale ale cetatenilor.

  Votantii PSD sunt pensionari, asistati sociali, nostalgici de-ai lui Ceausescu si mafie clientelara. Ocazional socialisti si ultranationalisti superficiali.

  Votantii USR sunt cei care mai sperau ceva de la noul val, o renastere, insa de cand au luat-o pe neomarxisme, incompetenta crasa si certuri de comitet de bloc au pierdut mult electorat… Culmea ironiei, multi alegatori au mers spre AUR. USR- in cosul istoriei, foarte curand.

  Votantii PNL au o fantastica inertie, chiar cred ca acest partid e national, liberal, si de dreapta. In mintea lor inca se razboiesc de la egal la egal cu PSD si nu realizeaza ca sunt doar un white label al PSD-ului. Trist! PNL- in cosul istoriei, foarte curand.

  UDMR au electoratul lor captiv si consecvent.

  AUR este inca un mister, sunt prea noi. Pe hartie sunt exact ce i-a lipsit tarii vreo 77 de ani, un partid conservator de dreapta. Interesant cum si-au pus in cap tot establishmentul clasic cu media cu tot, si din nazisti nu sunt scosi, asta imi spune ca ceva fac foarte bine. Marea surpriza a alegerilor, de atunci au crescut constant luand intentii de vot de la PNL, USR, PSD si extraordinar de multi nehotarati/dezamagiti. Emblematic si dispretul aratat votantului AUR de catre toata lumea „buna”. Este exact acelasi dispret aratat clasei muncitoare nespalate si needucate. Eroare fatala intr-o democratie in care mai exista drept de vot si alegeri macar partial libere. Vom vedea!

 22. 1.D-l Muresan are dreptate intrucitva, chiar daca propune doar unul din reperele dezvoltarii economice – digitalizarea!
  Problema perspectivei ,clare” a modernizarii ne-a fost insa propusa din 2007 de Adrian Nastase, care urmare a experientei de p.ministru arata ca ,,problema fundamentala a restructurarii economiei este REINDUSTRIALIZAREA, care asigura o dezvoltare DURABILA …”(Romania Europeana).In 2010 lucrarea Academica ,,Reindustrializarea Romaniei – Politici si Strategii” relua tema, arataind necesitatea ,,politicilor industriale”, pentru ca dezvoltarea economica bazata pe consumul pe datorie din deceniul trecut (2000 – 2009) sa nu se repete, cu deficitul bugetar cunoscut.Ori tocmai asta se face acum, pe cca. un miliard de lei lunar …datorie.Cine propune ,,perspective de modernizare” fara a pleca de la lucrarile economice fundamentale aratate, scapa insasi esenta acestei ,,modernizari”: reindustrializarea!
  Mai recent, in 2018, INACO (Institutul National de Competitivitate) aflat sub conducerea d-nei prof. dr. Andreea Paul, constata ,,Esecul Programului national de Competitivitate 2015 – 2020″, ale carei consecinte sint investitorii de ,,trei lulele” (doar in orasele mari), cu industria ,,manuala a ,,Primei Revolutii Industriale”, avind valoare adaugata slaba si salarii minime pe economie!
  La competitivitatea economica nationala subafricana indice 74, nu acceseaza Romania decit astfel de investitori – iar la o competitivitate ceva mai ridicata – indice 50, Ungaria a atras investitii industriale majore, cu uzine intregi ale BMW, AUDI, Mercedes, etc. de miliarde de Euro in ultimii 3 ani!
  Colectivul de specialisti ai BNR propunea anii trecuti trecerea la moneda Euro drept realizabila, printr-o dezvoltare economica industriala, de cca. 5 la suta anual!
  Romania NU sufera de deficit de informare, ci de stiinta economica ,,aplicata”, capabila sa aduca competitivitatea catre indicii tarilor dezvoltate.
  Acest lucru este necunoscut intelighentiei economice nationale, astfel ca de nevoie UE ne ,,construieste” un ,,fel” de proiecte de tara, singurele pe care le poate face in aceelasi vid al cercetarii economice a dezvoltarii!
  Ele nu conduc la reindustrializarea cu 3 – 4 milioane noi locuri de munca industriale, fara de care soarta economica si politica a tarii este cea de azi: proriferarea de ,,auriti” si parasirea tarii de cei ,,informati”!
  2.Romania n-are publicatii economice sau un ,,for stiintific” care sa atraga, prelucreze si sa livreze spre utilizare ideile si constructiile programatice catre partide si guverne, astfel ca situatia este cea aratata de comentatori: PNL si PSD in acelasi vid de solutii si tehnici de dezvoltare economica-industriala!Astfel AUR-itii au nu doar ocazia, ci si ,,cerere” politica pentru solutiile lor!
  Aceasta cerinta este neglijata de guverne in genere, care pleaca la drum cu liste intregi de masuri economice si sociale teoretice proprii, nerealizabile in lipsa unui ,,proiect de tara” care sa le cuprinda impreuna cu metodele, tehnicile si instrumentele de realizare.
  3.D-l S. Muresan probabil ca n-a citit nici cursul de ,,Economie Institutionala” al prof. Cosmin Marinescu si astfel n-a aflat ca numai oferta de bani singura, fara ca beneficiarii sa construiasca proiecte nationale de dezvoltare, NU genereaza, ci din contra torpileaza intentia de dezvoltare, inducind o ,,lene politica” generala. ,,Dezvoltarea” trebuie realizata in tara, iar nu asteptata de afara, aceasta fiind o lege implacabila a ,,economiei ,,dezvoltarii”.
  Primind bani si ,,locuri de munca” pentru romani de la UE, clasa politica nu este constrinsa sa faca tot ceeace am aratat (eu) si comentatorii articolului.
  3.Cu siguranta, ca permenenta reluare a celor aratate devine agasanta pentru unii dintre autori, pentru care mi-am si luat ,,dusul rece” meritat.Cu toate acestea, fiind (se pare) unicul ,,vorbitor” intr-o limba ,,economica” noua, necunoscuta, rog pe cei (de la partide in sus) sa incerce sa faca ceva ca sa vorbim aceasta limba – incit sa devina posibila constructia unei ,,perspective clare de modernizarea a tarii”, care este reindustrializarea.In lipsa ei, digitalizarea ramine un tarim exotic al muzicii, filmelor si al tastelor telefonice ale copiilor si adolescentilor.Inafara unui decolaj economic- industrial major care sa dea rostul si sustinerea materiala-financiara necesara, ne asteptam doar la miracole puerile…
  PS.
  Pentru primavara sau vara 2022 si eventualitatea ca Romania va fi puternic ,,scuturata” de situatia sa economica-financiara (ori ia directia Grecia – 2016 dupa trecerea pandemiei) are la dispozitie macar ,,paiul inecatului” (la tel 0721316019)…

  • Foarte bun comentariu! Sunt total de acord cu dvs, ca reindustrializarea Romaniei este punctul 0 de unde trebuie sa se inceapa asezarea Ro pe un trend ascend. Din 2010 pina destul de recent am locuit in China, o tara care sa industrializat rapid si unde se poate vedea foarte clar efectul politicilor economice de industrializare. La fel a fost si Coreea de Sud, Taiwan etc. Oricum ma bucur ca a-ti punctat exact ce trebuie punctat.

   • Nu avem nevoie de modele economice asiatice in Europa, urmatorul pas pana modelul social chinez fiind pasul urmator si „firesc”.
    Romania trebuie sa -si gaseasca prioritatile economice si nu sa concureze cu Asia, e prea tarziu.
    Axarea pe agricultura, prelucrarea produselor agricole si exportul acestora, turism ecologic, logistica internationala, servicii de tot felul, industrie auto si IT ar fi suficente sa permita ca.15 milioane de romani s-o duca bine.

     • Domnule, de furat se fura atit cit e nevoie, oamenii trebuie sa-si plateasca vilele, amantele, concediile, masinile etc. Doar nu vor ajunge la saracie, au si ei dreptul la o viata mai buna!

    • Te inseli .
     Nu China ofera modelul de dezvoltare economica, ci a adaptat un model european .

     Tu, Aline insa refuzi modelul european …
     So temraginesti zicand ca „ar fi suficente sa permita ca.15 milioane de romani s-o duca bine” . Cum sa iti zic .. dupa al doilea macel , ,omdi;la Rpmania avea o populatie de 15.872.624 locuitori … La recesamantul din 20.121.641 locuitori.
     Tu zici ca numai 15 ar avea loc in Romania.
     Hm .. atunci nu va mai mirati ca AUR…

  • Industrializare fara capitalism care va sa zica nu se poate! :-).

   Industrializarea este cea care urmeaza piata, nu ea genereaza piata.

   ====
   Romanii refuza capitalismul, adica vor sa ia din el doar posibilitatile extinse de a fura.

   Toata lumea fura de unde e, romanii reusesc sa fure si de unde nu e.

 23. Dl. Muresan vorbeste despre o pespectiva clara de modernizare a tarii pentru a nu mai crede in AUR. Intrebarea mea pentru domnia sa este: si cine impiedica PNL care este partid la conducerea tarii sa ofere aceasta perspectiva? Nu cumva incompetenta liderilor si ministrilor sai? Si daca acum cind sunt la putere nu o fac? Cind o vor face ? Din opozitie? Dl. Muresan zice ca AUR nu are solutii reale. Se poate si asta. Dar cert este ca de 32 de ani nici PSD nici PNL nu au nici o solutie pentru modernizare ci din contra. Cineva din comentatorii de mai sus zicea de 6 milioane de romani plecati, inclusiv eu!, asta este un rezultat cert al conducerii dezastruoase a Romaniei de dupa 1989. Daca pina acum PNL nu a avut solutii, cu actuala conducere a PNL nu am incredere deloc ca au solutii! Dl. Muresan bine zice ca nu trebuie sa toleram comportanentul agresiv si minciuna. Absolut de acord! Dar daca il acuzam pe George Simion de comportament agresiv la fel de corect ar fi sa atacam aproape tot leadershipul liberal de MINCIUNA. In frunte cu Superman Citu – care a suprins prin viteza cu care a vrut sa faca reforme – probabil de modernizare a Romaniei :) https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-25207158-hohote-ras-facebook-dupa-declaratia-lui-citu-despre-viteza-care-vrut-faca-reforme.htm Un alt comentator Agora a mentionat reforma administrativa a Romaniei, sunt perfect de acord ca este mai mult decit necesara aceasta reforma dar ma indoiesc ca se face … tocmai din cauza PNL si PSD care vor sa isi mentina clientela politica! La final as dori sa revin asupra unui punct – AUR nu are solutii reale, zice domnia sa. De unde stiti acest lucru dl. Muresan? A-ti asistat la discutiile din interiorul AUR? A-ti citit programele AUR? Eu in calitate de membru AUR zic ca gresiti cind faceti afirmatia ca AUR nu are solutii reale. Inca ceva, imi cer scuze ca deviez de la topicul subiectului, dar sunt iritat cind se afirma ca in partidul AUR nu sunt oameni educati etc. Personal, detin un master in drept la Univ. din Toronto (locul 18 in lume https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2021/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats), dl. Muresan are un master in stiinte economice la Univ. Humbold din Berlin (locul 74 in lume), felicitari pentru diploma de master de la Berlin!, si din cite stiu mai sunt persoane educate la universitati bune din strainatate care sunt membri AUR. La universitati mult mai prestigioase decit Iowa State Univ,. :)

 24. Nu se spunea că AUR nu-și făcuse prea multă campanie electorală pe canalele „clasice” ci au fost foarte activi pe rețelele sociale? Asta mă face să cred că electoratul AUR nu are neapărat nevoie de cursuri de recuperare la digitalizare.

 25. De acord, oamenii au nevoie de o perspectivă amplă și coerentă a modernizării. Dar nu politicienii români o oferă, acest articol fiind foarte clar sub acest aspect – nu aduce nimic nou care să expliciteze modernitatea.

  Liniile modernizării vin cel mai adesea din cultură. Sunt obsesiile și fanteziile la modă ale omuleților cu ceva carte. Dacă ne referim strict la modernizarea infrastructurii publice cred că discuția se încheie rapid: statul român a ratat complet orice tentativă de a se racorda rețelelor europene de servicii și transport și de a oferi cetățenilor săi confortul pe care îl au ceilalți europeni. Astăzi prioritățile de infrastructură s-au schimbat, chiar dacă politicienii români nici măcar nu au aflat: nu se mai oferă gaze, benzină și șosele poporului, ci mașini verzi, energie verde și muncă-acasă.

  Dacă tot s-a deschis subiectul, zic să expun pe scurt, liniile modernizării in 2022:
  1. Green is cool. marotele încălzirismului și poluării, eco footprint.
  2. Gay is cool. Transexual, transgender așijderea.
  3. Short is cool. De preferință 140-280 de caractere. 3 minute. 60-180 de secunde.
  4. woke. cancel culture. mixed-race. all cool.
  5. abolirea riscurilor și confortul total – mantre. obsesiile igienei și sănătății perpetue, antistressul. consumul extrem de medicamente, vaccinuri, droguri recreaționale.
  6. one-click digital/virtual world. servicii și comerț prin operatori online.
  7. nanny-state, nurse-state, granny-state – all cool. cetățenii imaturi, de-responsabilizați, fragili, abia înțărcați civic și instituționalizați devin dependenți de „atenția”, „grija”, „protecția” autorităților.

  • Romanilor le merge mult mai bine decat ar merita.
   Romanii nu depun niciun efort pentru nimic. Societatea ii considera tampiti pe cei care muncesc.
   Romania a ajuns tara Nimicului.

   Poate actuala criza energetica, cuplata cu inflatia, va aduce dorita schimbare.
   Asta, daca nu cumva va continua politica iresponsabila de angajari pe bani imensi in administratia publica centrala si locala. La care se adauga eterna durere la basca a politicienilor maronii vopsiti in albastru, rosu sau verde.

   Lista pe care ati postat-o, cu care sunt de acord, reprezinta doar o parte a valorilor fecaloide pe care ciobanasii dintre balta si movile se auto-satisfac zi de zi si ceas de ceas.

   • Aceasta este si parerea mea – va multumesc pentru acest comentariu.

    Cu adevarat romanilor le merge prea bine, au o scara a valorilor deformata intretinuta de posesorii de speciale, de dispret fata de cei ce muncesc in sectorul privat.

    Dupa 30 de ani putem vedea ca societatea nu a fost reformata si performeaza pentru ca avem lichele in fruntea noastra

   • @_ „Romanii nu depun niciun efort pentru nimic.”

    Mă gândesc că dumneavaostră nu sunteți român și ați învățat limba română din întâmplare, sau din pasiune. În cazul meu, vă asigur că, împreună cu familia mea, muncim din greu pentru puținul pe care îl avem.

    Despre cât de „bine” le merge românilor, îndrăznesc să la amintesc celor car eau părăsit România că sunt disponibile pe Internet datele statistice care arată că românii sunt cei mai săraci cetățeni din uniunea Europeană.

    Dacă cei aflați pe alte meleaguri sunt invidioși pe „bunăstarea” celor rămași între frontierele patriei, le adresez cu respect invitația de a reveni acasă, pentru a ne bucura împreună de „prosperitatea” românească.

 26. Un paradox, „suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale,” si totuși AUR si-a recurtat alegătorii aproape exclusiv pe platforme digitale!

  Un articol care da o listă de frustrări ale romanilor, majoritatea cam de suprafața. Când in România vor exista locuri de munca reale cu salarii decente AUR nu va mai trece pragul electoral. Pana atunci putem scrie zeci de articole propagandistice pe Contrbutors ca AUR va tot creste.
  Un prim pas ar fi ca membrii in Parlament (de la Buc, Bruxelles sau Strasbourg) sa aibă curajul de a spune lucrurilor pe nume sau a demisiona din grupurile mafiote din care fac parte. Nu l-am auzit oe domul Mureșan protestând când PNL angajează niște fuste inculte pe post de inginer sau promovează miniștri incompetenți si corupți, care au mai comis si plagiate.
  Când taci ești complice.

 27. AUR este o emanatie a societatii romanesti. Confuzia dintotdeauna din mintile romanilor naste zilnic monstri.
  Degradarea constanta a materialului uman va duce la grozavii si mai mari decat AUR, eu nu mai vad o solutie pt. Romania, se afunda consecvent din 1989 incoace. Chiar nu vad o evolutie cat de cat in mentalitati, rezultate. Educatia in familie, invatamantul se degradeaza constant, elevii sunt produsul unor profesori din ce in ce mai slabi, ei vor fi profesorii de maine, daca se mai pot numi asa, pt ca transmit tare, nonvaloare, regres. Populatie in declin, nu se mai produce nimic autohton de calitate, majoritatea produselor sunt din import, e o societate nesustenabila. As vrea sa spun ceva pozitiv si nu gasesc, poate ma ajuta ceilalti sa vad frumosul. Dar daca era ceva bun, de valoare, azi nu discutam de aparitia unui AUR, emanatie romaneasca 100%. Ne referim la el ca la o minune care ne nauceste. Nu, era de asteptat sa se intample, precum s-a reintamplat USL-ul. Deja episodul Dragnea nu mai e o licarire de speranta, a fost o lupta intestina si nimic mai mult, nu un triumf al justitiei sustinute de un popor in evolutie ascendenta. Pt ca dupa caderea lui Dragnea a aparut o Dancila numita repetat de Johannis. Bine, nu ea repetat, ci rebut dupa rebut, ca sa se ajunga in final la USL II. Consternant, un popor care nu e in stare sa nasca, educe o elita politica, care sa inlocuiasca anusul contra naturii pe care il reprezinta clasa politica de azi.

  • Eu cred ca AUR est un partid “contrafacut”, adica este creat “din umbra” pe sustinerea unor cetateni frustrati, needucati si umiliti de statul roman. Nu este partid autentic, cu obiective politice declarate, asumate. “Politicienii” AUR n-au nici o legatura cu politica. Sunt niste simpli ultrasi, desprinsi din randul frustratilor. Ceva imi spune ca sunt un produs rusesc, creat in fabricile de intoxicare mediatica a serviciilor secrete rusesti, cu scopul divizarii clasei politice.
   “Cresterea” in sondaje a acestei formatiuni e tot o facatura. Eu nu mai cred in sondajele publicate in mass-media. Totul e aranjat sa iasa cine trebuie.

   • Hahaha, aveti o imaginatie foarte bogata vis a vis de AUR. Eu sunt membru AUR si sunt departe de a fi un „simplu ultras, desprins din.rindul frustratilor”. Dar pe de alta parte, sincer, sunt foarte frustrat de incompetenta si coruptia clasei politice romanesti. Daca dvs. sunteti mulțumit de clasa politica actuala poate ne puteti spune si de ce sunteti mulțumit? Alta afirmatie gresita este ca AUR este pro rusia, nimic mai departe de adevar. Dar fiindca nu acesta este topicul acestui articol nu o sa incerc sa va demontrez de ce gresiti.

 28. Aveți un subtitlu în articol, dle Muresan: „ZERO toleranță la încălcarea legii și agresivitate” – cu care bineînțeles, orice om de bine, este de acord.
  Însă un detaliu, care mi-a atras atenția, este că nu am văzut sau auzit ca, de pildă, dl Simion – asta pentru că asupra dumnealui s-a cam focusat atenția în ultimele zile, cu acel gest din plenul Parlamentului – nu l-am văzut așadar pe acest domn luându-se de vecinii săi; sau de cetățeni – ci de Parlamentari sau mai concret, de Politicieni.
  Ceea ce probabil a și determinat stârnirea Clasei Politice asupra sa, cu reacțiile pe care le știm.

  Să nu se înțeleagă greșit cum că aș promova în vreun fel agresivitatea – nici din partea AUR și cu atât mai puțin din altă parte – ci aș sublinia mai degrabă, că prin cele spuse de dvs în subtitlul citat dar și în articol, se înțelege că ați sugera cumva, indirect, ideea că AUR manifestă o agresivitate ‘generalizată’.

  Pe cand, dacă e să-i blamăm pe acest aspect, ei iată se fac ‘vinovați’ (daca se fac!) de ‘o formă de agresivitate’ îndreptată DOAR asupra Clasei politice.

  E totuși, o diferență de nuanță, cred.
  Iar dacă ne aducem aminte de 10 August de Dosarul nerezolvat al Mineriadei și altele, lucrurile ar trebui probabil explicate de pe alt palier.

  • AUR, nu numai Simion, manifesta o agresivitate generalizata, la democratie, normalitate, independenta si securitatea tarii, prin indemnuri de destabilizare, iesire din UE si NATO

 29. Nu are nici o legatura cu vre-o modernizare de care este nevoie pt eliminarea AUR din ecuatia politica, ar fi prea simplu.
  AUR este reactia fireasca a schimbarii valorilor si mai putin a unor aspecte technice legate de viata cotidiana.
  Partide ca AUR sunt in toate tarile democratiile europene, se numesc Front National, AFD, Lega Nord etc.etc.
  tari prospere, cu infrastructura dintre cele mai bune la nivel mondial, cu un nivel de viata ridicat si totusi oamenii sustin aceste miscari de dreapta, in parte nationaliste, unele cu tente fasciste.
  Ce s-a intamplat sub impactul neoliberalismului si al pietelor libere, a tenditelor tot mai pronuntate a implementarii controluluil total, a crizei ecologice, a celor economice care tine de peste 10 ani si mai mult ?
  Omul nu este o fire rationala asa cum credem, este o fire emotionala, fara aceste emotii/sentimente rationalul nici n-ar sti ce sa faca.
  Omul este lenes, ii place sa stea la plaja, sa bea bere si sa munceasca mai putin, placerile de tot felul fiind de multe ori cele care ii influenteaza cotidianul, ii este frica de tot felul de dureri, etc.etc. sunt aspecte care nu au nici o legtaura cu ceva rational, modernizare si totusi cum poate fi ridicata calitatea vietii care nu este dependenta exclusiv de aceste modernizari si impunerea unor legi tot mai drastice cu rezultat indoielnic.
  In primul rand cred ca este nevoie de revenirea daca am putea spune la valori si cultura, revenire care insa nu trebuie privita ca o restaurare a ceva vechi si trecut.
  Respectul fata de fiinta umana, respectul fata de munca, respectul fata de ideile exprimate, respectul pt diferite forme de convietuire umana trebuie regandite si reanalizate.
  Sa nu creada cineva daca vom avea spitale ultraperformante, autostrazi , invatamant si altele sufletele noastre vor fi multumite, sufletele noastre nu mai pot respira libere, tot mai multe oprelisti si ingradiri impuse facand de multe ori viata un calvar.
  Daca distrugi cultura unei comunitati, ii distrugi existenta.
  AUR este un fenomen aparut „dintr-o data” fenomen care am crezut cu dispartitia lui Vadim Tudor s-ar fi rezolvat, nu este asa si ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit ce sa poate intampla daca aplicam metoda topor la radacina unei societati, reactia va fi pe masura.
  Avem actualmente exemplul Canadei, tara extrem de prospera dar care se razvrateste pe fata, se razvrateste impotriva celor care doresc sa distuga valorile si cultura, vor sa reduca drepturile cetatenesti, libertatea individuala, vom vedea care va fi sfarsitul si daca nu cumva o alta „pandemie” se va raspandi la nivel global impotriva claselor politice depasite de situatie, valabil pt Romania.

 30. Domnule politician, oamenii se hranesc cu paine, nu cu perspective ,pe care le tot auzim de 30 de ani.

  Dumneavoastra vorbiti de perspective, in timp ce omul face foamea ca sa poata plati facturile la curent si gaze. Asta e realitatea actuala,cruda, pe care dumneavoastra, politicienii ar trebui sa o cunoasteti, daca ati iesi din bula in care traiti.

  Am foarte multe nemultumiri fata de PNL , pe care l-am votat, dar ma rezum sa spun doar una.care evidentiaza sinceritatea „partidelor traditionale”
  Atunci cand ati castigat alegerile, ati promis ca desfintati pensiile speciale insa ,in loc de asta, le-ati marit.

  Sa nu va mirati daca la urmatoarele alegeri veti fi spulberati.
  Lumea e satula de perspective.

 31. ” Peștele de la cap se împute ” deci România are nevoie de un președinte : patriot, de meserie cizmar, cu studii 4 clase ” și se curăță de la coadă” deci în toate instituțiile de stat trebuie ” schimbată și mătura”

 32. „Oamenii au nevoie de o perspectivă clară de modernizare a țării pentru a nu mai crede în AUR”

  Adică, faptul că jandarmii s-au dat la o parte, lăsând „zurbagiii” să intre în Parlamentul României este doar o chestiune de perspectivă?!

  Asta a înțeles PNL despre lume și viață guvernând alături de cea mai reeprezentativă marionetă a cleptocrației, PSD și formând USL 2.0 ?!

  Ei, eu cred că AUR este un pic mai mult de atât….

  • @ Mihail. _ „O alternativa …”

   Desigur! Prietwnii domnului S. Mureșan din partidul domnului T Băsescu, PDL, PMP sau cum s-o mai fi chemând, au invitat AUR și pe apropiații de Rusia domni M. Lulea, C Georgescu, G Simion să facă o frăție de extreamă dreapta prin fuziune și aliere cu PNȚCD-ul domnului A Pavelescu (cel care a pus partidul lui Maniu la butoniera PSD).

   Cum adepții liberali ai doctrinei de centru-stânga (pentru cei care au uitat, liberalismul este doctrinar de centru-stânga) se pot înfrăți cu extremiștii de dreapta este de neînțeles…

   …Altfel decât dacă pricepem că singura doctrină a cleptocrației (din care PSD/PNL/UDMR/PMP/ALDE/ProRomânia șamd. fac parte) este cum să transfere o parte cât mai mare din resursele publice, în mod fraudulos, în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor, fără a suferi sancțiunile prevăzute de lege. Atât!

   Cțnd a apărut alternativa, în urma votului românilor, iar cei ajunși pentru scurt timp în funcții publice au început curățarea societății de corupție și impostură, domnul „Președinte GRIVCO” (șanatajt, sau din alte motive) a răsturnat guvernul, a schimbat conducerea PNL și a adus la guvernare cele mai reprezentative marionete ale cleptocrației.

   Astfel am ajuns la actuala guvernare… Despre ce alternativă vorbim?!…

 33. Nu stiu de ce au oamenii nevoie, domnule Muresan, si nici nu ma intereseaza sa aflu de la dumneavoastra pina nu va clarificati optiunea de a ramine intr-un partid toxic, dirijat de un pesonaj toxic (ma refer la Klaus Iohannis, pentru ca Florin Citu e irelevant). Asta ma intereseaza sa stiu: cum acceptati sa faceti parte dintr-un partid corupt si anti-democratic sau, daca preferati sa nu parasiti partidul, de ce nu faceti nimic pentru a-l schimba. Pina nu limpeziti aceste lucruri, n-aveti caderea morala sa analizati detasat perspectivele de modernizare ale Romaniei. Ca sa nu mai vorbim ca unul din motivele ascensiunii AUR pe care articolul dumneavoastra nu-l poate mentiona si analiza din postura de europarlamentar PNL este tocmai deriva anti-democratica a PNL-ului.

 34. Domnule Muresan,

  S-a gresit atunci cand cele mai mici iesiri in decor au fost tolerate – vezi si Canada.

  Legea nu functioneaza.
  Degeaba legea vine gata preparata de la Bruxelles, degeaba avem institutitii similare cu cele din celelalte state europene pentru ca operationalitatea acestora se intampla prin oameni si aici avem o mare problema.

  Nu banii mai multi este problema care afecteaza RO ci calitatea precara a oamenilor din RO.

  Si tine exclusiv de cei 7 ani de acasa si de ceea ce vad, recunosc si apreciaza ei.
  Golanii de pe stadioane au ajuns in Parlament – este normal asa ceva???
  Credeti ca acesti golani au fost ei in stare sa puna la cale mecanismul de urcare acolo???

  Si aici avem ce de a doua parte a problemei:

  Romanii se vand usor tocmai pentru ca nu au un set de valori cu ei.
  Nu isi cunosc istoria, nu isi apreciaza oamenii care au adus recunoastere si prestigiu international tarii in care s-au nascut.

 35. Dle Muresan, suntetii de peste 2 ANI la guvernare si ati facut fix ZERO din ce teoretizati in articol!
  ZERO!
  Ce va mira ca AUR castiga electoral!?
  Spun inca din Octombrie 2019 de cand PNL a ajuns la guvernare: va matura PSD si AUR la viitoarele alegeri, PNL va disparea incet-incet din prima scena politica!
  ZERO sunteti, zombiliticul Vasilica v-a prabusit iar dl general Ciuca va adanceste in dezastru!

 36. Probabil lumea s-a cam plictisit/scârbit de subiect, așa că următoarele considerații asupra ascensiunii extremismului in politica europeană vor contribui la lehamitea generală sau vor fi ignorate. Dar cred că unele lucruri trebuie spuse undeva..

  Cum se face că idei năstrușnice, unele de-a dreptul radicale, răsar la un moment dat intr-o societate democratică și parcurg rapid drumul de la marginal la secundar și, in cele din urmă, la curent principal de gândire? Cum se face că acei excentrici purtători de idei crețe urcă și ei odată cu aiurelile pe care le debitează, devenind din outsideri anti-sistem conducători de partide și, in cele din urmă, de guverne mai mult sau mai puțin revoluționare/războinice? E cu atât mai straniu cu cât avem pasămite…o rețetă:
  „Rețeta […] o regăsim la majoritatea partidelor care au înregistrat succese de scurtă durată în Europa și în România în ultimii ani, fie că ne referim la Syriza în Grecia, UKIP în Marea Britanie”
  …și un corolar:
  „Partidele extremiste vin și pleacă repede”

  Nu o să demonstrez că aserțiunile domnului Mureșan ar fi doar un wishful thinking caraghios. Nu e nevoie – Istoria arată destul de clar că extremismul nu este deloc o efemeridă și că nu avem nicio ecuație societală ce ar putea fi „rezolvată” de savanți politologi sau de politicienii de bine. Problema e a societății care îmbrățișează asemenea autoiluzionări și se culcă pe-o ureche.

  Ascensiunea radicalismului se petrece pentru că:
  1) prea mulți intelectuali și lideri ai societății civile adoptă poziții favorabile sau cel puțin tolerante vizavi de ideile extremiste, belicoase ce circulă permanent intr-o societate (ca niște virusuri ce compun microbiomul). și prin urmare…
  2) extremismul, agresivitatea, brutalitatea guvernanților nu este sancționat din fașă, de o societate civilă activă…de unde…și
  3) reacția disproporționată, haotică a maselor ce se simt „trădate” atât de politicieni, cât și de elite, atunci când extremismul se transformă in doctrină de partid și începe a se pretinde noua „normalitate”, iar din acel moment…
  4) cele 2 forme de extremism -unul guvernamental, sistemic și altul comunitar anti-sistem- incep a se ciocni și confruntarea înlocuiește dezbaterea civică. Discursul public devine radical in ambele tabere (de-acum e vorba de tabere…) pentru că…
  5) treptat vocile raționale, echilibrate sunt înlăturate, expulzate de fiecare tabără pentru că sunt percepute ca fiind „colaboraționiste”. Cine nu ia partea liderului de clan, cine nu ține partea cea bună, cine nu intră așadar in Partidă devine un dușman..sau cel puțin un terț demn de ignorat și cum…
  6) dorința intelectualului public de a se menține lider de opinie sau măcar deținător de microfon in presă e prea puternică ca să se lase eliminat din joc, așa că devine tot mai permeabil la ideile extremiste pe care le „înmoaie” prin retorica sa. Oricare din cele 2 forme de extremism de care s-ar lăsa sedus in conformismul său trebuie să fie ‘moderate’ in cadrul metamorfozei intelectualului aliniat. De unde și…
  7) confuzia valorică generalizată și dispariția etaloanelor morale in discursul public. De-acum…
  8) radicalizarea are cale liberă centrul democratic fiind anihilat sau înghițit. și, oricât de mic ar părea balaurul la început, mai târziu se va dovedi capabil să înfulece lighioane politice obeze și leneșe (intelectual) ce nu au fost in stare să citească lăcomia și dibăcia ăluia mic, prost și agresiv ce se ițise subit, „inexplicabil”, in Parlament.

  Iar exemplele date de domnul Mureșan ilustrează perfect acest traseu. Atât Syriza, cât și UKIP și-au atins scopul și au devenit niște forțe politice capabile să influențeze destinul țărilor in care au apărut. Syriza -in fapt, la origine o alianță, nu un partid, a stângii declarat radicale prin însăși numele ales (un acronim de la Sinaspismós Rizospastikís Aristerás – Proodeftikí Simachía ce duce cu gândul la adverbul σύρριζα =radical)- nu a apărut de nicăieri și nici nu a dispărut repede, ci, înființată in 2004 (inainte de alegeri), a reușit să urce lent (iară nu fulminant precum AUR) și să devină a doua forță politică după alegerile din 2012, iar apoi in 2014, să câștige alegerile europarlamentare. Remarcabil e cum această alianță pretins radicală, cu un discurs populist-extremist, s-a sucit rapid, cu talent demagogic, intr-o grupare democratică, pro-sistem. Liderul „revoluționar” Tsipras se întâlnește imediat după alegerile câștigate cu liderul autoritar Putin și anunță Europa că el ar fi cel mai potrivit personaj însărcinat cu menținerea legăturilor calde cu Rusia, și in cele din urmă toată lumea pupă piața Independenței… iar Syriza o duce bine merci in parlamentul elen. și in cel european (unde nu se deosebește prea tare de vreun alt partid socialist ori…liberal).

  Spre deosebire de Syriza, la cealaltă așa-zis extremă, am putut remarca ascensiunea foarte lentă a UKIP (înființat in 1991). Acest partid suveranist nu a reușit niciodată să câștige puterea in Marea Britanie. Și nici prea multă putere. In schimb in mod uluitor a câștigat europarlamentarele din 2014, ca și când electoratul britanic ar fi fost oleacă schizoid (votînd conservatori/laburiști la intern și suveraniști la extern). Un paradox doar aparent: cetățenii britanicii, fiecare fidel taberei sale politice in țară, erau nemulțumiți in mod profund doar de un singur aspect al politicilor adoptate de partidele mainstream -relația cu UE. După Brexit acest partid practic a dispărut după ce locomotiva sa -Nigel Farage- a părăsit-o printr-un gest rarisim in politica europeană. UKIP nu a fost in cele din urmă decât un vehicul cât se poate de democratic al cetățenilor britanici ce l-au creat pentru a sancționa nesusținerea și nereprezentarea de către partidele tradiționale a unui deziderat major ce s-a transformat in voință majoritară. Calificarea peiorativă a acestui vehicul este la rândul ei o mostră de radicalism antidemocratic și de inadecvare politică. Combaterea unor forțe precum UKIP -ce apar și subzistă tocmai in virtutea unei coagulări societale democratice in jurul unei idei dominante- nu poate fi făcută cu astfel de mijloace ce contrafac realitatea și numesc un curent fundamental de mentalitate drept extremism. Incriminarea celor ce cred in acel fundament este cu totul contraproductivă intr-o democrație, rezultatul fiind radicalizarea lor și obținerea statutului de underdog, urmat de susținerea in masă, oferită inclusiv de indivizii raționali din motive de frondă.

  • „Coagulări societale democratice in jurul unei idei dominante” este un proces firesc. Ce ne facem însa când se face folosind dezinformarea. Valabil atât pentru UKIP cat si AUR.
   UKIP s-a dezumflat pentru ca promisiunile lor s-au dovedit false. Farage, un tip destul de abil, a părăsit corabia înainte ca ea sa eșueze.

 37. Ma tem ca acest articol este din categoria publici si fugi. Scris de politicieni care ies in public cu idei revoluționare dar n-au curajul de a le apăra într-o dezbatere reala.

 38. Palavre
  Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,
  De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?>i>

  Cica nu avem comptente digitale? Teste Pisa? Invatamaant ?
  Ia sa vedem … mai tineti minte pe unu Dan Ungureanu si la sau „Manifest despre starea învăţământului românesc”? Era cam 2011 .. citez din concluzile sale :
  Problema universităților din Romania nu e să ajungă din urmă cine știe ce universitati vestice. (- și cu topurile de mai sus, cum rămâne?), problema universităților noastre e să ajungă din urmă nivelul liceelor românești din 1988. – frumos spus… trist și adevărat.

  Fac încă patru profeții:
  Peste cinci ani nici un liceean olimpic nu se va înscrie student în vreo universitate română. – foarte probabil dar prea puțin relevant.
  Peste zece ani, nivelul de analfabetism al studenților români va fi același ca cel pe care l-am pomenit mai sus. – păi dacă l-ai pomenit deja mai sus, în ce mod/fel va fi altfel peste zece ani?
  Peste zece ani nici o universitate românească nu va intra în lista primelor cinci sute de universități din lume, iar kazahii, saudiții, srilankezii și zulusii ne vor privi, ca și acum, de sus – după cum am mai scris deja, nu m-ar încânta prea tare dacă România ar avea 10 universități în top 500 și nivelul de alfabetism ar fi egal cu cel din prezent (mai ales în clasa politică).
  Nici peste zece ani ministerul educației nu-și va decupa din presă un articol despre starea învățământului român, ca să-l aibă la îndemână. – your point being…???

  Păcat că nu a fost abordată și motivația financiară a cadrelor didactice care tinde serios înspre valori negative, motiv pentru care s-a și scris materialul ăsta pe tema grevei subversive (foarte probabil tot de către un pălmaș plin de năduf care trăiește din sistemul de învățământ românesc).

  Ei! Domnu euro.. ce mai mai de zis ? Ce faci matale ?!

 39. Da, mă bucură știrea in ce privește verdictul C.J. Europene in ce privește condiționarea fondurilor europene de statul de drept.
  Imi aduc aminte ca pnl, ciroza galbenă, a votat impotriva acestei conditionari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan
Siegfried Mureșan este un economist și om politic român, deputat european din partea Partidului Național Liberal. Născut la Hunedoara, Siegfried Mureșan a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din București și programul de Master în Științe Economice și Management la Universitatea Humboldt din Berlin. Siegfried Mureșan se află la al doilea mandat de europarlamentar. Este vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova și membru în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri economice și monetare. Siegfried Mureșan este, totodată, vicepreședinte al Partidului Popular European.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro