duminică, octombrie 17, 2021

Observații pe marginea conflictului din Coaliție. Nevoia unei abordări mai largi

Deși aparent diferite după structura și componența lor, guvernările din România au evoluat în ultimii 31 de ani după niște tipare asemănătoare. Această ciclicitate a avut un caracter obiectiv, fiind determinată de structura socială și de opțiunile politice existente în societatea noastră, care, la rândul lor, au impus formule de guvernări asemănătoare după componența lor.

Privită din această perspectivă, actuala criză politică apare într-o altfel de lumină. Astfel, pusă într-un tablou mai larg, actuala criză politică capătă, oricât de paradoxal ar părea în acest moment, un efect pozitiv pentru viața politică și democrația din țara noastră.


Pentru a mă face înțeles, voi puncta pentru început câteva repere ale vieții politice din ultimii 31 de ani:

1. Guvernările de dreapta au fost de fiecare dată asigurate de 2-3 partide care și-au disputat întâietatea și care au avut scoruri electorale relativ apropiate. Astfel, prima guvernare de dreapta, cea dintre 1996-2000, a fost compusă din trei partide cu aspirații de a reprezenta electoratul anti FDSN (PNTCD, PNL, FSN). A doua, cea din 2005-2012, asigurată de PNL și PD (fie împreună, fie separat), la fel, a determinat o competiție între cele două formațiuni. Cea de-a treia, respectiv guvernarea 2019-2021, a fost asigurată de PNL și susținută de USR (fie din afara Guvernului, fie făcând parte din acesta) și a accentuat rivalitatea dintre cele două partide.

O singură dată Dreapta s-a putut baza pe partide satelit, între 2009-2012 (când a fost susținută de UNPR). Niciodată însă nu a existat o guvernare de dreapta care să fie condusă de un singur partid dominant, fără oponenți la guvernare.

2. Guvernările de dreapta s-au realizat în contexte dificile. De notat, în acest sens, că pe lângă competiția dintre ele, atunci când au guvernat, partidele de dreapta au prins contexte economice absolut defavorabile, respectiv nevoia de reformare economică din 1996-2000, criza economică mondială din 2009-2012 și criza sanitară din 2020. Acest lucru a grevat calitatea guvernării în sine, de fiecare dată Dreapta pierzând următoarele alegeri. Mai trebuie spus aici faptul că, pe acest fundal, Dreapta a fost acuzată, oarecum nemeritat, de faptul că nu se pricepe să guverneze bine. Teza a fost folosită de fiecare dată când PSD a ajuns în Opoziție și a devenit un soi de mitologie a discursului politic de după anii 2000.

3. Votul de dreapta a fost fragmentat de partidele extremist-populiste. Înfrângerea Dreptei în alegeri s-a realizat cu largul concurs al acestor formațiuni:  PRM în 2000, PPDD în 2012, AUR în 2020. De notat că toate partidele extremist-populiste au performat când au existat crize, ceea ce arată că electoratul acestor formațiuni este unul de dreapta sau cel puțin unul anti PSD (care are tendința să fie mai moderat în contexte de stabilitate economică și mai radical în cele de criză).

4. Guvernările de stânga au fost asigurate de un singur partid dominant, alături de partide-satelit mult mai mici. Astfel, Stânga a guvernat singură sau cu sateliți între 1990-1996, 2000-2004, 2012-2019 (exceptând anii 1991-1992 și 2016, când am avut fie un guvern de uniune națională, fie unul tehnocrat). Mai mult, dacă ar fi fost alegeri într-un singur tur, ca la primării, România ar fi avut Președinți de stânga mereu. Constantinescu, Băsescu și Iohannis au pierdut primul tur al alegerilor în 1996, 2004 și 2014. Doar de două ori președinții de dreapta au câștigat alegerile în primul tur: în 2009, cu mari controverse legate de votul din diasporă și în 2019, când actualul președinte a pornit cu un ecart uriaș față de candidatul stângii. Toate acestea arată că, din punct de vedere politic, stabilitatea guvernărilor de stânga a generat scoruri foarte bune și pentru candidații la funcția de Președinte.

Aceste borne ale politicii din România au avut următoarele efecte asupra vieții politice:

1. Lipsa unei competiții pe zona de stânga a permis PSD să-și adjudece fără emoții guvernările de după 1989. Această stare de fapt a blocat orice reformă reală la nivelul PSD. Nici măcar înfrângerile în alegeri nu au determinat schimbări majore la nivelul PSD, acest partid știind foarte bine că structura scenei politice, respectiv lipsa unei alternative pe zona de stânga, îi asigură în orice condiții prezența la guvernare.

2. Dezechilibrul de pe scena politică asigură victorii nete pentru partidul dominant de stânga și unele la limită pentru cele de dreapta. Asta face ca guvernările PSD să capete accente autoritariste, cu derapaje grave de la democrație (a se vedea guvernele patronate de Ion Illiescu, Adrian Năstase și Liviu Dragnea). Fără un sistem de ”checks and balances” pe zona de stânga, guvernările acesteia vor fi mereu abuzive.

3. Victoriile stângii în alegeri s-au datorat competiției de pe zona de dreapta. PSD a câștigat alegeri nu neapărat pentru că a fost o opțiune mai bună, ci pentru că partidele dreapta sunt în competiție unele cu altele și își fragmentează votul. În plus, guvernările de dreapta pur și simplu ”nu au avut noroc în viață”, fiind confruntate de fiecare dată cu crize majore fie economice fie sanitară precum acum.  

Toate acestea la un loc ne conduc spre următoarele concluzii, cu relevanță și pentru disputa actuală din Coaliția de guvernare:

1. Viața politică sănătoasă este asigurată atunci când guvernarea este formată din cel puțin două partide. În caz contrar, guvernările alunecă într-o zonă bântuită de influențe autoritariste și corupte. Și nu este vorba doar de stânga, să ne aducem aminte de binomul Băsescu-Udrea, în perioada când controlau tot, între 2009-2012.

2. Singurele guvernări formate din mai multe partide au fost cele de dreapta. Este adevărat că o guvernare cu mai multe partide semnificative implică, în mod obligatoriu, instabilitate politică. Această instabilitate este de preferat, însă, accentelor autocratice.

3. Viața politică normală înseamnă, așadar, crize. Aceste crize nu trebuie privite ca ceva neapărat rău, ele sunt anticorpii democrației dacă se asigură stabilitatea guvernării. În această perspectivă, criza înseamnă, de fapt, sănătate. E ca atunci când îți faci vaccin anti-Covid și faci febră, dar rămâi sănătos.

Iată de ce, actuala criză prin care trece actuala Coaliție este un proces nu doar firesc, dar și necesar, dacă nu duce la scăderea calității actului de guvernare propriu-zis. Spre deosebire de alte crize din guvernările precedente, acum există un echilibru discursiv la nivelul partidelor de Coaliție.

Acest echilibru este dat de schimbările tehnologice și de felul în care a evoluat comunicarea politică. Online-ul a ajuns să aibă o pondere mai mare decât televiziunile, ceea ce înseamnă că oamenii obișnuiți și influencerii dictează mai mult decât media tradițională. Iar partidele, la rândul lor, sunt mai atente la ceea ce fac. În plus, din garda veche de politicieni, care aveau o abordare mai cazonă a politicii au rămas doar câțiva, incluzând și PSD.

În plus, așa cum arătam mai sus, turbulențele care au loc la nivelul partidelor de dreapta sunt un semn de normalitate. Ne place sau nu, dar democrația înseamnă puncte de vedere diferite și coliziuni politice care în final se traduc într-o reprezentare mai mare a intereselor alegătorilor.

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. Nu am inteles motivele certei. Par niste rafuieli personale sau de partid. In general am impresia ca acei de sus se cred in armata sau in dictatura, vorbesc in termeni care nu seamana a liberalism si democratie.

 2. Nu se poate spune că PSD este „de stânga”( marxist), este un partid populist cu accente anti-europene şi naţionaliste. Şi aripioarele naţionaliste de tip PRM, AUR sunt tot de sorginte PCR-iste, de fapt aliate ale PSD. USRPLUS nu este de dreapta, este „progresist”, un fel de partid anti-sistem al multinaţionalelor.
  În Occident, stânga social-democrată/ socialistă( marxistă) este în scădere peste tot, nu şi în România unde PSD urmaş al PCR-FSN domină scena politică chiar şi după 31 de ani de la căderea comunismului. Aşa că totul pare cum că poporului român i-a plăcut comunismul şi nu-i place capitalismul şi democraţia….

  • În Occident, stânga social-democrată/ socialistă( marxistă) este în scădere peste tot,
   ****
   De unde ai auzit asta,ai cumparat seminte impachetate in ziar?
   Daca aduni in Ge verzii 20%, Spd 17%, linke 10%, vei avea aproape juma din spectrul tare maxist spre maxism asa si asa.
   Unde mai pui ca si conservatorii aluneca spre stg.

   • „Verzii” sunt anticapitalişti, dar nu marxişti, SPD a devenit „progresist”, iar Linke este, da, de stânga marxistă( un fel de socialişti).

  • Și totuși PSD e un partid de stânga. Sigur că pentru oamenii de stânga e PSD-ismul e o treabă jenantă din cauza corupției și a grobianismului. Dar e la fel de de stânga precum partidul democrat american. Ambele sunt partidele bugetărimii, pesionărimii de stat și ale asistaților sociali. Ambele sunt corupte până-n măduva oaselor și extrem de interesate în expansiunea proprietății de stat ce poate fi furată mult mai ușor ca orice altceva. Singura diferență remarcabilă e că „democrații” americani au susținerea fanatică a majorității mediei pe când PSD e în continuare rățușca cea urâtă.

   Cât despre USR și „progresism”, Stalin s-a pretins (și a fost admis ca atare) ca exponent al „progresismului”. Ceaușescu a lătrat săracu’ până la utlimul congres partitura „forțelor progresiste”. Nu am auzit nicium om de dreapta pretinzându-se vreodată „progresist”. „Progresismul” & „liberalismul” sunt blănile de oaie cu care se îmbracă totalitarismul viitorului. Stânga tradițională pare fumată și atunci ca să supraviețuiască își schimbă ambalajul, adoptând cu entuziasm ecologismul, LGBT-eala, etc. Dincolo de toae astea zace exact același gunoi: Totalitarismul oamenilor de stânga precum Lenin, Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, Mussolini, Kim Ir sen etc..

  • In Romania n-u existat niciodată capitalism și democrație. Nici macar in perioada interbelică. Antreprenorul roman are oroare de concurenta, prefera afacerile cu statul. Este o observație facuta in perioada interbelică de un mare sociolog roman, C Rădulescu-Motru.
   Marii industriași români au fost abonați mai toti la bugetul de stat.
   Capitalismul post 1990 a fost un capitalism de cumetrie (citat dintr-un clasic din pacate încă in viata). Avem doar câteva afaceri de succes Alex, Dedeman etc care nu fac decât import și vânzare cu amănuntul. Restul tot agsceri cu statul, consiliile locale și primarii.
   Mai grav este că s-au invatat si capitaliștii occidentali cu obiceiurile pământului și dau si ei tunuri statului român (afacerea Microsoft este un bun ecemplu). Avem la cârma țării un neamt care in loc sa ne transpună rigoarea protestantă a învățat in 800 ani toate obiceiurile Levantului. Cat despre democrația interbelică o buna introducere este lectura memoriilor lui Costică Argetoianu.

   • Domnule, sunteţi ( parţial) „cinic”. Păi prin Vestul Europei tranziţia spre capitalism şi democraţie a durat sute de ani, cu revoluţii, războaie civile, războaie mondiale, greve, asasinate, etc până când au găsit un sistem funcţional de conducere democratică. Şi asta în condiţiile favorabile ale resurselor aduse din colonii. Nu se poate compara România cu UK, Franţa, etc din punctul de vedere al implementării democraţiei. NU a fost timpul minim necesar pentru înţelegerea şi asimilarea mecanismelor democratice ale unui stat funcţional. La noi a fost un fel de capitalism sălbatic de tip balcanic, o acumulare primitivă de capital de la stat, cu efectele negative de rigoare( corupţie, stat slab, emigrări de forţă de muncă, etc). În plus, n-am avut niciodată elite de tip democratic, ba dimpotrivă.

 3. In vremuri senine si imbelsugate nu conteaza cine guverneaza, chiar se poate lipsi. In vremurile grele insa, se vede adevarata structura a unei conduceri, ori in asemenea vremuri inca nu am vazut o guvernare care sa fie cit de cit in stare de ceva.
  Mi se pare cumva exagerata clasificarea in dr. si stg., mi-ar place sa existe partide si guvernari cu adevarat de dr. , dar nu cred ca e posibil, pt ca nici electoratul nu ar juca pe aceasta carte, si mai si adie in Europa o briza puternica de stinga. Se ajunge la lozinca ca pt a fi european trebuie sa fii stingist.
  Asa numitele partide de dreapta romanesti traiesc din mimetism, incearca sa copieze indicatiile venite de la Bruxelles, sunt formate in mare parte din scolarizati la Bruxelles, asa cum era pe vremuri cu scolarizatii la Moscova. Sunt lipsite de personalitate, ca sa nu mai vorbesc de ideologie, competenta. De aceea se si confunda intre ele, deseori.
  Ca o contrapondere apar partide ultranationaliste, precum AUR, care schimba echilibrul stg.-dr. , partide care vor cistiga tot mai multi adepti.

  • @neamtu n-ar fi o problema ca sunt „scoliti” pe la Bruxelles sau ca au lucrat pe acolo. Ideea este ca UE a avut mereu sprijin american si a reprezentat principalul aliat si partener economic, asadar au avut ce invata acolo. Problema este ca de 20 de ani incoace UE a devenit altceva, exportand incompetenta si niste ideologii dubioase de stanga ce nu se mai regasesc in valorile democratice. Oricum, Catu a lucrat doar doi ani la Banca Europeana de Investitii, dar a lucrat si la Banca Nationala de Investitii, in Noua Zeelanda, asadar are o viziune mai larga asupra econmiei. Pana la urma, UE este in primul rand un imens club economic si financiar care guverneaza economiile si finantele statelor.

 4. Nu putem uita zicerea lui Ion Ratiu ce ne spunea cindva cum democratia chiar asta inseamna – a putea sa te contrazici mereu si mereu .Iata ce zicea elegantul domn in acele vremuri :„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“ . Daca incercam sa urmarim cu atentie ultima perioada ,ce cuprinde primul mandat si inceputul celui de al doilea mandat al presedintelui Romaniei , putem constata cum a evoluat politica romaneasca in acesti ultimi ani . Primii patru ani, din mandatul presedintelui republicii ,au fost anii in care succesivele guverne de stinga si aliatii lor (ei conduceau de facto Romania ) au incercat sa determine o schimbare a paradigmei politice si instaurarea unui regim de factura Iliberala cu tendinte usor totalitare . Chiar daca totul a fost pregatit cu maestrie (se stiu evolutiile politice ce au cuprins actiuni nu numai in tara ci si in strainatate) surpriza a venit de acolo unde nimeni nu se astepta .Absolut niciunul dintre partidele romanesti (sa nu uitam USL-ul)nu se astepta ca presedintele sa se impotriveasca si nimeni nu a crezut ca la nivelul administratiei prezidentiale va exista o expertiza juridica ce va inlatura ,un procent masiv de 65 de puncte dintre legile propuse de succesivele guvernari spre a fi adoptate .A existat , din fericire , o sustinere masiva in strada a presedintelui si a deciziilor acestuia .Cum s-a terminat intreaga poveste stie acum toata lumea ./Au urmat apoi alegeri europarlamentare , referendumul pe justitie , alegerile locale , toate cistigate la pas de noul PNL-Orban impreuna cu presedintele .Din nefericire pentru noi toti a aparut de niciunde PANDEMIA de Sarcov 2. Romania se indrepta cu pasi mari spre democratizare totala , dar pandemia si efectele ei si surprinzator (cine naiba isi putea inchipui ) in urma unor decizii surprinzatoare si non necesare (nu au avut absolut nici un efect asupra situatiei pandemice )luate cu putin timp inainte de alegerile parlamentare , au dus la pierderea lor , pierdere ce a adus in fata natiei situatia politica actuala cind o coalitie de trei partide conduce de facto Romania .Dupa semiesecul PNL din alegerile parlamentare presedintele tarii se retrage in matca constitutionala si lasa coalitia aflata la guvernare sa lucreze pentru tara .Ca un facut , tot de niciunde apare contestarea premierului ,nou pus in functie, de catre USRPLUS. Lasand in urma laudele aruncate in spatiul public ce se refereau la alte guvernari sau chiar la un fost premier ce a pierdut alegerile parlamentare si incercarile nereusite de descreditare a premierului actual , urmarea nu poate fi decit continuarea guvernarii in acest format , implicit cu cresterea fortei la decizie a actualului premier . Dupa toate aceste actiuni, mai mult sau mai putin reale ,aruncate in media , premierul in functie devine forta principala in Romania . Deciziile lui capata nuante de necontestare .Nevoia ce tine de a maximiza forta premierului este si ea parte a unei nevoi generale ce tine de mai toate deciziile viitoare din UE. Lumea se misca mult mai repede si nici UE nu isi poate permite a ramane incremenita in timp chiar daca unii nostalgici inca vor asta . Vor pierde partida .Cam asa pare a fi , in mare , experienta traita de noi sub diferitele guvernari de pina acum . Dupa 1989 Romania a ramas singura in bataia vinturilor .Cine cunoaste istoria natiunilor , care ne inconjoara si nu numai , va intelege . Una peste alta deciiziile luate au fost si sunt benefice tarii si existentei ei asa cum o stim acum in lume .

  • Fraza lui i Rațiu era un citat atribuit lui Voltaire. Ni s-a gasit documentul in care Voltaire s scris asta, dar se pare ca o profesa.

 5.  Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai pour que vous ayez le droit de le dire”, ar fi spus în franceză Voltaire.

  Se pare ca nu numai Ratiu a spus asa ceva frumos, ci si multi altii

 6. Of, politichia de Dambovita!…
  Faptele, in ochii mei, sunt asa: inainte de alegeri, PNL (care are, nu uit, o gramada de bube-n cap si de pacate de spalat) si-a asumat guvernarea in vremuri grele. Acum, dupa alegeri, avem o coalitie anti-PSD, care guverneaza. PSD -ul fuge de guvernare in vremurile astea ca necuratu’ de tamaie, iar coalitia ar trebui sa se foloseasca de asta, sa performeze, sa transmita un mesaj de unitate, profesionalism si buna guvernare.
  Recunosc, am votat (si) cu USR si-mi cam pare rau, acum!… Domnilor useristi, treziti-va! Au trecut vremurile partidului anti-sistem-PSD, ce venea cu pancarte-n parlament. Sunteti la guvernare, in coalitie, campania electorala s-a terminat, e timpul sa fiti responsabili si sa faceti treaba! Cu toate meritele sale, domnul Voiculescu e (mult) sub domnul Tataru, ca ministru la sanatate, privind din orice unghi doriti dvs.
  Declaratiile publice ale d-lui Voiculescu, facute in acelasi timp cu ale d-lui Catu pot fi interpretate doar in trei feluri:
  – lipsa de coordonare in coalitie;
  – „carierism” si lipsa de spirit de echipa;
  – fronda de prost-gust;
  Oricare dintre cele trei motive e in detrimentul coalitiei de guvernare si cel putin ultimele doua sunt in detrimentul USR.

 7. Felicitari pentru aceasta analiza. Dar la noi nu avem o politica coerenta si clara pentru ca nu avem o reala economie de piata si nici legi bine structurate, multe sunt confuze si stufoase, cu articole care se bat cap in cap. Atunci cand politizarea domeniilor economice, ale tuturor institutiilor bugetare se va reduce mult atunci vom vorbi de partide cu orientari clare. Pana atunci drepta si stanga vor balti in aceiasi mlastina sulfuroas.a

 8. ..e adevărat PSD-ul a fost salvat din bejenie de cele 2 crize majore. Cea economică, din 2008-2009 și cea sanitară de acum 2020-202…!?

  Dar dincolo de doctrine, o guvernare bună ar trebui cred să aducă dezvoltare și un trai mai bun (nu doar pentru reprezentanții poporului..)
  Și cred că asta ține mai degrabă de calitatea conducătorilor, decât de steagul sub care defilează. Iar noi mergem în continuare pe Pile-Cunoștințe-Relații și pe găști care se cred partide democratice..

  Browserul MicrosoftEdge mi-a propus astăzi un wallpaper cu o poză fabuloasă, clădirea The Sky SOHO building din Shanghai. E ceva de filme SF.. Iar China abundă de asemenea realizări, atât în infrastructură cât și în cele mai ambițioase industrii, la loc de cinste fiind IT-ul sau industria aero-spațială.
  Mai mult decât atât China e prima țară din lume cu peste 1000 de miliardari, producând cam 5 astfel de norocoși pe săptămână..

  Cum e posibil așa ceva cu un partid care, pe lângă că e unic, mai e și comunist.. ?
  Răspunsul ține se pare de acea calitate a oamenilor despre care vorbeam.
  Adică domnul (pardon, tovarășul..) Xi, nu a fost parașutat, așa.. tam-nisam, în frunte.
  A luat-o de jos și a tot fost evaluat până să ajungă în vârful piramidei puterii.

  Noi ne permitem tot felul de experimente cu personaje numite pe tot felul de criterii, competența fiind probabil considerată un moft în fața intereselor de partid.. Și uite-așa am avut parte (câteva luni..) de inocenta domnișoară Petrescu (34 de ani) la finanțe, în guvernul Ponta (PSD, o tempora..)

  Iar mai nou de dl.Năsui (35 de ani) la economie, numit de USR-PLUS. Ce-l recomandă ? (în afara familiei prospere din SUA..). Poate ideea utopică pe care o susține.. și anume de impozit zero pe echivalentul salariului minim, în condițiile-n care deficitul bugetar trebuie redus de la peste 9% în 2020 la sub 3%.. Cu pandemia cât casa..

  Iar promisa modernizare a României rămâne în continuare „Un tramvai numit dorință”..

 9. Intr-adevar, cred ca actuala coalitie de guvernamant este cea mai buna din ultimii 30 de ani, iar demisii fulger, precum cea a lui Vllad Voiculescu, nu trebuie sa afecteze guvernarea. Coalitia aceasta trebuie sa mearga inainte. Nu exista alta optiune, mai ales in aceste vremuri de criza sanitara, economica, sociala si de securitate (trupele ruse sunt aproape de noi). Cred ca oricine ar veni la Sanatate, ar trebui in primul rand sa se asigure ca spitalele existente functioneaza, ca tirurile ATI functioneaza impecabil, ca exista suficiente paturi ATI si in spitale nu va mai arde nimic niciodata. Oamenii mor, se sufoca, au nevoie de oxigen si nu de certuri politice. Consider ca procesul de vaccinare in Romania este organizat foarte bine, cu o platforma on-line unde te poti programa la orice centru vrei, in orice locatie vrei si sa-ti alegi ce vaccin vrei!! Cred ca suntem singura tara fin UE care are asa ceva. In alte state astepti luni de zile pana te cheama medicul, iar ala te invita doar la Astra Zeneca. De asemenea, coalitia trebuie sa ramana solida avand in vedere situatia militara ingrijoratoare din zona. Romania va fi protejata si investitiile strategice vor veni doar daca exista stabilitate politica si coruptie mica. Sper ca USR-PLUS este un partid matur si ca va guverna in armonie cu PNL.

 10. Breiching niuz!

  Vlăduț Voiculescu tocmai a anunțat plin de entuziasm că n-ar fi exclus să revină la sănătate (n-a precziat dacă-l va vizita în timpul sau în afara orelor de program). Probabil că se gândește că aunci când va ajunge Șoșoaca premieră îl va numi negreșit la șefia ministerului sănătății mintale…

  USR + PLUS au anunțat zilele trecute că fuziunea lor într-un singur partid a fost blagoslovită în justiție. Imediat după aceea, ca o dovadă a consistenței noului partid, USR și PLUS au anunțat propuneri separate la pentru urmașul Voiculescului la sănătate… Aferim!

 11. Partide de dreapta în România? Wow! Și nu unul, ci 2-3!
  E ca și cum ai spune că pe un loc pârjolit de comuniști a crescut în 30 de ani o pădure de stejari multiseculari. La TV, în articole se poate, dar realitatea are WC-ul în fundul curții și cumpără în medie o pastă de dinți pe an.

 12. USR nu este un partid de dreapta. Oricât ar aburi publicul cu așa-zisa orientare ‘votată’. Nu poți să votezi intr-o familie de roșcați că toți sunt blonzi iar vecinii să te și creadă.

  Nici PNL nu prea e un partid de dreapta. Poate doar in comparație cu USR.

  USR nu este nici măcar un partid pro-democrație. Este singur partid din România care a organizat un referendum intern impotriva unui referendum național, declarat legal de Curtea Constituțională.

  Atât PNL cât și USR au pus bazele unui regim autoritarist, polițienesc, sănătorist pe parcursul pandemiei. Nu discut justificările medicale și nu mă interesează pretențiile de savanți ale unor birocrați-pârghie precum Arafat sau Moldovan (unii împrumutați chiar de la infamul psd). Cert este că statul nostru și-a pierdut caracterul de democrație liberală pe timpul pandemiei și că nici astăzi nu există un orizont al ridicării restricțiilor și eliminării graduale a restrângerilor libertăților și drepturilor civile/economice.

  Prin urmare speranța mea e ca cele 2 partide guvernamentale să se ducă învârtindu-se in lada de gunoi a istoriei, după celelalte pretinse partide de dreapta (unul sancționat dur de electorat după ce au făcut praf reformele economice in mandatul 1996-2000, altul eșuat lamentabil odată cu locomotiva lui gripată și înghițit in cele din urmă de marele „partid de dreapta” ce se extrăgea tacticos dintr-o mare alianță de stânga), notoriu la rândul lui pentru clica de scandalagii incapabili, neaveniți complexați și șmecherași cu orgolii de academicieni.

  • Bine, si cine mai ramane sa guverneze? Cei nelistati si nelinsati mai sus: PSD +Aur. Bravo EuNuke, frumoase vise impartasiti pe aici.

   • nu io, ci o doamnă de la usr+ a recunoscut că cel mai performant guvern postrevoluție a fost cel condus de năstase. deci, despre ce vorbim? cum adică visez io, libertarian de dreapta, așadar un extremist sau radical după canonul msm, la guverne socialiste? De unde trageți asemenea concluzii aberante?

    aproape toată clasa politică neaoșă este contaminată de socialism, aproape toată populația adultă are mentalitate asistențială, avem aproape o treime din populație dependentă de sistemul public de pensii, dar io-s ala care visează psd și alte bazaconii. Intelectualitatea incurajează in masă asistențialismul și redistributivismul și ne mirăm că toate partidele sunt etatist-socialiste? când o să învățăm să devenim exigenți, drastici in sancțiunea și acțiunea politică individuală, abia atunci o să apară și un partid real de dreapta, pro-capitalism, pro-piață liberă, iar până atunci o să vă iluzionați cu guverne pretins de dreapta care guvernează ca o stângă, dar mai incoerent și mai arbitrar, cu împrumuturi externe mai mari, cu istericale mai zgomotoase (priviți ce atitudini nemaintâlnite in liberalism exprimă acești guvernanți deraiați: criticii măsurilor de pandemie/vaccinărilor in masă sunt pasămite teroriști și sabotori și ar trebui reduși la tăcere. așa susține prim ministru așa-zis liberal).

    Deocamdată, oricine acceptă această guvernare deopotrivă autoritaristă și incompetentă pe considerentul că sub psd ar fi mai rău (când realitatea ne demonstrează că e la fel, că in afara capitolului justiție nu e nicio diferență intre cele 2 tabere de stânga care alternează la putere de 30 de ani), pune umărul la distrugerea democrației, pentru că absolutizează partizanatul politic in dauna responsabilității politice (orice ar face un politruc, oricâte tâmpenii ar spune și ar face, „noi îl votăm pentru că e de-al nostru”).

    • ..ia și tu un distonocalm când simți că-ți vine.. :)
     Altfel, aia cu „in afara capitolului justiție nu e nicio diferență”, e un fel de „doar TBC-ist și canceros, în rest voinic și sănătos”..

     PSD știe doar să dea iama prin conturi, să cheltuie pe tot felul de pomeni populiste. Păcat că nu știe și să producă sumele necesare.. Putem să urmăm exemplul Greciei, să ne împrumutăm „fără număr” și să ascundem deficitul, dar vom ajunge și noi în incapacitate de plată, cu ani grei de austeritate după..

     • „PSD știe doar să dea iama prin conturi,”
      spre deosebire de PNLUSR+ care au învățat in plus să umble cu izoleta prin târg și să ceară bani pentru circul lor sinistru și letal. In plus ei știu și cum să bage-n comă mii de oameni mai mult sau mai puțin muribunzi și să producă bani din operațiune (că deh, cazarea la ati e tare scumpă, deci ne storc cu lacrimi in ochi). Asta înseamnă să fii manager competent, conectat la trendurile globale și la creierul de tedros al oms.

 13. Breiching niuz #2

  Știre tratată cu mare discreție de media românească: Doi foști șefi de filială USR și membrii fondatori ai tarabei politice, rămași mofluji după sezonul electoral 2020, au decis să treacă la (Surpriză! surpriză!) la AUR unde bag seama că și-au descoperit deplina împlinire doctrinară. Cei doi proaspeți patrioți sunt Raluca Amariei de la Sibiu și Dan Rădulescu de la Prahova…

  Mai rămne fuziunea dintre USR + PSD cu Barna & Dragnea (scăpat între timp din temnița neagră a opresiuni Johanniste) dându-se în tandem pe trotinetă și deplângând soarta celui mai capabil ministru al sănătății din toate timpurile: Vlaaaad Voiculeeeescu! După asta chiar că putem zice că e-am văzut e toate :)

  • ..dacă e să ne luăm după apucături sau comentariile de pe net, mulți dintre ei sunt de la AUR,
   chiar dacă nu sunt pe deplin conștienți de asta.. o gașcă de copii nevrozați.. Șău mast gozon.. :))

 14. In furtuna demisiei lui VV a ieșit de sub lumina reflectoarelor demisia unui mafiot adevarat, secretarul de stat Gelu Puiu de la Ministerul Mediului, un liberal din Bucovina legat de mafia lemnului.
  Gelutu a supraviețuit dupa ce a fost demis alt liberal adevarat, ministrul mediului cu 22 tone de tablă expediată soției de la combinatul de la Galați, dupa ce i-a făcut o mica favoare indianului care l-a cumpărat.
  Gelutu Puiu șantaja personalul din subordine cerandu-le demisia ca sa faca loc altor liberali adevărați.
  https://www.youtube.com/watch?v=xFIlSWhMYcE
  https://www.google.com/amp/s/m.hotnews.ro/stire/24748592%3famp
  Mai mult decât atât il daduse in judecata pe un cetățean din Bucovina care înregistra camioanele cu lemn tăiat ilegal, cerând-i daune morale. Exista un reportaj pe Arte despre taierile ilegale de lemn in care apare acest cetățean prea incomod pentru alt mafiot din Bucovina, domnul Flutur și el un liberal adevarat.
  Se pare ca Gelutu Puiu a trebuit sa fie sacrificat in siajul conflictului cu USR, era calcaiul lui Achilie al liberalilor si riscau ca USR să faca din asta un adevărat scandal. Media s-a concentrat pe un ministru slab de la USR și ignoră corupția masivă din PNL.
  Între timp tablagiul fost ministru al mediului conduce liniștit consiliul județean Iași.
  Din cand in cand ma tot gandesc sa ma întorc în țară, ma scol dimineata, citesc câteva ziare pe laptop sau telefon și până la ora 8 imi trece.

  • ..de dimineață lângă lac, pescarul amator..
   mai trage câte-un Pui de somn, visând că-i este dor.. :))

   Pe vremuri, Vasile Cănănău cânta cam așa :
   „Undi mi ti duci Lelițî, în cămeșî ș-în catrințî”..
   Iar badea dăduse prășitul la CAP, pe strungul de la fabrică..
   https://www.youtube.com/watch?v=xJ4Ho5pUGq0

    • ..păcat că n-ați înțeles mesajul, era unul prietenesc, către o persoană rătăcitoare undeva prin lume.. Ăsta a fost și rostul cântecelului moldovenesc din fonoteca de aur. Speram să vă placă.

     Cât despre PNL.. i-am penalizat pentru alianța toxică USL, dar după ce-am comparat prestația lor la vreme de pandemie, cu cea a USR-PLUS (pe care i-am votat din păcate la europene..), le-am dat încă o bilă albă, care-ncepe să capete evidente nuanțe de gri, dacă dezvăluirile dvs au acoperire..

     Altfel, am trecut de vârsta poveștilor cu Feți Frumoși călare pe cai albi. Aleg pur și simplu merele care mi se par mai puțin „atinse”, din lădiță.. „Ca tot românul, imparțial”.. Nu-mi plac suporterii fanatici.
     Cu simpatie, mg.

     • Mulțumesc pentru lămurire. I-am votat pe liberali din 1990 pana in 2016 când am trecut la călăreții salvatori pe cai albi care s-au dovedit o mare dezamăgire, mai ales de când l-au eliminat pe Nicușor Dan.
      Totuși as prefera sa nu mai votez deloc decât sa încurajez nivelul actual de corupție din PNL. Numai bine.

      • ..ok, cum credeți că e mai bine..
       Dincolo de toate, mi se pare trist cum ajungem să ne uităm chiorâș unii la alții, ba chiar să ne urăm, duși de nas de niște actori de mâna a doua și mă refer la fenomenul politic peste tot în lume.

       Mai fac o încercare muzicală.. :)
       https://www.youtube.com/watch?v=j99yXWO-L-s&t=38s

 15. Infracțiunea de șantaj este destul de serioasă si se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Sunt curios daca DNA se va sesiza in cazul Gelu Puiu.

 16. Opiniile domnului Săndulescu imi plac pentru ca ma îndeamnă sa cuget. …Oare este vorba despre multa naivitate, optimism, sau manipulare ? Dar, domnia-sa a înregistrat o prestigioasa victorie sprijinind candidatura d-lui N Dan!

  Altfel, daca autorul se preface ca nu stie, România este de peste 30 de ani un stat captiv, o cleptocratie transpartinica, a cărui marioneta reprezentativa a fost PDSR-PSD.

  In acest context, a încadra partidele romanesti doctrinar „la stanga” sau „la dreapta”, precum in democrațiile veritabile, este fie o naivitate, fie o gluma, fie manipulare.

 17. ..trec zile până binevoiești să postezi comentariile, sau mai rău..

  E din lehamite, din neglijență sau rea-voință, vreun autism refulat ?
  Ori poate te deranjează că schimbăm impresii între noi, cititorii ?

  În oricare dintre variante, greșeala de a te băga în seamă, ne aparține..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Răzvan Săndulescu
Razvan Sandulescu si-a inceput cariera ca jurnalist, apoi s-a dedicat zonei de consultanta politica. De peste 20 de ani, a lucrat in zeci de campanii electorale din Romania si Republica Moldova, alaturi de lideri de partide, ministri, prim-ministri sau prezidentiabili. Alaturi de Catalin Dumitru este cofondator si senior partner la Kensington Communication, firma care a condus campania electorala a lui Nicusor Dan, la Primaria Capitalei, in 2020.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.