marți, iunie 25, 2024

Oportunitatea Romaniei

Romania are o oportunitate istorica de a face un salt semnificativ in dezvoltarea sa economica si sociala. Paradoxal, aceasta oportunitate deriva din criza sistemica care zgaltaie din temelii economiile si sistemele sociale ale tarilor dezvoltate din 2008 incoace. Istoria arata ca astfel de crize duc intotdeauna la schimbari fundamentale in organizarea societatilor afectate. Evenimentele prezentului, prin dimensiune si rapiditate de evolutie, vor conduce inevitabil la o noua paradigma economica si sociala. Oportunitatea Romaniei consta din sansa unica de a evita greselile trecutului si de a se inspira din reformele prezentului. Asa cum, de exemplu, infrastructura de internet si telecomunicatii a Romaniei a ajuns una dintre cele mai performante din lume in numai cativa ani sarind peste cateva etape tehnologice, la fel societatea romaneasca poate sa isi accelereze dezvoltarea micsorand astfel decalajul fata de lumea intaia.
Cifrele seci ale statisticilor, economia Romaniei a scazut cu aproape 10% si leul s-a depreciat cu mai mult de o treime de la varful din 2008, mascheaza efectele scaderii nivelului de trai al majoritatii cetatenilor. Constrangerile crescande asupra bugetelor companiilor private si ale consumatorilor care, spre deosebire de entitatile publice, nu isi permit deficite prea mari sau de prea lunga durata, au efecte secundare importante. Increderea in viitor este macinata continuu ceea ce rezulta in scaderea investitiilor si a consumului si intrarea intr-un cerc vicios al declinului economic. Tensiunile sociale se acutizeaza si increderea in stat si oamenii care il conduc scade vertiginos.

In ciuda sperantelor initiale, Romania a fost serios afectata de criza lumii occcidentale. Desi impactul a fost inevitabil, reactia inadecvata nu a fost predestinata. Polonia, care are o mostenire sociala si economica postcomunista comparabila cu a Romaniei, nu a suferit nici macar un semestru de scadere economica. De ce? Raspunsul este simplu: calitatea superioara a sistemului politic, al institutiilor publice si a liderilor din Polonia. Aceasta diferenta calitativa, masurata simplu prin competenta si integritate, a condus la aruncarea poverii crizei exclusiv pe umerii sectorului privat si al consumatorilor altfel cu nimic diferiti de cei polonezi.
In aceasta perspectiva, merita observat obiectiv ca Romania anului 2011 este o tara mult mai libera (prin noi insine), mai prospera (prin accesiunea in Uniunea Europeana) si mai sigura (prin apartenenta activa la NATO) decat acum 22 de ani. Din pacate aceste conditii – absolut necesare – nu sunt si suficiente pentru dezvoltarea viitoare a tarii. Actualul sistem politic si public al Romaniei si-a aratat limitele structurale prin inabilitatea de a reactiona la criza economica. Fara chingile ideologice si financiare impuse de FMI si intarite de BNR economia Romaniei ar fi colapsat. Si mai grav, esecul actualului sistem handicapeaza serios revenirea economica si implicit sustenabilitatea finantelor publice.

In orice criza insa, chiar profunda ca in prezent, exista oportunitati. Oportunitatea istorica a Romaniei este sa observe greselile tarilor care au avut cel mai mult de suferit (PIIGS) si sa se inspire din refomele tarilor care continua sa se dezvolte sustenabil. Romania trebuie sa evite cresterea motivata politic si nesustenabila a cheltuielilor sociale, sa continue sa supravegheze cu strictete si daca e nevoie sa intervina ferm in sectorul bancar, sa reduca abuzul banilor publici si sa micsoreze prezenta statului in economie pentru a lasa sectorul privat sa creasca. Lista este lunga si detaliile complexe dar este clar ca actualul sistem politic si public, cu cateva exceptii notabile, a dovedit ca nu este capabil nici sa invete din greseli si nici sa se inspire din reforme.

Nota autorului: Acest text a aparut pe site-ul Noua Republica si reprezinta viziunea mea pentru dezvoltarea Romaniei in urmatorii ani.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Polonia e catolica. Oamenii is altfel. Cum dai in ortodoxie apar problemele. La noi inca se ineaca copiii in cristelnite. Ai internet de mare viteza cu care te mandresti dar ai si paienjenisul ala de cabluri sau strazi demolate acolo unde cablurile au fost ingropate. Pe acelasi tipar sunt facute toate in Romania, imi pare rau sa o spun, am vazut destule locuri…prin comparatie, noi am cam pierdut trenul.

  • The point este ca va fac un inceput de propunere – admiteti ca axiomatice aceste adevaruri banale si we’re in business. Detalii si propuneri practice vor urma in curand.

   • chiar asa!citind titlul,m am obosit sa citesc articolul,dar la sfirsit nimic?!sa invatam sa nu gresim!!?daca nu sinteti platit,atunci e suficient.mai sint si altii cu propuneri pe aci.io zic sa mai analizati comparatia pe care ati facuto cu Polonia.stiu ca acolo,in tara aia,rruminii se compara si cu japonezii si le iese un rezultat bun.e bine asta!asa trebuie,mult optimism si Tot Inainte!

 2. La cum s-a „dezvoltat” romanica in ultimii 22 de ani, inc 5 din aia si o putem desfiinta :)))
  Oportunitatea istorica a rrrrominiei consta in……………….sa nu mai fie condusa de romini evetual.
  Nush daca cei ca autorul de mai sus sunt platiti sau nu pt munca de a scrie asemenea articole, dar a alatura termeni ca „rominia” cu „sanse si oportunitati” e o absurditate si o proferare de non-sensuri ce insulta inteligenta oricarui cititor ce stie si simte pe pielea lui „maretele progrese” ale patriei rrrrominesti…

  • For teh record: nu sunt platit pentru niciunul articolele pe care le scriu de aproximativ 2 ani. In rest imi permit sa observ ca daca in trecut au mers lucrurile prost nu inseamna ca este predestinat sa mearga la fel si in viitor. Depinde si de dvstra!

   • Ba cred ca suferim de o amnezie vecina cu handicapul mental> suntem ca „fericitul sarac cu duhul” ce merge a doua oara la acelasi film prost , in speranta ca „de data asta se termina altfel”:)
    Din nefericire, biletul de intrare la cinema „rrrominia” se plateste cu ani irositi de viata, multa munca in zadar si situatia schizoida ca la nivel macro si micro sa putem constata ca orice efort e in zadar de efectuat intr-o tara asa de tarata si degradata ca rominia.
    Frizeaza tembelismul si face apel la o naivitate punitiva apelul la „incredere si speranta” in orice domeniu circumscris sau tangent cu relatiile rominesti.
    Solutiile sunt personale si de avarie. In rest, handicapul istoric, cultural, civilizational si economic de care sufera populatia acestui teritoriu devine pe zi ce trece mai mare si mai irecuperabil.
    Nu ne place adevarul, nu? „depinde si de mine” sa ce???? sa fim seriosi……

    • Imi pare rau ati pierdut orice speranta de mai bine. Va asigur ca niciuna din persoanele pe care le-am cunoscut in NR pana acum nu este „tembela”. Va spun exact care este minimul gest civic care il puteti face in ciuda pesimismului si scepticismului care il simtiti- cu prima ocazie votati NR!

     • NU mai votez nimic si pe nimeni. NR? o alta fata a emanarilor post-decembriste? Sau o alta adunatura de „oameni de bine” ce in loc de orice alta profesie au ales poltica- refugiul din fata muncii bine garnisit cu fonduri publice, fonctii statale si dregatorii profitabile pina la a 7-a spitza de familie.
      In „partidele” din acest simulacru de tara/stat de drept se regasesc 3 tipologii socio-umane:
      1. avidul de putere cu orice pret. de regula „sarac si cinstit”, specia se manifesta prin pofta de a fi „cuiul de baza” de care se agata legi, decizii, institutii de stat si platforme ideologice. Exemplarele ca Iliescu si Boc sunt arhetipale pt aceasta categorie. Nu aduna averi, dar fac orice e nevoie sa se mai trezeasca o dimineata cu prefixul „premier” sau „presedinte”. Ciora impaiata.
      2. Mafiotul de partid. Interesat direct in acapararea finantelor, este motorul economic a oricarei formatiuni. Stringe averi, genereaza curente legislative favorbile sieci si clicii sale, sare de la partid la partid ca un purice de pe un ciine slab pe unu gras, finanteaz campanii si contamineaza si institutii de stat si firmele particulare ce au contracte cu statul cu membrii numerosi a familiei lui. De regula a fost/este securist, bine uns si scolit inca dinainte de 1989 in modul „cum” se invirt banii si mai ales averea publica. Lista ar fi prea lunga pt a da exemple directe aici…Sobolan.
      3. Credinciosul/membrul/votantul simplu. Este endemic in rindul celor 20 de mil de locuitori ai tarii, prezinta caracteristicile de baza a pseudo-cetateanului romin> lipsit total de coloana vertebrala, nu are si nu poate avea pareri proprii, are nevoie de un magister care sa ii spuna incotro sa o apuce, se imbulzeste la ceremonii de genul moaste de la BOR sau mici de la partid , umple stadioanele spargind seminte si este sarac, obedient si slugarnic datorita unor defecte genetice la nivel de mentalitate ca de ex „capul plecat sabia nu il taie” ; „sa te multumesti cu ce ai” ..etc etc. Neavind cultura si nici imaginatie, este forma de viata cea mai de jos, grosul supei de un rosu intunecat ce exhala aburi national-socialist-ortodocsi in mediul politic romin. Vierme.
      In orice membru/simpatizant/votant activ in structurile politice mioritice mutatiile datorate conditiilor extreme de mediu si a radiatiior de mesaje politice venite din extern a dus la combinarea celor 3 specii descrise de mai sus in procente diferite in fiecare.
      In concluzie, o deratizare, o dezinsectie si o cauterizare la scara intregii tari ar fi de preferat oricarei alte palide manevre politice sau ideologice de inducere a premizei gresite ca rominia ca stat si natiune are vreun viitor.

 3. Impartasesc ideile Dvs si cred chiar ca putinul asta ce-l vedem in ceea ce priveste schimbarile din Romania se datoreaza tot acestei crize, altfel fara ea Romania ar fi mers inainte cu o administratie publica stufoasa si ineficienta, cu companiile astea de stat adevarate pietre de moara pentru bugetul Romaniei, cu un sistem educational departe de necesitatile Romaniei la anul 2011, cu o generatie de conducatori departe si ei de ceea ce are NEVOIE Romania.
  Cred de fapt ca asta este pricipala problema greu de depasit curand a Romaniei: lipsa LIDERILOR care sa defineasca calea de urmat pentru Romania.
  Romania merge dusa de curentul numit UE, nu este deloc rau altfel ar fi fost si mai rau fara UE.
  Rau este ca Romania NU este in stare sa-si defineasca singura drumul si nimic nu arata ca putem astepta mai mult de la actuala clasa politica romaneasca.
  Dimpotriva, ceva schimbari la nivelul clasei politice romanesti nu vad inainte de curatarea pe cale naturala a actualei clase politice, ori asta ne duce pana pe la anul 2050 incolo…
  Poate ceva schimbari la nivelul Europei sa determine si in Romania a accelerare a schimbarilor, desi eu nu sunt foarte convinsa ….
  Nici nu stiu cat din toate astea le inteleg politicienii Romaniei ca sunt necesare de urgenta acestei tari, dimpotriva de multe ori ma intreb daca ei stiu incotro duc Romania….
  Sau si mai rau, daca toate astea chiar ii intereseaza pe politicienii Romaniei…..

 4. Subscriu la parerea altor comentatori ai articolului. Acesta este mai degraba un eseu plin de platitudini, cred ca autorul doreste sa devina politician. De altfel, cu un minim efort, fiecare dintre noi am putea scrie asa ceva, daca nu cumva am facut-o pe la scoala. Ma asteptam la argumente, chestiuni cuantificabile.

  • Aveti 100% dreptate – detaliile si propunerile concrete vor veni in timp. Ce vreau sa subliniez este ca (a) sistemul actual si-a atins limitele si (b) este un moment istoric favorabil pentru reforme radicale ale economiei si statului

  • Din pacate, argumente in favoarea tezei enuntate in titlu nu prea apar in articol. Dar in politica, in locul argumentelor se pot folosi cu succes afirmatiile, „crezarile cu tarie”, lozincile, etc. Deci, nimic nou in aceasta asa-zisa noua republica: cel putin la capitolul demagogie se situeaza la nivelul celei actuale.

   • Va rog nu confundanti enuntarea si asumarea unor principii si axiome – esentiale pentru ca noua contructie (republica) sa aiba temelii sanatoase – cu inevitabila perioada de timp necesara elaborarii unor propuneri concrete si bine argumentate

 5. Romania nu e o persoana ci o tara condusa de mai multe persoane, ca urmare Romania nu poate observa greselile altor tari. Oamenii astia care conduc Romania de vreo 20 de ani pe drumul propasirii in UE si NATO cu pretul mazilirii industriei, pierderii resurselor naturale, exodului masiv al populatiei din cauza saraciei … (si lista poate continua mult si bine) si se tot schimba la vreo patru ani ca ciorile de pe o craca pe alta nu au cum sa observe si sa invete nimic din ce ati enumerat acolo deoarece sunt niste incompetenti cronici care au excelat doar in spolierea banului public, nesimtire si pomeni electorale.
  Decat sa vorbim ce „ar putea face” Romania mai bine discutam despre ce se va intampla in Romania pe baza datelor ce le avem in prezent, cateva exemple: FMI face presiuni pentru privatizari semnificative care este drept ca vor inchide niste gauri negre dar in acelasi timp va insemna si pierderea a importante parghii economice si resurse materiale, avand in vedere trend-ul pietei pentru imprumuturile pe care le tot rostogolim datoria publica va creste in continuare si vom plati tot mai mult pentru ea, populatia continua sa saraceasca, sa se imputineze si sa aiba o stare de sanatate si o educatie tot mai precara, nu exista nici o viziune coerenta de relansare a economiei sau de atragere a investitiilor straine (am ramas la stadiul ca noi avem salarii mici), prognozele asupra evolutiei Romaniei sunt rectificate tot mai in jos iar un grup semnificativ de persoane influente vorbesc de valul al doilea al crizei care cu siguranta va afecta si Romania, etc.
  Slabe sperante ca madam Romania sa profite in vreun fel de marele context istoric, dupa cum se prefigureaza acum lucrurile, va fi mare bafta sa nu o ducem chiar mai rau (nu vorbim despre politicieni si alte cateva structuri din sistem care sunt o categorie aparte si mult deasupra maselor).

  • Analiza dvstra este corecta dar repet: faptul ca lucrurile au mers cum stim cu totii ca au mers in trecut nu este un destin inevitabil. Imi place sa cred ca putem evita blestemul plangerii in fata drobului de sare.

   • Este adevarat ca nu este un destin inevitabil dar pentru a-l schimba este nevoie de o alta clasa politica. Fara solutii concrete si credibile in acest sens ramanem la ceea ce altii numesc „wishful thinking”.

 6. Nu este mult de cind dl. Bogdan Murgescu ne-a pus pe tava ispravile Romaniei, pe plan economic in ultimii 500 de ani.
  Dincolo de vremuri si politici, oportunitatile, cite vor fi fost, au avut finalul pe care il traim astazi; cu populatia si teritoriul variabile, strapungerea economica n-a fost sa fie: suntem unde am fost dintotdeauna in Europa, mai spre margine.
  Trageam nadejde acum citiva ani in politica de convergenta europeana pe care o vedeam pornita sa ne transfere cunostintele necesare pentru buna guvernare si pentru un dram de bunastare.
  Desigur, asa va fi, dar pe rand pentru ca motoarele economice se gripeaza cind merg doar intr-o viteza. O Europa cu doua sau mai multe viteze
  unde se va duce? Vor creste sau vor scadea performantele economice, militare, financiare etc?
  Credem noi cu adevarat ca cineva (stat) va ceda, prin transfer cu titlu gratuit, din cunostintele teoretice si practice care au facut posibila actuala „ierarhie” internationala? Credem noi ca avem suficiente resurse pentru marele salt?
  Asadar avem o oportunitate domnilor. Ce facem cu ea? mai ales ca oportunitati mai au si altii.

 7. Dle Mihnea,
  Trebuie sa va spun ca nu sunt decit un biet amator, de buna credinta sper si cu un scepticism sanatos. Din aceste motive ma sperie provocarea dvs de a raspunde la intrebarea: ‘ce-i de facut?’, cu atit mai mult cu cit ultima data cind a raspuns cineva la ea ne-a cocosat juma de secol si nici acum nu ne-am revenit.
  Ce mi-as dori totusi, este ca profesionistii facutului sa nu mai faca, in mod manifest, raul in legatura cu ceea ce legile noastre stabilesc ca e bine de facut. Si, daca este posibil, n-ar fi rau ca ei profesionistii sa coboare -cum spune filosoful- cu umilinta dar fara sfiala in arena. Acolo se joaca meciul.

  • V-ati raspuns singur la intrebare. Intr-adevar ce e de facut este ca oamenii competenti si integri sa inceapa sa se implice mai mult. Dupa parerea mea, timing-ul este excelent.

 8. O descriere corecta a situatiei actuale de la noi, dupa parerea bun articol. Poate ar fi binevenite cateva propuneri de urmat pentru redresarea situatiei fara interventia FMI, desi cred ca doar schimbarea clasei politice actuale nu va remedia deloc, sau poate intr-o foarte mica masura problemele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro