În România, politicienii, polițiștii și procurorii sunt singurele categorii profesionale cu putere de decizie în acest domeniu.
De mai bine de douăzeci de ani, de la înființarea Agenției Naționale Antidrog (ANA) sub umbrela Ministerului Afacerilor Interne, în România a prins rădăcini ideea că domeniul drogurilor trebuie gestionat de instituțiile de forță ale țării – Poliția, procuratura și altele asemenea. Astăzi, ne găsim în situația în care Ministerul Sănătății nu are nici măcar un singur specialist desemnat să se ocupe de domeniul dependențelor nu doar de droguri, dar nici de alcool, tutun sau jocuri de noroc. Tot astăzi vedem rezultatele acestor 20 de ani de coordonare polițienească a domeniul drogurilor: scăderea vertiginoasă a vârstei de debut a consumului, drogurile au devenit mai accesibile, mai ieftine și mai periculoase, zone care în trecut nu aveau de a face cu fenomenul consumului de droguri precum zonele din rural sau urbanul mic au devenit noul epicentru al acestei crize care se adâncește pe zi ce trece. Sub oblădurea ANA și a Ministerului de Interne, cu complicitatea politicienilor care creează legi după rating-ul de la televizor, România a devenit singura țară din Europa unde cel mai consumat drog sunt etnobotanicele, substanțe de sinteză extrem de periculoase, cu efecte catastrofale asupra sănătății.
În ciuda acestor rezultate dezastruoase ale coordonării domeniului realizată de Ministerul de Interne prin agențiile și structurile sale, România nu doar că nu a abandonat această strategie, strategie dovedită ca ineficientă de experiența tuturor statelor care au încercat-o înaintea noastră, dar a investit și mai multe resurse în aceeași direcție – a crescut și mai mult accentul pus pe Poliție și pe măsurile punitive, cu ignorarea cvasi-totală a măsurilor de prevenire și tratament care sunt și ele, în mare parte, implementate tot de structuri ale Poliției. Principiul după care par să se ghideze factorii de decizie de la nivel central, cel puțin când vine vorba de domeniul consumului de droguri în populație, este “Dacă zidul nu cade după ce dai cu capul în el, atunci trebuie să lovești mai tare!”
Recent au apărut modificări ale legislației privind condusul autovehiculelor sub influența substanțelor psiho-active, modificări pe care societatea civilă le-a considerat[i] ca fiind de natură să creeze abuzuri împotriva cetățenilor acestei țări. Practic, Poliția, fără a se consulta cu vreo autoritate din domeniul medical, a achiziționat teste anti-drog pe care le-a calibrat fără nicio competență medicală și a început să le aplice pe drumurile publice cu ajutorul agenților de poliție neinstruiți. Mai mult, prin aceste modificări recente, se dorește ca testele de confirmare să poată fi făcute și în laboratoarele Poliției, nu doar ale Institutului de medicină legală (IML)[ii]!
România trebuie să știe că în niciun moment specialiștii din sănătate în domeniul drogurilor nu au fost consultați cu privire la achiziționarea acestor teste, utilizarea acestor teste sau formularea consecințelor legale care ar trebuie să decurgă după un rezultat pozitiv. Ca urmare, s-au creat situații absurde precum cele în care oameni nevinovați au fost testați fals-pozitiv și și-au pierdut dreptul de a conduce până la obținerea confirmării de la IML (proces care poate dura până la 1 an de zile!), situații periculoase pentru sănătate în care unii oameni au trebuit, pentru a-și păstra permisul, să renunțe la un tratament care peste noapte a fost considerat, fără nicio consultare cu corpusul psihiatric, „drog” de către Poliție și DIICOT sau situații tragice în care oameni care au consumat cannabis cu multe zile în urmă au fost testați pozitiv și au dosare penale (recomandarea în Canada, unde cannabisul este substanță legală este de a conduce după minim 6 ore de la consum!). S-a ajuns la situația halucinantă pentru orice țară normală în care Ministerul de Interne și nu Ministerul Sănătății informează populația cu privire la substanțele medicamentoase care pot pozitiva testele și face recomandări cu privire la ce medicamente pot sau nu pot fi luate de pacienți[iii]!
Dar nimic nu a arătat mai clar excluderea profesioniștilor și specialiștilor din sănătate din construirea politicilor antidrog ale acestei țări decât recentul eveniment organizat de Antena 3 și Agenția Națională Antidrog, unde au participat primul ministru, alți 4 miniștri și peste 20 de angajați ai Ministrului de Interne și de Justiție! Nici măcar 1 din cei peste 30 de autori ai recent publicatului manual românesc de tratament al dependențelor de substanțe[iv] nu a fost invitat să vorbească!
Când vine vorba de droguri, România are mai multă încredere în Poliție decât în medici și psihologi. România trimite polițiști în școli, să le pună copiilor pe față ochelari care îi fac să se simtă ca și cum ar fi drogați, deși toate studiile și recomandările internaționale afirmă că o astfel de intervenție nu e doar ineficientă, dar poate crea efectul contrar!
Chiar și proiectul de lege recent votat în Parlament privind înființarea a 8 centre regionale pentru tratarea dependențelor de droguri nu a fost realizat cu consultarea specialiștilor în domeniul sănătății! Este o măsură trecută pentru a da bine în campania electorală. Un specialist medic în domeniul drogurilor ar fi știut că tratamentul dependenței de droguri necesită un lanț terapeutic care să abordeze persoana dependentă la mai multe niveluri și în special în mediul de reședință, nu doar opt centre izolate. Astfel, întrebarea pe care mulți părinți o pun la externarea copilului lor dintr-un astfel de centru „Și el unde va face tratament după ce ajunge acasă?” rămâne în continuare fără răspuns. Și dacă cineva îmi spune “Bine că se fac și alea”, o să-i răspund că în absența tratamentului continuat după externare, ratele de recădere în dependențe sunt de peste 90%, astfel că în van sunt eforturile pacienților, ale familiilor lor, ale medicilor și ale bugetului național.
Fără niciun răspuns au rămas adresele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie[v], principalul for al psihiatrilor din România unde se argumenta trecerea domeniului prevenirii și tratamentului dependențelor de droguri de la Poliție către profesia medicală precum și alte măsuri urgente care ar fi putut diminua gravitatea problemelor legate de droguri în România! Fără răspuns a rămas adresa Colegiului Medicilor din România[vi] unde se argumenta în favoarea opririi tăvălugului de creșteri nediferențiatre ale pedepselor cu închisoarea și orientarea spre un model bazat pe principiile sănătății publice!
Românii trebuie să știe că singurele categorii profesionale implicate în acest moment și de 20 de ani în procesul decizional cu privire la fenomenul drogurilor în România sunt politicienii, polițiștii și procurorii. Acestora și nu medicilor le revine întreaga responsabilitate pentru rezultatele politicilor pe care le implementează!
De asemenea, românii trebuie să știe că, în tăcere și cu puține resurse, corpul medical și al celorlalte profesii din domeniul sănătății (psihologi, asistenți medicali și sociali, infirmieri, voluntari din alte categorii profesionale) se pregătesc în continuare, fac formări, se specializează și chiar dezvoltă mici programe de prevenire pentru copii precum și intervenții terapeutice pentru pacienții dependenți. Noi, medicii României, suntem pregătiți să ajutăm această țară să rezolve sau măcar să diminueze povara creată de problema drogurilor atunci când vom fi lăsați de cei care acum decid în acest domeniu!
NOTE:
[i] https://apador.org/politia-romana-se-joaca-la-pacanele-cu-prezumtia-de-nevinovatie/
[ii] https://facem.declic.ro/campaigns/anulati-oug-lasa-fara-permis-soferii-teste-antidrog?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR06FQZgWCTVPimLP3pc9K4E5FJY55EV0ay8EiC8OTXrDK9Ofw99rPl-EB0_aem_d7d8bs3njGYAKMAhlZ0YzQ
[iii] https://hotnews.ro/medicamentele-cu-risc-pentru-soferi-precizarile-politiei-legate-de-rezultatele-testelor-pentru-consum-de-droguri-1621070
[iv] https://www.viata-medicala.ro/compendiu-de-medicina-adictiei-un-ghid-pentru-profesionistii-din-sanatate-38079?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR02WQTgMQBaI0vZMvwAhsPGZvuYOoO9O9i6zlkKJx2ao7mdQrOxyB0wf1A_aem__2_mM8leJ0JioHOGrWCDEg
[v] https://e-psihiatrie.ro/wp-content/uploads/2023/09/Comunicat-ARPP-problematica-drogurilor.pdf
[vi] https://www.g4media.ro/colegiul-medicilor-sustine-demersul-asociatiei-romane-de-psihiatrie-si-psihoterapie-care-se-opune-cresterii-pedepselor-pentru-consumul-de-droguri-o-masura-ineficienta-in-lipsa-programelor-de.html
Organizați (și duceți la sfârșit bun) acțiuni civice prin intermediul platformei „Declic”.
În vederea sesibilizării și responsabilizării diverselor urechi surde și autorități autocrate găsiți acolo sprijin experimentat, puteți iniția petiții (sau semna măcar pe cele deja lansate), ba chiar și acțiuni incluzând proteste publice/demonstrații.
România devine un stat polițienesc, din 2020 încoace. Însă în 2020 medicii erau ”esențiali”, erau de partea statului polițienesc.
Tocmai ce am terminat de citit „Sfarsitul competentei”, de Tom Nichols.
Se pare ca nu toata lumea e de acord cu faptul ca situatia din America ar fi dezastruoasa, dar chiar si asa, autorul pune punctul pe i in multe privinte, inclusiv in cele descrise in acest apel.
Absolut si clar sustin consultarile cu medicii in crearea politicilor antidrog.
Ce mai tura vura, va sustin!
Când o să fie nevoie și de susținerea medicilor, or să fie chemați cei mai corupți dintre ei și or să fie puși să dea declarații la televizor, în favoarea politicilor impuse de autorități. Sună cunoscut? 😀
Mi se pare normal ca pentru a conduce un autovehicol, ar trebui sa fii in forma buna, nu esti singur pe drum.
Multe tratamente sau medicamente au acelasi efect sau mai rau decat alcoolul. Eu as merge mai departe, starea psihica, oboseala pot avea efecte si mai.
Cum rezolvati aceasta problema? Sau inchidem ochii, si ne facem ca ploua, sa conduca cine e capabil sa stea pe picioare, capul nu conteaza. De exemplu in Olanda, soferul uber se lauda ca el consuma periodic droguri, mai sunt cu el in siguranta? Dar daca ar fi sub un tratament medical? Si daca conducea un autobuz cu copii?
Am cunoscut si medici care conduceau sub alcool. Nu tin cu politia, dar solutii nu prea sunt. Trebuie pe deoparte consecintele sa fie foarte dure, pe de alta parte explicat si urmarit.
Pana nu avem masini autonome, asta este. Iti faci calcule ce este mai important, sanatatea sau sa mergi cu masina?
Exista un experiment la moda in tarile de vest, acest experiment merge pe permisivitatea drogurilor
Nu stim care vor fi rezultatele pe termen mediu, lung, dar pe termen scurt nu sunt foarte bune
De exemplu in unele cartiere poluarea aerului cu fum de tot felul a ajuns la acelasi nivel cu poluarea de la masini. Fumeaza si acei care nu vor, fiindca se fumeaza direct pe strada, nu mai zic de cluburi, festivaluri, concerte. Criminalitatea nu a scazut. Vezi de exemplu Bruxelles unde se impusca cam in fiecare saptamana.
Eugen, ca de fiecare dată, ai scris bine și la obiect. Nu renunța la lupta, chiar dacă pare quixotica.
Alături de medici! 👍👍👍
Parerile sunt impartite. Calitatea aparatelor de testare tine de fabricant, tehnica si de ingineria medicala. Inginerii sa arate politistilor cum functioneaza aceste instrumente. Medicii nu pot decat sa faca analize de sange si sa faca tratamente de adictie si preventie. Politistii sa prinda vanzatorii si comerciantii, consumatorii de droguri. Pana la urma sunt necesare mai multe laboratoare de control pt testare ca sa nu astepte orice sofer ori consumator cateva luni dar si laboranti. De asemenea, cei care fac tratamente cu substante din clasa drogurilor sa detina la purtator recomandarea medicala data de medic specialist valabila un an de zile. Asa cumpoarta buletinul ori cartea de identitate.
Poate intr-o tara occidentala, care nu a experimentat niciodata un regim totalitar comunist, medicii sunt primii care-i ajuta pe dependenti si ii vindeca. Insa, in Romania, unele obiceiuri nu se uita niciodata. La fel ca si inainte de 89 atunci cand Securitatea si partidul se „ocupa” de „elementele drogate”, si astazi politia, procurorii si politicienii se „ocupa” de cei care iau aceste substante. Statul roman a lucrat de 70 de ani si lucreaza in continuare impotriva romanilor, nicidecum in sprijinul lor si in a le face viata mai usoara.
Autorul nu se refera la ajutarea drogatilor- de obicei nu poti sa-i ajuti pt ca refuza, si nu-i poti trata cu forta. Cine ofera droguri la persoane care nu au utilizat niciodata, ii nenoroceste cu buna stiinta si trebuie pedepsit f aspru.
Autorul se refera la legalizarea drogurilor.
Excelent spus!
„Opriti excluderea medicilor …”
Includeti medicii …. nu suna mai bine? Si mai incluziv / pozitiv / hai sa facem… ?
Excelenta si ideea cu implicarea Declic!
uite chiar astazi am citit o stire, o fetita de 3 ani in Constanta a venit cu simptome de supradoza , se pare ca a fumat pasiv pe langa parinti
eu inteleg ca ii lasam pe oameni in pace, dar, exista limite, unde sunt? de ce eu trebuie sa fumez pasiv? si nu poti evita cand mergi pe strada, la orice intrare iesire fumeaza cineva ceva
mergeti in parc, sa vedeti cati parinti fumeaza cu copilul sau langa copii
Aceeasi situatie este si cu „controlul” pandemiei (ca doar ei controleaza, nu combat).
Asta se intampla si cu drogomania, si cu pandemia si cu altele, pt ca sunt profitabile (pentru exemplificare urmariti si stirile TV)
https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/03/02/oregon-recriminalise-drugs-fentanyl-addiction/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3lJs5_25GnMXFJMhRZaCafwZZozfxINmARw9w_5t7mBPajvuxSD_aYY7k_aem_05e76xekgHOjPSOhUKBNlA
Problema drogurilor este mai complexa. Aparatele de testare pt soferi apartin ca proiectare, realizare ingineriei medicale. Unele sunt mai performante, altele mai putin. Medicii sunt cei care aplica protocoale si scheme de tratament pt.aceste adictii.. Din pacate, nu avem mai multe asemenea sectii in spitale. Politistii sunt primii care pot depista in o prima faza soferii drogati ori bauti. Ceea ce lipsesc sunt mai multe laboratoare cu aparatura mai buna si laboranti care pot face acest lucru. Avem zeci de clinici private care pot realiza asemenea laboratoare. Problema este ca erorile de masurare se pot face mai repede prin aceste laboratoare. Nu este nevoie sa aruncam competentele si responsabilitatea de la unii la altii. Ministerul de Interne poate declansa proceduri cu licitatie pt astfel de laboratoare care sa faca si astfel de analize. Dar cum la noi totul este in pas de melc normal ca lucrurile nemultumesc pe multi. Cei care fac o medicatie speciala, ar fi usor si util sa detina asupra lor recomandarea medicului specialist pe durata unui an.
In medicina orice reactiv trebuie sa indeplineasca cumulativ criteriile: specificitate, sensibilitate, precizie („acuratete”) si reproductibilitate, dar si inocuitate pentru pacient si operator. Daca nu, nu se aproba folosirea lui ca mijloc de diagnostic. De altfel, legea prevede sanctiuni pentru cei care aproba, achizitioneaza sau folosesc medicamente, reactivi sau dispozitive medicale „neconforme”. Am mai avut aceste situatii si in timpul crizei Covid-19, dar se pare ca beneficiile financiare sunt atat de importante incat se incalca legea (si morala).
In concluzie, nu legislatia privind testarea soferilor ci aparatele si reactivii folositi trebuie sa se schimbe! Iar testele de screening (rapide) nu pot fi folosite pentru diagnostic ci doar pt selectarea celor trimisi la analize de laborator, deci nu pot avea urmari juridice. De ce nu au fost intrebati si medicii?
Ca romani, tinem mortis sa nu invatam nimic din experienta vestului cu „razboiul impotriva drogurilor”, la fel cum ne place sa fim mereu 20 de ani in urma colegilor din UE.
NU vrem sa pricepem ca nu rezolvam nimic cu interdictii, nu au reusit altii mai destepti decat noi. Educatia insuficienta e marea problema, care duce la RURALIZAREA de prost gust, de mahala, excesiva a institutiilor. Aceasta ruralizare creeaza multi ghiolbani frustrati cu aere de stie tot, de nesimtiti narcisisti care nu isi cunosc limitele. Astfel tot felul de militieni parveniti cu aere de vatafi ajung sa dicteze in zone in care nu au competenta.
Aceasta ruralizare baronial-politieneasca cu iz manelist a institutiilor reprezinta un pericol existential pentru republica Romania, pentru ca promoveaza incompetenta, atomizare si moartea spiritului civic, ceea ce garanteaza probleme in cazul unui mare deranj regional…
Excelent articol, excelent formulat și argumentat! 👍👍👍
Non sense! In SUA, in statele in care s-a liberalizat consumul de droguri s-a creat o epidemie de drogati care locuiesc pe strada si au transformat orase in care era placut sa locuiesti, ca San Francisco, in cosmar. A invoca medicii Occidentali in sprijinul liberalizarii este o prostie. Acuma se anuleaza politica de liberalizare. Liberalizarea a dus la un consum si mai mare, la explozia numarului de consumatori de droguri, care si asa este enorm, cu consecinte fatale.