miercuri, februarie 8, 2023

Optimism și veselie la început de săptămână

Începând de astăzi, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României, se află în concediu de odihnă. Odihnă binemeritată după nemaivăzuta performanță înregistrată săptămână trecută, atunci când doamna prim-ministru nu a comis decât o singură greșeală în lectura frumoasă, patetică și cu intonație a textului referitor la rectificare bugetară pozitivă. Nu i-a scăpat decât un complet aiurea articulat Râmnicul Vâlcea.
O iertăm fiindcă, fără doar și poate, d-na Dăncilă era cum nu se poate mai ostenită după ce, spre a îndeplini ordinele titanului social-democrației din România, dl. Dragnea 3,6, i-a mai ușurat de fonduri pe toți dușmanii acestuia. A tăiat din bani de la Administrația Prezidențială, de la Serviciile secrete (SRI, SIE, STS, SPP) ai căror șefi îi cam sunt neprieteni. Nici recent numitul în funcție șef al SIE, dl. Gabriel Vlase, deși pesedist la origine, nu pare să fie pe gustul d-lui Dragnea. Așa că doamna prim-ministru, dl. Vâlcov și dl. Orlando și-au folosit din plin creioanele roșii. Ce să mai vorbim despre domnii Eduard Hellvig sau Lucian Pahonțu? Ei sunt demult pe lista neagră.
Că a face pe plac capriciilor și idiosincraziilor d-lui Dragnea ar putea să reprezinte un atac la securitatea națională contează extrem de puțin pentru etern senina doamnă Viorica. Dl. Dragnea are dreptate întotdeauna. Precum avea pe vremuri Iosif Vissarionovici Stalin. Chiar și atunci când delirează, așa cum a făcut aseară, la Antena 3, în compania lui Gâdea, care a jubilat la gugumânia dragniană vizând punerea sub acuzația de înaltă trădare a preșdintelui Iohannis. Chiar nu mai sunt nici măcar două paturi libere la Spitalul Obregia? Paturi și cămăși de forță!
Estimp, subordonații doamnei Viorica Vasilica Dăncilă s-au îngrijit cu asupra de măsură ca guvernul să nu înregistreze nici un procent de deficit la capitolul gafe impardonabile. Ministrul Apărării, sobrul filosof și antropolog Mihai Fifor, a vorbit, fie pentru că l-a luat gura pe dinainte, fie din incompetență crasă despre existența rachetelor balistice de la Deveselu. Mai marii Poliției Române au oferit populației circ în lege contrazicându-se unul pe altul în încercarea de a-și justifica slugărnicia față de PSD și muza lor supremă, Carmen Dan ot Videle, din afacerea plăcuțelor cu o inscripție deloc flatantă la adresa principalului partid de guvernământ din România. Totul s-a încheiat în cel mai jenant mod cu putință pentru șefii instituției. Cu căteva dezacorduri de toată jena s-a manifestat public în toată splendoarea domniei-sale și ministrul Educației Naționale, dl. Valentin Popa-Pamblică. Strict justificate partinic și nu mă îndoiesc că aplaudate de cei peste 40 de rectori cu spinări de gumilastic care îi fac ministrului Ceolofan galerie. Cireașa de pe tort -bâlbele ministrului Culturii, George Ivașcu.
Din dorința de a demonstra că PSD posedă inepuizabile rezerve de prostie, că succesiunea în partid se află în măini bune, s-a dat în stambă ministrul Tineretului și Sportului, o duducă pe nume Ioana Bran, care a spus că alocația de hrană a sportivilor de performanță trebuie obligatoriu să fie mică pentru ca aceștia să nu se îngrașe. Ionica noastră pare a fi la capitolul “alimentație rațională” chiar mai competentă decât repauzatul între Domnul prof.dr. doc Iulian Mincu. I-a ținut isonul Stanul aceluiași minister, un anume domn Cosmin Butuza, secretar de stat în MTS, care, prin senzaționala lui contribuție lingvistică a îmbogățit semnificația simbolistică și ideatică a Centenarului.
Înainte de a pleca în vacanță, doamna Viorica Vasilica Dăncilă a lăsat guvernul pe mâini bune. Cum suntem în plin sezon agricol, era normal, mai ales că asta a fost și preferința d-lui Dragnea, ca atribuțiile de prim-ministru să îi fie delegate fostului tractorist Paul Stănescu. Și ca orice zână bună, doamna Dăncilă a avut la îndemână, așa de despărțire temporară, și un grand finale. Săptămâna viitoare iar se închide țara preț de vreo 5 zile. Bugetarii vor avea parte de încă o minivacanță. Economia duduie. Doar detractorii susțin cu totul altceva.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro