luni, iunie 17, 2024

Optimist

Precum Colt Stevens, personajul principal al filmului Cascadorul, care nu e doar un foarte bun profesionist în domeniu, ci e, preponderent, o minune de băiat, adică și frumos,  și sentimental, și sensibil, și îndrăgostit până la moarte de una și aceeași femeie, și dornic să își ajute colegii, și din cale afară de încrezător în semeni,  fapt pentru care, la un moment dat, va avea parte numai de necazuri, regizorul David Leitch și-a început cariera în cinematografie în calitate de cascador. De abia după aceea a urmat fulminantul său succes în calitate de regizor. Firesc, așadar, să îi țină partea lui Colt și la fel de firesc e și să țină morțiș să ne arate cât de greu se fac cascadoriile, câte primejdii presupun ele, cât de invidiați sunt cascadorii de actorii cărora nu prea le place să admită că, fără oamenii aceștia, pe care nu pot să se abțină să ii umilească cu orice ocazie,  nu ar fi, de fapt,  nimic.

Personajul principal feminin al filmului, Jody Moreno, e și ea o fată bună, și frumoasă,  și talentată, și sufletistă, și fidelă, și consecventă în iubirea ei cu peripeții pentru Colt . Judy Moreno depășește prin muncă și ambiție condiția de director de imagine, devenind aproape peste noapte regizorul unui film SF, cu cascadori cosmici, filmat în Australia.  Film care, precum producțiile lui David Leitch, va avea parte de succese mari de public. Metalstrom, filmul regizat de Jody, inițial gândit a avea un final trist, va dobândi un sfârșit optimist la sugestia lui Colt care, deși trece prin multe, rămâne el însuși o persoană optimistă. care nu doar că o recucerește pe Jody pe care, de fapt, nu a pierdut-o niciodată, ci va dejuca, ajutat fiind de colegi, planurile criminale ale producătoarei filmului, fals mereu amabila Gail Meyer, și ale super-vedetei Tom Ryder. Un Tom Ryder, antipatic, rău, orgolios peste măsură, căzut pradă drogurilor. Care după ce, cu o ocazie anterioară, a provocat accidentul ce l-a trecut un timp pe linie moartă pe Colt (durerile fizice s-au asociat cu cele morale),  acum încearcă iarăși să îi facă acestuia felul. Și aceasta după ce a ucis un alt cascador. Iar acum, ca urmare a planurilor diabolicei Gay, vrea să treacă crima cu pricina în sarcina lui Colt.

Aceasta e în linii mari povestea din Cascadorul. Numai că acestor linii mari li se adaugă o mulțime de linii secundare și încă și mai multe mici de-a dreptul. Însă care , cum necum, revitalizează periodic producția.

Dincolo de o anume lipsă de verosimilitate (Colt vede de nenumărate ori moartea, este salvat de fiecare dată în ultima secundă ba de propria inteligență, ba cu ajutorul colegilor, îndeosebi al șefului acestora,  care nu știu dacă nu cumva din motive de corectitudine politică e, nu de culoare, Doamne ferește!, nu e nici negru, ci afro-asiatic,  ori al simpaticului și fidelului câine Jean-Claude, este declarat criminal, apoi mort fiindcă s-ar fi sinucis după ce i-a luat viața colegului omorât  în realitate de Tom Ryder în complicitate cu oamenii răi din dotare), respectivele linii fac filmul să pară simpatic, digerabil.  Mai ales dacă cei aflați în sală nu  probează un exces de simț critic.

Marcat pare-se pe viață de rolul jucat în Barbie, marcat și de trecerea anilor în bună parte  estompată de un machiaj bun care numai în două-trei gros-planuri nu izbutește să ascundă faptul că Ryan Gosling a trecut deja de 40 de ani, interpretul lui Colt Stevens nu e senzațional, însă e ok și datorită științei cu care știe să plaseze zâmbete cuceritoare. Emily Bunt, interpreta lui Judy Moreno, e și ea frumoasă, trece cu bine mai ales peste secvența cu karaoke prin care ne împărtășește dragostea ei pentru Colt și devastarea sufletească la aflarea veștii  că acesta ar fi părăsit locurile de filmare. Aaron Taylor-Johnson e făcut , grație machiajului, să semene fizic cu Ryan Gosling.  Față de personajului căruia Tom Ryder se află totuși în distribuție contrastivă. Colt e bun ca pâinea caldă, Tom e însăși întruchiparea răului.  Hannah Waddington e deliberat falsă în felul în care o interpretează pe Gail Mayer însă, doar de la un moment dat încolo, vom înțelege ce și cum cu această falsitate, Dan Tucker, interpretat de Winston Duke, e prietenul de nădejde, Stephanie Hau joacă un personaj simpatic, în vreme ce câinele care îl joacă pe câinele Jean-Claude este simpatic prin definiție.     

UNIVERSAL PICTURES-87 NORTH PRODUCTIONS, ENTERTAINMENT  360

CASCADORUL  (THE FALL GUY)

Regia: David Leitch

Scenariul:  Drew Perce după Glen Larson

Muzica: Dominic Lewis

Montajul: Elisabeth Ronaldsdótir

Cu: Ryan Gosling (Colt Stevens), Aaron Taylor-Johnson (Tom Ryder), Emily Blunt (Jody Moreno),  Hannah Wadington (Gail Meyer),  Teresa Palmer (IGHannaggy Star), Stephanie Hau (Alma Milan), Winston Duke (Dan Tucker)

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro